Германия и Италия отвориха трудовия си пазар за България

Германия и Италия отварят от 1 януари 2012 година границите си за български и румънски сезонни работници без разрешителни за работа за срок до шест месеца, съобщава БТА.

Обратно в новината

Коментари - Германия и Италия отвориха трудовия си пазар за България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не се ли уморихте да мрънкате? Като ни приемат някъде, недоволни; като не ни приемат някъде, пак сте недоволни. Живейте си живота спокойно не се занимавайте с неща които не са за вас.

Ние сме една суперсила - немци, италианци, японци, австрийци, румънци, българи...и този път ще победим!Започваме от селското стопанство...

ти си едно много заблудено и гладно царче.аз отдавна зивея в европа и знам много добре це това е едно голямо недоразумение.ама ти все руся оправяш.искал си демокраця-имаш я. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

БОГ да пази Република България, и правителството сформирано от Бойко Борисов.

Ааа объркал си се мой човек. Бог и Бойко вече са едно исъщо.

+1

"Мярката ще допринесе още повече за развитието на германското селско стопанство" - А кой ще допринесе за развитието на българското селско стопанство???

Питай управниците от 22 години насам!

Никой! В България развиваме само дипломирането. За останалите, вмирисани на чесън "селяндури" е все едно, дали миришат на български чесън или на вкиснало германско зеле. Извинете, но от ден на ден ставам все по-голям евроскептик. Защото управниците ни се подчиняват (срам за тях!) на някакви общоевропейски изисквания, които са тайна за гражданите на държавата.

Как не Ви е срам,тези вмирасани на чесан селяни вероятно са Ваши родители,а за Ваше сведение в Германия кисело зеле не правят

А БЕ ЩО НИЩО НЕ ПИШАТ ЗА АВСТРИЯ И ФРАНЦИЯ.

И аз това чакам oт месец, но нищo нe се пише за Франция. Moля aкo някoй има информация да пише.

ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ В ГОЛЕМИНАТА НА ТЕКСТА ,ТАКА ЧЕ КОПИРАМ НАЙ СЪЩЕСТВЕНОТО. Облекчения се въвеждат и за сезонни работници. Те могат да работят вече до 6 месеца в рамките на една календарна година в областта на селското стопанство, градинарството, гастрономията, хотелиерството, преработката на плодове и зеленчуци и в дъскорезници, като за този период също няма да имат нужда от разрешително за работа. Автор: адвокат Константин Русков от българско-немската Правна кантора Русков и Шедлих link Rechtsanwlte Ruskov & Schdlich Leipzig Mnchen Sofia

Все още е зима, какво селско стопанство в студена Германия ?.. Преди да получи заплата евентуално, българинът трябва да разполага с място за живеене (квартира) и пари за съществуване, т.е. първоначален "капитал". И не на последно място, да знае езика.

Защо си мислите, че НЕГ не подготвят такива кадри? А за ТУ и за "Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт" да сте чували? Всеки здравомислещ човек, който желае трайно установяване в Германия,ще потърси официална информация за спецификата на немският трудов пазар. Да,без първоначална инвестиция не може.Всеки индивиуално трябва да направи свой план- според собствените си квалификации и възможност за реализация на този пазар.

link Германия въвежда от 01.01.2012 облекчения за български работници 29.12.2011 Германия През декември немското правителство прие значителни облекчения за български граждани, желаещи да работят в Германия. Въпреки това достъпът до германския трудов пазар не става изцяло свободен за български граждани, ограничения ще има до края на 2013 г. Но все пак са въведени известни облекчения в изискванията, на които трябва да отговарят българските работници. Какви са облекчените условия за българските граждани от 1 януари 2012 г.? В зависимост от степента на ограниченията дейностите, които могат да бъдат упражнявани от български граждани в Германия, се делят на три групи.

на тези които за нищо не стават им е ясно ,че няма за какво да се радват. друг е въпросът до колко и дали въобще те самите са наясно със себе си. във всеки вслучай са ясни на всички останали....

DRUM BUN.LAREVEDERE.

Като си направя сметка: ако изобщо имам късмет да ме наеме български фермер ще му бачкам за 300-500 лв./мес. По-добре да стана европеец и да събирам реколтата на швабите за 500 ЕВРО/мес.?! Хем ще дам своя принос за развитието на германското селско стопанство спрямо останалите страни членки на ЕС! От нашите градини, вместо домати ще вадят шистов газ. А някой си ще го продава на европейците.

Дали ще работите за 1000 евро,ако имате висше образование, придобито във Бг.; професионален стаж по специалността си и имате сертификат за владеене на немски език и кандидатствате за позиция, която е по специалността Ви?

Ама аз съм Чеснов - семейството ми не успя да плати за моето висше, не мога да си позволя курс по немски, нито такси за превод на документи. Затова пък мога да отглеждам домати и чеснов лук - те не искат сертификати. Както нашето лозе, така и немското зеле не искат приказки на майчин език, а само мотика! Разбирате ли ме, котле? Думата ми е за тези хора, които произвеждат храната, преди тя да влезе в супера. Защо, бе брат, така се въртят политиките в този ЕС, че да развиваме немското селско стопанство, преди нашето? Защо гражданите на ЕС, не могат да имат избор, дали да си купят германски или български домати? Не, че не знам отговорите, но това не е честно, демократично, не е свободен пазар. Добре, нямаме национални приоритети - има само европейски! Това какво означава за България? Тайна!

За болните от болшевизъм няма нищо положително на този свят защото си мислят че болшевизма е причина за тяхната простотия

НАПРАВЕТЕ СИ ТРУДА ПОНЕ ДА ПРОЕТЕТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС ПРЕДИ ДА ГИ ОБЯВЯВАТЕ!

Чудесна новина. Много българи ще се възползват, вклячително и аз.

Та излиза Да ама Не. По добре гермаците да дойдат да вадят картофи за по 300 лв. и без пчивен ден.

и ко е му е добрата новина ,вземат ни там кадето германците ги марзи да работят и няма да отидат.ама на тоз глад дето е в бг и на това се радваме *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А защо да не сме малко по-позитивни?Това е една добра новина.

Ако държавата от ЕС ИЗРИЧНО е изпратила до ЕК уведомление, с което се обосновава защо не иска да си отвори трудовият пазар, то ограничението остава до 01.01.2014г. Ако обаче държавата от ЕС не го е направила, значи мълчаливо отменя ограниченията за българи на свпоя трудов пазар - ТОВА КАЗВА ПРАВОТО НА ЕС!!! И ПО-СПЕЦИАЛНО 01-03-2005 ДОГОВОР ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ КЪМ ЕС, ПРИЛОЖЕНИЕ 6. ЧЛ.5:)

Регламент (ЕИО) 1612/68 Достъп до заетост Член 1 1. Всеки гражданин на държава-членка, независимо от мястото му на пребиваване, има право на достъп до дейност като наето лице и да извършва тази дейност на територията на друга държава-членка в съответствие със законовите, подзаконови и административни разпоредби, уреждащи заетостта на гражданите на тази държава. 2. Той има право, в частност, да получава достъп до свободни работни места на територията на друга държава-членка със същото предимство като гражданите на тази държава. Член 2 Всеки гражданин на държава-членка и всеки работодател, осъществяващ дейност на територията на държава-членка, могат да разменят своите заявления и предложения за работа и могат да сключват и изпълняват трудови договори в съответствие с действащите законови, подзаконови и административни разпоредби без каквато и да е дискриминация в резултат на това.

Как да разберем, дали някои държави са изпратили обяснение до ЕК, защо не искат да отворят трудовия пазар? Може да са пратили, може да не са. Кой да ни каже?!

Трябва да се провери в самата ЕК или в официалните й прессъобщения, или в документите, адресирани до нея като ЕС орган.

A Франция нали ощe нe бe изпратила значи ли, че мълчаливо отменя ограниченията за българи на своя трудов пазар?

Ако до 31.12.2011г. държавата - член на ЕС НЕ изпрати такова мотивирано становище до ЕК, след 01.01.2012г. губи възможност да го изпраща, ограниченията за трудовият й пазар за българи ОТПАДАТ и се прилага ЕС регламента:)

А кога ние ще отворим трудовия пазар на немците и италянците.смешни сме, цял живот сме роби.

След влизането в сила от 01.01.2007г. на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, гражданите на държави-членки на Европейския съюз могат да упражняват правото си на свободно движение с цел работа в Република България без да им е необходимо разрешение за работа.

Няма ли изрично мотивиране, че не ни искат на ЕС трудоив пазар,имаме ВСИЧКИ трудови права на ЕС граждани:) 01-03-2005 ДОГОВОР ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ КЪМ ЕС Списък по член 20 на Протокола: Преходни мерки, България 1. СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА 5. В края на петгодишния период, посочен в параграф 2, държава-членка, прилагаща национални мерки или мерки, произтичащи от двустранни споразумения може, при сериозни затруднения на нейния пазар на труда или при заплаха от такива затруднения и след уведомяване на Комисията, да продължи да прилага тези мерки до изтичане на седемгодишния период след датата на присъединяване. При липса на такова уведомление, се прилагат членове 1 - 6 на Регламент (ЕИО) 1612/68.

Голяма радост няма що. Все повече хора ще заминават защото в България не могат да си изкарват прехраната

Направиха ни стадо и 20 години ни водят за носа.

Нищо не са направили. Стадо си бяхме. Стадо ни направиха болшевиките, аккто са успели във всяка болшевишка страна. Интелигентността на човека се мери в способността му да оценява реално обстоятелствата и способността му да действа. Ти бъркаш причините за ниското ниво на българина, оттам не можеш да се ориентираш какво да предприемеш, за да си добре. Типичен проблем на хора, живели в затворена държава и лишени десетилетия от възможност да вземат решение. Германия не е направили нищо на България, само е давала ноу-хау преди десетилетия, когато България беше тръгнала по пътя на напредващите индустриялни държави. След това дойде болшевишката бутафория, която се срина за доста краткото време от 15-20 годни. Тъкмо създаде своите кадри в СССР и те доказаха за 2 десетилетия колко е ялов този циничен строй. Сега кучета ни ръфат провизналите задници. Германия не я виждам като негативен участник в този жалък сценарий. Апропо сценарият е на всички болшевишки държави, а не само на България. Без да откриеш причините не можеш да оцениш фактите, сънароднико!

Абе как пък един ден не спряха да са ви виновни болшевиките и комунистите. Щото при "яловия" им строй нямаше градове с 50% процента безработица и изчезващо селско стопанство. А на българския лев не му трябваше валутен борд да го крепи

Много добре казано.Какво повече да се добави към този коментар.

Заглавието е толкова невярно, че ме е срам, за редакторите и за нас българите, като нация! Това, че само се подобряват някакви и то частични възможности за сезонни работници българи ли е отваряне на трудов пазар! Престанете господа редактори и журналисти да унижавате народа ни! Нямате представа, как това се чете и разбира в Германия и където и да е в ЕС! Това ги окуражава да се държат с българите, като наивници и будали - хора втора, трета ръка!

Не се отчайвайте, а се обърнете към юристи - специалисти по право на ЕС за решаване на проблема Ви:)

Аааа, не! Кой сака - нека оди да копа! Я моем да копам, ама моем и да не копам. P.S.: Освен това съм и дипломиран инженер ;-)

вутееее,ала ми копаш на конфуту,ма носи и дипломата за ингинерин,че няма ти дам мотика,ко ще да се скинеш от молитви