Средната класа затъва в дългове

Ниският процент изрядни плащания са традиционни за януари поради празничното разточителство и липсата на финансово планиране през декември. Този път картината беше допълнително усложнена от изключително ниските температури и грипната епидемия.

Обратно в новината

Коментари - Средната класа затъва в дългове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

аззз

:)

аззз

журналистите кого наричате средна класа - хора с доходи над средните ли? :):):)

тези дето нямат външна тоалетна :)

КАКВА СРЕДНА КЛАСА БЕ ТЪПАЦИ! ТАКАВА НЯМА, ИМА БЕДНИ, МНОГО БЕДНИ И МНОГО БОГАТИ. КЛАСАТА БОГАТИ, СИРЕЧ СРЕДНА, НЯМА ОТДАВНА ТАКАВА. КАКВО САМО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ. СРЕДНАТА КЛАСА СТАНАХА БЕДНИ, БЕДНИТЕ - МНОГО БЕДНИ, А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА БОГАТИТЕ, ТО СЕ ЗНАЕ ЧЕ НЕ СА БОГАТИ ОТ ЧЕСТЕН ТРУД, НО В ТЯХ Е И НОЖА И ВИЛИЦАТА.....................

Проблемът не е в хората, които "не са си преценили възможностите", проблема е в лакомите банки. Рискът го поема единствено и само длъжника!!! Когато човек има вземане даване с банка то той няма НИКАКВИ ПРАВА само ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Не говоря само за кредити дори и лихвите по влоговете банките си ги променят по n пъти в рамките на договорения срок. Но това последното повечето хора не го следят и дори не знаят. Осъзнайте се банките са равностойни на циганските заложни къщи само дето са по-лъскави....

Добре но едно нещо не можеш да отречеш - Те (Банките и Лихварите) НЕ ЛЪЖАТ - Просто Вие не четете ситния текст в договорите, всичко си е така както са го написали. Не отричам кредита и нуждата от кредит но преди всичко прочитай целия договор с разбиране и ако ти отърва подписвай

Само дето не дават възможност да се чете :) Бутнаха ми под носа окончателния договор и казаха подписвай и като се зачетох инспекторчето се изнерви, аз отказах да подписвам без да чета и останах без кредит и тогава ги псувах, но сега съм благодарна :) Та така - това много накратко де.

Мила Ив, нека първо да ти кажа, че искрено съжалявам за състоянието, в което се намираш. Без да те съдя, бих те насочил с няколко въпроса в една по-правилна посока на разсъждение: 1. Погледни в себе си и потърси причини за неуспеха си там. Например, тези твои две висши свързани ли са за постигане на някаква определена цел? Каква е тя, какво искаш да направиш в живота си? Това ли е било правилното място да инвестираш време и пари, нямало ли е нещо по-добро? Като цяло, конвертируема ли си като специалист, това значи, ако сега, примерно, отидеш в Лондон или Париж, ще можеш ли да си намериш работа? (допускаме, че там няма шуробаджанащина) 2. Отговори си на въпроса, колко пари биха те удовлетвирили като заплата. 1000? 5000? След като уточниш сумата, установи какви още умения ти липсвват за профила и си създай план как да ги набавиш. 3. Следвай целта си методично и С ПЛАМ. Никога не забравяй накъде си тръгнала и какво искаш да постигнеш. Накратко - съвсем просто е. Като нямаш цел, няма и къде да отидеш. Осмисли живота си и си следвай мечтите.

Поздравления за мъдрите коментари, които абсолютно съвпадат с моите виждания! Най-смешното е, че тези, които са затънали, продължават да не слушат по-умните от тях и да търсят вината за положението си извън себе си! Естествено, не искат и да чуят грам от това, което им казвате, а приказката за давещия се изобщо не им харесва!

Какво става ако имаш Потребителски кредит,имаш жилище което НЕ е ипотекирано и не плащаш кредита понеже си безработен?

Ммм...лошо, според сегашните зако излиза че си абсолютен престъпник и то от най опасните ! Дължиш 500лв. на Банката ! ЗА ТВА МОЖЕ ДА ТИ ДАДАТ 10 ГОДИНИ !Най-добре иди гръмни някой банкер за да има смекчаващи вината обстоятелства(за убийство почти никой не лежи в тая държава)и да те осъдят на 2 години затвор, като едната ше е условно, а половината от другата ше ти я опростят за добро поведение :)

Значи кредита се ОПРОЩАВА.

БРЦК

Прехвърляш собствеността си на някой и банката пие водица от студената. Иначе имат право да ти продадът жилището.

И така ще продължава, защото 23 г . ни управляват мутри. Никакви съществени икономически и политически ходове за подобряване на ситуацията. Просто мутрите освен да крадат от друго не разбират.

През комунизма имаше само една банка БНБ, която не скубеше хората като кокошки. Сега има много банки, всяка от които се чуда как да остави някой на улицата през зимата, да му открадне автомобила, да го докара до самоубийство....Аз съм прост човек ама ако ме пита някой за мнението ми коя система е по-добра познайте кво ше му отговоря :)

Най-вероятно отговора ти ще се коренни именно в това, че си прост човек :)

Абе прост съм си мойто момче, ама ей на едно време с по 20 лв. вноска на месец изплатих апартамент, а сега младите, умните с по 1000лв. и нагоре заплата не могат една гарсониерка-сапунерка да си посволят...ама съм си прост де...

Всички банкери и икономисти НА СТАДИОНА !

За бога братя не плащайте Собствениците на капитала ще стимулират работниците да купуват все повече, ще ги насърчават да вземат повече и по-скъпи кредити, докато техният дълг стане непоносим. Неплатеният дълг ще доведе до фалит на банките, които ще трябва да бъдат национализирани, а правителството ще трябва да поеме по пътя към комунизъм. Карл Маркс, 1867г.

В България няма банки. Има само едри лихвари, които лъжат хората. Нормалните банки не се държат по този див и просташки начин с обикновените хора.

СРЕДНА КЛАСА В БЪЛГАРИЯ НЯМА ! .

ТЪКМО ТОВА И АЗ ЩЯХ ДА НАПИША.

Интересно ми е мнението на експертката Миткова-Тодорова - "когато стане ясно, че месечните ви разходи надвишават приходите ви, трябва да вземете мерки и да препланирате плащанията си в максимално кратки срокове..." Е, как тъй - приходите ми намалели, аз трябва да препланирам още по-скоростно изплащане...Нещо не разбирам, но то е, защото съм балък сигурно...

демек да си намалиш харчовете- ще подминаваш щанда с луканката и ще караш на кисело мляко и ошафа дето си го приготвил по Илинден. Няма да пафкаш Давидофф- ще си свиваш качак от Работническо дело и така

"Когато стане ясно, че месечните ви разходи надвишават приходите ви, трябва да вземете мерки" Г-жо,то от много отдавна,на народа му е станало ясно,май само на вас,сега ви се прояснява! При заплата от 600 лв,ток-100,парно-100,вода 25,телефон,интернет,карта за гр.транспорт,понеже с кола е непосилно вече и др.битови сметки,да видим вие какви мерки ще вземете? Ще започнете да снасяте яйца и да си садите с хората от блока домати в пред блоковото пространство!? Ай сиктир с вашите размисли и страсти!

Само погледнете къщите по села и градове - повечето двуетажни и се сетете кога са построени и как и кой сега може да си позволи такова нещо? Ще има да си мечтаем да се върнат онези безгрижни години, ама няма да стане, всичко отдавна е разграбено или унищожено.

Госпожо МитковаТодорова, по повод репликата Ви "Когато стане ясно, че месечните ви разходи надвишават приходите ви, трябва да вземете мерки и да препланирате плащанията си в максимално кратки срокове", аз пък съветвам незабавно да се спрат изплащанията по кредитите. В нашата мила държава, където такива като Вас направиха законите за такива като Вас, неплащането на кредитите е АДМИНИСТРАТИВНО, а не наказателно нарушение. Иззедниците в банките ще бъдат принудени да обявяват кредитите за лоши и те ще си остават отговорност на банката. Икономическият индикатор за преминаване на финансовата криза е затварянето на неограничено количество банкови клонове. Е, пролетарии от България, какво ще кажете да креснем "Стига!"

Трябва да знаете, че банките са раздали като кредити депозитите на Българските граждани а не собствен капитал. При неплащане ще загубят спестителите.

Като са толкова умни банкерите и предвиждат с петдесет хода напред и знаят бъдещите рискове и най-вече обвиняват обикновенния човек , че не бил финансово далновиден следва да се прехвърли риска на тях, щото могат да се пазят от него. Въвеждаме частния фалит и всичкото риск да отива в банките. Ама не искат, нали? Щото всички знаем, че нашите банкерчета са в последния вагон и грам не виждад пътя напред.

Колеги,трябваше да прочетете поне малко от "Капиталът" на Маркс,когато рипахте на площадите,а не сега да се чудите, що е това капитализъм,банки,лихви и т.н.

... тегли лихви от влоговете и си свирка... Законът е отдавна на нейна страна.

Аз нямам кредитни карти.И кво?Да се опитват да ни накарат да живеем в дългове , е приоритет на банките.Така цял живот плащаш за неща ,дето са те излъгали ,че ти трябват (изключвам жилището) и като се пенсионираш . получаваш 170 лева пенсия... , ако се пенсионираш.На сила американец НЕ желая да ме правят, ония цял живот плащат всичко на кредит , и сега повечето вече нямат домове...

Е тук-таме се среща средна класа. Ако си близко до сърцето на твоя работодател - си ставаш автоматично средна класа. Другата алтернатива е кредити до дупка пък кавото ще да става. Кризата в БГ винаги идва със закъснение, защото някои трудно слизат на земята. Особено тези, котио грабят с пълни шепи...

кое от изброеното по горе не е вярно. Това е и мнението на САЩ и Европа, ако прочетете и западната преса.

Ама ти какво, мисленето на САЩ ли хвалиш?! Същите САЩ ли, които докараха тази финансово-икономическа криза, от лакомия, от която пламна целия свят?

не ми говори само за САОЩ,че ми се повдига от тях и техния Уорлик,смотаняка.

Не знам каква западна преса четеш?! За справка. Благоприятната глобалната икономическа и финансова конюнктура се срина през 2009 г. вследствие на некадърността и алчността на финансовите акули от Wall Street. Впрочем, причините на сегашната световна криза, която тръгна от Щатите са подробно анализирани в материалите на Конгреса на САЩ, в докладите на водещи световни икономисти (виж.Economist, в Financial Times). Според специалната комисия към американския Конгрес, кризата е можело да бъде избегната, ако американските държавни регулатори, мениджърите на корпорациите и инвеститорите на "Уолстрийт" са действали добросъвестно. Доклада на комисията излязъл още в началото на 2011 г. Не е лошо да се запознаеш с него, преди да ни даваш за пример Щатите

Никой не ни е виновен, най- малко банките. Цялата вина е в самите българи - със социалистическо мислене, неевропейски образовани, по балкански шмекеруващи и мързеливи. Късмета ни се усмихна, когато Царя спечели изборите: Само забележете : Приеха ни в НАТО, приеха ни в ЕС, икономиката тръгна рязко нагоре, рейтингите ни се повишиха неколкократно, Царя беше канен навсякъде по света като РАВЕН, Милен Велчев избран като най- добър финансов министър в света!, Меглена Кунева - за европеец и еврокомисар на годината. Какво от това имаме сега. Повярвахме на лъжи и компромати, написани от местните политици, мафиоти и медии, свалихме Царя и изтървахме ВСИИИЧКО.

Пловдив, какви са тези фантастики? Българинът обеднява постоянно поне от приемането ни в Комунистическия Съюз. Е, и от по-рано, но от тогава още по-рязко. А животът на кредут си е баш "европейско (И американско) мислене. Времената преди 90-а може да бяха не по-малко ужасяващи, но задлъжнялостта на обикновения човек съвсем не е сред проблемите на тогавашното време.

в българия нямя средна класа що за глупости затъвала средната класа

.. сигурно имат впредвид държавната администрация...

Защо като лихвата е плаваща/зависи от много фактори/,плава само от 12% нагоре?!?! Процесът на махалото е известен -след едната крайност идва другата-и банките ще му мислят,нищо ,че се правят на големи хитреци.......

"средната" класа да беше и средноинтелигентна, нямаше да е никак зле, но за съжаление са толкова затънали в материализъм, че хич не мислят и много ги кефи да са финансови роби на корпорациите. Стигнахме ги американците...по простотия, алчност и мозъкопромитост.

Моя личен протест срещу изедниците наречени банки е ПЛЩАНЕ В КЕШ ! НАВСЯКЪДЕ САМО В КЕШ ! Така не плащам никви измислени и безсмислени комисионни на банките. Банките са кърлежи ! НЕКА ДА ГИ ОТСТРАНИМ ОТ ЖИВОТА СИ !

Това че си мислиш че не плащаш никъде никакви такси така е показателно за жалкото ниво на финансова култура на българина. Кеша е най-скъпия инструмент за плащане : трябва да го теглиш от банката, да приемаш това че не се олихвява и инфлацията го яде, трябва да го пазиш да не ти го откраднат физически и да не се повреди. А и освен това над определена сума е незаконно да плащаш в брой. Така че смятай правилно. И не забравяй че таксите за теглене са обикновено едни от най-високите във всяка банка. А някои имат и изисквания за предварителна заявка при по-големи суми.

Жоре, па не си прав мойто момче :) Тия глупости дет ги говориш не знам у кой учебник си ги чел ама реалноста е друга. Дал съм под наем едно апартаментче, наемателя ми плаща в КЕШ, щото ако иска договор ше го изгоня. Едно магазинче имах, писна ми да се разправям па и него го дадох под наем и ся си имам кинти КЕШ постоянно па държавата и банката моат само да дойдат да вида къде си пия уискито...

Къде е средната класа в България, че нещо не я виждам?В България има два полюса-Забогатели милионери/ не се знае по какъв начин/, и БЕДНИ, КОИТО ЕДВАМ СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ.

Банките в България са абсолютно подивели от алчност, защото законите им го позволяват. Гледат да скубнат колкото могат, докато не се намерят най-после честни управници да прекратят това ограбване чрез изкустна измама. Начина, по който раздават кредити е точно като при лихварите - когато си искат решават че им дължиш повече от първоначално договореното и ти с нищо не можеш да им опонираш понеже си подписал договор, с безброй капани и вратички в изгода за банката. Освен това банките в България са в картел и по този начин оставят хората без избор ! ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН Е ДА НЕ СЕ ТЕГЛИ КРЕДИТ ! Когато клиентите на банките рязко спаднат те от само себе си ще променят условията ! Има много познати в Германия, Белгия и Франция, които изплащат ипотека и за тях е непонятно кат банката може да им променя лихвата след като в договора им е договорена постоянна лихва ! Само че там има закони, а тук има продажни депутати, които лобират в полза на банките ! ТРЯБВА ДА НАКАЖЕМ БАНКИТЕ ! НИКВИ КРЕДИТИ И САМО ПЛАЩАНЕ В КЕШ !

Прав си баце. И аз съм така. В тая финансова не криза, а ДИВОТИЯ щото криза им е много удобна дума и ги отървава от отговорност господа финансистите и бизнесмените най-добре е да харчиш толкова колкото изкарваш ! Дори и да е малко ! Стискай щото банкиде дебнат като хиени я да ти откраднат апартамента, я колата...РАЗБЕРЕТЕ НА НИКОЯ БАНКА НЕ И ПУКА АКО ОСТАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА НА УЛИЦАТА ! ТЕ НЕ СА ХОРА КАТО ВАС ! ТЕ СА ИКОНОМИСТИ !

Хубаво . но ситуацията могат да я обърнат на 180 градуса когато им скимне. Т.е. ако масово хората мислят и реагират като тебе. Тогава ще имаш инфлация изпреварваща лихвите и всеки , който е взел кредит ще е на далавера. А ти с твоя кеш ще папаш баничка без сирене и ще муфтиш цигари от аверите. Интересите се защитават перманентно. Готова рецепта за всяка ситуация няма. Поздрави

Хайде сега да се плашим с чучела :) Ако не хрантутим банките щало да стане по-зле :) Ами хайде да пробваме де :) Аз съм сигурен че банките, като всеки един кърлеж, когато ги махнеш от живия организъм организма се чувства по-добре, а кърлежа...МРЕ ! :) Аз за себе си съм решил да живея без кърлежи !:) Който иска, негова воля, щом му харесва да му пият кръвчицата :)

Отново повод да ревете, плюете и да се оплаквате! Ами грабвайте съдбата си в свои ръце и и се борете - нали сте милиарди, нали изедниците са "малцина"! Защо историята все се повтаря от векове! Защото в основата си хората са еднакви и доберат ли се до власт и пари стават същите ! Такива сте и вие - лицемери, ревящи от завист и злоба, а не от истинско желание за промяна! Откъде се пръкават всички тия душмани - ами от нас, това сме ние хванали кокала и забравили идеите за справедливост и морал! Никога не ще има промяна ако сами не се промените - истински, коренно! Върнете се и прочетете писаното тук преди 5 години - безкрайно повторение!

"Приказка за стълбата" - Христо Смирненски

В света на IT технологийте чрез тях дойде време да се органозираме и изнасяме от това парче земя, както Аспарух е дошъл!

Парите, както всяко нещо при капитализма, имат цена. Тази цена е лихвата. Това е една проста истина, която българинът масово не иска да проумее. Наред с тази, че взетите пари назаем трябва да се връщат. Чета мненията и повечето търсят някакво оправдание за решенията, които сами са взели. Никой не иска да поеме отговорност за собствените си решения. Уважаеми съграждани, докато не започнем да търсим ПЪРВО вината у себе си, до никъде няма да стигнем. Ще сипем жлъч по форумите, гневно ще псуем правителство, партии, световната криза и един друг си и все ще сме си в тинята. Както казват англичаните, 'With great power come great responsibilities'. Опитайте веднъж - помислете какво ВИЕ направихте, или не направихте, за да се озовете в това не леко положение. И ако подходите достатъчни искрено, ще се удивите от резултатите.

Половин ако не и един милион решиха да изиграят ролята на Пурко вместо Тодор Колев и резултата е не Господин за един ден, а Средна класа за две години. После по долни гащи реват у форума. Не че банките , брокерите, борсите, пишман анализаторите и т.н. не наливаха масло в огъня , но в криза винаги го отнася бедния , но сега на промоция до него е изправена и кредитната средна класа с квадрата за 1200 евро.

Пък най-обичам да ми дават акъл хора дето са прочели по един учебник и са запомнили само дефинициите за стойността на парите и за техните функции.Със такива пубери из банките българския преход никога няма да излезе от пубертета и все така ще си ходи със гнойните пъпки !!

Драги ми "M",имам не едно,а две висши,в които не искам да си спомням колко пари съм инвестирала,работя за 500лв,понеже с маите две образования,не мога да си намеря по-високо платена работа,заради шуробаджанащината!имам да плащам ипотека и гледам две деца! Айде,ти като по-умен от мен,обмисли ми положението,дай ми някакво решение,пък дано ми се оправи живота и няма да пиша по форумите! ЕЙ.....ма много сте умни бе!!!

Благодаря, че ни "отвори" очите! Както се казва: "Сития на гладния не вярва." Никой не иска да му се подаряват парите взети на заем. Но не може всички да поемаме негативите от "финансовата криза", за която са виновни финансовите институции, а банките да се държат, като наблюдатели. Колкото до: 'With great power come great responsibilities', както казвали англичаните, е добре да си го ползваш само за себе си!

И си прав и не си прав. Аз като типичен представител на описаните в статията проблемни хора направих много, което се препоръчва от умни като теб - плащам сметките с перидмство, намилх потреблението, преместих детето от частно в държавно, спрях някои програми за абонамент. НО ----- и тук започва проблема с управлението на страната. Оказа се, че не мога да се откажа от парно, не мога да преустановя някои договори с мобилни оператори, не мога да окрупня кредитните продукти, за да намаля разхода по обслужването, не мога да продам колата си, защото градския транспорт не ме води до там, където вадя пари и т.н. и най-важното - не мога да си взема парите, които някои юридически лица ми дължат, защото те просто не ми ги дават, а аз нямам средства и време да отворя дела. Опитах с ЕОС Матрикс, но те ми отказаха тази услуга, защото съм дребно физическо лице. И къде тук е грижата за средната класа и законодателната подкрепа - няма. Напротив - в условие на криза всяка институция и комунален доставчик се насочва все повече към джоба на все по-малкото реално работещи в белия сектор. И ако от комунистите от тройната коалиция не очаквах и грам решение на тези проблеми, то сега ми остава да класифицирам Бойко и сие към същата категория престъпна власт.

Има малка разлика м/у роб и пролетарий.Побът не избира господаря си,а при свободната работна ръка има възможност да си избереш кой да ти смъкне кожата от работа и да те лъже,че ти плаща много.Просто свободата на избор.Не е много но все пак е прогрес :)

Цените са леко завишени-но многократно всяка година.Средната класа затъва в дългове, а най бедните забогатяват ,защото заделят от пенсии и заплати,слагат ги на влог след това теглят от лихвичките и си живеят разкошно. До там ни докара гробарското правителство.Те никога не са споменали думата народ и не полагат грижи за народа.Важното е да имаме магистрали,зали и стадиони.Да живеят бедните! Средната класа да си решава сама проблемите .Браво, господин Борисов.Мачкай този овчедушен народ-дано проумнее...

АВНО Е ТАКА

На времето на робите са давали храна и подслон в замяна на труда ! Сега ни дават пари, с които си купуваме храна и подслон ... и това е ! Та каква е разликата между робите и съвременният средностатистически българин - и в двата случая работим, за да си плащаме елементарните нужди - храна, наем/вноска, ток, вода, парно и телефон ? Явно в Бълхария повечето сме роби на управляващите - без значение е кой ни управлява, всички са едни и същи крадливи лицемери, заети единствено с личното си забогатяване ! Гадна скапана държава - работиш като скот до гроб ! Това е балканският капитализъм ! Честито !

За сметка на това пък доста работодатели станаха още по-богати, на гърба на по-малкото оставени на работа хора и замразените заплати- само да уточня, че говоря за тези браншове в които работата не е намаляла толкова заради кризата.....за лихвите на банките мисля, че е излишно да коментирам нека си погледнат условията за кредитиране и тези на европейските им колеги!

Тия от АКАБГ да посъветват хората да нямат нищо общо с кърлежите наречени банки.Да кажат на хората които неразбират че БАНКИТЕ СА СЪЗДАДЕНИ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ХОРАТА ,А НЕ ДА ИМ ПОМАГАТ.

Аз нямам нищо против да печелят от мен, но и аз да печеля. А това сега си е дране на живо.

Това за дълговете го кажете на президента! Тъкмо Дянков се реши да вземе елементарни мерки против алчността на банките, и Плевнелиев се изказа неподготвен! Да сте видели поне един осъден банкер? А кой раздаваше необезпечени кредити на поразия? А Закона за кредитните институции и ГПК за кой са написани-за хората, или за банките?

Туризъм и финансови услуги, това ли е бъдещето на България.И друг път са ни управлявали глупаци но такъв крететизъм май не е имало.И как всъщност може да си контролира риска обикновенния човек ако размера на лихвите и таксите се променят едностранно от банките?Я си представете обратния вариант-че заемополучателите могат да променят едностранно лихвите и таксите, дали тъй компетентните банкери ще могат да контролират риска си.А най-гадното нещо на този свят си остават ЛЕШОЯДИТЕ или тъй наречените колекторни фирми, които те вкарват в най-гнусната МАТРИЦА, или плащаш, или ти вземат компютъра и интернета, щото е лукс. .......... олигофренията !!!!!

"Не са си направили сметката казват банкерите. Да са мислили дали могат да го връщат, когато са теглили кредит .Защо са поели този риск, кото не са сигурни че могат да го контролират" Само че, можеш ли да контролираш риска произтичащ от световната икономическа криза, възникнала в резултат на -чудовищната социална поляризация,-чудовищен дизбаланс СПЕСТЯВАНЕ-ДЪЛГ -чудовищна финансова неграмотност в съченание със самочувствие и арогантност,-чудовищните дефекти на глобализацията оказващи влияние на целия свят.Можеш ли да контролираш риска произтичащ от огромната корупция в милата ни татковина през последните 20 години.Можеш ли да контролираш риска свързан със хищническото свръхкредитиране от страна на банките, довело до строителен имотен балон.Какво си мислеха управляващите като гледаха как парите от всички отрасли се засмукват и се насочват само и основно в бетонирне на Черноморието, създавайки рентиерско-лихварска икономика .

Ма нали банкерите точно това казват-след като от 10 фактора съставляващи риска не можеш да контролираш 8, защо го поемаш? Или давай, вземай парите пък после съжалявай.

A защо не коментираш едностранните разбойнически промени на лихвите, таксите и т.н.? Нали се сключва "договор" - егати "договора", в който едната страна (банките) има само права, а другата - само задължения!

Вътьооо, Вътьо. защото "ТАРИКАТИТЕ" подмениха "ДОБРИТЕ ЗАПЛАТИ " със "ЛИСНИ КРЕДИТИ "!!!!!

Споделям, както и други хора, че средна класа няма в България. За съжаление. В такова окаяно положение, всъщност, са мнозинството от хората. Само една шепа са в прекрасно материално положение и богатеят все повече.

За това Американците построиха ТЕЦ в България уж да ни е по евтин тока, но ако си погледнеш сметката има едно леко доплащане за Американският ток произведен с Български въглища и работници с български заплати.

Проблема е в кокошкарската Съдебна система и в мързела на бг-тата да си търсят правата!Който чака Боко и Цоко да го оправят яде дървото, хората в цел свет показват недоволство, в БГ чакат месията!

Другари,окончателно се убеждавам че по тъпи от така наречените "демократи" няма. Правете разлика между управляващи света и изпълнители. В БГ са само изпълнителите за което им отпускат по една комачка, а на вас по малко трошички. А що се отнася до стандарта на 89г. само можете да мечтаете за него. Ако желаете попитайте Искров или анализатори.

Така са разсъждавали още национал-революционерите. Все международното полужение са гледали и са се чудили на кого да се сложат че да ги упрай. При определено развновесие в дадена система всяка брънла и всеки вектор на усилие имат значение.

"стандарта" на 89-та - аз се отмятам в списъка за "перла 05" в 5 часа сутринта пред магазина, жена ми чака на опашка за детско пюре , ако има късмет да купи , не мога да я взема защото няма откъде да заредя бензин , точно в 7:30 трябва да съм на работа , иначе ще ми отрежат от заплатата с която не мога да купя нищо.......никога повече "стандарт" от 89-та

Мдааа, а най-хубавото нещо бяха вечерите на свещи. Защото зимата си имаше редовно режим на тока - в повечето случаи 2 на 2 и настъпваше истинска радост, когато режимът бе 3 към 1. Ееех, хубави времена бяха!

Да се чудиш как тази "новина" кореспондира с оптимистичното "нарастване на работната заплата" от миналата седмица... Засега оптимизма и нарастването се отчита само при депутатските заплати!

sawo

В България все още няма средна класа.

Икономическите сигнали подавани от неспециализираноите медии и знакови политически фигури са противоречиви. Веднъж - "ама много спестявате бе, мързели с мъсзели лихварски"! После "много харчите бе хаймани". "Един вид зайо що си със шапка - зайо що си без шапка" Иначе адмирации за заглавието. Поне за мен то срамежливо намеква за един съвеменен европейски процес - обедняването на средната класа. Колкото до България - не става дума за обедняване, а за унищожаването й в зародиш. Поздрави

БАН-яджиите винаги са били неотменна част от нопменклатурата на БСП-БКП. И не само защото средностатистическия процент на доносниците на ДС при тях е 5 пъти по-вискок, отколкото на друго място. Може би само в Синода има повече доносници сред висшите началници. И всякакви такива "анализи" показват само същността им на комундета. Има цял един Икономически институт към БАН. На който му се плаща от държавния бюджет, което ще рече от всички нас. И основната функция на който е да прави стартегически прогнози и изследвания в областта на икономиката. За да подпомага държавното управление (нали от там си получава парите). Но ако основата на "научните трудове" са вестникарски публикации, а анализите се свеждат до злоради забележки, явно прав е Дянков когато им реже парите. и с тях и без тах - все тая.

Авно е така

Много първосигнално коментираш. Живота е това което става. Понякога помага на рейтинга на любимците ти, а понякога не. Колкото до репликата ти - Връзка с темата никва. Разбирам да извадиш статистика, според която посоченото твърдение в поста ми и в заглавието на статията не е вярно. А иначе това което си написъл може да го бутнеш като реплика със същия успех под който и да е друг пост. Жив и здрав - нищо лично.

Еми нали искахте американски начин на живот.... Г'а яди киф'тета ни р'ьива :)

Г'а яди киф'тета, лихвата беше 7%, сега е 11, умник с умниците, за к'ви киф'тета пишеш?!

Кризата в България е благодарение на чуждестранните банки и хипермаркети ,които ни ограбват !

Ами като сте глупави да им ставате клиенти!

Неясните цени и комисионни особено по енергийните въпроси. Неясния произход на капитали влагани главно в търговско-лихварски браншове. Обърканите приоритети - САЩ, Русия, ЕС - т.е обратно на народната воля , която все пак е ЕС, Русия, САЩ. Свръхадминистрираната икономика. Лизензионно-корупционния подход. Невероятните кражби по проекти, от бюджет и от всичко и от всеки. Неграмотността по всички нива съчетана с тарикатлък, кариеризъм, келепир и нищоправене. Задълбочаващата се технологична изостаналост. Нестимулирането на никого и на нищо. Нехаенето пред безработицата, лошото образование. За капак дребнави боричкания по нищожни въпроси отвличащи вниманието. Картинката става ясна. Да не говорим колко още неща могат да се добавят.