Събориха емблематичното кино ”Сердика” (снимки)

Емблематичното за софиянци кино „Сердика” беше съборено тази неделя. Актьорът и музикант Стефан Вълдобрев сподели снимки в социалните мрежи.

Обратно в новината

Коментари - Събориха емблематичното кино ”Сердика” (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази част на София позапада през последните години. А е на метри от най-красивата част на София. Може пък този хотел да й даде нов живот. А паметникът на Левски може да предизвика по-голям интерес от чужденците да знаят кой е той, какъв е животът му и какво е направил.

Епа, браво. Добра новина.

Тези дето ореват това кино, в което са ходили преди 30 години, ако им го оставят и пак започнат да прожектират филми дали ще ходят отново? Или само си мрънкат, така защото им е скучно. Едва ли са ходили в някой МОЛ на кино, ама тази съборетина сега им е най важното нещо, защото тогава са били млади.

Много хора продължават да не знаят къде са и си живеят в миналото.

Боже, помня когато го откриха, каква гордост беше, колко беше хубаво, просторно! Ами ресторантът, новият "Берлин"! Наистина беше култова сграда, емблема на София. Но една ли култова сграда съборихме? Къде е ресторант Ропотамо? Какво се случва със сградата, където беше "Феята"? Ами кино "Изток" - стана Билла. Нищо добро не чака народ, който продава историята си за грошове.

каква история е това , което ти помниш кога са го открили??

коктейли на терасата,а?!;) Фея и Ропотамо... а помниш ли "Тенекиите"?:)

а помниш ли "Гъза на слона"

кино сердика е затворено от десет години! отдавна е отишло на кино!

НЕ БЕШЕ ЛИ ЗАТВОРЕНО ОТ ДОСТА ПОВЕЧЕ

vasil

Точно в това кино и точно преди 30 години беше премиерата на филма на Киран Коларов "Те надделяха"зa събитията около 9.IX,1944.Ha големия плакат на входа някой беше добавил през нощта едно "НИ"и беше станало "Те НИ надделяха".Така е,та дори в голяма степен и досега.

" кино Сердика беше съборено тази неделя " Ами ще го съборят! На тази територия няма място за култура, наука, изкуство! Money is everything!

Какво толкова? Сега ще заселим в новопостроения хотел "Живот", нашите хора от партия "Приятел", че хем да им е близо до работата, хем да държат нещата под око.

ГЕРБ са организирана престъпна група. Всичко което правят е срещу българските интереси. Срещу българската държава.

Рашидов руши паметниците на българската история.

Министъра на културата действа като терорист на ИДИЛ.

Всички политици в България действат като терористи. Начело с Бога. Чист геноцид на българите.

Корупция. Корупция в изпълнителната власт.

М-да-а-а-а още един спомен от детството изчезна,а може би това е целта на упражнението.Да няма човек спомени от детството си,а колко добре щеше , ако можеха да бъдат изтрити с един замах.Тъй като живея в квартала , който е характерен с четири кина "Влайков","Изток","Левски" и "Сердика", сага вече всичко е на ред и четирите ги няма.Вече всичко е добре,ама зор видяхо докато го бутнат, то бяха палежи,бяха подписки и т.н.

Само "Влайков" се опъва , ама това не е заслуга на общината.Изглежда човека е предвиждал неолибералните времена и така е съставен нотариалния акт за дарение , че десетки "инвеститори",вият от ярост и безсилна злоба

Киното се нарича "Влайкова" - това е съпругата на известния писател Тодор Влайков - Мария, която през 1926 г. е дарила средствата нза построяването на киносалона и читалището към него.

Министъра на културата не е българин. А премиера е неграмотен.

Киното не е паметник на културата и министър или премиер не могат да се разпореждат с частна собственост. Ти какво очакваш че могат да направят те? Това не е тоталитарна България. Това кино е минало в частни ръце преди около 15 години.

Нещастник, не ми обяснявай на мен какво е култура! Какво е история! Корупцията във властта води до такива лайняни истории.

Но могат да заставят частника как да изглежда откъм площада и да не могат да спират там големи автобуси. Както сега спират на Лъвов мост пред недомислиците на архитектите.

Защото ти си особено грамотен...

В София действат със замах. В Пловдив поне останаха руини от бивш тютюнев цех (не беше само склад навремето). Говореха, че ще събарят и преустройват неработещото отдавна кино Космос (бившето Комсомол) но още стои.

Какво наричаме София-Това е геометричното място на точки от една повърхнина,което е с най-висока концентрация на продажен български боклук.

имaт около 180 скъпaрски хотелa по целия свят,добре сa ми познaти,не почвaйте никогa рaботa в тaзи веригa,ще ви стопят лaгерчетaтa от рaботaтa,a не плaщaт много !

ами то и Гюлен живее в аМЕРИКА,ама това не му пречи да заразява европата с училищата си.

Съборили са един бивш хотел, за да строят друг. Това кино не беше по-емблематично от многото други. Беше отдавна заграбено от един червен мошеник. И това е огромният проблем, а не някаква измислена емблематичност.

Това някаква подигравка ли е? Пред паметника на Левски турски хотел? Е няма да се оправи тази държава от скапаните подлоги и продажни политици!

..... американската верига "Хаят". Турски???

Разбира се,че е кощунство срещу паметника на Левски да стърчи турски хотел.Но защо не си бесен,че бул"Васил Левски" има кръстовище с ул"Граф Игнатиев". Поразрови се малко и прочети кой е Графа. Само ще ти припомня думите на Хаджи Иванчо Пенчович - член на съда осъдил Апостола : "Каква стана тя. Ами,че на нас Графа ни каза ,че съдим хайрсъзин".

Разбрах - срещу паметника на Левски ще се мъдри нов турски хотел. Браво!

ли си някой колко време стоя трапа ,пълен с вода и жаби на Младежкият театър?Същото ще се случи и с киното.Такава стабилна сграда,обичана от всички,кино в центъра на София.Сега къде-на околовръсното ли?

Само така. Никаква култура за робите. Доколкото си спомням първото нещо, което беше направено в ерата на демокрацията беше да бъдат разрушени кината, а театрите оставени без пари. Важното е хотели и гащи да се продават.

българската ДЕМОкрация само това успя да сътвори -РАЗРУШЕНИЯ И ЛИКВИДАЦИЯ , ДОВЕДОХА ДЪРЖАВАТА ДО ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО БЕДНОСТ. Единствено търговията е на сносно ниво и то поради факта че влязоха в държавата големите западни търговски вериги и ВНЕСОХА СТАНДАРТА СИ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ.

Проклети мутри...и това унищожихте,унищожихте историята,младите хора,миналото ни,малките неща с които израстнахме...унищожихте и живота ни,проклети да сте вие и семето ви!!!

Пенев бре чети, интересувай се. Мутрите ги създаде баш същата партия за да понамачка обикновените хора, докато висшата им цел беше разпределяне на големите хапки под различни начини. Хотела не са го купили мутри, а някой си по-наедро.

На всички безродни плужеци , разпродали прекрасната ми Родина и нейните природни и нематериални богатства за жълти стотинки / , но срещу тлъст комисион / , прогонили от България милиони интелигентни и талантливи люде и оставили Държавата в гнусните лапи на орки и шломове , пожелавам многооо бавна и кошмарно мъчителна смърт . До девето коляно и от сърце ! Амин !

Като е емблематична защо са разрешили да строят грозния нов блок до киното (виж снимката)

И какво - да обявим всяка съборетина за "емблематична" и да спрем да градим - така ли? Само и само да не се нарушават "спомените" на родените преди 2-3 поколения. И въобще - младите кучета ги яли! Те са длъжни да живеят със спомените на родителите си и НИКОГА, ама НИКОГА да не ги надминават. На собствени спомени и преживявания те нямат право!

Има къде, къде по-запустели къщи за събаряне, точно в центъра, но не тях никой не ги пипа. Явно трябва някой да ги прилапа на безценица. Това е единствената държава, чиито център е кочина, а се развива по периферията.

Ами добре, никой не те спира. Събаряй всичко, което са направили баща ти и дядо ти и започвай на чисто.

Пожелавам на продажните българи в скоро време всичко да стане ХАЯТ

Първо, бих искала да кажа, че тази новина могат да я коментират само софиянци. Мъчно ми е и на мен, там съм отрасла, с филмите в това кино, "Сивия орел", индианци, каубойци, много смислени филми даваха, родителите ме водеха там в неделя. После пораснах и си спомням "Берлин", терасата, абе.........., спомени. Щях да падна, като видях на Азис г.ъза след време, след това гледах тая развалина, като минавах оттам, омотана в найлони, и се чудех коя мутра я е купила и ще строи. Ето, излезе работата. Това е поредното падение на София. Не знам кога ще почнат да строят до Руската църква, но знам, че евреите не спят. Жалко за София, за хубавия ни град, от който не остана нищо, а само смръдливи селяни, миекане, подпетки пред вратата, вафли в косите и много, мнооооооооого чалга. Във всички големи градове по света ходят провинциалисти, за да търсят работа, но така, както рушат в София, няма. И властта го позволява, но да не забравяме, че властниците също мякат.

Аз

Айде пак... Провинциалистите разрушили София... Комай колкото има софийска култура, все провинциалисти са ви я донесли, ама айде... като сте рекли...

Първо да ти кажа , да ми ядеш Уя , да ми ядеш .

хаят не е ли турско?

Това се очакваше, още след палежа.

с ПАРИ ВСИЧКО СЕ КУПУВА, вкл. и достойнство.

Аз

Не. Не се. Никво достойнство не можеш купи с пари. Квото купиш, е нещо друго.

освен кино имаше и ресторант Берлин с страхотна тераса

който ресторант със страхотна тераса беше дискотека / чалготека Текила, култуво място за напиване на културната ни младеж - на която драснаха клечката...

Стана ми много, много мъчно! Харесвах тази сграда! Защо в България не се ценят малкото красиви архитектурни образци, които са останали, а се унищожават?!!! Такова неща е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЛУЧИ в нормална Европейска държава като Чехия, Унгария, да не говорим за старите западно-европейски страни! Там се ценят историята, културата, архитектурата! Много тъжно е това, което ежедневно се съзнателно се руши у нас! Всичко се прави само за пари!

Аз

Във всички споменати от теб страни всички сгради са от 15-16 век.

От 15 - 16 век казваш, ами пазят си хората, не рушат. Прин нас как да остане, като всичко се руши. Предимно за пари. На общинарите не им дреме, те си имат вилички и там си правят рахата. Защо да не вземат някоя и друга хилядарка, а културата- ами тя културата се вижда по-министъра на културата.

Коя гнуслива комунистическа свиня си присвои парцела на кино Сердика?

Писаха преди време, че Валентин Златев ще строи там

Построен от народа и присвоен от комунягите!

Много, много жалко, в София, и България, вече никои не се интересува от култура. За кинтите става въпрос, а за други хора, това е въпрос на оцеляване.

Аз

Какво значи "култура"?

" ... потния багерист ..." ми дойде в повече ... Да бе, Пич! Има некви хора дето си изкарват хляба с пот на челото (и не само там). Даже и сребърната лъжичка с която си се родил някой я изкопал на руда, друг я е пречистил, трети я е отлял, четвърти гравирал ... все потни ... (да се въздаде любов на роднинитети от женски пол)

Коя гнуслива комунистическа свиня си присвои парцела на кино Сердика?

Некоя свиня, близка до управляващите!

Мисля, че това кино си отиде много преди изминалата неделя. Ежедневно минавам покрай него и определено беше във вид на отдавна "отишло си" място. Миризмата беше доста неприятна, а през загражденията си личеше отдавна разрушените стени. Тъжно ми е и на мен за хубавото кино, с което имам безброй спомени, но смятам, че това не е новина от вчера....

все едно описваш комунизма, който също така си отива.

пич определено си болен тичкай при психиатър

Поредната свинщина жалко за киното хотел ще строят и на кому е. Нужен ще си седи празен и някой некадърен арх. Ще се развихри

Валенитин Златев ще строи сградата и ще я притежава!

идиоти !

нАРОДЕЕЕЕ.....

имаме си нов гравен архитект - те ти ново архитектурно решение...Все пак има много да гони ДикОфф по пари, а пък политическата конюнктура е проветлива...

Сега остава да вдигнат 20 етажен хотел и да бутнат паметника на Левски. Нали политиците са продажни душици, за 30 сребърника са готови на всичко. Разбра ли се кой го подпали киното?

педерастка работа! Панамската офшорка ги продаде на ония смотанцяи от фонда Екуест, Емил Крумов опита няколко варианта за събаряне на кино Сердика и строеж на бардак/хотел/офис сграда. Но не му позволиха нито да вдига висока сграда, нито да копае много за подземни паркинги. Е, явно сега някой е взел парите и си е затворил очите. Както бе миналото лято с хотела в Слънчев ден, където останаха цигани под руините. А тъпата свиня Цаца спи ....

А тъй като собствеността на Екуест се оказа, че е в ръцете на Пеевски, Хаят хотела ще е на Пеевски-Тиквата-Доган :)

Не знам за вас, ама новите кинокомплекси някси са ми много стерилни и отчуждени от киното. Не че са лоши - имат техника и условия далеч по-добри от някогашните кина. Но на мен дори Сердика, като нак-голям салон едно време ми беше някак си по уютна. да не говорим че разпръснати из града салоните някак си бяха по-достъпни. А да не говорим че беше едно възловите места за срещи в София - както Попа, кравай, аптеката...тъжно, ама...

Обичах това кино, и въпреки, че не работи от доста години, сега ми стана някак тъпо.

Бе те България събориха и Европа са метнали, вий сега за едно кино, "емблематично".

Аз

Я да видим... Ще помоля софиянци да гласуват с: - ПЛЮС, ако предпочитат да им възстановят кенефа срещу банята - под ЦУМ... ама чист... - МИНУС, ако си искат кино Сердика обратно, при положение, че има сто други кина.

А, ако искат всичко да им е наред, как да гласуват!? С два минуса, може би!?

Аз

У форумо такоф вариант нема.

И как ще бъде чист, като харабестес не знае да го ползва правилно, на запад се лепят информационни стикери с инструкции и пак няма файда...

Аз

Във всяко цукало да се принтира сурата на боко. Нема пропилеем и капчица...

Аз

Е... Софиянци изглежда не си искат кенефа. Обществата, между другото, се разпознават най-бързо по три признака: - обществените кенефи, - оградите между имотите, - отношението към слабите.

Я си го сакам, кат ода за водица на чишмата и само от звуко на ромоленето на чучурите - ама много ми се сака да го има...

жалко , последният филм , който гледах таб беше "Враг пред портата" през лятото на 2001 , това е заличени са спомените на две поколения !

БРАВОООО !!!!! Е ТАКА СЕ ПРАВЯТ НЕЩАТА ТИХОМ-МЪЛКОМ !!!! ШАТ НА ПАТКАТА ГЛАВАТА !!!!

Гарантирано от ГРОБ и Рапоне-Карате-2 (пожарникарят).

Тъжна новина. България наистина е тръгнала към края си.

През 80-те години, след ремонт, "Сердика" стана първото кино в България с климатик..

И долби стерео