Чобанов: Няма съгласие за негарантираните влогове в КТБ

Към момента няма и вероятно няма да има съгласие да се изплащат и негарантираните депозити в КТБ.

Обратно в новината

Коментари - Чобанов: Няма съгласие за негарантираните влогове в КТБ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само не мога да разбера как тази банка е купила друга банка и месец по-късно се оказва, че банката е фалирала??? БНБ не са ли забелязали тогава, че в банката има проблеми? Няма ли направен одит преди закупуването??? И въобще къде е бляло БНБ толкова години???

БНБ обяви фалит на банката преди всякакъв одит, квестори и синдици. Депутатите и правителството продължават да лъжат. ГЕРБ/ДПС вече изнудват за едни пари. Всичко е решено и се действа по план. Какво повече може да се случи до 21 септември, бе Чобанов?!

Това е добра новина. БСП взеха правилното решение - не е коректно народа да плаща нов заем от 3.4 милиарда за да се покрият милионите по казуса КТБ. Но се задава нещо страшно - ако Герб спечелят изборите, ще изтеглят заем от 5 милиарда, както настояват, и тогава народа ще затяга колана до смърт. А Бойко естествено ще оправдае това решение заради трагичното положение оставено от предишното правителство.

Повече от ясно е какво става. Само, че никой не го изрича на глас: ДПС изнасили и обезчести БСП, за да прикрият кредитите си в КТБ. На път са да се съюзят с Тиквата, защото бяха планирали подобен проект преди година... Самият Вежди Рашидов преди не много време казва при Цветанка Ризова, че шефът е Ахмед Доган, Изпълнителният директор е Делян Пеевски, а банкерът - Цветан Василев...

Само да допълня: Колкото повече хидроинженера, а както се оказва и социален инженер - Доган е в играта - ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!...

И последно. Пак казвам, че ако се фалира тази банка, в качеството си на БЕЗРАБОТЕН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД, ОТКАЗВАМ ДА ПЛАЩАМ ИНДИРЕКТНО ДЪЛГОВЕТЕ НА АХМЕД ДЕМИР ДОГАН И ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ!!!

БСП най-после съзират, какъв Франкенщайн създадоха и отгледаха за 25г. Странното е, че ГЕРБ продължава да се хвърля в прегръдката му.

С тази банка стана някакво надиграване . Ясно е вече, че банката я фалираха за да не се върнат някой огроммни кредити . Тарикатите обаче май сами се прекараха . Май ще се окаже, че както кредитополучателите, така и депозитарите са от една партийна боя . Бесепарите усетиха, че това не са техни хора и решиха да ги цакат . Гербаджиите май и те са вън от тази банка (с изключение на горкият Вежди) . Барека май и той навреме се е разкарал от там . Останаха две други интересни партийки, които май са клиенти на банката и които ще гризнат дръвцето - бившите седерасти и най-вече депесарите . Ако е така браво на червените . Отмъщението им е страшно .

Според моите микроикономически разбирания,този човечец,може и да може да върши нещо,но това не е управлението нафинансите в такава разбъркана държава.Иначе е хубавец.Сложи го до Брад Пит и не можеш ги различи.А трябва.

НАЛИ ИМАШЕ ГАРАНЦИОНЕН ФОРНД ОТ КОЙТО ДА ПОКРИВАТЕ ДО 100 ХИЛ ЕВРО?КЪДЕ ВИ Е ФОНДЪТ,ЗАЩО ПАК ОТ БЮДЖЕТА ЩЕ ПИПАТЕ?!?!?!?

Ами вземете и върнете изнесените пари на държавата през последните 20 год. , намиращи се по частни сметки в чужбина и ще оправим положението завчас! Що се напъвате да търсите теле под вола?!

Дразнещото е че ни правят на маймуни. Нали гарантирахте отваряне на 21.07. Всички се изредихте да го обещавате. Явно времето не стигна за ИГРАТА.. Но и ние като сме прост народ и продължаваме да вярваме, а ви си ни ТАКОВАТЕ и грам не ви дреме. В една нормална държава дали ще се размине без арести по високите етажи се пита в задачата?

Спецзакон Дружно брятя да се бръкнем, пенсийките да измъкнем, на Елена и Иван, Веждьо наш и на Стоян, и депозити на Мина, с реформаторска дружина! Кредитните досиета се въргалят по паркета, а пък важните длъжници, с квестори или синдици, ще заформят панаир, пред очите ни съир. А пък Цацаров и Искров, да си спорят до насита, кой бил крив и кой е прав. За народа пак корав! Pasi,17.07.2014

елена и иван да си ти проблема

- Когда будет лучше?.. - Ну, товаришь, уже бьiло...

Вчера минах покрай един гара-паркинг на МВР и видях десетки нови пожарни! Попитайте се : Кой ги закупи и защо стоят, т.е. за какво стоят и ръждясват? Давам ви джокер: "Купувачът" пак се готви да ви управлява от Октомври т.г.!!

Да преви сте геят сергей ги купи, но едва ли ще управлява пак през октомври

Поредния глупак във форума !

За всички е асно, дригарю, че Боко и Цецо са виновни. И за пожарните, и за банките, и за въртенето на Земята и за всичко, което се сетим.

Човече освен заеми да вземаш друго знаеш ли?С какво ще закупиш 20 нови бронирани автомобила като пари няма.А бе ти за нищо не ставаш кой кой те избра за министър.Срам нямате ли?Страх от Бог нямате ли?Стига сте грабили.

И какво, тоя дето иска да ни управлява да не би в къщи да си ги занесе. Не са ли за всички нас тия пожарни. Голяма тъпня синаписал

добре де, за какво е тоя специален фонд тогава, ако в такива случаи се заделят пари САМО от бюджета??? за да има повече бюрократщина? дори да липсват пари, как никой не говори дори за опит те да се проследят и намерят? 21 сме все пак... при първия писък заеми тръгнали да вземат...

В каква държава живеем и за какви избори говорим?! То не остана читав човек, за когото да се гласува. Всичките са за арест и дълга почивка в затвора! Министърът на ФИНАНСИТЕ и Националната банка защитават интересите на олигарси, излизат с детински и непрофесионални изказвания, и невярна информация! 1) За какво съгласие говори това същество от снимката, което претендира на да е министър? Има закон и всеки вложител е бил наясно до каква сума е гарантирана от държават, и съответно следва да се е съгласил още като е поел риска да си сложи парите в тази банка. Откъде накъде ще се търси народно одобрение да се изплащат непазарно високите лихви на депозантите, като дори и вложителите са били наясно със закона? 2) Все още няма никаква оценка за адекватността на кредитния портфейл на банката - сменят се теории за кредитни досиета, които ту се появяват, ту изчезват...и без да знаем каква е ситуацията на активите и пасивите на банката, ние вече сме сметнали, че държавата ще дължи 1.7 млрд.лв? Как по дяволите?! 3) Как може професионалисти-финансисти и банкери да твърдят, че кредитните досиета ги няма и не може да се оцени кредитния портфейл?! Ама населението не яде трици, господа - и ние половината сме икономисти! Досиетата не изчезват току-така от всичките си архиви и копия! И на последно място - защо няма протести сега, когато ситуацията в страната става от ден на ден по-комична или по-скоро - трагична? Къде са вълните от протестиращи, които скачаха по паветата преди година?

+++++++++++++++++++++++++

Няма протестиращи защото няма,кой да им плати.Парите заминаха.

Драги ми лумпени, нали честно спечелените до сто хиляди са гарантирани. Май вие се вайкате и за тези нечестно спечелените, на Веждито а и на целия Герб, ако може да ви дадат някой лев. Какво ли не прави беднотията. Бедния човек може и крака да лиже, за него е непозната думата достойнство.

Не бе не се кахърим за негарантираните депосите, а кога ще си ги теглим, засега май през Октомври в чест на изборите !

ЗА КЪДЕ СИ СЕ РАЗБЪРЗАЛ БЕ ГОВЕДО СЕЛСКО ? ДА НЕ БИ БАНКАТА ДА Е ФАЛИРАЛА, ЧЕ ВЕЧЕ ТРЪГНА И ДЕПОЗИТИ ДА РАЗДАВАШ ? ИЛИ МОЖЕ БИ КАКТО ИМА ИЗЧЕЗНАЛИ КРЕДИТНИ ДОСИЕТА , ТАКА ИМА И НАПЕЧАТАНИ КАТО ЗА НАШИ ХОРА ДЕПОЗИТИ ПРИ КОИТО ДЪРЖАТЕЛИТЕ ИМ НЕ СА ВНЕСЛИ И ЛЕВ В БАНКАТА НО ЧАКАТ С НЕТЪРПЕНИЕ ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ГИ ПЛАТИ !! МНОГО СИ СЕ РАЗБЪРЗАЛ ПИЛЕНЦЕ!! ЛЕКО ДА НЕ СЕ ПРЕПЪНЕТЕ И ТИ И ЦАЦАТА И ОРЕШКО, ЗАЩОТО КАКТО СА ТРЪГНАЛИ НЕЩАТА НЕ ВИ ЧАКА НИЩО ДОБРО !!

ами то и за влоговете над 100 хиляди евро си има закон: при фалит се изплащат на 50 %. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

КОЕ ДАВА ПРАВОТО НА ТОВА ПРАСЕ ОТ СНИМКАТА ДА СЧИТА, ЧЕ КТБ Е ФАЛИРАЛА И ТРЯБВА ДА СЕ ВЛИЗА В ПРОЦЕДУРА НА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЕПОЗИТИ НА КЛИЕНТИ !! ЧОБАНОВ е от същата тази организирана престъпна група която без да има РЕАЛЕН РЕЗУЛТАТ ОТ ОДИТА НА КВЕСТОРИТЕ НА БАНКАТА вече е готов с ЛИКВИДАЦИЯТА И !!! Заради скритите от ЦАЦАРОВ кредитни досиета на фирми държащи над 68% от кредитния портфейл на КТБ , квесторите на банката НЕ БЯХА В СЪСТОЯНИЕ да направят точна преценка за състоянието й !!! ПРЕДИ ДА НИ ЗАГРОБИТЕ С ТЕЗИ ТОЛКОВА ЖЕЛАНИ ОТ ВАС ЗАЕМИ С КОИТО ЩЕ ВКАРАТЕ В НОВАТА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА НАРЕЧЕНА КРЕДИ АГРИКОЛ НАД 2.7 МИЛИАРДА ЛЕВА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ВТОРИ ОДИТ НА БАНКАТА КОЙТО ДА ДАДЕ ТОЧНА ПРЕЦЕНКА ЗА СЪСТОЯНИЕТО И !! ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ МАНИПУЛИРАТЕ!! ВСИЧКИ СТЕ ЗА ЗАТВОРА ГАДОВЕ МРЪСНИ !!

Ситуацията заприлича на вица с компютрите и компотите. Кредитните досиета не били изчезнали, само не били попълнени правилно. Нямало изнесени 200 милиона в чували. Току виж излязло и че банката е на супер печалба и Цветан Василев е прав, че някой иска да му съсипе банката, за да прилапа атрактивните и активи!

Ами , ако трябва да се вярва на официалните одити, заверени от съответните лица, банката Е на супер печалба - поне така е било до към м. Април 2014!;о)) Изобщо мазалото стана голямо - отделно и Чобан Петко раздава депозити без банката да е обявена във фалит, както се изисква по закон;о))

Проблемът с гарантирането на средствата над 200К се представя като основен, но за мен е на второ, че и трето място. Много по-важно е защо се налага да се изплащат и останалите средства и защо държавата направи така, че банката да бъде съборена. Всички сме наясно, че има и такива и онакива кредити. Винаги е имало и ще има. Начина по който действаха БНБ и Прокуратура говори само за едно от първия час на акцията целта им беше да се "вземе" банката от Мустака на всяка цена. Цена, която ще излезе накрая 3 милиарда за нас, а мутрите и схемаджиите ще излапат каймака. Самите БНБ се оплетоха и сега са притихнали, защото явно нещата не са толкова лесни и "взимането" на банката от Мустака, Оманците, ВТБ няма да е толкова лесно.. Накрая може да се окаже, че ще платим сметката 2 пъти, защото като нищо оманците ще ни осъдят в международен арбитраж. Само че Искров и компания ще си се пекат на малдвитие защитени с имунитет и няма да им дреме за белите дето натвориха. Тази държава няма да се оправи докато няма линчувани политици, прокурори, съдии. За последните 25 години стана ясно, че гарван гарвану око не вади, а раята плаща.

Точно така ще стане! Сега БНБ се чудят какво да правят, как да се оправят с батака който умишлено и забележете ПЛАНИРАНО съвместно с правителство и прокуратура създадоха! Нещо се вижда наченки ,че прокуратурата дава назат, май се усетиха ,че няма да се размине толкова лесно! ПО ЗАКОН - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЪРВО СЕ ПРЕДЛАГА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА "ПРОБЛЕМНА" БАНКА ДА СИ ПОМОГНАТ САМИ - АКО НЕ МОГАТ ИЛИ ОТКАЖАТ ТОГАВА БНБ МОЖЕ ДА ПРИСТЪПВА КЪМ ИЗПЛАЩАНЕ НА ГАРАНТИРАНИТЕ ОТ ЗАКОНА 100 000 ЕВРА. Както се писа (ако е вярно, а аз мисля че е) БНБ направо е ИЗГОНИЛА оманците без въобще и разговор да проведен с тях! леле а сега! как ще излизат от батака!

Я! Въртим-сучим и все до бюджета опираме! А уж нямаше да се товарят данъкоплатците... с масрафа на "скъпите клиенти" на частната банка...

Чобаноф, банката не е обявена в несъстоятелност, ти депозити раздаваш ? Направо си плачеш за прокуратура, следствие, съд - десет годинки !

Освен въпросът колко е голям фонда за вложителите, изплува и един друг въпрос. А има ли нещо изобщо в този фонд? В предложението си за закон за КТБ, Иван Искров посочи държавата да тегли кредит 3,7 милиарда, сума която подозрително съвпада с размера на гарантираните влогове и сякаш гуверньорът знае нещо, което ние не знаем..

ами има евролеиски закон които булгаря е подписала за застита на влоговете.тези влогове с суми над 100 хиляди евро при фалит се изпластат на 50%.справка кипар,испаня.исландя.другарите да не се чудат а да прилагат европеиските закони! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Няма как да има съгласие по казус от рода - ти да пиеш, аз да плащам. Това е нормално. Единственият въпрос, който трябва да интересува крупните вложители в КТБ е: - Къде са кинтите? Мен ме интересува аз да не плащам разликите! Предварително се извинявам на редакцията на ДирБГ за това, че давам линк към друга медия, но ми се струва важно. Австрийският финансов всекидневник Дер Щандард има една доста интересна серия от разследвания по линия на актуалния проблем. Има един пловдивчанин Бареков (не Николай Бареков), един руски интересен инвеститор и един български интересен банкер. Защо никой не обръща внимание на тези публикации в чуждия печат? Въпросното издание не може да се определи като жълто, несериозно, пристрастно и т.н.

Има и една-две чалми от Саудитска Арабия дето ги доведе Бойко.

Не се чудете, йощ 1917 чека-то набира българи, защото са най-разнообразен и трудноопределим тип, за най-различни задачи, включително и разгромяването империалистическата финансова система. Пращат ги на обучения, с най-различни самоличности обикалят света, та връзката на барекофците хич не е случайна, няма нищо случайно в т.н. български преход, където и да цфъкнеш се капеесес/бекапе/чека/гереу/... и още куп подобни прогресивни организации.

грух-грух, чоб-чоб, е. e. .eee

Ама БАРБАРОНКА ПЪПЧИВА нема нужда да изплащаш нищо, само кажи на шефа си Доган да върне кинтите Толкова ли е трудно и страшно!!!

Никакво съгласие, не може някои да лапат с голямата лъжица, а после народа да му плаща сметката.

"има съгласие само за депозитите до 196 хил. лв." Кво съгласие трябва да ми демонстрират, при положение че по този казус съществува закон. ЗАКОН! Абе що трябва да ми се правят на благодетели по всеки повод. Или може би са в съгласие да спазват закона. А виж, това е вече важно да се уточнява.

На БНБ й трябва нов меринджей.

Всеки ден само тъпашки мнения вместо решения. Ченгилско копеле!

Мда... Турският сериал КТБ е по-рейтингов от сериалите на всички телевизии. И тази серия ми хареса, но не разбрах следното: "Засега има съгласие само за депозитите до 196 хил. лв. За целта от бюджета ще са необходими 1.7 млрд. лв." За какво съгласие говорим, след като има закон??? Още повече, че банката не е обявена в несъстоятелност...

Абе, къде е Станишко бе, този 'лидер'??!?!

A къде е тиквочев, той нали уж беше спасил банкоите ???

Абе Чобанов, защо поставяш каруцата пред коня. Ти още не знаеш състоянието на банката, а вече говориш за гарантирани влогове като за фалирала банка. Ще дам сигнал до ДАНС, че искаш да я катурнеш тая банка.

Най-добре на тези с по над 100 000 евро и по една минерална водичка да им дават. Все ще намерят от къде. Извинявайте за злорадстването, ама ако имаш над 100 000 евро в КТБ значи или не са твои или са придобити по нечестен или престъпен начин. Човек който има акъл и способности да се сдобие с такава сума, трябва да може да събере 2+2 и да разбре, че КТБ е пирамида.

Никаква милост към тези които са залагали на банката на олигарсите. Да им върнат само парите по закон и то от тези които са изтеглили кредити от тази банка да връщат всичко с лихвите за да компенсират вложителите. Държавата не трябва да дава и 1 ст.

Какъв е % който задължително заделят банките за гарантирания фонд. От тези разчети които ни се представят излидза ,че той е твърде недостатъчен.

Какво се чудите и усуквате ??? Обаждате се на ГЛАВНИЯТ (КОЙ),...А.ДОГАН ,И ТОЙ ВИ НАРЕЖДА КАКВО ДА ПРАВИТЕ ... ВСЕ ЕДНО ПАДАТЕ ОТ НЕБЕТО!!!!!!

Тоя що дрънка глупости? Тези средства са заделени във фонда, който е самостоятелно юридическо лице. Бюджетът не трябва да се актуализира заради гарантираните депозити!

Аха и като във фонда останат 300 милиона никаква банкова паника няма да настъпи, вервайте ми. Трбва да измислят хватка от фонда да се вземат минимално пари.

Мисля от позицията на вложител. След като Чобанов казва, че трябват 1.7 милиарда за да се върнат само ГАРАНТИРАНИТЕ депозити, въпросът е - Да се надяваме ли че в банката има пари или не? Няма значение какво се случва, дали някой иска да бутне банката нарочно или пък тя е управлявана лошо. Важен е резълтатът, а той е - в най-добрия случай никакви пари поне до края на септември. Извод - всяка банка, която е създадена да обслужва определен бизнес кръг може да последва съдбата на КТБ във всеки един момент и без предупреждение. Дали в България има такива банки - решете вие. Ако сега са необходими милиарди и се намерят /дори само за гарантираните депозити/ - дали това може да се случи повторно - решете вие. Да подаряваме ли парите си на български "бизнесмени" и "политици" - пак решете вие.

В банката няма пари, защото събраните депозити са раздадени като кредити, както е във всички банки. Получи се недостиг на налични средства, защото хората тръгнаха да теглят, просто БНБ трябваше да даде заем, а квесторите и одиторите можеха да извършват надзор и контрол и без да се затваря банката. Вина естествено има и оня некадърник Цветан Василев, който не направи никакъв опит с другите акционери да си направят ревизия и да продадат нещо, за да покрият евентуалната дупка, а побърза да се предаде на другите некадърници от БНБ.

Разрешете на вложителите с гарантирани вземания да изтеглят някаква част от вложенията си, а след това мислете за останалото. Хората започват да изнемогват.

Защо трябва да се обсъжда, нали има закон?! Или когато се засегнат интересите на недосегаемите, законите не важат...На това ли му викате правова държава??????

си мисля че ЦВ казва истината и защо Капута мълчи и не защитава създателя си ?

Разбраха, че номерът няма да мине и бият отбой. Това добре, надявам се, че са се отказали от безумния проект на Закон за КТБ. Значи нещата могат и да станат по сега действащото законодателство. Чобанов казал: Засега има съгласие само за депозитите до 196 хил. лв. За целта от бюджета ще са необходими 1.7 млрд. лв. Кой ви иска съгласието /и да си го приписвате като значим принос/, няма нужда от вашето съгласие процедурата е написана в закона за защита на влоговете. Според него всичко зависи от това колко време ще продължи одитът на КТБ и кога БНБ ще е в състояние да каже каква е дупката в капитала, т.е. колко отрицателен капитал се получава по отношение на КТБ. Значи, без данни от одит вече сте решили, че има дупка в капитала. Пропуска да каже обаче, че вече са решили да ликвидират банката, защото само при ликвидация започват да се изплащат депозитите до 196 хил. лв. от Фонда за гарантиране на влоговете. Ако ви е любопитно да знаете какво следва по-нататък четете Закона за банковата несъстоятелност и Закона за гарантиране влоговете в банките.

а защо просто не се стегнат всички и да отменат незаконно взетите пари от КТБ от тарикатите-кредитополучатели, собственика-мошеник и всичките облажели се служители от тази банка. Защо трябва хората, които хал хабер си нямат дори, че е съществувала тази банка да платят заради мошениците, крадците и тарикатите...

Като се е разбрало, че кинтите на баровците хващат лед и мухъл и като са зазвънели едни телефони, че като са полетели едни люти закани, вие да видите тогава как са се появили кинтите, че и излишъци може да се намерят в някой от трезорите на банката. Накрая онези несретници от БНБ ще операт пешкира, че са наложили надзор заради обявената от самата КТБ неплатежоспособност. Пълен цирк започва да става! Добрата страна е, че бордът работи, а повечето банки не помръднаха заради кефа на няколко куки с безумен поглед.

Стига с тая колективна вина.Да няма народа да плаща над 196 000 за негарантирани депозити.Значи банкерите като взимаха по 200 000 лв заплата даваха ли на мен и на семейството от тяхната заплата?...НЕ! Защо аз да съм съпричастен към някоя избрана банка?

1. БНБ трябваше да е отнела лиценза на КТБ след седмия работен ден на неплатежоспособност (чл. 36 (2) от ЗКИ). Не го прави и по настоящем, макар да е длъжна по закон. Никой не пита нищо... 2. ФГВБ трябваше да е получил данните от КТБ за гарантираните депозити и да подготвя избраната от него банка за превеждането на парите. Нищо не е направено, никой не пита нищо... 3. Ако не достигат парите във ФГВБ, той може да изиска вноските на банките за следващата година, както и да вземе заем (от БНБ или друга/и институции). 4. С активите на КТБ (тези, които могат да се съберат) първо се връща заемът, взет от ФГВБ, след това се попълва ФГВБ до изразходвания размер, за да има гаранция в случай на друга банкова неплатежоспособност. 5. Вложителите за сумите над 100х. EUR се удовлетворяват по реда на банковата несъстоятелност. Няма никакви причини освен популизъм да не се работи по законоустановения ред. Нито е нужна актуализация на бюджета, нито пари от Държавата.

Прав сте, надявам се, че и управляващите са чели законите. Почва да ми оформя една мисъл, че сагата около КТБ е само претекст за други неща. Като от една страна да покажат колко са загрижени за всички депозити, и от друга страна да се използва кризата КТБ като претекст за емитиране на милиарди нов държавен дълг. Бонус за някои - неплащане в пълен размер на кредити, придобиване на апетитни активи на подходящи цени, а забравих и депозитите над гарантираните - дайте да ги оправим, да не изгорят париците, дето толкова са треперили да ги изкарат.

Абсолютно! Затова трябва по правилата и веднага (или по време) след изплащането на гарантираните влогове - попълване на ФГВБ. Никакви бюджетни упражнения, заеми и т.н. Ако банката е ОК, след покриването на задълженията - продължава да работи. Има 6 месеца да отвори. Но държането на дребните вложители като заложници е в нарушение на няколко закона.

означава че когато започнат да изплащат парите на хората банката няма да съществува вече и те няма да са на власт, сиреч остатъкът от активите на банката ще бъде усвоен до тогава, познайте от кой:)

Преди да е известно действителното състояние на банката изобщо не може да се говори за гарантирани и негарантирани суми! Ако банката си е добра изобщо няма да се наложи, а ако не е има начини да бъде подобрено състоянието й! Това бързане да се обяви за фалирала е много съмнително и явно прикрива постигането на мръсни цели! дано не успеят!

Няма такъв филм! По закона за кредитните институции една банка, която не удовлетворява паричните си задължения повече от 7 (седем) работни дни е НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНА (не фалирала, а непалтежоспособна). Тогава е предвидена процедура по отнемане на лиценза, покриване на гарантираните влогове с лихвите (до 100х. Е), а след това като излезнат резултати от одити и оценки на състоянието се решава дали да получи отново лиценз и да отвори врати или да се обяви фалит/несъстоятелност и да се влезне в ликвидация. Едното (неплатежоспособност) и другото (фалит) не трябва да се бъркат и не трябва да се обвързват, особено за банка, която държи под 10% от пазара и няма системно значение (нито платежна система, нито кредитиране, нито нищо не спира когато КТБ излезне от "играта").

До колкото си спомням банката поиска да е под особен надзор на БНБ точно за да не изпадне в неплатежоспособност в резултат на криминална атака! Няма на света банка, която да издържи, ако всички вложители тръгнат да си теглят парите от нея в рамките на 3 дни!!! А точно това се опитаха да направят зорлем с КТБ.