”Кюрдите имат историческо основание да искат държава”

Още през 1920 г. е било предвидено създаването на независима кюрдска държава. Но Севърският договор е ревизиран и кюрдите остават с празни ръце.

Обратно в новината

Коментари - ”Кюрдите имат историческо основание да искат държава” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ердоганчо трябва да се вслуша в думите на своя добър приятел г-н Лавров, който каза скоро: "Заинтересовани сме кюрдският народ, като всяка друга нация на планетата, да може да осъществи своите надежди и стремежи. " Също така, турският диктатор би трябвало да реши следната нелека главоблъсканица: Ако даде 2 милиарда на Русия за С-400, те веднага ще се инвестират от руснаците в енергийната инфраструктура на иракски Кюрдистан, където в момента са най-големият енергиен инвеститор с над 4 милиарда инвестиции през последните 10 месеца. Лошо нещо да играеш с големите, като се правиш на голям, без да си. Ритниците (и на само) са неизбежни.

Да живее независимата държава на кюрдите. Време е да се поправи една неправда.

По време на американската инвазия в Ирак ,Турциа не пожела да се включи към коалицията на Сащ ,защото смятаха ,че това е не добросъседско и накрая получиха автономна кюрска република като съсед,осъзнаха грешката си

Споко, всичко, ще се оправи. Преди 1000 г. покръстихме нашите братя руси, дошло е време да покръстим и нашите братя в Турция и кюрдите, който са ни нещо като братовчеди. Исляма е причина , за всичките беди в региона. Со кротце, со благо мин.

Мин да се чете min.

dobrin

търците ъсетиха че американците нещо гипритисжкат и за почнаха да се ориентират,кум нови турговхки споразъмрния.

В "Обединените нации искат" е тайната американска позиция. Те винаги имат навика едно да говорят, а друго да мислят. Приятел си докато им вадиш кестените от огъня, след това "Ти кой беше?". Кюрдите започват нещо, но нямат никаква външна подкрепа. Когато турците свалиха руския самолет беше моментът, но те го изпуснаха. Сега Русия ще играе неутрална или дори против. САЩ, както казах не са партньор. Турция, Сирия, Иран и Ирак са засегнати. ЕС си има съвсем други проблеми. Китай не ги интересуват камънаци. Жалко за този храбър народ, но ще влезе в самоубийствена война.

В момента САЩ усилено въоръжават кюрдите с американско оръжие.Създаването на кюрдска държава е отколешна идея на Америка.

... като не го правят с благородна цел, а колкото да притискат Турция, Сирия и Иран.

Картата на полковник Петерс за създаването на новата държава Кюрдистам в Близкия исток.

САЩ дават оръжие, докато то стреля в посочената от тях посока. Ако напече, ще заявят, че мирът е по-важен. За тях другите са гориво за собствените им планове и няма значение дали са единици или цели народи.

Там мурабето е готово!Усовците и рашъните са решили + за нова кюрдска държава за сметка на територии от Турция,Иран,Ирак,Сирия....Барабар с петролните находища.Затова Ербала е новият Дубай,нашите си скъсаха потурите да ходят на посещения там, ама не го обявяват.Може и по някой имотец да са си купили.

Цигани държава не могат да имат,но и да имат кой ще ги храни и подържа.Тия аборигени от 5 000 години нямат държава,4е сега ли ще имат.

Турците по голям % са чисти цигани , щом те могат да имат толкова години държава защо кюрдите да не могат. Пък и около тях - пакистан , ирак , сирия какви са?

далеч от истината - кюрдите се смятат за наследници на империята на медите....

В Северен Ирак - има 9 милиона кюрди и 1 милион християни - асирийци. На времето 3/4 от асирийците са били изклани от кюрдите.. Освен 35 милионна Кюрдска, трябва да има и 3-4 милионна асирийска държава (толкова са асирийците по света ). А аркадашите от Турция трудно ще го понесат, но е справедливо!

Съседите не трябва да се обиждат. А с този парцал, знаме на терористи и катили, вие обиждате един добър съсед. Моля ви , махнете го веднага!

Вие мислите, че сте добър съсед....

След като не можаха да свалят с преврат Ердоан сега САЩ започват опити за разцепление на Турция. Така постъпват винаги с народите, решили да вървят по собствен, независим път на развитие. Но няма да им се получи. Турция не им е нито Сомалия, нито Либия. Турският народ усети силата си и няма връщане назад!

Tурция е изкуствено създадена държава от доста малцинства повечето от които са чисти цигани - калайджии , копанари и т.н. а кюрдите са отделен етнос. Нормално е в един момент някой репресиран да си поиска автономия. Да не забравяме че турция подкрепи изцяло разбиването на югославия и създаването на косово. Щом може косово защо да не може и кюрдистан?

Ще пукнеш от яд и завист! България никой не я взима насериозно а с Турция се съобразяват всички. Айде, иди да пиеш една ракия с жената и се успокой малко!

И какво ще направи турският народ? Ще сънува Османска империя и ще си гълта сополите. Ще издухате супата вие и вече я издухвате, Западът ви поочеловечи малко за да ви насъсква срещу Русия, но и пак Западът ще ви сложи тапата.

Повечето курди знаят много добре, че без Турция ще умрат от глад. Освен това ако САЩ им направят някаква измислена държавица курдите в нея веднага ще започнат да се избиват едни други защото терористите само това могат да правят.

Исторически погледнато САЩ не са държаавотворен народ и ако кюрдите разчитат на тях пак ще са с празни ръце. Ако обаче са се разбрали с руснаците Кюрдистан ще има. Това е единствената им опция в момента.

Много добре е за България че с Берлинския договор се дава срок от шест месеца на руските войски да напуснат България, но защо след това става разпокъсването и?Причината е че Санстефанска България ще бъде една зависима от Русия държава която ще пречи на тяхната експанзия. Знаеме за апетитите на западните държави към разкъсването на Османската империя и превръщането на нейни части в техни колонии. Това те го осъществяват след края на ПСВ.

Булгаристанци да са благодарни, че Русия с цената на кръвта на 200 000 руски солдата им подари държава. 30 милиона кюрди нямат държава. Въпреки, че Кюрдистан лежи върху океан от петрол, а в планините на Кюрдистан има диаманти и купища редки и скъпи полезни изкопаеми.

ТЪП ЛИ СИ ИЛИ СИ МНОГО ПЛАТЕН ОТ РАШАНИТЕ!ОБЩИЯТ БРОЙ НА АРМИЯТА ВОЮВАЛА ПРОТИВ ОСМАНЛИИТЕ И ТО НА ДВАТА ФРОНТА Е 200000!ЗАГИНАЛИТЕ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ Е 20000!ЗА КОЕТО НИЕ ПО КЪСНО ПЛАЩАМЕ!ИМА И ЗАГИНАЛИ БЪЛГАРИ ОПЪЛЧЕНЦИ И ЦИВИЛНИ ПОДПОМАГАЩИ ВОЙНИЦИТЕ КОИТО МОЖЕ И ДА СА СТИГНАЛИ ДО 200000 НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА!

Бъдете твърди и отстоявайте докрай! От вас зависи. Още малко. На всеки народ му е било трудно да извоюва своята независимост. Свестните хора са с вас. Сега или никога!

А бе не зная дали толкова трябва да одобряваме и подкрепяме една бъдеща кюрдска държава, защото, ако Щатите силово отнемат част от източен Анадол заедно с други парчета от съседните държави, за да създадат Кюрдистан, може компенсацията на Ердоган да е със земи от Южна България...

Много добре сте описали дълга на България към Русия 10680250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато но стигате до тук и не продължавате с това че България не е платила нито една рубла на Русия, тъй като същата и го опростява и го покрива със сумата която и е дължала Турция.

Платено е. Още толлкова е опростил тов. Ленин-Улянов, обявявайки, че болшевишка Россия не е наследник на Руската империя, поради което анулира всички вземания и задължения! Така България се разминава с рлащането на още 32л5 тона злато. Россияните си го прибирлат по-късно, през 1944, заедно с лихвите, опразвайки трезора на БНБ.

След като Вашингтон се провали с гръм и трясък в Ирак(а трябваше да е шок и ужас за противника), Ирак изцяло попадна под влиянието на ИРИ, след това Вашингтон се провали с преврата в Турция, а вече претърпя и тотален провал срещу САР. Единственият му изход и спасение, за да не бъде изритан от региона, в който само до преди години беше пълновластен господар е кюрдското малцинство и евентуалната му независимост. Вашингтон се ориентира към кюрдите, защото първо са малцинствена група на територията на няколко ключови държави (Турция,САР,ИРИ,Ирак) и като такива ще бъдат изцяло зависими от Вашингтон, второ чрез тях ще може да създава проблеми на всичи наоколо. Хубавата част е, че кюрдите далеч не са единни по между си.

След като САЩ загубиха влиянието си в Близкия изток/Турция и Иран и отчасти в Ирак/сега снабдяват кюрдите с оръжие и е възможно да измислят нов косовски вариант с подкрепа на независимостта на Кюрдистан.

Нали и аз това казвам, натам вървят нещата.

народите с национално самосъзнание искат държава; кюрдите са три пъти (!!!) повече от българите, но нямат права като народ в държавите, където исторически са отседнали, и естествено си искат държава; на нас ни подариха държава руснаците, иначе и ние щяхме да сме на това дередже; за по-малък народ до голяма империя само мачкане се предвижда

Правилно казваш подарили, щото всяко подарено нещо го оценяваме, когато го загубим. Напът сме да загубим държавата си без война.

Арменците също трябваше да имат свободна държава до Ерзерум по Севърския договор, но кюрдите ги изклаха по поръчка на турците. Както казвал един кюрд, сега си плащаме че клахме арменците едно време и затова са всичките мъки по свободен Кюрдистан.

Туркия ке падне !!!

Още през 1920 г. е било предвидено създаването на независима кюрдска държава. Но Севърският договор е ревизиран и кюрдите остават с празни ръце. Това ми напомня , нещо подобно , което се е случило в България, само че в по-мек вариант, след като договорът от Сан Стефано, Великите сили решават да орежат значително нейните територии.

Защо не уточните кои са тези велики сили които разрушиха Санстефанска България, създадена от Русия след освобождението ни от турско робство.Това са са Великобритания, Франция, Австро-Унгария, Германия, Италия. След ПСВ пак силите от запада чрез Ньойския договор откъсват територии от България. След ВСВ благодарение на намесата на СССР тези сили не успяват при подписване на Парижкия мирен договор да откъснат още 10 000 кв. км от България и гръцката граница да мине на 30 км от Пловдив.

Не е зле да уточниш, че границите са определени още преди да започне войната. Санстефанския договор няма абсолютно никаква тежест. И между другото, русия е била твърдо против съединението.

Разбира се, че е справедлива кюрдите да имат национална държава! Много важно, че турския неосултан е противи и рита и се пеняви срещу това. Въпросът е, че нито една от т.н. велики сили няма интерес от това да се случи по различни причини.

Автор DW* Коментарът е излишен

що бе - редакторите ни дават платформа за коментари; иначе си прав за DW и останалите пропагандни машини, статии и репортажи трябва да се умножават по 0