Орязаха заплатите на сеизмолози и метеоролози

Метеоролозите и сеизмолозите до края на годината няма да получават цялата си месечна заплата, а ще им се плаща за една седмица по-малко заради недостиг на средства за издръжка на БАН.

Обратно в новината

Коментари - Орязаха заплатите на сеизмолози и метеоролози | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами така е, Гръцка трагедия. Пари за МВР и подслушване има, за заплати и бензин на депутати има, ама за БАН няма. Ей сега я втасахте.

ОТРЯЗАНИ СА ЗАПЛАТИТЕ НЕ САМО НА ТЕЗИ ПОСОЧЕНИТЕ, А НА ВСИЧКИ ИНСТИТУТИ НА БАН. ВСИЧКИ ИЗЛИЗАТ В НЕПЛАТЕН ОТПУСК ПО НЯКОЛКО ДНИ, ТОВА НЕ Е ЛИ ОРЯЗВАНЕ, А КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ?

Сеизмолозите за трусове от шистовия газ ли се разприказваха или к'во?! Недостиг имало?! А вие министрите и депутатите що не дадете пример като първи си резнете заплатите, освен че не си ги заработвате, както винаги все от някъде ще си откраднете?!

по-големи крадци от комунистите няма!

научи се да пишеш първо бе говедо пък тогава философствай...точно такива като теб недоучени и неграмотни като чуят за УЧЕНИ и ..изтрещяват защото никога няма да поумнеят

Тези вече износени старчоци, които са завзели властта и позициите на управлението в БАН е време да отстъпят управлението на науката на по-младите кадри.Няма какво да плачат за заплати, тъй като нищо не работят, а само имитират работа.Много правилно е, че им намалиха бюджета, защото няма никакво покритие на парите които вземат и това което дават.Отдавна кадърните кадри на БАН се изнесоха в чужбина.Време е да се закрие тази лапачница на народната пара наречена БАН.

Нека медиите не стават съучастници на управляващата мафия и да информират читателите, слушателите или зрителите си кои институти в БАН не са в момента в положението на сеизмолозите и метеоролозите в Академията, и дали има изобщо такива институти. Ще си позволя и кратък коментар: ако три или четири института имат проблемите на НИМХ и на Геофизическия институт, то отговорността за това положение е на техните директори, които не могат да използуват правилно предоставените им средства. Ако, например, 25% процента от институтите са принудени да намаляват заплатите на своите сътрудници, това е знак за провал за екипа в Министерството на финансите, който е определял бюджетните субсидии на институтите на БАН. Ако обаче поне 85% от институтите на Академията са принудени да правят такива намаления за втора поредна година, тогава е неизбежен изводът, че предизвикването на умишлен фалит на БАН и нейното ликвидиране като Национален научен център е основна цел на сегашната държавна политика в сферата на науката и подготовката на високо квалифицирани специалисти.

В БАН трябва да има делегирани бюджети. Да се дават пари за метеорология и сеизмология, а да се намалят парите за Президиума и феодалните старци.

Като се изхвърлят преподобните академици, като се съкрати поне половината институт по математика... ето ти пари , та и отгоре за метеоролозите без които не можем, ... друг е ? те как си вършат работата.... бачкат частно та се късат ....

-н Дянков лъже като битолски циганин "бюджета бил плраниран за дванадесет месеца". Прави се на ударен, не знае, че всички служители в БАН, са принуждавани да вземат 4-5 дни месечно неплатена отпуска за да се върже бюджета. И това ако не е намаляване на заплата здраве му кажи. Правителство на тотална демагогия. А лъжи и обещания колкото искаш - Бойко - до Димитров ден ще приключим с кризата....Само не каза през коя година. И колко още. А рязане на ленти колкото искаш, дори на недовършени обекти.

Сит търбух, за наука глух.

Цецка ще сеизмологира и метеоролозира! Я, к'ва се е пристегнала чак озъбила...

Саботинов да не се прави на умряла лисица а да каже колко са пенсиите на така наречените "академици"! Те ВЗИМАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 2000 ЛЕВА! - без да правят нищо. Затова младите нямат пари за заплати! А огромното мнозинство от "маститите учени" са били доносници, на този принцип са растели в кариерата и са експлоатирали цели институти! Същевременно са клепали и са унищожавали съдбите на хиляди способни но инакомислещи учени! И сега тези "хора" управляват БАН, като пак тормозят младите, затова има такова голямо текучество!

Точно Намалянето на бюджета не се отразява на бабичките а точно на младите те са с по 300лв заплата и никаква перспектива

Щом е станал "академик", е прочел не само Винету, и е направил нещо в областта на науката. Евала на такива хора. Парите даже са му малко. Перспективата за младите е да станат като него. Лошото в случая е , че шайка от 240 учили не доучили тариката, вземат по 5000лв. и на горе заплати, на гърба на всички ни, че и на маймуни ни правят.

Орязването на заплатите на метеоролози и сеизмолози е решено след заседание на правителството,на което министър Цв.Цветанов е докладвал,че епицентърът на земетресението в Шабла е открит и задържан и докрая на годината няма да има нужда от сеизмолози!

И защо не ефпредотвратено, като се е знаело предварително, а!?

сеизмолозите отвръщат на ударът: 4 по скалата на рихтер..

ПРОСТОТИЯТА НА УПРАВЛЯВЯЩИТЕ Е ВЪРХ В ПОСЛЕДНИТЕ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ! За специални разузнавателни средства 100 милиона лв. -за наука 59 милиона. Но от "учен" министър на образованието и науката/ с 4 публикации на 56 години/, потомствен коммунист, какво може да се очаква?

Като говорим за възраст-каква е тази на директора на БАН, то за едни -трябва да се пенсионира, а тук нямаааааааааа

Не знаех, че цял свят й вика силиконова долина. Провери малко, преди да пишеш глупости. Името идва от силициевите чипове, а не от силиконовите бюстове.

Прав си - не е целия свят... На гръцки е , а на индийски ...... Абе на какви се правите, бе! Като нямате аргументи и мисъл в главата се хващате или за правописа или за родолюбството и чистотата на езика! Тууууу.......

Като чета половината коментари разбирам защо сме последни в Европа. В Гърция ако засегнат нечии интереси всички се вдигат и се подкрепят. Тук като се подиграват с някой другите гледат сеир или плюят. Няма да се оправим НИКОГА! Ами като няма нужда от тоз и онзи, има ли нужда от държава?

Нищо не си рабрал. С протести и митинги пари не се правят. Пари се правят с умение да произвеждаш продукт, който някой иска да купи. Иди в магазина и виж какво произвежда българинът, а какво изнася и продава навън пък е една друга работа. Там са парите и решаването на всички проблеми. БАН е паразитна структура, която не прави а консумира пари. Няма аргументи срещу това. Само празни социални приказки.

ДА НЕКА ДАЖЕ И ПО МАЛКО ДА ИМ СЕ ПЛАЩА ЗАЩОТО ХИЧ НЕ ПОЗНАВАТ ВРЕМЕТО А СИ ГУШКАТ ЗАПЛАТЧИЦИТЕ КАТО ТОПЪЛ ХЛЯБ

Като Бивш гербер , Ви казвам, че сте масово изнасилвани И При РУМЯНКА, при КАЛИНКА, при АНА МАРИЙКА, при ФЕДОСКА, при ЦЕЦКА, от.... харема на Боковата банда Умните хора никога не са гласували за ГЕРБ и няма да гласуват за тях. БЕЗПЛАТЕН СЪВЕТ-- ЦВЕТАНОВ, ПОДАЙ ОСТАВКА, НО И ТЕЗИ НА БОРИСОВ, ДЯНКОВ , АНЕВ. МЛАДЕНОВ, ПЛЕВНАЛИЕВ,...., ЗА ДА СПРЕ ПОЗОРА ЗА БЪЛГАРИЯ

За президент - Светльо от Хиподил . Това момче набира доста скорост пред старите и крадливи Демократи .Има такъв кандидат - Гугъл .

И на циганите трябва да им отрежат помощите.Да се научат да работят като белите хора,ако не да се връщат във Индия.

А учените от правителството защо получават заплати

Това е най излишната сужба във БГ!Не зная някой да я ползва,и да е доволен от нея!!!

Това, че ти незнаеш не означава, че никой не я ползва и никой не е доволен.

Най-излишен е парламента ама той е и най-скъп ( съотношение "работещи"/бюджет ).Аз предлагам него да махнем и без това слушат Брюксел каквото кажат -така поне ще спестим някой друг милион.

За простите хора всички неща, които не разбират, са излишни.

Подкрепям това мнение! Видно е що за глупаци сме, а тези отгоре ни умело използват празните ни глави за да си правят ПР. Всички служители в БГ заслужаваме по-добра заплата независимо в коя сфера работим. Всеки средностатистически българин заслужава 13 заплата, за да посрещтне без притеснение най-хубавите празници. Всеки пенсионер трябва да получава пенсия, която да му стига да посреща нуждите си. Но ние не-нека на Вуте да му е зле. Глупаци сме и ще си останем такива....

Пише се и се казва СИЛИЦИЕВА долина. Силикон се слага на други места и е съвсем друг материал. Един съвет не повтаряйте глупавите преводи на неграмотни журналисти.

Silicon Valley......ако това е силиций,аз съм кралица;)))

Кажи ми как е силиций на английски тогава, като много го разбираш този език?

Не се карайте! Може да се каже и тако и вако, защото там има и силиций, и силикон! Важното е да се знае за какво става въпрос, че току виж някой си поръчал силиконово изделие, а му доставили чипове със силиции;)

Явно Пешко по химия си бягал от час,чети момченце и не се излагай

Така им се пада, едните не познаха земетресението, другите обещаваха затопляне, след двата дни студ обаче сега пад студ идва

Те са синоптици, не богове. Да те светна - това не е точна наука. Идиот

Тогава как казват от лятото каква ще бъде зимата?Или от зимата каква ще бъде лятото?

Не се изказвай неподготвен. Метеорологията и геофизиката са специалности към Физическия факултет.

Тия синоптици поне уцелват 60% от прогнозите си за времето. Естествено с помощта на Гугъл и сателитните прогнози. Чалга футболистите ни не само, че нищо не уцелват / на терена / , ами и вземат сума пари за това, че разхождат националния екип насам-натам. Ама нали са ритнитопковци като премиера 'Пикасо'. За тях сигурно винаги има пари!!!

Абсолютно. И само една добавка: телевизионните синоптици за прогнозите си ползват данните от международни сайтове, ползващи данни от няколко центъра, които обединяват информацията от много локални и регионални центрове, които в България са под шапката на БАН.

следя писанията ти в последно време и все повече стигам до извода,че доста ограничена личност която непрекъснато набива мнението си по всички въпроси.Вземи и почети малко повече вместо да пишеш глупости за да разбереш как поне се прави една прогноза...а като си мислиш,че е лесно и си толкова велик,направи си сайт и слагай там прогнозите си като четеш каквото си искаш да видим колко ще познаеш...смешник

Ся видяхте ли защо вали дъжд и вчера имаше земетресение :))) Дайте си им заплатите на хората, че току виж утре камъни западали от небето...камънитИ паадЪТ, падЪТ от нИбеТУ, камъниТИ паадЪТ....

За мачлета и милиционери пари има - за наука, образование и здравеопазване.....да го д*т бедните. Писна ми от Герберастко управление!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

За БАН -годишно 59 милиона лева ,за МВР -над 1,5 милиарда плюс дарения. А кой си върши по-добре работата да отговори премиерът.

Излиза ,че средната заплата е 720 лева . Тя е изчислена на база чистачки,лаборанти и др.

Отдавна тряваше това гнездо на търтеи да се закрие и всички там - на пазара на труда.

Мдаа.Време е всички да станем футболисти и милиционери.Да забравим да четем,както и думите опера,театър,галерия,музей и кино.Задължително сутрин и вечер по 3 часа чалга,а между тях работа по строежи и футбол.Така ще можем да говорим на един език с теб и други наши модерни елитни съвременници.

Кофти за нацията от такива като теб Пич. Дай всички да станем милиционери

отдавна тези старчози трябва да си намалят парите така и така нищо не правят

Сериозен одит на всички подобни институции. Имат имоти, уж имат научни разработки е как така няма пари???

Парите от научни разработки отиват у Дянков, не в БАН. Ако Дянков изобщо реши да пусне нещо на БАН от изработените от самата БАН пари, БАН по закон няма право да го ползва за заплати и консумативи.

Е как при дянков, като сключват договор мин. на финансите ли пише или БАН?

срам за българия! стом за разни ритнитипковци има пари,а за научните работници не-срам,срам,срам.

Навремето бай Тошо пращаше научната мисъл на бригади да вадят картофи, може да им припомнят тая практика. А не да се занимават с "Влиянието на мутагена Х при овулацията на белите мишки порода Суис."

Що не си остана във времето на бай Тошо?

значи за подслушване пари има,а за наука-не.И после защо младите учени емигрират??

за наука има няма за комунистите дето се правят на учени и само вредят из научните среди

Баста с тия комунисти! 20 години с антикомунизъм се замазваха всички грабежи - това било творение на комунизма да го прилапаме, онова било тяхно отроче,хайде и него да харижем на безценица ,но за яка комисионна! Така тези "антикомунисти" и "пазарноориентирани,демократично настроени политици" ограбиха страната си и народа като сякаш да бяха черкези и кърджалии едновременно! Запада си трае щото му изнася,почна да пищи едва когато се посегна на европаричките! А китайските комунисти за тези 20 години изведоха страната си до световен икономически хегемон! Всичко започна от там,че сгазиха с танкове опита за "демократични промени" на Тянанмън! А за нашите другари Умберто Еко с почуда констатира:Най големите антикомунисти в България са бившите ...комунисти! Така че баста с тия антикомунистически брътвежи!

има хора тук, които смятат, че младите учени напускат страната заради дъртите феодали в бан.... не е точно така. напускаме заради постоянната липса на развитие. заплатите навън пак не са високи, но поне практикуваш професията си, получаваш някакви резултати, публикуваш и трудът ти носи някаква (макар и малка) полза, която в перспектива винаги води до нещо голямо, което всички вие ползвате.....и си уважаван, разбира се.

На БМВ-то пише Made in Germany, нека някой ми покаже нещо с надпис Made in BAN и да ми каже кой го е купил.

хехе сладур... вземи джантите на BMW-то и виж по чия технология се правят

По коя технология бе? Къде си видял джанта, на която да пише според коя технология е правена и кой я е измислил? манипулатор глупав

1. БМВ има огромна развойна база от учени-практици. 2. Германия поддържа с огромни БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА институтите "Макс Планк" - сходни по структура и предназначение на БАН

да си кажа за "макс планк" - там не е по-различно по отношение на показателите които форумците са зачесали тук..... - там броя на служители на института към население на германия е в пъти повече от същото отношение в БГ. - държавната субсидия като % от самофинансирането също е по-голяма от колкото тази в БАН. -не че защитавам БАН но се стремя да бъда обективен и според мен проблемът е тип "катуница" - държава без визия за бъдещето и народа си.

Ето още: апаратите от серия Люлин. Повтарям се, ама явно е нужно, при този отказ от четене.

Аз в БАН досега не съм чула нещо да се прави, освен да се осъществява контакт с извънземни. Ами нека си ги спонсорират извънземните тогава.

Айде да чуем къде се информираш, какви начуни списания четеш, кави специализирани телевизии гледаш, за да знаем дали наистина не си чула или просто никога не си се интересувала. Или мислиш, че някой е длъжен специално тебе да дойде да те информира.

Само учестието ни в ЦЕРН е достатъчно оправдание за съществуването на БАН с бюджет от поне 100 млн. Лошо е когато невежите оценяват труда на учените.

лошо е когато покрай кадърните и работещи учени са се намърдали корумпирани, алчни и некадърни пиявици, кадри на БСП

Абе ти не разбра ли че си тъп.

управляващите са една шепа хора, а комунистите източващи държавата са се намърдали в много отрасли, особено много с в БАН и в енергетиката

Защо учените да сме ви виновни за кризата бабо видо ? Ние нямаме думата в тази чалга държава

кои сте вие,колко професори изловиха с 28 часов работен ден,колко патенти продадохте за своя облага,колко....и кои е виновен за чалгад.балгария.народ се води от учен но умен човек а вие //ако си такав//какво правите.друг бил виновен..

а защо управляващите не си намалят от ДОХОДИТЕ/не само от заплатите/ едноседмично възнаграждение до края на годината. така ще попълнят бюджета а те няма и да усетят - едно питие по-малко/по тяхните измерения/

2:40 часа снощи земен трус с магнитуд 4,1 по Рихтер разлюля Добрич С днешна дата е предположението, че земетресението, което накара града да будува, може да е било предизвикано от подземни взривове на фирмата Русгеоком, която има постоянен сондаж в близост до село Рогозина, съобщава Агенция Блиц. епицентърът на земетресението е бил село Сърнина, което е на 11, 4 километра от мястото, на което Русгеоком извършват сондажните си дейности. От фирмата отказват достъп до информация, която би дала светлина върху това каква е технологията, работата и програмата, по която добива шистов газ. Единственото, което заявяват от там, гласи, че по време на работния процес не се използва хидравличен удар, а единствено конвенционални методи. Това, оказва се, не е точно така, защото от страна на Гражданска защита вече е заведено дело, целта на което е да се забрани проучването и добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване. Пояснението, което се дава, разкрива, че преминаването на шокова вълна, генерирана от подземен взрив в шахта, може да предизвика земетресения и то много по-мощни

Не че защитавам властта или който е отделил такъв бюджет на БАН, но определено близо 7000 човека персонал ми се видят множко на фона на изчезващата ни държавица...

И като ликвидираш БАН държавата ще се оправи така ли?142 години съществува БАН и сега при това уникално управление няма пари за заплати! Това казва всичко!

2011-142=1869. Това е първата лъжа. Другото е истина, ако изчезне БАН държават ще се оправи. Така наречените учени ще отидаа да работят в бизнеса и там ще получват много пари. Чакайки пари от държавата те загиват израждайки се. Превръщат се в мрънкащи старци паразити, никому ненужни.