На крачка от ядрения апокалипсис преди 55 г.

Преди 55 години на днешния ден официално приключва Карибската криза между СССР и САЩ, която поставя света на крачка от ядрено унищожение.

Обратно в новината

Коментари - На крачка от ядрения апокалипсис преди 55 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

простият селянин хрушчов почти предизвиква ядрена катастрофа, но явно руснаците още не са се поучили, имайки предвид сегашните им управници.

И една пропусната любопитна подробност: Американските военни кораби край Куба спирали съветските кораби за да броят изтегляните ракети-те вече знаели, че на руснаци никога не трябва да се вярва.

Тиквата е фокусника---той е първия и последния, алфата и омегата , началото и края, от тъпия-най-тъпия!.....:))), Предимство на главната Мутра на Републиката, не му я отнемайте!:))))

Аз

Предлагам на ДИРниците да организират една анкета за най-голям идиот сред коментаторите! Кандидатите за високата чест да бъдат предлагани от самите коментатори. За да няма туй-онуй, пръв предлагам себе си за кандидат и, ако може, да ме кандидатират под No1.

Най-критичният момент по време на Карибската ракетна криза идва в последния момент. След като Кенеди и Хрушчов са се разбрали и постигнали с споразумение, в последния момент АМЕРИКАНСКИ военен САМОЛЕТ летящ над Аляска се отклонява съвсем умишлено от курса си и нарочно НАВЛИЗА В СЪВЕТСКОТО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО, НАД СЪВЕТСКА ТЕРИТОРИЯ. Което руснаците е можело да изтълкуват като започване на ядрена война с ядрени бомби разположени тогава на американските стратегически бомбардировачи. Кенеди буквално е на тръни и накрая, когато инцидента завършва благополучно казва за собствените си военни и ЦРУ: "Аман от тъпаци!" Самолетът е изпратен над СССР в най-неподходящия момент от ЦРУ на шпионски полет. Благодарение на руснаците, които изчакват преди да отвърнат с ядрен удар (и разбират, че нахлуването на самолета не е ядрено нападение) , светът се разминава на косъм с ядрена война. Всичко това е описано в беседите на Жаклин Кенеди с видния американски политолог Артър Шлезинджър, проведени от март до юни 1964 г броени месеци след убийството в Далас. За този инцидент досега никъде не е писано и нарочно се мълчи. А книгата е американска, не е руска.

Е много тъпи ще да са били русняците, ако са предполагали, че американците ще изпратят един самальот, за да почнат ядрена война! А бе пишете понякога и въобще не мислите или пък мислите с някоя друга част от тялото. С един самолет война не се започва. Плюс това руснаците не са имали достатъчно ракети за удар по САЩ. Но Хрушчов много сполучливо е блъфирал, като непрекъснато е демонстрирал на паради ракетна мощ. За пръв път Хрушчов показва МБР на парада на 7 ноември 1961 година и САЩ му се връзват. Същите блъфове се опитва да прави днес и жужака, но май не му минават номерата. Постоянно тръби как е измислил все нови безаналогови оръжия, ракети, подводници, а всъщност е гОла вОда и кал зад ушите. Дано не му се налага да използва тези супер-пупер безаналогови оръжейни системи, щото ще трябва да си руча ушите без сол. Хахаха! Головодник е Путев, както обикновено е за Россия.

Очевидно ти не мислиш изобщо! Щом описаният инцидент е разтревожил сериозно, не на шега президента Кенеди. Няма какво да споря с неграмотници, които освен Винету едва ли са прочели друга книга през живота си. Всеки може да прочете в превод американската книга ЖАКЛИН КЕНЕДИ (Исторически разговори за живота на Джон Ф. Кенеди. Интервюта с Артър М. Шлезинджър-Младши, 1964) Че ти си бил голям умник ве! Айде да ни станеш президент! Ти за президент ставаш, с толкова много акъл. Репликираш не мен, а самия Кенеди!

А след тези 55 г. как е? Кой сега ще тропне с чехъла от трибуната на ООН-то? И кой ще го блокира отвсякъде и оня ще подвие опашка, че нямат какво да ядат? Е-ех, времена, е-ех, нрави! Май беше с "О-о,..."Няма значение - същността е същата.

Хората са го написали, но россолюбеца не чИте. Проблемът е възникнал не толкова от факта, че в Куба има ракети, а поради това, че тези ракети са развърнати там тайно! При такава ситуация можеш да направиш само един извод, а той е, че рашите ще нападнат! В Турция е имало "Юпитер", но цял свят е знаел за тях, дори и къде се намират! Следователно, все пак е имало някакъв контрол. Какво е пречело СССР да заяви, че ще разположи ракети със среден обсег в Куба и да започнат пазарлъка за тези в Турция? Но нееее! Друго си е да се изпишеш тарикат. Същото правят и до ден днешен.

"..Колкото до способността на политиците да помнят и извличат поуки от историята, това е друга тема..." Точно това е темата! Изобщо не са им уврели тъпите и корави американски чутури---и го доказват ежедневно по целия свят!:)))

А руските сигурно увряха, а? Доказават го ежедневно в Украйна, Грузия, Сирия... Вече чак са преврели чутурите им.

Май другия списък е доста по-дълъг.

Време е Москва пак да се върне в Куба!

Време е Володя, реципрочно да разположиш установки за ПРО в Куба, способни да изстрелват не само ПРО ракети С-400 и новите С-500, но и крилати ракети Калибър и Искандер с ядрени бойни заряди. Точно така, както са и пусковите установки за Томахоук- Иджис Ашор в Румъния. Мисляси че Раул Кастро, няма да има нищо против това. Бази на руските ВКС в Куба, ще са гарант несамо за сигурноста на Куба, но и на мира, стабилноста и демокрацията в Латинска Америка.

А кубинците дали знаят за твоите и на жужака намерения?

Кой е писал тези глупости, а те са около 50 процента няма значение. -За българската връзка--Хрушчов изненадан от ракетите в Турция и близостта и до Русия. Отговор--добро утроо Хрушчов, че сега разбра ;неграмотник; --Оправдание за руските ракети в Куба -- Една от причините за убийството на Кенеди, че позволи на комуниста Кастро да вземе властта в Куба. Последствията с ракетите не закъсняха. --За берлинската и неадекватната реакция -без коментар..............

Момче,виж кво съм написал по-долу.Ракетите на 50 км от маями е ЕДИСТВЕНАТА ПРИЧИНА ЗА ДА БЪДЕ РАЗСИПАНА ФАМИЛИЯТА НА АЛКОХОЛНИЯ ТРАФИКАНТ.А не "задевките" на боби кенеди с сандо трафиканте и останалите. Тогава руските междуконтинентални ракети са били като тези на корееца днес...

кой от съвременниците да знае, че България е имала роля. Останалите живи колеги са чакали под крилата на самолетите си да почне патакламата. И това дни подред и нощи.

Не българите, а българските Комунисти стратези на СССР са посочили Турция и са прави, защото и беше много много добре при СССР. То и сега не са зле но друго си беше миналото и и се риве...

Добре,че на Хрушчов му е дошъл акъла в главата навреме!България щеше да бъсе между първите жертви на ядрената война защото според плана на съветските изроди е трябвало да бъдат нанесени превантивни ядрени удори пред настъпващите войски на НАТО в територията на България!.... до идването на войските от Осеският валоенен окръг!А и американските ракети биха ни ударили след като сме бшли най верният съюзник на СССР-то! Добре че ни се е разминало! Те и сега посирковците русоговнолюбци се кефят как руските ракети от Крим щели да ,,ГИ направят на стъкло ама Девеселу и Шести Американски флот ще изпарят тъпите руснаци само секунди след опита им за атака на България или Румъния!

Личи си колко си осведомен!!!! Руските ракети не са били насочени тогава към нас! А американските ядрени бойни глави кога трябваше да гърмят у нас-преди или след като натовски войски са навлезли на наша територия?!? Смешно,честно.......

ПИЧ НЯМАШ СИ НА ИДЕЯ КОЛКО СИ ТЪП . ДЖЕНДЪРИЗМА НЕ ПРОЩАВА .

От всичките тези писаници е ясно едно - причината за кризата са Американските ракети на Турска територия. Кой предизвиква и кой отвръща в случая?

Щом се пишеш иван,кой изби 56 ПЕДЕСЕ И ШЕС МИЛИОНА РУСКИ ХОРА.Пука ли ти за това или си едно малко еврейче и ....

Аз

Никой. Такова нещо не се е случвало.

Приятел, ти наистина ли си избягал от Карлуково? Нормален човек не би се излагал така ;)

ЕТО КАКВИ НЕЩА МОЖЕМ ДА ПРАВИМ НИЕ БЪЛГАРИТЕ , КОГАТО НЕ НИ УПРАВЛЯВАТ БАНДИТИ И ПРЕДАТЕЛИ ... youtube В день своего 90-летия Казанский авиационный завод начал испытания ракетоносца Ту-160 ТНВ ... СНИМКИ ОТ ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ГРАД КАЗАН

ти вкара егаси и заглавието стил вестник "пеевски боклук" подобно на: "Жираф роди слонче, но братчето му направи нещо неочаквано!!! Вижте какво:" да изчезваш оттука с тия шизофренични простотии. Самия ти не се знаеш накъде си с главата, за обединяване на българите говори ...

е бил в реки от кръв на българи.......

то и британския генерал Майк Джексън се хвали, че е не е допуснал трета световна, като не е изпълнил заповедта на Уесли Кларк, но може ли да се твърди , че е така наистина?!?

За такива,,казуси,,-- ДА,особено ако има добър анализ на ситуацията..За другите си има псессслужба-ама тя за вярване ли е???

"...света на крачка от ядрено унищожение..." Ум царува, ум робува, ум ядрени гъбки си създава. Още един два такива случая и ще се наложи извънземните да напишат след време твърде кратката история на Хомо Сапиенс.

Да благодарим на съдбата, че я има световната опора на демокрацията, пазител на доброто в света от посегателствата на злото. Тя е в състояние да даде на човечеството едно ослепително светло бъдеще.

За ослепително светлото бъдеще си напълно прав. Даже преди повече от седемдесет години показаха как ви изглеждало

Ако преди 55г президента ебач,син на алкохолен трафикант,не беше предал америка тази агония вече толкова години щеше да ни бъде спестена.Евреите отново спасиха собственоста си и запазиха възможноста СИ да шантажират света.Да не се лъжем.ТОГАВА ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ НЕ СА МОЖЕЛИ ДА УНИЩОЖАТ ЖИВОТА НА ЗЕМЯТА.Разбира се е щяло да бъде много тежко,Но човечеството ЩЕШЕ ДНЕС ДА Е СВОБОДНО ОТ ЕВРЕЙСКИЯ ШАНТАЖ,КОЙТО ЕВРЕИТЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ЧРЕЗ СВОЯТА МАША съветска русия.Докато днес атомните оръжия МОГАТ да унищожат живота на земята,евреите знаят това и така държат човечеството за топките. Това е големия "приност" на тази мърша JFK.Е разбира се той си плати,не можеш да продадеш америка,като позволиш атомно оръжие на 50 км от земята ти и да останеш жив. ЩОТО ТОГАВА МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНИТЕ РАКЕТИ НА РУСИЯ МЕКО КАЗАНО ИЧ ГИ Е НЕМАЛО.Нали знаете,след това цялата фамилия беше разсипана.Та и дядката да си мисли кви ги сере.ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ НА ДЪРТИТЕ.ТАКА ДЪРТИТЕ ШЕ СА ПО ВНИМАТЕЛНИ КАТО ПРАВАТ ГОЛЕМИ ПОРЪЧКИ НА БАРА.

бая глупости си надрънкал....ного болни фантазии

Този е юберхахо, не му обръщай внимание.

А света щеше да бъде спасен от еврейското безумие наречен комунизъм.Разбира се на висока цена,но като всяка чума,така и комунистическта е трябвало да бъде унищожена.И всяка цена би била оправдана.А както виждате днес евреите разиграват целия свят.И това не са само евреите в русия.Те са нищо.Вижте евреите в западния свят те са тези които шантажират останалите нормални хора.Днес наистина ядрените оръжия могат да затрият живота на земята-ДОРИ И ЗАРАДИ ГРЕШКА. Дали ако това не дай боже стане нема да е виновен JFK.Ми аз мисла че той ше е виновен.

капитализмът също е еврейско изобретение. На английските евреи. И до ден днешен евреите го обосновават теоретично. Капиталистическата система е свидната рожба на еврейството. На практика като хулиш комунистите, ти също заставаш на страната на евреите, които са най-големите капиталисти в света.

Верно си хахо, както хората са ти писали. И наистина вероятно са те пуснали от някоя лудница. Иначе щеше да знаеш добре, това което целият свят знае. Че Америка е държава на евреите. Те са получили пълен контрол над тая държава, а чрез нейната военна мощ контролират и целия свят. Точно обратното, в Русия Сталин прави чистка на евреите и на практика освен един Лазар Каганович в Политбюро на КПСС, който е напълно изолиран от вземането на важните решения, други евреи няма! Когато Хитлер пише през 1922-23 година Майн камф, повечето лидери в СССР са евреи. Но когато той напада Русия в 1941 г от тези евреи не е останал нито един. Сталин е разстрелял всичките. Освен това евреите са измислили капитализма и всеки който се бори против тая система (както комунистите) се бори на практика с евреите, се бори за освобождението на света от еврейското икономическо и политическо робство!

А бе глупакоооо."...това което целият свят знае. Че Америка е държава на евреите...".Просто момченце това е еврейската пропаганда бе.Знаеш ли какъв е процента на евреите в щатите-2,5%. И само един много ама много глупав човек може да се върже на такава глупост.Ако можеха ,глупако те щеха да си направат комунизмата там в америка.Ма не може.Щото там живеят свободни хора.Ти очевидно си немаш и хабер кво е комунизмата.Само че на толкова тъп човел като теб нема да седна да обяснявам.Това което "червенощитко" и приятели са платили 1917г е било възможно само тогава и единствено в русия.Където не е имало държава. Значи така:"червенощитко" плаща метежа,1918г от 316 тартори в русия начело с улянов,само 16 не са евреи.Джугашвилев е джуга тоже.И как точно значи са избити евреите след като всички са евреи.Освен това без подкрепата на "червенощитко" и къмпани от вън си за никъде.И кой спаси еврейската собственост-русия,от разпадане 1980г когато фалира. Кой определи тези цени на енерго ресурсите,които беха безумни.Е не евреите щото не могат,но те излъгаха останалите балъци и те им се вързаха на лъжите.Но това е било КОНСЕНСУСНО РЕШЕНИЕ за цената на нефта.Не е наложено от евреите.Наложено е от глупоста на другите а може и некви отстъпки на евреите.А и да не забравяме почти "гениалното съображение " че ако русия се разпадне атомните и пушки може да попаднат в "неподходящи" ръце.А капитализмата глупако не е нещо дето да го измислиш.Това е обективното развитие на човечеството и в частност развитието на производителните сили.Господи каква въпюща глупост:евреите измислили капитализма.А бе да не би те да са измислили живота а.

Аз

Всъщност, това не е най-опасния момент в ядрената история. Най-опасният момент е бил на 26.09.1983 и оцеляваме едниствено благодарение на подп-к Станислав Петров.

е станало на твоята дата?

Аз

Има Уикипедия. Съветската система за защита от ядрено нападение сработва и дава сигнал за масиран ядрен удар от САЩ по територията на СССР. Подполковникът е бил длъжен по устав да реагира и да изпрати сигнал до командването, вкл. и до ръководството на страната, при което автоматично е сработвало ядреното куфарче. Всички, запознати със ситуацията тогава, по-късно са били сигурни, че ако е изпълнил задълженията си по устав, СССР е щял да отговори със същото - масиран ядрен удар по САЩ. Но той решава, че случващото се е грешка на системата и блокира процедурата. И се оказва прав.

По времето на Андропов има още един случай по време на учения на НАТО..Тогава САЩ обявяват ниво на готовност за ядрена готовност--,,девкон-1.Те НЕ уведомяват за това съюзниците си от НАТО,като създават УСЕЩАНЕТО за ВЗЕТО РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА!!!!!Само и само ДА ВИДЕЛИ КАК ЩЕ РЕАГИРАТ РУСНАЦИТЕ!!!!,,девкон -1,,е последно ниво на готовност-извеждане на ракетите на бойни позиции,ОБОРУДВАНИ С БОЙНИ ГЛАВИ И ОТВАРЯНЕ НА ЛЮКОВЕТЕ на стационарните,подводниците са в бойна позиция!!!!!И това ако е учение!!!!

Аз

Ся... Аз съм убеден, че американците също имат своите аналози на подп-к Петров, но, противно на глупостите в статията, те също знаят да пазят тайна.

Ами и двамата са били разумни.Само,че това е коствало живота на единия.Че и на брат му.

ВЪВ ВСИЧКИ УЕСТЪРНИ Е ЯСНО ПОКАЗАНО ЧЕ КРАВАРЧЕТО РАЗБИРА САМО ОТ РИТНИК С БОТУШ :)) ... ПРИМЕРИ И ОТ ЖИВОТА: - ИРАК , СИРИЯ , АФГАНСТАН, ВИЕТНАМ , КОРЕЯ :))

Куба си плати за тая грешка.....малко след това САЩ налага икономическо ембарго и купоните и мизерията започват. Който е ходил в Куба знае за какво говоря. Днес Хавана можеше да е повече от Лас Вегас, но тя е като Пхенян. Бай Тошя внасяше кубинска захар, да помага на братския кубински народ, та ние плащахме по 1.20лв за пакет при 5лв дневен надник. В Куба курортите не са лоши, въпреки че са най-зле в карибския басеейн, но в тях само туристи от омразния капитализъм могат да отсядат. За самите кубинци е забранено да влизат там с изключение на работещия персонал. Там ядем на глава какво искаме, а само на няколко км от курорта, кубинците си ближат ку*а за сол, щото беднотията е невиждана. Да им е честит руския комунизъм и руската помощ. Там където Раша е "помогнала", даже и мъх не излиза !!!

Слушам те малоумщинити и си ми 1:1 партиен секретар. Секретарската си душица е нямало как да я промениш, просто си сменил службицата за малко повечеко трохички.

Преди три години в Хавана видях повече усмихнати физиономии, от колкото в Лас Вегас преди две. Алцхаймер ти е пийнал мозъка, да знаеш :)

Къде ги видя? В заведението за психични заболявания ли? Може.

Важното е да сме живи и здрави!

това го знаем.Толкова ли няма актуални теми,та ще ни връщате 55 години назад,за нещо което не се е състояло.Смешни сте ,не сте атрактивни.

А ти си плачевен! Народ, който не познава историята си няма бъдеще.

То това нашата история ли е?

Значи, в Турция може, в Куба не може, а :) И в Северна Корея не може. И в Иран не може, нищо, че в Тел Авив може.

Помня това време, извикаха баща ми посред нощ в радио София, очакваше се война...

Като опре до умиране и настъпва пълна липса на желаещи да умрат за свободен пазар, пазарна икономика, демократични ценности, частна инициатива и общоевропейски идеали!

Крачка отпреди 55 г е налична и в момента, или казано по друг начин -една малка крачка преди 55 г, голям скок (в бездната) за човечеството в наши дни.

Слава богу, че сега сме крачка напред!

Аз

Мда... Тогава сме били на ръба на пропастта... Сега - крачка напред...

В 1961-ва година не позволихме да се взриви атомно торпедо и още три опита след това през годините за употреба на ОМП. И днес-във всеки един момент ние сме на боен пост, за да не допуснем унищожението на Земята.

Странно.....как така руските гемии са успели да отидат чак до Куба ???...... Решили мишките да си играят с котката, но на котката не и се играело, та още докато ги монтирали и като видяли дебелия и венест, та веднага ги демонтирали.

странно как са успяли даже без великите фермери да ги усетят,а още по странно е как разни третополови плъхове оцеляват в надпреварата със зетьовете по кофите на надежда и люлин

По всички информации, дори на говедарчета, ако се стигне до бой, братушките ще им пръснат розовите дупета. Затова сега само лаят през оградата и събират де що пропаднал циганор (полски, румънски или български) има, та дано някак да поеме първия удар. Само дето братушките може да са прости, ама не са глупави. Първо САЩ ще изчезне от лицето на земята, а после ако остане някой фойерверк може да ни го пратят подарък, макар че вече отдавна ще сме се удавили в собствените си лайна.

Ти пак ли слезе от постамента!!!!

Още не е късно републиканеца мр Тръмп да унищожи болшевишката гной! Сев. Корея, раССия и китай! По ред на номерата! Има атом за всички червени боклуци!

настъпва студа и майорчето няма с какво да се топли в панелката и почва да троли за хлебче

От изброените май всички имат атом за сините боклуци.

...новата "студена" война вече се води.И е електронна.Руските глупаци може и да не умеят друго, освен да правят бомби, но техните хакери и тролове са на светлинни години в напредъка за прецакване на комуникациите и спама в политическите системи на държавите.

трябваше нашите хора още тогава да ударят комунягите

ти виждал ли си гол задник как сере в коприва,та това представляват вашите хора