Коментари - Горанов: Има риск от масови фалити на университети | dnes.dir.bg
назад

Горанов: Има риск от масови фалити на университети

Има сериозен риск от масови фалити на висши училища след година-две, ако спешно не се вземат мерки.

Обратно в новината

Коментари - Горанов: Има риск от масови фалити на университети | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бизнесът не може ли малко поне да помогне на университетите?

Горанов да гледа румънците как съдят престъпниците с бели якички

Защо не вземат преди всичко да оптимизират държавната администрация, че като гледам вече половината дето са в НОИ и НАП и НЗОК са без никаква работа само кафета пият, и ще се намерят пари не за един а за всички университети

Ами вижте Ердоган - оставете само 5-6 в градовете с над 150х население. Останалите ще изчезнзт сами. Това е същото като с безбройните болници с недостиг на специалисти...

И ?

Да не се субсидират частние ВУЗОВЕ от държавната хазна.

В целия цивилизован свят, ако има субсидиране за висше образование, то е за студентите, не за ВУЗ-овете. С всеки студент (ученик) върви определена субсидия. В Държава с 10% корпоративен данък, изобщо не би следвало да има субсидия. нито за студенти, ното за ученици, нито за детски градини. В противен случай работешите в тези сфери биват обричани на мизерия.

Тези тикви горе са се доказали "усвоители"на европари платени от нас най бедните българи.Затъваме и изгледи за оправяне няма.Няма.От ден на ден живота ни става все по лош.Нека младите бягат през глава от това тресавище.Никакво висше не им трябва ,при положение ,че няма къде да се реализират.

такава разсипия и унищожаване на народ и държава никога не бях си представял.

университетите, значи вървим към гибел и поръчението което е дадено на наште идиоти е да ни затрият. Без образование сме заникъде, а и университетите все още задържаха известен брой от младите. Сега за кво да остават ?

Населението намалява, и едно от последствията е, че ще са необходими по-малко университети. Някои ще трябва да затворят и това е нормално. Въпросът е: защо на намаляващото население е нужен непроменен брой депутати?

Погледнете какви куни са министри... и не се чудете, защо всичко се разпада бавно и сигурно. Просто тия тикви са част от проблема, а не от решението. И разбира се, че основните неща се решават в разни посолства... а хубавците от снимката са просто келнери..

От колко Университети има нужда една малка България. В последните години се нароиха университети, под път и над път! Странно, старите институти се кръстиха университети, па и Академия си имаме в Свищов. Университет е събирателно на целия спектър от знания във всички направления на науката, каква е тая мода Университет по ... нещо си. Оксиморон! Нека бъдат реформирани и редуцирани сериозно, като периодично се прочистват от "вируси" и "паразити"!

Университтетите се субсидират тотално грешно. За това сега в тях учат и студенти, които трудно са завършили и средно образование. Заплащането е на " овца" , а не на качество на реализацията . Защо не остане безплатно образованието само за студенти с успех над 4,50 примерно ? От друга страна преподавателите работят на много места , по някога повече от 24 часа,което също е абсурдно. Защо има толкова Университети също е дилема ?

ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИы ЧЕ ПО ЦЕНТРАЛНАТА УЛИЦА СЕ ДВИЖАТ ДЕСЕТИНА ДУШИ ?! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ГОРЕЩО, СТУДЕНО, ВЕЧЕР ИЛИ ДЕНЕМ. ПОЛОЖЕНИЕТО Е АПОКАЛИПТИЧНОV ГРАДОВЕТЕ СЕ ПРЕВЪРНАХА В ПРИЗРАЧНИ. РАЗРУХАТА Е ТОТАЛНА. И ТИЯ ВМЕСТО ДА СЕ ОПИТАТ ДА СПРАТ ПРОЦЕСА, ТЕ СЕГА ЩЕЛИ ДА ЗАКРИВАТ УНИВЕРСИТЕТИ ! КОЕТО ЩЕ ОЗНАЧАВА ОЩЕ ПО-УСКОРЕНО ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ. ТОВА ЛИ ИСКАТЕ, БЕ СЕРСЕМИ ? МИ КАЖЕТЕ ГО В ПРАВ ТЕКСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО !

БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА НАРОДА, ДА ПОСТРОЯТ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ, ДА ВДИГНАТ ДРАСТИЧНО ДОХОДИТЕ И ДА НАКАРАТ МЛАДИТЕ ДА СТОЯТ В рОДИНАТА, ТИЯ ИЗРОДИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЛЕДВАТ НАПЪЛНО ГРЕШНАТА НО САТАНИНСКА ПОЛИТИКА НА ЗАКРИВАНЕ, ПРИВАТИЗИРАНЕ И УНИЩОЖЕНИЕ. КАК МОЖЕ ДА НЕ МИСЛЯТ КАК ДА СЕ СПРАВЯТ С ПРОБЛЕМА, А ОЩЕ ПО-УСКОРЕНО ИСКАТ ТОТАЛНОТО ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ НА бЪЛГАРИЯ. МИ ЗАКРИЙТЕ ДЪРЖАВАТА БЕ УРОДИ !

Някой да ми каже как се пише абревиатурата на Пернишки Университет за Технологии, Компютри и Архитектура. Така го бяха измислили имните глави на създателите му. После си правете сметка за нивото на образованието което ще ти дават!

"Преоблякъл се Илия и пак в тия". Хайде да се отговори на въпроса: КОЙ ИЗДАДЕ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ТОЛКОВА НОВИ ВИСШИ УЧИЛИЩА??? И ГЕРБ раздаваха. И те ли проспаха демографския срив и не се адаптираха към новите реалности???

ТОВА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ. НЕ МОЖЕ БЕДНА БЪЛГАРИЯ ДА ИМА НАЙ-МНОГО ДЪРЖАВНИ УНИВЕРСИТЕТИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, САМО ЗА ДА ИМА ПАРИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЗА ЗАПЛАТИ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ!

БРАВИСИМО, министри на България! Единият сравнява театър с университет, а другата знае как се "окрупняват университети/факултети"??!! Докога ще ви гледаме и страдаме от особено силната ви некадърност, какво проклятие сте!! Когато в България се заговори за реформи, а това е мантрата от 27 години, на всички трябва да е ясно , че се готви поредното изритване на хората на улицата. Кой създаде тези университети?? ТЕ!! Кой влоши демографския фактор в България?? ТЕ!! Сега нямали пари да платят заплати и да правят ремонти! а за техните заплати имат пари!! НА СЪД И В ЗАТВОРА!! ТАМ ВИЕ МЯСТОТО И НА КУНЕВА, И НА ГОРАНОВ, И НА Б.БОРИСОВ!!

Това не са УНИВЕРСИТЕТи, а някакви си колежански формирования, които обучават РЕДОВНО.Над 60 % от специалностите са без реално практическо приложение и реализация. Не могат да предложат условия, организация, планове, форми, програми и пр. за преквалификации на лица с едно или повече от едно висше в задочни, дистанционни и т.н. курсове. Тотални БЕЗХАБЕРНИЦИ. Вземете ПУ с какво е по-различен? 90% РЕДОВНО ОБУЧЕНИЕ!

Така е... ще фалират много, щом в икономически университет плащат по 500 лв на доктори по физкултура върху заплатата

Всичко живо иска да следва икономика, на никой не му се учи технически науки. Съгласни да плащат високи такси и да им е осигурена заветната диплома.

Ами то за техническите науки се иска учене бе човек! Математика и какви ли не други неразбираеми науки.Не е като да си пиеш кафето прд университета и да чакаш дипломата!

Според статистиката се отделя 3.7% за образование при средно 5-5.5% за Европа. link

ВАЖНОТО Е НА КОГО И ЗА КАКВО СЕ ДАВАТ ЗА ДА ИМА ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ!!!!!

Ще дам един пример чут с ушите ми и един официален извод. Моя съседка наскоро каза: "ох, синът ми учи стоматология, абе, гледам едни дебели книги, той не ги чете, а има шестици"....????!!!! ...NO COMMENT... Изводът е: На предпоследно място по грамотност сме в ЕС. И отново - no comment.

Необходима е дълбока цялсотна реформа в науката и висшето образования, която се нуждае преди всичко от модерна концепция и поне милиард Евро инвестиция. Нито този парламянт, нито този екип в министерството имат политически кредит и експертен потенциал за това. Единственото, което се прави сега е трупане дългове за пазаруване на мизерене политически рейтинг. Сега да оцелеят до президентските избори, после до парламентарните и така до фалита на цялата държава.

Оставка за това толкова накомпетенто изказване на Кунева. Тя наистина няма понятие какво прави...Държавните университети са поставени от правителството в положение на остър дефицит: не се финансират присщи дейности - ремонти, научни изследвания, инфраструктура. Това поражда дефицита, който коментират Кунева и Горанов. Държавата плаща малко и на калпак за всеки студент, без да гледа качеството. Трагедия...

В кой добър Европейски или Американски университет се източват пари за кухи плагиатски титли като например "Голям Доктор"? Къде се кътат на работа толкова много пенсионери и социално слаби тарикати като в нашите унита или БАН? Това ли да финансира българският данъкоплатец?

ДА , И ТОВА ЩЕ ФИНАНСИРА!! ЗАЩО ДАНЪКОПЛАТЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА НЕНУЖНИ ЗАЕМИ, ПАРИТЕ, ОТ КОИТО ОТИВАТ В ЧУЖДИ ДЖОБОВЕ В ЧУЖБИНА?! ЗАЩО СЕ ПЛАЩАТ БАСНОСЛОВНИ ЗАПЛАТИ НА МИНИСТРИ, КОИТО НЯМАТ ВИЗИЯ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ И БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ?! ЗАЩО СА СПРЕНИ НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ, ДОКАТО В СЪСЕДНА ТУРЦИЯ НА ВСЯКА СТАТИЯ ПОЛУЧАВАТ ХОНОРАР, А В ЕВРОПА СЕ ДАВАТ МИЛИАРДИ НА УНИВЕРСИТЕТИТЕ ЗА НАУЧНА И ПРЕПОДАВАТЕЛСКА РАБОТА??

Ами - това е положението! По-будните и грамотни деца, които през годините на средното си образование не са спали, а са се готвили, отиват да учат на запад - сега трендът е такъв, след това се стараят и да останат там във фирми и служби, защото у нас, ако не си син или дъщеря на отявлен член на партията ,която е на власт в момента, нямаш шанс да си намериш работа. А също и защото по много специалности изобщо нямаш шанс, тъй като няма промишленост, нито свястно селско стопанство - съсипаха го предишните "демократи" и "социалисти" под шапката на ДПС, което пък се старае да държи своите избиратели неграмотни и незнаещи български език, за да може лесно да ги манипулира! СТрана, в която има три турски партии, но се затварят университети, е обречена да стане суровинен придатък на Турция, ЕС, на който има акъл и смелост да развива не само чалгата и хотели с крадени пари, а също така промишленост, модерно селско стопанство, модерно общество с нормални услуги и грижи за слабите слоеве от населението ... не като нашата, която нищо подобно не прави! Така че - пръмовица-куневица си падна на дедовия - още един голям сегмент от народното стопанство и културата й се предлага за закриване, а тя е добра в закриването дори на работещи отрасли, да не говорим за отмиращи - като висшето образование ... Боже, Боже, защо доживях да гледам това падение?!

За съжаление тук вече всичко е съсипано.Вижте само какви ни управляват, неграмотни и престъпници.Хора заели постове само защото са от някоя партия.Само след няколко години тук няма да остане един читав за работа,не че сега не е така при това заплащане.

На тоя министър само като му видя физиономията и ме втриса - от всякъде лъха интелект , а като си помисля , че управлява финансите на държавата ми - лошо ми става .

първо изялвението, че "класически дисциплини" не били популярни е просто смешно и ако съдим по това кое е популярно аз предлагам да спрем да обучаваме математици и химици и философи и цялото финансиране да го влеем в образование по ПР и МАРКЕТИНГ и после да се чудим защо нацията е на това ниво. Второ - мрънкаме, че всички отиват в София, но продължаваме да държим всички университети там, че сега ще и затваряме големи такива в други части на държават. Наличието на университет или факултет определят значимостта и всъщност обуславят областността на един град, а не наличието на една или друга партийна централа. куха пасмина и тва си е.

Бизнеса няма ли да плаща? Нали само реве, че нямали кадри. Те плащали ли са реални пари за конкретни проекти, или чакат нещо наготово. И да не ми обясняват наЗапад как е, защото там завършваш тесен специалист за нещо конкретно, което в България никой не може да тиго дефинира.

Скоро гледах интервю на някакъв доцент Христов.Мисля че се казва Иво Христов.Същият разказваше как студентите му са пълни неграмотници и идиоти и нищо не става от тях.Въпросът е защо такива доценти изобщо преподават, щом имат подобно мнение за студентите си, що за преподаватели са , щом си позволяват да обиждат и обсипват с епитети в национален ефир студентите пред които утре ще четат лекции.ОК, не ти харесва, може и да си прав- но или ги научи на нещо или си взимай шапката и изчезвай.

Не е хубаво човек да обижда, така е. Но там трябва да преподаваш вече висши науки. Ако обаче студента си е неграмотен, влязъл с оценка по диплома или чек-матурите и се оказва, че изобщо не е за там, защото 12 г. е спал, ами от Кембридж или Сорбоната да дойдат, той вече не става - изтърван е.

Aко е така въпросният доцент трябва да обижда публично първо ректора на университета и академичния съвет за това, че допускат такъв свободен прием, след това министерство на образованието, след това колегите си от средните училища и на последно място студентите си, защото те му плащат със таксите си щатната заплатка на доцент.

Задачата на преподавателя във ВУЗ не е да ограмотява и да попълва пропуснатото в началното, основното и средното училище. И не се обиждайте толкова лесно - все някой трябва да каже истината, колкото и неприятна да е тя.

без да съм доцент ти казвам, че в университета повечето колеги бяха абсолютни идиоти, които нямаха работа там - до ниво на елементарни правописни грешки на изпит по икономика примерно. нема кво да се обиждате, а вземете се образовайте.

Като не могат да сметнат колко е 2/3 + 3/4, нещо което се учи в 5клас, как и на какво да ги учи? Системата е куха, но това проличава най-накрая при завършилите висшисти. Като премахнат повтарянето на класове и двойките след 7 клас ще я втасаме съвсем.

В бг няма университети, които дават знание. Тук идеята е да се точат пари. Ниската раждаемост и миграцията обаче ще принуди повечето да фалират, както е и редно. Туморите трябва да се режат.

моето дете, няма университет в Света, който да дава знания - унито е место за жадни за знание хора, които го търсят и усвояват при всяка възможност, а унито е просто место където опосредства тази жажда и я улеснява. Надявам си не си стъпвал в уни за да говориш така.

Няма спор по това какви качества трябва да има всеки, който се е устремил към университетите, НО: Колко са хората, които погрешно са решили, че са за там?!!! Ето тази бройка е излишната и учебното заведение трябва да намери начин да редуцира броя на обучаващите се до истинския. Това някога ставаше с високи изисквания при явяване на изпитите (поне през първите 2 години), така че хората навреме да разберат истината за себе си. Сега обаче изпитите се плащат... По-нататък няма какво да пиша, всички могат да си изведат причинно-следствената връзка и изводите от нея...

Направо да ги закрием - така съвсем ще се отървем от "тумора" ! Аман от глупаци в тая държави!

А какво става с Пернишката "Соербона".Първанов поне има възможност да финансира от СПА хотелите си.

Кунева, ако е с главата си, трябва незабавно да отмени т.нар. "автономия" на вузовете и да почне да закрива псевдоуниверситетите!!!!

В България всичко ни е фалшиво...и образованието и здравеопазването и работата и управлението и т.н...Няма да се оправим никога.Направо да закрият държавата...

Че къде видя държава?

нормално, да фалират.. не може във всеки град да има университети и да няма кой да учи в тях.. да се преструктурират, обединяват и закриват.. а и все повече хора ще предпочитат образование в чужбина, дори и с кредит, но поне да знаят за какво плащат..

"Вие не ни трябвате повече от 4 милиона"' - каза посланникът на САЩ Ейвис Боулън на семинар в Боровец - 1997 год. Помислете, какво в същност е искала да ни каже Н.П. г-жа Боулън!

Хе-хе, нали това е целта, българите да са прости и необразовани, така манипулацията и промиването на мозъци е лесно. Прочетете статията на бившия американски съветник на финансите, "Как Америка си купи България" - Пол Робъртс, ще ви стане кеф.... link

то и сега с толкоз много вишисти пак е бъкано от прости и необразовани...

Истината е една единствена: трябва незабавно да се закрият неефективните университети, а кои са те ли? На всички е известно например колко университета в София имат филиали в провинцията - Техническите университет има такъв в Пловдив с повторение на абсолютно всички специалности, които са в София, в Сливен също има, а сега се готви да открие филиал в Кзанлък???? Кому е нужно всичко това? Нито ТУ София, нито който да е от тези филиали имат студсенти......нещо повече във филиал Пловдив например има катедри с 10 човека, което е абсолютен нонсенс, на всичкото отгоре непрекъснато удължават срока на преподавателите на трудов договор след навършване на 65 г.......Тези безобразия няма ли кой да ги види????????

Голяма част от завършилите студенти остават близо до университета където са завършили. Дали за хубаво, дали за лошо - факт. Та ако се закрие ТУ в Пловдив, това би довело до сериозен отлив на специалисти. Естествено схемата не е приложима за всяко село и паланка.

Луд ли си, къв отлив. Фирмите се принудиха и си направиха собствени академии, където си обучават работниците. Тоя филиал е просто "пара-батаръ" и далавери.

Напъло съм съгласна, тези в пенсионна възраст да освободят път на младите.

Дай направо да го закрием ТУ София и да оставим УНСС, който бълват хиляди неграмотни безработни всяка година!? ОК ли ще си Роси? ТУ е един от малкото даващи донякъде свястно образование, но точно той ти пречи. И изобщо не е вярно, че се копират всички специалности, явно изобщо не си запозната. И остават да работят след пенсия, защото няма желаещи да ги заместят. На никой вече не му се занимава с неграмотни и невъзпитани абитуриенти.

Да... във филиалите се раздават докторски степени на калпак, катедрите са пълни и препълни, работят след пенсия (по тази причина стават професори). Ректорите на ТУ са едни безхарактерни пундьовци...

Това е хубава новина - накрая ще останат най-добрите и смислени специалности. Трябва да се плеви от време на време, за да има добра реколта.

във ВУЗ-те влизаха умни и подготвени хора. Сега при т.н. демокрация куцо и сакато влиза в университетите, стига мама и тате да плащат...

влизаха синовете и дъщерита на АКТИВНИТЕ БОРЦИ а те бяха най тъпите ЗАЩОТО ползваха привилегиите на тъпите и крадливи КОМУНИСТИ

на крадливите соросоиди и герберасти. Като правило най-активните пребоядисали се "демократи" сега са именно синовете и дъщерите на т.н. активни борци против фашизма и капитализма...

Що говориш за изключенията???? Се едно сега да кажа, колко са ни умни и знаещи всички ученици, защото взимат първи места на световни олимпиади по програмирана. Смешкооо, малко акъл трябва, но като си го нямаш, то си го нямаш!

Има нещо важно, което ми се струва, че не се разбира и осъзнава добре в България, понв от повечето хора, що се касае до образованието. Не, няма да говоря за посредствените и сбъркани учебници, за подготовката на преподавателите, за лошата материална жаза и унизителното заплащане... А за това, че освен никога небивалото за държавата ни ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО НА НЕГРАМОТНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ, от останалитр, от "ГРАМОТНИТЕ" е много голяма бройката на ... "ФОРМАЛНО ГРАМОТНИТЕ", така да го кажа. И ще се поясня, защото според мен това е не по-малко важно от броя на неграмотните (и точно тази бройка рефлектира КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО НИ)! Значи всички отлично знаем, е, може би не всички, че в изучаването на един език, дкл, и българския, на работата с компютър, или на електрониката и т.н. ИМА РАЗЛИЧНИ НИВА НА УСВОЯВАНЕ И ВЛАДЕЕНЕ! Ами точно така е и при образоваността и интелекта (което не е съшото) на един човек! Е, това имам предвид, че ако изключим неграмотните българи, ЗАБЕЛЯЗАЛИ ЛИ СТЕ КОЛКО ОТ ОСТАНАЛИТЕ СА ФОРМАЛНО ГРАМОТНИ? Надявам, се, че някои колеги разбират отлично какво имам предвид. Между другого това (такива) могат да се видят и тук в този форум.

то се вижда и от неграмотността на завършили и работещи като журналисти във вестници, телевизия и сайтове - елемнтарни правописни грешки...

Голяма част от емигриралите българи си остават полуграмотни до края на живота си. Ограничено познание на новия език, ограничен речник. Което не им пречи да са полезни както на себе си, така и за обществото. Така, че думите масовост и грамотност не бива да бъдат насила съвместявани.

си там, че знеш или просто само да тролиш? Полуумен неграмотник!

Един пример, който е по-скоро от сферата на науката. В момента тече поредният безумен конкурс за проекти на ФНИ. Сумата на един проект за три години е 120000 лева. С всичките си ограничения, тези пари стигат за по 100-200 лева заплащане на колектива и по една командировка. Това е пъти по-малко от това, което е необходимо за качествени проекти. Стипендията на един докторант е 450 лева (още малко и ще е по-ниска от минималната заплата), което по-ниско от необходимото за живот в България, а в големите градове е още по-ниско. Сега или държавата въвежда ред и контрол за качество с определени механизми (изцяло оценяване от западни специалисти, без обяснения колко са добри в Молдова) и с нормални заплати. Или нищо няма да се получи.

Всеки изследовател знае колко мизерни са парите за наука, а заплащането на преподавателите е мизерно.

Най-безумното на тоя конкурс е не в парите, а че е обявен за Фундаментални научни изследвания. Яудя се КОЙ ли пак ще репава кои научни изследвания са фундаментални и кои не. Очевидно се готви поредната далавера, при която не качеството на проектите и научните рецензии, а академичната мафия във ФНИ ще решава на кого да си раздаде париците, както винаги е било. И особено като се има пред вид, че проектите на шефа на ФНИ минават за фундаментална наука....

По отношение на развитие на наука, в България никое правителство няма намерения да го прави. В бедни африкански и латиноамерикански държави имат в пъти по-голям бюджет за изследвания! Виж публикации с български имена- само като част от международни екипи, т.е. българските изследователи сами си търсят колективи, в които се правят изследвания. Чакат се американски и израелски екипи , а напоследък и турски (!!), да дойдат в България да учат българите как се правят изследвания и те да им платят. Следователно : тотална оставка и в затвора!!!

Да допълня - резултатите тое тези проекти са силни като пръдня в торнадо. Печелят се с връзчици, а парите се прахосват за ненужна техника (срещу комисиони от продаващите фирми) стояща заключена по шкафовете..... Пълна идиотщина

т.н. свободни университети во главе с НБУ, където се подвизават двойкаджии тройкаджии и измислени професори трябва незабавно да бъдат закрити!

Аз съм работещ програмист в България, на заплата от над 100 хиляди лева годишно. Работя, мъча се и доколкото мога решавам реални проблеми на реални клиенти, които плащат реални пари. Фирмата в която съм нает, изпитва остра нужда от още доста хора като мен. Има търсене от клиенти, ще има високоплатена работа и за тях. Но професорите, нито във ФМИ, нито в ТУ могат да дадат необходимите знания на студентите. Прекалено са далече от реалността какво точно се търси. За филиала в Каспичан на филанкишийския университет да не говорим. Много по-полезно би било за сериозните студенти в АйТи областта, да слушат лекции от някой външен, нещатен лектор от реално работеща компания отколкото от някой мухлясъл професор неизлизал никога от университета. Сигурен съм, че и компаниите биха отделили 3-4 часа седмично от времето на свои служители за академични изяви.

Ами аз това се опитах да опиша, с други думи, но някоитук не са съгласни (лошо няма). И аз мога да дам конкретни примери, с конкретни имена, и то доста, но не искам да притеснявам хора и да ги поставям в неудобна ситуация, не те са важните, конкретните примери, а цялостната ситуация, системата!

Всичко това е така, но професорите в СУ и на доста други места получават по-малко от начинаещ тестер. При това заплащане, няма начин качествени професори (и други) да стоят и да си гледат качествено работата във ФМИ. Те или са добри и си изкарват парите извън ФМИ, но не им стигат силите да преподават качествено, или не са качествени и само във ФМИ ги търпят, т.к. няма кой качествен да дойде на тяхно място. Пак нещата опират как се финансират заплатите на тези, които ни обучават. Ако искаме да са качествени, трябва да им вдигнем заплатите. Така е и в средното и преди средното образование. Тези приказки с призванието и как трябва да се работи без пари ги пробутвайте на рибите в Черно море, те ще си мълчат.

С мъка на сърцето, трябва да кажа, че висшето образование у нас тотално девалвира. Миналата година, приемът в Пловдивския университет (един съвсем държавен университет) се осъществяваше... със събеседване. Същевременно, нашият най-добър университет (Софийския) е класиран някъде след 700 място в световната ранклиста на Таймс. (и ако някой твърди, че това е тенденциозно, Московският държавен университет Ломоносов е #60). Съответно, лайняни университети, с лайняни преподаватели генерират лайняни кадри, но ВСИЧКИ са с огромно самочувствие. И ако от просветното министерство не се огледат да видят това, ще си останем в батака... но като се има предвид, че повечето от служителите на това министерство са кадри на същите тези лайняни университети, не може да очкваме нищо по-добро...

Софийският е уникален. Нямало пари... Но има несменяеми главни финансисти. Има доста видни екскурзианти от тях. Има професори, дълбаещи под фундамента за научни изследвания за прехвърляне на договори в БАН и пр. иновативни похвати. Някои в МОН импонират на тези иновации.

А такааа... в ТУ-София е същото...с вечен главен секретар, паралелни фирми (НИС- Технологии ЕООД)източващи университета точно както се точат болници..

Едни и същи преподаватели от 40 години, вече мухлясали, половината време говорещи неща извън предмета, с манталитет че студентите са боклуци, понякога казващи го в прав текст.И същите са несменяеми, защото нямало кадри.Влезеш в тоалетната - все едно си в кенеф на някой бардак.В коридора смърди на тоалетна.Базата стара.Е, каква мотивация ти дава тази среда.А навън чака работодателят да ти обясни как е в живота и че не е важно да получаваш пари, а важно е да работиш, даже ако ти забави парите с няколко месеца то е за твое добро, за да не си изхарчиш парите за море.Направо не реформа трябва, а закриване. И университети-започнете реформите с това да си ремонтирате кенефите да не смърдят, а после всичко останало.

Феодализъм, Корупция, Шуробаджанащина -> неадекватна кадрова политика, посредствени резултати, неадекватно образование и научноизследователска актиовност, опустяване откъм способни хора, все по-малко студенти, България на последно място по проекти по Хоризонт 2020, ...., банкрут на цялата система в БГ. 20 години без нито една смислена реформа доведоха дотук. А една идиотска - академичната автономия!!?? БГ патент.

С идването на Западната демокрация първо свършиха децата за детските градини, после затвориха училищата, е как да подмине тогава вузовете?

създаде всестранно развити кадри , които не могат на две магарета трици да разделят.