"За" закона гласуваха 130 депутати, против него бяха 49. Ветото подкрепиха парламентарните групи на ДПС и Коалиция за България, а "за" промените в кодекса бяха депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака", предаде БТА.
Така остава непроменен текстът, приет от парламента на 23 юни, натрупаният отпуск да се изчисти до края на 2011 г. Според измененията след 1 януари 2012 г. работещите могат да отлагат за следващата година най-много до 10 дни от платения си отпуск.

В началото на месеца Георги Първанов отказа да подпише промените, тъй като не е съгласен с режима на изчистване на почивните дни. Според него се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск.
Преди дни от ГЕРБ обсъждаха отсрочка - изчистването на дните да става до юли 2012 година, но лидерът на партията премиерът Бойко Борисов обяви, че няма отстъпка от вече взетото решение.

С промените в Кодекса на труда не се отнемат права, а се въвежда ред и определен график, по който хората да използват отпуск, за да си възстановят силите, заяви социалният министър Тотю Младенов пред депутатите в парламента по време на дискусия за ветото на президента върху измененията, съобщи БТА.

Дава се 18-месечен срок, в който тези почивни дни да бъдат изчистени, припомни пред депутатите Тотю Младенов. Според него единственият довод на държавния глава е само предположението, че би могло да се стигне до невъзможност за ползването на годишния отпуск.
Министърът даде пример с практиката в други европейски страни. В Испания платеният годишен отпуск трябва да се вземе до 31 декември на съответната година и не може да се прехвърля и компенсира парично, а в Германия може да бъде прехвърлен до 31 март на следващата година, но не се допуска парично обезщетение за неизползваните почивни дни, каза той.
Младенов допълни, че в частния сектор проблем със старите отпуски почти няма.

В частния сектор проблеми с неизползваните отпуски почти няма, има в държавната администрация, отсече той и ядосан напусна НС.

По време на дискусията съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев подкрепи министъра и заяви, че се злоупотребява с отпуските и има редица случаи, в които служители, които на са си пускали отпуска, фактически са ползвали такава.
Той упрекна депутатите от БСП, че говорят за трудовите права на хората, а те самите нямат трудов стаж.
"Вашият лидер нямаше никакъв стаж и стана премиер. Сегашната власт отстранява с тези промени управленска грешка на предишната", каза Велчев, цитиран от БГНЕС.

"Докато вие сте бил комсомолски секретар аз съм учил в Сорбоната, там можете да прочетете дипломната ми работа, ако знаете френски", отвърна народният представител от Коалиция за България Драгомир Стойнев.
“Никога не съм бил комсомолски секретар, а вашият единствен трудов стаж е година и половина като секретарка на Станишев”, отговори му Велчев.
Стойнев обаче наблегна на това, че промените са антисоциални, дискриминационни, противоконституционни. По думите му работниците с много натрупани почивни дни едва ли ще успеят да ги изчистят до края на 2011 г.
"Това не е хипотеза, а реалност - хората не могат да си ползват отпуска", каза Стойнев, според когото за ГЕРБ и "Атака" правата на човека са се превърнали в каприз.

Според Стефан Господинов от ГЕРБ президентът и опозицията пропускат факта, че в българското законодателство вече е уредено работниците да използват годишния си отпуск в рамките на година и може - по основателни причини, да го прехвърлят за първите шест месеца на следващата. Тези разпоредби не са били спазвани досега, отбеляза той.

Междувременно Мая Манолова от Коалиция за България даде пример с това, че управителят на НОИ Христина Митрева миналата година е получила обезщетение от 31 265 лв. за неизползвани отпуски.
"Това е един от случаите, когато управляващите ползват двоен аршин. След като самите те са получили парите си за неползван отпуск, сега въвеждат тези нови правила, които лишават хората от възможността за обезщетения за това, че не са почивали", коментира Манолова, която припомни, че Митрева е един от авторите на промените в Кодекса на труда.