Коментари - КС реши: Няма да има санкции за негласувалите на избори | dnes.dir.bg
назад

КС реши: Няма да има санкции за негласувалите на избори

Конституционният съд (КС) единодушно отмени санкцията, която се налага на гражданин, неспазил изискването за задължително гласуване.

Обратно в новината

Коментари - КС реши: Няма да има санкции за негласувалите на избори | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Просто ги е страх че няма да могат да заведат стадото при урните следващия път ако сега го изтърват...

задължителното гласуване е панацея само за онез, които са конюнктурни. ако бих бил имал възможност, щях да гласувам против. Защо? ами не вервам некоя коза да гласува за доенето си, освен стригането на офцете, ако ме разбрахте. така, че подкрепям незадължителното гласуване, ако е демокрация. ако е шибанящина ала шорош- кончитин - то съм против!

конюнктурно си прав. при тошо не беше задължително гласуването. и манифестациите не бяха. но имаше санкции, ако не участваш. сега е задължително да гласуваш, но няма санкции. а за доенето ..ми , ако можеше, козата ще те осъди, ако не я издоиш, защото ще се разболее от мастит, а няма личен лекар!

Дивите кози кой ги дои?

поредния капан , заложен от герберите и компания!? Добре , че го отмениха , ама защо чак сега !?Месец преди тези избори предизвикани от егото на бившия премиер.Защо този КС не го отмени преди презденските избори ноември 2016. Едно лицемерие има сега !? Явно тогава герберите разчитаха на това да се повиши избирателната активност и да спечелят изборите. Май сега не са сигурни в това и не им е изгодно да има голяма избирателна активност.Монеже ще загупят пак изборите.

ху ми и 0ттатък. $итателю, отвявори си два закона и търси поне в единия кой налага и контролира спазването му. ще се изненадаш .

Най-после някой да отмени безумщината на некомпетентни тоталитаристи точещи се за кокала, които искаха да ме заличат ако не подкрепям статуквото!

Без санкции няма задължително гласуване - хахахах! Оставаше и да не го отменят! Задължителното каквото и да е мирише на фашизъм, а пък задължителното гласуване е очеваден фашизъм, който може да се пръкне само в болните глави на лъжепатриотите и смешниците, като Слави!

Значи има доста фашуги у нас, щом го подкрепиха на референдума..

Герб и прочее накадърници, внесли поправката в закона нарушават Конституцията без да се замислят дори. Създават правен хаос, пречат на хората да гласуват по съвест, тормозят ги, пречат на съда да се занимава с други дела. Никога повече Герб на власт!

НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ ЕДИНСТВЕНОТО НАКАЗАНИЕ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ОТКАЗ ОТ АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ ОТ ОБЩИНИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД.ВСЕКИ ГРАЖДАНИН В ТАЗИ СТРАНА ТРЯБВА ДА ИМА СТАНОВИЩЕ КОЙ И КАК ДА СЕ УПРАВЛЯВА ТАЗИ СТРАНА.ИНАЧЕ ТОВА СА БЕЗЛИЧНИ ХОРА НЕНУЖНИ НА ОБЩЕСТВОТО. ХАЙДЕ-ВРЕМЕ Е ДА ГРАДИМ МИЛИ ХОРА !!!!!

НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ ЕДИНСТВЕНОТО НАКАЗАНИЕ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ОТКАЗ ОТ АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ ОТ ОБЩИНИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД.ВСЕКИ ГРАЖДАНИН В ТАЗИ СТРАНА ТРЯБВА ДА ИМА СТАНОВИЩЕ КОЙ И КАК ДА СЕ УПРАВЛЯВА ТАЗИ СТРАНА.ИНАЧЕ ТОВА СА БЕЗЛИЧНИ ХОРА НЕНУЖНИ НА ОБЩЕСТВОТО. ХАЙДЕ-ВРЕМЕ Е ДА ГРАДИМ МИЛИ ХОРА !!!!!

Голяма наказание ! Да бяха сложили по някоя солена глоба , а не отписване от списъците.Бутафорна история !

А "квадратчето" ше го има ли?

Или ше кажете че то нема смисъл от квадратчето в настоящия момент.За 6 или колко там месеца тези 3% от БГ които СА ХОРА и ИЗБРАХА а не само гласуваха като останалите 97% ИДИОТИ,нема как да са станали повече.Щото ХОРАТА в БГ са 3% нали си знаете...Останалите сте кретени.

Най-после някой да се намеси и да даде отпор на популизма. Гласувал съм на почти всички избори от 1990г. носам. По-голяма обида от това да трябва да се обяснявам, защо съм ИЗБРАЛ да не гласувал на избори, които някой е решил да проведе на УДОБНА за него дата, която обявява КОГАТО си реши не съм получавал от държавата.

Значи ще си стоиш у дома обиден и няма да гласуваш. В същото време цялата циганска махала под строй за по едно кебапче ще гласува и ще решава съдбата ни.

Разбира се. Трябва да се съобразяват и да те питат кога да се провеждат избори. За да не те обидят.

Нали!!! Даже трябва да то питат кога му е удобно щото нали може точно в деня на избори да му се лежи на дивана на човека.

..Решиха: Махат санкциите за задължително гласуване.. --- най-добре е да махнат и гласуването! поредният ни окупатор да поеме цялата отговорност за назначенията! ----

Бо Бо

Едните гласуват за нови текстове в изборният кодекс, а другите ги отменят. И за извършената дейност и едните и другите получават месечните си възнаграждения, които са в пъти повече от вързващите двата края милиони българи. Тези Българи, които все още наивно вярват, че България с тази политическа схема може да тръгне към просперитет. Уви, жалко и тъжно!

Сега четворната коалиция БОКО-2 да си посипят главата с пепел и да платят разходите по делОто!

Народът трябва да мисли за избори(сиренцето в капана за мишки), така политиците спокойно могат да мисля, какви далавери да правят.

d4

всичко това покзва огромната неграмотност на депутатите. всичко което е протестирано пред КС се е оказало правен абсурд. представям си ако се намерят читави хора, които да дадат на КС всички приети закони, укази и постановления каква драма ще настане...

А може би неграмотността е в КС. Това е тумор, който приема корупционни решения и спъва демократичното развитие. Цялата комунистическа измет се изреди в тази хранилка за некадърни негодяи.

Учиндолския референдум бе една голяма манипулация. Трябва да се забрани провеждането на референдуми заедно с други избори, защото по този начин се замазва същността на самият референдум. Например, покрай предизборните баталии, никой не намери време да организира диспут "ЗА" и "ПРОТИВ" въпросите, зададени на референдума! Да не говорим, че много хора пуснаха празни бюлетини за този референдум, подлъгани от задължителното гласуване! Референдумът за АЕЦ "Белене", който бе широко отразен и дискутиран, например едва събра 20% участие! При това по тема, доста чувствителна за обществеността - енергетиката! Според мен на широко обсъждане трябва да се подложи дори самото иницииране на референдум! Важни ли са действително въпросите или дали не са само поредно популистко изхвърляне? Защото този учиндолски референдум бе точно това - популистко изхвърляне на повърхността, със скрит действително важен въпрос - мажоритарно гласуване по явно недемократична схема! За мен този референдум беше чиста проба злоупотреба с доверието и първичните емоции на избирателя, поставяйки въпроса за партийни субсидии и брой на депутати, примерно!

Трябва да се забрани и на парламента да променя въпросите за референдума. Така ГЕРБ промениха въпроса на референдума за Белене и го опорочиха умишлено.

T.н. "патриоти" да си наемат юристи-консултанти, защото не всичко. което лети, се яде. Как може да ни четат Конституцията, а им се иска да управляват.

Безспорно правилно решение на КС. А на когото не му харесва написаното в Конституцията - да иска от тъпаците, които изпраща в Народното събрание, да я променят!

Явно не си разбрал много. Задължителното гласуване остава. Решението на КС е тъпо и няма общо с Конституцията. Щом има задължение, има и санкции. Но те не се интересуват от право, интересуват се от пари.

Това силно напомня на лафа: -"Абе я си е*и майката бе!" - "Ами, добре."

Това си беше на принципа ''насила ме обичай'' което говори единствено че т.н. политици у нас са много далеч от хората...

Браво. Видя се и със задължителен вот,едвам докарвахме до малко над 50% активност,и то с мъртвите души.

"На практика това означава, че гласуването формално остава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, но няма да има никакви санкции за това."

Само в китната Родина е възможно да има нарушение на закона, но без санкции за това ;)) И де да говорех само за изборния закон, ми то.. Анархията напълно устройва Съда. Ако вземем да станем подредено общество, те ще са първите подредени в килиите.

И кой закон е нарушен като не искаш да си губиш времето с такива манипулатори??Конституцията - ОСНОВНИЯ ЗАКОН е казано че това е по собствено желание а не по принуда, А за другите закони хората са казали ''рибата се вмирисва от главата'' Как управляващите спазват законите та да искат и другите да ги спазват

Нарушен е законът, в който изрично пише, че е задължително да гласуваш, пък ти не го правиш. Да го бяха отменили, щом противоречи на Конституцията, което просто не е вярно, но е друга тема. Все едно да е забранено да караш пиян, но да няма наказание, че го правиш.

Явно трудно схващаш. Гласуването е задължително. И това не противоречи на Конституцията. КС отменя санкциите. Това идиотско решение.

аман от циркове в тая държава....

На последния референдум единия от трите въпроса беше подкрепяте ли задължителното гласуване. Народа каза да, конституционния съд го отменя. Какъв е смисъла тогава от тия референдуми след като НИКОЙ не се съобразява с волята и желанието на народа и с резултатите от референдума? Народа каза и 1 лев субсидия на глас, а политиците ни още не са го въвели, а пак по 11 лева си гласуваха. За какво правим тогава тия референдуми, след като никой не се съобразява с тях и с решението на суверена? Те политиците си правят каквото си искат, все едно не е имало референдум. Няма такава държава, затова и ще се затрием като нация и държава и ще изчезнем.

Виж сега. Чисто хипотетично, някой може да постави на референдум въпроса "Подкрепяте ли земното притегляне" и народът да каже "Не". какво правим тогава? Отменяме ли го? Гласуването е ПРАВО и в качеството си на такова няма как да е и ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Единственият начин, да стане гласуването задължително е промяна в Конституцията и премахването от там на текстовете за правото на гласуване. Но докато тях ги има, няма как да е задължително да се гласува.

Шофирането също е ПРАВО, но и ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Не ми минавайте с циганските приказки "Имам само права, не и задължения."

Вие да знаете за Референдум, иницииран от народа? Всички референдуми са политически кампании с предизвестен край. Референдум на БСП за Белене, референдум на Плевнелиев, референдум на Слави..

Референдумът на БСП не беше за Белене. Герберите промениха въпроса в парламента.

трябваше точно това да остане, поне за следващите 2 поредни избора, после можеше да го отменят.

Голяма грешка ако останеше партиите можеше да се нагушят с още по-големи субсидии при масово гласуване. няма как да ни отнемат право(по конституция),ако не сме гласували два пъти.

много хора няма да гласуват, аз също тъй като не желая да им давам 11-те лева които насила ми взимат. Те ДОРИ НЕ ГИ НАМАЛИХА. Всеки разумен човек би постъпил така. НИЕ НЕ РЕАГИРАМЕ НА НИЩО САМО СИ ПИШЕМ.

Няма ли една институция дя сезира този Конституционен съд за незаконното прилагане на УБДХ, приет през 1963 г., когато е имало още концлагери!сезирал съм г-жа омбусман Манолова и ВКС е ВСС и всички мълчат!Този указ е обезсилен по силата на две Конституции на Република България!На никой не му пука, че прилагаме незаконни актове!Затова ЕС ще ни наблюдава още едно столетие!

Удобно някак си - можеха и да го решат преди изборите, сега може и да се акакуват и да се касират.

България още е в 20 век !

че кога успяхме толкова бързо да влезем