По-ниски резултати от изпитите след 7-ми клас

Резултатите от националното външно оценяване и изпитите, с които се кандидатства в гимназиите след седми клас, са най-ниски в сравнение с предходните 6 години.

Обратно в новината

Коментари - По-ниски резултати от изпитите след 7-ми клас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тия които официално излъгаха за резултатите от изпитите след завършен 7 клас трябва веднага да си отидат. Всичко друго е безочие и безсрамие. Иначе нищо добро не чака образованието ръководено от човек с болни амбиции, че от всичко разбира и бивш директор кариерист.

Идат млади гербери..

Нашата мила родина оставя 15000 деца без училище, защото някой малоумник не е преценил , че при такъв резил за образОвателната система те имат конституционното право на образование. А иначе аз и моето семейство сме жертва на образователната система защото от м. август 2014 децата ми ходят на частни уроци, разделила съм се с тлъста четирицифрена сума, преподавала съм всички уроци не само по български език /наричат го БЕЛ??/ и математика , а и по история, география, биология и т . н. и сега трябва да чакам някое училище да сформира непрофилирана паралелка за да се възползвам от услугите на "безплатната" образователна система. Госпожо Кастрева затворете основните училища и пуснете колегите си спокойно да си водят частните уроци вкъщи- 5-6 деца на кухненската маса и се сменят на всеки час и половина. Мисля че на всички е ясно , че става въпрос за столицата. В провинцията има шанс някъде да е съхранен истински УЧИТЕЛ/ прекланям се пред моите учители/, който работи професията си със сърце

каквото и да разправяте , който си има нещо в главата ще успее, вие и 100000 лева за уроци да дадете като ви е лош изходния материал ефекта ще е слаб. Така си беше и преди. Ама амбизиозни родители дал господ с нереална оценка на способностите на собствените си деца.

И сега започва наслагването на оценки в училищата! Пълни отличници в селата и провинцията, заемат местата по ЕЛИТНИТЕ гимназии и още първия срок издишат.

С тези малцинства какъв резултат очаквате? По селата е пълно с неграмотни деца. Директорите гледат на 1 дете като на 1500 лв., а не като на ученик. Оценките там не са реални, защото на матурите се подсказва. Но влизат в избраните училища, защото показват добри оценки, но не и знания.

Цялата държавна просветна администрация работи срещу качеството на образованието.Защото е некомпетентна,назначена на партиен принцип,не владее модерния контролен инструментариум,изпълнява репресивна функция,не ръководи квалификацията на учителите...изобщо радикална смяна от МОН до директорите на училища!

"Средният резултат ... Е 58,68 точки от 100, или добър мн. добър", което в други държави, например САЩ, се оценява около "F", което, сравнено със "старо"-българската система си е чисто "СЛАБ - (2)"... За 45.73 не ми се и мисли. Как утре ще искат 'цели' заплати с половин знания?

Българското образование, с гордост обучава утрешата работна ръка на Германия.

Интересно - според ЮНЕСКО до 1989 средното ни образование от тоталитарното Тошово време е било на трето място в Европа (не ЕС!). А сега "демократичното" образование нещо много яко куца - и за съжаление този път комунизмът не може да бъде обвинен. Отдавна изгубих бройката на безбройните и безполезни (а всъщност вредни) реформи, в резултат от които децата стават все по-тъпи и неграмотни, и се питам - дали е от обикновена простотия на управляващите (не че липсва, де), или е част от нечий пъклен план за систематично затъпяване на нацията като цяло?

За пъклен план няма толкоз мозък, просто тъпотата е повсеместна. И по-зле ще става. Днешните двойкаджии - това са утрешните чиновници.

Докато родителите говорят с подигравка за учителите пред децата си и за всичко да са виновни те ,а не отрочетата ,нещата ще са все такива.Да ,има и недостатъчно подготвени учители ,но това е поради ниските заплати,когато директорите просто трябва да запълнят вакантните места с каквото има.Да не говорим ,че директорите трябва да се вместят в един бюджет и често съм чувал ,че търсят младши учител(по-евтин),вместо по-квалифициран ,но по-скъп.НЕЗАБАВНО ПРЕМАХВАНЕ НА ДЕЛИГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ.

Браво на професорите, които пишат неразбираемите и безполезни учебници, браво на учителите, че са научили добре децата- само знаят да искат по-високи заплати и чакат с нетърпение междучасието за да пият кафета и да пушат цигари. Резултатите са налице- срам и позор за нашата образователна система!

А браво за родителите, които чакат други да им възпитават децата няма ли?! Дайте да ги поздравим и тях за нагледния пример, който дават на децата си - защо не? Включително и за прехвърлянето на личната отговорност, която така добре сте демонстрирала в поста си. И после чакайте да са умни и успели. Няма как децата на опростачено, зло и затъпяло поколение да паднат по-далеч от дървото.

мощната наперена армия от евро-аутсайдери е готова...

Някой направи ли си труда да погледне сайта за проверка? link Интересна е идеята за непълния член в текста "Кода от картинката:". Дали някой може да обясни защо думата "код" е членувана, а също защо не е с пълен член? ;)

Защо се учудваш? В правителството Борисов-1, точно в МОН по думите на една от заместничките на министъра, е била назначена пенсионирана учителка по български език, за да оправя правописа на писмата им. Както се казва - рибата мирише от главата - а после се чудим, защо децата са тъпи! Да, на сайта са оплескали работата - явно даскалицата или е уволнена, или е дала фира, та няма кой да им оправя лапсусите...всъщност (в случая) "Код" не трябва да се членува - или преди него да се добави "Въведете". Оценка за МОН - тройка на релси.

от малоумни родители чалгаджии и мутри и от ненормални и страхливи преподаватели , да не изядат поредния бой за това че са написали някому двойка, какво може да се очаква. Очаква се ред поколения некадърници и безхаберници като цяло и съответно и резултатите им са на подходящото ниво. Винаги има изключения. Има и свестни деца но те са все по-малко а тези които завършат изчезват завинаги оттук защото заобикалящата ги простащина сред съучениците им и в живота им идва в повече. На добър час кадърни деца. А на останалите мога да им пожелая много чалга, дискотеки дозори, живот като на кино и един ден като се събудят да осъззнаят че е вече късно за всичко.

А дали ще могат да се видят работите на децата.Как звучи една такава теория на конспирацията. - Училищата получават субсидии за учениците си.Ако след 7-ми клас има повече добри оценки общообразователните училища остават без ученици и съответно без субсидия.Пишете двойки учители за да имате работа. :)

точно обратното е, на поразия се пишат шестици за да си изкарат училищата по-добър бюджет...

Сега големият брой учебници бил виновен?! На тоя мрънкащ народ му трябва един вид хляб, едни вид сирене, един вид бира, един учебник, една партия и един Тат (той може да се казва и Бойко)! Само комунизъм, казармен ред и гърч и нищо друго за това племе, дето всичко друго му е виновно, но не и собствения му мързел и некадърност! Ох мамините деца, как да се справят с толкова учебници, всякак учат по всичките взети заедно!

на кой му хрумна да свалят толкова материал при малките и класовете до7 ами нали трябва да се затвърдява материала че наистина да влезне в главичката ,че да почне и да мисли детето само вижте 3 клас-почти цялата граматика и за правопис и диктовки няма време това на занималня също е голяма глупост те до обяд едвам ги задържат а и цял ден на чин ,много шум и т н само ако си представяхте колко на ниско ниво е всичко и затова вината е на цялата система установила се последнинте 10 години с експериметатори като д вълчев игнатов дамянова и разни други родители учители директори феодали,но децата нямат вина ако сме на тяхно място и ние щяхме да правим същото познавам едно момиче което скъсаха на изпит и то отличничка ,защото не беше преписвала като другите хайде познайте какво ще направят останалите

абе , чудя се , или съм прост или слаб математик , нищо , че имам три петици по висша математика - как е възможно оценка с число трицифрено след първото , цялото число - как го правят ? Идиотите от МОН са велики .

DIDA

Ужасявам се, че само след 5-6 години днешните ученици ще се сополивят по форумите, че в България нямало работа, че държавата не се грижела за младите хора, че.....А те, дори и да завършат висше образование ще си останат все така недоучени, не можещи, не знаещи и най-вече мързеливи. А мързелът не мори, той мъчи; до гроб! Бог да им е на помощ!

не е само мързелът- системата е такава. за голямо съжаление.

Ако не си бяха купили .... " полУвината" нямаше да имат 5

Премиерът каза преди време, че на България й трябват овчари и картофопроизводители. За такива професии не се изисква много учене. Мотиката и гегата се овладяват лесно.

"Големият стимул": от екрана гледат само мутри, компаньонки, меко казано и всичко това са "успели българи".

Тъжно е,и по-тъжно ще става,а преди години се славехме с умовете си.Опростачването и оглупяването на нацията е не само в резултат на блестящата ни държавна политика, а и съвесем целенасочено външно влияние с тази цел.Развита Европа има нужда от помощен персонал.Защо да учат децата?Освен това е модерно да си прост,колкото си по-прост,толкова по-просто ти се случват нещата.

Може ли да ви учуди нещо в държава, на която Вожд е някакъв мутро-пожарникар, прочел една книга, управляващата партия е съставена от бивши комуняги от най-ниско ниво, а всички те, включително и президентът са толкова боси по история, география и обществено-политическите науки, че са на по-ниско ниво от управленците на Сомалия.

От десет кладенеца вода ще донесем, но в нас грешка няма да видим

Тя грешката е в повечето от нас, затова са избрали и този премиер.

Браво на децата ! Те преди родителите си се осъзнаха че с учене , може да прилагат таланта и знанията си само във форума на дира - място за високо ерудирани типове , но предими профани страдащи за комунизма... Я някой да пита "успелите" хора в държавата - Д.П (страх ме е да му напиша името да не ме попилят мутрите ! ) , Багата , Крика , Кобрата , Питона и приче колко са изкарали на матурата...

Не се очудвайте, че 23 хиляди от 54 хиляди седмокласници имат двойки. Това е резултат от промените, които вече 20 години провалят образованието у нас. Защо по всеки предмет има десетина учебници и защо няма оценка за поведение. Да не говорим за непосещаването на училище от деца на малцинствата.

Невъзможно е да не се "очудваме" на професор!

Грешката е вярна "учудвам се". Бедата не е в буквата, а в това, че в учебниците няма "турско робство", а присъствие и няма предмет "вероучение".

вървиме по ,,план,,!!! преди петнаисет години бяха втори след евреичетата, сега сме ,,бантустан,,!!!

Освен да страдаме и да си посипваме главата с пепел не открих никакво предложение за изход от проблема (включвам и себе си)

Дайте на децата да съставят тест за другарчето си! :-)

:))

Цигани и турци дето не могат да говорят български няма как да се справят. Дори и да имат от горе до долу шестици. Отделно и българите не учат. Все пак дайте по райони, етноси, села, градове и т.н. разбивки за да са по-ясни нещата. Стиг само сме се чудили. С тези масово некачествени учители няма как да е друго.

Проблема не е само в учителите. Те за съжаление следват поставения им учебен план, може да се спрем и на зле написаните учебници, освен това и забързаните родители, работещи по 10, 12, 14 часа на ден с един почивен ден в седмица.

"образУванието" на твоите синове е"цирей"

Абе нали затова си имат и мутра премиер! К ъвто народът, такива и избраниците му!

Не е тъжно-плачевно е, страшно е... И тенденциите са положението да се влошава. Оставяме бъдещето си в ръцете на подрастващи,чиято терминология се заключава в "...скии са брато..." или " Оооо,мацка йеее!"... Това в редките случаи,когато ползвам градския транспорт. Замислям се бегло-това са бъдещите роби,без твърди познания и квалификация. Обслужващ персонал,но още не го осъзнават...Никой от тях дано не съм прав-няма да добави елемент в Менделеевата таблица. Не е и необходимо. На територията,предвидена за асимилация са необходими индивиди с ограничен набор познания. Дори някое детенце да има заложби,то потъва в общата,сива маса... По тези ширини времената за Нобелови лауреати отдавна са отминали...

1996г. моят син кандидатства след 7 клас със изпити по: Български език и литература / включващ и отговор на литературен въпрос/, математика и Обобщен изпит/ химия, биология география , история ..../ Сега получава 6000 лева заплата

Похвално... само да попитам 6000лв на база на познания по български и литература ли? И кой дава такива парици днес само за познания по литература?

образованието тогава бе все още на ниво!!! след ,,реформацията,, имаме политици ,,реформатори,, но не и образование!!! на теб ако ти пречи ,,българският,, чети ,,чалга,,!!! явно си ,,герберастче,,!!!

И аз така 1995. Само че заплатата не дойде нито от познанията по литература, нито от България. От друга страна помня цитати от типа Всички са маскари, келепирът е я депутат да си, я кмет

последнят отговор на литературен въпрос се падна 199ч година - "Hа прощаване" на Xристо ботев, след това го махнаха от изпита, защото резултатите на учениците бяха ужасно ниски. след това годините бяха с преразказ с елементи на разсъждение. Tа по-леко с измислените мненя.

Вижте си "елита", който Ви управлява, който сами си избирате, вижте собствените си заспали мутри сутрин в огледалото и ще разберете, че сте причината за тези плачевни резултати.

Една задача по математика за Горанов:със заплата 280 лева , колко книги и учебни помагала може да се купи на ученик? И втори въпрос:дали тези нискообразовани и неуки хора след време ще могат да работят нещо повече от копане на канали?Без квалифицирана работна ръка какви заводи ще се откриват?Кой колега чуждестранен идиот ще прави тук завод като няма кой да работи в него?

Няма как да е другояче.. с тази масова "простаризация" след 1989г. от всички масмедии, Пайнер програми, липса на стабилни семейства, липса на интелигентна среда и прочие..

то не може майката кифла бащата простак а децата да са умни и възпитани, няма как да се получи

При студентите изпитите са тРъжни ,...с цакане.

Когато пирамидата е обърната, така ще бъде!

И вси по-зле ,и по-зле ще става ,в Бг.

Докато бюджета на училищата се дават на бройка ученици, а не на показани резултати на външно оценяване тази тенденция няма да се промени.

Напълно съм съгласен с теб.Но резултатите от Кърджали и Хасково миналата година по български ме правят скептичен......

Хахаха!Първите 2 задачи третокласник ги решава без проблеми....Чалга,простотия,лъженаука,тъпи министри на образованието!

Спомням си... Спомням си, че имаш еедно правителство, на което хиляди хора показваха грешките. Прилагаха логика, тълкуваха, предупреждаваха за лоши последствия от тесетки цинични решения, взети за броени седмици. Никой не пожела да чуе образованите хора. Подиграха им се и ги арестуваха по квартирите им един по един. В такава държав,а която може да допусне подобно нещо да се случи, защо децата да искат да учат, да правят изводи, да бъдат умни? Излиза, че според онова праавителство, зад което стояха три партии, едната националистическа, няма смисъл от доводи, знания и изводи. Защо децата тогава да учат?! Моля БСП, ДПС и Атака да отговорят защо според тях децата да учат, след като учените нямаха думата в тази държава, а вместо това имаха думата: полу хора със стърчащи от носа и ушите косми, които говореха против капитализма, които плюеха учените хора и пледираха за власт на неуките работници и селяни (да, това беше реалността!). Всред тях избираха хора за назначаване на административни длъжности на мястото на уволнените, които имаха доводи против решенията на нова правителство. Според мен резултатите и тенденциите съвпадат с целите и стремежите на тези три партии, които тогава дадоха урок на нацията на къде да се развиа според тях: не учвете, деца, освен ако не искате да заминете за чужбина! Тук търрсят умни. Но ако ви се живее в България, ще ви преследват за това, че сте умни. Свидетел съм как го правеха и преди правителсявото на онези уроди. Така че изборът е ваш!

!!! Лансираха простаците и преследваха умните образовани хора. БСП бе главният организатор, а ДПС и Атака пригласяха. Тогав аот трибуната на ЕК казаха на Станишев, че реставрира комунизма. Ккато знаем, комунизмът първо изгонва или избива интелигенцията, защото тя не е съвместима с неговите цели. Онова правителство направи черен ПР на образованието. три поколения бяха свидетели на погрома на интелекта. Мои приятели казваха: "такова нещо няма!" - като не вярваха, че в България може да има подобна наглост и безразсъдство. За това наистина трябва да учат само децата, които искат да живеят назапад от България. Наистина в България биват преследвани умните. И целенасочено, и спонтанно от масата простаци. В едно учреждение, управлявано по време на мандат на БСП нискоинтелигентните служители без уговорка правят капани задружно и изгонват интелигентните. Такъв народ не заслужава да живее във висок стандарт, а на дъното. Така че по отличнците пребройте колко деца от това поколение ще напуснат България! И на следващите избори гласувайте за БСП, за да затвърди впечатлението по описаните по-горе механизми, които бяха дори явно обявени за почуда на всеки интелект.

И двете не сте добре.

Само учениците да бяха! Отваряме първия попаднал ни текст (в случая настоящата дописка) и четем: "Резултатите по математика показват трайна тенденция на учениците, които не умеят да четат графики и да правят косвени изводи от тях." Авторът вероятно поставя себе си стотина образователни стъпала над седмокласниците, но, ако съдим по това лишено от смисъл изречение, съществена разлика между него и тях, уви, няма.

" От МОН отчитат, че през 2015 г. седмокласниците имат повече слаби, средни и добри оценки за сметка на много добрите и отличните." - смислова тавтология.

А по-надолу в дописката попадаме на това: "За сметка на това обаче срещат трудности при коментара на събития и личности, отдалечени в пространството." Какво, по дяволите, означава това? Че децата умеят да "коментират" (!?) личност или събитие (например велосипедист кара колело), ако отстоят на 10 метра от тях. Ако обаче каращият колело велосипедист е на 50, 100, 500 метра ила на километър от тях - коментарът ги затруднява? Тук и аз съм затруднен да коментирам. Мога да направя само един извод от казаното: че повечето деца са късогледи и виждат зле по-отдалечените в пространството "събития и личности", поради което и се затрудняват да ги "коментират".

Близо полувината имат над 5??? Смятайте ако не си бяха купили резултатите, сега 80 процента щяха да са двойкаджии. това е равнсметката - нека всеки сам да си интерпретира какво се прави за 250 лева с България и манталитетът на подрастващите. Това е цирк и подигравка с труда на съвестните деца. Да не говорим за примера, който се дава...всъщност нищо ново - преписването е национален спорт...този път обаче е брутално.

Препиши и ти, че като те гледам колко си грамотен/грамотна....Сигурно и полОвината третокласници пишат по-добре от теб.

Какво се у4удвате? увели4авайте заплатите на даскалите, гонете кадърните у4ители и специалисти, слагайте провинциални кадъни и педали - т'ва е положението. А, даааа, МОЛ-ове, любови, деца-сираци с живи родители... Некадърници! Ще има и продължение....

Злобничко, ама доста

Тъжни ,защото няма въпроси,.... за силикон и чалга....

Кое в Бг НЕ Е ТЪЖНО?

Тъжно образование + тъжни изпити = тъжни резултати. ДЕЦАТА НЕ СА ТЪПИ, СПРЕТЕ ДА ГИ ПРАВИТЕ НА МАЙМУНИ!

Ако някой е имал други очаквания, значи не живее в България през 2015 г.