Възходът и падението на Желязната лейди (архивни снимки)

На 11 февруари 1975 г. Маргарет Хилда Тачър, по-късно баронеса Тачър на Кестъвън, става първата жена - лидер на Консервативната партия във Великобритания.

Обратно в новината

Коментари - Възходът и падението на Желязната лейди (архивни снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стачки, престъпница, хората се радвали, че умряла, а управлявала 3 последователни мандата. Що така, бе, комуненца, свикнали да ви хрантути държавата, докато се правите, че работите? Въпреки трите милиона безработни (и то за малко), нетният ръст в заетостта е 33% за периода 1979-1990 г.

През последните 20 години, Консервативната партия, не е печелила нито едно депутатско място от избирателен район на територията на Шотландия.

НЕ МИ ПУКА !

през туй време хората пари изкараха

никога средната класа, работниците и бедните в англия на са били така мачкани както при тачер, тя беше над закона, тя не се интересуваше какво искат все едно не са те я избрали и не я хрантутят. Тази жена беше една мижитурка пред господарите си, подлога на едрия бизнес и е много неграмотно да се величае един престъпник какъвто е тя, тя има заслуги в частност към най-едрия бизнес, който както знаем трупа милиарди единствено от експлоатация на хора и ресурси, никой политик не смее да каже че става въпрос за експлоатация а не за "заплащане". Вземи един уолмарт - милиардери, хиляди работят за тях, но на парт-таиме - по няколко часа работа в седмицата, така се спестяват огромни суми за бенефити за пълен работен ден, освен това са на минимална надница. Освен това минават за работещи бедни с тия няколко часа работа и ние трябва да им додаваме чрез социални помощи, за статистиката изглежда че собствениците дават работа на хиляди, за управниците също добре - "при нас с толкова % намаля безработицата" и ала-бала, а в джоба на собствениците - милиарди. Кога при соца хората са били на парт-таиме без бенефити за пенсия, за болнични, отпуски и т.н. И това не е закъсал, а процъфтяващ бизнес, носещ милиарди печалба на фамилията уолтън..като пример изобщо. ей за такива работеше тачер, а другите кучета ги яли. И вижте колко е безсилна средната класа и бедните, нито с избори, нито с протести или "революция" могат да вземат правото си, властта на супер богатите има механизмите да мачка народното недоволство дори в зародиш..

Storen

Отличен коментар.

В Индия СРЕДНАТА класа е достигнала 300 милиона!!!!над 25%...Докато в доста западни страни е почти унищожена.

Интересно, жена болна от Алцхаймер се оказва велика премиерка? Стига де. Просто само човек с болен мозък може да прокарва такава убийствена неолиберална политика.

Тя после се разболява. Рейгън също се разболя от Алцхаймер през последните години от живота си, но преди това срути комунизма като пич.

Тази офсъ пося всичките проблеми с които сега светът се бори заедно с другият неолибералист Рейгън..И основа за всичко е преклонението и обожествяването на парите и печалбата/за някои ,разбира се/ СПЕКУЛАТА И АЛЧНОСТТА....Даже джендър атаката започна от онова време като способ за омаломощаване на ОБЩЕСТВОТО...За разбиването на профсъю'зите и НАРОДЪТ да не говорим.Тогава Рейгън УВОЛНИ 20 000 авиодиспечери ...за да докаже КЪДЕ Е СИЛАТА И ВЛАСТТА...А после дойде и 11.9.....и ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА , И НСР,И ГЛОБАЛНАТА ИМПЕРИЯ.....Та досега--кръв,насилия,войни и ЦЕННОСТИ...И краят не се вижда...В ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК!!!!!!Живеем в 17.

Причината за ДЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА е влизането в ОБЩИЯ ПАЗАР. Хората са ги лъгали, че така ще си продават колите и камионите на европейския пазар и няма да се затварят заводите. Случи се точно обратното. Но Консервативната партия вече си взе поука от тази политика. Правителството обяви 2018 като Year of Engineering. Огромни са инвестициите в инженерното образование но това отнема време. В крайна сметка през последните години се провежда битка между финансовия и индустриалния капитал защото те имат различна визия за бъдещето на света. Като цяло индустриалците са брекзитъри, финансистите са римейнъри. Има и изключения разбира се.

Противоречива личност е обаче еврофилите които я смениха нанесаха още по-големи щети

Когато умря хората се радваха по улиците. Виждаме и резултатите на нейната лоша политика днес.Дира,от къде се ситихте за тази бабичка,че я вадите от бунището на историята?

Лошо няма. ....история. .

Маргарет Тачър - деиндустриализира Англия и я превърна във финансово - олигархичен център. Любимка на борсови спекуланти, банкери и инвеститори на услуги но мразена от средната и бедната класа. В момента Англия, по-точно ОК бере плодовете й - държава която беше водеща в автомобилостроенето стигна до там че си продаде всички автомобилни марки и заводи на чужди собственици - германци, индийци, за да оцелеят. Не съм сигурен, но мисля че вече нямат и едно предприятие/завод който да произвежда ДВГ за автомобилната индустрия май всичко идва от Германия. Пустошта в бившите индустриални зони на ОК днес е отчайваща - разчитат основно на финансовите услуги и това което откриха в Северно море газ и нефт. След 20 години когато кранчето от северно море едвам, едвам почне да капе тогава да си спомнят за Желязната. И не на последно място защитничка на диктатори, напълно заслужава да бъде съдена посмъртно за нарушаване на човешките права в контекста на международните конвенции за човешките права.

Изобщо не е вярно това за двигателите! Повече от 2.5 милиона двигатели са произведени за 1 година. Има много голям ръст на химическата, текстилната, хранителната промишленост. Великобритания изпревари Франция по общ обем на промишленото производство и е осмата индустриална сила в света!

Вярвам ти, явно си част от ОК в момента. Не съм стъпвал в ОК от далечната 1997г и не претендирам да съм запознат с икономическите им успехи в момента. Англичаните са нация която най-бързо си вади поуки от грешни ходове и реагира бързо и адекватно, надявам се да се възродят като силна индустриална икономика, но първо трябва да се преборят с хипер алчноста на финансистите от ситито - а там има много сиви и мръсни пари (арабски, руски, т.н.) които не са особенно съгласни да инвестират в индустрия където възвръщаемоста/печалбата в най-добрия случай се вижда след 10-20 години.

Може ли да изброиш само заводите за двигатели и годишното им производство, че тия 2.5 милиона двигателя, от двата завода, за които знам (JLR - около 600000, Mini -280000) едвам правят милион общо. Nissan не се броят - те правят електрички.

Е няма как бг- лумпени да не възхваляват престъпник. Това са същите бг-лумпени дето слугуват като роби по целия свят сега.

Единствено й признавам, че намери начин да потупа по рамото и да поглади по главичката дебилното селянче Горбачов, за да предаде държавата си без бой.

Мислеше само за страната си! А това за сиренцето е направо гениално! Кой идиот тук може да се сети да изрече подобно нещо? Имахме си такъв - Стамболов, но си го съсякохме най-надлежно, за да му носим сега е-ей такива големи венци! Хубав край, хубави хора, както рече Ицко Финци в "Преброяване..."-то. "Господари-те" го замениха само с "уникален" и "уникална", но то все същото. И не хранете илюзии, че не ни знаят по света. Знаят ни, и още как!

от 80-те % си, а?

Стамболов ли предателя от Априлското възстание, не го давай за пример.

То добре че откриха нефт с Северно море, та да има пропаганда колко била "желязна". Както им бяха спряли кранчето арабите, същите тези, които сега и лъскат биографията щяха да я линчуват. Интересно защо нищо не се споменава за ИРА...

Безскрупулен и жесток управник. Но поне "имаше топки". Както повечето държавници едно време. Сега в ЕС няма и един, който да й стъпи на малкия пръст.

е то много "топки" не трябва за да работиш за 1% богаташи, сега наш боко работи за тях като нея, унищожи за 10г власт бедната и средната класа в БГ, геноцид и мизерия за тях, добре е само кръга около него послушни и мижитурки като него.

Именно - послушни и мижитурки. Което за Тачър не важи. Не забравяй, че тогава го имаше и другия лагер, а на Запад беше почнал да става модерен "третият път".

Още на втората година от управлението си вкара Англия в рецесия: БВП падна с над 2 %, безработицата скочи рязко до над 3 милиона и не мръдна от тия нива до края на 80-те. Стачки, бунтове, ирландски размирици... Само идиот-романтик може да си представя нейните години като някаква златна ера.

..или сороската неолиберана пропаганда????

ярък пример как политиците работят за интересите само на една група за да ги направи на наш гръб още по-богати, остава в историята като жалка мърша и пример как продажниците могат да стоят 11г на власт и да си отиват ненаказани въпреки вредите които нанесе на бедната и средната класа.

Тя беше велика жена и една от най-добрите политици на 20 век. Направи много за Англия. Един такъв политик ни трябва и на нас.

драги, направила е много само за 1% най-богати в Англия, които пък държат богатството на 80% от хората там, те я хвалеха и те спечелиха от разпадането на ссср, ние от соца не сме спечелили освен,че свободно можем да отидем до там да им работим за жълти стотинки.

Жълти, жълти, колко да са жълти? Ако искаш ходи в Русия. Щом мислиш, че там богатствата се държат от народа.

Тази идиотия сам ли я измисли или ти помогнаха.... "велик политик", друг път. Това е най мразения политик в UK.

Всъщност въвеждането на данъка беше само претекстът да я свалят от власт проевропейската част на Торите. Тачър беше върл противник на еврото и създаването на наднационална централна банка, която да не е отговорна пред никого. При нея и Рейгън започна дерегулацията на банките, която завърши с катастрофата през 2008.

С Рейгън изработиха парвенюто грандоман Горбачов, който умишлено съсипа системата и ни прати в третия свят. Тогава България беше 28 индустриялна държава в света, днеска е след 50.

била 28 на кукуво лиято! хаиде стига вече с тази измислена класацuя коиято повтаряш във всеки пост.беше последна в сив ,а представи си по нататък.? 28 държави от ес,ами япония,бразилия,южна корея,аржентина,дори и югославия.не ставаи смешен

Китай днес е икономика номер едно. А ние ако не бяхме се полъгали по запада, можехме да сме наравно с Китай по развитие на икономиката.

lu4ka

28 място по БВП на глава от населението. Смятай!

НЕ Е ГРАНДОМАН ! Маргарет го озурпира и преобразува като жена (танцува с него) и пробуди духовността му на държавник. Рейгън го убеди в демокрацията!

наравно с Китай ха ха ха...да им носим вода , както правят с чираците де !

Едно селско девойче тръгнало от Линкълншир. Завършила химия работила в лаборатория. Прави изгоден брак пращат я да учи право и я пускат в политиката за да работи за богатите. Направи ги по-богати, бедните по-бедни. Умря в забвение и недолюбване. като си отиде в нейния край 3 дена, ядоха, пиха и се веселиха. Работеше само за някои. Обикновените англичани е презират.

Каквото и да правиш, както и да го правиш не може да бъдеш обичан от всички. Аз лично предпочитам да бъда харесван от богатите, отколкото от бедните.

желязната лейди и великият Рейгън успяха да убедят Горби да запоне големите промени - т.нар. перестройка. те допринесоха най-много източният блок да се освободи от съветската диктатура и империята на злото ссср да се разпадне. по този начин и българският народ постепенно си извоюва толкова много изстраданата си свобода и демокрация

и сега освободения пролетарият от изтока стана бял роб барабар с черния на ингилизкия колонизатор

Ники

Ако в момента има свобода и демокрация, то аз съм извънземен драги. Това, да можеш да пътуваш където поискаш го имаха като право състудентите ми от Латинска Америка, но откъм демокрация и свобода хич не бяха втасали. Точно Рони и Марги прецакаха населението на бившите соцдържави с помощта на глупака Горбачов.

Абе друго си е да можеш да пътуваш драги. Нататък всичко си зависи от тебе. А в Куба могат да пътуват навън само плувайки.

От цялата статия най хубаво му става на човек е като прочете, че е умряла.

амин!

Слуга на финансовата олигархия. нанесе вреди на обикновените хора - на наемния труд в интерес на богата класа. Олигархична кариеристична мажоретка.

ДИРА ,какво ни интересува нас Маргарет Тачър ? Защо не напишете статия за най-великият български държавник в нашата история -Другарят Тодор Живков !?

малък Тошко я пише, ама още не е готова. Занеси му едно шотландско уйски от страната на Тачър да ускориш процеса

грозна мома англичанка

Голяма работа беше! Страхотна! Няма да забравя стачката на миьорите и как ги прецака:)