90% от българчетата в чужбина не учат български език

Асоциацията на българските училища в чужбина иска адаптирани, а не просто съкратени програми за обучението по български език.

Обратно в новината

Коментари - 90% от българчетата в чужбина не учат български език | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Продължение: 1/СЪПРУГАТА МИ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ ПО ДОБРЕ ОТ МЕН. 2/ЗАВЪРШИЛА Е СРЕДНОТО СИ И ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ (Инженер)В БЪЛГАРИЯ. 3/ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ БЕШЕ ЧУЖДА ГРАЖДАНКА- ДОКАТО НЕ СЕ ЗАЕХ И НАБЪРЗО ПОЛУЧИ "БГ"-ПОЗНАЙТЕ: "ПО ПРОИЗХОД" НО НЕ ПО "РОЖДЕНИЕ" СЪГЛАСНО "ГРАО" 4/ В ТЪЗИ ДЪРЖАВА ЧИНОВНИКА РЕШАВА- ЗАКОНИТЕ СА ОБЪРКАНИ И ПРОТИВОРЕЧИВИ И ПОЗВОЛЯВАТ ВСИЧКО-ВИЖТЕ "ЗАКОНА КУНЕВА" ОТ "СТАЛИНСКИ МОДЕЛ 1936"

НЕ РАЗБИРАМ СПОРА ВИ СЛЕД КАТО САМАТА ДЪРЖАВА НЕ ЗАЧИТА ЗАКОНИТЕ СИ. ДА НЕ СЕ ОПИТАТЕ ДА ПОТЪРСИТЕ ПРАВАТА СИ. ПРИМЕР: 1/СЪПРУГАТА МИ Е РОДЕНА В ЧУБИНА КАТО БАЩА И Е БИЛ БЪЛГАРСКИ ГРАЖАНИН И ПО ЗАКОН ДЕЦАТА СА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ 2/ ПРИСТИГА В БЪЛГАРИЯ НА 9 ГОДИНИ- ПО ЗАКОН БИ ТРЯБВАЛО СЪЩО АВТОМАТИЧО ДА ПОЛУЧИ ГРАЖДАНСТВО ПОНЕЖЕ Е ПОД 10 год.И ИМА БЪЛГАРСКИ РОДИТЕЛ 3/"ДА АМА НЕ"=ОБЯСНЕТЕ И ПОИСКАЙТЕ ПРАВАТА СИ ОТ "ГРАО" 4/ ЗА ТАКИВА НЕЩА "Б.Г." ЕМИГРАНТИТЕ ИЗБЕГВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.- И СА ПРАВИ

Радвам се , че все пак се повдигна тази тема , защото от лични наблюдения имам доста какво да кажа по нея ! Проблемът не е само с българите в чужбина . Ако се заслушате на улицата , ако погледете как пишат sms децата ви , ако видите как общуват във Facebook, aко изобщо забелязвате как се говори в Бълария , ще разберете колко е дълбок проблема ! Българите сме доста начетени и ученолюбиви хора по принцип ,но ние имаме едно отвратително качество : ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВО! Имаме склонност да се правим на такива каквито не сме - Германци , американци , англичани и какви ли не , но ни е срам от собственната ни идентичност ! Зная , че на много от Вас тези констатации не Ви допадат , но ако се замислите ще се убедите че има истина в думите ми ! Поогледайте се и се поослушайте ! Политическата и икономическата ситуация в страната , през последните 26г. ПРИНУДИХА милиони българи да напуснат България / което разбира се е безкрайно жалко , но е факт / . Тези хора едва ли вече ще се завърнат - нямат причина дори да си мечтаят , защото вместо да става по-добре , то става по-зле с всеки изминал ден . Децата им се раждат и растат в държави където за съжаление не е кой знае какво преимущество и гордост да се хвалиш че си българин / заради нашата ''прекрасна '' оправия /, и всичко това смесено с вроденото ни чуждопоклонничество , срам и болката че разни Простаци и ченгета те изгониха от родината , дава отражение и върху възпитанието на децата ! Така че се замислете върху всяка една Простотия която се прави в тази държава , че тя има и обратен негативен ефект !

Продължавайки по темата - Какво може да се очаква от поколенията , които идват след нас и ще бранят и поддържат живи трдициите и езика на България , когато всяка политическа власт подменя историята ни , културата ни , и ни кара да се срамуваме че сме Българи ! НИЕ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ и без да е необходимо да ни се насаждат разни чужди ''евроатлантически ценности '' , и ако на мошенниците от ЕС , ЕК , Брюксел - Мрюксел и който да било не му харесва си е негов проблем ! Проблемът обаче , е че ние сами се мъчим да им угодничим и затова сме жалките българи където и да отидем , а всеки у нас се прави на велик , защото го гледаме с отворена уста! Каквито сме си в България такива сме и в чужбина , и ако искаме това да се промени , трябва да ровим много дълбоко в проблемите си и да търсим причините ,а не само да констатираме и да се питаме : '' Защо децата на българите в чужбина НЕ говорят български ?! Не говорят , защото родителите им се мъчат да ги защитят и да изтрият срама от всичко пошло, срамно и просташко , което се свързва с България по света ! И за да не съм голословен , ще дам само някои примери : Корупция , мафия , потъпкване на закони по всички нива , бездействащи институции и за черешка на тортата - '' прословутият ни сл.бряг '' , които е перлата в короната на българският туризъм , скоито ние така се бием в гърдите ! Нямаме ли друго какво да покажем , друго с което да се гордеем , нещо с което гордо да заявим : ДА ние сме това което сме и сме горди , че не сме с нищо по-малко от - селските пияндурници англичани , ледено студените скандинавци и германци , превзетите французи и простите психясали американци , на които сме готови да целуваме и краката ?! Боли ме сърцето да напиша всичко това , но някак си не разбираме , че единственното ни спасение като народ е вярата в самите нас , сплотеността и доверието един към друг като Българи, където и да се намираме !

"Българите сме доста начетени и ученолюбиви хора по принцип" - абе аре стига глупости и клишета. Българите са едни тъпи, малоумни ретарди и нищо повече. Ганчовци. Мммм с нетърпение чакам тая жалка държавица да се разпадне. С удоволствие бих се нарекъл турчин или румънец.

Чета и чак не мога да повярвам. Тези родители от български произход- поне единия от тях- не говорят ли в къщи с децата си на български? От момента на раждането съм говорила на детето си на български макар да не живеехме в България. Баща му му говореше на неговия език. Когато щеше да почне на училище една година бяхме в България и то се научи не само да говори, но и да пише на български. С баба си и дядо си говореие на български. Макар, че отново се преместихме в чужбина когато завършваше гимназия имаше право да положи изпит не само по задължителните езици, но и езика на някой от родителите. Избра си български. Отговориха му, че ако иска български трябва да положи изпит на университетско ниво, защото нямат на ниво гимназия. Положи този изпит и го взе с шестица. Защо българте зад граница изведнъж стават такива европейци, че им трябва помощ да учат децата си българският език? Когато говориш на детето си на твоя роден език имаш усещане за чувствата с които му говориш.

Браво! Мен ме е срам, че съм българин и никога не бих учил децата си на този гяурски език, който и без това ще изчезне до 50-тина години.

И добре правят. Нека не им се уврежда психиката с това срамно настояще.

няма нищо обшо със "срамното настояще"

Би трябвало да има онлайн обучение за бг деца в чужбина, ако ще и да е платено. Почти всички държави имат такъв вид обучение за сънародниците си зад граница.

Повечето от тези деца не са българчета, а американчета, германчета и т.н. Много от тях никога не са идвали в България.

да не би целта на политиците да е да иска дарения от тези така наречени "българчета" след като България остане без работна ръка? Помощите за циганите и заплатите на политици, полиция и армия няма да има откъде другаде да дойдат.

Хаха, намирисва, но не мисля че някой в българското МОН е чак толква далновиден. Просто искат сега да се отпуснат повече средства уж за обучение на деца с български произход в чужбина, а всъщност да сложат самите корумпирани чиновници по още някой лев в джоба си ... Те ако можеха да правят образование, нямаше в България децата да са неграмотни на български, а за други предмети. И нямаше да се налагат частни утоци ако някое дете иска да влезе в елитна гимназия.

МОН и неще да се занимава с образование. Друго си е да си крадат без да им търсят сметка.

Определете понятието българско дете в статията. Дете родено в друга страна от български родители / или единият от родителите е с българско гражданство / по месторождение е дете принадлежащо на страната в която е родено. Тя осигурява на родителите определени социални отстъпки. На какво основание това дете може да се нарече българче? С какво му помага / или на родителите му / България? Моля уточнете същността на въпроса. Това дете трябва да знае езика и да се приобщи към културата на страната в която е родено и живее. Още повече че вашата България не се грижи и за "своите" деца. Благодарение на усилията на вашите политици не само деца, много имигранти са сменили гражданството си и нямат вече нужда от този език.

Ох, те децата в България не учат, а на тези които искат да учат родителите им трябва да плащат частни уроци, те в МОН на България за децата на хора с български произгод в чужбина се загрижили! Съвет от мен: оправете образованието не само по български но изобщо и тогава се грижете за обучение на деца извън България!

Извенете, простете, г-жо whatever, ама моите деца не ги претежава никоя държава. Само казвам. Може пък проблемът да не в това колко ви помага правителството, а в глупостите с които пълните главите на децата в тия училища... Моят син само веднъж отиде на открит урок и после ми се наложи да му обяснявам какво е пропаганда и защо не й вярваме. Намалете пропагандата и може и да ви се получи това с повечето деца.

Заминалите в чужбина не трябва да се разглеждат като българи. Най-малкото техните деца са загубени души за България и огромното мнозинство няма да знаят български. Миграцията съсипва България, защото и произвеждат БВП за чужди държави и не внасят приходи в бюджета. А освен това често като нация намаляват българите. Реално на тези в чужбина, трябва и да им забранят да гласуват тук, както е в други държави. От къде на къде някой от вън ще определя как ти да живееш тук? Трябва да са като общинските. Който живее в общината, той гласува. Който живее в България, той да гласува.

интелигентност ще разберете за какво иде реч в статията, но не би...

Аз не разбирам как в България се раждат и живеят поколения хора,които не могат и не искат да научат български,а и с претенции да управляват!

защо да учат български?! нали са в чужбина, защото бълхария не е място за живеене! за какво им е български?!

в много скоро време в България гово рещите български ще са малцинство и езика ще изчезне, та ако българите в чужбина го говорят, ще се запази. А че България не е място за живеене - не е.

няма да учи щерката български ли??? И още как. От сега пее български песни и скача до тавана като се прибираме в БГ.

Ами като е толкова щастлива да си ходи до България,защо не й дадете възможност да живее,учи и развива там?

и защо трябва да й съспва бъдещето връщяйки я? Нека живее в чужбина и се връща, когато си иска.

защо трябва да се деля от детето си? За твоя кеф ли? Давам и възможност да бъде образован човек, а не поданик или крепостник заседнал на едно място.

Мине не мине някой ден и почват да ни занимават с някакви чужденци зад граница с български паспорти. Дайте да им помогнем, дайте да им дадем, дайте да го насърчим, дайте им да гласуват... Тези същите как пък един път не ги чух да се съберат на една сбирка в Атланта, Маями или Сан Фран и да кажат, ето събрахме средства, имаме идеи и искаме сега Ние да помогнем на родината си с това и това..

Като човек от 'ония' ще ви отговоря: не се заблуждавайте, че парите които българското министерство ще похарчи ще отидат в полза на деца от български произход извън БГ или на техните родители! Парите всъщност ще се 'усвоят' от шайката корумпирани 'управници' и техни приближени. Аз например моите деца сама съм ги научила да говорят български на средно ниво, колкото да могат да общуват с хора когато отиваме за 2 -3 седмици годишно в България. А неделно училище при нас се съзададе когато моите деца вече бяха порастнали и не проявиха желание да ходят в него. Личното ми впечатление от това неделно училище е, че група родители - ентусиасти/идеалисти е използвана от няколко персони с не особено висок морал, говорещи български с мйекащ диалект. Аз на такова 'училище' моите деца не бих пратила ...

че ти не знаеш, не значи, че не го правяят по различни поводи. Ама на, на тебе няма да ти ги пратят.

За какви българчета говорите ???Та то в чужбина и родителите им не говорят български вие сте седнали да искате децата им дето няма и да се върнат тук. Забравят българския за минута само и само помощите да докопат за да има как да преживяват

са напуснали България? Там където човек търси и намира развитие намира и смисъл какво да учи и кои езици да ползва. Тук може само да се чуди на Пеевски медии.

Толкова много омраза и помия се изсипва по тази тема и изобщо в цялото интернет пространство! Има ли друг народ, който да се мрази по този начин? Съмнявам се..поправете ме..Не спряхте да се критикувате, иронизирате, сравнявате, подигравате и прочие.. Остана ли нормялен българин, който да чете тия сайтове и форуми?

Чак пък толкова... Вие какво очаквахте - тук да обсъдим програмата и разпределението по български език за чужбина?

Госпожо, ако се мразехме като народ, щяхме да се опитваме да се променим. Ние даже много се харесваме! В теми за други народи вижте какво е ирония, критика и подигравка.

и аз съм отвратена от тебе, от тъпоумието ти, от глупостта ти, от неинформираността ти, от това, че не знаеш какво става и не те интересува накъде бутнаха България тези хора. Затова се дави в отврата си, в помията си, а ни остави да кажем нещо, за да може поне малко България да се оправи, ако изобщо някой ни чуе.

то с твоето словоизлияние помагаш много.

Май президентина и някакви министърчета имаха планове да ги връщат в България. Просто на въпросните длъжностни лица може да се покаже една комбинация от пръсти.

Само наивници като Божидар Димитров могат да смятат тези деца за българчета. Родени в чужбина, учат на друг език, средата им е друга, приятелчетата са им други. Това са деца с български корени но не се надявайте един ден да се върнат по родните места на родителите си.

зависи от маиката: нако е чужденка, не ще е в състояние да учи децата на български.

90% от "българчетата" в България не учат български език

И защо българската държава трябва да плаща обучението на децата на избягалите българи? Те не плащат данъци, не плащат осигуровки - какво само реват към България:Дай, та дай! Какво знаят децата им - това изобщо не засяга България, защото нито ще живеят тука, нито ще направят нещо за живота в България. Я вижте тези деца, дошли си през лятото от чужбина как се държат - прости, невъзпитани, надути пуяци, които само се фукат. Още на 5 години казват " Аз съм от Испания". За какво да ги учим, да им създаваме учебници, да им осигуряваме учители. Просто е излишно. Може да кажете каквото искате за моя коментар, но, за съжаление, той отразява истината. А това, че тя не е приятна, не е моя вина.

Прости българи има и в чужбина, и в България. Ти си от вторите. Никой не им е длъжен, става въпрос за национален интерес и политика, но ти това не можеш да разбереш.

Вие явно сте от третите(умници). Национален интерес и политика! Бихте ли обяснили?

Какъв национален интерес ще защитават тези хора? От кухните или от маслините? Или от чуждите къщи, които чистят ? Надрусан си с някакви безумни клишета и сипеш тука глупости. Какъв национален интерес могат те да защитят- хайде се изрази конкретно. А че ти си от глупаците в чужбина - това е ясно

Ама ти вярно си или прост или по скоро имаш някакъв психологически проблем. :-)))) Направо ме разсмиваш.. Мислиш ли че детето на 5, казвайки Аз съм от Испания се фука?!.. и се държи невъзпитано и просто по този начин?! Е познавам доста деца от Италия, Германия и те така казват, но са много добри деца, поне не псуват като връстниците си от България...А за образователното министерство няма да кометирам нищо...тове за мен е едно от поредните празни от съдържание институции в нашата родина!

Идиоте, не свързвай в едно неща, които не са свързани, Децата още на 5 години се гордеят, че са от Испания. А тия, дето вилнеят са дошли в България, защото цяла година са се стискали да не направят нещо, Но в България може - тук няма закони. В блока има един такъв. Като замина си отдъхнахме. Но сега се върна залятото и е сртрашно - събира престъпници, цяла нощ гърми музика, кой влиза, кой излиза не е ясно

всъщност само тази госпожа от асоциацията съм я чувал да казва "дайте". Останалите, те са тези, които "дават" и то доста, и то всеки месец. Някога може да са искали промяна в България, но ако се съди по резултатите от изборите повечето не им пука вече какво става в тази държава. Еми така е - като не можем да създадем жизнеспособно общество ще останем мимолетен спомен в историята.

И за какво да го учат като родителите им нямат никакво намерение да се връщат. Насила хубост не става. Ако те не изпитват потребност да го учат изобщо не ме занимавайте с тях.

Като цяло езикът и културата трябва да се знаят, защото така си знаеш и корените, но пак казвам: Учителите са под всяка критика, особено в Атина. На история и български език майка ми научи дъщеря ми. Иначе ако аз не знаех езиците които зная и най-вече български, нямаше да работя на работата, в която съм в момента и последните 8 години. Тъй че знанието никога не е излишно, добър пример и учител трябва да имаш. Аз лично много държа на българския език и култура, но това, което се предлага е под всякаква критика. Бившата директорка задигна 100 000 евро пари на българския данъкоплатец. Всяка година МОН дава по около 50-60 000 евро на тези училища, които са грешни пари. Защо са тези 3 български училища в Атина, то вече българи не останаха. Това са средно по 50 000 евро на година за всяко училище, което прави 150 000 евро на българския данъкоплатец, а пари за здраве и болници нямало.

.... много, децата в чужбина да не учат български. Моето дете ходи до 4 клас и много сериозно се замислям дали да продължи догодина. Една от най-важните причини за нас е, че няма матура по български в редовното училище - има руски, полски, румънски, урду, фарси.... Мина някакъв мижав референдум по този въпрос, но не беше подкрепен от нито една държавна институция, даже не знам колсулството дали беше заинтересовано. Другата важна причина са учебните помагала - децата в чужбина трудно разбират написан текст на съвременнен език, какво остава за избор на народни приказки - имаше една приказка, която не само, че изобилстваше от стари думи като 'грънци', 'кобилица', 'плет', 'кенар', ами имаше и толкова много диалектни думи, че изобщо се отказах да я обяснявам, за да не откажа съвсем детето си. Не на последно място е и изборът на преподавателски кадри - от 1 до 3 клас госпожата ни беше слънчева, усмихната и с чудесния си педагогически подход не разреши да чуем нито веднъж 'Не ми се ходи на българско училище'. Миналата година мина под мотото 'Мразя го това българско училище' и мога да кажа, че не ги обвинявам децата. Това, което се задава тази година за жалост ще е същото като миналата. Така че, май наистина няма вече причини да посещаваме българско училище. Жалкото е само, за директорката ни, която е доказан родолюбец и много всеотдайно работи, за подобряване на базата на училището.

МИгренчето Пръмова, че ги опраи и тези в България. Сега ще ги продаде на Америка за България

И за кво им е да го знаят? файда никаква!

В общия смисъл: 1. Знанието на всеки един език е богатство. 2. Безотговорно е родителите да лишават децата си от по-добро научаване на език, до който имат лесен достъп - майчиния или на член от семейството. В конкретния смисъл: 1. Държавата трябва да не само морално да подпомага българските училища в чужбина, но също така да съдейства с програми, учители, финансиране. 2. Няма народ, който да не е спечелил от силна и активна диаспора.

Нормално...Никоя чужда държава няма да толерира българското на своя територия. И не само на българското...На фона на всякакви чуждоземни натрапници. Драмите с малцинствените групи са добре известни. Всъщност при тях си да бачкаш и да знаеш техния език,не своя...

Никой не очаква чуждата държава да организира изучаването на родния език, но поне в Европа много уважават и поощряват децата в това отношение, има много уроци, проекти, тържества за различните култури и езици. Има възможност и за матура по български, друг е въпросът какви ненормалници от нашите се грижат за провеждането й и как изглеждат въпросите, нищо общо с матурата в България.

За съжаление българските училища в чужбина обикновено се развиват на принципа на шуробаджанащината или от малка група приближени на посолството. Способните учители с опит странят от тези среди, а и не са желани и търсени от мйекащите и напористи жени, които не могат да си намерят друга работа.

Точно това са и моите наблюдения! Конкурсите за учители и в България са формални, за познат на познат, какво остава за чужбина! Но докато у нас все пак назначават и способни, там е Мисия Лондон, страшна селяния.

Сори за мйекащия Ви опит, ама нашата шуробаджанакиня е нахакана шопкиня, която държи да подчертае, че нищо, че децата ни са родени в столица, като Лондон, тя е по-столичанка от всички ни.

Селяни има навсякъде :). С перхидролена коса ли е или гарваново-черна :)?

В интерес на истината,аз съм се замислял за българския език и го намирам за много красив и интересен.

Изобщо не им трябва да учат български - за какво им е? ако си се устроил на по-цивилизовано място няма да искаш да се връщаш в кочината...

така да е, не трябва да се забравя от къде си излязъл и кой си

Народа бега от България щото се страхува да не на превземи пак Расията.Даже и на кумуняките децата бягат щот се страхуват от русняцити

Едно време тия де бегаха от кумунягите ги разстрелваха по границата.Що млад народ изтрепаха.

за народа не знам,ама ти наистина си П Р О С

Народа, дето бяга от България, в по-голямата си част говори и пише Български точно колкото теб. А тези, които остават, претендират за предавания на "майчин език". Не мога да разбера защо се изтересувате от подобна новина...

ОСТАВЕТЕ ВСЕКИ ДА ИЗБИРА ПЪТЯ СИ, ПО КОЙТО ДА ВЪРВИ, ЯВНО МНОГО ХОРА СА СИ С МАНТАЛИТЕТА ОТ ТОШОВО ВРЕМЕ, НЯКОИ И ОЩЕ ПО-ДАЛЕЧ ОТ ВЕКОВЕ НАЗАД, ТАКА КАКТО СА ПРЕБИЛИ И УБИЛИ СВ. НИКОЛА СОФИЙСКИ, /ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ НА ТАКИВА ХОРА ИМА ЦЪРКВА В СОФИЯ НА НЕГОВО ИМЕ НА УЛ. ПИРОТСКА С ЪГЪЛА УЛ. ОПЪЛЧЕНСКА/ ЗАЩОТО НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАЛ НА ТЪЛПАТА, А ТЪЛПАТА ГО ПРИНУЖДАВАЛИ ДА ХОДИ НА ДЖАМИЯ, А ТОЙ ОТКАЗВАЛ

"Срамежливата държавна политика към българските училища в чужбина..." Не срамежлива, незаинтересована е.

българи на Запад си правят гета, а тези с по-високата квалификация се интегрират успешно в интелектуалното мулти-култи общество.

Зомбитата винаги ме карат да се смея :)

Я аз да питам - а в България учат ли български език? Защо децата, записали се в чуждоезикови програми говорят и пишат по-добре на чуждия език, отколкото на българския, който се учи в училище? И кога най-накрая ще разкарате идиотски авторки колективи, които година след година бълват един и същи скапани учебници, писани от графомани с цел прибиране на едни пари от МОН?

Вече по-сериозно: Става дума за българите въобще - всички и всеки трябва да вземе решение. Ще се брани ли БЪЛГАРСКОТО , или насърчително и адаптирано ще се наблюдава как външни на народа ни сили разграждат всичко така, че камък върху камък да не остане от нашето. Времето е разделно - можем да остроумничим и ехидничим (способствайки на ликвидаторите), или всеки кой както може да защитава българското, в най-широк смисъл, от затриване. И Паисий е тръгнал от това ниво.

Май от пишещите тук никой не е чел "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников........... Това сме ние - чуждопоклонници ! Безродници !

че негови основни признаци и представители са Пеевски, Станишев, Бокова, Първанов, Сидеров........ Медиите ги следват хвалебствено по петите. Това обаче не могат да бъдат кумирите на много от българите.

А бащите и майките им по форумите ни обеждават, че са най-големите патриоти :) 5 години зад граница - паспорта на трупчета и точка. Който обича България, стои в нея и се бори да я направи по-успешна и добра за живеене. Паразитите идват само да си оправят зъбите "тънкана" или на евтина почивка из кочините на Черно море.

Много важно. Децата ако имат акъл ще стоят далече от тази провалена турска губерния на мутри и комунисти.

Още 7 години ГЕРБ и в България няма да се учи Български

Защото техните родители се наслушаха на обещания от Партията. Същата тази партия която роди и другарката Пръмова. И да не се чудят от партията. А партията също си е нагласила нещата да дезертира в първия удобен момент. А новородените защо им е да учат български като няма една ясна причина поради която да се връщат в БГ.... един ден......

Абе трол нещастен, пръмова ли ти е виновна за всичко, тя ли е водещата фигура, и не е родена от партията, а е снаха на партията. Що не споменаваш бокова, боков, станишев, пирински, пеевски,..., класически комуноидни отрочета ?

Посочените са интелигентни и говорят добре български. Познавам хора, заминали за чужбина, говорещи на "че"/че одим/, слугуват, почти не говорят чуждия език, но забраняват на децата си да говорят български...........

Цивилизованото владичество създаде поети и писатели като Чинтулов, Ботев, Вазов, Славейков и т.н. Аз съм българче и силна майка мене е родила; с хубости, блага обилна мойта родина е мила. Аз съм българче. Обичам наште планини зелени, българин да се наричам - първа радост е за мене. Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея, всичко българско и родно любя, тача и милея. Аз съм българче и расна в дни велики, в славно време, син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе. А комунистическият режим не че нищо не създаде, но унищожи всичко цивилизовано и българите се принудиха масово да емигрират.

Така ли ви лъжат по събранията на ДПС? Лъжат ви и то нагло. Какво следва? Да ви дадат по една бомба да се взривявате пред църквите ни ли?

Е я кажи в свое оправдание, какви велики личности създаде комунизЪМА в България, че днес болногледачки българки са насилвани и убивани в Италия, деца са продавани и избивани в Гърция, български проститутки убивани в Белгия и Германия, български наркотрафиканти и разбивачи на банкомати арестувани и закопчани по цял свят.

аз и децата ми сме в чужбина. говорим и пишем отлично на български. винаги си оставаме българи. в училишата зад граница за съжaление учителите са много много зле.

чета коментарите и не мога да се начудя -щели ме да изчезнем ,за какво им е и т.н. , не няма да изчезнем и колкото и да не ви се вярва един ден ще се домъкнат повечето от тях тук.

И аз така мисля. Западнала Европа си отива. До няколко години в България ще се влиза с виза. Но къде толкова акъл в един фремдарбайтер. Те гледат да напълнят търбусите днес.