Дамянова посочи, че една от мерките за справяне с неграмотността е въвеждането през 2010 г. на задължителна предучилищна за 5-годишните, както и че 400 милиона лева са похарчени за детските градини по времето на мандата на ГЕРБ, предаде БНР.

"България няма проблем с броя на отпадащите от училище ученици", каза още зам.-министърът. Миналата учебна година от учебните заведения са отпаднали около 4700 деца, което е под средното ниво за страните от ЕС.

Дамянова подчерта, че за да има качество на образованието са необходими три фактора - актуализирани и адекватни учебни програми, квалификация на учителите и добра материална база в училищата.
В мандата на ГЕРБ за квалификация на учителите бяха инвестирани над 27 милиона лева, спрямо 12 милиона лева при предходното правителство, посочи тя.
Средната брутна работна заплата на учителите през 2012-а година е била 730 лева, докато в началото на мандата на ГЕРБ - 651 лв. Тази година заплатите на преподавателите ще се увеличат с още 8%.
Закритите училища през последните 4 години са 119, докато при управлението на тройната коалиция са били 563, каза още Милена Дамянова.

Тя коментира и темата за новите учебници и отбеляза, че заради неприемането на законопроекта за предучилищното и училищното образование няма да може да започне такава процедура за тях.
Въпреки това обаче, "бяха поправени грешки и бяха актуализирани учебници от четвърти, пети и шести клас, както и учебници за девети, десети и 11-и клас по "История и цивилизация" и по "География и икономика", посочи Милена Дамянова.

В отчета си за направеното в професионалното образование тя изтъкна: 

"От миналата учебна година, за да се запазят професии, необходими за икономиката ни, но към, които няма интерес от учениците, се въведе възможността за две професии/специалности в една паралелка в професионалните гимназии".
 
Дамянова отбеляза, че през тази година в държавния план-прием има 245 такива паралелки, а сега е изработен и моделът за публично-частното партньорство между професионалните гимназии и бизнеса.

По повод планираните изпити от министерството тя изтъкна, че държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване по български език и литература, и по математика след седми клас ще се състоят на 21 и на 23 май, както беше обявено в началото на учебната година, въпреки че предсрочните избори ще са на 12 май, предаде БТА. Тя  увери и родители, че няма да има проблеми с организацията на матурите и на изпитите след седми клас.
Вероятно ще се наложи външното оценяване в четвърти клас по предмета "Човекът и природата" да се премести от понеделник - 13 май, в сряда - 15 май, тъй като заради изборите понеделникът ще бъде обявен за неучебен ден за учениците, обясни Дамянова. Според нея тази промяна не би трябвало да е фатална или да създава напрежение, защото това е изпит, който се организира за четвъртокласниците в учебно време - за един учебен час.

Миналата година на държавните зрелостни изпити след 7 клас по 14 предмета 88 ученици имаха 100 точки, или "пълна шестица".

Милена Дамянова обяви още днес, че е депозирала оставката си като зам.-министър тъй като е член на партия ГЕРБ.
"След като гражданското общество реши да свали доверието си от управляващата партия, е редно и достойно всички да се оттеглим", посочи Дамянова.