30% от катастрофите стават заради превишена скорост

Основната причина за катастрофите през последните девет месеца на годината е превишената и несъобразена скорост.

Обратно в новината

Коментари - 30% от катастрофите стават заради превишена скорост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако 30% от катастрофите са заради превишена скорост,то още 30% са поради това,че се секат завойте.Останалите проценти са за употреба на алкохол и комплекс за малоценност,който шофьорите "избиват"като карат като на рали.Най-лошото от всичко обаче е,че нацията ни не е научена да уважава и спазва закона,а това е своево рода катастрофа...

Ефективността на наказанието се измерва не със строгостта му, а с неизбежността от прилагането му.

Докато се борим със следствието, а не с причината, нарушенията и катастрофите ще се увеличават. Следствието е нарушенията, които шофьорите правят, а неработещият КАТ е причината, поради която ги правят.

има едно понятие "несъобразена" скорост. Щом стане произшествие дали с 20 или 60 или 160 км./час това понятие влиза в употреба. Така че според Мария Ботева, аз вчера съм карал с превишена скорост на знак 20 км.час, защото съм минал с 50 км./час. Знака беше забравен от ремонта на шосе 79 след Нови Искър, Софийско. А полицая едвам говори български, срича, мрънка и вика, ама нали пише 20? А аз питам ремонт има ли? Нема - ама пише 20.

Ама те съвсем случайно винаги ги забравят тези знаци след ремонти и също така случайно КАТ чака на пусия след забравените знаци. Случайно бе, вервай на КАТ.

Нали ти е ясно, че и с 1 км/час да си се движил, пак може да се окаже, че според КАТ си се движил с несъобразена скорост.

абе къде изчезна новината за онова бакшишче малоумно, което карало с 230 в селото?! ей такъв урод трябва да му се вземе книжката за година, глоба 2000 лв и после да си плати и да се яви отново на изпит! При повторно нарушение - глоба 5 хиляди и без книжка за 2 години! ПРи трето - затвор!

Заради такова мислене като твоето сме зле по пътищата. Не е ли очевидно, че на пътищата трябва да има спазване на закона от всички, а не да наказваш някого след като вече е нарушил закона? Очевидно е, че е много по-добре да не се извършват над 1 милиард нарушения, колкото са те в България за седмица, вместо да се глобят 10 хиляди човека след като е станала катастрофа.

50 проценнта са заради малоумни шофьори а останлите 50 заради шибани пътища

Писна ми от такива дето не схващат какво става. А си помисли как така тези според теб малоумни шофьори, като отидат примерно в Германия са най-примерните шофьори? Как става така, че немалоумните шофьори от Германия, като шофират в България са най-малоумни по твоята терминология?

Нали показаха един скорошен случай в Германия - нашенеца се удари с микробуса в задната част на ремарке или нещо подобно, но при всички случай по-бавно от микробуса. Е как тежкотоварното намали, а лекотоварното не можа? 99,99 % от катастрофите с жертви са от некадърни шофьори, а скоростта може да утежни самата ситуация.

Тук има две неща - статистика за нарушенията и статистика за катастрофите. Статистика на нарушенията КАТ не прави, защото за това трябва много да се работи, а и веднага ще лъсне, че основната причина да има толкова много нарушения е самият КАТ.

Истината е, че "несъобразена скорост" няма. Това е измислица на КАТ, с която шофьорите винаги да са виновни, а и да не се морят да търсят истинските причини за произшествията. Самият факт, че няма наказан шофьор за движение с "несъобразена скорост", ако няма произшествие, говори колко измислено е това понятие използвано от КАТ.

Заглавието очевидно е грешно, сменете си го!

Стига прехвърляхте отговорността само на шофьорите и се криете зад любимата ви фраза "несъобразена скорост спрямо пътната обстановка". Истината е, че шофьорите се нагаждат спрямо системата и когато тя не работи резултата е стотици убити по пътищата. Предлагам няколко прости стъпки които ще подобрят драстично ситуацията: 1. Полицията да започне да си върши работата за която НИЕ им плащаме. 2. Да се изкорени корупцията - хванат ли длъжностно лице с подкуп - дисциплинарно уволнение и огромни глоби. 3. Ако те хванат с едно и също нарушение 2 пъти за срок от 2 години, оставаш без книжка за 2 години и изкарваш на ново изпитите за шофьор (с плащане на курса). 4. За шофиране с голямо количество алкохол - без книжка за 5 години, конфискация на автомобила и глоба в размер на хиляди левове. 5. Закона е еднакъв за всички, без "наше" момче или син на "депутат" 6. Специален съд който да се занимава само с такъв тип дела - по бърза процедура. 7. Причиняването на смърт след употреба на алкохол или наркотици да се приема като предумишлено престъпление със съотвените санкции. 8. Да се спрат епизодичните акции, налагането на закона по пътищата е постоянно мероприятие, не еднодневно. 9. Съда да приема за доказателство видео клиповете на гражданите, без да е необходимо да се свидетелства, все едно е от камера на КАТ 10. Последно, но не маловажно да се събират глобите в срокове. За пример: Англия , подканят те да си платиш в 14 дневен срок, ако не тече три месечен период през който се трупат лихви, ако пак си тарикат, следва съдя изпълнител - ако си на държавна работа или в бяла фирма, парите ти се удържат автоматично от заплатата - с лихвите и таксите за изпълнение. НО най-важно е всички в системата на КАТ, Прокуратура и Съд да почнат да работят! Айде със здраве и дано някой който има поне малко акъл от тези дето пишат законите да почне да мисли (а се съмнявам че има такива). Хората са най голямото богатство на една нация, а ние се унищожаваме сами.

Шило

Така е, културата на участниците в движението е на ниво "нула". Ще ви прозвучи сигурно невероятно, но 2 метра тротоар стои празен, защото пешеходците се движат по пътя. А на тротоара коли няма. Или- сече ти предимство, и ти дири сметка, все едно, че ти си виновен. Явно трябва да се обясняна и кое е ляво и кое е дясно.

Ал

Не наказания трябват, г-жо Ботева, а полицията да си върши работата, като подпомага трафика. Изкарайте полицаите от храстите и ги накарайте да РАБОТЯТ, не да просят.

Ал

Зайче-касичка, куче-касичка, полицайче-касичка, полицайче-касичка, полицайче-касичка...

30% от катастрофите стават заради превишена скорост и 70% от раздрънканите пътища, които раздрънкват колите, от които 30% при над 100 км/ч са с приоритет да попълнят статистиката на 30-те %.

БРЦК

Чак и ПОС терминали щели да носят. Не разбраха ,че с увеличаване на глобите нема да стане нищо. И 1мил. да е глобата , когато няма да бъде наложена нито 1 или когато и да мия наложат , не могат да я съберат - какъв е смисъла изобщо да има глоба? Сложете данък 'несъобразена скорост' към акциза на горивото и да се приключва !

Моля статистиката да напише, че 50% от катастрофиралите и умрелите нямат здравна осигуровка и вноска за държавно обществено осигуряване и цялата работеща държава е зъдължена от простите евроценни управляващи да ги обслужваме.Предлагам лица без платени вноски да нямат валидна шофьорска книжка и катастрофите автоматично ще намалеят с 50%.Трябва да има решения нетрадиционни но работещи и полезни за икономически активните граждани.В противен случай ставаме съучастници като позволяваме на тези не активни лица да имат оръжие на престъплението - автомобила.

Смесването на понятията "превишена скорост" и "несъобразена скорост" в една статистика е абсурдно (да не говорим, че в заглавието едното е изпуснато). До колкото съм чел превишената скорост е причина за около 7% от произшествията. Освен това с "несъобразена скорост" се прикриват маса причини от лоша организация на движение - дупки, лошо поставени или липсващи знаци и т.н. Хората, които се борят против това по съдебен път са малко, а успяващите още по-малко, дори и когато са прави.

Главният виновник за войната по пътищата в България е полицията! Със своето бездействие тя на практика подкрепя нарушаването на Закона. Жертвите ще намалеят, когато полицията се вземе в ръце и започне да изпълнява задълженията си и когато изчезне чувството, че каквото и да направиш ще ти се размине!

Гаранция са от задремали на волана водачи , които се страхуват да карат бързо и концентрирано !!! Влачещия се и разговарящ с пътници, или говорещ по мобилен телефон е в пъти по-опасен от ''високата скорост''.

се движеше пред мен на прав участък от второкласен път с 60 км/ч. едвали не е в населено място. Не говореше по телефона, ама зяпаше разсеяно и се любуваше на природата...тиквеник заспал! Колата му позволява да се движи с допустимите 90 км/ч, ама не, той на природата се любува. Отбий бе, идиот, полюбувай се, пък се качи и не прави задръствания!

А знак за ограничение от 40 или 60 км/час имаше ли? Поставят масово такива знаци преди пресичането с друг път или заради това, че някой решил да си построи нещо едва ли не на пътя - бензиностанция, заведение, хотел и т.н.

Много интересно защо винаги в актовете след ПТП вкарват "несъобазена скорост" и как определят коя скорост е съобразена. То по повечето пътища в страната не трябва да се кара и с 20 км/ч., но тогава по-добре да ги затворят и да си знаем, че безопасно може да се кара само по тия булеварди, коиот са отремонтирани през последната седмица.

Поредният "шофьор", който не знае какво е "съобразена скорост"! Моля те, шофирай САМО от задната седалка! Не припарвай до волан, скоростен лост, педали ...

Ти да не си полицаят "ханкоБрат"??? Тази статистика сигурно ти си я подавал? Превишена и несъобразена скорост са две коренно различни неща.

Умник, дай определение какво е "несъобразена скорост" и не ми давай кръгово определение. Ако някой успее да даде определение на тази измислица на КАТ, ще е достоен за Нобелова награда.

С над 230 км/ч отново в Поликраище Нов скандален клип показва как шофьор вдига с колата си над 230 км/ч, преминавайки през село Поликраище, съобщи Нова ТВ. Мъжът акцентира във видеото на табелата на населеното място, а след това започва да ускорява с автомобила си. Видно е, че действието се развива в тъмната част на денонощието. Шофьорът отправя ироничен поздрав към Нова ТВ и показва среден пръст. Друг българин, в Испания, си беше качил подобен клип и още на следващата вечер беше идентифициран и двама полицаи го арестуваха в къщата му. Беше му отнета книжката за една година и отнесе сериозна глоба, коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. В Булгаристан катаджии и прокурори се барат по оная работа! Дано се утрепе следващия път тоя катил прост!

иска да се направи справка по марки коли участващи в ПТП - защото предполагам, че ще има 90 % две марки коли - БМВ и Ауди

И това в 90% от случаите са таралясници от 10 години нагоре,карани от пъпчиви мастурбанти.