Загинали и ранени при взрив на химически завод в Япония

Експлозия е избухнала в химически завод в централната част на Япония, съобщи Би Би Си. Има много жертви и ранени.

Обратно в новината

Коментари - Загинали и ранени при взрив на химически завод в Япония | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това което знаем за Япония е че е напреднала-технологично-държава,и целият държавен апарат,както и гражданите са дисциплинирани и с установени правила и процедури... До тук-добре,защото всичко това е вярно!!! Но всяка монета има две страни. Първо,в Япония,бюрокрацията е чудовищна-ама наистина чудовищна! Второ-и не се изненадваите-корупцията на високите етажи на политиката и администрацията е още по чудовищна!! Това създава определени проблеми при авариите.Понеже японците са свикнали всичко да им е предварително изяснено,при ситуации,при които е нужно да се поеме инициатива,всичко блокира.... Помните ли първите телевизионни кадри от Фокусима?Десетки-перфектно екипирани-екипи се суетяха докато получат точни инструкции!Ама,как да ги получат,след като при непредвидими ситуации като земетресения или аварии,кметовете изчезват,и началниците на службите се оправдават с това че по висшите от тях ги няма за да им кажат какви заповеди да предадат на техните подчинени? Видите ли,вторият проблем в Япония,е че грешките не се прощават.....да ви напомня за директора на Ж.П. транспорта който се самоуби защото един влак закъсня с 1 минута!!! Така че всеки стои настрана за да не направи-евентуално-грешка! А японците-също така-имат много особена гледна точка,относно това какво е грешка....може примерно да спасиш цял град от пожар,и да решат че от пострадалите части можеше да се спаси още една сграда.И тогава ти си в грешка.... Това е и причината за забавяне на всяка спешна ситуация.Докато се съберат повече отговорни лица за да решат заедно какво да се прави-когато решават заедно,отговорността се"размива"-минава време и нещата стават необратими! Пример затова-също е Фокусима....помнете колко време мина докато решат да включат допълнителни помпи за охлаждане,и колко противоречива беше информацията за щетите в началото.Никой не искаше да се заеме сам,и да се"бута в шамарите"за да ръководи централизирано нещата.......

Работим с японски клиенти по проекти в сферата на електроника. Точно такива са, както описваш. Включително и бюрокрацията. Например, след телефонен разговор след 10 мин. получаваме писмен протокол-запис на разговора. Документът е с 3 колони: Име, Обещание, Дата. При нужда се използва като аргумент дори и след 2 години.

dionisiosd@yahoo.com

Аз също съм работил с такива!! И са много хитри с чужденците.Правят се на много наивни а не са такива. Например,по време на разговор за бизнес,ти говориш,а те кимат и казват само-да....разбира се...да.... ти смяташ че са съгласни,и докато се подготви договор-следващите дни-за да се подпише,започваш да правиш разноски за проекта за да не губиш време! Те,те оставят да даваш пари,и когато вече няма връщане назад,започват едно предоговаряне.... Когато им напомниш че са кимали и съгласявали,те ти казват че не си ги разбрал добре....кимане,да и разбира се,означавало че много добре те слушат,и ще помислят...... А за шовинизъм да не говорим!!Прословутото възпитание на японеца в чужбина,е просто пренебрежение към по нисшия...... говоря за хората на властта и бизнеса! Иначе и там,народът дърво лапа.......

Съжалявам за жертвите. Но явно и в държави като Япония където са много по-дисциплинирани се случват също такива инциденти. Използвам случая да поздравя редактор Надежда Христова че все пак не е допуснала да напишат за използвания материал в завода че е "силикон" вместо силиций. Призовавам и в бъдеще вече да се говори за силициевата долина като за такава (а не за силиконова).

А така! Брао ДИР.бг. Пускайте още такива "новини". Заглавието ви е супер: "...ИМА ЖЕРТВИ" :-))) хахаха

Ей голяма реклама им хвърляте на тези япончета - ма колите им били супер, ама не се разваляли, ама били мега точни, ама били коректни.. Само дето за 2 години направиха небивали ядрени катастрофи и 100 инцидента в ядрени и химически заводи..Много жалко за рекламата, жалко че мои приятели с вечните Хонди и Тойоти през седмица са в сервиза..

Още не се отърсиха хората от трагедията във Фукушима, където радиоктивната вода продължава да се изхвърля направо в океана, превръщайки се в облаци, тровещи планетата, сега и това- няма по- смотано нещо от човека, режещ клон, на който е седнал- такова е 90 % от населението на нещастната ни, иначе невероятна, планета!

Земята пак ,ще я има.Нас не.Вече е имало Потоп.Сега в дебелите книги пише,че ще е огън.

И тук са забъркани комунистите и цялото БСП ! Мамицата им !

че сега някой седераст или гербераст ще те изпрати в Северна Корея!

Абе хората от редакцията, престанете да публикувате само негативна и зловеща информация за убийства, катастрофи, кланета, нещастни случаи и т.н. Това минава отдавна всякакви морални норми на журналистиката. Не мислете, че ако публикувате само новини от подобен род ще се тиражира електронното ви издание. Скоро може и без нас да останете, нахални присмехулковци и лицемери ! Отвратителни сте !

Вярно е. Ако искаме да четем само за катострафи, убийства и изнасилвания отиваме да четем в Б..Ц. Дир го смятах за по-интелигентен сайт. Дайте нещо положително!

Като искате прах в очите и ожълтени гащички, в дясно има и такива ,,новини"да коментирате със сълзи на очи коя от кого е забременяла и с кой се разделя.Лошите новини са важни за да знаем какво става покрай нас дори и да вредят на храносмилането на някои.

Не забелязваш ли, че лоши новини се пишат само за някои? От тези някои има едни, за които се пишат САМО лоши новини, и други - за които се пишат и добри и лоши новини. Но пък за сметка на това има едни други, за които напоследък не се пишат никакви лоши новини.