Албанското правителство призна българското малцинство

Правителството в Тирана призна българите за малцинство в Албания, съобщи албанското електронно издание Albanian Daily News, цитирано от Агенция "Фокус".

Обратно в новината

Коментари - Албанското правителство призна българското малцинство | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Срамота е! Така ли на никой не му се обърна езика да похвали правителството за този успех? Няма да ви се вкаменят езиците, ако кажете една наистина заслужена добра дума! Така се прави добра външна политика - без много фанфари, без много шум. Но повечето пишещи тук са генетично увредени, и освен да целувате краката на "дяда Ивана" за нищо друго не ви е останал мозък.

Това не е успех на това правителството а на 27 годишна дипломитическа работа от много правителства.

Това и да го видя няма да го повярвам?! Това да не са от мургавите "българи"? Сега остава и сърбите да го сторят, а макетата да се признаят за българи...

как определят кои са македонци и кои българи. може ли да вярваме че тези които се самоопределят като българи не го правят заради визи за ЕС?

Наистина си заслужаваш прякора !

А в България кога ще признаят правата на Българите?

Браво ,че признаха една ВЕКОВНА ИСТИНА ,НО НЕКА ИЗЧАКАМЕ ГЛАСУВАНЕТО В ПАРЛАМЕНТА и тогава може наистина да ги подкрепим за ЕС !!!!

Е сега вече хунтата на Груевски, трошаща паметниците на българските воини сигурно кръв пикае...

Там наистина има българи, това мога да го потвърдя на 100%. Работя като екскурзовод и съм имала албански групи, в които имах няколко души българи с български паспорти, но става въпрос за семейства, които от поколения живеят там. Езикът, който говореха не е като съвременния български, но и в Бесарабия не говорят съвременен български. Бяха нормални възпитани хора, учители.

И цигани и египтяни? Може да ги делят по произход, цигани от Азия, египтяни от Африка.

КЪДЕ Е ЗАРОВЕН СУДЖУКА ??? ... СЕГА СУДЖУК АГА БАНКЯНЛИЯТА ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕ АЛБАНСКОТО МАЛЦИНСТВО В МАКЕДОНИЯ :))

за да им е по-лесно власи, цъгани и "егъптияни" могат спокоино да ги обединият в едно :)! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Мда представям си колко им е весело в БЮРМ :), оказва се че от всякъде има българи само по средата не били те българи, ми марсианци!

а Скопие кога ще признае? въй.. ай, ай, ай...:)

Интересно, че сред малцинствата няма гръцко. Какво е тогава населението в района на Агия Саранда? Да не са египтяни?

Предполагам че са сбъркали в статията и са писали два пъти циганите, като цигани и като египтяни. Вероятно циганите са гърци, а египтяните - цигани.

Просто грешка на писачте. Признато е. Като гледам са изброили само 8.

Признато е, освен това гърците там са си на собствена територия, не са пришълци. Иначе градът на албански е Саранда, а на гръцки Агии Саранда /Свети четиридесет .../, в случая свети е в множествено число /ΑΓΙΟΙ/

А сега да кажат другарете, защо аджеба много от Българите не си знаят Историята! А? Поне 80% от хората на днешната Българска територия се чудят, че в Албания има Българи. И само да не кажат, че са там от турското "присъствие"!

Ние малко познаваме историята си, това което сме учили не винаги е било цялата истина, затова и лесно ни манипулират.

А в книжарниците книги за историята ни има предостатъчно. Стига само да се прояви желание.

Бях скоро в Албания. Изобщо не си личи, че са по-изостанали от нас на външен вид.

Това е защото нашите малоумни и продажни икономисти направиха така, че да изостанем повече от всички на европейския континент.

" В момента в Албания има девет признати малцинствени групи македонци, власи, черногорци, сърби, бошняци, ЦИГАНИ, египтяни и българи. " ЦИГАНИ!ЦИГАНИ!ЦИГАНИ!ЦИГАНИ!ЦИГАНИ!ЦИГАНИ!ЦИГАНИ!ЦИГАНИ!ЦИГАНИ! Така! Кога наште "НЕЗАВИСИМИ" медии, които ми излизат с некви столове празни днес, ще се научат от независимите си колеги от АЛБАНИЯ, че РОМИ няма, а има ЦИГАНИ!!!???

Леко ве миндил,обърши си пяната!

Нещо не ме разбра ли селендурска мършо?

"... бошняци, ЦИГАНИ, египтяни..." Ал-бания е много странна страна. Какво значи египтянин на Балканите, откъде са се пръкнали, с лодки ли са дошли през Медитериан сии?! Но нали Соросоидна Европа не знае за народа цигани. Имало роми според унгарския чифутин Сорос и неговата банда. Ром,кубински може би... А бе що няма кубинци в Албания, нали Куба е най-големия производител на ром-и?! Тая тема с народите в Албания направо ме обърква. Достоевски може да напише истински "Идиот-изъм" с тая мешавица. Тоя свят що се ебава с Балканите , с България?! А бе негодници, вие знаете ли , че българското племе е тук от 10-то хилядолетие пр. н.е.?! Чифуите ни сме ги създали в края н 2-рото хилядолетие пр.н.е.?! Откъде на къде тая сган ще ни определя потеклото, кой е ром, кой гюфт-ин (циганин от Египет на гръцки)?! Да развържем ли думите да видим, кой кое й е на Балканите вашата м.. чифутска!?ДИРникът на пост, на щат за надница 20 шекела, ще ме изтрие веднага, долният цензор!

В литературата на всички балкански народи това малцинство е наречено ЦИГАНИ. И хич не са представени в лоша светлина, когато става дума за техните песни, коне и занаятчийски умения. Нарочно ни се втълпява вина, каквато няма причина да има!

А кога антиБългарското " правителство " в страната ще признае изконните права на сюзерена - древния Род Български в собствената му страна ?!! Толерирането на смардливия им електорат ще ускори естествения процес на елиминиране ... И на едните , и на другите ... Бог закриля България и има защо .

Албания да не признава македонско малцинство, щото такова няма! То си е пак българско! И Албания трябва да е вечнио признателна на дипломацията на Австро-Унгария и на войската на България, че изобщо се появява на картата на света като държава, каквато никога не е имало! Една насила създадена държава, като насила са свалили дивите овчари и козари от планината, че да ги правят народ, съответно - със своя държава. Техният единствен средновековен владетел - Скендербек, е българин, доказано от италиански учени. Името му Скендер е мюсюлмански превод на Александър. И сега се чудели дали да ми признават българско малцинство! Алоо, там е било мноого дълго време българска провинция!

Не е от "турски", Александър е Бал-искан-дар.

Сега българските малцинства да върнат жеста и да признаят албанското правителство.

Отлево - българи, отдесно българи - познай кво има у средата?

Що е маке все е .....

Ето, няма драма, братята албанци ни признаха! Да не ги хулим, а да си правим бизнеса и комшулука с тях. И нека има професионални дипломатически преговори в духа на приятелството, мира и просперитета на двата народа! Амин!

коле бе, ами между България и албания име едни други държави бе! какъв комшулук?? и къв амин бе?? те са мюсюлмани бе!

има друга "държава"...засега

В Албания има не само мюсюлмани, а католици и източноправославни. Но Албания е единствената държава самообявила се за атеистична. Не са религиозни фанатици, малко като нас са.

Браво. Са да има и кой да признае българското мнозинство в България и че се оправиме.

Брееей , стига ве! И българите като евреите започнахме да си търсим правата.

Не знам защо, но у нас има едно пренебрежително отношение към албанците. Имал съм възможност да работя с албанци и впечатленията ми от тях са отлични. Освен това междуетническите и междурелигиозните конфликти са явление чуждо за албанците. Нещо съвсем нормално е например брак между католик и мюсюлманка или православна и мюсюлманин.

по голяма отврат от албанците няма...дори циганите са нещо , сравнени с албанците...иди там като ти харесват.

русские!

Фиромите пикаят газ:) От друга страна добре, че могат да се натискат страните кандидати за членство, че България като не признава никакви малцинства какви очи би искала ит други страни да признаят малцинство:)

Стратегически успех! Примката около Македония и агресивния им македонизъм се стяга.

те си признаха че в нашето посолство има българи.сигурно за тях става въпрос. щом има егуптияни в албания..

власите са гърци.южна албания е гръцка

Що два пъти ни споменават?Един път македонци после като българи да не говорим че тая територия още брата на Аспарух я управлява а и още сумати наши царе

точно така преди не смеехме да шукнем - да пръднем както се изразяваш културно. Щото без съд и присъда изчезваш во веки веков. Право казваш - така живяхме и се чудя кой плаче за тогава - може би убийците на тези които пръдваха.

Е и?

За теб интересите на българите в чужбина може да са без значение, но за повечето българи не е така. Ние, за разлика от теб чужденецо, не оставяме своите!

Как сигани бе брат ми. Всичкото е ром.

На времето беше модерно да се пие ром с алтай,циганята само ром ли са :)))

Добра стъпка, браво!

не Бойко, не сегашното управление, не външно, самите албанци понеже ама много лошо в ЕС и те се натискат и те там -. ами кво да ви кажа - албански реотани - късно загряват.

ъхъ, утре ще се напълни тук с шиптъри за гражданство.

По-скоро албанските наркотрафиканти трябва да поискат да бъдат признати защото се въдят незаконно,но пък много ускорено върху българската земя ,която сега незнайно защо наричат Албания.

и албанците въртят глава за "да" и клатят нагоре-надолу за "не". ние ли сме албанци ( да не дава господ) или те са българи?

Албанците са били малцинство в Българската държава, нормално е да имат взети наши навици - босненците също клатят по български главата :).

Много кукувици се изказват за СССР,ама преди 30г. не смеехте да прЪднете :)))

До 112

Който българин е защитил каузата ни в Албания--Браво!

След тази новина започвам да бъркам Албания със СССР!!!:)

Бръкни си малко под кръста,но по-дълбоко,шибаняк!

Българите в Албания са поне 100 000. След Втората Балканска война в Албания остава доста сериозна инфраструктура на ВМОРО от чети, пунктови войводи, оръжие, имущество на Българската екзархия, попове, църкви, параклиси и т.н. и т.н. Главен град останал от българското землище в Албания е Поградец, селата около Преспа, Голо Бърдо, отделни български селища чак до Тирана и Синьо море. Всъщност две трети от топонимията на Албания носи български произход - градове, села и планини, доказващи че там някога са живяли българи, например - Берат бившия Белград от Кутмичевица.

Реката Девол, идваща от Дявол, заради причудливите си чупки по течението. Корча от Корица, Горица, Пустец, Крушово, Брадвица, Тръстеник, Поградец, Лин, Въюса, Селеница, Гостивище, Старово, Стеблево, Божигради, рекат Суха минаваща уж през гръцкото Гирокастро, Кошовица, Лешница и още много...

Кърджали, Мусалла, Ахтопол, Созополис, Василико, Месемврия, Никополис, тайфуни с нежни БГ имена у нас ...

Има и това изразява българската толерантност. Не сме ги прекръщавали, както направихте вие със Загоричани, Костур, Воден, Кукуш, планината Паяк, Вич и още стотици, ако не и хиляди други.

Берат май произлиза от Белиград, а не от Белград. Използвам случая, за до предложа Благоевград да се прекръсти на Белиград.

че Бойко има заслуга за това - ама хич. А помните ли кой с един замах призна македонско малцинство и унищожи българското - Гошо Тарабата, така признателният български народ с умиление нарича Георги Димитров и никога няма да прости сриването на мавзолея му - ама НИКОГА!

Понеже се чу че ще ги подкрепим за ес и хоп веднага признали,то и ние заради парите се продадохме ефтино

Браво на Албания!

Нямате си представа, колко е православна Албания. Само сръбско-ку???????? пропаганда ви е в главите. Вижте Бутрит, поклонете се на изграденето от св княз Борис и пак врещете, правосланая КГБ Рус !

Още по-голяма похвала заслужават хърватите. В Хърватия има около 500 българи, повечето от Западните покрайнини, но са признати без много шум за малцинство.