Образовани роми у нас се надяват на ”възраждане”

Някои от образованите ромски представители имат надеждата и идеята, че в началото на ХХІ в. се случва ромското възраждане, подобно на българското през ХІХ век.

Обратно в новината

Коментари - Образовани роми у нас се надяват на ”възраждане” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е решим и въпроса с 240-те циганьора в народното събрание

Спряхте ми коментара! Упорита учителка, пак ще пиша! Била съм на детски лагери с ромски деца, преди години, по стечения на обстоятелствата. Аз от 30 години работя в елитна гимназия/ там няма роми/. Ми бях с ромчета - 15 дена, прекрасни деца, обични, освободени, всеотдайни, когато усетят, че ги приемаш и обичаш! Кой приватизира детските лагери? Картите на ромските деца тогава струваха 3,50 лв., а за българчетата - 15 лева! Кой марганализира ромите, кой ги превърна от десетки години в електорат!? Кой краде помощи и пари за тях и "интеграцията" им? Гетата не са от вчера! Аз ходих на лагери с тях при соца, но: училището за тях към софийска циганска махала беше до 11.клас с професионална квалификация, за момичета - шивачки, за момчета - шофьори! Казармата тогава, няма да коментирам, но съм чувала, че от трудови войски се излиза със занаят, професия! Мъжът ми беше началник-лагер, дойдоха циганите- родители на гарата, да ни изпратят с децата. Спретнати, чисти, добронамерени! Ако не ви слушат, учителю, шамари, хора да станат и да ги опазите! Това бяха думите им! Прекарахме чудесно, после и на Говедарци, децата ни дариха с обич и невероятен талант! Музика, песни, танци! Учиха ме да танцувам тяхната музика, обличаха ме в техните костюми! Пак казвам, прекрасни! А сега, какво се случи, кой го стори и защо? Каквото се случи с целия народ - геноцид!

Направо рай. 2 годишната безплатна ангария се нарича образование, а армията се замества от неграмотни цигани , копащи без пари. . Всичко си е на мяста в червената даскалска кратуна, че няма срам да каже, че се е занимавала с образование. С подобни представи в бяла държава и 8 клас няма да завършиш и на конкурс за теляк в банята няма да стигнеш. Виж тука можеш да образоваш завършени идиоти по калъп.

Кире, ти бяла държава викаш на тия, дето си вкараха милиони мюсюлмани ли? С твоите думи - синя соросоидо-демокраДска тиква не увира! Жена е писала нещо хубаво, дайте да я наплюем, щото мразим и цигани, и българи, и съседи, и непознати. Обичаме само своята представа за света и "белите" държави. Типична слугинска психология, да знаеш.

Познавам над сто циганина образовани по соца , всички идват да им чета кво пише, като получат някво писмо. Нито един не разбира кво пише , ако ще и два реда да е. Могат да четат само табели в магазина - салам, сирене ... Ако не е циганската им наглост и хитрост и разчитат на полученото образование отдавна да са си заминали.

Айдее, пръкна още един велик антрополог! Тъкмо такива "лог"ове (log - пън, англ.) изпапкаха милионите за циганскката "интеграция" ведно с циганските барони.

Сиганин герой от някоя война има ли?Това е най лошата прослойка от една каста прокудена от Индия

Повтатяш същото , което са казвали гърците за българите: Кога биде от българин войник, тогава ке биде и Патрик, според възрожденските текстове.

Защо не кажеш и, че за да заемеш каквато и да е длъжност е трябвало да си "правоверен", каквато и да е дори заптие! Колко от родителите са имали пари да инвестират в образование на децата си, само за да гледат след това как пак оре и коси, защото НЕ иска да сложи чалмата?

"Аз много ще се радвам нашите братя ромите да ни пазят границата със калашници .Но повече се притеснявам че те ще продадат тези калашници..."-ХА-ХА-ХА

от първи до трети в моя клас имахме 2 циганчета едното избута до 3ти клас другото не изкара и първи.... това дето изкара 3ти клас сега е във затвора за убийство... другото нямам представа.... за какво образование говорите? туморно ли???

Образовани сигани...? Виждал съм, но няма!

И ако вземе да стане това чудо - няма да има нищо срамно да се наречеш циганин, защото на някои хора много им се ще името да прави етноса, а българският народ отдавна го е казал: "ЧОВЕКЪТ прави името!". Ще спрем да си играем на цензура в медиите и ще се уважаваме, това може да стане само ако насреща ти стои човек, а не загладено с лъскава опаковка "ром" човекоподобно.

След време в ромските учебници ще пише за Българското робство и за национално-освободителното ромско движение!

"Пише" на кой език и с коя азбука ще го пише? :)

Това някакъв фейлетон ли е?

Такива "социални антрополози" като авторката на това изследване, са като кърлежи върху снагата на България. Защо го казвам? Защото житейският й труд е да руши дългосрочно гостоприемника си. Та на въпроса: Българите сме имали Възраждане, защото преди това сме били поробени, обезправени и затрити като народ. Възродили сме се икономически, интелектуално, духовно, а накрая и политически, не с помощта, а въпреки Осмаската империя. Хвърлянето на паралел между живота на ромската общност с историческите процеси на българския народ е подвеждащо, защото няма нищо общо. Никой днес не е поробил циганите, даже напротив. Българската държава има специални стимули за тяхната общност. Причината за тяхното невежество и бедност се корени в техния манталитет. Българите са се ограмотили по време на Възраждането, защото са разбрали, че знанието е ценност само по себе си. За мнозинство от ромите ходенето на училище е "от нас да мине, за да получим това, което искаме", а за истинско учене даже не става и въпрос. Защото ходене на училище не означава учене. Относно бедността - никой не ги кара да живеят по този начин. Ние ли ги караме да крадат жиците и водопроводните инсталации на жилищата, които им се дават, и после да живеят без вода и без ток? Човек може да живее прилично даже и ако не е образован, стига да е трудолюбив и честен. Така че възраждането при тях, когато стане, ще означава освобождаване от циганския манталитет. И когато това стане, дай Боже, ще видят, че всъщност никой не ги мрази.

Това което аз прочетох е "че в началото на ХХL в. се случва ромското възраждане"

Иначе няма нищо по-добро от това - за всички ни! Никой няма да се откаже от образован, начетен и работещ, почтен човек, пък бил той роден и циганин. Ако тези станат мнозинство би било чудесно! НО за целта трябва желание у тях, не у нас.

Искам да съм дирски ром администратор!!!

е то бива бива цензура ама туй на нищо не мяза Да живеят сите роми по сите земни кълбета Искам да съм циганин и нищо да не плащам а само да цоцам като кърлеж

през 70-те да видиш ром си беше атракция Сега да видиш българин е атракция

не в началото на века а през 70-те години в родния ми град Димитровград при вида на цигани се стичахме тумба дечурлига Беше рядка атракция Сега в този квартал да видиш българин е рядка атракция

Преминалите през "Възраждане" българи след Освобождението според статистиката са грамотни едва два процента. Това обезмисля всякакви дискусии за измислицата Възраждане и поражда въпросът по-скоро за сегашната неграмотност на българина, който приглася като препрост глупостите, които му съчиняват за история. Щом ромите дори сега имат по-висока грамотност от възродения булгарин, могат да си измислят с даже по-голямо осноеание каквито си искат възраждания, прераждания, преродби и нови раждания и ще са по-близо до истината от "възродения" тогавашен и "образования" по възраждането сегашен българин.

Според данни, съдържащи се в сп. Училищен алманах от 1900 г., през 1882 г. - само четири години след Освобождението - България е имала 2264 училища, което при тогавашното й население от 2,8 млн. души. По онова време в България едно училище се е падало средно на 1250 души население. През 1882 г. нашата страна е изпреварвала в тази област дори гордеещата се със своята стара култура Гърция, а също и една от някогашните европейски Велики сили - Австро-Унгария. В австрийската част на Австро-Унгария в 1896 г. едно училище се е падало на 1369 души, а в Гърция в 1898-1899 г. едно училище се е падало на 820 души, докато в България - на 720 души население. Голямата част от тези училища са били построени в края на Възраждането и не са страдали от липса на ученици! Степента на грамотност трябва да се сравнява с ТОГАВАШНОТО ниво в Европа, а не със сегашните стандарти. Една е степента на грамотност в 19 век, друга - в 21 век!

Абе училищата , подобно на скривалищата на Левски , са безброй. . . Остави измислиците на псевдоисториците. Аз ти пиша за официалната статистика в Княжество България, потърси в библиотеките. Хората не са се правили на по-грамотни отколкото са . Процентите са : процент и половина грамотни жени и три и половина процента грамотни мъже.

Възраждане ще рече възстановяване на някакъв по-висок сатут, който са имали в миналото. При циганите никога не е имало такъв статут, че да има възраждане.

Българите какъв статут са имали. Те сами се определят като роби без да са били такива. Според Паисий излиза, че не са дори и етнос, щото нямат съзнание за предци и произход. Етнос без мит за призход не ми е известен, по-скоро иде реч за социална група: славяноговорящ християнин селянин, който като иде в града става вече не българин , а грък. Дори в средновековието няма една писана история на българите, което значи , че не се имат нещо отделно със собствена история. Приилегии като етнос не знам да са имали, името е било обидно. Владетелите нямат нищо общо с владяното население- виждаме, че цялото второ царство се кумани и татари, които ползват за властта си старите титли архонт или цар на българите, понякога се изхвърлят и прибавят власи или гърци.

Айде още един смешен. Българите са имали собствен език, собствена култура (един от най-богатите фолклори в света!), собствена народна мъдрост (изразяваща се в безброй приказки, текстове на песни, пословици, поговорки), собствена ПИСМЕНОСТ, собствена религия и макар и малко останали книги. Това още от 10-ти век. 11 века по-късно направи съпоставка с циганите....които въпреки, че живият сред българи...ами на не искат да се научат дори да четат, при осигурени БЕЗПЛАТНИ училища, че и ги хранят там...

Няма да е лошо да се анализират някои области, в които циганския етнос се държи по-"странно". Визирам района на Сандански - там повечето хора от този етнос работят, може би не толкова качествено, но все пак работят. Та, ако разберем защо те се държат така "непоследователно", може да намерим изхода от тази ситуация.

Като гледам цензурата в темата ми става ясно как ще бъдат назначавани тези ромски сороси на места,за които не стават.само защото са роми.Това не трябва да се допуска. В диктатура на малцинствата не трябва да се живее. Ако стават за нещо да,но ако се бутат само защото са роми и стипендианти на някое НПО категорично НЕ.

Аз съм от Сливен. По мое време, тоест дълбокия соц, всички ромчета учеха, дори насила. Майка ми, която беше учителка, беше в циганското школо по заместване известно време. Знам, че ако някое дете не идваше на училище, учителите ходеха у тях да говорят с родителите му и го връщаха обратно, поне за известно време. А в града циганите си знаеха мястото и не се репчеха, както сега. А че имаше образовани, гарантирам. Имахме учителка по математика такава, мъжът й беше инженер /!/. В началото много й се подигравахме - дечица глупави, но после най-много нея обичахме. Беше добра и незлоблива, успя да ни научи на много неща от предмета си. Така че може, само че държавата трябва да има стратегия, а не празни приказки. То първо трябва държава да има де.

Статистиката след Освобождението сочи към 2 процента грамотни българи. Щом това българските умове наричат Възраждане и де стремят към него като идеал, то ромите , които и сега са по-грамотно от тогавашния българин възроден, имат право и сега да си измислят всякакви възраждания, прераждания и прочие митове и пак ще са по-истинни от българските.

През 1882 г., - само четири години след Освобождението - България е имала 2264 училища, което при тогавашното й население от 2,8 млн. души е една твърде внушителна величина. Безпристрастните числа показват, че по онова време в България едно училище се е падало средно на 1250 души население. През 1882 г. нашата страна е изпреварвала в тази област дори гордеещата се със своята стара култура Гърция, а също и една от някогашните европейски Велики сили - Австро-Унгария. В австрийската част на Австро-Унгария в 1896 г. едно училище се е падало на 1369 души, а в Гърция в 1898-1899 г. едно училище се е падало на 820 души, докато в България - на 720 души население. Голямата част от тези училища са били построени в края на Възраждането. Степента на грамотност трябва да се сравнява с ТОГАВАШНОТО ниво в Европа, а не със сегашните стандарти. Едно е положението в 19 век, друго - в 21!

Статистиката за грамотността в "Ерата на Просвещението" в Западна Европа (17-19 век) сочи 13-15% грамотност в началото на периода (1680г) и 48-52% - в края (1890г). Само дето под "грамотност" в първите 100 години се е имало предвид "да може да си напише името". И все пак, историците смятат тези два века именно за "ера на просвещението". Защо ние трябва да се срамуваме от нашето Възраждане? Виж, за циг... ромското - такова жУвотно немА!

ги четете тези глупости? Я, си прочетете Макгахан, който с нескрито учудване констатира, че грамотността при българите не е по-ниска, отколкото в Англия по онова време, например.

Абе ,смешен, в моят роден град училището е открито 1886г. - веднага тръгват почти всички деца, а най-голямото забавление вечер е било децата да учат родителите си, както и старите си баби и дядовци да четат! Хората са УЧЕЛИ с ентусиазъм, макар и скапани от кърския труд и на лоени свещи! Единици са останали неграмотни. Може и да са били прости хорица, отрудени, но пък желанието за промяна е било огромно. Новата сграда за училището са я вдигнали с доброволен труд за няма 6 месеца! При това тя е била най-голямата изобщо в населеното място. Я виж сега циганите и направи съпоставка.

По същото време книгите са били със статут на светиня. Слагали са се до иконата вкъщи. Има запазени и везани с букви кърпи (жените така са ги учели), защото обикновено не е имало пари да се пратят всичките деца на училище (ДА- тогава се е плащало на дете, не като сега).

не би било лошо, ама мързела е по-силен

"Работещите роми се включват и в създаването на първите профсъюзи" Те пък са толкова работни,че с такива профсъюзи ще мрънкат още повече на работодателите си,че прекалено много и тежка работа вършат и срещу прекалено малко заплащане,ох горките. Не веднъж съм виждал от различните фирми как ромите половинчато вършат всичко.Даже от една фирма ми разправяха че посягали и на бой към началника им(ако го видите на живо ще ви стане ясно защо това е ужасна грешка),няма какво да говори ме.

една част от циганите са от етническата група рома. Трябва езиковедите да измислят дума за тях, защото роми не е правилно формирана. И пак остава въпросът как да наричаме всички, с каква обща дума, която да характеризира начинът им на мислене и на живот, защото те ги отличават от нас.

им имената на тези високообразовани цигани, за да ги знаем. Те едва ли са повече от пръстите на едната ръка. Какво стана с фондацията, която щеше да подготвя цигани да кандидатстват в Харвард? Има ли вече завършили?

Има, има - синът на Цветелин Кънчев. Всъщност дали е завършил, не знам.

За да се "възроди" нещо то трябва да е съществувало преди! Така наречените "образовани роми" трябва да говорят за "раждане" на ромска интелигенция и култура. Могат да говорят за очовечаване на съплемениците си или за преобщаването им към Българската култура и нация. Да им пожелаем успех. За съжаление цялата история ми прилича на поредната "врътка" на някое НПО, което да отчете дейност и да си осигури средства....

Дира,защо не ми публикувате коментара?Защото казвам цигани ли ами те са такива не са роми,цигани са.

Е ама сиганска неблагодарност у българите. Хем тачат Яшарковци - Тошо , Людмила , Батето, които формираха българския род, хем мразят, циганите , чиято култура са усвоили. Тошо кръстеняка и номерата му ги копираха и изучаваха милион и половина другаре , даже другите обучаваха на мъдтостта му. На Людмила, докато си търсеше индийските корени и се занимаваше с кулура- гледане и магия , и пригласяше цяла интелигенция. Цяла културна прослойка и школа се съдаде-Людмилието, която важи и досега.Ромският зет Батето е икона за балканския мачо , гопират го и досега как се хойка и пие. За българският дух есенциални са Азис и Стораро: техните хитове къртят всички класации. Българинът толкпва се обигра в чалгата, че отне хляба на циганите : икона е Слави и цяла плеяда женски таланти. Българката мечтае дъщерята да спечели конкурс за певачка и да си вземе хляба в ръце: телевизията от това живее . Занаятът на врачката също се изплъзна от цигански ръце, това е второ желание сред българската майка за дъщерята: тренира се от сутрин до вечер с роднини и приятелки и любовта остава за цял живот , както и с чалгата, независимо от резултата. При този културен принос за формиране на бългатския род и култура , да се плюе и гони циганина е родоотстъпничество

+++ Чудесен коментар! Така е, не може някой друг да свърши тяхната работа! И не е редно. Когато те сами поискат да се променят, тогава ще се случат нещата. Евентуално.

Ох,ама ох да видиш.Къде са тия образовани цигани?Защото лично имам наблюдения как завършват седми клас и не само,че не могат да четат и пишат,те не могат да говорят български.Пък какво остава за средно училище или университет.Колко цигани в България са образовани двама,трима колко?А най-добре ще е да се възродят като напуснат България,че ни омръзна да ги издържаме.

Ами като знам какво се учи в училище и кой го преподава, понякога оставаш по-образован , ако не си придобил олигфренията , наречена образование.

Те знаят ли какво означава "възрожденец", или "възраждане" защото има и такъв квартал във София?Аз мисля че нещо друго искат подтиквани от едни брадати техни събратя открили изведнъж новата вяра.

Възраждане само българите знаят какво е други народи , такъв мит нямат- според историците продължава 200-300 години и накрая след освобождението резултатът му е два процента грамотни, по- малко от циганите сега без възраждане. Понеже нищо не значи се ползва основно от популисти за всяко перене и ерчене и нищо не правене за запазване на някаква долна практика или отживелица и съпрптива срещу модернизацията и развитието. Понеже сме една култура- Азис, Слави, певачки, врачки , крадене , мърсуване и цигански номера, циганите като нищо могат да го вземат на въоръжение и да си го запълнят с тяхни си измислици и сигански работи и да си стоят цигани, както е от памтивека.

кой и кога е доказал, че циганите са етнос, та ми изтрихте коментара?

"Културата" започва в семейството. А по-натам си кръщавайте циганските сватби с много джангър как си щеш!

Етнически нетолерантен звучи като политически неправилно и с това се излагате! Очите ми няма как да вържете, нито мислите, а така мислим всички българи. Вие явно не сте!