Отхвърлиха ветото за отпуските

След гласуване и прегласуване парламентът отхвърли президентското вето върху промени в Кодекса на труда за режима на ползване на отпуските.

Обратно в новината

Коментари - Отхвърлиха ветото за отпуските | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЕВАЛА, за двеста и няколко дни стара отпуска 31000лв.?!?! Бате, аз ги смятам че се пада по 150 лв. на ден. Или аз не мога да разделя 31000 на 200 или с мойте 30лв.надница просто нямам право даже и на мнение. Е.ати и разбирането - така се постига средна заплата за страната от 1000 лв.

В частния сектор не само не можеш да си ползваш отпуската,защото няма заместник да ти върши работата,ами те карат да пускаш неплатен отпуск през лятото,за да се намалят разходите,което пък да намали себестойността на продукцията при условие,че имаш неизползвана платена отпуска от миналата година...Това пък кой ще ми каже какво е?

Някой ще ми даде ли номера на Тотю Младенов да му се обадя, че ще си загубя отпуската? Учител съм и не ми я дават по учебно време, че ще ощетя бюджета на училището. Пък и няма да ми я платят като на Христина Митрева! Ако толкова ги е грижа да си починат работещите, трябва законът да задължава директорите да имат грижата да осигурят отпуската на служителите!

Напълно сте прави ! И ако позволите едно малко допълнение -- голяма част не искат да видят набиващия-се от пръв поглед цвят на гората, както и да си признаят че добре знаят кои са `грижовните` й създатели/поддръжници .

Е,чак пък репресии......Ами,който е взел незаконно пари - да бъде така добър и да си ги върне.Репресии.Глупости на квадрат.

Е........,хайде знаем се,де.

Защо изобщо не ги премахнете тези отпуски и без друго в частния сектор не ти позволяват и дума да отвориш за отпуск.А случайно ако посмееш след това си отиваш в къщи.

Аз предлагам с Гоце да си сменим работите, т.е. аз ще ходя вместо него на волейболни мачове, ще ходя на ' работни посещения ' до Австралия, ще ходя да си купувам нови дрехи през работно време и т. н. , а той да дойде да работи вместо мен на моето работно место ! Любопитно ми е да разбера колко дни Гоце ще изкара без да използва отпуски или без да се ' разболее ' !? Е, тогава ще го питам дали е възможно човек, ако наистина работи и се изгърбва от работа, да не използва 10 г. отпуск ! Останалото е шменти - капелина ... Представям си го пък Сергей, който сутрин става в 9 .00 ч и няма на практика никакъв труд стаж !? Работата му като ' премиер ' и ' депутатин ' трудова дейност ли е или приказки на килограм без всякаква стойност ?

Мая Манолова да каже кога е натрупала тия отпуски Хр.Митрева.Ади Майче обясни на ората с думи ясни,а не с думи комунистически...тия комунисти от ден на ден яко противни стават...и тая Мая преди ставаше поне за нещо друго,ма сега само за бостанско плашило

Абе охлюв, за какви комунисти, за какви 5 лева говориш.Каква връзка видя с недоразвитото си мозъче между Манолова и далаверите на социалният министър и герберката Митрева?Тях коментирай!Че освен огромната и заплата, той и плащал и по 700 лв на месец допълнително (даже каза , че това са съвсем скромни и унизително малко пари).А колкото до комунистите - по писанията ти си личи, че си вчерашен пиклю и едва ли знаеш нещо за тях. Иначе трябваше да си разбрал до сега, че в момента човека с най-типичното комунистическо мислене и манталитет,е Бойко Борисов - бивш член на БКП и охранител на Тодор Живков (такива ставаха най-доверените хора на бившия диктатор)

Само не мога да разбера, защо го плюете ББ, след като е от вашите? Сигурно, защото по-добре се справя от пребоядисаните.

С изказването си, че в частния сектор почти няма проблеми за изчистване на събраните от предишни години отпуски, г-н Младенов потвърждава, че е на светлинни години от реалността... Именно в частния сектор несправедливостите по отношение правата на работници и служащи са най-възмутителни и отпуските са натрупани, защото не са били разрешавани през годините. Задължете собствениците на частните фирми или да изготвят график за ползване на събралите се отпуски до края на 2011 г. и създайте система за контрол за спазването на тези графици или ги задължете да заплатят неизползваните отпуски, като ги ангажирате със срокове.

Депутатите нарушават и Конституцията ни и Конвенциите на МОТ ! Козируват и изпълняват нарежданията на Генерала. Що за държава ставаме ? Много от пишещите явно никога не са работили при частник. Ако не ти разреши отпуск - работиш, иначе ставаш безработен. За шефовете в администрацията се прилага друг закон, а не КТ. Там са големите пари и големите отпуски.

АКО ПОГЛЕДНЕТЕ КОИ ИМАТ НАТРУПАНИ ОТПУСКИ?? ШЕФОВЕ, СЛУЖИТЕЛИ ОТ ДЪРЖ.АДМИНИСТРАЦИЯ, МИНИСТРИ ..., ЗАЩОТО СИ ХОДЯТ ОТПУСК КОГАТО СИ ИСКАТ БЕЗ ДОКУМЕНТ, ПЪК ПОСЛЕ ПАРИ ИСКАТ.

Да, и аз има отпуски, не съм министър, работя в частна фирма

Ами,разбери се с шефа си.Какво искаш?Да ти платят отпуска от бюджета ли?

Чета и виждам едно ясно разделение. От едната страна държавни служители и номенкалтура (което на повечето места се припокрива), от другата - хората в частния бизнес. Много ми хареса описанието на отпуската в частния бизнес, направено от един коелега във форума - всъщност ти не си на работното си място, нищо повече. Ти трябва да бъдеш на разположение през цялото време, а ако се наложи и спешно да се върнеш на работа. Отпуската е закована на минимума - 20 дни. По изключение в някои западни фирми дават някой ден отгоре. Лятната отпуска е максимум 10 дена, като правило 5 с опция за още 5. Ввсеки ден, когато ти се наложи да излезеш си пускаш отпуск (независимо дали за паспорт, за данъци, з апреглед на аколата, за оглед след произшествие и т.н.) . И по таъв начин 20 дена зорлем стигат за всичко. Какви неизползвани отпуски, какви 5 лева! Пък и в частния бизнес винаги може да се уреди да ти платят остатъка, ако чак толкова няма кой да свърши работата. Един "учен" от БАН се хвалеше че имал бил 300 дена отпуск. Сигурно е така. Ама там всеки ден е отпуск, даже и когато ходят на работа. отидат към 10 ч, завъртят се до към обяд, пият по едно кафе и хайде - денат свърши. някъде към 2 часа след обяд. Там терминът разрешение да излезеш е имагинерен. Да си вземеш ден за да си платиш данъците например се счита за кощунство. И т.н. и т.н. Е, при 48 дни платен отпуск ( а някои достигат до 60) е съвсем ясно че можеш да натрупаш не 300 а 1000 дни. В държавната администрация не е точно такава слободия, ама в сравнение с чсастния бизнес не са се преработили кой знае колко. После има и друго - това е закона. Който не ще да работи при тези усливия, моля да дойде в частния сектор. Да му спукат гъзеца от бачкане пък тогава да видим каква песен ще запее. А иначе, който се оплаква че не са му давали отпуск сега е момента да си поиска. Е, не точно през август всичките да излязат - тя отпуската не е августовска или лятна - все пак става дума за годишен платен отпуск. може да с еползва октомври, ноември, март, април. Пък пролетта и есента са толкова красиви! Шом БСП и ДПС, начело с агента Гоце са против, значи това е правилния ход. Недоволни ще има. Винаги е имало. Но някой да тръгне да си напъска благата държавна службичка по време на криза - едва ли. Който пък се опитва да саботира работата - вратата и друм широк.

Който не почива, не може добре да изпълнява служебните си задължения. Той е преуморен. Следователно тези, които не са си ползвали отпуските, не са работили добре, а само са отбивали номера и трябва да бъдат санкционирани. Напълно подкрепям идеята неизползваните дни да се загубят, а не да се плащат!

Сериозно? Ти май никога не си работил в частна фирма. На коя планета живееш, братчед?

От 1993 г все в частни фирми работя. Всяко лято съм 3 седмици отпуска (15 раб.дни), а зимата една седмица (5раб.дни) - така не миостават неизползвани дни. Други въпроси има ли?

Мая Манолова: Управляващи ползват обезщетения за невзет отпуск, но въведоха правила, за да лишат гражданите от тях" Ха така а Станишев колко обезщетение взе - а другите от вашето управление.Стига с тая наглост бе Манолова.Не е нормално по 300-400 дни невзет отпуск.Жълтите в-ци изписват едно към едно всички управляващи къде и с кой почиват а отпуските стоят.Обикновенните хора си издухват отпуските да работят и през отпуската да си гледат децата а управляващите трупат и накрая - 35 000 лева.Посочете един работник на който да са му платили такова обезщетение.

Не казаха ли преди дни, че Бойко Борисов не е ползвал нито ден отпуск, откакто е министър-председател. Т.е. за изминалата една година от управлението на ГЕРБ лидерът на партията не е почивал нито ден. Както как да го разбирам това - пример за останалите, материал за размисъл, или заключение:Не ме гледай какви ги приказвам, а какви ги върша!". И ако утре ГЕРБ падне от власт (да не дава Господ), какво обезщетение ще получи за тези дни? Та такива ми ти работи...

И аз работя в частния сектор.Това с изплащането на неизползван годишен отпуск изобщо не съществува.Някога може би,но не и сега.Може да ти се изплатят неизползвани дни от годишния отпуск /и то не всички/ само при напускане.В повечето случаи ако шефа има на сърце.Ако не - "ходи се съди".От три месеца водя война,за да ми разрешат да отпуска и то далеч не цялата.При това ще ми броят и почивните дни,за да можело "да ми гори отпуската".Две от колежките ми правиха сватба този месец.Чудо стана,за да ги пуснат да се женят и за почивка на младоженци.Строга нота от шефа -"ще ви дам аз едни сватби и кръщенета догодина като променят закона".И малкото,което даваше закона като защита сега ще отпадне.И аз искам да почивам ама не ме пускат,защото нямало кой да ме замества.Как да я изчистя тази отпуска?Не се и заплаща неползваната....Вече.Тези в парламента им е много широко около врата и се чудят с какви глупости да си запълват времето,за да симулират работа.Защо не дойдат на мое място да работят по 10-11 часа всеки ден за пари колкото да не умра от глад.Ако решиш да си търсиш правата /които сега съвсем ще изчезнат/ ти се казва-"като не ти отърва пътя и да те няма".А възможностите не са много в това време...Приятна им ваканция на депутатите.Аз няма да почивам,защото няма пари,няма и отпуска.Честито на печелившите!

Защо мислите, че в частния сектор няма неползвани отпуски? Там няма задължителен щат, тичаш до душа, няма кой да те замести, като излезеш някой ден в отпуск, отделно дето ти излиза през носа да си наваксаш всичко. И накрая и тия дни да ти отрежат. Ами да си знаем, че имаме само задължения- да работим- то се знае, да си плащаме осигуровките, да си плащаме, ако не дай боже се наложи да се разболее човек, да си мълчим, каквото и да измислят нашите слабоумни управници. И някой го беше казал много добре- 2 дни преди да се пенсионираме- умирачка.

Уважаеми многоощетени държавни служители - вие стотици хиляди на брой които надавате вой при всяка възможност правителството да ви накара да работите като всички останали в тази държава- Как при толкова много работещи да няма кой да ви замести - ами елате в администрацията на частния бизнес да видите как се работи и как отпуски от по 20 дни се ползват година за година -излиза се в отпуск за не по вече от 4-5 дни и си на разположение / лично или с телефон / и през това време.Няма неплащане на лични осигуровки, отпуски по 45-50 дни , социални придобивки. А ако сте недоволни - просто заповядайте на работа в реалния сектор и вижте реална работа.

Напълно съм съгласен с мнението ти.

Защо г-жа Митрева и Христосков не са спазвали законите на България и не са ползвали от пуските си до средата на следващата година както правят простосмъртните работници и служители ????Защо им са изплатени десетките хиляди левове обезщетение за по 200- 300 дни неползвани отпуски за 10 години подред ,но при заплата ,която са вземали подледната година???Защо от тях ББ не иска да ги възстановят на бюджета ,а от майките ,които са получили за месец два 240 лв,когато са дали децата си в ясла - даги тормозят и да им искат парите обратно с лихвите!!!Безумци и наглеци!!!Точно тези ли ще ни учат на морал и отговорност към държавата!!!????

Да допълня.Това не е лотария или спорт тото или пък еврофутбол, ако не си вземеш залога или почелбата до определена дата, я губиш.Това е честно заработен труд и не може да бъде ограбван-Той трябва да бъде ВЪЗМЕЗДЕН.Тук не е Етиопия, Афганистан или Мароко-работиш плащат ти малко-а може и да не ти платят.Тук е България, и трябва да се спазват всички права на заплащане на положен труд.

Ползувай си отпуските всяка година,"мой човек".Отпускът се дава да си починеш,ако си работил,през годината.Какви са тези отпуски от 5 години насам??Моето мнение е - натрупаните за повече от година отпуски да изгорят.

Тия не са нормални.Как може 21 век да ти се губят придобитите права от заработен труд.Ако не си ползваш отпуската до края на годината-губиш.Как така, все едно, ако не си взема заплатата от картата до края на годината-я ГУБЯ.Как така-отпуската е вид заплата-получаваш си заплатата без за ходиш на работа.Това е рекет!!!!Най доброто решение е?Ама слушайте внимателно-да ти се плаща отстатъка от отпуската на края на годината!Защото това са си твои пари.как някой ще ти ги взима.това все едно да ми вземат заплатата за положен труд.

Ама пич, никой не ти е виновен, че не искаш да я ползваш. От думите ти личи, че по-скоро искаш да ти я плащат. Което пък значи, че почиваш в работно време.

България има най-смешната опозиция в света-тя се противопоставя яростно на всичко,независимо дали е полезно или не !В случая е очевидно ,че всички ние като данъкоплатци плащаме двойно и тройно отпуските на разни шмекери,които уж не са ползували по 10 г.годишния си отпуск!И дете на 5 год.ще ти каже,че това не е вярно и че си е чиста шмекерия!Един от тези шмекери е и бившият министър-председател Станишев,който беше показан със снимки как си прекарва отпуска на морето през 2009 г.в компанията на др.Вигенин!Това не му попречи да излъже народа си и да му платим отпуски от над 200 дни още веднъж!

не се лъже за неползваните отпуски всичко е вярно провери в други ведомства като енергетика например и ще видиш там какви неползвани отпуски има от "велики специалисти"!

Явно в различни сфери работим и аз съм в частният сектор но деса във фирмата която работя не се изплаща отпуск в края на годината и поради факта, че освободиха много хора както на много места станахме малко до сега имам натрупан отпуск 46 дни искам да ми обясните как да си използвам отпуската като няма кой да ме замести и да иска "Шефа" да ме пусне няма кой да работи .

На места в администрацията първо се питаше за отпуска ако ти се разрешеше тогава се пуска молбата

d4

по темата за отпуските- справка в НОИ. др.Христосков и др.Митрева. Те знаят най-добре как да си ползват натрупаните дни.

Елате да видите какъв вой се вдига, когато си позволя да ползвам отпуск. Със сигурност ще загубя част от него, но вие, нещастни драскачи каква полза ще имате от това? Но нека бъдем оптимисти - остават 35 месеца!!!

Ами сега ти е паднало, ползвай на воля... какво си се разревал?!?

ти в кой свят живееш. кой е казал че ще се дадат тези отпуски? просто ще изгорят - нали това е целта. защо мислиш го измислиха и толкова ревностно го защитават.

Той не иска отпуск,иска парички.

Ами че ти трябва да го черпиш Бойко и свещ за здраве да му запалиш. Аз работя в частната сфера и моят работодадел три поредни години ми отказва отпуска. Сега две поредни години ще почивам по три месеца през лятото. И ми е супер добре от този факт. От твоите думи не личи да ти е зле от факта, че не са те пускали. По-скоро те я яд, че не можеш да си ги трупаш.

Е ти пък да не си китайската принцеса Турандот?

Неизползвани /само по документи/ отпуски има единствено и само в администрацията! Ние, данъкоплатците , си пускаме отпуските регулярно, а ги ползваме "когато и ако шефа разреши"! Така че моля всички чиновници /и ДЕПУТАТИТЕ/ да си пуснат "полагаемите" отпуски и като нас, да ги ползват "друг път"! Не съм съгласен депутатите "да се правят на работни" през лятото, а след това да трябва и на тях да плащаме за "неизползвани" отпуски - нали на есен ще ги освободим от "работа"!

Напълно съм съгласна... да си пуснат "полагаемите" отпуски и като нас, да ги ползват "друг път"!

И защо трябва да си ползваме отпуските "друг път"? Така ли пише в кодекса? Или понеже ти си страхлива мишка и трябва всички да страдат, че да можеш да злорадстваш! Мухльо!

Да в частния сектор нямат наптупани отпуски.Първо защото те хните отпуски неса повече от двадесет дни в годината и второ в края на всяка година ако не си си взел отпуската работодателия ти я изплаща. Ти си ходиш на работа , в деиствително се водиш в отпуска. Получаваш и пари за отработеното време и за отпуска.

Е, толкова глупости само в един коментар, не бях чела!

Daria, достатъчно фирми има с такава практика за да го напише jтони

не са глупости, на много места е така

Да в частния сектор нямат наптупани отпуски.Първо защото те хните отпуски неса повече от двадесет дни в годината и второ в края на всяка година ако не си си взел отпуската работодателия ти я изплаща. Ти си ходиш на работа , в деиствително се водиш в отпуска. Получаваш и пари за отработеното време и за отпуска.

И при нас е така, но това не е законно. Освен това така шефа ти отказва отпуск и ти казва, че после ще ти го плати, да не се обясняваш много много. И пак отпуска друг път!

"...С промените в Кодекса на труда не се отнемат права, а се въвежда ред и определен график, по който хората да използват отпуск, за да си възстановят силите, заяви социалният министър Тотю Младенов..." Тоте, Тотеее, да не те среща Филип Тотю. Той се бори за българите, да имат права, а ти се бориш, за да ги поробиш.

той не се бори, той просто си мисли че като угажда и подлизурква няма и него да го застигне. на какво ли се нада

Да, забравих, че той е "виден синдикален деец", т.е. безделник. Да слуша там и без това няма много опит в труда, т.е. чужд му е труда, на ВИЕ е с труда и т.н.

нека ми назначат заместник и ще го ползвам с удоволствие.

В частния сектор няма неползвани отпуски, защото собствениците т.е управителите карат работниците да попълват сами заявления за ползване на платен отпуск и го подписват без да ползват такъв.Ако някой иска отпуск, ползва, но тези дни не му се плащат.При такива условия на труд работят много от строителните фирми.