Ню Йорк таймс: Най-кратката банкова криза в историята

Опашките от паникьосани вложители в София се изпариха с бързината, с която се появиха в това, което може да се нарече най-кратката банкова криза в историята.

Обратно в новината

Коментари - Ню Йорк таймс: Най-кратката банкова криза в историята | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Разбрах коя е МЕРИТО.Достена Лаверн, специалистката по неолиберална политика. Каква връзка имат българските банкови батаци със САЩ и неолиберализма, това Мерито не казва. Аман от специалисти, които държавата е изпратила да участ в САЩ без конкурс и с нашите пари, после да сеят болен популизъм по форумите.

Конспирaции имa. И зa дa се рaзкривaт се искaт достa кaчествa. Бългaрите ги притежaвaт.Товa , дори дa се прaвят, че не ги интерсувa, всъщност дрaзни достa хорa в тъй нaречените велики сили. Друг е въпросa, че успоредно с положителните си кaчествa нужни зa рaзкривaне не конспирaции, много хорa в Бългaрия сa суеверни, пристрaстни и мaтериaлисти. И зaрaди товa, често бълвaт и глупости.

статията може да не е прецизна, но в основните си точки е твърде точна. в същност, ако бъдат прочетени мненията от форума по времето на кризата ;-))) ще забележим, че в основата си и независимо от притрастието на пишещите, те съвпадат напълно с написаното по-горе. "В град, където конспиративните теории са толкова разпространени, колкото и дюнерджийниците,". не разбрах само защо смятат българия за град. за дюнерджиите ми е ясно кои са....

Очевидно американците не са разбрали нещо, че разликата между ПИБ и КТБ е съществана.

Pesh0

Не бързат ли още с приключването . Има една банка която все още не работи и не е ясно какво ще стане . Същевремено , управляващите се настъпват здраво под масата и май запрятат ракавите , за показен кютек, преди да подадат оставката .

хамериканците не знаят, че при нас има божество БОКО, което прави кризи и катастрофи и после цял народ се хвърля да оправя проблема!!!

Мери, ти май си симпатизантка на БеСиПето или просто си партизанка:)

Не виждам връзка между написаното от мен и БеСиПе-то. Вие къде я съзряхте?

Статията изглежда доста недобронамерена като звучене. Сякаш авторът съжалява, че банковата криза у нас не се е разраснала?!... Нищо добро не ни чака от империята отвъд Океана. Неолибералната политика, която се опитва да ни наложи, е крайно унищожителна за и без друго едва оцеляващия ни народ. За съжаление част от българските интелектуалци са се продали на въпросната империя и работят усилено във вреда на родината си.

Верно, теб и някои други, нищо добро не ви чака от Империята отвъд океана, просто защото е само в главите ви. Там си воювате, там си се борите с вятърните мелници и там си създавате източните кумири... :D

един виновник за така създалата се комплексна ситуация и той се казва БКП и производната му БСП, един от ръководителите на престъпната организация се укрива на момента в Брюксел:)

Корупцията и непостоянната правителствена политика, както и стотици милиони долари неизплатени дългове към американски и европейски производители на електроенергия, навредиха на бизнес климата, отбеляза "Ню Йорк таймс". СЕЩАТЕ ЛИ СЕ какво НИ (русофили, американофили - и всякакви фоби, демократи и не демократи ) ГЛАСЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ В БЪЛГАРИЯ. някой продума по телевизията че много скоро ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА щяла да ПОСКЪПНЕ 2 -3 ПЪТИ СИРЕЧ ЗА БИТА ДА СТАНЕ около 60 СТОТИНКИ. Как щи приемите тази новина господа ФЕВРУАРСКИ ПРОТЕСТИРАЩИ.

има втори вариант, ще си копуваме електроенергия само от Български производители ( собственици на ФОТОВОЛТАИЧНИ И ВЯТЪРНИ ЦЕНТРАЛИ) един от тези хора е г-н СОФИЯНСКИ "споменавам го като пример какви са хората собственици на такива ценрали" та същите тези са сключили договори с ДЪРЖАВАТА задължително да им изкопува всеки произведен киловат на( КАК И КОЙ ОПРЕДЕЛИ ЦЕНАТА НЕИЗВЕСТНО) 78 стотинки зо киловат.

Разбира се, че ББ го направи - колко е къса паметта на хората! Та нали той чрез Цветелинка осея страната с фотоволтаици и ветрогенератори!

четете дойче веле като не можете по сериозна литература и не пишете глупости тъпи комунисти

ДА СИ СПОМНИМ САМО ЧИИ ДЕЦА И ПОТОПМЦИ И ДО СЕГА СПИСВАТ В ДОЙЧЕ ВЕЛЕ:(((, ЧЕ ПОСЛЕ ДА ДАВАМЕ ОЦЕНКИ КОЙ ПИШЕЛ СМИСЛЕНО И НЕ ПО ПОРЪЧКА:)))) НЕ СЪМ СЪГЛАСНА, ЗАЩОТО ИМАМ ПОГЛЕД КАК СЕ ДЪРЖАТ ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ В НАЙ-КРИТИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИТУАЦИИ...:::)))))

Ама да си платят пътя до там с рушветите, дето са взели и със заграбеното. Май ще им остане и за бакшиш...

ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА РЕФОРМА В ИЗБОРНИТЕ ЗАКОНИ !!! КАКВО ВСИЧКИ ПОКРИХА ТЕМАТА !!!

ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО В НАТО И ЕС.

ТОВА Е НАЙ-НЕУДОБНАТА ТЕМА ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАТО ЦЯЛО И НА ПЛАШИЛОТО- ПРОСТАКЕСОВА- МАЯ МАНОЛОВА. ДОКАТО ТЕЗИ ХОРА СА НЕ В ДРЪНГОЛНИКА, А В ПАРЛАМЕНТА, РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРАВА И СВОБОДИНА БГ ГРАЖДАНИТЕ НЯМА ДА ИМА.

"Изборите не променят нищо. Ако го правеха, щяха да ги забранят." Време е да го проумеете!

Рядко глупава и посредствена статия!

Истината не винаги е приятна и удобна.

Муа-ха-ха-ха!

ВИЕ ОЩЕ ЛИ ГИ ВЗЕМАТЕ НАСЕРИОЗНО ТИЯ?!! АКО ЧЕТЯЩАТА ПУБЛИКА В САЩ СЕ УПОВАВА НА ТОЗИ ВЕСТНИК ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ, ТО Е ЯСНО, ЗАЩО ВСЕКИ, ПОВЯВРАЛ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО БИ СЧЕЛ БГ ГРАЖДАНИТЕ ЗА БОЛКУЦИ. НЕ Е ЯСНО САМО ЕДНО: ДАЛИ ДИРА СИ ВЯРВА КАТО ПУБЛИКУВА ПОДОБНА ЖЪЛТА ПЛЯВА И ВИ ЗАЛИВА ВСЕКИ ДЕН С ПОДОБНА. НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ЧЕТАТ ИЗЦЯЛО "СТАТИИТЕ" НА ДИРА - ДОСТАТЪЧНИ СА САМО ЗАГЛАВИЯТА.....

Заглавията и коментите под статиите. Така се формира и се манипулира мирогледа на средностатистическия българин.

Може да се дължи на спор между двама олигарси в България. Може да е работа на руски олигарси като отмъщение за спирането на ЮП. Може американските корпорации, със собственост в Украйна да са причината. С цел сплашване и предотвратяване на загуби в случай, че строителството на ЮП все пак тръгне. Всичко може да е причината за опашките, причинени от нечии подставени лица.

Ко, ко да праим, дъл да ги вадим из под дюшаците или пръво шъ минът да ни проверят.

NYT пак са се объркали! Колкото и да им се иска, банковата криза не беше заради южен поток, а беше режисирана от един човек и една партия които ходят постоянно на инструктаж в Америка! Да не забравяме и за тримата американски сенатори, които бяха тука точно преди да почне всичко - какво съвпадение само!

Е, кажи му името на тоя "човек" - БОЙКО БОРИСОВ се казва!

продължаваме мисълта: Южен поток, Украина, Сръбско, гейпосланици, атентат на морето..

ПОредната хамериканска пошла и обслужваща хамериканските интереси статийка. Без да съм журналист-покрай случилото се в БГ се споменаха по медиите много други подобни случаи в други страни, като Латвия, Полша и не помня още кои, но виж колко е удобно да вземеш един факт и да си съчиниш нещо , което ти изнася. Друг е въпроса защо не си гледат милионите бездомници и необразовано и бедно население, а се "грижат" за нас от демократичен uSA...

Главата ти е пълна с петолъчки, приятелю!

циганският говор все повече навлиза в изказа на българите...

Простите, необразовани комуняги, които не различават кръгче от квадратче пишат така както и говорят- като циганите и гласуват за палачите си.

Според вестника България дължи стотици милиони долари на АМЕРИКАНСКИ и ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ на електроенергия.Без да съм пророк ще кажа -след няколко години тези милиони ще станат милиарди,даже десетки милиарди след като американците завладеят и Козлодуй,и Белене и т.н.Демокрация!

значи и капитала се насочва кам летище софя *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Кореком бяха магазините предназначени за чуждестранните туристи в България и българите които нямаха законна валута, докато за българите притежаващи законна валута бяха магазините на Трансимпекс в които се продаваха от бонбонки тик-так до апартаменти и мерцедеси. Целта на валутните магазини беше да се прибере по законен начин валутата притежавана от гражданите, да не говорим че с рубли можеше да купиш бонове от Външно-търговската банка и пак да пазаруваш в Кореком и Трансимпекс или с други думи дори хората работили в Коми също бяха клиенти на гореспоменатите магазини. Над 800 000 българи са работили в 38 страни по света с договори от 2 до 5 години.

Да, се чудиш, защо се разпадна този човеколюбив строй. Явно всичко е било наред и тия неща дето дочувам за режим на тока и липса на стоки от първа необходимост са злостна пропаганда на загниващия капитализъм, дето хапе най-лошо точно преди да предаде богу дух. п.п. Ама много се мъчи завалията, още крета тук там по света. Информация за това което казваш нямам, но ако беше толкова лесно да се купят бонове(ако изобщо го е имало като опция), "Магурата" нямаше да я има. Гаранция. Черен пазар се създава там, където има недостиг на нещо...

Отговорил съм на двата въпроса които си задал, дори не съм коментирал. Но ако чак толкова те интересува защо системата се срина, то отговорът е много прост- свикнахме да получаваме повече отколкото заслужаваме и когато източникът на това псевдо благоденствие пресъхна се наложи да си платим за гяволъка. Са, да не вземеш да правиш паралели с настоящата криза която се вихри само в икономиките отдали се на консуматорските пориви, сакън недей- )

Затишие пред ....

Само не знам какво намесват руснаците. Банковата криза бе започната от Престъпната Мрежа, с даването на банката, заедно с Пеевски и Бареков, на прокуратурата. После процеса бе хванат и от прокуратурата, която им се върза и разигра някакви циркове. Ако имаше какво да разследва, можеше да го направи без тях. Сигурно бе за да си дигне имиджа. После дойдоха други фактори, като караниците на Пеевски и собственика в медиите. Имаше и други по-маловажни фактори, като изказвания на Борисов. Дори накликаните минуси, след споменава на името му в негативна светлина, ще покажат, че изказванията му са фактор. Лошото е, че ако трябва да се разследва, то ще го прави прокуратурата, а тя бе част от причината, преди да се усети да действа различно. Големият въпрос е. Кой стои зад Престъпната Мрежа? С оглед протестите и срещу Южен Поток и интересите, кой би спечелил най-много от нови избори, то моето предположение е, че зад тях стоят хора от Реформаторският Блок. Или поне са свързани, ако някой ги командва общо. Целта вероятно бе, да се ударят финансите на медиите на Бареков. Те си казаха, че са в криза.

Добре сте го описали. А Престъпна мрежа са лумпени на американците по тая линия. И както винаги - крадецът вика дръжте крадеца.

Абсолютно. А Престъпната мрежа са на хранилка в Американското посолство. Тесни връзки с американски НПО. Финансиране от всякакви еврейски фондации, включително и тези на Сорос. Плътно изпълняват много техни програми. Така полека стигаме, до източника, спонсора, поръчителя на опита за дестабилизиране на България.

В страна с 1 евро МРЗ/ч какво друго може да има, освен корупция и недоверие.Е, и еворопейски цени.

Това с неплатените на чуждите електроразпределите кърти. Имаш си земя, построяваш си електропреносна мрежа и после даваш на някой чужденец да събира пари от нея по завишени разценки срещу някой и друг подкуп. Сладък бизнес са си намери наистина. Да се измитат от България, доде е време.

не мога да накликам повече от един +

Тея от NYT се излагат като кифладжии. Сигурно ако един банкомат се изпразни ще обявят, че е бедствено положение в града.

Държа вестника в ръцете си. Статията не предлага никакъв задълбочен анализ или преглед на събитията в България. По-скоро е насочна срещу Южен поток и посещението на Лавров. Евентуално било атака от руска страна заради проблемите с тръбопровода. Началото на статията е, забележете на първа страница (INYT), а на вътрешна страница, където статията продължава, има статия за посещението на Лавров, както и статия-интерво с директора на Ню Бояна филм, което говори за корупцията и как си държали парите в КТБ и не виждали защо така се получило. Статията е толкова плитка, че може да е подвеждаща, що се касае до проблема с банките и оставя впечатление, че все пак друго искат да кажат.

Какво да се прави , изглежда сме бананова република :)!

Голям зор беше да изгоним най-добрия си финансист и да сложим пак пожарникар.

но само като фактология. Не се дава отговор на философския въпрос - "ЗАЩО?". Ами като си избереш мутра за премиер, който е прочел само "Винету" и като СИКаджия е "щавил" хората, крадял е колите им, с коефициент на интелигентност под средния за кв. "Столипиново" - така ще е. Хората не са глупави: 2009 - над 9 милиарда инвестиции, миналата година - 1 милиард. Тава е резултатът от мутренското управление. Честито! Изберете си го пак е ще имате - 9 милиарда (отлив).

Бъркаш фактите! "...миналата година - 1 милиард..." е МИНАЛАТА година, както казваш, но това НЕ е при герб! При тях инвестициите спаднаха на 0.08 милиарда, което е над 17 пъти повече, дори и спрямо тези 1.4 от статията... .

Е как да имаш вяра на вестник от САЩ?! Според тях Северна Корея трябваше да са измрели от глад досега. Същото се пишеше навремето за нас, когато бяхме по-добре от сега, а сега пишат че сме по-добре. Да мутрите може да са по-добре. Но не и обикновените хора

Еврейската нишка,"неизплатени дългове към американски и европейски производители" на електроенергия!!!???? Вместо да се прекратят договорите и да се осъдят тези които са ги сключили, милозливо се радваме на еврейските журналисти.

Наблюдава се интересна закономерност-винаги, когато дойде на власт правителство, което се опита да направи нещо добро за България и да защити българския интерес се намират сили, които да го свалят под различни предлози- Виденовото, а сега и на Орешарски. Пламен Орешарски не беше оставен да работи на спокойствие и един ден, но той постигна някои доста добри неща-това е истината.Но...той е лошият, а сега ще се върне на власт този, който разсипа страната и заради него хората се палеха даже.Ще дойде, ще вдигне пак цените на бензина и тока, ще замрази пенсиите и заплатите, но той ще е "добрият".Явно Щатите няма да ни разрешат да се оправим никога! П.С. Хайде с минусите, тролове!

Специално за Виденов съм чул как организирано определен кръг хора умишлено са блокирали хранителните стоки по складовете за да изчезнат по магазините за да се създаде кризата и опашките.

Складовете пращяха от жито ,но мафията,която го беше изкупила по 40 стотинки ,го пазеше с автомати,а на населините места се раздаваше брашно по 250 гр.на човек само от държавните складове.Когато докараха долара до 3000 лева ,тогава продаваха житото по 4 лв.килото .Това стана по Жан Виденовото време и така събориха правителството ,което беше почнало да изплаща държ.дълг и държавните предприятия тъкмо почнаха да излизат на печалба.Това никак не се хареса на разбойниците ,които искаха да ги купят за стотинки!Затова събориха правителството и си развяха спокойно коня и опустошиха България!

Мда,нацвъка Лафки на всеки тротоар.Чудесна работа свърши Олигарски,ама на-лошите му попречиха.Както и на Виденов друг му бил виновен.А той като какъв го давал,другарят Виденов?Наблюдател?Уникално прости хора има в тази България..

Тролове, много сте смешни, като научите една думичка и ви става любима, като малките деца :) Както и да е, все се чудя какво точно свърши Орешарски, не спирате да пеете този рефрен, че все пак, горкият, бил свършил много полезни неща, но някак пропускате да ги конкретизирате. Освен това, винаги пропускате факта, че когато дойдат любимите ви другари на власт България се спуска стремглаво надолу към пропастта, от която после някой трябва да я вади, уви тоя някой не е Б.Б. и той по пропаста се мотае, малко по-малко стремглаво, но също така целеустремено (некадърен и крадлив е и той). Fuck USA също е смешно и жалко. Винаги питам и никога не получавам отговор: Защо толкова всички драпате да идете да живеете в прогнилия капитализъм (САЩ, Европа), а никой не се е изтрепал да ходи на изток да живее (като екзотична екскурзийка - да, става, но не и за живот и просперитет). Каква ви е колата - пак прогнило капиталистическа, нали, какъв ви е компютъра, телефона, кафемашината, тостера .... всичко ви е прогнило капиталистическо. Само не ми казвайте, че е произведено в Китай, защото, дори и да е произведено там, то е под прогнилокапиталистическа шапка, имам в предвид, не сте си купили световно неизвестна китайска марка боклук, а сте търсили утвърдено име, защото зад името стои компания, която държи на него, а тя винаги е прогнилокапиталистическа. Така че айде Fuck YOU, жалки лицемери.

"Защо толкова всички драпате да идете да живеете в прогнилия капитализъм (САЩ, Европа)" Щот вървим подир парите си. Да престанат да ни изсмукват тия западни кърлежи парите и ще си стоим в България.

Какво значи фразата "да го оставят да работи спокойно"!? Аман от заучени фрази! Сигурно искаш на всяко коленце да му сложим по една 18-20 г. секретарка с тегло до 50 кг., ама и тогава ще има претенции, че не работи "спокойно", защото ще му е учестен пулса на "експерта"!? Нали знаеш на крив макарон /експерт/ какво му пречи...

Размножителю лъжете. Истината е друга: - името Ви е неизпълним вулгарен призив; - сваленените и сваляното соцправителства са вредни за българския народ и са причинители на стопански провал; - разсипването на страната бе организино от соцуправници Живковци, Лукановци, Станишевци и Симеон - Самозванци. Все социалисти и техни съдружници; - никой не е пречил на г-н Орешарски да работи спокойно - безпокойства с протестиращите имаха провокаторите от МВР - чупещи глави с камъни и жандармеристите биещи жени с палки и влачещи жени за косите.

шапка ти свалям, Худини - да изкараш Симеон Крадливия - социалист. М'че то дори БСП отдавна не са социалисти, бре...

Набий си в болния мозък, че при пазарната икономика цените не се вдигат или свалят от този или онзи, а се регулират от пазара. Орешака като свали цените на тока, сега що го вдига? За това, че комунистите винаги са се проваляли във властта, вината е изцяло в тях, а не в световния империализъм и конспирация. Колко трябва да си НЕКАДЪРЕН, за да доведеш до колапс една суперликвидна банкова система. Този път наистина ни се размина на косъм. Така, че стига с тези опорни точки как искал да направи нещо добро - това мъртвореодено правителство отдавна трябваше да си е отишло. И ако наесен ББ се върне на бял кон, то заслугите за това не са негови.

Аха, лъжец от кариерата. До какъв колапс е докарана супер ликвидната банкова система, драги Лъжецо. Хванаха разпространилите на слухове и всичко си продължава по старому. Никакви проблеми няма. Къде е колапса. Нещастен лъжец.

Като прочетох това си казах, че явно днес е 1-ви април. Но после като усетих каква жега е на вън и си викам, сигурно още сънувам. Боже, дано е сън, че цял живот разни комуняги ни промиват мозъците...

Не проумявам за какъв бизнес ми говорят и нас, че и чужди компании били налели 9млрд. Това е много раздута глупотия. Дошли някакви компании тип , които вдигнали бараки от ламарина. Дали 32 стотинки за целта. Глупаците ходят там да си харчат парите за отпадъчни стоки, които са взети на безценица от незнайно къде. После тази компания изнася печалбата си зад граница, която възлиза на около 800-900млн месечно. Плащат жълти стотинки на 50 човека в България. Това ли са чуждите капитали? С такива капитали ще ставаме още по-бедни. По тази схема работят всичкичужди фирми. Никой не е дошъл у нас да вдигне голям завод за производство на каквото и да е. Да взима суровина от страната ни.

Да, много точно казано. Давам пример моя шеф - Води се инвеститор топ не знам си кой подред. Всичките му приходи отиват в държавата, от която е. Там плаща данъци. В БГ превежда само пари за заплати и поддръжка на офиса, който е под наем. Нищо повече за да не му запорират парите. Никаква инвестиция няма реално. А на всичкото отгоре него Плевнелиев го е канил като крупен инвеститор.

"В България корупцията и недоверието превръщат обещанията в страдание" "нефункциониращата политика" Невероятно точно

Абе мормот, ти да не живееш в факултето и работиш в чалга клуб? Българската средна класа е доста по-образована и способна от повечето европейски страни. Проблема е, че високата класа е много зле и има много индианец който се манипулира лесно от разни "бизнесмени" с неясен произход. Продължавай да хленчиш.

Не ми стана ясно, след като сме в толкова трагично състояние, защо правителството набра с външна емисия милиардите за по-малко от ден. Българската емисия се е раграбила веднага и на рекордно нисък лихвен %. Дори Дянков се надуваше, че е постигнал ниски 5%. Ето това е реалната оценка на България от бизнеса. А не от разни платени журналисти и медии. Които основната им цел не е предоставяне на информация, а манипулиране на информация, за да се манипулира общественото мнение.

Защото са гарантирани

Хахаха, то и американските са гарантирани, ама вече не ги искат. И само с изнудване ги пробутат на някоя държава с политическо изнудване. Или си ги въртят по между си.

Всъщност всичко това е едно голямо нищо...емисии щуротии...дрън, дрън...ако не създаваш нещо естествено че ще имаш нищо. Всичко в пазарната икономика рано или късно така ще се срути че отново ще търгуваме на пазара натурално....с отскок и едновременно пускане на разменящата стока. Средновековието ще ни се види като светло бъдеще.

А въпроса с връщането на...лихвата дали можеш и него да го разгледаш така по-подробно,ако можеш,разбира се??? Или по-стара традиция,връщането на лихвата не е никакъв проблем,защото за целта ще вземем...нов заем?!?

Народонаселението,електоралните единици,дали разбраха КОЙ ще плаща лошите кредити на другарската групировка?Този въпрос ми е любопитен

твърдо нйе (не), но ще плащат ...

Никой червен идиот не казва?Ми същите тези,които платиха Виденовия фалит.Същите,които платиха милиардите за "Белене'' и които бяха на косъм да платят още 2 милиарда(горница) за ЮП...Същите тъпунгери,които се чудят защо са бедни

орсе , всички знаем , че от групировката сик се пръкват мноого добри икономисти и финансисти

Фактите говорят,че най-кадърни се пръкват от групировката БСП...Не си играят на дребно...

А сега вървете арестувате журналистите от тоя вестник, че разпространяват информация, която може да застраши "банковата сигурност"!

а бе вие що биете негрите бе

Много вярно. Трябва амирканските инвеститори да си вървят, защото много скъпо ни инвестират.

Защо NYT не си гледа тайфуните в собствената си страна, ами отново пише политически статии? Защо не анализират финансовата кризата, която САЩ създаде? Тръгнали да ми говорят глупости.

тея NYT кви са долни и едностранчиви

вие, сигурно, всяка сутрин си пиете кафето с NYT та сте навътре в нещата.

Образована средна класа? В Мутрочалгария? Рядко могат да се срещнат две лъжи втри думи!

Драги икономисти, знам че в момента в който спомена за съветска икономика от сталински тип почвата да виете на умряло само че никой от вас не може оспори факта, че благодарение на нея се преживява гражданска война, четири чуждестранни интервенции, втора световна война и не само това ами толкова е била силна тази икономика че "ехото" и до днешен още се чува. И стига сте се мъчили да правите от това чудо наречено икономика наука. Ех тая мечта от желязото да правите злато а в днешно време от парите да правите пари. Разберете, математиката не го позволява, няма ли да ви уврат мозъците най-сетне.

И аз съм на същото мнение и доста си спорим с приятели. Т

Грешите, приятелю! През последните сто години банките начело с Федералният резерв правят пари не от пари, а от "нищото"! Независимо какво казва математиката по този въпрос ...

Всъщност това само така изглежда. В момента в който Америка отслабне военно вече няма да има "златен долар" или "нефтен долар". И още нещо, математика пак ще помогне защото най-малко ще трябва да се броят ядрените глави. Това последното е опит за остроумие ама май не се получи добре ... :))

Прав си ама тези икономисти не могат да си представят картинка в която няма 1 забогатял на гърба на милиони други.

Съгласна на 100%! Там, където резултатите зависят от човешкия фактор и той може да си ги натъкмява както си иска, наука няма!

"Мултинaционaлнaтa бизнес общност" ликвидирa икономикaтa ни чрез пионките си - МВФ, политиците ни и кaпитaлът. Когaто в стрaнaтa имaше производство,зaводи, селско стопанство и консервнa промишленост, Бългaрия нямaше нуждa от чужди инвестиции, зa дa усигурявa добре плaтенa рaботa нa хорaтa,почивкa по две седмици нa море зa по 20 лв, безплатно медицинско обслужвaне и висше обрaзовaние. Зa четвърт век зaтрихa 1300-годишнa държaвa, превърнaхa ни в зaвисими от корпорaциите просяци, които чaкaт помощ отвън, зa дa съществуват. Същото се извършвa и по целия континент Aфрикa. Тaмошното нaселение притежaвa достaтъчно ресурси и възможности да създaде рaзвитa икономикa и просперирaщо и обрaзовaно общество, но и то е смaчкaно финaнсово от междунaродните рaзбойници, предстaвящи се зa блaгодетели пред човечеството.

смешна статия, защото подобна банкова атака се казва "bank run" и ако авторката прочете история на "bank run"-овете в Уикипедия или където иска, ще види, че не една или 2 банки са декапитализирани по този начин за дни, т.е. "bank run"-овете винаги са кратки, но с трайни последици. никой не знае, какви ще са последиците и за българия в по-дългосрочен план.

"Но инвестициите отвън, които общо бяха над 9 милиарда през 2009 г., спаднаха до около 1,4 милиарда долара миналата година. " И кой беше на власт между 27 юли 2009 година и 13 март 2013 година (когато е станала белята според NYT) ? КОЙ? КОЙ? КОЙ?

Този , който се готви да те "яха" пак !

Много заблуден народ има тук. 1. В периода преди 2009 имаше световен икономически балон и в България ВЪПРЕКИ управлението на Станишев, се получаваше бюджетен излишък и имаше инвестиции. 2. От прословутите 9 млрд долара, повече от половината бяха инвестиции в строителство на жилищни комплекси и офис сгради, сиреч нищо, което да води до производство и да дава добавена стойност на БВП. 3. След кризата, разбира се фондовете които инвестират искат да кешират инвестициите си, защото бабите в Ирландия си искат парите. Също така спря малко или много цялата икономика по света и първото което спира е експанзията на нови пазари и производства. 4. В България за този период след 2009 г. нито един данък/осигуровка не беше увеличен (а трябваше, защото Станишев замести прихода от осигуровки с приход от ДДС), самото ДДС не беше увеличено (една-две държави от нашата черга не са го направили), пенсиите и социалните разходи не разтяха, но и не намаляха. 5. В никакъв случай, не смятам че Дянков е "спасил" държавата, но думата при Станишев имаше, а при Дянков не е просто смешна и е типична за лапачи, дето чакат на пенсията на баба.

ти почна от девет кладенеца вода да ми носиш , и да ми твърдиш че това не са тия от ония ,дето твърдяха че света свършва , описваха гръцки сценарии и постни пици , обрани бостани и гьолове! Ти не си ли се питал защо кризата дойде с герб , истината е че Дянков може да е добър финансист , но никога не е бил добър икономист , някой да се е позайнтересувал кви ги е надробил в Грузия , ами той тук се изживяваше като един строг счетоводител ?!Не симпатизирам на Орешарски и сие , но който и да дойде след Дянков ...може аргументите да са ми по малко , и по необосновани , но аз знам какви ми бяха доходите при лошите , и при вашето управление , още си спомням еквилибристиките на оня счетоводител гений и думите на на един непомалко умопомрачен от предния , че аха аха ще се изравним с швабите... десен съм , и съм бесен , че точно тия хора нахлуха в моето дясно !... а , като стана въпрос за дясното да ми посочиш един читав от тях?!

Кабинета "Облещарски", както го казваш, е увеличил!!! въпросните инвестиции от 0.08 на 1.9 млрд (според статията... :) само за малко над една! година управление. Т.е. според статията това е 23,75 пъти (или ако искаш 2375 %та)... . Де да имаше такъв прогрес и при другите правителства... . :(

Ти си балък!