”Спейс Екс” отлага изстрелването на българския спътник

Частната компания "Спейс Екс" (Space X) отлага поне до петък 23 юни изстрелването на първия български геостационарен спътник BulgariaSat-1.

Обратно в новината

Коментари - ”Спейс Екс” отлага изстрелването на българския спътник | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стискам палци да падне и много хора се надяват на същото за тези пълни олигофрени наречен булстаком.

Успех на начинанието. България само ще спечели от това. Относно това кой колко може в Космоса - когато Мъск качи и върне поне три пъти живи астронавти - да, ще е велик. Но дотогава все още е в отбора на любителите-ентусиасти, като нашите тролове във форума.

Една частна компания никога не може да се конкурира с ресурса, който може да мобилизира държавата за постигането на дадена цел! Мъск е типичен пример за тази максима.

Само дето получават държавна субсидия. НАСА в последно време наема други да и вършат част от работата. Иначе дори хора от НАСА казват, че ракетите на Мъск не трябва да се ползват за пращане на хора, защото са рискови, поради някакво охлаждане трябва до 30 минути от зареждането да излетят. Само че космонавти се качват след зареждането, заради безопасност и се счита за малко времето.

Проектът на Булсатком за строителство и извеждане в орбита на телекомуникационен спътник започна преди 2 години.Цялата стойност на проекта към момента е 235 млн. долара, осигурени основно от американската държавна Ексимбанк. Тя отпусна дългосрочен кредит от 150 милиона долара. Останалите средства са осигурени от консорциум от европейски банкови институции, воден от Дойче Банк и с участието на Ситибанк, ЕБВР, Райвайзен и Сибанк. Както е известно, който дава парите той поръчва и музиката. По тази причина строителството на спътника и извеждането му в орбита се възлага на американски фирми строителството на спътника на Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силициевата долина, а извеждането в орбита на SpaceX. Разбира се и тук не може да се мине без руско участие- за доставянето на сателита до стартовата площадка се очаква да се използва специален контейнер, който може да бъде превозен единствено на борда на най-големият товарен самолет Ан-124, опериран от Руската компания Волга-Днепър.Около 46% от капацитета на BulgariaSat-1 ще се използва от Булсатком и дъщерно дружество на компанията, регистрирано в Сърбия, а 54% от капацитета ще се отдава под наем. Вече са водени разговори и с българското Министерство на отбраната, което проявявало интерес към космическия проект. Заради този проек Булсатком замразиха проекта за четвърти мобилен оператор,който спечелиха на конкурс. на този етап не е известно дали ще бъдат санкционирани за това.

Да попитам от къде са цифрите. Една бърза справка показва значително по-ниска сума, за спътник с повече възможности.

Цифрите за стойността на проекта и на отпуснатият кредит съм взел от статията "Минаха и последните тестове преди изстрелването на BulgariaSat-1" поместена на сайта OFFNEUS на 17.06.2017 г.

И сега - черешката на мелбата! Потърсете историята на Ексим Банк! Създадена от италианската мафия за да пере парите от контрабанда на алкохол. През 80-те акциите ѝ са изкупени от няколко физически лица с руски имена. Днес инвестициите ѝ в източна Европа се управляват от руснак, ЛЕГАЛНО емигрирал в САЩ в края на седемдесетте.

Между 18.10 и 20.10 ч. по Гринуич e между 21.10 и 23.10 наше време. МОЛЯ ПОПРАВЕТЕ! Стартът ще може да се наблюдава на страницата на производителя.

Преди няколко седмици случайно попаднах на статия за Илон Мъск и неговото чудо SpaceX от 2012г. Та в статията Илон отново гледаше смело в бъдещето и обещаваше, че SpaceX ще превозва РЕДОВНО астронавти до МКС до 2017 година!!! Е, Сега сме 2017 година. КОЛКО астронавти се качиха до МКС със SpaceX ??? НИКОЛКО! И през 2018 също ще са николко.

Ти си прост и си личи че не знаеш нищо за проекта SpaceX и за това какво всъщност са постигнали сравнено с която и да е друга космическа програма. SpaceX както всяка друга космическа програма си поставят дулгосрочни цели, но за разлика от другите те ги постигат, а сроковете в които ги постигат са неколкократно по-кратки.

Блажени са вярващите. Поздравяваме Булсатком с песента на Катя Филипова Бялата птица --> "... ще литне скоро бялата птица ..."

Това което са постигнали е, че още не са се скачвали с МКС!!! Хващат ги с роботизираната ръка!!! Ловят ги докато прелитат покрай станцията. Сега обучават астронавтите им да се качват в движение. Ха,ха,ха .....

Междувременно ULA заедно с Енергомаш приключи съвместните изпитания на поредните три двигателя РД-180, предвидени за ракетите Atlas. Пък вие си плюйте кой е по-по-най!

Не сте в грешка другарю! На 16 изпитахме първия, днес ще пускаме втория. Да не говорите за предната партида, която изпратихме през април.

Булсатком е имал късмет. Сателитът трябваше да бъде изстрелян в края на миналата година, но на 1 септември безпилотната ракета носител Falcon 9 се взриви на площадка в Кейп Канаверал и SpaceX спря всички планирани полети.

От Белио Дом са разпоредили да се финансира НАИЛОН МЪСК. Недейте да хленчите

Компанията е най-големият доставчик на сателитна телевизия в страната, а сателитният й проект беше оценен през 2016 г. на 200 млн. евро без бъдещите оперативни разходи. Инвестицията реалистично може да се възвърне между 7 и 8 години след пускането на сателита в експлоатация.

Хубава работа, ама американска е проектът Спейс-Екс. :)))))

Интересно ми е, какъв е този "български" спътник, какво има вътре, кой го е правил и кой плаща за него.

на булсатком /Максим Заеков

Както вече беше писано тук, производителят е от "силиконовата долина" базиран в Palo Alto, California. Компанията се казва Space Systems/Loral, LLC (SS/L), известна преди с името MacDonald Dettwiler and Associates (MDA).

Фактът, че българи участват в предприятие с елън Мъск е силно окуражаващ и обнадеждаващ. Спайс Х е върха на елхата и дори да се провали самото участие е огромна крачка за българския дух, който тръгва в много правилна посока. Не провалът, опитът в този случай е важното. Като искаме да сме сред звездите трябва да намерим пътя до тях. ако чакахме на руска ракета носител щяхме да си стоим още дълго. а от НАСА щеше да е като да чакаме от умрял писмо. ако успеем, трябва да издигнем паметник на Елън Мъск, да знаете!

Пълни глупости си написал. Space-X просто е най-евтиният измежду "политически правилните". Но е доста рисков. Ако гръмне България реално ще загуби и правото си да притежава сателит способен да работи над западното полукълбо - позициите са заети, над екватора има "желязо" вече и през по-малко от 3 градуса.

глупости говориш - геостационарните позиции са защитени с международен договор.

Спайс Х е върха на елхата - а върхът на бора?

Като искаме да сме сред звездите трябва да намерим пътя до тях - защо да не ползваме Млечния път? Разбира се, ако ЕС ни разреши.

какво да ти кажа, след така про-Странно-то ти изхождане, което Ти не си знаеш? А, ако беше попрочел малко история, нямаше да се излагаш така, пред всички!

Все едно чета стенвестника в седмо училище преди 40 години. Само субектите са със сменени имена.

Частникът е добър стопанин. За себе си де.

а за кой да е добър стопанин бе? ти ще ходиш ли да поддържаш някой обществен парк за без пари? или обществена радиоразпръсквателна станция? Пак за без пари? Всички дето се пишете за големи социалисти отваряте уста като тунел на магистрала като стане дума за частният интерес, ама никой от вас пръста няма да си мръдне за общественият интерес и това е доказано!

Я стане, я не. Добре, че нема да изстрелват български космонавти.

Абе раши! Сега видях, че могъщата марушка рус имат една недодялана ракета с товароносимост 8тона до LEO а частната фирма SpaceX не само, че имат товароносимост до LEO 22тона ами и каца обратно първа степен а след година две ще преминат на 54тона ФалкоХеви!!! А после и 550тона!!! Да ви СЕРА в сссерето!!!

Ми сери в сссерето бре кой те спира но то отдавна го няма, а новото сссре е ЕС и ЦК на ЕК та можеш на воля да сереш по тях защото те съществуват ха ха ха !!!!

Ахам. Според теб Руснаците навярно не са и извеждали нещо на LEO. Щото нямат двигатели. Къде ви намират такива тъпаци? BTW, Енергия качва 100 (сто) тона на LEO.

Оная ми работа качва. 2 полета 1987 и до там с качването!! Дори геостационарна не е ходила. Сатур V 135тона ЛЕО 67-73!

Дори и да те засипят с минуси все ще си прав за рашаните. Интересното е, кои са тези , които успяха да се вържат с Елън Мъск и да направят толкова важна крачка напред? За нас българите това е пътят към звездите и няма нищо по-важно от това. Просто с това избиваме рибата и минаваме в следващото хилядолетие като нация. Някои си бъркат в носа и не виждат колко важно нещо се случва особено ако успеем.

И агенция НАСрА СА и Мелон Мъск все още учат ракетите си да кацат, а после ще ги учат и да летят пък ти гледаш или холивудски репортажи или четеш американски вестници дето и Тръмп не ги чете.

Сменят гумите с летни и ги помпат

Ми то ако беше с Батут досега щяха да го изстрелят ха ха !

между 18.10 и 20.10 ч. по Гринуич e 21.10 и 23.10 наше време

Нещо ми се скива каръшка работата..., дано да бъркам.

Виж ти! А някои си смучат пръстите.