Предлагат уседналост за всички избори

Правосъдното министерство предлага промени в Закона за българското гражданство (ЗБГ), които въвеждат изискване за уседналост за гласуващите на избори.

Обратно в новината

Коментари - Предлагат уседналост за всички избори | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

то нямаше ли РЕФЕРЕНДУМ по темата.. НАРОДА КАЗА, какво ИСКА.. няма нужда от допълнителни упражнения..

нема нужда чужденци да се месят в нащи лайняни работи

Доста са посмалили броя на българите в чужбина,ама така или инак дали са 3 млн. или 2 или 5 млн.-гласуват около 100 хиляди.Турците обикновено гласуват под строй,така че за тях е все едно,май.

пич!! Само така!!!

Наи сетне, едно наистина отговорно решение за България, в отговор на безпрецедентния натиск на чужди "доброжелатели"отвън, и на еничери от вътре.

Вместо уседналост по-правилно би било " Право на глас на всички видове избори имат гражданите на Република България които плащат данъците си за България."

пак настъпа мотиката!

Браво на Президента, герберастите изтръпнаха ,защото с това си предложение Президента си повиши рейтинга до космически стойтости на политик в Бъргария след прехода.

Нивото на тъпотиите,които прави!

треба да се направи класификаця на българите в чужбина, а и на българите в българия, да не забравяме и българите-тролове в дирника

Аз съм българин по рождение и никой не може даже и да си помисли че може да ме лиши от това ми право защото не гласувам правилно според льотчика и комунягите. За пьрви пьт виждам един президент да се опитва да лишава българите от гражданство и конституционни права , трябва да уведомим международните органи и организираме подписка за сваляне на лоьтчика президент. Това което се случва в момента е някакъв кошмар, просто е невероятно.

Ако живеете остоянно в Канада , то тогава нямате право да гласувате и да определяте пътя на развитие на България.Гласувайте в Канада ,във всякакви избори и референдуми , но не и в България

А аз също съм българин и не искам някакви бежанци живеещи в чужбина да решават как българите живеещи в България да живеят!

Живеещия на майната си, няма право да ми определя как да живея в собствена та си държава!

Алоооо...канадецо ,я кажи колко канадски долара данък си внесъл в Родината си България и с какво си допринесъл за Нея та искаш да определяш кой да я управлява ! Аз плащам в хазната по 1600 Лв. на месец и аз имам право да казвам кой да ме управлява а не ти,ясно ли ти е - няма права без задължения !

Не си българин ти, не си, еничер си ти!

Аз предлагам да се отмени двойното гражданство - или си рак или си риба !

Законопроектът си е много навременен предвид последните събития около изборите, но това няма как да се разбере от хиляди километри разстояние. С една корекция - уседналост минимум една година. Защото за да направи избор, човек трябва да е запознат и да изпитва на собствен гръб ефекта от едно или друго управление; както и да знае, че сам ще понася последиците от избора си. Това е в основата на принципа на т.н.представителна демокрация. Не може Иван от Нова Зеландия да има решаващ глас дали аз ще плащам плосък или прогресивен данък например. Много е странен този патриотичен хъс и вой точно по тази тема. Много ми е интересно ако се приеме Закон за наборна военна служба или не дай боже, се наложи мобилизация, колко българи от чужбина ще се върнат, за да изпълнят и този си дълг.

Много правилно....и отговора на последният ви въпрос е...за съжаление...0 !!!

Във фейса зададох този въпрос на човек с двойно гражданство, допълнен от хипотетична война между двете страни, на които е гражданин, какво ще предприеме? Той отговори, че когато двете страни го повикат в мобилизация, обявява на двете, че е пленник на другата и се укрива.

Аз съм на мнение че само тези с Български паспорти които си плащат данъците и осигуровките в БГ трябва да имат право да определят кой да управлява България !!! Така много елеганто се отърваваме от гастролиращите гласоподаватели а в същото време временно напусналите страната си запазват правата ! За мене няма логика тези който не внасят нищо в държавната хазна да определят кой да управлява,това че били пращали пари на родителите си в БГ си е лична грижа и отговорност!!!

И аз мисля че правото да гласува даден човек с Български паспорт трябва да се обвърже със задължението да плаща данъци в България ! Не може живеещите постоянно в чужбина да плачат че така им се отнема правото да гласуват защото всяко ПРАВО е обвързано и със ЗАДЪЛЖЕНИЯ а някой хора искат да имат само права без никакви задължения !!!

Много правилно! Щом не живееш в България не е редно да определяш битието на хората там (в това число и аз). После 4 години някой друг ще сърба попарата, която си му надробил.

Браво! Дано се въведе това окончателно.

Не ме интересува закона дали е насочен срещу протурски ,проамерикански или проевропейски партии.Които са в чужбина да не се бъркат в нашите избори , ако някой иска да участвува в изборите , моля да бъде така добър да живее в България Но ми идват в повече някакви нравоучения,поучения сравнения,констатациии и т.н.Много добре знаят българските граждани , които живеят на територията България нейното дередже и всеки дневно , а по селата , най-вече и всеки нощно се убеждават в тоталната разруха и беззаконие , което се шири и избуява.Колкото до разни граждански организации , на които за съжаление няма как да бъдат членовете им разстреляни , но могат да бъдат забранени със закон

Да

Това трябваше да бъде прието много отдавна, а не да чакаме да се нароят разни протурски партии. Логично това ще засегне всички българи по целия свят, но след като са се установили да живеят в чужбина няма за какво да се месят в политиката ни. Ако се върнат у нас-възстановяват права за гласуване, това е, а не да ни гледат сеира от хиляди километри и да гласуват за нещо, което не ги интересува.

и правосъдието да мисли нормално за първи път,но не късно пак да се изврати....както винаги...

Уседналостта е крачка към отнемане на правата на БИВШИ български граждани, понастоящем поданици на Падишаха, да прокарват с цялата си неграмотност НЕ български настроения, опити за анти българско законодателство и в крайна сметка чуждо (като вероизповедание, етнос и образование) влияние, което застрашава не само националната ни сигурност, но и гражданския мир!! Хора с гражданство И в други европейски държави членки на ЕС могат да бъдат избираеми и избиратели. Хора с гражданство в държави не членуващи в ЕС (независимо дали се отнася за Швейцария, САЩ, Австралия или Южна Африка) да нямат права на избирател в България!! Колкото семейството на Царя (колкото и да се възхищавах от факта, че е многодетно, с амбиция за женско - каквото е и в моето семейство, изучени в елитни учебни заведения, с престижни професии, обществено положение и представителност и т.н.) СА БЪЛГАРИ, толкова и родените в САЩ, Канада, Австралия, Южна Африка, Тонга, Китай или дори Русия, пък неже ли в Турция са достойни да се "пременят" в нашата кожа, да почувстват нашата атмосфера, да разберат нашите тежнения и да бъдат правилният коректив на властта!!!

ПЛЮС: 1. да са си подали данъчната декларация 2. да са си платили дължимите данъци в България.

Браво!Подкрепям!само така ще се отървем от тази порочна практика не българи да имат права в собствената ни родина.Съжалявам за постоянно живеешите в чужбина българи, но понякога се изискват и жертви и то за добро.Като се върнат тук за постоянно, или за по-дълго пак ще имат тези права.Успех!

Добра идея. Може да се добави и изтриване от списъците на хора с гаджалски имена.

И неграмотните също не трябва да гласуват! Не може да гласуваш, а всъщност дори не знаеш за какво гласуваш.

Превземат ни. Крепостите се превземат от вътре.

Ние сме родолюбци и затова предлагаме уседналостта да важи за територията на Европейския съюз. Така голяма част от българите-емигранти ще могат да упражняват правото си да избират и да бъдат избирани.

И защо българите-емигранти да имат право да гласуват в България?Те са избрали своя път,работят,плащат такси и данъци в държавата която е техният нов дом,един вид направили са своя избор.Така е много лесно,аз ще си живея някъде си но ще определям какво ще се случва в България и кой ще оправлява!Или си тук в тинята и имаш граждански права или майната ти,живей си там както намериш за добре но не се меси в тукашните работи!

Това да стане веднага!! Турците-да живеят и гласуват в турско!!!БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!!!ВНЪН РЯЗАНАТА СГАН !!!

на майка ти путката гей мръсен,ще си живея където искам олигуфрен

Да но така лишавате нашите деца, които станаха финансови емигранти в други страни, които нямат двойно гражданство а само българско от законното им право да гласуват като български граждани. По добре е да се премахне двойното гражданство. Или си гражданин на руепублика България , или не си !!!

Лесен избор. Не си.

Образовай се малко и тогава решавай за другите! Ние ще продължаваме да гласуме и то САМО когато искаме, защото това е право, а не задължение. И помнете, че сме около 2 милиона

Не се притеснявай лайнояд,и това скоро ще се оправи и суяци,като тебе няма да могат да пречат на българите в България!

Прекалено розово,за да е истина!Чудна работа,защо трябваше да се чака толкова дълго,че да се вземат някакви адекватни мерки и да се ограничат задграничните манипулации и външната намеса в политиката на държавата ни!А може би,защото сега измислиха някакво споразумение за изкарване на пълен мандат!Продажниците от Патриотичния фронт влезнаха във властта и сега гледат да се бетонират поне за един цял мандат,а после ще измислят други закони!А за отседналостта са нужни поне 6 месеца,за да е невъзможна лесната манипулация!А по религиозните въпроси с партиите и финансиранията,то те трябва да се въведът задължително,при това в най кратък срок!

Владеене на български език, минимум 7 месеца уседналост, образователен ценз - минимум завършено начално образование, а не учили-недоучили 1-6 клас.

80 100 депутати в Народното събрание и без задължителното гласуване(напомня ми за казармата гласувахме под строй).

Отначало ми се струваше дивотия! Да имаш две адресни регистрации ми то същото е с две гражданства! Или кон или кокошка!

задължителна и незабавно да се вземат необходимите мерки, за да не се окажем в един спокоен ден част от Турция!

Поне 6 месеца уседналост ! Аз съм твърдо против, субекти които не живеят в България, да гласуват и по този начин да влияят и върху моя избор !!!

ти може и да си против, но аз не съм. И Конституцията ми дава право да гласувам. Може би защото е създавана следвайки принципите на Вазов, на Ботев, на Раковски...а не на патрЕотите

БРЦК

Ми то никой не те спира бе - идваш в БГ , живееш поне 3 месеца и с игласувай колкото искаш! Като ти затворят секциите в Турция ще те видя къде ще гласуваш.

с владеене на официалния език в страната, да.

Напротив,отседналостта е най същественото перо което да противодейства на изборните екскурзии и възможностите да се финансира платен вот!

Браво! Най-накрая нещо онадеждаващо!

пиши на български

Уседналостта трябва да е поне 6 месеца Освен това изборите в чужбина са излишни големи харчове замного малко хора ! Това че 2 млн зад граница искали да гласуват е ала бала изкуфяла!

Подкрепям!

Нека да обърнем палачинката! Предлагам да се лишат от българско гражданство хората в България, които не са гласували на последните избори. Да им се издаде документ за постоянно пребиваващ! И без това българското гражданство им дава само това предимство, че имат право да гласуват! Приемате ли?

ггласувалите да последват избранниците си в затвора...все пак с помоща на техните гласове България се ограбва??? т.е да ги съдят като съучастници . ако един човек знаейки , че ще се извурши престъпление не противодейства а напротив съдейства значи е съучастник с избраният от него крадлив политик !!

Видя ли колко е хубаво да те лишат от гражданство, а? Като ти дойде отзад, почва друго да мислиш!

на всички избори - след връщане в България минимум 3 месеца лежане...

Добре, чухме доводите на българите от Запада (пращат пари, имат близки и т.н.), но само едно не ми става ясно в техния плач. Те не виждат ли, че уж "милеейки" за България и надигащи вой за правата си, то по този начин наливат масло в мелницата на турските изселници - защо чисто математически за всеки 1 глас от Западна Европа, гласуват 2 от Анадола. Тоест ако искаха да помогнат на сънародниците си в България да се преборят с този изборен туризъм биха сами предложили да се спре гласуването за не живеещи в България, Ей така за интереса на Родината да се откажат.

тези които реват от чужбина не са българи...поне в голямата си част а са турци . няма интелигентен българин в чужбина който да гласува за бсп или герб а то други партии няма...поне няма такива предлагащи промяна. при заслужаващ си избор ние които сме 2 млн бихме могли да направим една партия победител...при положение , че герб спечелиха с 1 млн

не виждате ли че в България явно не може да се създаде партия за която да гласувате. Обединете се 2-та мил. мигранти ,издигнете хора за които да гласувате и гласувайте за тях.Така има шанс да промените нещо в България.

Много от бългрите (не българските турци) живеещи в чужбина рядко гласуват, така че няма да са голяма загуба лишаването им от глас в изборите.

Интересно ми е каква би била загубата според теб за Държава, която твърди, че е демократична и правова, а се подготвя да лиши от право на глас милиони нейни граждани?

да е гражданин този който работи СРЕЩУ интересите на Държавата и народа и !! Все едно да ми претендираш , че един терорист имал права които държавата трябва да спазва докато той подготвя терористичен акт !!! държанието на тези гласуващи за дост и дпс е като на терористи работещи срещу България и те нямат права !!

Не четеш! С въвеждането на уседналост не ти се забранява да гласуваш и не ти се отнемат никакви права, просто се задължава човека да е присъствал в родината си поне 3 месеца, през другото време кеф ти Испания, кеф ти Италия. Защо от щата Масачузетс не могат да гласуват за губернатор на Флорида, примерно? Кой където е, там да си избира администрацията.

това е абсолютно вярно. от 2 млн. и повече изселници и емигранти, гласовете от чужбина са 70 000, което стига за 2-3 депутата най-много. идеята за уседналост изглежда стъпка в правилната посока, да се ограничи тези откачени пътувания на всеки избори, но като цяло няма да даде някакъв значим ефект върху изборите като такива, защото процентно много малко хора в чужбина гласуват.

Гласовете от чужбина са малко по обясними причини. Разрешава се електронно гласуване и ще видим "ефекта" от изборите.

Чудя се що е двойно гражданство и с каква цел е създадено. Считам, че трябва да се премахне двойното гражданство и да се гласува само на територията на страната, към която се включват дипломатическите представителства и корабите под български флаг. Други ограничения са неконституционни.

да е неконституционно да се гласува по уседналост в страната където човека живее?? къде конституцията гарантира да гласуваш където искаш ??айде за турция само 6 секции и това е

Обикновено смятам ,че да се ремонтират постоянно закони на парче е като да се кърпят дупките по пътя вместо да се асфалтира нацяло но в дадения случай е по удачно да се направят тези промени без много бавене и излишен шум.Не бива конституцията да се пипа често когато нещо не ни е удобно защото губи всякаква тежест а нацяло нова не се знае какво недоносче ще сътворят и ето ти нова беля.Законодателните промени са много по-ефективно оръжие за защита на държавата отколкото да се правим на герои на границата колкото да създаваме претекст за конфликти .Трябва разбира се да се протетира по всеки повод когато е заплашена държавата ни но не като се затваря границата особено с Турция.С Гърция може като отвентна мярка но това са съвсем други отношения.

Лично аз не искам Мелиха със шалварите да гласува в България.

Значи можело да се намери подходящ и разумен начин за всичко! Край на чужди прозелити и агенти всякакви!

Предложението за "Уседналост" засяга предимно Чалмите. При всичките му недостатъци и дискриминация към Почтенните Българи живеещи в Чужбина, това е ПЪТЯ. Големите ГРЕШКИ на миналото се Изкупват ТРУДНО и ПРОДЪЛЖИТЕЛНО в бъдещето.

Пак същият? Между другото, без да съм им фен, блгарските турци показаха как се прави въстание срещу тоталитарен режим. Те обориха нагледно тезата на седерастите, че не можеше да се напусне България, щото се стреляло пограниците. Те принудиха Живков да ги отвори! Никой българин не е правил такова нещо. Да, те бяха пеинудени да се изселят, и сега за назидание, ще им отнемете правото на глас. Правилно ли е?

изселници през браздата ли минаха или през кпп-тата??? щот през кппт-о не се стреля !!те не скочиха срещу режима а да защитят имената си !! а с какво право те гласуват за страна която мразят ?? и за народ срещу който работят ??

Да бе, да! Големи въстаници, голямо нещо! Именно политиката на Турция в последните години и особено при последните избори спрямо България показват, че Живков е бил прав! Може ли да се знае какво стои зад всяка тяхна стъпка!

Тези лумпени, които лаят против турците не ги интересува дали е правилно.

За пръв път чувам за български емигранти в Турция. Ако се имат предвид изселниците, те не са емигранти, а са се заселили в държава, която приемат за своя родина, нейни граждани са и не държат да имат връзка с България, освен личните документи, които им трябват, за да ходят свободно из Европа. По-скоро трябва да се отмени двойното гражданство за живеещите извън ЕС небългари.

Все едно го е казал този, който осмиваш с псевдонима си..

gonzales

нека да остане двойното , ако ще и петорно гражданство. но да се избере с кое гражданство имаш право да гласуваш. преди години една моя колежка чужденка с двойно гражданство я извикаха в посолството точно с тази цел - да определи къде да гласува. тя избра в БГ , а децата и в чуждата държава. сега въпреки , че те живеят в България не гласуват тук , но имат право да гласуват там.