Управляващите готвят ”бърза екописта” за проблемни проекти

Депутати от ГЕРБ внесоха законопроект, който орязва възможностите да се обжалват екологичните оценки за големи инвестиционни проекти.

Обратно в новината

Коментари - Управляващите готвят ”бърза екописта” за проблемни проекти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да се приеме закон за забрана на всички "еко", "неправителствени" и др. подобни организации финансиране /не/знайно от къде, защото работят против интересите на държавата и народа ни!

#КОИ интереси "на народа", умствени гиганте? В България упорито остава само едно богатство - природата и водите, които до няколко десетилетия ще бъдат БЕЗЦЕННИ! ТИР камионите и крадливите Бойкови "магистрали" (които нямат НИЩО ОБЩО с РУМЪНСКИТЕ, камо ли с останалите европейски) не са печеливши, а ГУБЕЩИ и ЛИКВИДИРАЩИ бъдещето на България! Но умствените гиганти като теб са достигнали само до интелекта и навиците на разреда папагалоподобни...

Абе защо не се чува никакво мнение на Министерството на околната среда??? То само от катализатори ли се интересува??? Алооо, Нено Димов, какво става?????

Браво!!! Ако може и екотерористите в Сибир заедно с Курнелия и сие.

Да премахнем колите и да се върнем към катърите и магаретата ,нека другите държави се развиват ,важното е ние да сме в трънака ...!

У нас за такива кретени като теб е написана поговорката "Разтури къща - направи колиба"! И без километър от нашето скъпо чудо, което не е е магистрала, а касичка, до петнадесетина години всички с хубавите (И ИСТИНСКИ 0 БЕЗ КОЛОВОЗИ :) ) магистрали ще ни се молят на колене за ...ВОДА! Ама ние ще сме я профукали за жълти стотинки от "европейски" писти, магистрали, сеч... Аман от кртетени!!!

Мда чета и не мога да не призная на ГЕРБ, че намират как да доят народа. Първо измислят повод да го разделят и противопоставят едни на други и после под благовиден повод предлагат законодателно решение дето отваря такава дупка, че след време народа се чуди от къде му е дошло. Ако не ми вярвате....вижте сагата с модерното напоследък строителство на "небостъргачи" в София , които са на ъгъл на кръстовище. В този случай няма ограничение на за височина :-)

Браво на депутатите за проекта. Магистралата дава доходи а еколозите да си ходят на село. Чукари в България колкото искаш ама ги мързи да се катерят и гледат животинките там където не се стига с кола. А че дефилето е една дупка при това замърсена отдавна и жалбите са си рекет е повече от ясно.

За дребни пари се продават тези младежи спрямо вредите които нанасят на народа и стопанството и за хората не мислят. Корумпират ги разни фондации- за няколко листа безумни анализи на еко теми взимат пари колкото човек цяла година да работи. И за компромис не мислят, че хората са на първо място. Да идат да видят, че циганите секат и да пазят гората, да пазят от пожари, да пазят от бракониери- там да работят, а то ходят по пистите и по магистралите, където са парите и яко рекет- ами всичко си има мярка и компромис...

Червен, смешен плач от "зелените" комунисти, които реват като убодени мечета всеки път, когато ББ направи нещо хубаво. Ама това че 90% от хората са съгласни с тези решения и ги одобряват, това само дразни допълнително Кутевчетата и ЖельоБойчевчетата. Другари комунисти, може и да ви е много мъчно, но там където България отива, няма място за вас, така че си хващайте първата магарешка каручка за Сибир, там еколозите ги уважават както по времето на Сталин - "Има зелен еколог комунист, има проблем, няма зелен еколог комунист, няма проблем". Ха със здраве по пътя за Великата съветска пустош!

аиде стига сте се дракали, като почнат да събират по един милярд за 4-5 години ще ги настроят всичките. да се довърши хемус са нужни само милярд и половина.

с този един милярд може да се напрваи и хемус и още пътища в северна българия която в момента е пустош. както и тунели под стар планина и още идин два моста на дунав

Първо се правят пътищата там, където има трафик, а след това се правят пътищата там, където няма с цел да се съживи района. Независимо кой е на власт магистралата до Кулата трябва да се построи.

Всички пътища се еднакво важни, най-малкото не си в състояние да си изнасяш стоката към западна и централна Европа, ако нямаш пътища в северна България!!! Пък магистралата до Гърция ви трябва предимно за ходене на почивки!!!

същото трябва да направят и за тол системата за магстралите. на година се очакват един милярд приходи от нея. изграждането струва 200 милиона, което ще се обжалва две години. за две години се губят 2 милярда или една десета от тези 200 милиона докато тече това обжалване за тези двеста милиона.

Хм, костенурките и буболечките са явно по-ценни от човевшкият живот. Отново стигаме до абсурдността на бъгларският мозък - и за пореден път доказваме ( еколозите ), че броят на гънките в мозъците им са колкото са гънките на задните им части. И аз съм ЗА опазването на животинските видове, но да ме прощавате - не на всяка цена, вкл. и с цената на човешки животи. Вижте Алпите - стотици седалкови лифтове и хиляди влекове, нима там няма еколози? Или онези еколози могат да мислят разумно, докато нашите не? Или по-скоро някой тук се опитва да си напълни гушката.

Ей, т.н. природозащитници, то бива, бива оплюване на всичко наше, но вие надминахте и себе си в очернянето на България и в опитите си да спъвате всичко!

КОЛКО ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТНЕТИ В КРЕСНЕНКОТО ДЕФИЛЕ ОЩЕ???????????????????? ЗА ДА КАНДИСАТ ЕКОЛОЗИТЕ ЗА НОРМАЛЕН ПЪТ.

Научете се да шофирате адекватно и нормално.

Всички знаем, че гербаджиите са крадливи и неграмотни боклуци и също, че запазването на природата е супер приоритет, но в края на краищата въпросът с тази магистрала трябва да се реши. Вече 40 години се говори за нея и не може непрекъснато да се появяват нови и нови варианти.. Не разбирам каква ще бъде разликата между сегашния единствен тежко натоварен двупосочен път и еднопосочното платно на бъдещата магистрала, след като това ще бъде едно трасе и минава през дефилето. Ако досега не са изчезнали редките видове, кое е това, което ще ги унищожи след като шосето стане еднопосочно. Да не би леопардовият смок да се обърква, като види да профучават автомобили само в една посока и да изчезва с писъци от ужас заради необяснимото явление?

ГЕРБ е ПРОКАЗАТА на Българския народ. Или си заминаваш бързо-бързо, или дълго, дълго трае агонията ти/ни !!! :(((((

Удри тия еко-талибани, баце Бойко!

Единствено успокояващо е, че такъв текст няма как да мине, или ако мине, после ще бъде отменен от КС, както се случва с повечето гербави закони. А обезпокоителното е, че докато умните се наумуват, кой знае колко порази ще направят гербавите, та после всички ние ще плащаме глоби на Европата.

Трябва да се сложи край на зеленият рекет. Нищо , че се гушат, но о-лошото е че губят времето на Б-я. А времето е пари ! Ето Тръмп най-безцеремонно каза НЕ на целият свят, защото за него и САЩ най-важна е икономиката и работните места. Затова сме най-бедни! Да остане природа, хубаво , но като ни няма нас българите, нито ще има природа нито ще има държава.

да им се бавят рушветите заради някакви си там закони... Абе направо да си пишат едни 30-50% от парите по проектите да влизат в касата, че да не се мъчат с лъжи и въртели. То така или иначе си ги взимат, барем да си е законно

Времето напредва и трябва да се започне краденето за това правата на който и да е било няма да ги признават герберасите защото джоба им трябва да се пълни ..

Няма по -долна, нагла и безскрупулна пасмина от т.нар. еколози и природозащитници.Единственото което правят е да рекетират тия който могат да платят.Като са толкова загрижени за екологията защо не спрат незаконната сеч?-Вероятно щото там вместо да плащат за ги оставят на спокойствие бият.Затова видиш ли еколог- бой, бой,бой докато спре да мърда гадината изнудваческа мръсна!!!!

Ти си по- тъп и от овца.... И си прост , и си неук: думата "които" (мн.ч.) се пише с "и", а не с "й".... И се слага запетая пред нея. Не прави разлика между "и" и "й", ама тръгнал акъл да дава.... А, моля ти се, няма нужда!!!

Айде няма нужда.От "умници" като тебе затова сме на това дередже. Като няма какво да кажеш, че за глупости се хващаш. Да не сме на изпит по правопис бе?- Келеш с келеш нагъл!!!

Значи, лесничеите само да лапат рушвети, пък еколозите да спират незаконната сеч?! Вярно, простотията не ходела по гората...

Ами нали са много загрижи за екологията? - Да се борят и с това. - Нали не жалят сили за каузата.

Стига с глупостите на разни платени вредни за държавата организации, които спъват всичко положително, което някой иска да направи в България. Те трябва да бъдат съдени за подривна дейност и саботиране развитието на държавата. Какви буболечки, мечки, катерички и не знам какви си видове! Ако в нормалните държави се разсъждаваше така, нямаше да има не магистрали, ами и селски пътища. А и алчните собственици на трънясали ниви са решили да спечелят милиони за кирливите си имотчета от прокарването на пътища през тях. При бай Тошо никой не питаше никого и се строяха пътища и заводи, където партията кажеше и никой не гъкваше. Сега с тази свободия всеки мисли, че може да разиграва както си иска институциите и държавата Я тоягата и бой до поумняване.

Тъп гербер от младежката организация явно...

Затова пък ти се мислиш за тарикатче, така като гледам!!! Вероятно и ти си от същата тая изнудваческа пасмина екологична, вие там всичките се мислите за най-големите тарикати.

"ГЕРБ орязва права, за да пусне АМ Струма през Кресна въпросителна" Заглавие ли бе да го опишеш?

Екологията си е страхотен бизнес. Ако погледнете само рециклирането на опаковките, само правото да сложите един знак на тях, ще разберете за колко стотици милиони годишно става въпрос. И нямаше да съм против, ако имаше ефект. А то си е просто бизнес - искаш пари за съгласие. Плащат ти под формата на страхотни проучвания, които експертно извършваш ходейки пеша и броейки комарите. Най-трудната част е свързана с това да се правиш, че не забелязваш сечта на горите и истинското унищожение на природата, за което вече са ти платили. Ама се свиква след първите 250 хиляди евро.

Ми да вземем от челния китайски опит. И пътят да се прокара над реката

Да, да! А парите от къде ще бъдат, пак от Китай?

Обичам природата, не обичам ГЕРБ, обаче в крайна сметка магистралата София - Атина няма откъде да мине освен през Кресненското дефиле. Един път се излигах да гласувам за еколози докато не разбрах, че това са хора, които не искат дебат - те са против без да дават алтернатива.

Запознайте се със ситуацията преди да драскате по форуми. Алтернатива има и дори не една, тя може да мине по стар римски път отстрани на дефилето. Явно, римляните са били по-разумни. А защо не се избира тази алтернатива - не мога да кажа. Защо малоумни политически елементи държат да взривят дефилето - не мога да ги разбера...

А бе то ясно, че колкото повече проекти се правят толкова повече лапаница за всички, но вече е крайно време да се закове вариант. Айде изберете си някой друг проект по който ди си правите 100 доклада за въздействие - тук вече прекалихте. Проекти за това трасе се правят от преди 1989г. та всеки е имал възможност да защитава ЕДИН ЛЮБИМ вариант. А не да иска непрекъснато промени. 45 години стигат - горе долу толкова време се лапа от този проект по различни начини. Те вече хората, които са започнали поизмряха. Та чел съм и за тисовете и за това, че като се качи на платото е много близко до Пирин - все няма угодия за еколозите. Разберете, че магистрала София - Атина трябва да има, както трябва да има магистрала София - Ниш. Защото е срамно единствената столица свързана с магистрала със София да е Анкара.

А римския път???

Да видим - изсечете горите в Пирин и Рила, бетонирайте крайбрежието, взривете дефилетата, изкопайте Трънското злато и пр. де що има ценни метали, направете земята ПУСТИНЯ и после и се наслаждавайте на пътищата си! ТОВА ЛИ ИСКАТЕ???!!!

Помните едно време "Екогласност" - първото опозиционно движение срещу комунистическия режим..... А какво стана сега?! Айде бегайте да правите пак Екогласност, защото за последните 30 години не се е променило май нищо. А грешка. Вече сме с 2 милиона българи по-малко........

Да бяхме останали в социализма и плановата икономика ли?!? Пак щяхме да сме по-малко, но под други форми. И изолирани от всякъде (дори от братския руски народ) щото няма доларес...

Нещо не ти вярвам. Имам предвид демографията. Сегашното развитие не е резултат от естествени процеси, а от целенасочено етническо прочистване на българи в собствената им страна.

Няма да е лошо НЯКОЙ да се сети и за Северо-ЗападнаЛА България.....

Ти пък! Не следиш ли изказванията на Борисов? "Сега софиянци ще стигат до морето за три часа." "Вече софиянци ще могат да ходят на ски за два часа." "От днес софиянци ще стигат до гръцките плажове за четири часа." В северозапаДНАЛА България има ли писти, плажове, яки кафенета? Там само се работи... пълна скука.

Ако там се работеше, нямаше да е най-западналия район в Европа!

Какво се работи в Северозападна България? Там няма заводи, няма фабрики, дори и магазини вече няма, защото няма кой да купува.

Нали? Щото североизточната цъфнала, та чак вързала. Тя цялата страна отива на закриване вече.

Ми като си нямате какао бийч и бъндеришка поляна! Имате си само златна Добруджа, ама тя става само за работа.

Имам съмнение, че този законопроект не е внесен заради Струма, а заради предстоящото строителство на ЮП. Може и да греша.

Грешиш, предполагам че ти е известен факта, че 5 големи инвестиционни проекти бяха провалени от България. Това е причината и китайския нов път на коприната да заобиколи България. Преди 10 години външните инвестиции бяха над 15 милиарда годишно, а за миналата година са зорлем 700 милиона. Сам си направи извода какво се случва!

По стечение на обстоятелствата имам преки наблюдения над част от големите инвестиционни проекти. Инвеститорите се оттеглиха, когато ГЕРБ 1 започнаха да променят законите по два пъти в годината. ВСИЧКИ закони. Никой инвеститор не рискува капитали при нестабилна законодателна рамка.

Принципно ,какво работят реално така наречените ""еколози"".Как си формират пенсиите ,осигуровките.Как формират трудовия си стаж.Нещо се съмнявам да пише в СиВито ,професионален протестиращ -усвоителна грандове или пък писател на жалби до ЕС

е, щом на преродозащитниците са им по-ценни редките растителни и животински видове, от хората, така да бъде. по принцип съм за запазване на околната среда и възможно най-валко вмешателстно, НО. явно тези хора не минават често през Кресненското дефиле. изграждането на нов път, по-надежден е от голямо значение. всеки ден стават катастрофи там, но преди да хулим българите само, цяло лято от там минава целия румънски трафик и голяма част от сръбския за гърция. така , че нека спасим човешки животи, вместо ценни растителни и животнински видове

Завоите ли са виновни за катастрофите? Дупки няма, че тях да виним. Виновни са шофьорите, които не спазват правилника. Карат като джихадисти в офанзива, а после реват в болниците и съдебните зали или ги оплакват на гробищата.

да, така е, но при прав участък, като видиш джихадист имаш време за реакция и все някъде да избягаш. в кресна срещу джихадиста опциите са три - в скалите, в реката или в джихадиста

Отидат ли си екосистемите, отива си и човека като вид. Просвети се малко, хиляди книги има по темата. Природата ти е дала ум за да го използваш.

Така наречените еколози за абсолютно меркантилни и финансирани от соросоидни организации. Абсолютно подкрепям проектозакон, който да прекрати възможностите им с години да бавят с псевдо екологични щуротии, важни за страната проекти. Магистрала "Струма" трябва да бъде реализирана на всяка цена- иначе в Кресненското дефиле ще продължат да загиват хора!!!

Не се ли досещаш, че медиите са те изманипулирали, за да те противопоставят. Що не си бетонираш дворчето?Явно мозъка ти асфалтиран и не схващаш общата картина ...

Огромно е желанието да се пречи на всичко. Колко на брой са тези "екозащитници" които са над държавата? по 4-5 в организация,не повече. А колко вече са загиналите по ултраселските, български, коларски пътища? Политическо безсрамие и арогантност

Мнооооого са! А такива като теб не могат да схванат, че не съществуват изолирано от природата, а са част от нея. Но трябва малко мозък за тази работа.

А така, зае.. ги тия пилци и треволяци, днеска са тука - утре ги нема, а магистралката си стои вечно, батенце.

Само тъпанарщината е вечна!

когато тлъстият чичак от банкя, прост и неграмотен, но задължително още повече нагъл, готви нещо, той и подлогите му, това задължително означава цени като в дубай, качество като в лесото, ремонти, преремонти, анекси на КСС и ТС, предоговаряне на цената в пъти нагоре, а накрая е виновен жан виденов. приятен ден на всички издиславци и яки дупари и да не забравите пак да гласувате за тиквата и бандата му селски тарикати, крадци и некадърници. хората през председателство на европейския съвет, на който рапона плиткоумний казва съвета на европа, подготвят и изпълняват политики, а сикаджийската кирка потрива мазни ръчички колко пари ще гепи от плочки, гъзпапир, цукала и и мивки, палячото. някой да гаси шалтера и да дърпа въженцето на територията, ако любимият електорат на тиквокъл, мангустите, не са набрали кабелите и тръбите. приятен ден.

Крайно време е да се озаптят алчните "екологични" мафиоти. Да си заврът гущерчетатат и пеперудките, сещате се къде.

Добре са ти промили мозъчето или няколкото мозъчни клетки :)

Харесвам природата,обичам чистата природа, без на всеки метър да са "нацвъкани " разни хотелчата , ресторантчета ,хотелчета ,атракциончета и т.н,които се водят за много сериозни инвестиции , но най-вече са перални/на пари/. Но "трафикът ще унищожи десетки и стотици ценни видове животни и растения" ,нещо ми идва в повече.Кои са тези толкова ценни животински видове ,както и растения , които виреят само и единствено върху сервитута на магистралата.Почвам да се чудя дали в далечна перспектива не стоят зад тези протести, собственици на хотели по вече "свирепо"зас...троеното черноморие.Ако има удобна магистрала няколко области воглаве със София , Перник, Враца ,Благоевград, Пазарджик ще хукнат към гръцкото крайбрежие ,хем чисто , хем евтино, хем спокойно ,хем простащината в пъти по-малко.

Гербаджийските продажници отново се изявяват ... То бива долно племе, ама толкова долно - не бива! А за магистралата има алтернативен вариант, който заобикаля дефилето, защо не го изберат него?! Трябва ли всичко да се разрушава и взривява?!

Един от приятелите ми е член на една от "зелените" партии и ми каза (цитирам го): "Даже не знам как изглежда костенурката, за която тръбим, че ще бъде застрашена от строежа на АМ "Струма", а и не ни пука за нея - важното е да правим кал на Бойко!"

Ами, лекета има навсякъде, явно приятелчето ти е лекенце! Оттук не следва, че трябва да унищожаваме природата! Т.е. логиката ти е, че като си общуваш с 2 крастави магарета, всички останали трябва да са крастави, като тях, така ли?

Ха, министърчето ни дудня как да сменим колите с "екологични", но не го е грижа за Кресненското дефиле, което е част от Натура 2000? Абе, що не ги оставите без охрана за един ден само, че като взема една неокастрена сопа!

Поредната ГЕРБЕРАСТКА тъпня.Не могат да решат проблема съгласно действащото законодателство и променят закона.Браво бе умници юнаци.Надминаваме по идиотия и простотия Того Тринидат и Тобаго че дори и Зимбабве.Я си представете, че на СЛЪНЦЕНОСНИЙ-ТИКВОНИЙ-ВИНЕТУ му се прииска да отглеждаме портокали, или пък вземе за пример Никита Хрусчов който изискваше от агрономите в СССР да добиват по 1,5-2 тона пшеница от декар.

Да действително доста хора загиват в Кресненското дефиле но и не само там.Това се случва и на жълтите павета в София.Не ни е виновен пътя а това, какви шофьори сме произвели и какъв ни е манталитета на пътя.

Та като направихме магистрала Тракия да не би да спряха жертвите по нея.Напротив увеличиха се.

по добре да умират смоци отколкото хора

Голямата истина е, че хората загиват не заради пътните условия, а заради дебилното каране. Повече от половината водачи в участъка Симитли - Сандански НЕ СПАЗВАТ правилника за прилагане ЗДП. Изпреварват на забранени участъци и карат с превишена (не несъобразена) скорост.

и понеже е явно, че не пътуваш често,у ще ти кажа, че основно тези които не спазваат и нарушават за румънските туристи. да, има и някои друг български дебил, но пък точно там българска кола да изпреварва в нарушение не съм видяла

Обръщам внимание на всички, врякащи срещу проектите в България, които засягат територии от заветната НАТУРА 2000, че държавите инициирали тези защитени зони, много отдавна вече са си прокарали прекрасни пътища и всякакви инфраструктури откъдето им е удобно и от тяхната камбанария НАТУРА проектът е нещо с минимални последици. Т.е., ето ти двоен стандарт, пак!

Магистралата до Гърция трябва да се построи, защото ще загубим товаропотока, които може да носи по 1,5 млн/ден от такси. Ако не се направи магистралата пътят от север на юг (до пристанище Пирея) и обратно ще мине през Сърбия, Македония и Гърция, а ние ще си смучем палците...

пътищата....ти нещо с тол такси ли се занимаваш?

Нямам нищо общо с тол-таксите. Но, този участък ще представлява удебелен участък на основна артерия. Опитай се да си го представиш! А що се отнася до "разбиването" си представи магистралите в Европа (Гърция, Сърбия, Хърватска, Словения и т.н.).

Та ние си смучем пръстите и за Южен поток и сега Турция ще ни доставя газ.Вместо да се опитат да заобикалят закона нека ГЕРБЕРАСТИТЕ се напънат/само да не е оакат/ и де пешат проблема, ако не могат да си ходят бре.

Ти ще продължаваш да смучеш, макар не точно пръсти, освен ако не си от кликата на снахата от Симитли или по-известен като кауна от Банкя!

Факт, а не предположение или очакване е, че всяка година в това дефилетам се осакатяват и загиват хора. Съответно, забавянето или спирането на проекта за подобряване на пътната обстановка води до непрекъснато увеличаване на жертвите, което фактически е престъпление срещу гражданите. В тази връзка, редно е всички съучастници в саботажа на проекта да бъдат обвинени от прокуратурата в престъпление срещу човечеството.

Загиват, защото шофират като идиоти ... Дай, затова да изправим всички пътища, понеже малоумниците не спазват правилата?!

Лобизмът в това правителство надминава всички правителства досега. Толкова належащи въпроси не стигат до гласуване или отпадат, здравеопазване, образование, съдебна система, циганския въпрос, все неща без решения, а това толкова належащо излезе, че не е истина.

Абе да му и макята. Откъде да мине - през мястото, където от хиляди години има път или на място, където не е стъпвал човешки крак !!!!

СУС БРЕ ЗЕЛЕНИ КОМУНИСТИ ...

Опа! Кви комунисти бре! Тома Белев дето преброи 5 милиона делфина в Черно Море нали е коалиционен партньор на Дай България? Да? Как така станаха комунисти, баш демократори са, тъмно сини дет се вика...

В СДС 90% бяха, леви партии!!!Как после станаха, "тъмно"сини?

Защо въобще всичките процедури могат да се обжалват на повече от една инстанция. Да направят всичкиобжалвания само на арбитраж и ще си спестим години чакания за обжалване.