Виена отново е най-добър град за живеене, София е 115-а

Столицата на Австрия Виена за шести пореден път е обявена за града с най-високо качество на живот в света, София е 115-а.

Обратно в новината

Коментари - Виена отново е най-добър град за живеене, София е 115-а | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

кафенцето им, пазарчето с много соления и риба, и симфоническият им оркестър. Това ми стига!

Една е Виена в Европа! Най- красивата!

Харесваш ли ташкент. Там поне си сред свои.

На Виена най ми харесва кулата в Пратера. Другите неща вече са ми рутинни, ама все още много се кефя като ме вдигне на 50 метра във въздуха.

Виена е красив град! Приятен за живеене за хора със поне среден доход. За съжаление малцина българи /поради естеството на работа или пък са безработни и разчитат на социални помощи/ могат да се похвалят с добър доход и живеят в красив град но са хора без самочувствие. Живеят там с надеждата че техните деца и внуци ще имат по-добро бъдеще. Жалко но факт. Въпреки ниската безработица винаги се предпочитат австрийците пред приходящите независимо от квалификацията.

Как ниско самочувствие бе чоджум? Виж тука к'во правят - изкъртиха полюлея с носовете си.

Избиват си комплексите. Когато говориш с близки хора постоянно живеещи във Виена те са склонни да си разкрият най-съкровените кътчета от душата си и виждаш че сред лъскавата фасада на града живеят самотно с единствената цел за по-добро бъдеще за жалост живота е сега другото е илюзия.

1 евро на ден транспорт навсякъде. Га ще ги стигнем?

24-часова карта за метрото е 7.60 евро. Ако не вярваш - провери в интернет.

Виена е само един излъскан център за пред хората и туристите и нищо повече. Животът там е ужасно скучен и сив. А и хората вместо да общуват си споделят проблемите на психолози срещу заплащане. Най-големите откачалки в европа са австрийците.

Повечето от софиянците са с крещяща нужда от психолози.

Във Виена имах за съседи едни австрийски бабки. Всяка вечер се събираха голяма компания, напиваха се и пееха техни си песни до късно. После съм ги виждал да се търкалят по стълбището и да повръщат по улицата. Явно доста се забавляваха.

А хан Путку кого обича?Негри,аборигени, кравари?

Расизъм, породен от дълбок комплекс за малоценост.

софия е сигурно наи грозната и мръсна столица в европа

Със сигурност Скопие,Белград,Тирана,Прищина,Сараево не са по-хубави,по-уредени и по ....от София.Колкото и да не ти се вярва.!!!

Глупости! Да знаеш какво беше... Но и преди още са я наричали град-градина. Във Виена, където безспорно е много, много красиво, веднага се усеща липсата на уюта, който дава нашата поостаряла столица, която е такава просто защото болшинството от хората не разполагат с необходимите за красота пари!

Фънди, честито! Муууу!

И нито един US град в челните места? Оказва се, че родните фоби освен глупави, нямат и вкус.

Един Бостън сигурно е изпреварил всичко руско ;) Но.. в Щатите както и в УК хубавият живот е в предградията.

чак на 28-мо, но то от 30 места половината са в ЕС.... това да ти говори нещо? Сигурно ЕС е много лошо за живеене място. Дай да ходим в С. Петербург... дето е на последно място. Красив град .... поне :)

Вън и марш на скок от София бре цървули!Заради таквизи кат вас София е на туй дередже!Избегахте от села и кошари и си домъкнахте селяндурския си манталитет със себе си барабар бре!Всички вие дето се домъкнахте на два пъти-след 09 09 и след 10 11 бре!Заселихте с гета картофените пояси на София-Люлин Младост Обеля Дружба Овча купел и прочие!Вън и марш от София бре селяндури-начело с ямболското перхидролено джудже бре!!!Истинската София е там,където е така наречения от време оно-"Златен четириъгълник"бре селяци миризливи!пп-А иначе Виена е в топ5 на най-готините градове в Европа,но 1 много ясно че е града чийто девиз е -"Клати се,но не потъва"!Сетя ли се някой селяк къде е Четириъгълника и кой е града с този девиз????Ха ха хи хи хо хо!!!Буууухахаха!!!

добре че си добавил и "след 09 09".

А прави ли се секс във Виена?

Прочети Фройд. Човекът е виенчанин и има цяла наука по въпроса от него.

Какво се оплаквате от София. Знаете ли каква беше при крадливото псе преди. Знаете за кого говоря. Този с името на столицата ни. Сега София е в пъти по-добра отпреди 5-6 години. Транспорта се подобрява, пътищата и т.н. Само дето манталитета на хората не се коригира. Хората са все още зли, завистливи, арогантни и да не продължавам. Това оправи ли се всичко ще бъде по-добре. Но някой ще каже щото хората са бедни и за това са озлобени. Да но трябва да се почне от някъде. По скоро ни трябва силно и обединено общество. По моите наблюдения се получава след силни катаклизми за цялата нация.

Какво толкова ги хвалиш?Та нали за това са там-да вършат работа, а не само да грабят!89 година София има активи за над 20 милиарда!Сега колко има?Има въшки!Сегашните ударно строят само там ,където се финансира основно с европейски пари и може да се краде като за световно! За 25 години -250 ремонта на централната част!Ямааааа!А някои квартали още нямат канализация, има неасфалтирани улици, училища в разпадащо се състояние!АЙде,стига,че се нервирах!

София е като Слънчев бряг! На Слънчев бряг идват от майната си да се напият,дрогират и нае.бат! Държат се като най-дивите племена!Но в собствената си родина са едни почтени бюргери,едни такива благонравни , а бе казано направо"Европейци"! В София идват хора , които след като минат табелата "СОФИЯ" ,стават хуни,вандали ,аборигени,туземци Паркират си където им падне,изхвърлят си боклука през балконите,задръстват канализацията с памперси и дамски превръзки, а бе изобщо -диващина! Но като си отидат на село стават такива едни хрисими ,възпитани и "добър ден" ще ти кажат, и тротоарът ще си изметат и оборът ще изчистят , а бе накратко-"да са живи и здрави на мама и тате,хвала!"

Ами за това хората говорят ОБРАЗОВАНИЕ. След това трябва да се оправи и здравеоопазването и готово.

Кои хора?

Циганизацията си оказва влиянието ,политизирането също.

И София е като Виена ,наскоро бях там /Виена/за 20 дни. Само където, София е попаднала в лоши ръчички....

Бг-политиците ни ,дали прочитат подобни класации? Щото някой ,не знаят и да четат.

Видно е от пръв поглед, че ти си доста тъп и неграмотен. С такъв материал като тебе, какви да са политиците? Но въпреки това, не се самозаблуждавай, повечето от тях са класи пред теб по интелект.

Те политиците си хвърлят боклуците през прозореца и паркират в градинките. Майтап. Ти го правиш бе селяндур.

София е на такова ниско ниво заради голямата корупция- полицая с патрулката, митничаря на летището...

още бившия кмет, ... сегашните кметове... и т.н (НЕ ГИ ИЗПУСКА, те крадат повече от обикновения полицай. Само един завод за боклук и едно метро колко пари са...)

VIENA!!!!!!!! THE BEST

ДА БЛАГОДАРИМ ЗА ТОВА ПОСТИЖЕНИЕ (115-то място) НА САЩ И ЕС, КОИТО НИ ОСВОБОДИХА от комунизма и Съветския съюз!! Ура, другари-соросоиди!!!!

Да живее демокрацията, макар и на 115-то място! Ура, ура, ура...! Да живее вечната дружба със САЩ и чичо Сам! Да живее Европ.съюз и брюкселската бюрокрация, НАТО и международните монополи. ......

какво? да не би Путаракиса да ти спря парите? Ми не се представяш напоследък добре. Виж какви простотии пишеш... дори той не ги харесва вече.

1983та бяхме 174-то място...

Паисий

дрън-дрън!

1983 София беше много по-чиста и зелена. Метрото едва що беше започнато, нямаше и милион жители и хората бяха по-спокойни и толерантни.

"Жалък си", с "тва" примитивно съзнание си живея ей така,добре!По -добре с примитивно ,отколкото без всякакво! В царството на слепците,едноокият е цар! Разбра ли или трябва да ти обяснявам дума по дума,че с "тва"твое безсъзнание ще е доста трудно!

Щеше да е супер ако ги нямаше софиянците.

........в повече!

С това "убава си е София" ти си направо трепач!

Толкова години американска демократизация, и пак Багдад на последно място. Явно американската демократизация за нищо не струва.

София явно се пада някъде по средат на Африка, а можеше да е накрая. Както е тръгнало обаче, и това може да стане!

София би могла да се превърне в прекрасен град за живеене, ако управлението, а и самите граждани бяха по-отговорни и обичаха своя град. Имаме неповторима даденост - Витоша. Преди години планината беше добре поддържано място за почивка, а хората сякаш бяха по-културни и уважаваха средата, в която живеят. Когато влезеш в един дом, подредбата показва какви са хората в него, същото се отнася и за един град, че и за цялата държава. Тя е такава, каквато я правим ние - нейните граждани.

Ами затова по-отговорните отиват в по-отговорни държави като цитираната Австрия и останалите.

Това е жалката истина:( България се циганизира!

Не си прав! Който има чувство за отговорност се бори, не напуска. Най-лесно е да отидеш някъде наготово и да ползваш нещо, което другите са постигнали с много труд. Това ли наричаш отговорност?

Донякъде има резон в мнението Ви. Но само донякъде. Във всички големи европейски градове има камери и сериозни санкции за неспазване на обществения ред, пък било то и за 10-минутно неправилно паркиране. Всички хора, оставени без контрол, започват да своеволничат. Манталитетът се изгражда и чрез наложен ред и контрол.

Съвършено вярно! Лошото е, че тук ако за неспазване на правилата се наложи санкция, за много хора това е нарушаване на човешките им права. Особено пък ако са властимащи. А това е пример за останалите.

в Булгаристан не налагат контрола,следователно този,който трябва да извършва контрола не си върши добре работата.

София не е цяла България, има и хубави български градове.

И емигрантите не са всички българи. Има и такива, които не емигрират.

и какво правят като не емигрират, чакат някой да ги оправи?

Виена днес не е това, което беше само преди 7-8 години, когато я видях за пръв път. Тогава възторгът ми беше голям, но последният път се нагледах и на мръсотия, и на пияници с неизвестна националност, и на всякакви разноцветни имигранти. Не че ми влиза в работата, но впечатлението беше пооплескано.

А в София как е? Какво гледаш в София?

Зле

веднага ти отговаря :))) Гледам циганор на всяка крачка, обърнати кофи за боклук, бездомни кучета, разбити улици и непроходими тротоари. И това е град, който кандидатства за Европейска столица на културата. Има два сезона, когато се понася - зиме при много сняг, който скрива боклуците, и лете, когато ги крие зеленото. Но няма да плюя по всичко, има и добри неща, направени напоследък - метрото, някои кръстовища, пък вече няма найлонови торбички на всеки клон. Може още по-добре.

Гласувайте за другарката Фанкъкова и до две години сме в челната тройка.най-уредения и чист град,всички ни завиждат на парковете и "лувърите" а хората едни усмихнати,позитивни,спретнати-особено в кварталите на богатите Абисиния и Факултето!

Никак не се доверявам на подобни класации. В някои от градовете в първата десятка съм ходил - пълно със забрадки и хора с различен цвят на кожата, на които мястото не им е в Европа. Струпването на население с различна култура води до съществено влошаване на средата. Не разбирам какво им е хубавото на тези градове, освен историческите забележителности. Много зависи от онези, които определят критериите. Моите класации са други.

позитивни и негативни.

След нахлуването на емигрантите състоянието се влоши. Май нямам положителен пример, но отрицателни - колкото искаш. Познавам почти цяла Европа, но ще спомена Швеция. Добрата социална политика привлича много народ, но шведите имат едни от най-високите данъци, а видях току-що ремонтирани подлези с изпочупени лампи и нардаскани стени. Познай кой го беше направил. И т.н.

Споделям мнението Ви,а също и голяма част от опита.Тези класации се правят по критерии,които не винаги са миродавни за конкретен човек.Не казвам,че има вариант средностатистическа личност да живее по добре в Багдат от колкото във Виена,но и не бива за забравяме хубавата поговорка ,че КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО :)

Много уважавам естетите, старая се също да бъда такъв. Напълно се солидаризирам с Вас, че "камъкът си тежи на мястото". Само че американците явно не знаят тази поговорка и обърнаха света с главата надолу.

е безплатно, а за бедните, но умни, ученолюбиви и трудолюбиви деца се осигурява безплатно общежитие. Така е в Целия Запад, който е рай за интелигентните и затуй безкрайно е мразен от посредствените рашофилистичета.

Дааа, и има безплатни болници за болните от СПИН еврогейове , а болните от СПУН /Синдрома на Придобитата Умствена Недостатъчност/ ги показват в клетка като представители на българските "демократи" и евроатлантици!Даааа.....

как живееш с т'ва примитивно съзнание ?

Безплатно, безплатно, ама който е малко по-отворен бяга да учи в Америка или Лондон. Що ли? В Австрия учат някакви заблудени щото е безплатно.

Скоростно ги гоним в обратната посока градовете, а тук във форума всички изглежда живеят във Виена.

София - 115та, а Москва - 167ма, кво се оплаквате?

humfry

Някой хора обичат да се сравняват с тези, които са по-добри, а не с по-лошите. Та, можеш за пример да дадеш и нещо от Централна Африка.

Москва 11.5 млн. жители, София- 1.2 млн.

Токио-22 милиона МасквА-12 милиона:-)) Какво значение имат тук жителите?Говорим къде се живее по-добре,по-богато,по-сигурно и по-екологично. Макар,че и аз не вярвам на подобен род класации. Сигурен съм ,че в Минск е по-чисто,по-сигурно и с по-достъпни като цени комунални услуги отколкото в София,а града е на задни места!! Едно е сигурно,на никой не му се ходи да живее в руски градове,освен на таджики,киргизи,узбеки и казахи.Явно не е за нормани хора там!...дори и Волена не иска да живее в Красноярск!По му допада Париж:-))

humfry

Какво предлага София и като цяло България? Спекулативно високи цени, тоест едни хора искат много бързо и лесно да забогатеят, без да има нормална причина. Предлага се и нулева перспектива и развитие, голяма безработица, много ниски доходи и много скъпи финансови ресурси, предлагани от банките на прекомерно високи лихви. София същи така предлага и "най-чистия" въздух в Европа. Та, 115-то място е даже високо в класацията.

И що си още тук?

Да лихвите са ниски в Европа, но да видиш цените на имотите ще ти се завие свят. В България са по-високи лихви-да, но пък имотите са доста по-евтини, така че крайният ефект е дори в полза на БГ. Ако мислиш че 400к е нормална цена за апартамент? Друг е въпроса за доходите и търсенето. Те определят нивата т.е. цените на имотите. Но пък цените на бързооборотните стоки , като храни е почти изравнен :)) Така че не може да се гледа само в една плоскост...нещата са доста сложни!

Правиш грешни сравнения. В центъра на София жилищата са на подобни цени, а има и такива за по няколко милиона. Иначе жилищата на запад са по-евтини спрямо доходите.

Фандък-ова,Фандък-ова,Фандък-ова! Да догоним Багдад!

Ако можеше да се живее в София, като стане петък, изходящите артерии нямаше да се задръстват от бягащи от нея хора :-)

Ами стойте си по градовете, от които сте и може би София ще е по-добър град за живеене...!

Даже селяните като видят каква е цигания в София и се връщат обратно на село.

Ех, де да беше вярно... ако така се връщаха обратно по селата... и селата нямаше да пустеят и в София щеше да ни е по-чисто и по-спокойно!

Ами те ,селяндурите от прованска нас,раха и циганьосаха София! Като тръгнеш по улици,по учреждения ,то е мьекане",едно "мяканье", то са едни "стриковци и "сваковци"" , едни "чинки" и "учинайки", -да се чудиш къде се намираш!

humfry

Това е още една причина от дългия списък, поради която българите емигрират. В София цените на жилищата никак, ама никак не са умерени, особено спрямо доходите. А обширната транспортна мрежа струва по 1.65 лева на ден с едногодишна карта, което сравнено с 1-то евро във Виена, доходите и покупателната способност, както и качеството на транспорта, отново е много умерена цена.

Абе щом ти си още тук и се натискаш на държавната си службица явно не е баш така.

София прилича на град единствено в териоторията между Орлов и Лъвов мост, при това не в цялата тази територия.

И тази територия е проектирана непосредствено след Освобождението от турско с помощта на европейски инженери. Всичко ще е построено по време на руското робство е отврат!

Ти затова ли живееш в Люлин?Или беше от Факултето?!?

Не позна и от двата опита!

kirchevo

Ние сме добре бе , я вижте Киев, Тирана и Минск къде са.Какво мрънкате всичко е наред в София затова сме по-напред в класирането от горепосочените.

защо ли?

Виена е една сбирщина от арогантни австрийци и обслужващите ги чужденци. Картата за транспорта е евтина, но има един данък транспорт за всеки, който работи. Може да е и над 50-60 Евро на месец. Така че не ми ги хвалете!!!

олееее... какъв му е проблема на гастарбайтера? а що не казваш че имат пълна 13-та и 14та заплата? ех тези 50 евро бе..... мноУ си умен...

Имаха преди време. Сега имат само високи такси навсякъде.

Метрото е доста удобно и бързо. Миналата година седмичната карта миналата година беше 14 евро, няма контрол, разчита се на доверие. Но явно има доста гратисчии и е доста очукано.

АрУгантна е баба ти, щото си неграмотен и със сигурност не говориш и разбираш езика. Та какъв точно е този т"данък транспорт"?!...щото аз за 25 години във Виена не съм чувал за него...

неграмотен си ти, защото не си чувал, но си го плащал 25г. :) Може да си прочетеш и Виенските наредбички и ще го видиш. Не може в класация да се оценява нещо, което не е вярно...

и работи за 200 евро. така няма да ти взимат 50 за транспорт... ще ги даваш за таксита. :)))

Ами какво да ви кажа, дълбоки са корените за да Виена днес изглежда така. Велик град от миналото. Градове с подобна история са с население над 10 милиона души и съответно лоши за живеене. Така е когато всичко е децентрализирано, бизнеса не е концентриран в столицата и хората живеят там където са се родили.

А Пловдив ? Нали беше в топ 6. Или то е в друга класация ?

kirchevo

Там е там в топ 6 ама в класацията на БИ ТИ ВИ или на НОВА ТВ

Това е класация за "Столици" ^^

То това Цюрих, Оукланд , Мюнхен, Дюселдорф, Женева, Ванкувър, Франкфурт, Дюселдорф все са столици, даже германия има 3 столици в десятката :))!

Винаги когато съм ходил в София съм изпитвал отвращение от хората там и затова вече отбягвам да ходя в този гнусен град.

Имаш комплекси.

от какво са ми комплексите,бре тире? че се отвращавам от нещо отвратително ли?

То и аз се отвращавам като те видя в София и хуаво си решил да не идваш повече тук.

Пич, не познаваш истинските Софиянци! Аз също съм от провинцията, ама контактувам слава богу и с кореняци- няма по достойни, интелигенти и балансирани, широко-скроени БЪЛГАРИ от кореняците софиянци! Лошото е че селянията ги задуши, просто ги натика в ъгъла и всеки си дойде от селцата и градчетата с миризмите и нравите!На истинските софиянци и интелектиалци се крепи още тая държава, ама дано го осъзнаете!

1.2 млн "софиянци" колко са кореняците? 50 000? 100 000?

Кореняци софиянци няма! Всички сме от вътрешността на страната. Когато Гурко влиза в София българите са били най-малкият етнос в нея. 2-3 хил души. Цяла София се е състояло основно от турци, цигани, евреи и разни други общо 12-13 хил души. Турците се изнасят по посока на Кюстендил преди влизане на руската армия. Преселението по посока на столицата запоява в рамките на следващите 10 години. Така, че колко да са реалните кореняци в София :-)

Всъщност от плюещ български емигрант, позиращ високомерие по форумите, а всъщност мияч на чинии, по-гнусно няма.

Не случайно Виена беше баш седалището на комунистическата номенклатура. Огнян Дойнов изпра милиарди народна пара през Австрийски банки, фирми, вестници и бизнеси. И сега е пълно с бг мошеници и ченгета от ДС.

Че в София може ли да се живее? В София може само да се работи!

Виена е едно голямо парфюмирано ла.но , което обира "цвета и мириса" на корумпирана и пост-тоталитарна Източна Европа! Влачат и мъкнат богатства от Сибир до Средиземноморието и от Варшава до София! Който не е ходил на Виенското летище той не може да си представи какви ъпсърдни полети има от Красноярск, Тирана, Тираспол, Варна, Одеса, Познан и прочие и причие. Така че не ми ги хвалете-парфюмираните улици на Виена са откраднатите пари на поколения от народите от Австроунгарската империя и последващите нови "завоевания" след падането на комунизма!ТОВА не е построено с труда на австрийците, да ме извиняват за обидата!..))

И какво са отмъкнали от Сибир, или от Украйна. Нещо бъркаш империите, та те нямат дори и море бе. Просто хората с труд и постоянство са си направили държавата. Имат трески за дялане, но кой ли няма. Всъщност ние си приличаме с австрийците по много параграфи, само дето те са по-съвестни и работливо, особено по-старото поколение.

Не си запознат с паричните трансфери от Руската федерация, те може да нямат море, ама имат мръсни червени пари по банките във Виена да си купят цели държави.

Пак не сме последни въпреки 25 год. мародерство на престъпници, общинари и политици.

Ако поживееш поне година в Австрия след това ще ти е странно когато виждаш боклук и бездомни кучета!