Корабът "Союз-11" каца успешно, но тримата космонавти вътре са мъртви

След първата смърт в Космоса екипажите носят костюмите си по време на спускане

Обратно в новината

Коментари - Корабът "Союз-11" каца успешно, но тримата космонавти вътре са мъртви | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нивото на русофобските коментари е скотско. Не само защото фобиите са си по принцип медицински случай, но и защото в русофобите у нас има нещо скотско.

не само скотско, порблемът е медицински в повечено ивдивиди!

дир.ру! :))

жалко е да мрат хора, но алкашите не са хора а подчовеци ахаахахах

Типичен кретенски коментар от еврогейче !

"Оказва се, че капитанът Георгий Доброволски, бординженерът Владислав Волков и изследователят Виктор Пацаев са издъхнали малко преди това заради разхерметизиране на капсулата в земната атмосфера. Това е първият и единствен случай на смърт в Космоса." Айде аффтъркътъ на "новината" да си включи следите от мозък и все пак да реши - в космоса ли са загинали или *в земната атмосфера"

Никога няма да повярвам, че това е било единственият случай с фатален край. Просто това е този, който е известен на широката публика. Все пак те са герои, нали мисията е 90% завършена. Кой знае колко са загиналите в опити преди и това. Както и Гагарин най-вероятно. И от едната и от другата страна. Американските проблеми в повечето случаи ги гледахме на живо - Чаланджър например.

Това да изстреляш "нещо" в Космоса, не е като да меткаш коментари из дир-а! То ако ставаше така...

При руснаците е нормално това. За да направят една микровълновата или хладилник дават от 2 до 4 милиона жертви. Там живота на пиещите тоалетни препарати е без значение.

Така е, да! Руснаците излетяха първи в космоса, руснаците излязоха първи в космоса, руснаците дадоха и първите жертви в космоса! Не е лесно пръв и единствен да проправяш пътя на човечеството към звездите, докато краварите гледат и правят жалки опити да копират руските достижения с гърмящите Чаланджъри и Колумбии и един подир друг авариращите Аполота! ФАКТ!

Руснаците проправят пътя на човечеството към звездите ха ха. Ти сериозно ли? Та те още не са излезли от пещерите за разлика от шимпанзетата. Голямо, грозно, скъпо и не рита. Що е то? Руска машина за ритане.

Историята говори сама за постиженията на руснаците! Всичко, изредено от мен, е ФАКТ! А мучащите малоумници можете само да разправяте тъпи вицове и да подсмърчате острани, докато гърмят совалки като крушки! ФАКТ!

Бих се радвал, ако руснаците бяха излетели в космоса, ама всички до един! Иначе ми е безразлично!

Единственият неоспорим факт е, че Русия е кочина, а ти си руска свиня!

Тъжно е, когато си толкова тъп....

Само дето накрая вместо печка излиза калашник.

Трудно е да се каже кой от двама ви е по-малоумен трол, но в случая, най-малкото защото ти започна, мисля че всички ще се съгласят че ти си по-тъпото парче!

Нивото на русофобските коментари пада до скотско. Дали защото фобиите са медицински случаи по принцип или защото русофобите имат нещо скотско в себе си, не мога да преценя точно.

Тва да видиш, Кат се има у предвид нивото на допотопната руска техника, чак ми е чудно що за само тия тримата са умрели. Е винаги си стои подозрението, че повечето жертви са прикрити....

Руските космически кораби са световно признати за най-сигурни! Може да не са толкова лъскави, но системите им са опростени и надеждни. А иначе в космоса могат да се случат хиляди дребни неща, които да те убият. Конструктора на въприсния клапан мисля, че беше изпратен в Сибир. Още една причина тези машини да се чупят малко. Говорим за СССР и лагери-хората се стараят да не грешат.

На път съм да зарежа Дир ! Ще се изтрием взаимно :) !

Най-нелепо загиналите в историята на космонавтиката! Блокира елементарен клапан и кабината на космонавтите се разхерметизирва. Имали са пълен шанс да се спасят ако са знаели къде е клапанът за да го запушат дори с пръст.

Това пръсче нали знаеш къде да си го пъхнеш...

Глупак! Информацията е от мой преподавател, който знаеше всички подробности за трагедията и го каза на лекция през 1987 година. Разположението е позволявало точно с пръст да се затвори обратно клапана. Първоначално са обвинени двама негови колеги, но после се разбира причината. Не разбрах защо ми биете минуси?

Поклон пред мъжеството на пионерите на човечеството !

Добре де, информативна статия, хубаво, но уточнете в заглавието, че иде реч за събитие, станало преди почти 50 години, а не вчера. Защото ако беше вчера, поне единият от тримата нямаше да е руснак и тогава рев, сълзи и сополи щяха да се леят в индустриални количества...

Защото ме забавляват. :) Ето Ви пример. Цитирам статията, а не друго : "Това е първият и единствен случай на смърт в Космоса." Първият- ДА, но "ЕДИНСТВЕН" ????!!!!! Това какво е сега? "Фейкнюз" , "незнание", или обикновеното "олднюз", които са си едно и също нещо, освен ако не са съчетани заедно и не искат да внушат нещо гадно и невярно., а аз на това му викам "Гадория до шия" Справка за търсачи на истина: Совалката „Чалънджър“. През 1983 год. загиват 7 души. Не се взривяват в гаража ми все пак..... П.П. Руснаците не опазиха дори Гагарин, макар и само в атмосферата-не загина в Космоса. Тоест те не са ми "невинни сладурчета", но и американците не са без "технически грешки". Не пробвайте да ми внушавате неща, за които знам повече от вас! П.П.П. Може би едните имат правото да са погребани на стената на Кремъл, а другите в Арлингтън или на стената на Белият дом, нищо че там няма такава практика. Рискували, дали на хората, загинали! Тъжно, но се случва. А това ми напомня за последен послепис.... П.П.П 2 - В един и същи ден, по телевизията/единствената/ ни направиха "шокова терапия". Съобщиха и за смъртта на космонавтите , и за смъртта на футболистите Аспарухов и Котков. Като хлапе се запознах и с двамата, почти случайно. Харесвах повече Котков, но и Гунди също. Незная от кое събитие бях потресен повече. Тях беше редно да ги погребат в стената на "Националния стадион" или пък "Герена" и "Локомотив", на няма такава практика. Какво да се прави- живот?!

Катастрофа в атмосферата не се брои, казаха "в космоса". Не знам да ли е така.

Заглавие: Корабът "Союз-11" каца успешно, но тримата космонавти вътре са мъртви Кога?! Днес ли?! Журналистическото ниво не каца, а потъва успешно...

Когато се усвояваха Северният и Южен полюс загинаха полярници от много страни. Когато се покоряваха 8-хилядниците на земята загубиха живота си алпинисти от цял свят, включително и от България. Усвояването на Космоса е велико дело. Руснаците тръгнаха първи и първи дадоха жертви. Американците се напънаха да ги догонват и много техни космонавти загинаха. Сега руски и американски космонавти са заедно на МКС.

Винаги полагай усилия. Никога не се напъвай. Усилията водят до постижения. Напънът- до жертви.

Напънът най-вече води до насиране!

Кирливи пърдялнии евродебилни: Къде ви е новия космонавт? :)))))))))))))

Цървул, на днешо време няма държавни космоновати; има космонавти-туристи. Плащаш си и летиш; като нямаш пари оставаш на Земята.

До там води консумацията на шампуан за вана ......

Тук руснаци или русофили плюят България и то доста грозно, но нито един от русофилите не направи забележка! Само като се сетя за обидите, които тези русофили сипят по хора, които просто искат България да е свободна и богата Европейска държава?! Така наречените патреоти са абсолютен срам за България! Те са руски слуги, от тези, които изгониха Батенберг след Съединението! Истинските патриоти искат България да е добре, а Русия да си се оправя с кагебейската мафия! Не ми дремат! Само да се разкарат от Украйна и от Грузия, а и от Молдова!

ами кой ти пречи - от 11.11.1989г. времето е твое. малко ли ти е? а, да, 45 години стигат. значи ти трябват още 16 години, за да се стигне нивото отпреди 1989 г. ами дерзай. имаш време.

Пич, какво точно имаше в нивото отпреди 1989 г.? Заплатите ли бяха високи, храната ли беше по-вкусна, или Държавна сигурност те черпеше с кафе и шоколад? Ти просто си един елементарен сталинист с крива ракета между краката.

имахме Георги Иванов - при това герой космонавт Възражения? за останалото - не е тема. времето не е наше, за да го пилеем в дискусии, затлачили дира.

защо припомнянето на тази трагедия е на първа страница, а не това, че същия ден, 30 юни 1971 г. загинаха двама велики БЪЛГАРСКИ футболисти - Гунди и Котето, обичани и уважавани и от свои, и от противниците им, всъщност от цяла България? Ко ни боли за някакво съветски космонавти? Да не сме руска губерния? Помня, че него ден първо съобщиха за смъртта на тези тримата, а чак вечерта, между другото, казаха, че Гунди и Котков са катастрофирали и загинали. Че даже и всенароден траур за съветските космонавти обявиха... в България.

Не се ли чудиш защо загинаха? Днес новината щеше да е следната: При движение с превишена скорост автомобил, управляван от футболиста Г. се врязва в движещ се пред тях камион. В колата е пътувал и футболистът К. В следствие на избухналия пожар двамата са загинали намясто. Води се следствие.

стига вече хленч. да се беше оплакал навремето на политбюро. сега е лесно.

Идиоти пак обърнахте една хубава статия в политика

Би ли обяснил?

Изведнъж авариите в Космоса се превърнаха в геройство. Не се ли подигравахте с години на авариите с американските совалки??? Щом аварията е руска е велика!

Според Паоло Мафей няма смъртен случай в ОТКРИТИЯ космос в историята. Случките, при които някой е починал са ставали при навлизане в земната атмосфера - „са издъхнали малко преди това заради разхерметизиране на капсулата в земната атмосфера. Това е първият и единствен случай на смърт в Космоса.“ В този цитат има противоречие! Предпочитам да вярвам на Паоло Мафей

Има космос има космонавти!!Има чалгаа има българи на дансинга!Има маанета има циганетаа!

Еййй гяурии,ракети имаме ниее с имами комонавтии!!Новата звездта програама на ДПС ша ва завладеее и вас и космосяя!Само имами с бели кепета ша пеят в космосаа!Халал да ви е домусааа и ние ша го идем скришом от Алааа Малааа!

да не се събудиш с дупенце, нацепено на ленти?

Благодарение на СССР България имаше един от първите космонавти в СВЕТААА!Колкото и да ревете технологични братъшките има да ги годиним!Освен технологиите хората си имат и национална гордист и истински националисти,не като при нас само ибриции и беловласи смукачи !

благодария на таксиметровия шофьор че ме закара тук и там. Е... доста хора добре ми платиха таксито и продължават да плащат... ама се повозих.

НЕ Е ВЯРНО! Ние бяхме по-напред в технологиите. СССР нямаха никакви компютри. А ние откраднахме от прогнилия недоразвит запад Apple II и го кръстихме Правец-8. След това ги изпреварихме братушките още повече - СССР продължиха да нямат никакъв компютър, а ние откраднахме IBM-8086 и го гръстихме Правец-16. Ако трябва да съм съвсем честен СССР са имали някакви откровено жалки опити да клонират Apple II (през късните 80), но не им се е получило.

Ако трябва да съм откровено честна, просто си типичен селяндур с комплекси

Ми иди при тях бе, какво дремеш тук? Върви в страната технологиите, на националната гордост и истинския национализъм.

В Булгаристан достигането на такива технологии би отнело още 1500 годинии с боза и баклава!Освен това толкова смели мъже сред чалгаджиите и циганорите няма да се намерят,така че за космоса забравете и си гледайте чушкопекаа!

По дефиниция русофилите мразят България. Русофилите намразиха Батенберг, защото извърши Съединението и го изгониха. Убиха антифашистът Никола Петков, защото не искаше да сме слуги на Русия. Има хиляди примери. Русофил е евфемизъм за руски роб!

Ей сентенциьоо,ти кажи технологични в какво се развува българина???Чушкопеци по 2,8 киловатамчалги,ММА бойци,ДПСарски ибрици,чалгаа,корумпирана полиция или уникално развита медицина и фармацияя??Развива се в шалварщинааа и ибрикчиствооо!За космоса забравете и кривата ракета си нав.....етее!!

До >>> Сега за совалките няма да говорим. Но твоите приятелчета американците правят една фатална грешка, която струва живота на 3-ма астронавти в Аполо-1. На Земята, не в космоса. Руснаците избират в техните космически кораби въздухът да бъде с нормалния за дишане състав. Американците избират чист кислород. Никой не се е замислял сериозно по въпроса какво ще стане при пожар на борда, но си е имало идея, че в космоса е достатъчно да се изпусне въздуха навън, за да изгаснат пламъците. Няма кислород - няма горене. Но при тренировка на 3-мата астронавти в Аполо-1 малка искрица става причината чистия кислород да лумне в адски пламъци. Това е на Земята, около кораба много народ. Но докато се доберат до кабината, която е на върха на ракетата, докато отворят люка, който се е отварял много бавно, сложно и трудно - тримата загиват. Американците си взимат поука и повече никакъв чист кислород.

леко с определенията за приятелчета- шсе караме...

Русия има най-голямата авария. Над 100 души загиват при инцидент на космодрума. Млъкни.

LeGrandTulup

Говорим си за астронавти и космонавти, а не за технически персонал и сеирджии.

Вечна им памет на героите ! Преди да обиколим цялата планета също са загинали много хора в търсене на нови земи и хоризонти.В космоса е още по-сложно,но трябва да се развиваме защото Земята не е вечна!

този популистки нео- дарвинизъм откъде го изкопа?

Вечна памет на загиналите за развитието на човечеството, без значение дали са наши или американцы!Слава!

обичкате си ги вие американците... вече.

Само гледай след 10тина години когато Китай стане номер едно. Тогава изведнъж Русия и САЩ ще станат първи дружки и контра на Китай (един вид формулата пак ще е втория и третия срещу първия). Тези обтегнати отношения (САЩ-Русия), които виждаме сега са прелюдия към определяне кой колко ще е важен в това ново другаруване. Най важното за нас в Европа (което вече започна) е поне леко да се дистанцираме от САЩ и да си създадем европейска армия (без да ставаме чак друзя с Русия).

Първите и единствени загинали, за които знаем.

не ни е мястото в Космоса- не и по този начин. Човешкият организъм в сегашния си стадий на развитие не е пригоден за такива условия, няма какво да се лъжем -дори да се приземят успешно, от мъже-канари са се превърнали във временни или постоянни развалини. И цялата тази космическа надпревара- вкл. номерата с цените на нефта точно когато американците са искали да пращат кораб на Венера и пр. е трагикомедия на човечеството. В Космоса е за свръхсъщества, не за двукраки животни.

Пътят към космоса е осеян с жертви. Руснаци загиват като първопроходци. А американците горят като факли в техните Шатъли

Като се сетя, колко подигравки съм изчел тук за взривените совалки... КОито са доста по-сложни от една сачма с парашут!!!!!!!!!!!

Де е 71а, че и орбитална станция закарали, де е 86а.. 15 години по-късно е най-малкото логично да са по сложни и по-безопасни... Нали част от сложността служи точно на безопасността уж... Колкото и човек да си мисли, че е голям гявол и непобедим обаче, гаранция, че няма да се провали няма.

Вечна слава на героите!

вече не издържате на нормални критики - все едно темата е за политика, а не за хора, които са над всякакви нищожни земни критерии. пфу!

Абсолютно тенденциозно написана статия. Това било единственият случай на загинали при полет в космоса. Те американците не са загивали нали. Проверете колко провалени полета на Аполо има завършили със смърт на астронавтите. То и със совалката не е имало никакви произшествия. Те седемте човека, бог да ги прости не са съществували. DIR бъдете по-обективни за да се уважаваме.

Я кажи за някоя друга смърт в КОСМОСА

Columbia и Challenger - изгубени при катастрофи – Чалънджър през 1986 г. и Колумбия през 2003 г. с общо 14 жертви.

Ало, совалките! Ти знаеш ли от каква височина започва космоса? Космосът се дефинира от точката, в която свършва атмосферата на Земята и започва вакумът на откритото пространство. Първата официална дефиниция за „космос“ е от предшественика на NASA – Националния консултативен комитет по въздухоплаване и гласи: мястото, от където атмосферното налягане е по-малко от 4,88 кг/м². Това е височината, до която самолетната техника ще функционира безпроблемно – около 81 км. За справка: https://hicomm.bg/space/na-kakva-visochina-e-kosmosyt.html

свтът се напълни с тотално неграмотни джендъри...

прочети за Колумбия и за повредата, с която излита, за да изгори на връщане, и не ми чети лекции - у лево.

Според Паоло Мафей няма смъртен случай в ОТКРИТИЯ космос в историята. Случките, при които някой е починал са ставали при навлизане в земната атмосфера - „са издъхнали малко преди това заради разхерметизиране на капсулата в земната атмосфера. Това е първият и единствен случай на смърт в Космоса.“ В този цитат има противоречие! Предпочитам да вярвам на Паоло Мафей

Според Паоло Мафей няма смъртен случай в ОТКРИТИЯ космос в историята. Случките, при които някой е починал са ставали при навлизане в земната атмосфера - „са издъхнали малко преди това заради разхерметизиране на капсулата в земната атмосфера. Това е първият и единствен случай на смърт в Космоса.“ В този цитат има противоречие! Предпочитам да вярвам на Паоло Мафей

Според Паоло Мафей няма смъртен случай в ОТКРИТИЯ космос в историята. Случките, при които някой е починал са ставали при навлизане в земната атмосфера - „са издъхнали малко преди това заради разхерметизиране на капсулата в земната атмосфера. Това е първият и единствен случай на смърт в Космоса.“ В този цитат има противоречие! Предпочитам да вярвам на Паоло Мафей

Жалко за тези смели и силни мъже, рискували живота си за напредъка на Човечеството...

Става тенденция да не се пропускат тъжни събития от руската история въобще. Няма значение дали е кръгла или не годишнината. На нечетящото съвременно поколение освен чалга в главата трябва да му се набива ежедневно колко са зле руснаците, колко много катастрофи и трагедии съпровождат ежедневно живота им... Защо бе, защо не отделихте централно място и не пуснахте подобна статия през април във връзка с пърия полет на човек в космоса извършен от Юрий Гагарин? Защо?

В Русия намират двама братя близнаци - единият го изстрелват в космоса, след месец показват другия на земята, че се е върнал...

Ето го продукта от вашите усилия. Появи се преди да си довърша поста. :)))

във вестник психо или феномен си го прочел? жалка история.

Бог да ги прости. Тогава се казваше "Загинали при изпълнение на служебния дълг". На същата дата и година загинаха Г. Аспарухов - Гунди и Н. Котков - Котарака. Бог да ги прости.

...същия ден!