Професор: Не може футболен клуб да носи името ”Левски”

Професорът по история в Софийския университет “Св. Климент Охридски“ Георги Бакалов заяви, че не е редно футболният отбор “Левски“ да носи името на Апостола.

Обратно в новината

Коментари - Професор: Не може футболен клуб да носи името ”Левски” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

жалко че бате борисов е заето, можеше така да го прекръстим.

САМО ЛЕВСКИ, ДОЛУ бОТЕВ!

Ето, видяхте ли до какво води това наименование на клубове с имена на герои? Не ми се казва, но ще ви предизвикам: ДОЛУ "ЛЕВСКИ", САМО "БОТЕВ"! А кажете добре ли е?

Пак не си си пил лекарствата. Сигурно вече не ти ги покриват от здравната каса.

Ректора на СУ Иван Илчев историк, Георги Бакалов шеф на архивите, проф.Греди Аса- начело на фондация ,,1300г. България, покойния проф. Александър Фол- историк, ръководител на фондация търсеща и публикуваща информация за българите, ръководителя на дир.бг..... какво ли е отношението им спрямо църковните и исторически канони имайки предвид кого обслужват тези канони и какви са произхода и истинския ( не винаги показван пред хора с различен произход) светоглед на тези ,,учени,,? тез книжни звезди не са единствените действащи скрито, за да се наложи желания от тях поглед върху нещата, обаче са типичните хитри, образовани и активни агенти, изпадащи в комплекси от обикновени, но хармонично развити, мислещи и умни хора каквито се срещат много в България. Пълноценните си качествата обаче последните трудно ползват и доразвиват сред ширещата се от 11века в България Kулт- Ура на невежо покорство, налагана от сладкодумни близкоизточни хитреци.

Че то в този ред на мисли, по скоро националния стадион не трябва да носи това име, а футболния клуб не се казва Васил Левски, а само "Левски", а на по таз логика и аз не трябва да се казвам Иван, щото съм пропаднал алкохолик, който петни името на Иван Рилски!!!

Само колко сте повърхностни. Уважаемият историк и форумци трябва да разберат,че не трябва да се сменят имената на отборите,а трябва да се показва уважение от противника!!!! Ще ви дам примери : Има отбори с имена :Аякс,Арис Солун,Арминия(Билефелд),Сампдория(идва от адмирал Андреа Дория), Вилем II, Сейнт Джонсън и Сейнт Патрик. Това са отбори по имена на светци,богове,истински хора също. И какво от това?!?Не съм чул в Холандия,Германия или Шотландия някой да скандира :"К*р за Свети Джонсън"!!!!!! Хората имат съзнание и знаят как да си скандират без да показват неуважение.Тук дай псувни и дръгливост.

ма, много си ми тъпичко, мило!

Ако футболистите искат да печелят от името на клуба си ПРЕДЛАГАМ ИМ: Преименувайте се на Борисов - велико и известно в наше време име (ако Ви стиска)

Уважавам много проф. Г. Бакалов.Той наистина е изключителен историк на Средновековната българска история. Това си е негово лично мнение и той не го налага ,просто го споделя. Но аз искам да Ви припомня какво е писал проф.Николай Генчев за Левски.-"Като никой друг Левски обладава най-добрите качества на българското племе.В него трепти реформаторския замах на Борис I,историческата решителност на Симеона Велики,себеотрицанието на богомилите,дръзновението на Ивайло,екзалтацията на Паисия ,гордостта на Раковски". Мисля че това е отговор на всички коментарии. Дано футболния клуб на Левски да притежава поне част от тези качества на великия българин. За повече информация прочетете книгата на Яна Язова "Левски" или поне я вземете от някоя библиотека ,за да могат децата ви да знаят кой е Левски.

Днес, 19-ти юлий, имат рожден ден такива колоси като Левский, Бачо Киро Петров, Джузепе Гарибалди, нашата Богдана Карадочева......Мислете за това, нетленното, а другото - то е от лукаваго!

... И САМО ЛЕВСКИ - ОЛЕ ! И САМО ЛЕВСКИ ОБИЧАМЕ ТЕ !

Миличък 292, прав си- трябва да пазим името на Левски, но от тези, които го плюят! Оставете момчетата от отбора, те се стараят да бъдат като Дякона! А всички продажници и професори държат на Левски само два дни в годината- на 19 февруари и на 18 юли! Професорът Георги с какво заслужава името на Георги Победоносец? Миличък 292, нека славим Левски всеки ден, защото той е един- като нашето знаме и нашия Бог! Дори ние атеистите казваме, че децата ни са божи дар! Момчета от отбора Левски, бъдете ми живи и здрави! И Васил Левски е бил предаден от високопоставен българин! И, левскарчета, благодаря, че за отбора Левски и името на Дякона знаят и се борят и африканци дори! 292, бъди жив и здрав и не се сърди, че българите обичаме Левски! Обичаме и всички останали спортни клубове, нали в тях са децата ни?!

Това измислено професорче, първо да си оправи собсвената къщурка (униврситета) и да не се опитва да става известен на гърба на милиони хора, които сега му се смеят и му тетгля по една ругатния. Гледай си господин професорче, за хилядите изпити, вземани с рушвети от твой колеги, за безброй много девойки, малтретирани сексуално за по-добра оценка и тогава давай оценка кой на кого да бъде кръстен. Този клуб съществува повече от 96 години и е религия, начин на живот и съществуване, и дори най-голямата любов на милиони Българи (2/3 от населението). Тръгнал точно сега да ми обяснява ,, световно неизвестният генй-професор Герасим Прасефски" дали трябвало или нетрябвало. Абе аре хващай пликчето с надпис ,,Billa" и се пребирай в родното си селце, там да ръсиш от неимуверният си интелект и мозък. Аман от топътия и простотия. След сто години история на един клуб, те професорче реши да ставаш известен на негов гръб....:)))))

Въпросът не е само за В.Левски,но и за всички светли национални герои,чиито имена са употребени за фасада на смешните футболни отбори.Армия от кръгли идиоти и до днес употребяват името на тима,за да го псува и да вика У-У-У!Много гадно и тъпо!

2/3 от били от отборчето Левски? Що не се прЕбиреш в родната си столица (приличаща по-скоро на голямо селце впредвид индивидите, които я обитавате)? А такива гениални недоразумения като теб опорочиха всички идеи на Апостола щото не ги разбрахе и никога не ще можете да ги разберете. И защо обсебихте Левски, защо се наредихте до него - само за да подчертаете своето нищожество ли?

Безсмислени спорове предизвикани от някой си - използва случая да каже някоя "умна" приказка пред камери и журналисти и да стане известен - това да ни е проблема в държавата, че имало футболен клуб "Левски", да не забравяме, че има и футболен клуб "Ботев" и "Бенковски" и т.н., че футбола ни е гола-вода съм съгласен, но все пак клубовете са независими организации и не може, а и не трябва да им се бъркаме - това е!

Това, че не си чувал кой е проф. Бакалов, а сигурно знаеш кой е азис и гонзо говори за твоето интелектуално и морално ниво. Играй си там кючеците, мучи по стадионите и недей дава мнения за неща далеч от примитивните ти възприятия.

Тази тема е много стара не е от днес. Няма такава държава освен Куба, Северна Корея, Венесуела, в която да има подобни имена на футболни клубове. Причините се две: 1. С какво този клуб е заслужил правото да използва името на един от най великите българи живял някога. Отговора е с нищо. 2. Опетнява се паметта на героя, и се омаловажава личността му. Заглавие във вестник "Левски го ужили Жилина", "Левски преклони глава пред, Дебрецен". Ако имаше нещо морално и достойно в хората наричащи се Левскари. Те сами щяха да смеят името на клуба си. Този клуб не заслужава да го оплуеш. Когато няма футболен клуб наречен Левски в България, тогава може и да се оправим.

и въобще, тоя професор явно е станал сенилен.

Левски и Ботев Не трябва да са имена на футболни отбори. Има ли отбор "Наполеон" във Франция? Има ли отбор "Лутер" в Германия? Има ли отбор "Вашингтон" в САЩ? Има ли отбор "Христос" в Палестина? Само прости хора могат да си служат с имена на личности за футболни цели.

Правилно, комунистите поне една добра идея имаха, смениха имената на отборите. Като толкова искат да носят имена на хора, сините да се наименуват ЦЦ (щото цветанов е милиционер номер 1), а ЦСКА може да приеме четирибуквеното име ГЕРБ (то е свободно, защото партията с това име вече е преименувана в "ГРОБ")

Продължавате ли да се делите и да се псувате? Ето какво е казал самия Левски:"Ние гоним царя и неговите закони В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци]. В Българско не ще има цар, а "народно управление" и "всекиму своето". Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република." Припомняйте си го по-често,пък току-виж сте го и проумяли. Лек ви ден на всички !

Добре де според хората незнайно защо нарекли себе си истинските и достойни последователи на Левски не се делят, те се обединяват ама с кого. Абе аман от тъпанари. Футболните клубове в Англия родината на футбола, се именуват на името на града или квартала от който са, така трябва да е и тук.

Най-накрая и професор по история да звеме отношение по този въпрос. Безобразие е футболен отбор да носи името на Апостола. Всички знаем какви са футболистите в наше време - мъже на фолк певици и биячи на силиконки ,

Килкото повече серсеми, толкова повече проблеми. Така е повсемесно господа и другари.

да левски познаваше психика на българина и осъзнаваше,че патриотите нямат шанс пред мижитурките,историята го потвърди и на 09.09.44 и на 10.11.89 патриотите са забравени,за да властват мижитурките.

сега се опитват да отделят левски от другите борци против турското робство и го канонизират това не е справедливо и е престъпно спрямо ботев бенковски волов хаджи димидар кочо честименски и хиляди други за левски знаем от други тои почти нищо не еоставил лично но така е наи удобен бил казал на поп тодор да го помним като ..дякон а какво да каже друго този поп ..?? какав проф е този бакалов по история та му трябва икона.??? знаем само да преименуваме защото губиммсмисала на името хората са саздали клубове левски ботев спартак от уважение и суважение към тези имена а че днес го няма е друг проблем

Ванко, Ванко имената на хора се пишат с главни букви.

Питам професора, кое е по-редно: да кръстиш български отбор на най-големия български патриот, или да кръстиш български отбор със съветско антибългарско име?

велик българин. голям човек,останал в историята. дал живота си за стадо овце.... чак се чудя дали заслужаваме личност като неговата да присъства в националната ни история.

Ей Паисий Х. ставаш банален вече все еди и същи глупости пишеш, измисли нещо ново поне!

Абсолютно точен коментар. Никой няма право да краде име на национален герой, светиня за да закиче отбора си с неговия ореол подсъзнателно или не. Тези герои принадлежат на цялата страна и не може никой да ми докаже че някой има по-голямо право да се свързва с тях от всички останали.

Абе сини Говеда, няма друга страна света, където ФК да носят имена на национални герои. Що не си измислите някое по-хубаво име - напр. ФК ПОДУЕНЕ. Звучи малко селско, но ви приляга идеално

Комуно отбора ЦСКА,да се преименува на ПОП Кръстьо или Димитър общи,та и президента цървул и неговите мекерета да мирясат.Не съм левскар,нО ЦСКА е една изкуственна роза от стари вестничи.Няма душа ни съдържание и е носител на отдавна отживели идеи,вредни и отвратителни като самата БСП.

Си е МНОГО прост.

Поддържам предложението на г-н Бакалов. Не може да четете през прозорците на трамвая графита,изписан на бетона в трамвайния подлез до же- лезопътните линии на пътния възел за Надежда "*ур за Левски" !? А за сведение на всички запалени сополанковци преди това "Левски" се наричаше "Динамо"!! Какво лошо имаше в това име??

А по-преди и най-преди (от 1914 г.) ЛЕВСКИ си се нарича ЛЕВСКИ... И така ще бъде....

А шутка си е шутка, така е било и така ще бъде... дори и да изчезне от форумите.

Всеки може да е лъвче.Стига да го може и стига да го иска.Защо да не се нарича така.Да забраним и името Христо,защото видиш ли било името на божия син.Аман от тупани разпрани.

Поддържам предложението на г-н Бакалов. Не може да четете през прозорците на трамвая графита, изписан на бетона в трамвайния подлез до железопътните линии на пътния възел за Надежда "*ур за Левски" !? А за сведение на всички запалени сополанковци преди това се казваше "Динамо"!!

Абе ТЪПАЦИ не разбрахте ли , че левски е лъвски.Какво общо има прякора на Апостола с прякора на футболния тим.Даите тогава да се отречем и от паричната си еденица - лев.Що за апсурдия?????

Ние предадохме Апостола, че няма да го оплюем ли?

вие може и да сте го предали, аз не се усещам така. накратко:лекенце, не говори от името на всички.

Права си Бабо Мецо, но е време да актуализилраме нещата, и да ги преведем в съответсвие с реланосдтите. Тези фут./спортни клубове нямат вече нищо общо с идеята, скоято са били създадени. Надявам се, че разбираш...Единствено името Спартак отговаря на идеята и попрището на спорта. Американците, а не само те, са дали пример в това отношение. Светът се развива и върви напред и се налага да преосмислим нещата.

Масов идиотизъм. Първо обожествявате един човек за които не знаем абсолютно нищо. Знаем няколко списаници и всички са били с цел. Какъвто и да е бил е бил обикновен човек, сутрин е тичал да пикае, мислил си е за циците на комшииката, когато е препивал го е боляла глава и т.н. за да не споменавам как е бил кат го е хващала дизентериата... Та така от изкуствено създадена легенда се достига до още по изкуствени въпроси на други манипулатори. И вместо да се борите за хляба си, се борите за някакви дивотии. Няма никакво значение как се казва отбора и дали изобщо има отбор. Този отбор само има интерес за себе си и няколко други...само лапнишарани като вас си мислят, че някой знае къде е България или, че му дреме за вашето измислено и смешно фалшиво величие. Идете си закърпете потурите първо

Точно заради такива като теб хората в чужбина не знаят къде е България. За да успеем като нация, трябва преди всичко да се осъзнаем като такава. Трябва да почитаме националните герои и националните ценности, а не да си изливаме простотията и да обсъждаме циците на комшийката и стомашно-чревните разстройства...

Професора е прав подкрепям го. Левски даже с играта си не доказва, че е достоен да носи това име. Ботев също!

Професорът е зажъднял за публикации ! Щом е историк, да работи върху- къде е гробът на Левски, има ли предателство, защото Вазов внуши , че поп Кръстьо е предател ! Така наречените историци от години предъвкват едно и също !! А, щом има убийство, църквата не може да го канонизира за светец !! Канон !!