Точно преди 47 години - на 30 юни 1971 година, съветският космически кораб "Союз-11" се приземява успешно след 24 дни полет. При отварянето на люка обаче, тримата космонавти вътре са намерени мъртви. Оказва се, че капитанът Георгий Доброволски, бординженерът Владислав Волков и изследователят Виктор Пацаев са издъхнали малко преди това заради разхерметизиране на капсулата в земната атмосфера. Това е първият и единствен случай на смърт в Космоса.

Тримата космонавти на борда преди трагедията

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пилотираният космически кораб "Союз-11" извежда в Космоса първия екипаж на първата в света орбитална станция - "Салют-1". Програмата на полета включва скачване със станцията и работа на нея. "Союз-11" излита на 6 юни, а на другия ден се скачва със "Салют-1". Автоматично корабът е приближен до станцията на 100 м. По-нататъшното сближаване и скачване извършват самите космонавти, с ръчните системи за управление и ориентиране на кораба. След това те свързват електрическата и водна инсталация на двата апарата, чието общо тегло е 25 тона.

Embed from Getty Images

Владислав Волков (36 г.)

Още същия ден космонавтите отварят херметичния люк и през прохода преминават в космическата станция. Най-напред извършват проверка на херметичността на "Салют", бордовите уреди и апарати. Командирът Доброволски докладва, че апаратурата работи нормално. Атмосферното налягане в помещенията е в определените граници, а температурата в тях - около 17 градуса C.

Embed from Getty Images

Георгий Доброволски (43 г.)

Космонавтите наблюдават земната повърхност. Пацаев изследва спектъра на някои звезди с астрофизическия уред "Орион".

На петия ден извършват контролни медикобиологични изследвания за влиянието на безтегловността върху организмите им. Правят измерване на плътността на костите си и съдържанието на калций в тях. Предишния ден Доброволски показва на телевизионните зрители специален натоварващ костюм за поддържане на мускулите в нормално състояние. По време на целия космически полет здравословното състояние на космонавтите е добро.

Embed from Getty Images

Виктор Пацаев (38 г.)

Тримата остават до 30 юни. Плановете са мисията да е по-дълга, но избухва пожар и престоят им е съкратен. В полунощ е включена спирачната двигателната система, която работи определеното време и е изключена. От този момент връзката с тримата е прекъсната. Въпреки това, в началото завръщането на "Союз- 11" върви добре. Корабът се приземява плавно в определения район - в степта на Караганда, Казахстан. Когато обаче групата за издирване пристига с хеликоптер и намира капсулата на земята, членовете ѝ почукват, но не получават отговор. Откриват вътре тримата космонавти  - с тъмносини петна по лицата и кръв, изтекла от носовете и ушите им. Доброволски е все още топъл, разказва по-късно председателят на Държавната комисия, разследвала инцидента - Керим Керимов.

Спасителният екип се опитва да даде на космонавтите първа помощ, но те вече са мъртви. Установено е, че 30 минути преди приземяването е настъпила внезапна разхерметизация на космическия кораб, въздухът е изтекъл и космонавтите са загинали от взривна декомпресия, причинила задушаване.

Съветска марка, посветена на загиналите космонавти

Снимка: Shutterstock

Разследващият екип открива, че причина за трагедията е проблем с вентилационния клапан на системата за дишане. Вентилът се отваря в капсулата при спускането ѝ на височина 168 км. За секунди налягането в капсулата се губи. Позицията на телата на космонавтите дава основание да се заключи, че до последния момент те са се опитвали да спрат изтичането на кислород, но не са имали достатъчно време.

След трагедията подготвяното следващо изстрелване на космическия кораб "Союз" става чак след 27 месеца. Конструкцията на кораба е променена. Екипажът е сведен до двама души, защото за трима в космически костюми пространството е недостатъчно. Освен това космонавтите започват да носят костюмите си с херметични скафандри и по време на спускане, за да не повтарят съдбата на "Союз 11" и да оцелеят в случай на декомпресия. Дотогава това не е правено, по лично разпореждане на Сергей Корольов - създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика.

Embed from Getty Images

 Героите са погребани с почести в Кремълската стена на Червения площад в Москва

Трагичната съдба на "Союз-11" е предшествана от друг фатален инцидент. През 1967 г. новият тогава космически кораб "Союз-1" не е готов, но висшето комунистическо ръководство на държавата не иска да чака. На 23 април е планирано не само изстрелване, но и първата космическа връзка с друг космически кораб - "Союз 2", който малко след това също трябва да полети в Космоса. Двама от членовете на екипажа му трябва да се прехвърлят на "Союз 1" и след това да се върнат на Земята.

"Союз 1" излита с опитен космонавт на борда - 37-годишният полковник Владимир Комаров. Когато корабът достига орбита обаче, започват да се проявяват проблеми. Стартът на "Союз 2" е отменен, а "Союз 1" трябва да се върне на Земята. Оказа се, че навигационната система е повредена и успехът на мисията зависи от Комаров, който трябва да управлява ръчно. Той успява да започне спускането по правилната траектория, но тогава основният парашут, който трябва да забави падането на капсулата, не се отваря.

"Открихме тялото на Комаров час, след като започнахме да разчистване отломките. Трудно беше да се разбере къде е главата, къде са ръцете, краката му. Очевидно е, че Комаров е загинал, когато корабът се е ударил в земята и огънят е превърнал тялото му в малко парче 30 на 80 сантиметра", пише един от ръководителите на спасителната мисия по-късно.

И досега не е изяснено със сигурност защо парашутът не се е отворил.