Това заключение направи министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти, като се позова на липсата на предвидени екологични подобрения в документа. Екоминистърът представи първите 100 дни от работата на новото ръководство на МОСВ, предаде БТА.
В оздравителния план на "Кремиковци" няма нито ред и нито стотинка, предвидена за екологични подобрения, каза министърът. По думите й това означава, че няма как този план, дори и да е добър, да се реализира, тъй като не е възможно да се работи без комплексни разрешителни.
Една от инсталациите, която е сравнително по-чисто производство, има преходен период до 2011 г., но за да се издаде комплексното разрешително трябва да мине най-малко една година, т.е. срокът ще е изтекъл, посочи Караджова. Според нея в оздравителния план се предвижда на втори и трети етап да се пуснат доменно и коксово производство, които са изключително замърсяващи. Абсолютно невъзможно е това да се случи, без да е извадено комплексно разрешително, подчерта тя.
По думите й "Кремиковци" ще се третира като нова инсталация и затова трябва да са изградени всички производства с най-добрите налични технологии, което изисква няколко години и стотици милиони средства. От тази гледна точка оздравителният план не съдържа нищо, което да ни позволи да се изкажем, че този комбинат може да работи, заключи министър Караджова.
На въпрос за балираните отпадъци на София министърът на околната среда и водите Нона Караджова отговори, че перспективата е да се справи с проблема. По думите й остават около една пета от балите със столични отпадъци, които и в момента се извозват. Има договор за приемането им с община Пловдив, поет е ангажимент и за Харманли, в процес на договаряне е и за Ловеч. Има предложение от Оряхово, предстои уточняване на параметрите между двете общини, посочи Караджова.
Усвоени са 37% от отпуснатите на МОСВ 500 милиона лева по програма ИСПА. Към началото на мандата на новото правителство е установено, че половината от проектите за над 330 милиона евро са изключително рискови.
„По програма ИСПА картината е много печална”, заяви Караджова и допълни, че крайният срок за приключването на проектите е края на 2010 година. Тя даде за пример проект в Ловеч, който се бави девет месеца. Закъсняват и проекти в Кърджали, Сливен и Кюстендил. Според министъра нарушения има в още 15 общини.
Предприети са действия за създаване на схема за "зелени инвестиции", чрез която в България да постъпят финансови ресурси от продажбата на свободните емисии на парникови газове на страната ни, допълни Караджова. Желанието на МОСВ е със средствата да се финансират проекти на граждани за саниране на панелни сгради. Предвижда се 90 на сто да е безвъзмездното финансиране от държавата, а 10 на сто - съфинансирането от гражданите.