На първо четене: Пенсионната възраст ще нараства до 65 г.

Народното събрание прие на първо четене пенсионната реформа на социалния министър Ивайло Калфин. Тя предвижда плавно вдигане на пенсионната възраст.

Обратно в новината

Коментари - На първо четене: Пенсионната възраст ще нараства до 65 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ако хората с 2-3 г. до пенсия могат да се пенсионират по-рано с 0.4% сконто от пенсията на година.процента сконто да се намали при наличие на необходимия стаж.

Трябва да въведат 6-часов работен ден за жените при същите заплати (може и по-високи, разбира се!), за да имат време да си гледат децата и семействата! Неблагодарни мъже-управници! Не стига че работим по 8-9 часа, гледаме семейства, а сега искат и да ни "изцеждат" до 65 години! Вместо да осигурят работа за хилядите безработни млади, (и така да попълнят хазната), те карат баби с бастуни да работят до 65! Никаква логика! И къде ли ще могат да работят тези "бабички"?! Кой ще ги наеме?! Като те и сега щом чуят, че си на 39 вече те смятат за "остаряла"! Нищо хубаво няма да се постигне с тази "реформа", само ще обрекат на бедност и гладуване жените, които няма да могат да си съберат необходимия стаж!

Трябва да въведат 6-часов работен ден за жените при същите заплати (може и по-високи, разбира се!), за да имат време да си гледат децата и семействата! Неблагодарни мъже-управници! Не стига че работим по 8-9 часа, гледаме семейства, а сега искат и да ни "изцеждат" до 65 години! Вместо да осигурят работа за хилядите безработни млади, (и така да попълнят хазната), те карат баби с бастуни да работят до 65! Никаква логика! И къде ли ще могат да работят тези "бабички"?! Кой ще ги наеме?! Като те и сега щом чуят, че си на 39 вече те смятат за "остаряла"! Нищо хубаво няма да се постигне с тази "реформа", само ще обрекат на бедност и гладуване жените, които няма да могат да си съберат необходимия стаж!

поредна гавра с народа

65 годишна мед. сестра на нощно дежурство да ви взема кръв и да ви слага абокат, дано ! Но такива не работят в Правителствената, нали ? Кога най сетне ще приравните здравеопазването към 2 категория труд ? И защо учители ще вземат по 10 заплати при пенсиониране ?? Нещо в отбраната ли са работили, давали са нощни дежурства ли, какво ?

Работещите пенсионери внасят данък около 70 - 100 лева всеки месец. После от НОИ им връщат като добавки към пенсията около 3- 5 лева на месец. Питанката е - що да внасят пари като данъци ??

едно разбрах - за себе си от 2019 година си вдигат пенсиите,зщото те тогава ще са пенсионери и си махат тавана.Ха да ви е честито. ЩЕ СЕ РАБОТИ САМО ЗА ПЕНСИИТЕ НА НС И УПРАВНИЦИТЕ НАГЛИ ДО УМИРАНЕ

NWO-тата които ни управляват освирепяват с всеки изминал ден. Трябва да се определят най-накрая - осигуряването право ли е, задължение ли е, какво е ? Очевидно е, че плановете за повишаване на възрастта са нехуманни и садистични. Няма никакво значение какво показват финансовите показатели. Право не се търгува. като вие не можете да управлявате ще дойдат такива, които могат.

ВСИЧКИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА - ДОЛУ ГЕРБ!!!

Точно така - сбирка на Позитано 20!

Калфин ти си убиец на собствения си народ. Дано бог те накаже!

Средна продължителност на живот на мъжете в северна България е 63 год., възраст за пенсия 65. Това се нарича мародерство и гавра с народа. За заплати над 2600 лв. няма осигуровки, няма такъв аналог в света, богатите да не плащат нищо.

И най-големите ненорланици и явно психопати, който съм срещал не биха изпратили човек над 60 години на нощна работа, работа на смени и не биха търпяли явни дебили на по 30-тина години да издевателствуват над него с безумните си заповеди и оценки! Явно нещата са много дръпнали напред към безумието! Не бива да се равняваме със Запада, а трябва да се пазим от него!!!

от една страна демокрация ,от друга няма референдум за важни неща ,а не за глупостите които се очертава да има и трето осигуряването било задължително ,което е против правата на човек не може да те задължават дали да се осигуряваш ,а неправейки го едва ли не си престъпник

нещо не го го разбирам тва усредняване.. дори на пътя има водачи с безосновно. пенсята ако не наследява се и не внася в коя държава искаш..майната и. нал глобализация уж..

В стария свят един човек с труд едвам можел да прехрани двама. С развитието на общността, техниката и държавата, в капитализъма се появява понятието пенсия. Както се увеличава производителността на труда, един човек с труд може да прехрани повече, с тази цел за да няма излишък от труд, намалява се работната седмица и пенсионната възраст. Това днес е целенасочена регресия, една малка група от един библейски народ налага това навсякъде по света. Реално трябва да се клони към пенсиониране на 45 години, ще има работа за всички, достойна пенсия за всички, само дето новия световен ред представлява нещо друго и много, много лошо.

И сега възраста за пенсиониране е 65години и повече, защото никой не може да има огромен осигурутелен стаж. В България се пенсионират и получават пенсии само ченгетата. Няма по голямо проклятие за България и българите от ГЕРБ.

ДОЛУ МУТРО-КОМУНИСТИТЕ!!!!!

Някой на ясно ли е , че на този "умник" не му пука за нищо . Той просто ще си получава европенсията (2400 Евро на месец),защото е бил евродепутат ,неговият шеф (Първанката),пък е бил президент така,че инеговите гащи са вързани , а тези които са гласували за тях да гризкат дръвцето като им е толкова акъла!!!

Първанов е пенсионер и в момента взема 3500 лева пенсия ,Борисов също е пенсионер ,за да бъдат държани на власт и да им се осигурява спокойствието о чужбина иначе майдан и ги свалят ако решат

Абе що само се е.авате с хората , кажете пенсия на 100 г. кои устиска ще я получава.... само ми шикалавите и да приключваме с тая реформа.

Там където се пенсионирах е без всякакви условия - възраста е 65 за всички, а колко е висока това зависи от колко години си работил и дали си плащал и допълнително. Така е най лесно!

плащал - което е тук задължинелно

Искаш да кажеш комплексирани, нали, тъпако, кагота при нас условията на работа и заплащането станат като на запад - и ние ще работим до 65, ма отде толкоз акъл в кухата ти тиква!!!!!!!!!

И след 65 - хей, живот, здравей! Мисля да векувам, затова НОИ да му мисли, ха-хаха.

Предложилите и гласували тази реформа си навличат тежка карма. Господ ще ги накаже! А иначе трябва да се остави възможност за пенсиониране на нормалната възраст която е била по времето когато сме живеели в развито соц общство - 53 за жените и 55- за мъжете! С условието да се пенсионира човек с минимална пенсия+доброзорния фонд каквото платят. Не може да издевателствувате над личността и да карате физически неспособен човек да работи! 65 години е нехуманно просто! Решението е във вдигане на пенсионната възраст за военни и полицаи. Работят чикиджийска работа, а се пенсионират млади. Досега не съм видял полицаи и военен прегърбени от работа

видат ти се гащито с дупките.. тъй прегърбен и наведен. а кое и ко и как и за кого работат военни и полицаи..друга тема.

Полицаите и военните работели чикиджийска работа? Брейййй от къде знаеш , кога си "светил"..):)

Калфин не се излагай човече ,масово никой не се осигурява ,ще стане още по зле като се чуе за увеличаване,откаже ли се веднъж,няма връщане назад

по трудно е да платиш 5 години без лекар назад, а що не и 15 , и да си здрав и прав. добре, че ракията ни е хубава. но не е късно никога. са забранят добрите неща. че то и мезето ставаше преди..а сега.. сега Москов с Бъчварова и Цацаров вместо да търсят и затварят убийци, броят ми хапчетата от джанки... не ги е срам.

а ако се осигурявам пенсията ще е 150 и ще съм дал повече отколкото ще взема ,хахах осигуряване невекой

на първо четене на първа страница пишете че ще изкарам до 65г.. а тук на табелата отгоре - друго. се пак благодаря за надеждите ви, най-първи.

на 65 да укриваш осигуровки не е толкова сериозно престъпление ще те съдят по лека присъда ,пък и ако ти лепнат и затвор

след 65 да гониш наборки, че и по млади. дори може и без гуми. с деца само проблеми. я вижте сиганите, живот ли е им.. сякаш не могат да почакат малко.

може и 70 то не че има на какво да се радват пенсионерите 200-300 лв сега ще може се гътнат на работното място след 40 години+ труд

Калфин е комунист. Комунист нищо свястно не може да измисли. Остава и футболистите да ритат топка до 65г.

Pesh0

Ние от синдиката на крадците сме твърдо против . След като полицаите , немогат да ни гонят след 50 годишна възраст . Как искат ние да им бягаме до 65 години ?

А аз пък ще ви продължа по конституция средната продължителност на живота с 25 години,! Така, че няма страшно! Ще имате дълго време пенцийки за ракийка и помадки.

В момента хората на държавна работа "работят" до 80г. От бюрото, направо ги хвърлят в трапа. Какъв е проблемът.

то затова няма работа за младите от такива и от шуробаджанащина :(((((

Половината от всяка една пенсия се плаща от бюджета, не от пенсионния фонд. Значи, тази част от пенсиите трябва да е еднаква за всички пенсионери, а часта, плащана с пари от фонда - пропорционална. Това е реформа, другото е шменти-капели.

Абе направо махнете пенсийте и без това, това не са пенсии дето го давата да си знаем. Секи да се пенсионира според спестяванията и така....

е това е реформата

само не става ясно, памперсите на 65годишните, НЗОК ли ще поема, или сами ще си ги осигуряват..а цокалата?

след реформата съм убеден че всички от сивия сектор ще започнат да се осигуряват и сегашните осигуряващи няма да си помислят да отидат в сивия сектор

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ!!! ГАРАНТИРА ВИ СЕ, РАБОТА ДО ГРОБ!!! А БОЛШЕВИШКАТА МУЦУНА БОКО, ЩЕ СИ ТЕГЛИ ОЩЕ 16 МИ-ЛИ-АР-ДА ДА СИ ПОДСИГУРИ И ПРА-ПРА ВНУЦИТЕ!!!

Toчно така но най-странното е , че щом гласуват за тази мафиотска партия , значи "обичат" тези , които упражняват геноцид над народа . Е , на това му се казва "Стокхоумски синдром"

ПРОСТО РУСКИЯ ШПИОНИН ИВАН КОСТОВ, ПРЕДСТАВИ РУСКИЯ ШПИОНИН БОЙКО БОРИСОВ, КАТО ЛИЦЕ НА ДЕСНИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ :)

Започва да ми липсва темата Гърция.

пак питам кога любимата ви партия ще върне пенсионните пари, които натрупа за 45 години и накрая изчезнаха?

Социалистите гласуват за вдигане на пенсионната възраст.Каква идилия само.МВФ и Тройката могат само да ни ръкопляскат.Народа стои в стойка Г и мълчи.Позор!

цялото правителство са събрани от такива отпадъци

ние-депутатите и на 80 сме ефективни!

баш наскоро една абеварка умре Пернишката

КЪДЕ СИ КРУМЕ,КЪДЕ СИ ХАНЕ.......... Само ти и твойте закони ще оправят България!

Това за пиенето се отнася и за ракията и виното на тате... Не само за купешките, нали го разбираш? :)

Значи преди се полагаше работно облекло гу-син Калфин. Сега искам да попитам, памперси ще ни се полагат ли докато сме на работа или да си носим от вкъщи? Благодаря за вниманието.

Ами така е. Ако не бачкаме до 70-80 години кой ще купува на ГЕРБ кметовете скъпи коли? Кой ще направи Тиквуня милиардер? А кака Цвети? Черепа? Кой ще храни чеветата на "братята роми" ? Кой? Кой? Кой? Я малко по-сериозно ! Отивайте да работите и без много шум !

В русия ги пенсионират на 50, щото умират на 55. България е много по-напреднала държава.

ако беше вярно може би ще ти стане по -добре ,ама не е пенсиониат се на 60 мъжете и на 55 години жените и си живеят живота

Затова ли навсякъде по света е пълно с руски пенсионерки? :)) Защото средната продължителност на мъжете е 59 или 64. Според къде проверяваш... ;)

махнете това нищожество от снимката

истината е, че след 10-15 години пенсии няма да има, защото ще има 3-4 милиона пенсионери и 1-2 млн. безработни и само 1 млн. работещи, които няма как да издържат по 5-6 души! Това е абсурд!

Ти ли си гения на комунистите или си обикновен идиот?

затова законът е направен така, че да не може човек да се пенсионира нормално. Или няма да му стига стаж, или няма да му стига възраст и ще умре преди да се пенсионира. Най-много да вземе социална пенсия. Това е!

Ако приемем, че завършваш на 18 до 65 имаш 47 години да направиш 40 години трудов стаж. Ама трябва винаги да работиш легално и да си плащаш осигуровките... Тъпо вЕрно, ама така излиза. Следването можеш да си го откупиш като трудов стаж до колкото си спомням. Значи може и 7 години да лежиш на мама и на тате и пак да направиш трудов стаж дори и да си неразбран и неоценен висшист. :)

Е ПРИ ТАЯ РЕФОРМА КАК ДА НЕ ИДЕ ЧОВЕК ДА РАБОТИ В СИВИЯ СЕКТОР!!!!!!!!!!!!!!

Народът е тор върху ,която живеем ние богоизбраните...

редно ли е някакви си тарикати да си лежат по фирмичките ,а друг да блъска на три смени и да се смазва ,докато оня бил краднал по прехода и не стъпвал да работа само се водел ,какво е това

Така е при капитализЪМЪ. Айде стадото,в кошарата .

Давам един пример за мъж , който завършва средно образование на 18 години , учи бакалавър (4г) и магистър (1,5г) и достига възраст 23,5 години. Предполагаме че започва веднага работа въпреки безработицата от 45% при младежите. Докато достигне 65 години този мъж ще живее още 41,5 години, при изискуем стаж от 40 години излиза, че само 1 година би могъл да си позволи да не участва в осигурителната система!!!!!!!

човек започнал на 18 години работа и работи до 65 това е смазващо

Убийствено е за него самия и за семейството, особено за децата му!

Абсолютно си прав! Само че тази реформа както и предните 2 след около 10 години отново ще бъде променена и сега в ЕС натискат за мин 67 години възраст за пенсиониране. Просто след 25-30 години делът на пенсионерите ще намалее драстично и тогава всички ще са много щастливи, че бюджета и фондовете не харчат пари!