Бакалов изрази това мнение по време на честванията на 173 години от рождението на Васил Левски, съобщи БГНЕС. Според професора паметта на Апостола се опетнява, когато името му бива скандирано по футболни мачове или изписвано по различни сгради.

Годишнината от рождението на Васил Левски бе отбелязана в Борисовата градина. По време на тържеството проф. Бакалов отбеляза, че Левски е всичко онова, което българинът иска да бъде, но не е.

Проф. Бакалов постави въпроса дали е необходимо Левски да бъде канонизиран и заяви, че това естествено може да го реши единствено Българската църква. 
Проф. Бакалов отбеляза и няколко щриха в образа на Апостола – толерантността, чистата му душевност, прозорливостта му. Левски знаеше, че ще стане жертва на революцията и няма да доживее старини и бе подготвен за това, уточни проф. Бакалов. Апостолът не си е представял, че ще заеме висок пост, след като отечеството му бъде свободно. Това може да го направи само човек с изключителен морал и чисто сърце, каза проф. Бакалов.

По време на тържествената церемония бяха поднесени венци от много от институциите и ведомствата – сред тях бяха Президентството, Министерството на образованието и посолството на САЩ в България. На церемонията присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, най-високопоставените представители на изпълнителната власт у нас обаче бяха с ранг на заместник-министри.