Коментари - Милена Дамянова: България има проблем с грамотността | Днес.dir.bg

Милена Дамянова: България има проблем с грамотността

България няма проблем с отпадане на учениците от училище, а с грамотността, заяви зам.-министърът на образованието в оставка Милена Дамянова при отчета на министерството. Тя успокои, че предсрочните избори няма да променят датите на планираните матури и изпити.

Обратно в новината

Коментари - Милена Дамянова: България има проблем с грамотността | Днес.dir.bg

Коментари

Дамянова , ТОЧНО ТАМ СА И ЖАБЕТАТА , именно защото няма отпадащи има неграмотници с дипломи за средно и висше образование .И ТАЯ ПОЛИТИКА идва от 30 години от министерството и надолу до мен , как си представяш при 1000 лв заплата да пиша 2-ки и да стана безработен , по никакъв начин никой и нищо не може да ме принуди.А външното ви оценяване е абсолютна гвацня , нищо не можете да постигнете с него особено в тестова форма, и т.н. , и т.н.

Пробелът с грамостността идва от политиката, която водят: огромен брой учебници от 1000 издателства, липса на покритие в матриала, тежки раници, някои учебници, като че ли са одобрени по втория начин и т.н. Дамянова да вземе да се ограмоти, за да са грамотни и потърпевшите!

Дамянова е проводник на идеите на глобалистите от NWO, поради което нямам никакво желание да слушам и чета изказванията и.Войната, която водят срещу нормалните хора не е само икономическа, но и всякаква друга.Искат /и успяват донякъде/ да съкратят до минимум детството на децата, после експлоатират родителите им и накрая се гаврят с пенсионерите. Въпросната трябва да бъде разследвана от къде и е дошла идеята за задължително институционализиране от 4 год.възраст на децата, а новия министър на образованието да внесе законопроект, който да върне задължителното образование от 7 години, както и да създаде рамка за домашно образование, за което се застъпват някои религиозни групи.Въобще е добра идея да се отмени цялото законодателство, създадено след 1995г.

Как по-лесно се управлява масовката? Като и отнемеш възможноста да се образова. Ако всички отрасли работят според това което се полага, облагите за лидерите няма да бъдат същите, както ако се постави кол в спиците на въртящо се колело. Общо 682 училища са били закрити. Това е повече от красноречиво, какво искат от ръководството. Там трябва да се инвестира, а не в "палати" и Молове.

КАТО ЧЕТЕШ КОМЕНТАРИТЕ НЕ ЗАВИСИМО ПО КАКВА ТЕМА ЧОВЕК ОСТАВА С УСЕЩАНЕТО НЕ САМО НЕГРАМОТНОСТ НО И ПРОСТОТИЯ.

И ти си ярък пример.

Заявлението на мадамата зам. министър е истинско научно откритие , достойно на Нобел. То няма начин да не е с плод на многогодищна творческа работа и къртовски труд на поне няколко колектива, оглавявани от ней или шефа и, добрали се до такъв забележителен бисер на научното прозрение. Горд съм с вас ,съвременни творци на науката и образованието !

Съдейки по това кой ни управлява - определено имаме проблем с грамотността.

Абе много интересно като си хвърлите оставката чак тогава се почва да се приказва за проблемите в ресорът, до тогава всичко е по мед и масло!

Крадливи и неграмотни управленци, просто поколение. Умните хора полагат усилия за образоване на децата си.

Такива хора, които не са подходящи въобще за учители са подкрепяни отвсякъде. Пълна деградация. Неграмотността лесно може да бъде преодоляна с добре написани учебници. За това трябват учени хора и с истински познания, а не връзкари, които си нямат на понятие от писане на учебници. Лесно е да критикува, когато един министър на образованието си отива. А защо, ако е бил компетентен не си е свършил работата, а е допринесъл за още по-лошо образование?

Не знам за връзкарите, ама много от теи, които пишат учебниците, никога не са влизали в класна стая с ученици, за да преподават

Проблем са лошите учебници. Даже в училища са казвали на ученици, че ще им диктуват уроците като лекции, защото учебник не може да изберат читав учителите(Разбира се, на децата лятото е казано да купят препоръчания от инспектората, че...). Но... Самата система е объркана. Защо? Оценяването го няма никакво. Натиска се всички да минават, да няма повтарящи и двойки, матури и външно оценяване се напасват да няма скъсани и среден успех при 50% неграмотни да е над 4, самите родители не търсят какво знаят децата им, а реват защо нямат високи оценки. Какво става в тоя случай? Започват деца, до 3ти клас не научават нищо, даже основни понятия. След това вече учителите няма как да предадат нищо ново, защото няма основата, но трябва да им пишат от 4 нагоре, та да няма недоволни. И? В 12ти клас завършват, 50% не могат да четат текст с разбиране, камо ли друго, на матурата 100-200 човека пробват частта за собствен текст от 10ина изречения. Влизат във ВУЗ, там пак е всеки да минава, че да има приходи от такси и финансиране, завършват, а инженер не знае що е интеграл, няма основни знания поне за определения в специалността си- монитор да бъде наречен компютър от компютърен инженер даже се случва. Никой не иска такива хора на работа и става 50% от младежите(до около 30г) да се водят категория НЕЕТ- не учат, не работят, нямат и идея да почват работа, защото не ги оценяват да им дадат такава по специалността и за над 1500-2000лв, каквато те и мама и тати мислят, че заслужават.

Таа д последно не схвана какво става из училищата тъдява...

Няма значение, че са неграмотни.Важното е да сме "разкрепостени" и да подкрепяме всякакви дивотии като прословутия танц в двора на у-щето. Пълна отврат, но нищо нали "децата" се забавляват, а училището е точно място за забавление. Уволнения както се писа "даскал" не може да носи това звание, той е лигльо, който се подмазва на подрастващите консуматори!

Имам поглед на образованието през последните 23 г. от две деца с разлика десет години. Нито едното нито другото случи на нещо добро. Няма да коментирам многото бисери в учебниците - те са направо уникални ! Има едно простичко нещо , което никой не направи , а то е да НАМАЛИ обема на изучавания материал поне с 50 %. Хора наблегнете на общата култура, махнете безумните неща. С учебник по история спокойно можеш да убиеш човек ако го метнеш по него ! Хиляди страници с подробности ненужни и остарели. Е как ще запомнят нещо, как ще отсеят елементарните познания нужни на всеки ?

Ами тази другарка какво напрани,за да промени това?!?Защо "яде "парите на данъкоплатците и нищо не направи докато имаше власт,а сега се сети да прави отчети?Защо не промени системата на обучение,защо не прегледа поне учебниците на децата от 5 клас?Там започва деградацията!Неграмотно написани учебници,пренаписана история,несъобразени с възрастта на децата,натоварена програма,децата просто губят интерес и ако и всичко това се съчетае с деградирали учители....

Проблемът на България е политическата класа, която от четвърт век обезпечава неграмотността в българското училище по формулата: повишени учителски заплати + липсващи училища + политически коректни учебни програми = неграмотност За да има качество на образованието не трябват реформи, а държавна политика, която има за цел ОБРАЗОВАНИЕ на българските граждани.

Учениците не отпадали, завършвали училище, но били неграмотни! Тогава защо харчим пари за училища?

"Средната брутна работна заплата на учителите през 2012-а година е била 730 лева, докато в началото на мандата на ГЕРБ - 651 лв. Тази година заплатите на преподавателите ще се увеличат с още 8%. " Нагла лъжа, заплатата не е мръднала, ни брутна, ни основна! Некомпетентно, тенденциозно изказване; коя заплата ще се увеличи с 8%, брутната ли? Да не говорим, че в някои училища няма повишение и с лев, поради т.нар. делегирани бюджети (пари с които се разпорежда директора, както намери за уместно).

Кое е лъжа. Заплатите на учителите в училището на детето ми получават над 1100 лева заплата. Училището е санирано и основно ремонтирано само за 2 години. Изглежда чудесно отвън и отвътре. Никога не са поискали 1 стотинка за нещо. Осигураха мултимедиен проектор и РС за стайте. Във всяка стая има машина за вода. Водата се доставя от родителите. Учителите са на ниво и са мотивирани да работят. Това показва, че директорът трябва да знае как се върши тази работа а не само да се казва директор. Когато стане директор на училище човек освен преподавател трябва да бъде и добър мениджър. А това не е толкоз лесно.

стайте

Тогава всички бяха грамотни, а какво стана. Допуснаха да дойдат и ги управляват хитреците и тъпаците с мускули.

От трите фактора, които госпожата е цитирала, няма НИКАКВА полза, ако не се контролира изпълнението на програмата. Така е с всяко нещо - въвеждаш правила и КОНТРОЛИРАШ. Как да контролират, обаче, онези тетки от министерството? Ми единственото, което правят половината там е да броят дните си до пенсия, а останалата половина самодоволно потриват ръце, че са си намерили (благодарение на връзките си) министерска работа, въпреки липсата на квалификация. Кой да въведе прогресивни системи, след като отговорните дори не знаят, че съществуват такива. Всичко опира до съзнанието. Японската система КАНБАН, в основата на най-прогресивните производствени системи в света, набляга основно на съзнанието. Каква е мотивацията на децата да стават съзнателни у нас, като социалния модел в България толерира неграмотните и безочливите и тотално депресира знаещите и талантливите, държавата ТОТАЛНО е абдикирала от функциите си и цари абсолютна безнаказаност, във всяка сфера. Пак да цитирам Дънов: промяната трябва да почне отвътре на всеки един от нас. Очевидно, още не е дошло времето.

янка такева разхайти учителите,а родителите - разхайтиха децата си - затова сега задружно да си сърбат бозата.пък като се явят някои оцелели от въртопа-преход учители и ученици,в тях ще е надеждата ми.

juju

Така е - по времето на тази госпожа учителите имаха право, примерно, да получат нова квалификация - учител по чужд език. Само че преди това трябваше да имат ниво В1, за да могат да изкарат приемния изпит. Само че в малкия град как бихме могли да изучим сами новия език? Ако си от София, нямаш проблеми. После на изпита си пишеш ЕГН, та да могат проверяващите да се ориентират за възрастта ти. Ясно защо. Още един проект на МОМН. Обучение на учители за проверяващи на матури. Почти всички изкарахме тези курсове, но познайте кои отиват за проверяващи. Едни и същи вече няколко години - справка в списъците на РИО, когато им дойде времето за публикуване. И така нататък и така нататък. Все проекти, при които се харчат пари, които трябва да бъдат похарчени. Има много примери, но едва ли някой може да им хване дирята.

Ех Паисий и вие всичкик гвъзрожденци,сигурно в се обръщате в гробовете като гледате българското образование.Колко прост народ излиза от училищата,а пък даскалите танцуват в неприлични пози!

Научи се първо да пишеш правилно, а после пиши за Паисий Хилендарски и критикувай.

неграмотникът е толкова самонадеян,че всички други му се виждат неграмотни.и не се сеща,че друг не му е виновен,че не учи до такава степен,че не само граматика не знае,но няма и речников запас.но пък претендира,че поназнайва да речем английски от нета;и гръцки от маслините и най-вече турски.

И аз не доумявам как онзи льольо с Харлем-шейка в училищния двор се превърна в медийна звезда и модел на подражание за всички ЛОШИ учители?! Видиш ли учениците щели да посещават с по-голямо желание часовете, ако с учителят са си френдчета и си говорят на "написа ли си домашното, копе'е"! Баси! Че от кога училищния двор е дансинг? Ми дайде да заменим и черната дъска с плазма и плейстейшън ... за да им е гот е децата .. нищо, че нищо това няма да ги направи по-грамотни! От кога училището стана място, където човек трябва преди всичко да си изкарва добре! Ми и на мен не ми е много ФЪН на работа, ама не рева, че с колегите не си правим харлем-шейк върху бюрата! Пиши му ти отсътвията и двойките.. пък да видим ще има ли дупе да излезе пред камерите и да реве за онеправдания си любим даскал!! Ама в днешно време май няма такова животно като НЕизвинено отсъствие и изключване от училище?! За всичко си има време и мястото, хора! Но институциите трябва да бъдат уважавани! Следващия път ще се появи клип с харлем-шейк и от двора на Рилския манастир .. тогава пак ще ревем, че хората са закостенели хейтъри без чувство за хумор!!!

извинявам се за правописните грешки. Тъй като статията е за проблемите с грамотността, длъжен съм да уточня, че слава Богу, нямам такъв проблем!

juju

Има и неизвинени отсъствия, но така наречените делегирани бюджети съсипват почти всичко. Те принуждават учителите да си затварят очите за много нередности, защото иначе отиват на борсата на труда. Затова е виновен и държавният апарат, който за толкова години не успява или не иска да накара някои хора да отделят повече внимание на децата си. Ученик, който не идва на училище и не учи вече не е изключение, но едва ли само училището ни е виновно.

Може би сте прав/а! Със сигурност проблемите не са един и два и не са от вчера! Просто бях потресен как след като толкова години анархията в училищата расте и расте, накрая всички (визирам най-вече медиите в последната седмица) се обавиха в защита на онзи учител и "ЗА" разчупването на училищната програма! Направо място не мога да си намеря от яд! Не стига, че на по 13 години пушат, друсат и се обличат като уличници (включително и на училище), ами сега всичко ще се активизира към реформи в посока на увеличаване на свовоеволията и липсата на дисциплина в училище!

Черната дъска отдавна е бяла. Да, има и плазми, и мултимедия... Ти да не искаш децата в 21 бек да пишат на глинени плочи или в сандъце с пясък!?

Съжалявам да го кажа, но човек с малко повече интелект с лекота би разбрал иронията в думите ми.. и ми се вижда нереално някой да ме просветява за незнайни за мен неща като бяла ученическа дъска и мултимедия! (Уау!) Ще се принижа до нивото ти и ще ти кажа две неща - 1. освен теб, всички други коментиращи разбраха, че "черната дъска" за мен не е задължителен реквизит в училищата в 21 век, но завинаги ще си остане нарицателно име, за класическата класна стая!! 2. изводите от 1.точка са си за теб!!

Внушавам ли си или натрапчиво много пъти е написано "мандатът на Герб"?

Държава с прости и необразовани хора се управлява по-лесно, ерго става територия

Правилно госпожо,но кажете кой е виновен за това?На управлящите просто не са им нужни умни хора,защото стадо се управлява по-лесно..........

"България няма проблем с отпадане на учениците от училище, а с грамотността" И с двете мадам и с двете.

България има проблем с неграмотността по високите етажи на властта.

Ама за какво им е грамотност?!?!?! НЯКОЙ да е изкарал МИЛИОН с ГРАМОТНОСТ?!?!?! Аз не знам пари да се изкарват със знания. Тия със знанията ровят в боклука, дебеловратите неграмотни... ехеееее на ВЪРХА. Това ни учи и реалността, а националната TV ни го внушава упорито. Младото поколение се ориентира и адаптира, какво неочаквано и неясно?!

Уважавам становището ти за актуалното състояние на българското общество. И все пак помисли: Възможно ли е това да продължава до безкрай? Не ти ли се струва, че и у най-мъдрите и смирени българи в някакъв момент ще избухне възмущение? Сигурен ли си, че тези мъдри и смирени хора вечно ще търпят? Можеш ли да си представиш какво ще последва за носителите на неграмотност и наглост, когато търпеливите, умните и мъдрите се активизират и твърдо им се противопоставят? Повярвай това са временни явления "за освежаване паметта на българина"! Нямат шанс наглите и неграмотни негодници!!!

Има, ама не идва такава информация до главите на нашите хлапета. Първият пример, които ми идва на уста е един от топ милиардерите - Уорън Бъфет. Човекът е учил финанси в Колумбийския университет (винаги в топ 10 в света) и по специалните предмети му е предавал Бенджамин Греъм, една легенда във финансите. По време на първата година от голямата депресия (1929), когато хората са губили и последната риза от гърба си, а фирмите са фалирали стотици на ден, негодият фонг прави 19% печалба, при това без спекулативни сделки и къси позиции. Един от най-великите фючърс трейдъри, Лари Уйлямс е имал 4 образования и 2-3 бизнеса, освен трйдинга. Всички CEO-та на големи компании са поне с 2 образования, дане говорим за научни титли и разни други степени. В колемите компании работят страшно много много умни и образовани хора, с доходи надхвърлящи милион на година. И така нататък, има много примери. Ама е по лесно, някак си, да завъртиш далаверката и да цапнеш държавата с милионче-две. Съгласен съм с това. Не ти трябват тъпи знания, езици, или дипломи.

То повече от 1300 години все се мъчат да ни затрият и все не успяват. Явно обаче има някой мъдрец дето е казал оставете ги Българите те ще се затрият сами. Явно е бил прав това е начина. Вече повече от 20 години сме без външни врагове и намаляхме с 2 милиона. А иначе има и положителни неща даскалите учат децата на размножителни движения, защото в Харлем нямат проблем с и прираста за разлика от грамотноста.

каквото си посееш това ще жънеш

Всъщност това е следствие - причината е, че министрите ни имат проблем с реалността.

България няма проблем с грамотността, a с глупостта на своите министри "подбирани" най-честно на околовръстното! Както каза един бивш "управник": "...Е.а си държавата, щом аз съм вицепремиер!...", а аз ще перефразирам: "Е.а си държавата, щом премиерът и, се гордее с факта, че през живота си е прочел една книга!"

а ти от какво се интересуваш.за 450 лева само шумът без простотиите не са достатъчни. в момента всеки си гледа заплатата и да е на работа както ти така и учителите и те имат семейства и сметки а що се отнася до знанията на това фолк поколение което поцели нощи гледа секс канали а родителите и понятие си нямат какво знание очаквате кое да вълнува децата ви

Няма вече България...

преди да станат грамотни трябва да се научат да стават на крака и да свалят шапка на даскала. иначе да си се ограмотяват у дома с родителите образованието е привилегия и лукс, който у нас вече не се цени :(

Вземете и напишете статия с какво България няма проблем! А?! Трудна задача.

На Харлем шекането сме отличници - пишете го в доклада, мизерници !

Ма дАсИ нЕгРаМоТеН у Фейса е яко КУУУЛлл

проверете в канада какув е броя на учениците, които напускат училище, преди да са завуршили. не е проблема какво научаваш, а как го използваш. министерството открито заявява - децата днес са с по-малки вузможности, затова трябва да започват да учат от 5-годишни, за да имат повече време да научат това, което преди са научавали само в училище... има тенденция за инфлация на дипломите, това не е проблем, а условие на новия пазар на труда. истинският проблем е, че правителството, което направи истински полезни промени в образованието, няма да буде оценено по достоинство, защото резултатите ще доидат дулго след като вече не е на власт. затова на никои не му стиска. работата за будещето на булгаря е политическо самоубииство за всяко правителство. работата за настоящето е просто умерен риск, малко популизум и много непукизум. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не може да се оценява по достойнство правителство без достойнство. Дано всичките му олигофренски наредби и закони бъдат отменени от следващото управление, защото не само бъдеще, а и отвъд бъдеще няма да има от толкова простотия на едно място.

суялявам - нямам кирилица под рука. не визирах сегашното правителство, а всички правителства, включително и следващото, защото то ще се води от тулпата. не може 2з години образованието да запада, а хората да продуляват да гласуват за сущите партии. тоест, може, но това е пряк резултат от от свуршеното през последните 70. дано се източи лошата крув за 1-2 поколения, за да престане това окупиране на форумите от платени и безплатни мегафони на партии, които нямат нито морала, нито качествата да ступват в парламента. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

децата направо от 1-годишна възраст да почнат да учат наизуст разни глупотевини и да танцуват харлем шеик. и после ще са готови кадри за бсп или техни избиратели (или такива на атака, царо, т.н.).

СПОРТ, само Спорт и яка Чалга му трябва на българина!!! Нека построят повече стадиони и фитнес-зали, повече физкултурни салони, а учениците да имат в програмата си предимно физкултура, после на танцова, да ги не бОли ТИКВА от разни математически мръсотии... Освен това до-закриване на библиотеките и яко финансиране на Чалга телевизията. ДОКТОР РитниПсувниТопков за министър на образованието... Еееех Европа, деее Европааа...

Не бива да се противопоставя спорта на училището и на науката.Повярвайте - едното без другото ще имаме лош резултат,двете трябва да се развиват паралелно.Колкото до чалгата - кофти боклук.

Когато по националните телевизии вземат да излъчват репортажи за научното развитие в равно количество с бликащите БЕЗСМИСЛИЦИ за спортните дела на кухи хрантутници , тогава чак би имало паралелно развиване на спорта и науката. Я сметни има ли един научен кръжок за ученици?! Но колко милиарди се хабят за стадиони?! В "комунистко" поне имаше образователни предавания и ученически лаборатории, днес стадото се изисква да е тъпо и безпомощно, "за негово добро" Хахааа

Не думайте...

Едно от условията за да се гласува за бсп, дпс и да се обича русия е човек да е неграмотен, а другото е, да е прост.

Никога не съм вярвал, че в бивша британска колония ще си намеря добра работа, само защото владея писмено и говоримо руски на много добро ниво. Английският и зад граница не се брои за чужд език, защото е задължително да го знеш.

Не България има проблем с грамотността, а циганите, които стават все по-голям процент от българите заради политиката по миграция на грамотните българи към оценяващи грамотността и труда им страни. Разбира се причина за това е на първо място неграмотността и липсата на морал у българските политици.

Е няма как ще има, като им пишат 3-ки по милост заради делегираните бюджети. Но видите ли били неграмотни... Е как тогава неграмнотен ученик преминава в по-горен клас? Хем неграмотен, хем изкласил?!?!? Ама какво да очакваме от министър чиято цел била да работи с буда и фъндъка? Големи цели, големи резултати...

Ама смееш ли да го кажеш на родителите? Лично съм виждал тетрадка на ученик, който се казва Петьо, надписана Путю. Що ли майката не го е кръстила с по-лесно име детето?

Има нужда от спешна нужда от промяна в образователната система! Промяната трябва да даде право на всички да изучават предметите на майчения си език! Това ще реши проблема с грамотността!

Мелиха, има официален език в България, който задължително се употребява в бг. администрации. Ако искате да си говорите на турски език в българската държавна администрация, няма да стане. Ако искате предизборна кампания на турски език в България- няма да стане. Ако искате присъединяване на България към някакъв измислен от Вас "Турски съюз"- няма да стане. Но може да е реалност промяна в Изборният кодекс, с която не се разрешава на двойни граждани да гласуват на бг. избори, референдуми и т.н. Това предайте в централата на МИТ.

Може Шарено котле, може! В предишното Министерство на земеделието български не се говореше.

Този път подкрепям мнението ти!

В Турция така ли е?!

Естествено, не забравяйте че циганите се множат като хлебарки...

Добър ден,тъга!!!!!!!!Неграмотността цари от 20 години насам,сега се сетиха....Умници,как да не им се възхити човек!!!!!!!!!!

Уважаема, неграмотност имаше и преди 20-те години за които говорите, ще има и след още 20. Въпрос на манталитет и възпитание. Дъщеря ми е на 20 години, освен български владее английски и френски перфектно, плюс 3 езика за програмиране. Справя се отлично с висша математика. С нея можете да си говорите на всякакви теми, без проблем. Я погледнете колко неграмотници има на по 40 - 50 години. Те кога са учили. Та така, въпрос на възпитание и манталитет е всичко.

Колко ви струваха частните уроци и школи ако не е тайна? Да пресметна колко от заплата си да отделям.Моите деца също са умни, но в масовото училище не се работи индивидуално и трудно може да се развие потенциала им, а аз мога да помагам само в определени области.

Да,така е!Аз също имам син на 22 и дащеря на 11 г и се гордея от това,че успявам в това безхаберие в образованието да отгледам и възпитам грамотни и умни деца,но и знам колко време и нерви ми коства всичко...Вярно е,че въпрос на манталитет,но просто се плаша,че това,оттърваното поколение 85-90г.родените вече стават родители....Не виждам на какво ще научат децата си,какви ценности ще им предадат....наркотици,чалга,алкохол и цигари и естествено безхаберие....

Коментари - Милена Дамянова: България има проблем с грамотността | Днес.dir.bg

Милена Дамянова: България има проблем с грамотността

България няма проблем с отпадане на учениците от училище, а с грамотността, заяви зам.-министърът на образованието в оставка Милена Дамянова при отчета на министерството. Тя успокои, че предсрочните избори няма да променят датите на планираните матури и изпити.

Обратно в новината

Коментари - Милена Дамянова: България има проблем с грамотността | Днес.dir.bg

Коментари

Дамянова , ТОЧНО ТАМ СА И ЖАБЕТАТА , именно защото няма отпадащи има неграмотници с дипломи за средно и висше образование .И ТАЯ ПОЛИТИКА идва от 30 години от министерството и надолу до мен , как си представяш при 1000 лв заплата да пиша 2-ки и да стана безработен , по никакъв начин никой и нищо не може да ме принуди.А външното ви оценяване е абсолютна гвацня , нищо не можете да постигнете с него особено в тестова форма, и т.н. , и т.н.

Пробелът с грамостността идва от политиката, която водят: огромен брой учебници от 1000 издателства, липса на покритие в матриала, тежки раници, някои учебници, като че ли са одобрени по втория начин и т.н. Дамянова да вземе да се ограмоти, за да са грамотни и потърпевшите!

Дамянова е проводник на идеите на глобалистите от NWO, поради което нямам никакво желание да слушам и чета изказванията и.Войната, която водят срещу нормалните хора не е само икономическа, но и всякаква друга.Искат /и успяват донякъде/ да съкратят до минимум детството на децата, после експлоатират родителите им и накрая се гаврят с пенсионерите. Въпросната трябва да бъде разследвана от къде и е дошла идеята за задължително институционализиране от 4 год.възраст на децата, а новия министър на образованието да внесе законопроект, който да върне задължителното образование от 7 години, както и да създаде рамка за домашно образование, за което се застъпват някои религиозни групи.Въобще е добра идея да се отмени цялото законодателство, създадено след 1995г.

Как по-лесно се управлява масовката? Като и отнемеш възможноста да се образова. Ако всички отрасли работят според това което се полага, облагите за лидерите няма да бъдат същите, както ако се постави кол в спиците на въртящо се колело. Общо 682 училища са били закрити. Това е повече от красноречиво, какво искат от ръководството. Там трябва да се инвестира, а не в "палати" и Молове.

КАТО ЧЕТЕШ КОМЕНТАРИТЕ НЕ ЗАВИСИМО ПО КАКВА ТЕМА ЧОВЕК ОСТАВА С УСЕЩАНЕТО НЕ САМО НЕГРАМОТНОСТ НО И ПРОСТОТИЯ.

И ти си ярък пример.

Заявлението на мадамата зам. министър е истинско научно откритие , достойно на Нобел. То няма начин да не е с плод на многогодищна творческа работа и къртовски труд на поне няколко колектива, оглавявани от ней или шефа и, добрали се до такъв забележителен бисер на научното прозрение. Горд съм с вас ,съвременни творци на науката и образованието !

Съдейки по това кой ни управлява - определено имаме проблем с грамотността.

Абе много интересно като си хвърлите оставката чак тогава се почва да се приказва за проблемите в ресорът, до тогава всичко е по мед и масло!

Крадливи и неграмотни управленци, просто поколение. Умните хора полагат усилия за образоване на децата си.

Такива хора, които не са подходящи въобще за учители са подкрепяни отвсякъде. Пълна деградация. Неграмотността лесно може да бъде преодоляна с добре написани учебници. За това трябват учени хора и с истински познания, а не връзкари, които си нямат на понятие от писане на учебници. Лесно е да критикува, когато един министър на образованието си отива. А защо, ако е бил компетентен не си е свършил работата, а е допринесъл за още по-лошо образование?

Не знам за връзкарите, ама много от теи, които пишат учебниците, никога не са влизали в класна стая с ученици, за да преподават

Проблем са лошите учебници. Даже в училища са казвали на ученици, че ще им диктуват уроците като лекции, защото учебник не може да изберат читав учителите(Разбира се, на децата лятото е казано да купят препоръчания от инспектората, че...). Но... Самата система е объркана. Защо? Оценяването го няма никакво. Натиска се всички да минават, да няма повтарящи и двойки, матури и външно оценяване се напасват да няма скъсани и среден успех при 50% неграмотни да е над 4, самите родители не търсят какво знаят децата им, а реват защо нямат високи оценки. Какво става в тоя случай? Започват деца, до 3ти клас не научават нищо, даже основни понятия. След това вече учителите няма как да предадат нищо ново, защото няма основата, но трябва да им пишат от 4 нагоре, та да няма недоволни. И? В 12ти клас завършват, 50% не могат да четат текст с разбиране, камо ли друго, на матурата 100-200 човека пробват частта за собствен текст от 10ина изречения. Влизат във ВУЗ, там пак е всеки да минава, че да има приходи от такси и финансиране, завършват, а инженер не знае що е интеграл, няма основни знания поне за определения в специалността си- монитор да бъде наречен компютър от компютърен инженер даже се случва. Никой не иска такива хора на работа и става 50% от младежите(до около 30г) да се водят категория НЕЕТ- не учат, не работят, нямат и идея да почват работа, защото не ги оценяват да им дадат такава по специалността и за над 1500-2000лв, каквато те и мама и тати мислят, че заслужават.

Таа д последно не схвана какво става из училищата тъдява...

Няма значение, че са неграмотни.Важното е да сме "разкрепостени" и да подкрепяме всякакви дивотии като прословутия танц в двора на у-щето. Пълна отврат, но нищо нали "децата" се забавляват, а училището е точно място за забавление. Уволнения както се писа "даскал" не може да носи това звание, той е лигльо, който се подмазва на подрастващите консуматори!

Имам поглед на образованието през последните 23 г. от две деца с разлика десет години. Нито едното нито другото случи на нещо добро. Няма да коментирам многото бисери в учебниците - те са направо уникални ! Има едно простичко нещо , което никой не направи , а то е да НАМАЛИ обема на изучавания материал поне с 50 %. Хора наблегнете на общата култура, махнете безумните неща. С учебник по история спокойно можеш да убиеш човек ако го метнеш по него ! Хиляди страници с подробности ненужни и остарели. Е как ще запомнят нещо, как ще отсеят елементарните познания нужни на всеки ?

Ами тази другарка какво напрани,за да промени това?!?Защо "яде "парите на данъкоплатците и нищо не направи докато имаше власт,а сега се сети да прави отчети?Защо не промени системата на обучение,защо не прегледа поне учебниците на децата от 5 клас?Там започва деградацията!Неграмотно написани учебници,пренаписана история,несъобразени с възрастта на децата,натоварена програма,децата просто губят интерес и ако и всичко това се съчетае с деградирали учители....

Проблемът на България е политическата класа, която от четвърт век обезпечава неграмотността в българското училище по формулата: повишени учителски заплати + липсващи училища + политически коректни учебни програми = неграмотност За да има качество на образованието не трябват реформи, а държавна политика, която има за цел ОБРАЗОВАНИЕ на българските граждани.

Учениците не отпадали, завършвали училище, но били неграмотни! Тогава защо харчим пари за училища?

"Средната брутна работна заплата на учителите през 2012-а година е била 730 лева, докато в началото на мандата на ГЕРБ - 651 лв. Тази година заплатите на преподавателите ще се увеличат с още 8%. " Нагла лъжа, заплатата не е мръднала, ни брутна, ни основна! Некомпетентно, тенденциозно изказване; коя заплата ще се увеличи с 8%, брутната ли? Да не говорим, че в някои училища няма повишение и с лев, поради т.нар. делегирани бюджети (пари с които се разпорежда директора, както намери за уместно).

Кое е лъжа. Заплатите на учителите в училището на детето ми получават над 1100 лева заплата. Училището е санирано и основно ремонтирано само за 2 години. Изглежда чудесно отвън и отвътре. Никога не са поискали 1 стотинка за нещо. Осигураха мултимедиен проектор и РС за стайте. Във всяка стая има машина за вода. Водата се доставя от родителите. Учителите са на ниво и са мотивирани да работят. Това показва, че директорът трябва да знае как се върши тази работа а не само да се казва директор. Когато стане директор на училище човек освен преподавател трябва да бъде и добър мениджър. А това не е толкоз лесно.

стайте

Тогава всички бяха грамотни, а какво стана. Допуснаха да дойдат и ги управляват хитреците и тъпаците с мускули.

От трите фактора, които госпожата е цитирала, няма НИКАКВА полза, ако не се контролира изпълнението на програмата. Така е с всяко нещо - въвеждаш правила и КОНТРОЛИРАШ. Как да контролират, обаче, онези тетки от министерството? Ми единственото, което правят половината там е да броят дните си до пенсия, а останалата половина самодоволно потриват ръце, че са си намерили (благодарение на връзките си) министерска работа, въпреки липсата на квалификация. Кой да въведе прогресивни системи, след като отговорните дори не знаят, че съществуват такива. Всичко опира до съзнанието. Японската система КАНБАН, в основата на най-прогресивните производствени системи в света, набляга основно на съзнанието. Каква е мотивацията на децата да стават съзнателни у нас, като социалния модел в България толерира неграмотните и безочливите и тотално депресира знаещите и талантливите, държавата ТОТАЛНО е абдикирала от функциите си и цари абсолютна безнаказаност, във всяка сфера. Пак да цитирам Дънов: промяната трябва да почне отвътре на всеки един от нас. Очевидно, още не е дошло времето.

янка такева разхайти учителите,а родителите - разхайтиха децата си - затова сега задружно да си сърбат бозата.пък като се явят някои оцелели от въртопа-преход учители и ученици,в тях ще е надеждата ми.

juju

Така е - по времето на тази госпожа учителите имаха право, примерно, да получат нова квалификация - учител по чужд език. Само че преди това трябваше да имат ниво В1, за да могат да изкарат приемния изпит. Само че в малкия град как бихме могли да изучим сами новия език? Ако си от София, нямаш проблеми. После на изпита си пишеш ЕГН, та да могат проверяващите да се ориентират за възрастта ти. Ясно защо. Още един проект на МОМН. Обучение на учители за проверяващи на матури. Почти всички изкарахме тези курсове, но познайте кои отиват за проверяващи. Едни и същи вече няколко години - справка в списъците на РИО, когато им дойде времето за публикуване. И така нататък и така нататък. Все проекти, при които се харчат пари, които трябва да бъдат похарчени. Има много примери, но едва ли някой може да им хване дирята.

Ех Паисий и вие всичкик гвъзрожденци,сигурно в се обръщате в гробовете като гледате българското образование.Колко прост народ излиза от училищата,а пък даскалите танцуват в неприлични пози!

Научи се първо да пишеш правилно, а после пиши за Паисий Хилендарски и критикувай.

неграмотникът е толкова самонадеян,че всички други му се виждат неграмотни.и не се сеща,че друг не му е виновен,че не учи до такава степен,че не само граматика не знае,но няма и речников запас.но пък претендира,че поназнайва да речем английски от нета;и гръцки от маслините и най-вече турски.

И аз не доумявам как онзи льольо с Харлем-шейка в училищния двор се превърна в медийна звезда и модел на подражание за всички ЛОШИ учители?! Видиш ли учениците щели да посещават с по-голямо желание часовете, ако с учителят са си френдчета и си говорят на "написа ли си домашното, копе'е"! Баси! Че от кога училищния двор е дансинг? Ми дайде да заменим и черната дъска с плазма и плейстейшън ... за да им е гот е децата .. нищо, че нищо това няма да ги направи по-грамотни! От кога училището стана място, където човек трябва преди всичко да си изкарва добре! Ми и на мен не ми е много ФЪН на работа, ама не рева, че с колегите не си правим харлем-шейк върху бюрата! Пиши му ти отсътвията и двойките.. пък да видим ще има ли дупе да излезе пред камерите и да реве за онеправдания си любим даскал!! Ама в днешно време май няма такова животно като НЕизвинено отсъствие и изключване от училище?! За всичко си има време и мястото, хора! Но институциите трябва да бъдат уважавани! Следващия път ще се появи клип с харлем-шейк и от двора на Рилския манастир .. тогава пак ще ревем, че хората са закостенели хейтъри без чувство за хумор!!!

извинявам се за правописните грешки. Тъй като статията е за проблемите с грамотността, длъжен съм да уточня, че слава Богу, нямам такъв проблем!

juju

Има и неизвинени отсъствия, но така наречените делегирани бюджети съсипват почти всичко. Те принуждават учителите да си затварят очите за много нередности, защото иначе отиват на борсата на труда. Затова е виновен и държавният апарат, който за толкова години не успява или не иска да накара някои хора да отделят повече внимание на децата си. Ученик, който не идва на училище и не учи вече не е изключение, но едва ли само училището ни е виновно.

Може би сте прав/а! Със сигурност проблемите не са един и два и не са от вчера! Просто бях потресен как след като толкова години анархията в училищата расте и расте, накрая всички (визирам най-вече медиите в последната седмица) се обавиха в защита на онзи учител и "ЗА" разчупването на училищната програма! Направо място не мога да си намеря от яд! Не стига, че на по 13 години пушат, друсат и се обличат като уличници (включително и на училище), ами сега всичко ще се активизира към реформи в посока на увеличаване на свовоеволията и липсата на дисциплина в училище!

Черната дъска отдавна е бяла. Да, има и плазми, и мултимедия... Ти да не искаш децата в 21 бек да пишат на глинени плочи или в сандъце с пясък!?

Съжалявам да го кажа, но човек с малко повече интелект с лекота би разбрал иронията в думите ми.. и ми се вижда нереално някой да ме просветява за незнайни за мен неща като бяла ученическа дъска и мултимедия! (Уау!) Ще се принижа до нивото ти и ще ти кажа две неща - 1. освен теб, всички други коментиращи разбраха, че "черната дъска" за мен не е задължителен реквизит в училищата в 21 век, но завинаги ще си остане нарицателно име, за класическата класна стая!! 2. изводите от 1.точка са си за теб!!

Внушавам ли си или натрапчиво много пъти е написано "мандатът на Герб"?

Държава с прости и необразовани хора се управлява по-лесно, ерго става територия

Правилно госпожо,но кажете кой е виновен за това?На управлящите просто не са им нужни умни хора,защото стадо се управлява по-лесно..........

"България няма проблем с отпадане на учениците от училище, а с грамотността" И с двете мадам и с двете.

България има проблем с неграмотността по високите етажи на властта.

Ама за какво им е грамотност?!?!?! НЯКОЙ да е изкарал МИЛИОН с ГРАМОТНОСТ?!?!?! Аз не знам пари да се изкарват със знания. Тия със знанията ровят в боклука, дебеловратите неграмотни... ехеееее на ВЪРХА. Това ни учи и реалността, а националната TV ни го внушава упорито. Младото поколение се ориентира и адаптира, какво неочаквано и неясно?!

Уважавам становището ти за актуалното състояние на българското общество. И все пак помисли: Възможно ли е това да продължава до безкрай? Не ти ли се струва, че и у най-мъдрите и смирени българи в някакъв момент ще избухне възмущение? Сигурен ли си, че тези мъдри и смирени хора вечно ще търпят? Можеш ли да си представиш какво ще последва за носителите на неграмотност и наглост, когато търпеливите, умните и мъдрите се активизират и твърдо им се противопоставят? Повярвай това са временни явления "за освежаване паметта на българина"! Нямат шанс наглите и неграмотни негодници!!!

Има, ама не идва такава информация до главите на нашите хлапета. Първият пример, които ми идва на уста е един от топ милиардерите - Уорън Бъфет. Човекът е учил финанси в Колумбийския университет (винаги в топ 10 в света) и по специалните предмети му е предавал Бенджамин Греъм, една легенда във финансите. По време на първата година от голямата депресия (1929), когато хората са губили и последната риза от гърба си, а фирмите са фалирали стотици на ден, негодият фонг прави 19% печалба, при това без спекулативни сделки и къси позиции. Един от най-великите фючърс трейдъри, Лари Уйлямс е имал 4 образования и 2-3 бизнеса, освен трйдинга. Всички CEO-та на големи компании са поне с 2 образования, дане говорим за научни титли и разни други степени. В колемите компании работят страшно много много умни и образовани хора, с доходи надхвърлящи милион на година. И така нататък, има много примери. Ама е по лесно, някак си, да завъртиш далаверката и да цапнеш държавата с милионче-две. Съгласен съм с това. Не ти трябват тъпи знания, езици, или дипломи.

То повече от 1300 години все се мъчат да ни затрият и все не успяват. Явно обаче има някой мъдрец дето е казал оставете ги Българите те ще се затрият сами. Явно е бил прав това е начина. Вече повече от 20 години сме без външни врагове и намаляхме с 2 милиона. А иначе има и положителни неща даскалите учат децата на размножителни движения, защото в Харлем нямат проблем с и прираста за разлика от грамотноста.

каквото си посееш това ще жънеш

Всъщност това е следствие - причината е, че министрите ни имат проблем с реалността.

България няма проблем с грамотността, a с глупостта на своите министри "подбирани" най-честно на околовръстното! Както каза един бивш "управник": "...Е.а си държавата, щом аз съм вицепремиер!...", а аз ще перефразирам: "Е.а си държавата, щом премиерът и, се гордее с факта, че през живота си е прочел една книга!"

а ти от какво се интересуваш.за 450 лева само шумът без простотиите не са достатъчни. в момента всеки си гледа заплатата и да е на работа както ти така и учителите и те имат семейства и сметки а що се отнася до знанията на това фолк поколение което поцели нощи гледа секс канали а родителите и понятие си нямат какво знание очаквате кое да вълнува децата ви

Няма вече България...

преди да станат грамотни трябва да се научат да стават на крака и да свалят шапка на даскала. иначе да си се ограмотяват у дома с родителите образованието е привилегия и лукс, който у нас вече не се цени :(

Вземете и напишете статия с какво България няма проблем! А?! Трудна задача.

На Харлем шекането сме отличници - пишете го в доклада, мизерници !

Ма дАсИ нЕгРаМоТеН у Фейса е яко КУУУЛлл

проверете в канада какув е броя на учениците, които напускат училище, преди да са завуршили. не е проблема какво научаваш, а как го използваш. министерството открито заявява - децата днес са с по-малки вузможности, затова трябва да започват да учат от 5-годишни, за да имат повече време да научат това, което преди са научавали само в училище... има тенденция за инфлация на дипломите, това не е проблем, а условие на новия пазар на труда. истинският проблем е, че правителството, което направи истински полезни промени в образованието, няма да буде оценено по достоинство, защото резултатите ще доидат дулго след като вече не е на власт. затова на никои не му стиска. работата за будещето на булгаря е политическо самоубииство за всяко правителство. работата за настоящето е просто умерен риск, малко популизум и много непукизум. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не може да се оценява по достойнство правителство без достойнство. Дано всичките му олигофренски наредби и закони бъдат отменени от следващото управление, защото не само бъдеще, а и отвъд бъдеще няма да има от толкова простотия на едно място.

суялявам - нямам кирилица под рука. не визирах сегашното правителство, а всички правителства, включително и следващото, защото то ще се води от тулпата. не може 2з години образованието да запада, а хората да продуляват да гласуват за сущите партии. тоест, може, но това е пряк резултат от от свуршеното през последните 70. дано се източи лошата крув за 1-2 поколения, за да престане това окупиране на форумите от платени и безплатни мегафони на партии, които нямат нито морала, нито качествата да ступват в парламента. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

децата направо от 1-годишна възраст да почнат да учат наизуст разни глупотевини и да танцуват харлем шеик. и после ще са готови кадри за бсп или техни избиратели (или такива на атака, царо, т.н.).

СПОРТ, само Спорт и яка Чалга му трябва на българина!!! Нека построят повече стадиони и фитнес-зали, повече физкултурни салони, а учениците да имат в програмата си предимно физкултура, после на танцова, да ги не бОли ТИКВА от разни математически мръсотии... Освен това до-закриване на библиотеките и яко финансиране на Чалга телевизията. ДОКТОР РитниПсувниТопков за министър на образованието... Еееех Европа, деее Европааа...

Не бива да се противопоставя спорта на училището и на науката.Повярвайте - едното без другото ще имаме лош резултат,двете трябва да се развиват паралелно.Колкото до чалгата - кофти боклук.

Когато по националните телевизии вземат да излъчват репортажи за научното развитие в равно количество с бликащите БЕЗСМИСЛИЦИ за спортните дела на кухи хрантутници , тогава чак би имало паралелно развиване на спорта и науката. Я сметни има ли един научен кръжок за ученици?! Но колко милиарди се хабят за стадиони?! В "комунистко" поне имаше образователни предавания и ученически лаборатории, днес стадото се изисква да е тъпо и безпомощно, "за негово добро" Хахааа

Не думайте...

Едно от условията за да се гласува за бсп, дпс и да се обича русия е човек да е неграмотен, а другото е, да е прост.

Никога не съм вярвал, че в бивша британска колония ще си намеря добра работа, само защото владея писмено и говоримо руски на много добро ниво. Английският и зад граница не се брои за чужд език, защото е задължително да го знеш.

Не България има проблем с грамотността, а циганите, които стават все по-голям процент от българите заради политиката по миграция на грамотните българи към оценяващи грамотността и труда им страни. Разбира се причина за това е на първо място неграмотността и липсата на морал у българските политици.

Е няма как ще има, като им пишат 3-ки по милост заради делегираните бюджети. Но видите ли били неграмотни... Е как тогава неграмнотен ученик преминава в по-горен клас? Хем неграмотен, хем изкласил?!?!? Ама какво да очакваме от министър чиято цел била да работи с буда и фъндъка? Големи цели, големи резултати...

Ама смееш ли да го кажеш на родителите? Лично съм виждал тетрадка на ученик, който се казва Петьо, надписана Путю. Що ли майката не го е кръстила с по-лесно име детето?

Има нужда от спешна нужда от промяна в образователната система! Промяната трябва да даде право на всички да изучават предметите на майчения си език! Това ще реши проблема с грамотността!

Мелиха, има официален език в България, който задължително се употребява в бг. администрации. Ако искате да си говорите на турски език в българската държавна администрация, няма да стане. Ако искате предизборна кампания на турски език в България- няма да стане. Ако искате присъединяване на България към някакъв измислен от Вас "Турски съюз"- няма да стане. Но може да е реалност промяна в Изборният кодекс, с която не се разрешава на двойни граждани да гласуват на бг. избори, референдуми и т.н. Това предайте в централата на МИТ.

Може Шарено котле, може! В предишното Министерство на земеделието български не се говореше.

Този път подкрепям мнението ти!

В Турция така ли е?!

Естествено, не забравяйте че циганите се множат като хлебарки...

Добър ден,тъга!!!!!!!!Неграмотността цари от 20 години насам,сега се сетиха....Умници,как да не им се възхити човек!!!!!!!!!!

Уважаема, неграмотност имаше и преди 20-те години за които говорите, ще има и след още 20. Въпрос на манталитет и възпитание. Дъщеря ми е на 20 години, освен български владее английски и френски перфектно, плюс 3 езика за програмиране. Справя се отлично с висша математика. С нея можете да си говорите на всякакви теми, без проблем. Я погледнете колко неграмотници има на по 40 - 50 години. Те кога са учили. Та така, въпрос на възпитание и манталитет е всичко.

Колко ви струваха частните уроци и школи ако не е тайна? Да пресметна колко от заплата си да отделям.Моите деца също са умни, но в масовото училище не се работи индивидуално и трудно може да се развие потенциала им, а аз мога да помагам само в определени области.

Да,така е!Аз също имам син на 22 и дащеря на 11 г и се гордея от това,че успявам в това безхаберие в образованието да отгледам и възпитам грамотни и умни деца,но и знам колко време и нерви ми коства всичко...Вярно е,че въпрос на манталитет,но просто се плаша,че това,оттърваното поколение 85-90г.родените вече стават родители....Не виждам на какво ще научат децата си,какви ценности ще им предадат....наркотици,чалга,алкохол и цигари и естествено безхаберие....