”Кремиковци” няма шанс

Оздравителният план за "Кремиковци" не съдържа нищо, което да ни позволи да се изкажем, че този комбинат може да работи.

Обратно в новината

Коментари - ”Кремиковци” няма шанс | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

отностно pablo (12.11.2009 г. 16:44ч.) Малко факти - Кремиковци е създаден през 1963 г. и работи печелившо до 1999 год. Тука грешите г-н Pablo, по времето на Луканов, парламента отпусна на Кремиковци 1 млрд. лева субсидия! И това е само за 1 година, правете си сметката!

Пак разбрали неразбрали.До 1989 г.проблем с Кремиковци е нямало и нямаше да има,ако Мишата Горбачов не скапа СССР.Ние като рожби на българосъветската дружба возехме желязо и руда и въглища през Варна запад-(по малко),основно Бургас и Лом.И отново казвам,ако нещата в СССР бяха същите-проблем с Кремиковци нямаше да има.Ами газопровода строен през1972-1973 .Що се правите на по-по-най.Над входа на лудницата в Ловеч висеше надпис Ние сме рожба на българо-съветската дружба Годината 1969. Да ние всички сме рожби,но сега руда и желязо от Аржентина и въглища от Южна африка ли да носим ,за да го има Кремиковци.А, разбирачите,това кажете във форума ,а не като на предизборен митинг

металурэи иэлеэте и набийте мениджмънта и синдикатите - те са най големите виновници

наливаха се парички и ги лапаха акулите-ръководство, и т.н. Що се отнася до работниците - всичко читаво отдавна се иэнесе. Стоят висшия мениджмънт эаради огромните эа неработещо предприятие эаплати и пияниците. Наэдраве и последния да эатвори вратата , че смърди !

Кремиковци няма шанс.Така е.Обаче грабителите му си траят и си гледат кефа и шанса.Ние също нямаме шанс,докато ни грабят.И ще започнем да внасяме пирони.Да се сринат всички заводи в България,ако още има останали.Да се съсипе селското стопанство,до гола ливада.И само ще си внасяме.Хем пък и чуждото е по качествено.

Какво ти са виновни съдебните лекари или гробарите? Те само констатират смъртта. А тази на Кремиковци беше предизвестена още при проектирането му. То си е на загуба още от 1963 година .

ти виждала ли си го Кремиковци? Това не е една огромна сграда, моме.... Прав си - много по голямо е . Това са хиляди унищожени декари земя от Софийското поле. Това са десетки хиляди напразни животи отишли заради поредното комунистическо недомислие основано на трите П-показност, парадност и представителност. Да е казал някога правешкия тарикат - Извинявайте че ви подведохме . - Не е . И следовниците му няма да го кажат, но ще пеят дитирамби колко било печелившо и как псевдодемократите го били затрили това ГОЛЯМО НЕДОНОСЧЕ.

Кремиковци е едно недоносче...

Няма ли да го съборят това кремиковци най-после?

ти виждала ли си го Кремиковци? Това не е една огромна сграда, моме....

няма шанс, факт, то БГА Балкан също нямаше шанс, и АЕЦ-а...

Извинявай, но това че преди 89 не се е говорело дали са печеливши или не, Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ. Повече от колкото сега се е говорело, разликата е само централизираното отпускане на средства и разрешения. Но е доста нахално и дебелооко да твърдиш, че сметка не е правена - правена е с пъти по-добра от сегашната.

Нито гайка не е завита след бай Тошо. Е, ми не може 100 години да живеем с оставеното от комунизма. Айде размърдайте си демократическите дупЕта и направете нещо и вие! Белене било неизгодно, Кремиковци нееколкогично... Козлодуй остаряло. То е лесно да се лежи и да се намират кусури на направеното. Стига сте чакали Неволята...! Той Господ помага, ама в кошара не вкарва. Лозето неще молитва, а иска мотика.

грозно е да отричате това, което ви е изхранило и възпитало. Погледнете наистина какво е създадено за последните 20 години, и спрете да словоблудствате. Тук не става въпрос за строй - тук става въпрос за това дали ни управляват купени от държави-конкурентки лекета - като Франция на пазара за енергия или Германия на пазара на ЗММ и прочие. И преди да сте джафнали за качеството, погледнете китайските стоки в Европа и просто млъкнете....

Е работил на печалба. Не такава, каквато се е очаквало, но Е. За 1доларовата далавера на Костов, няма да коментирам, тя е антибългарска, както и (при него е пуснато и прието) затварането на АЕЦ-а, съсипването на ЗММ, ел-заводите, консервната промишленост, държавните винзаводи и пазара за тютюн в Русия.

da za edin dolar ama s dalg kato za svetovno vreme beshe darjavata da se ottegli s teq smeshni pomoshti.az plashtam danaci a darjavata naliva i naliva v gubeshti predpriatiq.kompaniq e chastna.ima drugi sobstvenici.sluchvas e spravedlivo za vseki danakoplatec.

Изобщо, има ли поне едно нещо, което да има шанс в нашата държава? Туризъм ли, индустрия, наука, .... Само зеленината.

С извинение да съм леко груб,500 години ще стигнат,когато вече няма да има разделение на валута,държави и закони

Защо му е на един народ, обречен от свои компрадори и чужди окупатори, тежка индустрия /въобще индустрия/ и металургия!?!? Предназначението му вече е да предоставя на господарите си само келнерски, проститутски, теляшки, черноработнически, чистачески, ратайски и подобни услуги!!!!!

До 1989 г. изобщо не може да се говори за печелившо или губещо предприятия - икономиката беше друга. А след това просто се видя, че не може да е печелившо. Живеше само благодарение на неплащане на много задължения към държавата и държавни фирми или структури. Ако беше нормална фирма отдавна да бе обявена в несъстоятелност.

Кой ти каза, че Кремиковци е работил на печалба? Червените ти баба и дядо ли? Кремиковци от самото си създаване работи на дотации (при социализЪма) и на загуба (след това). Амаен от тъпи комунистчета.

Кремиковци е работил печелившо, защото не са правени инвестиции в иновации и пречистване. В момента който трябваше да се направят всички избягаха с писъци. Сега вече е късно. По-евтино ще излезе да се инвестира в нов завод, но той трябва да е близо до пристанище заради суровините. В социализма имаше идея производствот постепенно да отиде в Дебелт, какво стана с това - не е ясно.

ТАЗИ ГИГАНТОМАНИЯ ОТ СОЦ.ВРЕМЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРЕМАХНЕ В МАЛКА БЪЛГАРИЯ. ДА СЕ ОПРАВЯТ ПЪТИЩАТА ЕКОТУРИЗМА ЛЕКА И ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВА ПРОМИШЛЕНОСТ ЕКОЗЕМЕДЕЛИЕ И НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ. ПАРИТЕ САМИ ЩЕ ДОЙДАТ.НО НА ПЪРВО МЯСТО ТРЯБВА СЕ НАМАЛИ ВЛИЯНИЕТО НА КОМУНИСТИТЕ. ТЕ СА ПРЕЧКА ЗА ПРОГРЕСА.

Малко факти - Кремиковци е създаден през 1963 г. и работи печелившо до 1999 год. , когато е продаден от другарят костов на близкият му приятел пламен тимев за ... 1 долар !!! оттогава Кремиковци разбира се се разграбва безпощадно от новите ни псевдодемократи, които не саздъдоха НИТО ЕДИН завод, а се хранеха от продажбата на построеното от лошите комунисти ! Естествено, че Кремиковци няма шанс сега, защото е препродавано и стопанисвано от алчни некадърници ! Въпроса е обаче как така 36 години работеше успешно, а демократите ни не могат да го направят печеливш вече 10 години ! Както се казва - толкова си могат псевдо-демократите ни, защото когато си некадърен - всички са ти виновни и винаги се проваляш - идеален пример за тези качества е другарят костов, чиито неадекватни решения съсипаха живота на цяло едно поколение - същото, което постори 90 % от България в която живеем сега ! Въпросът е - колко години псевдо-демокрация и колко стотици милиарди левове ще им трябват на новите десни лумппени за да постигнат поне 10 % от това, което построиха тези толкова лоши комунисти ?

Другарко Караджова, така ти диктува да говорите и действате шефа ти , бат Боко Вмирисов,който тук гони лични бизнес интереси.Отдавна се е полакомил от 100 000 дка безценна българска земяу върху която е построен Кремиковци и се кани неговата банка СИ банко да го вземе и си построи бизнес център. Въобще не го еня нашия псевдодържавник какво ще стане с българската икономика без собствен метал и без производствата с които е свързана нуждата от метал! Стига манипулации и фалшификации ЛАКЕИ НА ОЛИГАРХИЧНИЯ КРЪГ СИ БАНКА!!!!

Толкова лъжи на едно място и Гьобелс не е слагал, колкото си сложил ти бе Паблито. ЩОМ ИСКАШ ФАКТИ ЕТО ГИ:Тайните фалити на комунизма-Кремиков заводът в Кремиковци да е построен за развитието на металургията в България, икономическите загуби от него за държавата, социалните и екологичните последствия са толкова големи и продължителни, че той се превръща в унищожителен пример за безумната политика на комунистическото управление. Историята започва през 1954-1955 години, когато български геолози откриват край тогавашното село Кремиковци находище на желязна руда - сидерит, барит и олово. След историческият Априлски пленум на ЦК на БКП се заговаря за металургичен комбинат. По искане на Тодор Живков Хрушчов изпраща съветски специалисти. Те обаче заключават, че става въпрос за комплексна руда, за която нямат технология, и предлагат, ако се строи завод той да е само за валцуване на стомана, като СССР ще доставя стоманени блокове. Българската страна не се съгласява и впоследствие при всички посещения на високо равнище се настоява за строителството на завод с високи пещи за добив на чугун и стомана. Тодор Живков е убеден от тогавашният министър Георги Павлов и поставя въпроса лично пред Хрушчов въпреки несъгласието на други специалисти и на председателя на комитета по планиране Руси Христозов. От СССР се изготвя проект за завода, който е представен в българското Политбюро на ЦК на БКП и е одобрен. По време на обсъжданията някои български специалисти и част от съветските се аргументират, че продавайки добитите в завода барит и олово ще се покрият всички производствени разходи и добиването на желязо ще бъде безплатно. Впоследствие се оказа, че баритът не е търсен продукт на световният пазар, а оловото не може да се отдели и финансовите резултати не се потвърдиха.Фактическ металургичният комбинат започна да работи като нерентабилен, което положение и до ден днешен не е променено посочва Огнян Димитров, който е заместник председател на Държавния планов комитет през 50-те години на миналия век, отговарящ за капиталното строителство. Високата цена на взетото политическо решение се обуславя от провежданата от Тодор Живков политика на скок в икономическото развитие. Затова и първоначалните срокове за изграждането на комбината са значително съкратени, а изготвеният план е заменен с такъв за ускорено изграждане на комбината. В пълен разрез с утвърдената Технико-икономическа документация мощностите са сериозно завишени, без да се помисли и провери как това ще се отрази на обвързването, между отделните цехове и на обезпечаването им със суровини. както и върху резонния въпрос за икономическата рентабилност. Още преди заводът да е напълно завършен, се оказва, че мощностите му не могат да бъдат напълно натоварени поради липса на суровина, а някои от отделните производства, като това на чугун например нямат пазар и в СИВ. На сигналите на различни специалисти за възможните неблагополучия от разрастването на тази гигантомания Тодор Живков не обръща никакво внимание. Комбинатът е открит през мсец ноември 1963 година като едно от новите големи завоевания на социализма. Самият Тодор Живков казва след промените от 1989 година Спомням си, че когато се обсъждаше въпросът за Кремиковци ние имахме първоначална идея производството му да не надхвърля 500 000-600 000 тона годишно, но Хрушчов каза: Вие какво искате да правите - чайник или металургичен завод!? И досега няма технология за преработка на рудата добивана в Кремиковци. Тодор Божинов зам. министър-председател посочва :Класическата технология при Кремиковци не може да се използва за преработка на кремиковската руда. Тя е с ниско метално съдържание 30-32 % желязо, докато тази технология за производство може да се влага за руди със 70 и над 70 % желязно съдържание. В по-късния етап се установява режим, при който кремиковската руда е само 25 % от суровината която се преработва в Кремиковци, а 75 % са вносна руда от СССР и други страни. На практика това означава, че разчетите за ефективност на Кремиковци не са се потвърдили в производственият процес. От 2 200 000 тона само 500 000 тона са от наша руда. Оскъпяването на продукцията е предизвикано преди всичко от големите транспортни разходи. Така например през 1984 година товарите от бургаското пристанище до Кремиковци са около 1 800 000 тона коксуващи се въглища и 1 500 000 тона стомана на блокове, тоест общо 4 300 000 тона са превозени от Бургас до Кремиковци или 18 % от товарите на ж.п. транспорта в България през 1984 година са за Кремиковци.