Еколози: Поправките в закона за горите са коледен подарък за офшорки

Заради предлаганите промени в Закона за горите, които облекчават строежа на влекове и лифтове в планините, политическа партия "Зелените" иска оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и още днес сезира Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ.

Обратно в новината

Коментари - Еколози: Поправките в закона за горите са коледен подарък за офшорки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имаме си още едно Яне Янев-Сашо Диков...Брюксел да пази България!

Еколозите явно не искат мутрите на Витоша! Забрави ле, че Витоша е народен (сега природен парк)! И за да не обвиняваш по-образованите софиянци (еколози) в комунизмъм трябва да знаеш, че паркът (Витоша) става "народен" през 1936г. , а "природен" през 2000г. И аз карам ски и не само в БГ!

Офшорките вън. Другото е корупция. Иначе писти (малки и големи) има десетки на Витоша, но са в окаяно състояние. Дали това е случайно.? Ходил ли е някой скоро на Конярника.? Защо ли е тази съдба на Княжевския лифт.?

Недопустимо е да се осакатява гората над този задъхан град заради малка част от гражданите които биха отишли няколко пъти на ски. Вредата многократно превишава ползата. Има достатъчно ски-курорти в БГ. Впрочем аз съм скиор...но въпреки това съм против....

хм, хем искат да карат ски хем не е екологично, ами има една игра нентендо и си караш в кащи ,хем искат евтин ток хем козлодуи лошо абе тези еколози какво точно искат може би комунизам

Питай нещастните германци какво точни искат Зелените - хем скоро няма да има АЕЦ, хем ще има ток, хем си опазват природата хем са на порядъци по-спортни от българите и не допускат разни паричковци да им изкупуват правата и да им танцуват по главите. Вероятно за теб това е една непредставима комбинация.

То и на руските Зелени вече им се чува гласът. През лятото дори крайцер Аврора превзеха. Хората ценят природата, а ние сме на път да унищожим уникалните природни богатства на България. Аман от продажни политици!!!

Когато някой има различно мнение от "умното правителство" веднага се представя като враг или платен чужд агент! Господа управляващи, а какво мисли народа за Вас?

Точно Борисов и правителството му да мълчат,защото абсолютно нищо не са направили за екологията.Направете справка в АОП,дали нещо се е случило в тази област-обявяват се търгове и след това се спират...

Обичам да карам ски и ми се ще да има повечко писти. Но начина, по който се прави е малко идиотски. Незнам дали сте виждали споменатите писти в австрия как са - тучна тревица, банско е станало - кална баня, отврат. Мисля че единствените курорти за които се разправяме се управляват от едни и същи съсипващи природата личности, а именно управляващите банско и витоша ски. Идеята им не е лоша в крайна сметка, но се прави по отвратителен съсипващ начин. Да видим тези промени дали ще направят нещата, както трябва или отново ще приемем стария си облик. Иска ми се е ина мен да имаме много писти за каране, но не мисля, че България е супер подходяща, много сме на юг и изкуствения сняг не дава на тревата отдолу да диша и се съсипва всичко.

Сякаш не беше предостатъчно обезличаването на Черноморието?! Сега смятат да ликвидират един от малкото останали ресурси на България - приличното състояние на планините (въпреки умишлените палежи, подпомогнати от разрешението за износ на обгорена дървесина)

Тук всички са прави - и аз съм се научил да карам на Витоша и ми е под носа.Второ - не е дадена 1стотинка оттогава да се подобрят съоръженията и трето- наистина съм бесен на това че не можем да използваме това богатство(европейска столица с планина и ски). Ми кви приоритети, къв туризъм бе драги Министри и тн.??? НАПРАВО СРАМ!

Спекулациите с това кой е по-на север и че Алпите са по-високи и там може да има писти и ски влекове са вече примитивизъм. Четем, че днес-утре в България ще е студ голям. Ами четете тогава, че в северна Германия и цяла централна Европа на връх Нова година е ПЛЮС 10 градуса, а на 1 януари ще е 14 градуса плюс срънце...

Чудесно е географията и физиката да бъдат заклеймени като примитивизъм на базата на 20 дена климатични привидимости. Давай мой човек - сега обяви и математиката за нефелна, барем вземеш Нобел по литература. То да се твърди, че подаряването на планините на няколко олигарха ще е добре за всички, си е ненаучна фантастика. Продажни и мегкорумпирани правитлтва като това на Бойко обаче не носят просперитет никъде по света.

Чудесно е географията и физиката да бъдат заклеймени като примитивизъм на базата на 20 дена климатични привидимости. Давай мой човек - сега обяви и математиката за нефелна, барем вземеш Нобел по литература. То да се твърди, че подаряването на планините на няколко олигарха ще е добре за всички, си е ненаучна фантастика. Продажни и мегкорумпирани правитлтва като това на Бойко обаче не носят просперитет никъде по света.

Това правителство на герб е престъпно и вредно за Б-я. Под прикритието на мнимата законност, то разрушава държавността и съсипва икономиката и природата. Необходимо е незабавна отставка на кабинета и предсрочни избори за да се спре катастрофата.

Хората не живеят в горите. Корупцията с която искате да омаскарите правителството си е ваша далавера, нали ви плащат тия които не са допуснати до софрата...А влековете в Алпите са на най-корумпираните правителства на Франция, Германия, Швейцария и Австрия и Италия...? Много ум, много патки...

Със ски пистите природата над Банско Е увредена!!! Всички специалисти по изграждане на ски писти знаят, че над Банско са сечени безогледно планински склонове и че изграждането там е направено по такъв вандалски начин, какъвто в Европа е недоспустим. Този занаят, както и много други, изискват професионален капацитет, който българските специалисти като цяло нямат, но което е по зле, правителствата нямат капацитета да изискат. Когато държвата не е компетентна да изиска, се получава унищожение на ресурс и то понякога с последци за десетилетия. Швейцарските и Австрийските алпи са така ювилирно разработени, че дума не може да става за сравнение. И освен това какви са тези офшорки в българската планина?! Да са български фирми и да се знае от народа ни кой и каквви стратегически интереси стоят зад тях! Останалото е лъжа, измама!

За какви анонимни собственици продължаваме да си говорим. Време е да си казваме истината в очите иначе с какво сме по-различни от тези бг милионери, които се крият от народната любов и благодарност зад офшорни фирми. В Банско и Витоша основни интереси имат Цеко Минев и ПИБ АД; в Пампорово са Цветелина Бориславова и Ветко Арабаджиев, в Боровец - Мултигруп и разни подобни инвеститори около проектите мега Боровец. Това са хората, на които държавата (т.е. всички останали българи) направихме по един коледен подарък. Техния морал и ценности се заключават във фразата "След нас и потоп..." За да изглеждат почтени и честни граждани инвестират през офшорни образувания и през тях рушат и ограбват. Протестите трябва да почнат не на Витоша, а пред банките и офисите им. Много време ги оставихме да се гаврят с нас!

С тези промени ГЕРБ-аджиите се проснаха ничком пред ПАРИ-чковците, може би в отплата, че финансират партията им. Защото да не им поднесат в дар, нещо което за тях няма стоиност - природата на България. Тя е само разменна монета, средството за отплата за извършени услуги и това е така, защото властта, но не и правдата, е тяхна - на ГЕРБ-аджиител

Брюксел да пази България!

Брюксел да пази България! Българите я съсипват!

Ааааа, няма такъв так :)) Сега еколозите са платени агенти на конкуренцията от Австрия. Че тия еколози направо по-мощни от Световния елит бе! Всички им плащат. И Газпром, и Австрия сега. КРАЙНО ВРЕМЕ Е РОДНИТЕ НИ УПРАВЛЯВАЩИ /И НЕ САМО герб, ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ИМ СЕ Е ПАДНАЛА ПО НАСЛЕДСТВО.

Много Работа ми заявявате, Колега ! Нали бих могъл да разчитам, че ще има Работещи Наравно в Екип на Работното място ?

Имаме си ново Яне Янев 2 - Сашо Диков...и той се кълне в любов на Пожарникаря...

ван олигарсите от ските!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Може би защищаващите измененията в Закона за горите твърде умозрително правят сравнения с наистина цивилизовани страни като Швейцария, Австрия, Германия, Франция. В Швейцария например всички закони се гласуват с референдум от целия народ и националните интереси стоят винаги над съмнителни интереси на частния бизнес. Освен това климатичните условия в България са коренно различни от тези в Алпите. Ски курортите в Алпите са на значително по-висока надморска височина и по-насевер. Българските планини са сравнително ниски, по-наюг и трайна, качествена снежна покривка се задържа на много малко места. Благоприятното време за зимни спортове на Витоша например е около един месец в годината. Справка за достоверността на тези данни може да бъде направена с Метеорологичната служба и Планинската Спасителна Служба. И в момента времето на Витоша потвърждава това. В допълнение сме свидетели на продължаващата и засилващата се тенденция на глобалното затопляне от кето страдат през последните години и курортите в Алпите. Извод- необходимо е да се запазят природните красоти на България за да могат много наши сънародници в планинските райони да имат целогодишен поминък и от хотелиерство и услуги на туристи от България и чужбина.

ЗНАЧИ ТАМ МОЖЕ, А В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ - пита една Тиква. И тука може, ако фирмите платят разрешителните за строеж и всичко се прави законно, а не да се облагодетелстват МУТРИТЕ като теб, Тикво тъпа !

много сте васпитан господин европеецо. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

браво,надявам се поне там да погледнат папка с тези документи,защото тук в тази "държава" даже не знаят и кой е решил това.

за съжаление на Витоша в момента никой не спортува, точно защото "анонимните" собственици на съоръженията решиха да извиват ръцете за промените в закона. Ако някой се съмнява в добрите намерения на "строителите" на ски писти да отиде в Банско и да разбере кой е спечелил от развитието на курорта - не може да отвориш и едно кафе близо до пистите ако не си ПИБ АД или Юлен.

просто трябва да има СЕЧ,но не на дърветата, а на някойи глави, като се почне от тези които имаха наглоста да взривят Щасливеца! да ги стигне проклятиетои на всички които са го строили , посещавали и обичали !

Ей, вие ,защитниците на природата, къде сте,когато се говори за АЕЦ Белене и защо не казахте една добра дума, когото се отказахме от "Бургас- Александропулис"? Май сте от привържениците на Големия шлем?

Според мен си паднал от някое дърво и ти се губят последните 20 и кусур години...

Въпросът ти е толкова наивен и елементарен, досущ като да те питам: "А ти защо не протестираш пред американското посолство, когато бият негрите в Америка?"

"защото ски спортът е скъп спорт" - така е, защото го държат мутри. Почивка в Австрия излиза на същите пари при несравнимо по-добри условия и облсужване, кое му е нормалното на това? А и още не съм чул някой от властта да каже "абе след като 1/3 от строежите по курортите са незаконни да вземем да направим нещо, а?". Каквото и да си припява бойко ясно е, че закона който гласуват обслужва определени интереси. Вчера беше Лукойл, днес витоша ски... така се правят пари. Да бях и аз ритал топка с него...

А той ти рита топките!!!

Кронплац е един от най-добрите ски курорти в Южен Тирол, с перфектно поддържани писти от всички нива на сложност, 31 лифта и средна надморска височина от 2250 м. 2 962 метра над морското равнище, Цугшпитце, Баварски Алпи, в близост до австрийската граница и така на татък

Абе идиот, тези курорти са над залесените площи! На Витоша е по-различно! За справка, най-високата и точка е Черни връх - 2290 m.

Жалко!!! Не мисля, че нашите планини могат да се сравняват с европейските. Те имат друга красота. В Алпите има големи курорти, но те са нависоко, над иглолистните дървета. В цял свят България е била известна със зелените гори, а сега през лятото на мястото на пистите и под съоръженията има само кал и цимент.

Природните паркове са на държавата. В държавата участват И гражданите. Не, само правителството! Референдум за закона за застрояване на парковете!

Много шум за нищо! Витоша ще се развива откъм писти и съоражения, и това е правиланата посока. Незнам защо трябва да се обръща толкова внимание на безплодните бращулевения на някои "активисти" :))

Правилната посока е да се зачете интересът на повечето хора. Повечето хора са пешеходни туристи, за които ски писти не само не са необходими, а ужасно пречат, защото осакатяват планината и гората.

"...Не знам защо трябва да се обръща толкова внимание на безплодните бръщулевения на някои "активисти" :))... (кор. мои б. а.) Защото това не е "развиване" на ски спорта и туризма, а трупане на пари и хищническо опустошаване на природата!

Дървосекачът към Воистине-Българските Еколози : -Ха да изчакаме две седмици ( Цели ! ) и Всички Българ(к)и да Видим Воистине как ще тръгне ?! .... Е, ако-ли стане пак вонящо -- и аз съм с вас ! (И то -- както би прозвучал този ек от песента на Кирил в каквото-вече-знаете мое-лично изпълнение . )

я колко министери и премиер не гледат какво става с Юлка в Украина

ей скьорче, я по кротко с ентелегентните разсъждения. Говорим си за Витоша, където има писти бол и от които през последните години работеше само лалето, което се взима с два завоя за 90-120 секунди до долу. Така че да си оппавят първо старите съоръжения, а не хитро да хленчат...и както викаш ти, народ ще има и ще спортуват децата

Оф аман от хора които се бутат по светлините на прожекторите. Тези писти и лифтове се правят също за здраве, спорт и за децата. Разходете се на Витоша при работещи съоражения и вижте колко хора има и колко деца спортуват. Да някой изкарва пари от това ама този някой влага в работни места, лифтове, съоражения. Докога на определени идиоти ще им се дава долкова гласност и ще продължава да им се обръща внимание. неможе ли просто "кучето си лае и кервана си върви" колкото по-малко им се обръща внимание смотаните противоречия и безсмислени опозиции толкова по добре....

Явно освен че си неграмотен нямаш и хабер от ски. Всеки имащ малко понятие от тях знае че Витоша не става за големи ски съоръжения, твърде е ветровита. И дано от Брюксел начукат канчето на продажната герберска пасмина

Ми като сте толкова отворени, защо не отидете в Швейцария или Австрия да видите дали там се "правят" писти къде ви скимне. Аман и от такива като теб, не знае как се пише "скиор" ама иначе много кара.....

Този някой, който трябва да прави пари е източил парите за пенсии и банка ДСК през 1996, след което си е направил собствена банка, която събира парите на наивните българи, с тях плаща рушвети на безродници в парламента да му гласуват закони, с които да експлоатира безнаказано националните паркове. Там под мотото за създаване на работни места хората му слугуват за 250 евро на месец докато унищожава наследеното от векове национално богатство и природа. Просто съм потресен как може да има такова бездушие и хора, които да подкрепят подобна идея!

Тези писти и лифтове се правят за пари, а не и за здраве, спорт и за децата. Колко ли струва едно билетче сега? Преди години всеко софийско семейство можеше да заведе децата на Витоша през уикенда, а сега? И става все по-лошо!

И сега можеш - пеша от Симеоново или Драгалевци ;-) Иначе по татово време ски оборудването ми беше 2 заплати на родителите ми, сега спрямо заплатата ми е далеч по евтино ... Ските винаги са били скъп спорт и няма как да е иначе, съоръжения и екипировката си струват пари, колкото и да ви се иска някой да ви ги подарява. Бтв, интересно ми е, ревете срещу лифтовете и строежа им, уж сте еколози, защо един не се сети за старите издухани чавдарки, които се качват до морените и цапат колкото всички туристи, взети заедно?

Към Rambler - къде видя бетониране в една писта? да не би да правим слаломи между хотели? Срамота е 2 млн. души да не могат да се наслаждават на карането на ски в планината, която е толкова близо до града. И всичко това заради една шепа кресливи "еко"-защитници, които искат да спрат всякакво развитие и да върнат човечеството в 15 век.

не разбирам защо да не могат да се радват 2млн хора на планината. Тя планината си е там? А и шепата кресливи еко-защитници са малкото, които могат да "умият" лицето на българското гражданско общество. Те са едни от малкото в тази държава, които протестират за нещо различно от пари...

Ха ха 2 милиона. Ти акъл имаш ли. Шепа хора искат да откраднат нещо което е на всички и да го превърнат в копие на свинщината над Банско

"Скиорка" - Напълно съм съгласен! "40" - посещавам Банско доста често както лятно така и зимно време и освен че има още улици за доасфалтиране, което не е голям и нерешим проблем друго лошо невиждам, камо ли свинщина :) Гори колкото искаш незнам какво им завиждате на курортите кат не ви харесва не ходете там?!?!?

Не искам да ходя на курорт, а на Витоша. Витоша това е парк и трябва да е достъпен за всички!

Къде са тези 2 млн. души? Вчерашни прости селяци изведнъж са станали скиори и голфаджии. Аз съм кореняк софиянец и искам Витоша свободна от мутри!

не са виновни еко защитниците а алчноста на власт имащите, я леко да сменим сезона и ми кажи защо плувният комплекс "мария луиза" не работи повече от 5 години? поради сущите шибани причини !

Спусни се по зелената писта от Снежанка и виж дали на поляната при хижа Студенец не трябва да правиш слалом между хотели и ресторанти построени в последните години на самата писта

"връщат човечеството в 15 век"... Всъщност, бъдещето на пързалките не е в съсипването на планините, такива спортно-технически съоръжения трябва да се изграждат в градовете. Сега сме 21-ви век, някой друг е изостанал.

Еко рекетьрите само още един път ще ни изложат с глупостта си. Къде виждат държавна помощ в една съвсем логична промяна на един лош закон.

Държавна помощ е да ползваш привилегии като обществена институция, а всъщност да си частно предприятие, при това офшорно.

Алооо, опозицията, президентите, къде сте? Или са ви запушили устите с пачки?

Ами опозицията вече се е омазала до ушите - станало е тогава, когато не е била опозиция :) От парламентарно представените няма нито една читава партия.

Искам природа! След изцяло бетонираното българско море няма да има и планини. Искам да имаме хубава природа, а не ходим по чужбина да се радваме на красотите. Фирмите могат да извадят по някой лев и да платят за желанието си да работят по стария закон!