Експлозия в японската АЕЦ ”Фукушима 1”

На японската АЕЦ "Фокушима 1" днес стана експлозия, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позовават на местни медии. Избухнал е водороден газ използван за охлаждане на реактор No 1.

Обратно в новината

Коментари - Експлозия в японската АЕЦ ”Фукушима 1” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чакам Президентът на Република България да изрази своите дълбоки познания по ядрена енергетика и да защити по категоричен начин руските проекти за Атомната централа в Белене. Ваше превъзходителство, Другарю Първанов, чакам Вашите мъдри слова!

Господа, много лоша услуга правите на целия форум, на читателите му и на дир.бг (в частност) поставяйки в "избрани"-те постинга на абсолютен неграмотник като "Иво 12.03.2011 12:45" ! След него, доста хора са изброили и опровергали с факти грешките на Иво и това е лесно проверяемо. Моля Ви, свалете отзи пост от избраните!

Българина все чака някой отвън да дойде да му свърши работата.Едно време е чакал Дядо Иван. Сега чака Дядо Мицаку. А кой ще ви прави децата, сладурковци. Поканете поне млади японци и японки. Поне да ви решат катастрофалния демографски срив! Само че, ако ви станат японци началници, ще оревете световния орталък. Прочетете нещо от белгийската писателка, Амели Нотомб, да разберете за какво ви говоря! Това е една европейка, която е израснала и възпитана в Япония, но си е останала европейка по дух. Търси реализация в Япония, водена от утопичен наивитет и национални клишета. Бунтува се и реагира, обаче, като европейка. С една дума- тя е човек, който не може да се примири да бъде убито човешкото в него. И стига до дъното на японското общество.

бихте ли спрели да ми премахвате коментарите или да ги определяте като спам?? бозите и обидите защо не ги премахвате и тях?? или ако не живея в Бг нямам право да сложа коментар които освен това нито е обиден нито садаржа простотии с каквито изобилстват други коментари?? алфаом - би ли казал/а за каде се отнасят данните които цитираш?

НЕКА ДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТ НА ЯПОНЦИ ДА СЕ ЗАСЕЛЯТ И РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ. МАЛКО КАЧЕСТВЕН МАТРИАЛ ДА ДОЙДЕ!

Чудесно! Пожелавам ти японец за шеф, който по цял ден да ти крещи как не си свършил нищо и как си едно нищожество при условие, че си се бъхтил като за световно и си бил абсолютно перфектен в работата си... И така ден след ден, месец след месец, година след година... П.П. Нищо лично, но не поствай коментари без ни най-малко да познаваш японците, уакаримаска? Аз поне съм бил 3 месеца на специализация и знам за какво иде реч.

Грешка правят компетентните органи, че не известяват населението за наличната радиация и как да се предпазват! Днес около 09.00ч.тя беше повече от 3 пъти от допустимите си стойности.Сега в момента тя е повече от 115пъти.Да криеш - означава, че искаш да убиеш населението на Земята.

Ти вероятно не знаеш, че около минералните извори е повече от 5 пътинад нормата. Това не значи че е опасно ;)

Не мога да си обясня как могат да се измислят и напишат толкова глупости? Наистина в атомните централи ина сексии с акумулаторни батерии, но те служат само да дадат захранване при влкючването на аварийните дизел-генератори. Те от своя страна подават напрежение за задвижване на главни циркулационни помпи и помпите на аварийните системи, които подават охлаждаща вода за първи контур и борна киселина в нея, за потушаване на реакцията - бора има по-голямо сечение на захват на неутрони с енергия до 0,5 мев. Тъй-като щатните дизел-генератори са заляти от вълната, а същевременно блоковете са обезточени, оперативния персонал се опитва да охлади реактора, като подаде напрежение с помощта на мобилни дизели, каквито има и в Козлодуй.

Пич глупостите ги пишеш ТИ. Явно си чел не до чел....мисли преди да си чешеш хемороидите в главата.

Последна официална и точна информация от руския канал VESTI.ru -1.НЯМА ЯДРЕНА ЕКСПЛОЗИЯ /спестявам подробностите/ 2.Към 15,28 ч. по московско време радиационния фон около централата е 70,4 микросиверта,като в 9,29 ч. е била 1015 микросиверта 3.След трусовете централата е изключила ,но са били необходими допълнителни действия за охлаждане на реакторите /за да няма опасност от взрив/, което е направено и реакторите сега са студени.

експлозия има!!! видях я по снн преди около 15 минути. в момента сам в Корея на кораб и потварждавам че положението в Япония е зле. в петък ще бъдем в Япония ако някои все още се интересува.

Подкрепям идеята да се поканят пенсионери от Япония, които са останали без дом след бедствието ! Дори ако се направи кампания бих предоставил селска къща на два етажа с 500кв.м. двор на на 1-2 семейства ! Така или иначе мангалите кадето минат, нищо не остава след тях, даже и в малките селца има случаи на самонастаняване на ромите в необитаеми къщи И ИМ РАЗКАТАВАТ ИГРАТА, ОТ ТОВА КЪЩА ПОВЕЧЕ НЕ СТАВА (АКО ИЗОБЩО ГИ ИЗВЕДЕШ) !

напълно подкрепям!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ivan

страхотна идея! Нека правителството предложи на Япония и подкрепи сериозно идеята!

Да не са луди. По-добре на радиация отколкото на чалгаризация.

Що не предоставите къщата си на т. нар. от вас "мангали", а ще предоставиш къщата си поради лъжливо съчувствие на хора, които без туй няма да дойдат в изоставеното от вас село! Лицемерие и крокодилски сълзи се лее тук от такива като Джо, които обръщат всичко в ксенофобия и ОМРАЗА!

Подкрепям и се присъединява с още една добре обзаведена къща за японско семейсто!

Загиналите в Япония са главно от цунамито, няма данни за загинали от самото земетресение. Япония определено е най-подготвената страна в света срещу земетресенията. Ако това земетресение от 8.9 по Рихтер удари друга държава, пораженията и жертвите ще са колосални.

към Хавай???

По чернобилско време хората пиеха йод, за предпазване от натрупване на радиоактивни вещества в щитовидната жлеза, сега дали трябва?

Не,няма нужда. Ветровете от Япония не могат да стигнат до БГ. Вредата от йода ще е по-голяма от защитата. Ако си в Тихия Океан или Източна Азия тогава има смисъл, но след като видиш ветровете.

И как точно ще видиш ветровете, ще стоиш на една планина и ще пееш - "Ветрове гонят ме през нощните клади..."? Между другото, те така казваха едно време и за Чернобил, ама се оказа, че облакът е обиколил целия свят.

Има специални таблетки с калиев йодид, той се използва за предпазване на щитовидната жлеза от натрупващия се в нея радиоактивен йод, калиевият йодид обаче не може да служи за защита при друг вид радиоактивни замърсявания, тоест няма да те предпази от цезий примерно. По-надолу има един коментар, в който са описани базови неща за защита от радиоактивни частици.

Така е. Колкото повече се пънат японците, толкова по-големи удари ще понасят. Техният строй залага на колективизма и средновековните ценности, а индивидуалността е жестоко подтискана. Възпитават ги с бой още от малки за да ги превърнат в перфектните биороботи служещи на господарите си. Ако островите им не бяха прокълнати, японците щяха да завземат целия свят. Само че всичките им усилия отиват на вятъра, защото са стъпили на плаващи пясъци.

А ти май си за постъпване в психиатрията, като чета какви глупости плещиш. Това е общочовешка трагедия. Нещо, което явно ти е неизвестно какво представлява, понеже така и не си усвоил и частица от "тези средновековни ценности" на общото добруване между хората...

що не се гръмнеш????

Теб май са те били по главата като малък че дрънкаш такива глупости. Децата в Япония не са ги били дори и в средновековието. Японците се борят за всяка педя земя, нищо не им се дава даром от природата, трудят се като никой по света и са добри и културни хора. За два века са извървяли пътя от мизерно средновековие до напреднала във всяко отношение срана. И със тази катастрофа ще се справят някак си, въпреки че винаги ще има такива като теб дето ще си лаят.

Абе ти да не си от абвг на Гоце. Само от там може да се дочуят подобни дивотии.

abc е абсолютно прав, а останалите, дето плюете срещу него, сте смешни дори в очите на самите японци! Това е АБСОЛЮТНО ДРУГ СВЯТ, ДРУГА КУЛТУРА, ДРУГ МАНТАЛИТЕТ, ДРУГО ВЪЗПРИЯТИЕ! Японците в момента изобщо не ги е ГРИЖА ЗА ЖЕРТВИТЕ И ЗАГУБИТЕ, а за това, как по-ефективно да работят, за да покрият икономическите загуби. За жертвите-абсолютно нищо!!! Най-важното обаче за средния японец е да жертва още няколко часа от "личното" си време, за да работи повече. И това се прави с една върховна, лицемерна, артистична помпозност! Но какво ли съм седнал да обяснявам на хора, които си нямат ни най-малка представа от нещата в Япония, а са седнали да поучават във форума.

Tози облак сте достигне ли до България? Aко достигне какво да правим? Гражданска защита няма ли да вземе отношение по темата?

Каква гражданска защита бе братле, то държава няма а ти какви ги мъдриш само :-)

Гражданска защита вече не съществува-Бойко я затри-уж четеш новини,а... Така ,че ако видиш зор-викай спукано гърнето !

Поне си измисли някакъв псевдоним .Че си анонимен за нас е ясно ,но едва ли за медията ,която ти дава възможност да плюеш по отношение на повечето " ГЛУПАВИ '' по твое мнение. Всички знаем какви възможности има Япония. Затова я предпочитаме . А сигурно и климатика ти , и телевизора ти , и хладилника и какво ли не още са японски.

японско вкъщи - абсолютно нищо. Виж, нищо лично към японците, но не ти ли минава през главата, че мераклиите да идват тук стават много, докато нашите са прогонвани от собствената си страна - напълно преднамерено. Да каниш още чужденци е лудост! Само безродниците не ги боли когато им крадат родината. Що се отнася до ника - къде пише, че е задължителен? А за ГЛУПАВ се определяш сам, аз не съм те обидил.

Спокойно, това НЕ е ЯДРЕН АПОКАЛИПСИС. Толкова много ядрени експлозии са станали от 40-те години насам... Медиите само всяват паника в хората.

Да, направо викам японците да зарязват тия острови и да идват тук - преотстъпваме им цялата си държава, да я управляват както намерят за добре. Аз с удоволствие ще стана японски гражданин.

искрено им съчувствам за трагедията, но и да доидат в българия японците няма да се оправи нашата държава, защото ние и тях ще развалим, вместо да научим нещо от тях. всъшност има шанс да се опавим след 20 години, ако заложим единствено на наи- малките деца. да ги научим на труд, чистота и уважение, но преди това нямаме шанс, защото голям човек не си променя навиците и възпитанието. Tолкова е просто, а нито един политик не се е сетил.

както се изразиха няколко сънародници преди мене тука, да предложим нашите обезлюдени села и земи на желаещи да се преселят японци ( и да не желаят , може да се окажат принудени да се преселват)!!!! Ако им се отдаде възможност, тия хора ще направят страната ни икономически и технологичен рай на земята. С нашите природни дадености и техния висок технологичен капацитет след две години ще станем първа икономическа сила в света. Ще има работа и големи заплати за всеки българин! ДА ПОКАНИМ ЯПОНЦИТЕ в БЪЛГАРИЯ!!!! Може да ни научат и на още нещо - на достойнство и чест. Това е единствения шан на България!!!!!!!!!!!

първото което трябва да направят е да дадат самураиски мечове на нашите политици да си направят кои харакири кои сепуко и тогава японците да започнат на чисто

нще политици знаят само секуру - д си го преместят от диния крачул в другия. за толкос им стига и достоинството и смелостта. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

За!

Нищо против. Обаче с японците да се процедира както ЕС, САЩ и Япония - с нас. Искаш да живееш в нашата страна - покажи си дипломите. А-а, ама те не са приравнени към дипломите в България. Изпити (за които плащаш!) или работиш ниско платена работа... Говориш ли български? В каква степен? Изпит! Българойфел! Писмен, устен...

само мисли после ти къде ще се денеш - може би в Япония (ако не е потънала дотогава). Аре не пиши от името на всички ни. Тази земя е на нашите деди и наша.

По-добре в/у земята на дедите ни да живеят японци, а не циг......

...Покажи банковата си сметка. Защо идваш в България? Кой българин познаваш? Дай му адреса и телефона. Този българин ще гарантира ли за теб, включително и финансово? Ти имаш посочения от нас мининум пари - примерно, сто хиляди евро. Добре. В коя българска банка ще ги внесеш? Поне 50 процента от тези пари трябва да са в наша банка. С кого заедно идваш? Съпруга. Образование. Тя с какво ще се занимава в България? Деца. Издръжката им? Какво ще правят те у нас? Ще учат? Ще работят? И кажи благодаря, ако ти разрешим да дойдеш със семейството си. Понеже ние обикновено приемаме само работещия/способния да се издържа. Семейството - след шест месеца до две и повече години. Дотогава - твоя работа. Можеш като начало да миеш чинии, да чистиш офиси, да си доброволец-санитар, болногледач, работник на полето и пр. Това, че имаш виза, не значи че сме длъжни да те пуснем през границата ни...

Та, коя викаш беше българската банка?

100 000 евро!трябва да изгонят 98%от нас - кой има толкова пари?а те и чистачи да са - ще работят качествено.ние сме силни в говоренето

прав си не е хубаво да има изоставени села и ромите само да крадят

Дори и да не работят, а да са пенсионери с по 2-3 хил. лев. пенсия пак ще е МНОГО ДОБРЕ за селата ! Ще живне селцето с 40-50 такива пенсионери, които си харчат пенсиите там и в околността !!!

В град Шипка има само 2 възрастни японски семейства и правят доста за градчето ! Метат градските стълбиюз които водят до руската църква, метат плоюади, помагат в много обюествени прояви !

Момемта във който трябва да бягаш и да се спасяваш е този в който от Правителството ти казват че всичко е наред

Все още не е ясно дали ядрото на реактора е било засегнато при взрива, тоест дали има пробив на реактора.

Бог да прости всички загинали!Японската инженерна техника показа ,че при МАКСИМАЛНА ЗЕМЕТРЪСНА ОБСТАНОВКА ,ядрената им техника е най-добрата в света. Затова АЕЦ БЕЛЕНЕ или нови блокове на Козлодуй трябва да се проектират,финансират и строят от Япония.За съжаление ,не можем да им изпратим в помощ кисело млеко ,защото тяхното е по-близко до оригиналното.Идеята да дойдат японци като жители ,строители и технология е единствената алтернатива на досегашната идея за руски инвестиции и морално остаряли АЕЦ.

Хей умник АЕЦ Козлодуй е проектирана да издържи заматресение 12 степен. И нашите реактори са с бавни неутрони а не като тези в Чернобил.

12 степен? по коя скала? наясно ли си какво става при такъв земетръс? наясно ли си, че нацията при такъв трус загива директно? кой ще подържа централата дори да остане непокътната, което силно ме съмнява! ЯГО Е ПРАВ

По интересни са бавните неутрони... Но иначе нашата централа е 1:1 с тази в Чернобил.

според мен има предвид че нашите сабавни неутрони, и докато излезат от двора на централата ББ ще ги улови като Фъндъкова снежинка..

12 степен ама по скалата на медведев...

А може би е проектирана за 120-та степен, а ти да си забраил една нула? Как ли не са се сетили японците да копират от нашата съветска АЕЦ, сега нямаше да имат проблеми.. Казах ти да си смениш ника на Антимозък!

Бабинта ти ягина. Много подготвени то се видя... Две атомни централи пред взривяване, сега по CNN гледам, че жертвите вече са 2500 а изчезналите поне 9500... Чили е еталон за справяне с земетресения не япония... А нашите реактори не ги мисли, такова заметресение може само да доведе до спирането им.Нищо друго. Няма как да гръмнат така, както Чернобил се е взривил или както се очаква японските да гръмнат. .. стига писахте глупости!!!

При 8.9 по скалата на Рихтер ли? Я пак си помисли... Чили? Мале, мале, не се излагай така публично. Нашият АЕЦ и този в Чернобил са едни и същи. Ти помниш ли едни прости наводнения какво ни причиниха? Сега си помисли за 8.9 по Рихтер... И хвани прочети що е то ядрен реактор.

ОВЧИ,АКО ЯПОНСКАТА ТИ ПРЕХВАЛЕНА ТЕХНИКА БЕШЕ ТОЛКОВА ДОБРА -ТОВА НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ!!! КОГАТО ПРАВИШ АЕЦ КЪДЕТО 6-7 ПО РИХТЕР Е "НОРМАЛНО".. ИЛИ НЯМА ДА Я ПРАВИШ ИЛИ ЩЕ Я НАПРАВИШ ДА ИЗДЪЖА 9,10...11 ПО РИХТЕР+ЦУНАМИТО, А НЕ ДА ОСЕРЕШ ЦЕЛИЯ СВЯТ С 6(ШЕСТ ОТВОРЕНИ РЕАКТОРА!!!!!!!) И АКО ЯПОНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ СА БИЛИ ПРОВЕРЯВАНИ ТОЛКОВА ,КОЛКОТО АЕЦ-КОЗЛОДУЙ -ТЕ ИЛИ ТРЯБВАШЕ ДА СА ЗАТВОРЕНИ ИЛИ ЩЯХА ДА БЪДАТ ПОДГОТВЕНИ ЗА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ-СХВАЩАШ ?????

Реакторите в Козлодуй издържат до 7 степен по Рихтер. Поне така е по думите на Трайчо Трайков. По негови думи за толкова са изчислени. Има , обаче, амортизация, стареене. Но кой моге да гарантира, че няма да се случи по- силно земетресение! Или и тогава няма да има виновни, като за всичкото насилие над личността и нацията, случилосе през последните 65 години от нашата история?

Реакторите в Козлодуй са тип ВВЕР и имат отрицателен температурен коефициент(самогасящи се), поради което дори при изтичане на радиоактивна вода, се оценяват като осезаемо по-надеждни от реакторите с положителен Кt(РБМК, CANDU и др.)

Най-важните неща при радиоактивен облак: най-добре е въобще да нямате вземане даване с частиците от облака, бягайте в посока перпендикулярно на посоката на вятъра (посоката на вятъра може да се види от високи сгради или знамена на тях), закрийте колкото можете повече части от тялото ви (маска за лицето, противогаз, може да си направите маска от кърпа две дупки за очите, найлон захванат с телбот да покрие дупките), особено важно е да не вдишвате или поглъщате радиоактивни частици, крийте се в дълбоки мазета с масивни стени и без прозорци или вътрешни сградни помещения без прозорци, запушете всякакви дупки и пролуки (трябва да попречите на радиоактивния прах да влезе в помещението или сграда), съблечете се чисто голи, изкъпете се с вода и сапун (трябва хубаво да се изтъркате, преди това дрехите оставете възможно най-далеч от помещението, в което ще се криете), не пийте вода от чешмата, не яжте нищо по което може да има радиоактивен прах, стойте възможно най-далече от външни стени и прозорци. Радиоактивните частици натрупали се по прозорците, външните стени, покрива, градината и т.н. все още продължават да излъчват гама лъчи, които имат силно проникваща способност, тоест проникват през стени по-тънки от два-три метра, така че е изключително важно в случай на нужда да удебелите допълнително стените, за целта може да използвате секции, книги, вестници, списания, документи, чували с пръст, всичко което може да помогне, важно е да няма пролуки и височината да е по-висока от най-високия човек с вас. Чакате да ви спасят, хубаво е да маркирате сградата (направо си е задължително, иначе може и да не ви намерят), че вътре има хора. Тези мерки може да ви изглеждат смешни, но истината е, че са единствените неща, които можете да направите във ваша полза с подръчни материали и могат да ви спасят живота.

+1

За нас софиянците никаква радиация не е страшна.София не е мита вече поне 21 години.На никой от "демократичните" кметове не им минава през ума да поизмият улиците.Така, че дишаме прах, пълна с какво ли не, дишаме газовете от хилядите автомобили, ядем боклуци, пием боклуци, вдигат ни тихомълком данъци с 80-100%, живеем в постоянен стрес.Живота ни стана толкова хубав, че вече не ни е страх и от края на света.Горе главата!

Изключително слаба статия. Този, който я е писал няма ниакава представа от журанлистика.

Ти като си толкова компетенттна, може ли да обясниш какво значи думата "журанлистика", щото ние некомпеттните не знаем?

ББ да покани японци да живеят в България!!!

Искрено се моля, тези хорица да намерят сили, и да се изправят гордо след този супер труден момент. Това е най- подготвената за такова събитие Държава. Добре, че там няма нашенската Ганьовска корупция в строителния контрол. Стискам палци на всички японци.. И се моля никога подобно нещо да не достига до нашата държавица. Просто, защото тук жертвите биха били стотици хиляди. Свеждам глава пред паметта на загиналите!

А за Белене говорят,че е в земетръсна зона. Трябва да публикуват цялата информация за национално обсъждане.

"21", не само е в земетръсна зона, ами е в РАЗЛОМ. В"google" може да се протече повече.

да поясня какво каза "земетръс" ето примера с вранча, русе е по-близо до вранча от свищов, някой да е чул нещо за русе? всеки говори за свищов! това е именно заради разлома. по разлома вълната се разпространява много по-ефективно, казано на най-прост език

Абе, интересно, защо румънците и французите не спират строежа на АЕЦ в Румъния? Запряха ни Козлодуй. В Белене не може. България ще има ли АЕЦ изобщо? Защо Румъния и Франция могат да строят АЕЦове, а ние - не?

си нямат мутриер!!!

Защото енергийната мафия е промила мозъците на хората.

Към Русия вече се движи радиоактивен облак. Четете руската преса.

Бог да прости всички жертви СЪЧУСТВАМ НА ХОРАТА И РОДНИНИ

Току що съобщиха, че има проблем и при втори реактор в АЕЦ "Фукушима".

Радиус на евакуацията и за двете станции е увеличен до 20 км ( 1256 квадратни км площ ).

Участници в коментара , спрете да критикувате - в тоя ужасен момент за Япония , необходимо да проявиме съчувствие към японския народ.

Съчувствието е хубаво нещо, но няма да ти помогне срещу радиоактивните частици, които ще наминат и през България. По-добре виж какво да правиш, за да се защитиш при евентуален радиоактивен облак.

Не им върви на Япончетата с тиа ядрени работи... Бомби, реактори, централи...

ДАЛИ ЗНАЕТЕ КАКВО Е МОЩНОСТ 4,7 ГИГАВАТА!!!??? АБЕ КАТО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ПОНЕ МИСЛЕТЕ МАЛКО, АКО МОЖЕТЕ!!!!

може би ще рече 4 700 мегавата шести блок Козлодуй е 1000 мегавата - защо ти е чудно

4,7 GW = 4700 MW

Покриват и стените на реактора са се сринали в експлозията. Радиоактивният облак може да достигне Камчатка до 24 часа. В зависимост от силата и посоката на вятъра до 24 часа радиоактивния облак ще достигне Хавай и съответно Щатите. Първи реактор в АЕЦ Фукушима е 10-12 пъти по мощен от този при аварията в Чернобил. Белият облак отделен при експлозията в АЕЦ Фукушима е същият като при аварията в Чернобил. С всеки изминал час ситуацията в АЕЦ Фукушима все повече се доближава до случилото се в Чернобил. Резервните дизелови генератори, които захранват охлаждащата система на реактора са се повредили и в момента системата работи на батерии. Когато батериите се изхабят пробива на реактора е неизбежен. Въпросният реактор е построен преди 32 години през 1979-та. Високи нива на радиоактивен цезий и йод са били засечени в близост до централата. Информацията е пряко и на живо от журналисти в японската префектура Фукушима, предава се по телевизия Russia Today, може да се гледа безплатно и с високо качество от техния сайт.

Абе ти добре ли си??? Аварията си е авария, ама просто нема как да бъде като чернобилската по простата причина, че тези и чернобилските реактори са кооренно различни. В статията ясно е казано, че е избухнал водороден газ. Водорода в електроцентралите се използва за охлаждане на електро-генератора. Няма нищо общо с реактора! Как така твърдиш, че този реактор е 10-12 пъти по-мощтен от чернобилския? На каква база?? Твърдиш, че охлаждането е на батерии - пълни глупости! Батериите в АЕЦ се използват САМО за аварийно осветление, за датчици и други МАЛКИ консуматори. Охлаждащите системи са много по-мощтни и немогат да работят на батерии!

Така, принципно с лаици не се занимавам, особено с такива, които не четат и не знаят как се пише "не мога". Но на теб ще ти обърна по-специално внимание! Огромна част от информацията идва директно от японското правителство и се предава директно по всички големи медии. По Russia Today предават пряко от сцената на събитията и има непрекъснато интервюта със специалисти, можеш да гледаш безплатно от техния уебсайт. Разликите при ядрените реактори са в охладителната система, системите за сигурност, резервни системи и използваното гориво. Когато реактора бъде спрян, реакцията на делене не спира веднага и той трябва да бъде охлаждан, докато реакцията спре. Когато охлаждащата система се повреди и ядрото развие критични температури се получава пробив, при пробива се отделят огромно количество радиоактивни частици в атмосферата. Две от трите системи за захранване на охлаждащата система са повредени от земетресението, това са основната електрическа преносна мрежа и резервния дизелов генератор, в момента системата се захранва от акумулатори.

Радиацията около централата е 70 пъти над нормата. Японците са евакуирали населението в радиус от десетки километри, казват на хората да се затворят в тях да носят маски и да не пият вода от чешмите. Съобщиха и за проблем с втори реактор в същата централа. Повече информация можеш да видиш или прочетеш от всяка една голяма световна медия, непрекъснато го тръбят навсякъде.

Иво е прав. Когато се повредят поради авария дизеловите генератори (както е станало) резервния вариант, който осигурява няколко часа да работи охлаждащата система са батерии! Това е така за да се осигури време да се поправят генераторите или заместят, но за съжаление това не е въжможно в сложната среда след земетресението

Не бих се доверил на журналисти, които говорят за атомна енергетика. Предполагам, че като се изтощтят батериите, реакцията вече ще е приключила и активната зона сама ще се е запечатала завинаги. Един реактор по-малко, останалите вероятно ще продължат да работят.

Лошото е, че проблемните реактори се увеличават с всеки изминал час, вече има информация и за проблеми с нови реактори. Дизеловия генератор е работил само 1 час, тоест охладителната система е на батерии почти веднага след земетресението, което е станало в Петък, Март 11, 2011 07:46:23 наше време.

я вземи прочети малко повече преди да пишеш фантасмагории. по- специално колко реактора има централата и т.н, фантазьор !!

Никъде не съм писал колко реактора има централата. Но специално за теб - АЕЦ Фукушима I има 6 реактора, а АЕЦ Фукушима II, която е на 11.5 км от I-цата има 4.

Радиоактивен облак няма, защото няма радиоактивни материали във въздуха. В Чернобил имаше топлинен взрив на горивото, то се изхвърли в атмосферата, а тук горивото си е на мястото. Излита пара от охладителната система + допълнителните течности за охлаждане. Не се съмнявам, че японците ще се справят.

Иво, стига простотии... Това което пишеш е боклук. Наистина има разрушения в бетонния блок на реактора в следствие експлозия на водород, но това не ни води до чернобилския вариант. Наличието на водород може да се обясни с акумулаторите и с куп други неща.Предполагам че, реактора е с отрицателна реактивност с основна задача пара за ток, а не от чернобилски тип с страничен ефект производство на ток от производството на Плутоний и положителна реактивност на системата.(съдя за това че все още не е изврял въпреки, че не се охлажда ефективно от повече от 24ч.) По въпроса с мощностите и 12 пъти по-мощен няма такава глупост публикувам всички мощности в Фукушима защото не знам за кой блок говорим и кои са двата проблемни блока там: Мощност на 4-ти Чернобил (1000 Mw електрическа, 3.2 Gw термална) Fukushima I 1 BWR-3 October 1970[3] 460 MW General Electric Ebasco Kajima Fukushima I 2 BWR-4 July 18, 1974 784 MW General Electric Ebasco Kajima Fukushima I 3 BWR-4 March 27, 1976 784 MW Toshiba Toshiba Kajima Fukushima I 4 BWR-4 October 12, 1978 784 MW Hitachi Hitachi Kajima Fukushima I 5 BWR-4 April 18, 1978 784 MW Toshiba Toshiba Kajima Fukushima I 6 BWR-5 October 24, 1979 1,100 MW General Electric Ebasco Kajima Fukushima I 7 (planned) ABWR October 2016[4] 1,380 MW Fukushima I 8 (planned) ABWR October 2017[4] 1,380 MW Източник en.wikipedia.org/ Радиоактивно замърсяване има в изпуснатата пара (вероятно от първичния кръг, наличие на цезий) което говори за нарушения в целостта на горивните елементи. Казвам изпусната защото това е било съзнателно и контролирано изпускане с цел да се намали налягането в първичния кръг за да се избегне неконтролирано такова. Не казвам че най-лошото е избягнато или че е невъзможно. А че просто още не се случило и че хората работят очевидно доста усърдно и в доста тежки условия за да го предотвратят. Дира внимавайте какво публикувате баси.

чернобил РБМК- 1500 МW, японския е 1/3 от него като мошност.

Не знам дали модератора ще ми публикува поста, но да те поправя: 1. Реакторът не е 10-12 по-мощен от Чернобилския, а са с почти идентични големина и мощност. 2. Реактора работи от 71г. а не от 79.

С тези "10-12 пъти по-мощни" реактори, Иво иска да каже, че реакторът е 11 пъти по-мощен от РБМК реакторите, които от своя страна са 1000МWe, което ще рече, че реакторът трябва да е 11000МWe, каквито реактори не се произвеждат :). Хайде малко професионалисъм, или пък да си траем :).

НАБЕРЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА МАТЕРИАЛА: "Китай към САЩ Спрете или ще ви погребем НЕ СМЕ ЛИ ВЕЧЕ В СЪСТОЯНИЕ НА ВОЙНА ПРИ КОЯТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ НЕПОЗНАТИ ЗА ПОВЕЧЕТО ОТ НАС ТЕХНОЛОГИИ ВОДЕЩИ ДО СЪЗДАВАНЕТО НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ПОЖАРИ И НАВОДНЕНИЯ ???

Подкрепям призива: Не на Белене! Искам да чуя мнението на Георги Първанов!

има толкова други алтернативи да не забравяме че имаме море, знаете ли какво е тидал енергъ, освен това сградите ни и авто парка са толкова енергиино не ефективни...

За "тидал енергъ" не ни ли трябва ясно изразен прилив/отлив? Това при нас го няма да знаеш. ИНаче добър опит.

ахха

Не ни трябва Белене. И без това белене трябва на руснаците, за да сложат първия руски лицензиран реактор в ЕС, с надеждата да им купят и други при наличието на този лиценз. Белене трябва и на шепа кръвопийци, наречени енергийна мафия, заради комисионните с които ще си купят вили на далечни екзотични места, за да избягат от радиацията. Твърдо не на Белене!

Аз пък искам румънците да затворят атомните си централи.

НИКАКВО БЕЛЕНЕ!!!

ами то по- сигурно е да измрем без белене от глад

Предлагам до всяко видно село като Учин Дол, Сирищник и Правец да изградим по една атомна централа. Да реализираме заветите на др. Георги Първанов! Да превърнем България в ядрен енергиен център на света!

Само ВЕЦ-не-на АЕЦ!Имаме достатъчно реки.Да спрем с магистралите-да започнем каскади от типа Сестримо,Въча,Батак и др.Нашите атомни със сигурност не са надеждни,както японските.Да не гледаме само печалбата,а и бъдещето на българите.

ми кат друсне, кво ще крепиш първом - на Доган барбекюто му или на Цанков камък бента му ?

а ако друсне такова земетресение у нас, сещаш ли се какво ще стане като се скъсат стените на язовирите? АЕЦ-а е стотици пъти по-безопасен от ВЕЦ-овете при земетресение!

премиерът вместо да изпраща пожарникари да предложи нашите пустеещи села на японците от засегнатите райони - хората ще направят рай тук.там от нищо чудо са изградили, а ние тук от райска земя създадохме пустиня!съчувствам на японския народ - не трябваше да им се случва такава трагедия.моля се за тях - дано по-скоро отмине този ад!

Подкрепям предложението. Да създадем форум. Да поканим японци да живеят в България. Благородно и полезно.

И на мен днес ми бе хрумнала същата идея. Нека предложат на пенсионерите останали без дом да дойдат тук. Имаме толкова много обезлюдяващи се села с къщи за без пари. На тях ще им се стори рай в сравнение с кутийките в които живеят. Поне и ние да сме им полезни с нещо след милионите безвъзмездни дарения които правят почти всяка година към нашата държава.

И кой ще ги лекува тези пенсионери по пустеещите села като нито имат осигуровки, нито има лекари по селата? и какво по-точно ще ядат?

Доста добра идея!

Много як коментар :-D Евалата!

поздравления за такива българи - изглежда че приказките за нашата злоба и завист са се пропукали

Браво !

Подкрепям! Ще бъде полезно за всички.