Вече по-малко българи боядисват яйца и купуват козунаци

Тази година 19,4 на сто от българите ще месят козунаци срещу 17,2% през 2007 г. За последните години има известно намаление на хората, които боядисват яйца и купуват козунаци за Великден.

Обратно в новината

Коментари - Вече по-малко българи боядисват яйца и купуват козунаци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вече по-малко българи са българи от оцелелите.

КАКВО ЛОШО ИМА ДА СЕ МЕСЯТ КОЗУНАЦИ? КОИТО ОБИЧА СЕМЕИСТВОТО СИ МОЖЕ ДА ОПИТА.ПРИЯТНО Е ДА ДОСТАВИШ УДОВОЛСТВИЕ НА НАИ БЛИЗКИТЕ СИ. ПЪК И ТАКИВА НЕ МОЖЕШ ДА КУПИШ ОТ МАГАЗИНА

Естествено! Броят на козунаците и яйцата е пропорционален на броя на хората, които честват празника в тази държава. Целта на един ритуал е да се предава на поколенията в неписмена форма знанието за някакво събитие, идея, житейски принцип. А тези, които знаят защо, какво, кого по-точно се чества на Великден са малцина. Въпрос на любознателност и достъпна информация в ерата на информационните технологии!

Няма да ям нито козунаци ,нито яйца , но агнешко може...

Аз си снасям и яйца и си ги боядисвам и козунаци си меся и ми е много ама много добре.

А ние садим картофи!!!!!

Тази година НЯМА ДА КУПЯ НИТО 1 ЯЙЦЕ ! Да си ги ядат миро и сие, ако им хартишат - да си ги заврат в "полога".....

..."Вече по-малко българи боядисват яйца и купуват козунаци..." Вярно е , но мисля че картинката е огледална ... Останаха все по-малко българи, които да боядисват яйца и купуват козунаци ...

Не са най-важното постите, яйцата и козунаците. Всичко това е само символика. Истистинският празник е в душите на хората. Душата ни трябва да преживее първо кръстните мъки на нашия Спасител, а след това да се зарадва на светлото Христово Възкресение. Така че, нека да не наблягаме само на ритуалите. Те трябва само да ни помогнат да усетим истинския смисъл на празника, а не да го изместят.

Изгориха ги, Мистър Х . ( и Душата, и Кръста ) ... Та не знам накъде-точно да Ги изместя тези, дето `натвориха` това .

Ми просто останаха малко българи на тази Територия

Да дадат още 4 милиарда от данъците ни за интеграция на ромите,и един Българин не вярвам да боядиса яйце.

Те пък как ще се интегрират - не ти е работа! Най-много те нас да ни интегрират... в стомасите си...

Държава с обезверен и озлобен народ не става! С всеки ден затъваме в омраза, мизерия и злоба! Избиваме се по между си. Избиваме нещастните животинки. Не пазим децата си по улиците от коли-убийци, наркотрафиканти и извратеняци. Това живот ли е????

Драга Ния, няма нищо чудно-едно време се учеше-това е капитализъм! Битието определя съзнанието. Само че, чудно защо, всички се правят, че не го разбират? "Ще ни изядат кучетата " не е само метафора! Капиш?

"едно време се учеше-това е капитализъм" Май няма нищо по-отвратително от това, тайните служби на комунизЪма да спретват една "западна демокрация" по рецептурниците на ленин, сталин и други извратеняци. Но още по-лошото е че изтока и запада днес спратват една още по-голяма неомалтусианска свиншина - глобализма...

НЯМА ПО ХУБАВО НЕЩО ОТ ТОВА ЖЕНАТА САМА ДА ПРИГОТВИ КОЗУНАКА ЗА ТОЗИ ВЕЛИК ПРАЗНИК. ЦЯЛАТА КЪЩА УХА НА ПЕЧЕН КОЗУНАК И НЕ Е ВЯРНО ЧЕ САМО ЖЕНИТЕ ОТ СЕЛО МЕСЯТ -МЕСЯТ ВСИЧКИ КОЙТО МОГАТ.

Аз и яйцата си снасям на село и то боядисани:)

Велик ден е най-светлият християнски празник и всеки истински християнин знае как до го празнува. Имало е празник преди нас, ще го има и след нас. Празника е повод за радост. Нека не го превръщаме в повод за статистическо проучване, даване на излишни съвети и водене на дребни сметки. Всеки да прави каквото си знае. Но нека никой не си позволява да се бърка с излишни съвети и да вгорчава празничното усещане на хората.

Ако до там сме я докарали, че не празнуваме най-светлия празник, не сме хора!!!! Жалко за нас!!! Държава от мизерници и убийци!!!

Уважавам себе си и времето си, но обичам семейството и децата си. Затова винаги им правя козунаци. И не, не съм бабичка и имам достатъчно възможности да им купя италиянски козунаци. Веднъж в годината, за няколко часа, мога да си жертвам времето заради блесналите погледи и усмивките по лицата им.

Хаха, ти ме уби с тия "блеснали погледи" и то от некви козунаци Хаахааа, това БГ мамите сте опасна работа...

Глупости, винаги вкъщи сме боядисвали яйца и продължаваме да го правим. Козунаци не мога да меся, но вече има бол на пазара и определено има много хубави и вкусни козунаци, които всеки може да си позволи.

Докарахте хората до просешка тояга, а не да боядисват яйца и да си купуват козунаци. Министъра да даде рецептата на жена си, хората си знаят когато има правило. А министъра и тези около него дано не.....................

То и все по-малко българи имат яйца, понеже обръщат резбата...

Ха-ха-ха..!! Уби ме с тоя лаф!

Ми то яйца се боядисват най вече заради децата понеже се радват... после децата порастват и за какво им и на хoрата да боядисват !

Великден е несамо празник, но и традиция, така че без един козунак козунак в семейството и поне по едно яйце на човек неможе, колкото и да сме обедняли.

С едно яйце- нищо не става. Трябват две!

Аз пък призовавам да се спазва традицията, да се меси в домашни условия, защото е по-вкусно и не по-скъпо, а относно яйцата всеки да купи само по 12 бр. за "адет", но не повече, като знак за граждански протест с/у увеличените цени и спекулата!!!

Ако всеки купи по 12 бр. търгашите ще са доволни и не виждам къде е протеста, не трябва да се купува изобщо, за да усетят нещо

Ми то яйца се боядисват най вече заради децата понеже се радват... после децата порастват и за какво им и на хoрата да боядисват !

Като свариш 12 яйца, половината се пукат и за боядисване остават само 6 броя - за кого по-напред!!!

Намали малко тоя котлон... Сложи малко сол във водата и яйцата няма да се спукат... Всичко се пука като му дадеш зор бързо да стане.

Естествено че е така. Мюсюлманите и сред българите стават много. В близките 40-50 години може и да не се празнуват християнски празници!

Фантазирането е безплатно. Продължавай да си фантазираш. Със същото нахалство можеш да пишеш , че си грамотна или през следващите 40- 50 години ще завършиш основното си образование.

Християнските празници ние можем и да ги празнуваме, можем и да не ги празнуваме - според както ни харесва. Твоята простотия обаче, опасявам се, е доживот...

Проститията й е не само до живот, ами се е родила с нея! Ген - какво да се прави. Само дето са я изтървали по-близо до компа :-)

Една жена, която уважава времето си, никога няма да седне да меси козунаци, понеже това е най-трудоемкият сладкиш. На всичкото отгоре, приготвен в домашни условия, той излиза по-скъп, отколкото купен от магазина. Като прибавиш и тока за печене, направо стават златни. Месят малкото останали баби на село...

ЖЕНИТЕ, КОИТО УВАЖАВАТ И ОБИЧАТ СЕМЕЙСТВОТО СИ, И ДОМАШНИЯ УЮТ МЕСЯТ КОЗУНАЦИ. ВАЖНОТО Е ЖЕЛАНИЕТО, А И ПРАЗНИКА Е ДРУГ, КОГАТО ЗАМИРИШЕ НА ДОМАШНИ КОЗУНАЦИ. А ТЕЗИ, КОИТО МНОООГО УВАЖАВАТ СЕБЕ СИ, НЕКА ЯДЪТ КУПЕШКИ КОЗУНАЦИ, ЗАМЕСЕНИ ОТ ВОДА ПОДСЛАДИТЕЛ, МАЯ И ЖЪЛТА БОЯ. ХА, ДА ВИ Е СЛАДКО! :))

Подкрепям! Не е толкова трудно, а ако наистина обичаш близките си, няма да слагаш на масата "нещо" забъркано от маргарини, подсладители, оцветители, набухватели и консерванти... А за аромата, атмосферата и уюта...Весели Празници!

подкрепям те! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Любовта минава през сърцето- не през стомаха! С блага дума можеш да нахраниш за дълго време ако ще и сол и хляб да поднесеш! Готвенето и месенето ако е единственото ти качество- други имат други качества и умеят други неща.

Само за глупчовци като тебе икономическата ефективност е на първо място в живота. Най-ценно е това, което не можеш да си купиш с пари. Надявам се един ден да го разбереш.

Напълно съм съгласна с казаното от вас. А на всички, които побързаха да ви оплюят ще кажа да не се изтъкват толкова, защото традициите не са само да се въртиш около печката.

Да, новите традиции са денонощно да се въртиш около компютъра, а около печката и 2-3 пъти годишно вече минава за много.

Че се разгоряха Страстите -- разгоряха се . Че Днес всеки знае две-и-двеста -- и то си е ясно . ------- Може би Воистине е Време за Разговор . (, като в Гетсиманската Градина )

Демек:Поскъпването не е тлокова страшно! Ми това не е , онова не е...Ало, тикварите-къде отиваме?

Че то все по-малко Българи -християни се срещат по нашите земи.

Ако човек се замисли всичко,което празнуваме са търговски празници. "Купете за коледа","Купете за Великден" и т.н.Дори и проучванията за това са пак свързани с това,колко купуваме.Вчера ходих да запаля свещички за празника,и на касата в храма се обсъждаше,колко свещи са продали...

Що, да не би мацането на яйца да има нещо общо с Християнството?!

"мацането" на яйца има нещо общо с българските традиции. Малки и големи се събират заедно и вършат нещо общо. Така се сплотява семейството, защото докато хората боядисват, разговарят и предават на поколенията спомени и истории. Запазва се историята и българщината.

Интересно, като "мацането на яйца има нещо общо с българските традиции", какво общо има боядисването на яйца в католическите страни?

Просто не е истина, колко много пунктуационни грешки има в текста. Хора, вие нямате ли коректори или поне грамотни редактори ?!?!?!