Спелеолог: Не е пресъхнала река Искрецка, а карстовият извор, от който се захранва Своге

Въпрос на време е да се разреши проблемът - най-вероятно до седмица, когато водата ще излезе и то с много по-голям дебит, заяви Мария Златкова

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Dir, да си уволните редакторите! Как така губиш загуби??? Това значи, че си на печалба!

За това е по добре да си в столицата...

Точно столицата е най шибаното място за живеене. Концлагер, пълен с негативни хора, пренаселено, задръствания, лицемерие, злоба и тн. Пълна каторга. И водата е отврат. Но столицата е създадена за добитъка. Представям си като пресъхне язовир Искър какво чудо ще е за добитъка, населяващ тази гнусна дупка.

Масово няма подземни кадастри. Има много незаконни свързвания. И масово се КРАДЕ вода. Някъде няма и водомери. Мрежата и тя е много стара. Как да стане? Трябват милиарди за инвестиции в мрежата.

ВИЧКИ ВиК дружества да са ДЪРЖАВНИ с пари от ЕС да напавят ЗАВОД за ТРЪБИ и да почнат да сменят по етапно старите -да паднат загубите на половина поне

Поподсещащо : - и що Става с ей-онеятам “несъществуващите” НЕлегални Мрежи от ГСМ резервоариЩА В Този район ?! …т.е. ДъСъ ли “снабдени” Вече “наште”бензиджийниците с микс Н2О+(евентуално)бензин ?!

Кой писа този текст? "ВиК дружествата губят между 62 и 90% от загубите на вода в населените места" Пълно е с безсмислици. 32 хиляди литра вода на секунда? 32 тона вода в секунда? Такова чудо не съм убеден че има.

Според “данните” на “наште” ВиК - докъм 70-75% Загуби - СА считани за Обичайни ! …то и Имаше Повишение (НЕведнъж) на Такса вода Заради Загуби ! - изобщо - “уникум” !

човешка намеса ,в играта газ газ газ ковид ковид ковид се поява вода вода вода ,а после ток ток ,насетне храна ,храна и накрая измирайе..прави...

Пълна ревизия на ВиК дружествата, това е решението.Те първи бяха приватизирани и тези 90% загуби във водопреносната система са много съмнителни!!

И как да не е пресъхнала Искрецката река, като вчера гледах снимки от заклет рибар, на които ясно се вижда, че вода в нея няма ? Жалко за рибата ! Това беше една от малкото реки, в които имаше балканска пъстърва !

Какъв рибар бе пич? Ти виждал ли си реката? Какви риби? Това е един поток, малка река. Да захващат от нея вода да пълнят рибарници. Ама риба в искрецката рекичка забрави. Просто е много малка.

Становището на колежката е напълно коректно. При сифонен тип карст е необходимо да се акумулира достатъчно количество вода, за да се преодолее преливната бариера. След това всичко работи на принципа на маркуч за преточване на каца с кисело зеле, казано по най-тъпия начин - дрениращата се вода увлича нови водни количества. Подземните води в карста се подхранват от директна инфилтрация на повърхностни води и валежи. При липса на последните за продължителен период от време ситуацията е напълно логична. Дебитите на карстовите извори имат цикличен характер. Затова в белите държави се прави мониторинг и на база дългогодишни наблюдения и замервания се съставят статистически алгоритми, по които да се правят прогнози за експлоатационните ресурси на даден извор. Може да се помисли и за пренасочване на водни количества към зоната на подхранване на извора, но това трябва да бъде направено от екип хидрогеолози с опит, а не от "специалисти по всичко".

Така и не разбрах някой размърдал ли си е гъза да отиде на място и да види дебита от извора или просто си ги бацате едно към гьотере от мекия стол в София? Щото всички разсъждения се основават, че дебитът на извора е намалял, нещо което няма как да се вземе на доверие и подлежи на проверка. Ама плещенето не е новост да тукашната интелигенция -а така един ученоглавец се беше разплещил за масовата смърт на пчелите и нямаше и кьораво изследване по въпроса. После под сурдинка излезе за пълното пренебрежение към мерките за безопасност на агономите, провеждащи пръскането с инсектициди ... Давам жокер - някой е решил да си полива овошките, няколко тузара с басейни и тучни морави са се прибрали за отпуската, мандри, тепавици, краварници ....

Приятелю, не си ги бацаме на мекия стол в София, колкото и да търсиш някакъв конфликт или поле за изява. Очевидно не гледаш новини, но за твое сведение от няколко дни се работи усилено по въпроса. Но какво ли ти разбира умната главица от подземна хидродинамика...

Новините ги следя - вижте дори и тук в дира пише, че след недоволството и протестите нивото на реката на Своге леко се е повишило. Как ще обясните това господин геолог, о велики разбирачо на подземната хидродинамика? И как ще обясните невероятното съвпадение? Господ чу молитвите, а? И пак размести земните пластове

"Цялата отговорност пада върху кметовете и общините." Които обаче не се и помръдват да направят каквото и да е !!!

Добре че проблема не е в София , но за софянци от цяла Рила е хваната водата да не стане проблем.А градове като Дупница и Благоевград са на реежим само да има вода в София.

Това, което говориш са пълни глупости. Още от началото на 80-те години на миналия век, спряха захранването на София от Рилския водопровод. Сега от него се захранва само Бояна с държавните резиденции. И, отново не си в час- в София изключително често спират водата и то за дълго време, налагайки режим, който най- нагло прикриват под думата "авария". Да не говорим, че пием и една от най-мръсните и кални води и, че всичко се скапва заради честото спиране на водата. Така че, айде първо да се информираш, какво и от къде е водоснабдяването в София и после да плещиш глупостите си

Само за сведение : Марица през яз. Белмекен и яз. Бели Искър , Рилска по рилски водопровод и Джерман Скакавица от генерал Пешлевски и служебното правителство на Инджова да и ЕПМ.

Това с тапата не го разбрах. Като е избила веднъж, как се затапва отново, че да чакаме отново да избие?

Водата, както на повърхността, така и под земята в карстовите райони непрекъснато влачи останки от растителност: клони, дървета, листа, а също и парчета скали, камъни, пясък. Периодично такива тапи се образуват както в деретата и по теченията на реките, така и в подземните водни пещери на местата, където има тесни отвори.

Николайчо, какви листа и клони под земята? Карстовият извор е подземен! Тапата е ПОД, а не НАД земята!

ЦИТАТ: Именно при един голям дебит водата успява да пробие създалата се подземна тапа в карстовата кухина в пещерата ПОДЗЕМНА, Николайчо, ПОДЗЕМНА!!! Ама кой да чете? Но иначе всички тук сте специаляги!

Да, става въпрос за подземни води и аз съм го написал. За разлика от теб съм ходил в подобни райони и знам нещо повече за тях. Там част от водите текат първо на повърхността, след това влизат под земята, а след известно разстояние избиват отново навън. Така че няма никакъв проблем повърхностно течащата вода преди да влезе под земята да увлече със себе си различни растителни останки, особено след проливни дъждове. Тапата не се създава изведнъж, а се трупа с години. И освен растителни останки в нея има пясък, глинести материали, скални отломъци и камъни. Ако някога си ходил в пещерата Дяволското гърло в Триградското ждрело там има такъв природен феномен: водите от реката пропадат под земята и излизат отново на повърхността след известно разстояние по-надолу по склона.

Т.е. тапата е нещо като запушена решетка на шахта, която при достатъчно налягане от водата се самоотпушва .... до следващото запушване?

Да разбрахме, двете реки се вливат в едно село. А може би искате да кажете, че двете реки се сливат в една в село еди кое си?

В този ред на мисли е редно да се отбележи на какво точно е кръстен град Сливен, не че има нещо общо с някакъв друг смисъл на думата, пряк или преносен

След като наричате незаконните частни ВЕЦ-ове карстови извори, значи е така. Платените експерти знаят най-добре.

Като са незаконни съди ги бе отворко .... бахти малоумниците.

Заради такива, от онези 80%, което реално са 95 поне, скотовете-малоумници преобладават. Приятен ден, олиги.

И идиоте, нямам правен интерес да ги съдя, защото не съм гражданин на общината. Ама с 2 гънки за изхождане и чалга, толкова.

а платените глупаци, които разбират от всичко и нищо, знаят още по-добре и не се притесняват да споделят знанията си по форумите, за да блеснат за пореден път с глупостта си.

Но добре че в Своге 50% от кенефите са по дворовете та да те се изразходва ненужно скъпоценната карстова вода.

Да кажа на госпожата спелеолог, че и това твърдение не отговаря на реалността... Не е пресъхнало, просто водата е променила своята траектория. Тя няма доказателства, че водата е престанала да извира. Отворила се е дупка някъде, сменила си е направлението, и толкова. Ако тая кухина е без изход, ще се напълни и ще тръгне да изтича по старото корито. Ако е с изход, няма да се появи на старото си място. Точка.

Ти къв си? Да не си спелеолог евентуално?

Е па разбирач, къф съм? А ти кой си?

Нищо не можете да кажете на М. Златкова. Тя е абсолютен капацитет по темата. Има и такива хора още. Добре е човек, като не разбира да го осъзнава.

цялата еко система на територията е като Вселената - нищо на се губи.Сега Своге няма вода ,утре Павликени после Златна Панега ,но все някъде се е пръкнал някой нов извор или гейзер .

Много е просто. Загубите по мрежата да ги плащат ВИК тата. Да има гратисен период от 5 години в който загубите да намаляват - или да ги плаща кнцесионера. И всичко ще се репи. В момента ВИК тата имат ФИНАНСОВ интерес да има много загуби по мрежата. Щото им ги плащат потребителите. Така ВИК тата си генерират печалби от нищото.

Добре дошъл в света на монопола. И какво ще стане като почнат да си ги плащат? Просто ще трупат загуби и общините ще им ги покриват. И сме пак в квадрат 1. Отделно че голяма част от тия загуби са всъщност кражби, а голяма част от кражбите - свързани с разни шефчета по места. По-дълбок е проблемът.

В този случай, кой ще иска да поддържа старата соц. мрежа и да си плаща непрекъснато ? Освен това кой ще плати подмяната на старата мрежа в големите градове за 5 години ?

Преди много години ВИК в София беше дадено на концесия и в договора пише да се намалят загубите по мрежата. Никой не го прави и никой не ги следи. Желаещи ще има. Подмяната и подръжката на мрежата я плащат поребителите. Нарича се инвестиционна програма и се съгласува с КЕВР. Само дето загубите се увеличават и се наливат милиарди без резултат. По скоро се крадът!!!

Ми търсете нов бе

проблема е от 50 години ........не 5 , а 50 години.....В и К нищичко не са направили !

проблема казваш е от 50 години .Но като гледам с кви цистерни карат вода на тези нещастници ми се струва че е от поне 70-80

Проблемът е от 50 години... през 20 години за по 1 ден няма вода. Ако беше по-често щяха да направят кладенци и да вкарат помпи, районът е богат на вода. А така - ще вкарат едни пари и след още половин ден реката ще се оправи.

явно си объркал....1 ден, с 1 месец ,ПРИ ТОВА всяка година ? и за Своге и за околните села - никой не си мърда пръста, да се реши проблема - отговора е НЯМА ПАРИ !!!!! Няма да има, защото една триетажна къща с 6-7 души живеещи в нея постоянно , плаща 2 кубика месечно! Не е логично, нали ??? На никой не му прави впечатление - дори на инкасаторите ???

Нещо не мога да си обясня. Всички казват - загуби 60-90% по тръбите. Или ако допуснем няколко хил. тона вода на денонощие за един квартал, която употребяваме, то 3-4-5 пъти повече вода трябва да е навън, т.е. да избива някъде. Ами ние тогава ще плуваме в езеро. Чак всичката да се просмуква и отива в земята не ми се вярва просто.

Крадът бе! То ако тази вода изтичаше, цели градове щяха да потънат! Просто крадът, а добросъвестните им плащаме....

Абе доста си и изтича. Ама основното се краде.

Няколко завода теглят вода от тая река по течението и,ама това умишлено не се споменава,кой ли стои зад тях... Тази година не е сушава,за да няма вода,а реката е пресушена от предприятията по течението и...

И кои са тия заводи? То щото в Своге е пълно с промишленост. Има една фарбика за шоколад и бонбони.

Масово пресъхват и планински реки. Проблемът с водата е 100 пъти по-голям от този с газта, но ще се усетим чак , когато ще е късно. У нас има много карстови райони. Водата слиза надолу. Нивото и пада. Всички по-големи язовири трябва да се обявят за вододайни, да се пазят чисти. В т.ч. ще се ограничава и риболов и застрояване край тях, заведения, корабчета, човешка дейност и т.н. Няма друг начин. При това трябва да се действа сега, веднага. МАсово минаха проекти по ВИК, масово, испи ли не бяха кво не беше. Милиарди потънаха буквално и пак 2/3 загуби. Крадци държава не градят.

Колко е точно и вярно само - "Крадци държава не градят."

Не че онова врмее е било много хубаво но трябва да се знае: цялата вик мрежа е изградена по бай тошово време. Знаете ли кои са веолия, концесионер на ВИК , печалбите се изнасят в чужбина. Ако някой може да ми обясни защо нещо градено с парите на България, и труда на нашите родители, баби и дядовци трябва да се даде на компания от ес,. Също така да се знае че и цялата ел мрежа, жп мрежа, пътна мрежа, аец, тец, вец , болници, училища, детски градини, поликлиники, паркове, университети също са изградени по онова време. Всички тези благинки ги ползваме и до ден днешен, докато ес компании смучат от всичко печелившо в България. Когато видя българска компания, да стопанисва, критична инфраструктира в германия, или франция, или друга държава от западна европа, чиято печалба изтича от тези държави и идва в България, тогава ще призная смисъла на ес. До тогава ес е да граби слабите

“Земя за прицел”. Големите ни искат райския кът (това не е псевдопатриотизъм- планини, равнини, реки и море), а ние сме с кофти семка и гледаме за далаверата. Колко човека да са с интерес да просперира държавата като такава, а с нея и всичките ѝ граждани. Ми няма такива.

Коя цяла мрежа? Знаеш ли колко населени места си оправих водния цикъл с евро средства?

Отново се изкушавам да напиша нещо за носталгиците по онази система - ето тук изчезнала река, оказва се изворът пресъхнал но геолозите обещават решение на проблема до седмица. При соца без да има пресъхнали реки, всяко лято имаше режим на водата, добре че падна бай Тошо та направиха тръбата от Рила за да се напълни язовира та да има софиянците с какво да се мият че бяха станали за подигравки в цяла България. Загуби 90 процента ?? И днес в старата водопроводна мрежа са толкова и постоянно има проблеми с водата. Но се инвестира в нови тръби - тече постоянна правителствена програма по темата и веднъж стартиран този процес може само да завърши с пълно обновяване на мрежата. Та и по този проблем - до седмица вода ще има

Ей, олигофрен, като се инвестира вече 20 години в нова инфраструктура по ВиК, защо загубите са до 90%, лайнар и гъзолизец? Защото не са загуби, а кражби, замаскирани така. От твоето бай тошово време, когато твърдиш, че имало режим на водата, разлика със сегашното (30 години по-късно, бе, лайноядец!!!), разлика никаква - половината страна е на режим. И кво ми хвалиш разни евроидиоти с по два ануса и три гъза. Все сте помияри и боклуци!

либерар-демокрадците сте това наистина. Освен че крадете и лъжете. Незнайно защо разчитате хората да не помнят, или помнещите да са вече умряли. Не, не сме умряли :)

А с какви обещания свалиха старата власт точно демократите и евролибералите. Минаха 33 години веч и само реват и се оправдават като междувременно присвоиха всичко, което беше създадено именно при старата власт.

Ми изсичайте още горите и изнасяйте дървесината за Турция. После - що нямаме вода. Ми щото сме тъпи като гьонове, затова!

Той уточни, че сериозна политика за решаване на проблемите във ВиК сектора няма на държавно ниво. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините -- Нали държавата беше лош стопанин и раздадохме водите да ги управляват компетентни, можещи и знаещи частници?

Навремето с етернитовите тръби може и да са губели такива проценти наистина. Сега на някой му е скъпа водата и краде.

Кой какво правил и не направил, за съд или не .... нищо не променя, Дай да видим НАСТОЯЩИТЕ какво правят за разрешаване на проблем .... НИЩО, ЗАЩОТО Е ПО-ЛЕСНО САМО ДА СЕ ОБВИНЯВАТ ПРЕДХОДНИТЕ (МАКАР И С ПРАВО) ОТ КОЛКОТО ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО И ДА СЕ ПОЕМИ ОТГОВОРНОСТ, ТАКА ЧЕ ДАВАЙ ПО СТАРОМУ!

Борисов, ти какво направи за ВИК мрежата за 10 години мъдро управление бе???

какъв борисов сънуваш бе лайнд?

Успя да спре 3 руски проекта (както сам се похвали). Успя да развали договора с Газпром и да сключи нов на борсови цени. Боковата простотия с Белене сега плащаме всички и ще плащаме до края, защото втора възможност за АЕЦ няма да има.

Дори за много квартали на София това е непонятна материя... Европейска столица иначе, мани, мани. Една култура, една инфраструктура, едно развитие, лошо да ти стане....

ани да, има една английска VEOLIA, която щастливо разполага със софийската вода, с парите на софиянци и има най-различни изисквания, кое от кое по-дискриминационни към пиещите софийска вода. Поинтересувай се!

1- Веолия не е английска, а френска 2 - в София (една от малкото концесии за водопреносна мрежа в България) проблемите с водата са едни от най-малкото , въпреки темпа , с който расте . За сравнение - градове, където далеч няма това строителство и нуждите не са се увеличили последните 20г (да не кажем са намалели) - проблемите и загубите са повече. Веолия са далеч да са идеални, имат доста трески за дялане и има доста неща за решаване с водата в София, но това е поредното доказателство , че държавен монопол (или единствен доставчик) е най-лошият стопанин !

Питай кметовете. Това е тяхно задължение.