Опитна планинарка и преводачка е загиналата под лавината

25-годишната Ния Николаева Трейман от София е загиналата вчера под лавината в Пирин планина.

Обратно в новината

Коментари - Опитна планинарка и преводачка е загиналата под лавината | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ПИТАМ - защо 3ма се движат по ръба на връх, в зимни условия, БЕЗ въжета? Защо не са били вързани един за друг? Спазва се малка дистанция и в готовност с пикел. Толкова ли е трудно..

Опитна, демек, "била съм в Непал и затова Българските планини са кекс", нали.. Виждал съм ги - мислят си, че Пирин е шега работа.. На 25, с Висше образование, колко да е опитна.. Петров е опитен, Скатов е опитен - другитеее..

На 25 години колко да е "опитна"? Достатъчно ли, че да излезе на разходка при предупреждения за лавини? Достатъчно ли, че да не знае къде свършва козирката? Айде стига с тия захаросани статии.

"Опитна планинарка и преводачка" Много опитна излезе лека и пръст - планината не прощава на "опитните" като нея. Като преводачка на 25г - опитна? Да бе, да!

Престанете да пишете "ОПИТНА" - кога стана опитна на 25 години, аз съм в моята професия от 36 години и се смятам за опитен но не и безгрешен! Това е като руските "опитни" пилоти който избиха 65 души преди 5 дена като забравиха да включат отоплението на скоростомерите на Ан 148 !

А защо не е като холандските опитни пилоти, които избиха 400 души на един остров? Между впрочем за конкретния случай използваш клевета. Никой не твърди, че са били опитни.

вчера казахте че я извадили изпод 4 метра снег, днес - изпод 90см... я питайте пак и се уточнете

"снег" ??? сега бегом марш в първи клас!

В София така говориме. Не сме като мякащия прованс.

Жалко за момичето.Нека Бог да я прости.Съболезнования за близките.От къщи е лесно да се правиш на спец и да съдиш другите.Всеки някога може да се прецака и да загине глупаво особено ако подцени опасноста а това се случва най-често ако си бил на много по -опасни а сега се намираш уж в добре позната обстановка .Високите ланините обаче са твърде променливи дори за часове и могат да крият капани.Понякога само натрупаният опит превърнал се в инстинкт може да ни спаси дори на косъм но този инстинкт трудно сработва когато сме с повече хора и се залисваме с тях.

и се замазва трагедията, че трима младежи са се оказали на място, където въобще не им е мястото, използва се нещастието за реклама, защото зомбираните пубери не схващат, че момичето е изгубило единствения си, а не първия си живот

2 + 1

Бог да я прости! Хората със свободен дух умират под открито небе, а тези с робска душа - на кревата.

тъй, тъй! а глупаците умират от глупост!

по-добре на 90 с робска душа в кревата, отколкото на 20 от глупост

Хехе, нали? Затова пет века българското племе си е седяло с преклонената главица.

Господ е милостив и преживяването при смъртта е "черешката на тортата, наградата в края на живота. Всички които заслужават /това звучи малко себелюбиво/ ще я получат. Двете реалности са несъвместими, подобно на две несъвместими софтуерни операционни системи. Преживелите не говорят за нея, защото другия свят е коренно различен и несъвместим с това което си мислим, че е истинската реалност.

на още един му е изпушил чипа

Ако писаното в статия е вярно, жалко за момичето. Такива "опитни" планинарки са опасни най-вече за себе си. Ходенето по ръба на козирка е въпиюща идиотщина. Двамата "опитни" с нея са се показали пълни мухльовци, когато вместо да слязат и да се пробват да я откопаят са взели да се жалват по телефона, с което са унищожили и малкият и шанс за живот. Седнала да си вързва котките? Това шега ли е? А на краката цвички ли е имала? Не са били свързани с въже, дали са имали пикели? Изобщо разходка от типа - що ли съм жив още. Глупостта и напомпеното его са смъртоносни особенно в планина през зимата. Дали някои хора изобщо ще го проумеят?

Ако опитен електротехник умре от токов удар, това е нормално -това му е работата, все пак. Не би било нормално да умре от удавяне. Ако опитен водолаз умре от удавяне, също е нормално. Не би било, ако умре от удавяне. По лесно е нещо да бъде пропуснато или сгрешено в това, с което човек е придобил опит от постоянния контакт с него, отколкото в нещо, с което изобщо няма контакт. А пълна застрховка от неприятни събития няма в нито една област.

Жалко за жената. Планината не се шегува. Жалко и за българския език. Забравен е, щом в статията пише "настъпващата тъмна част на денонощието". На български едно време му казвахме "настъпващата НОЩ".

Явно,е била много ОПИТНА,а ???

Нали се сещаш, че не прави грешки само оня, който нищо не прави? Или не се сещаш? Абе не се сещаш, личи ти, че си тъпичък.

се хващам за главата! Дали останаха и 5-6 жени живи в България? Всичките ги убиват я лавини, я домашното насилие, я се самоубиват от болести и недоимък...

То пък само жените имат проблеми в България, нали!

Ами според местната преса, да. Обърни внимание на началото на изречението му - прав е. Групичка местни активисти - в правителството, в Омбудсмана, и в Дира се мъчат публично да докажат, че само жените в България имат проблеми.

Кой е Юлен защо никой не говори за това кой е собственика на Юлен ,защо блокират пътища зелените а не казват и не говорят за господаря на Пирин юлен

Опитна, опитна, колко да е опитна на 25? Да беше на 35, да кажеш, че е опитна. Мир на праха на жената - нелеп начин да си отидеш.

- Ния Трейман е популярна в средите не само на планинарите, но и на алпинистите. - Никой от алпинистите не я познава. Това са някакви дЖурналистически анални напъни и пълни измислици. На 25 години няма как да си чак толкова опитен, иначе щеше да знае, че козирката НЕ се чупи точно от ръба, а малко по-навътре от ръба на обратния склон и вероятно по този начин е тръгнала с нея.

В края на краищата,всеки си плаща за гяволъка.25г.-опитна,ха,ха,ха.

Луков марш къде е свободата на словото както обещаха новите демократи

Иво Христов е прав за дебилите само че не са 80:а90процента по коментарите ще ги познаете

Иво Христов е прав за дебилите само че не са 80:а90процента по коментарите ще ги познаете

Мир на душата й. в "Ловец на глави" на Ю Несбю е описано състоянието когато те затрупа лавина. Четеш и се задушаваш.

Не беше ли в "Леопард"

От какъв зор не са вървели по маркировката?

Аз реших утре да стана рано за да се кача рано на Боровец и да покарам ски. Сега ще си лягам. Останете със здраве. Ако не пукна някъде в снега след време пак ще ви пиша. Амин. Ако някъде гепя трипер няма да ви пиша. Чао.

от злобарки се не гепи

а дано, ама надали!

Хора, престанете да пишете глупави коментари под тема за загинал човек. Имайте малко уважение към мъртвата жена и нейните близки. Освен всичко друго, не сте вие тези, които да преценявате нейния опит в планината. Повечето от вас нямат никакъв опит в преходи зимно време по билото на висока планина. А на глупака, който е написал вече няколко просташки поста под името Ото Скорцени бих искал да му кажа, че подобни изявления могат да му вдигнат рейтинга в места, като кварталната кръчма например, но не и тук. Също и, че изборът му на псевдоним е тотално неуместен. Истинският Ото Скорцени, колкото и неправилен избор да е направил в живота, със сигурност е бил много по-стойностен човек от изявяващата се тук личност.

той е болен, много болен човек! Психо развалина е!

А ти приятелю си добрата фея и котаракът в чизми взети заедно.

събира кликове за рейтинга на сайта

Рейтингът ми в кварталната кръчма отдавна е ударил космически висини и акциите ми на вселенската борса се радват на огромна популярност. Все пак трогнат съм от обърнатото ми внимание макар, че едва ли ще го взема впредвид утре когато в "Последен грош" си мезя пръжки с лук и си пиивам староселско винце.

колко възрастни хора има по планинските села, бивши овчари, дървари, миньори, косачи... хора които с труда си са облагородявали планината, а не са търсили развлечение, тия хора гаснат сега, но за тях никой не пише, на тия хора, за които планината е дом съчувствам, а не на ония, за които е лунапарк

Знам само, че си написал поредния неуместен коментар. Статията съобщава за загинал човек в планината, не е описание на автобиографията и заслугите му. Миньорите, орачите, дърварите, косачите си изкарват прехраната благодарение на планината, те не я облагородяват. Сечта, коситбата, дълбаенето на шахти и забои никога не е облагородявало природата, тъкмо напротив. Освен това има много села не само в планините, но и в равнините, където отрудените хора водят в момента същия тежък живот. Туристите в планината, особено пешеходните, които правят преходи между хижите, не са забавляващи се в Лунапарк, както не са такива и туристите в София например. Това са хора, които просто са избрали да прекарат свободното си време по малко по-различен начин от това да ядат и пият на корем в някой ресторант или да се друсат дрогирани по нощните клубове.

научих няколко важни неща... Че когато си седнал на ръба на една козирка от сняг, е много важно колко е голяма козирката..??!! Че хеликоптерите не летят на тъмно...??!!

мислели са, че са на ръба на твърдата скала, не на ръба на козирката. Мир на душата на момичето и сила за родителите ѝ, да понесат. Поклон.

дали не са я бутнали...

не разбирам какъв е смисълът от този т.нар. Мед. Хеликоптер, след като употребата му постоянно се откаЗва- трудно било, ветровито било, стръмно било, нямало къде да каца.... Ми нали това му е целта! Щеше да е чудо, ако момичето оцелее 2ч под снега. Може би в някоя друга планина с някое друго ПСС. Иначе браво на момчетата, които рискуват живота си за чужд непознат живот в замяна на две минимални заплати и никакви условия.

Самонадеяност, самонадеяност, самонадеяност....Същият случай, само, че с повече загинали, по действителен случай е описан в книгата на Блага Димитрова - "ЛАВИНА"

Нито си чел книгата, нито си гледал филма, нито имаш на представа каква е темата и идеята в книгата на Блага Димитрова.

Тъпо! ОПИТНИЯТ ПЛАНИНАР, ръководителя на алпинистите прави всичко възможно те да не тръгват в неподходящото време и той остава в София!!! Обаче тяхната САМОНАДЕЯНОСТ ги убива!Съвсем друга тема е моралната страна за случилото се!

То гробищата са пълни с опитни такива-явно не е била достатъчо опитна

Момичето е потомък явно на ген.Фьодор Трейман руски лекар от армията на ген.Врангел.След комунистическия погром 1917 г.той се установява в Търново, където построява белодробна болница, носеща сега неговото име.След 9.9.44 главорезите на НКВД идват да го арестуват и той слага край на живота си.Въпреки това, поради заслугите си към града е погребан по християнскитв обичаи.

Господ е дълготърпелив и многомилостив (и истинен). Който прощава беззаконията и престъпленията (и греховете), и не оставя без наказание, но Който за беззаконието на бащите наказва децата до трета и четвърта рода.

Какви беззакония на бащите,бе драги.Ген Трейман е бил лекар, лекувал е и бели,и червени.После е лекувал безплатно много бедни търновци, монтирал е първият рентгенов апарат в града.

Старите хора казваха така за да отидеш в планината, то трябва първо планината да те пусне да се качиш, ако не те пуска да се качиш и ти тръгнеш, няма да те пусне да се се прибереш... Жалко за погубения млад живот и съболезнования на близките и приятелите!

Няма опитни планинари и водолази.

Живите

На девойката и е било писаано да даде фира над Банско. Ако и бе писано да пукне над Боровец щеше да се сурне в урвата над Маркуджиците на път за Мусала или пък да хване трипер някъде долу по хотелите. Човек не може да избяга от съдбата си.

Каквото си е търсила, си го е получила. Аман от откачалки, за които трябва всички да плащаме от джоба си за издирването им.

Айдеее, поредният филантроп, дето плаща наляво-надясно.... Съболезнования на близките!

Ама как успя да стане опитен професионалист в толкова неща на 25 не ми го побира главата а и фактите са показателни.

Аз утре рано, рано заминавам с една девойка на Боровец. Ще наблегна на едене, пиене и на бурен сладострастен секс. Ако ми омръзне може да изляза на Ястребец да покарам ски.

И като се събуди......

Утре рано ще наблегнеш на чикиите, както те виждам!

25 годишен човек да е опитен, на тая възраст морето им е до колене

Напротив. Има хора, които тръгват по планински преходи още от 10-15 годишна възраст. До 25 са натрупали доста голям опит в планинските преходи и оцеляване при инциденти. Някои дори са изкарали курсове за алпинисти и/или курсове за планински спасители преди тази възраст. Аз познавам такива. А че може да нямат опит в живота като цяло и във взаимоотношенията с други хора - това вече е една друга тема.

от тренирани, сертифицирани, дипломирани, амбицирани, фасонирани, толерирани и като резултат зомбирани

Жалко за това момиче. Планината е опасна, и зиме, и лете. И парадоксално, по-често си отиват хора с опит, отколкото обикновени хора. Не подценявайте природата.

МмммДаМ !!! Ако бяхме ратифицирали "Истамбулската конвенция" , това нямаше да се случи !!! Иначе жалко за момичето .