Матурата - ”Разни хора, разни идеали”

Откъс от файлетона на Алеко Константинов "Разни хора, разни идеали" се падна на матурата по български език и литература, на която се явават днес зрелостницитте.

Обратно в новината

Коментари - Матурата - ”Разни хора, разни идеали” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

категорично против матурите. махнете ги. излишно е. гласуваме за тези , които дават ясен знак,че ще ги махнат.

слаб 2

Г-н Министър,кой позволи да не се карат учебни занятия,а само да се симулират такива ,защото се открива кампанията за изборите на БСП ,прикрита като спортен празник на 16.05.2009 г. Един град на 27 километра от Бургас.

Ах,колко сладък откъс са Ви дали и да кажете,че няма какво да пишете.Огледайте се около себе си .Ако сте в по-малък град още по-лесно ,защото се познавате.Сега при това управление е много лесно- не си ли навеждаш главата и казваш истината край с тебе.Върнахме се с управлението на БСП преди 1989 година.Парашутистите се върнаха,поне в нашия град е така.

Знаете ли Вие скъпи зрелостници,кой Ви е виновен?Вие самите.Не идвахте редовно в часовете,не четяхте задължителните произведения,държахт се към учителите, като че ли Ви са длъжни за нещо,съсипвахте им нервите,сега сте като папарени .Всички Ви са криви.Не може без матури,не може и само с преписване,въпреки че ви се напомняше непрекъснато.Г-н Вълчев да даде по-високи заплати на учителите,защото скоро ще остане и там без качествен материал.Тези,които ще станат учители ,са тези ,които сега полагат сега зрелостни изпити.Запомнете господин Министър,най-много след 5 години децата ще ги учат неграмотни учители!!!

Моето мнение е, че матурата, която днес положих, напълно се вписва с стандартите на това, което един български зрелостник трябва да притежава като знания. Литературата, която се изучава в училищата, има за цел да развие критическото мислене на учениците, и аз мисля, че всеки уважаващ себе си българин трябва да умее да разбира и коментира родната си висока литература. Големият парадокс идва от това, че българинът, който се пише за голям националист, и знае само да псува ромите и правителството, мисли, че матурата е само излишно тегло за зрелостниците (казвам това въз основа на горните родителски и ученически коментари). Е, добре, какъв българин можеш да се наречеш, ако не знаеш как да пишеш правилно, ако не си чел Железният светилник или Тютюн?? Тук не става въпрос за това колко добре МОН си върши работата, а колко българинът иска да знае за собствената си култура. Изключително доволна съм от тазгодишния ДЗИ и независимо дали някои са преписвали, дали някои са били следени от камери или не, всеки, който знае сам за себе, че е учил за тази матура и че я е изкарал достойно, може да се чувства спокоен сам за себе си. Замислете се.

Хееей... стига бре! :) Каквото - такова! Не беше тема, на която се набляга в училище, но това е живота. На моменти я усещах малко подвеждаща.. започнеш едно, свържеш го с друго.. пообъркаш се и хайде пак наново ти влязат мислите в релси. Е, мисля че се справихме всички достойно! :) Наистина от страна на квесторите всичко беше разпуснато, но това си е константа. :)

абе тия дето са толкоа много ЗА матурите, защо не се явиха днес те вместо нас?! хахахаха яко зле сте :) на чужд гръб и 100 тояги са малко , нали??!!

Напълно съм съгласен с Вашите предложения!

защо апелираш хората да спазват правилата, а ти да ползваш абсурден израз като според зависи?! :D :D такова нещо не съществува

според теб защо хората да спазват правилата за писане, а ти да ползваш абсурден израз като според зависи?! :D :D

Надявам се да са доволни децата! Много благодатна тема!

az bqh na matura dnes.. i smqtam 4e 4ast ot vaprosite bqha dosta trudni, druga 4ast bqha lesni, no vsi4ko e subektivno. Otnosno temata za sa4inenie, ne mislq 4e po tazi tema moje da se napi6e LIS, tui kato tova e dialog, vseki 4ovek q razbira razli4no.. i proverqva6tite biha q razbrali razli4no.. vse pak uspeh na vsi4ki

Хубаво е да има матури,но става така,че тези които не са учили през тези 12 години или поне последната година пак има от къде да препишат.Точно от тези дето са се постарали.Някак си не е честно,ама то нищо не е честно.Темата за Разни хора,разни идеалисъвсем откровено си беше трудна.Имаше какво да се пише,а пък и на нас не са ни чужди нито алчността,нито измамата ,нито нищо.А пък за камерите някак си не е равностойно-или навсякъде или никъде.И какво,слагат ги за два дена ползване-за две матури,голям смисъл има .. Странни хора сме ние българите и тъй като сега уча история мога да кажа ,че това е закоренено от край време.И начина ни на мислене ,и всичко..Но все пак продължаваме да вярваме,че един ден България ще бъде държава с достойни граждани.Но дали?!

абе tim,хубаво по целия свят ги има,но САМО в България има и матури и изпити за ВУЗ !

Преди три часа напуснах изпитната зала. Тестовата част беше елементарна. Темата - според зависи. От частни уроци за матури категорично няма нужда. Аз се подготвях сама, с малко допълнителна литература и с помощта на страхотната ми преподавателка в училище. Камери при мен нямаше, преписваше се почти без проблем. ЗА матурите сум, даже ЗА матурите по всички предмети след всяка учебна година. Само така учениците наистина ще ходят на училище, а не просто ще имитират процес на обучение. И последно: Хора, пишете на български и спазвайте пунктуационните и правописните правила, грозно и просташко е да пишеш фонетично...

Zrelostnik - qko si prost ! V Hodi si v TU ili SU ili UNSS ! Da te u4at 60-70 godi6ni star4oci !

Mdaaaa dvoini standarti naistina. kameri nimashe, Pistovi imashe. V moiata staia kvestorkite beha ot 4vuti kilometur, v susednata horata si chetiaha uchebnicite suvsem spokkoino. Guz za Velchev. Imashe i bremenni, ne se bazikam. karai da vurvi. Nikoga ne sum bil dobur po BEL ma kato si hodeh na daskalo redovno i si prochetoh uchebnika 2 puti susem spokoino si otidoh na maturata. Moje da niamam 6 ma ste si zema 5tica ili 4.50 susem spokoino. Maturite im se radvam stoto sichkte guzari deto ste vlizat v NBU s parite si, sustite guzari deto pushat pred daskalo i ne vlizat v chasovete izobsto, prosto niama da ia zemat. Maturata ne beshe lesna no ne beshe i nevuzmojna. Ideiata sus kriptirane na file-ovete fail. Taia godina mina ma dogodina ste go razshifrovat za 20-30 min. Bg hakerite i crakerite sa edni ot nai dobrite v sveta, ne si pravete oglushki. Az otivam da se napia po podobavasta bg tradicia. Vtorata matura - kef.

Който каквото иска да си говори, аз съм твърдо ЗА матурата. Преди 2ч напуснах залата където се водеше матурата. От 4 паралелки 25 човека не бяха допуснати до матурата и знаете ли защо? Защото не могат да изкарат една мижава тройка по даден предмет за да завършат! Това е срам за днешното поколение! Да споделя нещо на хората които са против матурата. Защо сте против?Нима 12 години се правите че учите, и после като дойде момент да покажете какво знаете, се чудите от къде да препишете? Евала на министъра,евала за камерите, всичко трябва да се следи, и мисля , аз лично, че човек който не може да си вземе матурата ,дори с 3 ,няма място при студентите. В всички развити страни има матури , и в Бг трябва да е така! А за матурата да кажа нещо, беше средна трудност, не мога да кажа че беше лесна,нито трудна, но определено за човек , който малко от малко е прочитал по нещичко през тез 12 години,съм сигурна че ще я вземе. Темата на Алеко Константинов беше добра,трудна,но добра.Има много разсъждения по нея, и се надявам да сме се справили прилично.Вярно е че в БГ отвсякъде ни е налегнала корупцията,но именно и това беше темата, и вместо да се оплаквате и да охкате,че маминото ви детенце не трябва да държи матура,се опитайте да го научите на прости неща,главно това да посещава часовете в училище, защото 80% не влизат в много от часовете, а после искат да стават студенти!Абсурд! Матурата е бариера ,която трябва да се премине ,като всяка подобна контролна работа! Успех на всички във втората матура и браво на министъра, че сложи матурите . :) Хайде сега е ред на сополанковците да ме плюят :)

Според българската народопсихология един истински българин винаги и непременно търси грешката в друг, но не и в себе си! Трябва да има матури, защото учениците не познават българските писатели, което си е жив срам, а това че матурата не е на ниво е отделен въпрос.

Интересно дали са си купили WinRAR или разчитат на кракната версия? И как разпространяват паролата? Колко ли пари са дадени конкретно за това криптиране като функционалност?

Понеже засегна и въпроса за диференцираното заплащане на учителите, какво ще кажеш да бъде въведено такова и при министрите и депутатите, като определящи ще са образованието, постигнатите успехи, пресъствието на заседанията на парламента и не на последно място обществения рейтинг?

Вълчев е най-добрият просветен министър от 60 год. Браво. Матурите са задължителни във всички цивилизовани страни.

И КАКВО ? В ЕДНИ СТАИ НА ДЕЦАТА НЕ СА ДАЛИ ДА ГЪКНАТ И ДА МРЪДНАТ В ДРУГИ КВЕСТОРИТЕ ИМ КАЗАЛИ ,АКО ИМАТЕ НЕЩО ВЪВ ВАС МОЖЕ ДА ГО ПОЛЗВАТЕ. БЪЛГАРСКА РАБОТА. ВИНАГИ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ. РЕЗУЛТАТИТЕ ПАК ЩЕ СА НЕОБЕКТИВНИ. АКО ЩЕ СЕ СЛАГАТ КАМЕРИ ДА Е НА 100%, АКО ЛИ НЕ, НЕ! ЕХ, ВЪЛЧЕВ ПРИ КОМУНИЗМА АКТИВЕН КОМСОМОЛЕЦ, ПОСЛЕ ДЕЕН СЕДЕСАР, ПОСЛЕ МОТИВИРАН ЦАРИСТ И ЛЮБОВНИК. АМАН ОТ ТВОИТЕ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ.

не ви е виновен министърът , виновни сте вие ,които не си гледате децата и не знаете дали са учили или не докато са били в редовния курс на обучение предишните години. Аз пък подкрепям министър Вълчев .

Като спомена порочни практики, какво ще кажеш за скритатат камера, която засне как се урежда прием във кой да е наш ВУЗ за 20 000 лв. Уж всичко у нас се прави така, че да има равнопоставеност пък все се намира начин някой да не играе по правилата.

Цялата ни образователна система е пълна скръб.Трябва да я закрият в този и вид и да върнат нещата на ниво предосвобожденска България.Сега освен поамериканчване на систематаза производство на недоучили тъпанари нищо друго не се случва.Преди два дни една колежанка учеща в престижен колеж в САЩ не знаеше какво е това гръмоотвод и за какво служи.Ей това го чака и нашето мило образование.

успех на всички които се потят над тази тема.Незнам защо не дават теми които да покажат какво са научили децатани през тези години а ги объркват още по вече.И защо изобщо е нужно да има матури?Мили деца огледайте се около вас и пишете за действителноста каквото и да напишете все ще е вярно.Дани Вълчев да се засрами и вместо да дава толкова пари за камери да ги даде зе заплати на учителите и да се подобри образованието а тогава да кара децата да държат матури.Успех на всички зрелосници и нека БОГ да пази децата на България.

В края на мандата си- няма да се излагаш за тези четири години такива тъпотии натвори, че направо думи нямам. Ти който би трябвало да те интересува като цяло образованието в нашата страна/ нали затова си заемаш високия пост/, твориш глупост след глупост. Не защитаваш нито интересите на учителите, нито интересите на учениците- разсипването е пълно/ като няма дисциплина в училищата, как да израстнат дисциплинирани граждани, каквито уж бихме желали да бъдат децата ни/ , а оттам и как да бъдат научени на нещо като не могат да ги принудят насила да влязат в класните стаи, оттам и многото следствия все негативни за образованието- все пак не всички деца се раждат възпитани и образовани- трябва да има някаква система, която да го постигне това- у нас тази система отдавна беше изтрита и ако преди години можехме да се похвалим че на запад нашите деца са били поне няколко нива в знаниоята си над връстниците им, сега няма и следа от това благодарение на министъра ни и неговия апарат. Само едно разбирам- успешно се работи за да се наложи модела на Доган- да се затрие българската култура и образование и това което не са успели в османската империя да постигнат да го постигнат с лекота само за няколко десетилетия- да ни турцизират, благодарение на продажните ни и некадърни да прозират замисъли управляващи. Тя и темата която са избрали- уж по Алеко Константинов си е направо черен хумор за нашата тъжна действителност или пък това е поредната гавра с това което сме в момента- жалки остатъци от един велик народ, който за съжаление никога не е имал кадърни управници.....Ако матурата е реално отражение на това което са научили учениците в училище то би трябвало да е трагедия, защото дори и дете в училище да иска да научи нещо има толкова много фактори които могат да убият това желание и трябва самото то да е ужасно упорито в желанието си, за да успее, а би трябвало така да бъде за тези които не желаят да учат- не е ли така? едва ли някой ще чуе думите ни тук, пък и да ги чуе колко ли ще му дреме, за да направи нещо по въпроса. Трябва да бъдем единен народ и да се научим да бъдем единни в протестите си иначе никога няма да се оправи тази боза която е в държавата ни, за съжаление.

всяко зло за добро.успех на всички.

матурите в този им вид са напълно безполезни..5% знание 95% зубрене и полза никаква

Най добрия министър до сега от 1989 -шок и ужас за всички некадърни даскаля и откачени родителници .Забелязал съм до сега в разговори че няма нито един зрял мъж ,който да не го подкрепя,недоволни са само мамите и даскалиците .

Защо камерите са поставени изборно?В някои обласстни у-ща има,а в общинските-не,децата не са равнопоставени въобще!!!!!!!!!

Хубава тема и много трудна!!! Какво ли би писал министъра за нея????

Ох,горките зубрачи...

podkrepqm vra6taneto na maturite

Този министър е най-голямото недоразумение през последните години. Най-доброто нещо е че скоро ще се измете там където му е мястото. Ще остане в историята като самовлюбен разрушител на образованието. Побърка децата с експериментите си. А за това че въведе матури - просто нямам думи. Напълни джобовете на даскалите с даване на уроци... По-скоро да го няма, да се измита по-скоро.

Ще е несправедливо да се отговари на Родителя на зрелостник, след като той не се е научил да води диалог с необходимото уважение към своя събеседник. Впрочем, от неговия пост личи и това, че той дори и българския език не е научил в училище... Във връзка с повдигнатия въпрос обаче би следвало да припомним, че образованието се плаща почти изцяло от държавата. Ето защо държавата има право да провери по някакъв начин как са изразходвани нейните пари. И най-обективният начин е да се проведат анонимни тестови изпити (зрелостни изпити), както е по цял свят. А за това, че учителите са ниско платени - спор няма. Но неправилно би било да се дават еднакви пари при различни способности и знания. Ако учителят има добра подготовка и добри преподавателски умения, трябва да бъде по-добре заплатен.

Няма дя е лошо министърът да направи матурата и да я публикуват!

Граждани изказващи се! Предполага се, че имате дипломи за средно образование поне. Ами не е лошо и да го демонстрирате в писанията си. Капчица мисъл - едни псувни и собствени комплекси... За това ви служи езикът. А инжинер, който продава зарзават, да си върне дипломата. Щото явно нищо не струва. И ай стига сте плюли тоя и оня, вижте себе си - гола посредственост и чакане отгоре някой да се погрижи за вас. Да не сте социално слаби? Стегнете се и стига измервахте настоящето с миналото!!! Няма как се в миналото безметежно състояние да живеете.

според мен пъ трябва да има матури по всеки един предмет. Не можа да завършиш гимназия и да пишеш да речем батериЙ (както някои от хора из коментарите)

аз съм за матурите.Всеки ученик трябва да види нивото си за курса на обучение.Българи сме и не е редно да сме неграмотни. Матури е имало и преди, матури има по цял свят. учениците роптаят,защото имат много пропуски. А по повод откъса на Алеко Константинов- та това е нашата действителност след токова години за съжаление.

ВИЖТЕ ХОРА....ВМЕСТО ДА СЕ НЕРВИТЕ И ДА ПИШЕТЕ ВЪВ ФОРУМИТЕ ..ПРОСТО ДЕЙСТВАЙТЕ..ЗАИНТЕРЕ СЕ КОЙ И КЪДЕ ИСКА ДА БЪДЕ ИЗБРАН ОТ НАШИТЕ НАСТОЯЩИТЕ ДЕПУТАТО-МИНИСТРИ... ВАШИЯТ ГЛАС ВАЖИ, РАЗБИРА СЕ, АКО ГО ДАДЕТЕ СРЕЩУ ТЯХ! ГЛАСУВАЙТЕ ПРОТИВ ТЯХ - ХОРАТА КОИТО НИ ЗАКОПАВАТ ВСЕКИ ДЕН, ОГЛЕДАЙТЕ СЕ..

И кое му е лошото и страшно на матурите?Всеки,който е учил,не би трябвало да се притеснява.А това,че болшинството не умеят да разсъждават,е отделна тема.Който вижда бъдещето си като чалга или порно звезда,естетвено,не се нуждае от литература,или поне не от тази,училищната.

Връщането на матурите беше най-голямата глупост! И това беше направено за да се напълнят джобовете на учителите от частни уроци!

Това самовлюбено момче Даниел Велчев е най-голямото недоразумение за българското образование за последните четири години. Той освен за дилър на ксерокси и видеокамери а може би и плейбойче, за друго не става. Тя се видя - учителите има да чакат да вземат някой лев в повече към мижавите си заплати при такъв безогледен харчлък за видео техника, брошури и указания, тестове и пр. да не говорим за тъпите и екстравагантни теми които им дават по матури и приемни изпити. Помните ли една година дадаха на кандидатите за журналистика в Университета темата - Невада. Имаше такова тъпо шоу преди време. Сега могат да ги питат за Биг Бръдър, Стани богат и всякакви долнопробри тв. фантасмагории. Виж за нещо стойностно от българските културни традиции, от света в който живеем уж вече като европейци, и дума да не става. Тази латино-чалга ще ни затрие напълно като национална идентичност. Всичко, което хвърчи, ще се лапа за нашите подрастващи. Шоу-лекомислието, безотговорността, пазарното шмекруване и толерантността към простащината и парвенютата които пак напират на политическата сцена за да ни водят към модернизация, европеизация и пр. вземат необратим превес. Иди че убеждавай цивилизования свят и Европа, че вървим към нещо по-добро. Ламбадата и интелектуалните кючеци на нашите министри и култур-трегери са най-ярък белег за духовна нищета която системно ни гарантират. От година на година във ВУЗ овете нивото пада.Ннищо чудно скоро дипломите за т.нар. висше образование у нас да са валидни само между Волуяк и Каспичан. Че влязъл някой за студент с коментар на идиотските хрумвания на своя министър на образованието кво от това. Вижте какви излизат и какво правят. Инженери продават зарзават и кинкалерия в амбулантни магазинчета, финансисти лъжат с данъци в полза на сивия сектор, педагози работят като собственици на заложни къщи. Развалата е пълна. Каква култура и образование, какви пет лева. Кепенците на този порнографски гешефт с бъдещето на нацията, пилеенето на нейния жив потенциал трябва да бъдат затворени веднаж завинаги. И заковани с дебели пирони. Като се преметат веднаж /и дизенфикцират/ българските културно-образовател институции веднаж завинаги, може да почне и развитие по европейски стандарти. Тогава видеоклиповете на Даниел Велчев ще останат като архив на простотията и зомбирането на родители, деца, че и цял народ.

до ккк Абе, тъпанар/ке/ такъв, как може да разсъждава така тиквата, която имаш вместо глава?!За да стигнат до 12 клас тия деца са положили някакъв труд, кой повече, кой по- малко.Матурата не е критерий за знанията им.Да не би да са учили само БЕЛ, а, проста главо?Отиди да копаеш ти, а вмежду впрочем -срамна работа няма, или ти си от ония мамини детенца дето е на меко кресло седнало и с лъжичката в устата -ха, да не ти я вземе някой!И ако ги няма тия с мотиките ти мухи ли ще лапаш?! И кой ни питаше нас- гражданите, родителите, децата, дали искаме матури-точно никой!Не можело да ни се угоди- що за глупави разсъждения?Или като си нямаш работа и си намираш чрез писане тук и там?Отиди се разходи и не дрънкай врели-некипели. УСП НА ВСИЧКИ ЗРЕЛОСТНИЦИ!!!!

tctctc...prosto ni6to ne mogaa da kaja

УСПЕХ НА ВСИЧКИ