Правителството спря проекта за изтребителите

Правителството не прие днес доклада на военния министър Аню Ангелов за покупка на изтребители втора употреба. С него трябваше да му бъде даден мандат да води преговори за проекта, който ще струва 700 млн. лв.

Обратно в новината

Коментари - Правителството спря проекта за изтребителите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всъщност, нещата се развиват, никога не стоят на едно място. Цивилните автомобили и военната техника нямат почти нищо общо - затова са построени и специални пътища за цивилините автомобили. Що се отнася до автомобилостроенето, голяма част от западните компании фалираха, ако не всички. Докато в Русия всяка година се се произвеждат поне 60-70% повече, отколкото предишната година - наистина, голяма част са от мултинационални компании... Но до 2015 година в Европа най-много - а и най-качествени - коли ще се произвеждат в Русия...

Този дядка да си ходи на топло при бабката и да си яде по живо по здраво пенсийката и да не се занимава с неща, които не разбира. Освен ако няма накой зад него, който да го използва като бушон за крадене. Стар и немощен е, не подлежи на съдебна отговорност. Нека ни прикрива като дядо Матросов!

Аз пък по Швейцарски образец, бих организирал Национална Гвардия и бих раздал на 50 000 Българи автомати, патрони, гранати и РПГ-та да си ги държат в къщи ... Ще направя и пропуски да ходят на стрелбища и да стрелят с безплатни патрони когато си поискат..... Цялата история струва еднократно 100 милиона лева и сетне по 10=ина милиона на година за подръжка .... А за хвъркане бих купил 10-ина руски хеликоптера Ми28 по 12 милиона лева парчето (с обслужването за целия период са 30 млн лева)

Предполагам, че когато се стигне до "реформа при бойните вертолети", ще бъдат унищожени/продадени Ми-24 и купени някакви транспортни вертолети или стари бойни от Запад, които не стават за фронтова авиация. За истребителите и ПВО-то писах по-долу. Значи, така ще върви "реформата'' в общи линии.

В статията не пише за кои изтребители става дума, но мога сам да се досетя. Какво остава още за унищожаване? Остават Су-25 - фронтови изтребител, борещ се с танкове, бронирани транспортьори, друга техника и жива сила на противника. Значи, те са на ред да бъдат унищожени. Остават и 1-2 дивизиона С-300. Те също са на ред. Су-25 е един вид летящ танк. Много успешен фронтови изтребител. Пречи на Турция да влезе у нас наготово... С-300 също пречат много...

Су 25 е прекрасен самолет, само дето не може да опази въздушното пространство, защото това не му е работа. Су 25 е предназначен за работа по наземни цели, демек е шурмови самолет. МИГ 35 е вече друга бира. Това е модернизиран МИГ 29 с друга авионика и двигатели. Но при сегашното положение да ме прощават летците, няколко комплекса С300 вършат повече работа от истребителите. Въпросните комплекси св комбинация с 2 ескадрили СУ25 биха били достатъчни за решаване на всякакви отбранителни задачи.

Със самолетите е същата работа като с фрегатите-вместо да купим един боен суперкораб,какъвто беше китайският,гостувал това лято във Варна-ние взехме три боклука,които Белгия е решила да бракува.На малко по-тънка цена-безполезни старини,без почти никакви РЕАЛНИ СЪВРЕМЕННИ БОЙНИ КАЧЕСТВА. Но това е т.н.политическа лоялност-задължително се взема нещо дори и старо и амортизирано,но съюзническо,отколкото нещо изкл. добро, по-евтино,но от неутрална или потенциално противникова държава.А за комисионните е ясно!

Ти хубаво си написал, ама не си написал колко са комисионната /ако има такива/. Затова Аню едва ли ще прояви интерес.

Нали НАТО ни пази. За какво са ни тези изтребители в тази криза? А те вероятно са изхвърлени от въоръжение като амортизирани и морално остарели.

Да се купуват самолети за 700 млн. в тази криза е огромно прахосване на средства. Браво на Дянков. Армиите на Литва Латвия и Естония са по 5000 души, на Австрия и Унгария по 10 000 (нашата 40 000). Кому е нужен този разход. Ние ли сме най-богатата страна в НАТО че да харчим най-много пари за отбрана спрямо БВП (след САЩ и Турция). Никой не би тръгнал да напада най-бедната страна в Европа (после ще трябва и да ни управлява, а ние сме неуправляеми).

Австрия знае ли, че армията и е 10000 души? :)

Е ама на АНю секна далаверата. Убиецът на армията. Такава политическа мажоретка в армията не е имало. Това е човече мислещо само за личния си интерес. За далавера и изгода майка си продава. Още от Кольо Ганчаво беше такъв нагаждач.

Едната комисионна на АНЮ я отложиха. Сега да АНАЛИЗИРАМЕ другата с продажбата на шест фронтови бомбардировача СУ 25 за осем милиона долара. предполага се, че ще се продадат на Грузия. там ще ги ремонтират и препродадат на Мали. Няма нищо лошо в такива сделки. ПРИТЕСНИТЕЛНА Е ЦЕНАТА продаваш 6 стари СУ (на 26 г. с още боен ресурс) за осем милиона долара, а купуваш 10 Ф-а (на 20 г.) за 400 милиона долара. Ако това не е ОЩЕТЯВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА моля да ме оборите!

СУ 25 не е бомбардировач, а шурмови самолет. А че ги продадоха за без пари спор няма. А нови такива едва ли ще купят. А това е моделът самолет, който е най- пододящ за нашите нужди.

Крайно време е да разкараме руските каруци, които изобщо нямат нужда от противник, за да паднат. Да не говорим, че който не се е заел с тях, той не ги е бил. България трябва да се ориентира изцяло към натовска техника, като член на НАТО

Освен че си седесар очевидно си и абсолютен невежа що се касае за военни изтребители. Про американската пропаганда така ви проми мозъците че сте аболютно неспособни да виждате хубавото било то руско или ако щеш дори полско. Телевизията ви научи че от американското по-убаво нема. Спрете да гледате книги четете. Дори комикси е по-полезно да четеш от това да гледаш bTV например. Не са само самолетите. Когато смениш самолетите ще трябва да смениш цялата система за излитане, кацане, комуникация, следене. Системите не са универсални, но не виждам да пише те колко струват. Сигурно още толкова. Освен самолети има към тях и прилежаща наземна техника която ние нямаме. Нашата е съобразена за руски самолети. Някой иска да лапне 100 м. ей така от комисионни само. А руските бойни изтребители все още са ненадминати колкото и да им е мъчно на американските ти приятели. Кобрата на Пугачов е още по-съвършена вече. Що не идеш в Пловдив на авиошоуто до година да видиш за какво става на въпрос. Лаик.

Ти не се грижи за руските самолети! Има кой да се грижи за тях. Преди десетилетия на Запад военните също глуповато си милеха, че руската техника "не струва", а после руснаците превзеха Берлин. При това населението на страните, които воюваха срещу Русия - Германия, Италия, Унгария, Австрия, Румъния, финландия и Япония - е доста повече от броя на руското население... Тъй че, времето на пролагандата а-ла-СДС и а-ла-ДПС мина. RIP!

Значи все пак АНАЛИЗАТОРИТЕ можели да правят и точни анализи. Отдавна коментирам БЕЗУМНОТО намерение да се купят 10 бр. Ф-ове ТРЕТА РЪКА (не втора) от Португалия за 400 милиона долара (даже са били повече). Обнадеждаващо е, че Борисов прояви малко ДАЛНОВИДНОСТ и отложи ДАЛАВЕРАТА на АНЮ. Пак повтарям ако се купуват бойни самолети те трябва да бъдат НОВИ с които български летци имат ОПИТ. Така няма да има срив в бойната готовност на БА. Усвояване на техника на пилотиране на различни самолети от сегашните МИГ и СУ отнема от 5 до 10 години тренировки. За това време РЕСУРСА на Ф-овете (20 годишни) ше изтече и КАКВО ПРАВИМ????????

Купуваме си бараки втора употреба точно както си купуваме автомобили - хем нови хем боклуци. Защо не можем да си купим руски истребители - не МОЖЕХА да бъдат оборудвани със система на НАТО "свой - чужд" за разпознаване при въздушен бой. Лошо е единствено ако участваме в мисии на НАТО със други изстребители. При евентуално нападение и нарушаване на суверенитета ни истребителите на НАТО нама да могет да ни помагат - няма да знаят, кои самолети са наши. Съседните нидържави (без Сърбия и Македония) са със самолети Ф16 и т.н. това май няма много голямо значение. На въпроса защо не "Юрофайтър" - прекрасен самолет доста по скъп от "каруцата" Ф16, който е поколение изстребител от 80-те ... дали не беше и 70-те години. Юрофайтър е съвременен скъп самолет със скъпо обслужване, но прекрасен изстребител ... освен самолета купуваме и обучението на наземния персонал за поддръжка на самолета, преоборудването и системите за поддръжка и подготовка за полета - те също са по-скъпи. И сега политиците които фалираха всички работещи предприятия и си попълва бюджета от глоби, не може да си позволи съвременен истребител ... ДАЛИ!!! Ф16 е боклук .. при това дърт боклук! Миг-29 е доста по добър самолет като летателни качества, единствено като електроника отстъпва на Ф-а, това е и по мнение на пилоти летяли и на двата самолета. Бих купувал по 4 самолета на година, но съвременни, а не тези трошки ... по въпроса как НАТО ще защитева България ... смях ... вижте какво става с Никозия - Турция като член на НАТО напада Гърция член на НАТО ... кого защити НАТО ... за това мнението ми е, че е по-добре добър Миг отколкото стар Ф-16. Миг е евтин, лесен за обслужване и ако ни нападнат ... не вярвам че НАТО ще си мръднат задниците! Напишете в гугъл Миг29М/М2 - осъвременен самолет, който покрива всички стандарти на НАТО, плюс ниската цена ... ама няма кой да прибере комисионна тука ей това е проблема ... МОШЕННИЦИ, но той ковчега джобове няма и политиците ще си платят скъпо за кражбите.

На МИГ 29 германците смениха системата за опознаване СВОЙ- ЧУЖД с натовска и доста време летяха и на МИГ 29

абе каква армия какви 5 лева, какви самолети и хеликоптери?!?!? България е член на НАТО, ако стане война те са хората, които ще ни спасяват, а не някакви самолети втора употреба!

Да се връща Николай Цонев че така като гледам армията затъва с всеки изминал ден. Може да е всичко и да е компрометиран от всякъде .. въпроса е че тогава армията беше ок и кандидати имаше и заплатите бяха ок пък сега като гледам жална им майка на военните....

Който не храни собствена армия е обречен да храни чужда.

Мъдро е, но нашата армия е нахранена. Ядат слънчоглед по порталите, вземат си добри пари и нищо не правят.

Ти държиш ли армията да си върши работата!?

Аз мисля, че за тези пари по-добре да купят 20 стенобитни машини втора употреба, 10 катапулта и 5 тарана със стоманена глава...

С пари от отпусканите й, Гърция възнамерява да купи 80 модерни изстребителя Еврофайтер.

"ГОЛЯМАТА ВЪЗДУШНА ВОЙНА ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА" ЗАПОЧНА ПРЕЗ 1989 г. Най- големия въздушен ас в световната история генерал Михо Михов от село Сенник до Севлиево свали цялата българска авиация за кеф на сините талибани.

Министъра и той като самолетите е втора употреба.

Абе Аню, момче с....., усетили се сега, че си кукла на конци.Кой ще ти даде комисионните от 700. Взимай боеприпасчика В.Р и откривайте фирма за цветни метали, че лошо ти се пише. С тая пенсия от 700 ще го д....

някой знае ли изобщо за каква бройка самолети иде реч?

- половин ескадрила, около 8 броя.

Искат да купят без конкурс(със далавера) 8 бр стари (20+годишни) F16, като за същите пари руснаците ни предлагат 10 чисто нови Миг-29М и Миг-29 М2 които са поколение 4++ (освен формата нямат нищо общо със старите 29-ки)и превъзхождат по възможности дори Eurofighter.

Ами нали за това викаха Боко чорбаджиите му във Вашингтон - да купим 8-10 Фантома от виетнамската война, на цената на 10 нови Мига...

По-добре Ф16, отколкото недоклатена руска техника.

вярно е! обаче има проблем--не са американски . а ние сега лижем задника на американеца!!!!

ще даващ отчет като поп. Защото харчиш наши пари. Като не ти харесва, гледай си пенсията.

Онзи ден слушах пресконференцията на Легия Раковски.Там беше казано,че трудно се осигурявала тоалетната хартия на нашите военноослужещи.В тази връзка искам да посъветвам г-н Ангелов: ПЪРВО ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ ГОСПОДИНЕ,А СЛЕД ТОВА ВСИЧКО ОСТАНАЛО!

Ако военният министър е олицетворение на армията ни, то и самолетчетата трябва да се правят от употребявана хартия А4 с ръководство по оригами!

е те таа кртица да им фрлим, заплодена, пИчелим войната !!

Този дядка не е доб,е!!

....има ли сме "Месершмит", но от много ум сме ги срязали, а сега колекционери дават луди пари за тях...

Колега, не сме ги нарязали от незнание, ами от лакомия. От къде мислиш ложета като Милен Велчев и Александър Томов и сие маат милионите си по цял свят.

700 мил. от залъка на народа. Каква е въобще офертата?

За нашата армия най-подходящи са хартиените хвърчила.Не им трябват ни пилоти, ни поддръжка, нито горива.

Ама и ние не моеме да се возиме на них!

Па да, що па не!

Аааа колега, не забравяй хартията - ще си имаш проблеми с еколозите!!! :)

Защо ни е армия !Имаме толкова ловци с двуцевки.Министерството на земеделието да поеме и отбраната с баш ловджия миро Найденов.

А бе пръдльо-министър, как няма дадаваш отчет? Ти и другите вземате комисионни, ание ще ви ги плащаме! Тъпанар-пенсионер!

Kанзаската врътка.

Правителството спря проекта за изтребителите. Парите са необходими за джиткането на бистришките тигри с правителствения Еърбус.

Доколкото разбирам от коментарите на КОМУНОИДНИТЕ ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ, всъщност самолетите вече са купени, да? И сделката не е спирана, да? И комисионната вече е взета, да? Да, така е, така действаха вашите началници, така се сдобихме с корвети, със Спартани, с Кугари и с каквото там още се сетиш... Но Боко не е СерГея, на него му трябват парите за друго... Не, не че не би ги откраднал, кой в България ще повярва на някого, че не би откраднал, след като той самият би откраднал с кеф... Трябват му на Боко парите, защото има нещо по-силно, което го води - да остане в историята... С възраждането на България... За това му трябват тия пари...И май вече е там, в Историята, като един от най-големите......

Не тъпчо, нашите началници като Тодор Живков, купуваха чисто ново руско оборудване едно към едно с оригинала и нашата армия беше въоръжена отлично, имаше и учения имаше и много часове за летене. ВАШИТЕ началници, оборудваха армията с какви ли не БОКЛУЦИ само и само да си приберат комисионните! Ситуацията е точно като тази преди и по време на втората световна война, армията ни е с разнородно въоръжение!

Варшавси договор=капут!!!

Не пиши глупости. Преди втората световна българската армия е въоражена с най-модерното въоражене от Германия. В това число и самолети.

Трябва да адресираш към лицата , опиващи се от държавническия гений на Ив. Костов -Рептилов, по чието време започна ускорено ликвидиране на бълг. армия...

за кво друго му трябват на Боко парите моля? може битза БАКБ ???смешник

А бе душа, корветите и кугърите твоя господ Боко ги купи...

Няма армия- тази сбирщина с 80%негоден състав дали ще лети, дали ще продължат да си лежат и да не правят нищо не е ли все едно? Някой вижда ли какви хора служат в нашата армия? Ами масово хора с физика, която изобщо не се вмества в представата ни за военни: хилави, дебелаци, жени/ не зная колко процента, но освен д аразнасят кафета друго не могат!/.... та какво да говорим, техниката е от преди 30г поне е накъде изобщо сме тръгнали, все пак една уважаваща себе си държава трябва д аима прилична армия/ не говоря елитна/ ние сме смешниците на Европа във всяко едно отношение- това е!!!

Унищожаването на бълг. армия беше случайно! То бе във висша степен умишлено, а на бълг. управници-предатели им бе внушено, да обясняват това предателство пред народа като налагащо се поради липсата на средства. Добре, де, защо на Сърбия не наредиха да си унищожи армията след разпадането на Югославия и извършените военни престъпления? Ами, защо им са на Румъния и Унгария армии? Защо Гърция продължава да се въоръжава, но никой не я кара да участва в мироопазващи, и насаждащи такива, мисии по света?!

ЦИТАТ: "Ами масово хора с физика, която изобщо не се вмества в представата ни за военни: хилави, дебелаци, жени/ " Точно така. По едно време се бях замислил да се вкопам в тази сган и да стана и аз полицайче. Викам си тея нещастници ще се спукат от изпити и най-накрая няма да ме приемат. Гледайки визията на полицаите - мазни и гладни, с прекомерно наднормено тегло, едвам си държът клепачите отворени, неграмотни, комунистически и видимо подкупни физиономии, надали можещи да избегат тичешком и 100 метра. А мен ще ме скъсат, понеже не съм изпълнил норматива с няколко процентчета.

Не ти е проблемът физиката момче!

Да, като полицаите тюфлеци. Който не става за друго слага униформа.

Дали летците ни ще летят повече часове с "новите" самолети отколкото сега със старите? Май не. Някой иска комисионна и след него потоп!

Радвам се, че този проект е спрян - дано не е временно, а за постоянно. Ангажиментът ни към НАТО не позволява да сме без никаква армия, но на практика армия не ни трябва - никой не ни иска, а който ни е взел от Османската империя насам добро не е видял.

""Няма да ви давам отчет", тросна се военният министър... В същото време покупката на старите самолети ще стане без конкурс. " Ало, сульо, като си извадиш от твоя джоб 700 лева милиона тогава няма да даваш отчет! И как така без конкурс??? Това мирише на корупция!

Мирише е много меко казано за тази сделка. Не само мирише, а направо СМЪРДИ отдалече. Тия 700 милиона по никакъв начин няма да подпомогнат българската икономика, само ще ни загробят за следващите 8-10 години да плащаме вересиите на Аньо.

Какви посещения в Щатите?Кой ще ни ги продава?Ако някой е наясно - да ни светне!Що ли си мисля,че става дума за пиеска вече играна в Чехия и Полша?Нямам спомен само какви бяха разултатите там.

Самолетите са от Португалия!?Но отбраната ни е сведена само до призива SOS...недай си боже ни нападнат...олеле идвайте на помощ!!!!???Ще ни сгазят като некосена ливада!Да не говорим че откакто отмениха военната служба повечето млади хора ще обърнат калашника с цевта към себе си!!??

стига с тия самолети.материалната база и обличането на войската са в тrагично поlожение.сухопътните кучета ги яли

Още от миналата година се знае за тези стари самолети и това,че ще идват инструктори от Гърция да обучават пилотите. Някой е гушнал комисионна и няма как да не оформят сделката.

деер

Не ни трябва армия имаме си полиция! Трябват ни 5 блока АЕЦ и няма да има никакви проблеми в България!! Никой няма да иска да има проблеми в държава с 5 АЕЦ блока! Терористите не нападат с армия , така ,че това ни е изхода..... иначе 1 китайски или няколко турски милиардера и оставаме в панелките и кооперациите , и ще плащаме не винетка ,а и въздуха !!!

"България се стопи до 7 милиона" - това беше новина от тази сутрин. Е, за какво са ни изтребители след като могат да ни изтребят и по безболезнено.

под 7 милиона.

700 млн.лв за 30-годишни изтребители.По-добре и без тях.

А, знаеш ли колко струват новите? Верно, може и без тях, но да увеличат малко заплатите на пилотите на тея, които имаме.

И колко струват новите ? Провери хубаво кви оферти дават за Юрофайтър (нови). А ти ако не си разбрал, напускат пилоти, инструктори и техници. А същия този министър им казва "прав им път, те не са достойни войници".

Джон , американските аналози на Су-25 - А-10 - са дости по-стари от 30 години. Тъй че това, което си написал, говори за две неща - или не си "Джон", или нямаш понятие от въоръжение.

А може би предпочита да си даде оставката! Като професор сергей.

Стига сте говорили глупости...В цената на един самолет не влиза само самият самолет, а и много други неща.25 млн долара бяха. Да сте виждали друга държава в НАТО с руска техника, освен заварената? Членството там си има и своите изисквания. 30 год. изстребител, добре поддържан си е нещо съвсем нормално, особено пък за нас. Да не забравяме, че нашите МиГ- ове са на 24 год., от най-"голата" модификация 9-12. Да не говорим за ресурса на двигателите и т.н. Това го знаят професионалистите. Който не храни своя армия- храни чужда...

И какво ако е руска? Като отговаря на изискванията и е по-добра като качество и цена. Дай сега понеже сме в НАТО да сменим и калашника с М16. Дали в изискванията за нато пише, че самолетите трябва да са американски па даже и да са втора ръка.

Голяма част от гръцката ПВО е руска техника. А Гърция е в НАТО.

кауньчето Джаба Хътянина и оставка...ти си се пообъркал май....

Как така без конкурс бе? Тук нещо намирисва? По добре да ги поръчат на Авиоремонтния завод в Пловдив тогава - нещо може и да хвръкне.

И аз съм много ядосан! Смятах да участвам с два безпилотни, малко използвани от децата. Без драскотина са и щях да им ги дам далеч по-евтино.

pobelial

ми няма ли някоя немска щука останала от втората свтовна война да им вземем акъла на нтовци а