Откриха целия ръкопис на най-старата история на България

В италианския град Модена българска професорка откри пълния ръкопис на най-старата история на България, написана от българина Петър Богдан Бакшев от Чипровци.

Обратно в новината

Коментари - Откриха целия ръкопис на най-старата история на България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз само да попитам: Какво търсят наши исторически документи в архивите на другите страни! Не трябва ли да се съхраняват единствено и само в България? Не съм чула до сега в България да се съхраняват исторически документи на която и да е чужда страна! Толкова ли не можем да си съхраним и опазим историята.? Едни документи в Русия, други в Италия!? Безобразие, абсолютна безотговорност от страна на политици, историци . .

отричането на "История славно българска" Напоследък професор Б. Димитров изглежда като добър соросоид. Вчера по тв каза, че Иван Вазов в стиховете си е преувеличил значението на руснаците при Шипка?

Славна ни е историята, язък че само ние го знаем ... Но Паиси е имал предвид славянството, сори!

Сега ще се сблъскат различните исторически школи от национални предатели,едни събули гащи на Изток,а други заели останалите посоки.

Божидар Димитров е ст. научен сътрудник II степен. А професор е колкото Юлиян Вучков. И двамата са почетни професори на библиотекарския университет в София.

На този олигофрен и фурнаджийска лопата и титлата почетен професор трябва да му се отнеме! Той непрекъснато с апломб изказва некомпетентни мнения по исторически въпроси! Пълен неграмотник като кумира си - Тиквата! Местни изроди! Дано Господ по-скоро ги прибере и двамата, че то току виж сме разбрали как Българската държава е Биляна някога анклав на САЩ или някоя европейск държава!

Ха сега тюфлеците в БАН да напишат ИСТИНСКА история на България щото сегашната е писана в масква ...

Предпочитат да ни убеждават колко е полезна БеляНе ... само не уточняват за кого

"Тюфлеците" от БАН, не ги мисли. Те имат алтернатива, защото поне не са прости и все ще станат за нещо различно от "чеп за зеле". Мислете му вие, дето сте с акъла на Менда, че ако ви оставят да гледате кокошки и тях ще уморите, докато чакате да снесат яйца, че после да ги храните.

Аааа, не ! Не може в туй откривателство да не е участвал и " проф". Овчаров! Та той е на всяка манджа мерудия....

Първо да честитя на ДИРА за наградата, защото там коментарите бяха изключени нещо. Защо ли? И така, Божидаре, ти чуваш ли се какви ги дрънкаш бе другарю? Паисий бил плагиат, а другия вишист?! Ти като си вишист и си написал книги, тези знания в голямата си част нали пак си ги прочел, изплагиатствал, от други вишисти-плагиати! Нъл тъй!

Божо, дори и долен комунист, има виШе за разлика от Вас г-н хехе. Предполагам не сте чели "Царството на славяните" на Орбини. В интернет има торенти по тази тема, включително реферати на виШисти. У-бразовайте се и тогава се изказвайте.

виСше, виСше, виСше, виСше.......

Това всъщност е историята на Македония, която бугарите откраднали още през Средновековието...

Аз съм един начетен шовинист, дето ми е мило всичко българско и родно. Много ми е трудно да си обясня обаче българин ли съм, болгарин или булгар. Щото и в Татария и Чувашия вече искат да си връщат древното име блъгари като сеца на Коврат (Кубрат) да не говорим как се чувстват жителите на сегашната Балкария дето са войствените кабардинци. Да де ама там твърдят, че говорят истинския език на гундури и узи - сиреч тюркски, ама баш турски. За дунавските българи казват че са мелези-самозванци говорещи намерения там език. Какъв ли ще да е този език дето са го намерили ... историята мълчи.

НЕ могат да говорят, ТУРСКИ език???-Турския, възниква след първата световна война, като език обединяващ, различни народи? Езикът на който говорят в Казан, Чувашия, бг. гагаузи и мюсюлмани е стотици години по стар?Той е древен български език.

отдъхнах си, очаквах да е македонски ...

Вижте, ако някога сте срещали хора от Башкирия, Чувашия и Татарстан ще се убедите, че генетичните маркети на изброените по-горе нямат нищо общо с нашите. Хората там са със силно изразени монголидни черти, това население в днешно време няма как да са родственици на днешните българи! Абсурд на абсурдите е това твърдение !

Не знам от къде точно идваме, но напоследък ми прави впечатление, че българите, особено жените имат силно изразени прабългарски черти...дебели, пупести, кривокраки и с наболи бради.....

Какъв смисъл влагате в думата "език"? Писменост или реч или и двете? Има значение кой е плащал за изработването на азбука за съответния език и отпечатването на книги с тази азбука. И по онова време е бил резонен принципът за "хората с големите кинти". Защото кинти за тая работа са трябвали и то бая. България си е платила за правото да нарича изобретението си по какъвто и да е било начин. Другите - д.г.д.

Обратното е !Тюркския произхожда от прабългарския!В Татарстан ги заблуждават чрез една стара книга,но не чак толкова стара от 12 век!Има много думи които считаме за турски,а всъщност са прабългарски!Колкото до външния вид,в Татарстан живеят и татари,които имат монголоидни черти ,но българите там нямат!

Мегаломанията индикира за малоценности и комплекси. Не може хем да претендираме за права върху църковно-славянския, хем да ревем че и тюрккия бил български - ставаме по-смешни и жалки от макетата.

Защо пък не, идват комунистите на власт и българската история се пренаписва, идват сините на власт и нещо в историята се донаписва, идват герберистите на власт и почти нова история се измисля и написва.... де да видим сега, кой ще дойде в историята?

В ИСТОРИЯТА ПИШЕ ЧЕ ДЖОРДЖ ФАШИНГТОНА БИЛ БАЩАТА НА ЕВРЕЙКАТА САРА - МАЙКАТА НА ИВАН ШИШМАН :)) .. А МАЙКАТА БИЛА ШОПКИНЯ ОТ БАНКЯ :)) ... Теодора е българска царица, втора съпруга на цар Иван Александър. Тя е от еврейски произход. Едно търновско предание я нарича Сара, а в своята история Мавро Орбини я нарича Ебраида. Заедно със семейството си младата еврейка живеела в т.нар Жид махала на десния бряг на р. Янтра, под южния скат на Трапезица, т.е. в еврейския квартал на Търновград.

Пишман-Кольо пише глупости в интернет пространството.

Какво прави най-старата и ценна българска история, написана от българин, в някакво си италианско градче. Да си представим за момент, че американската Декларация за независимост се открие случайно в Модена, какво биха направили американците? Нали се досещате - ще си я вземат за 5 минути, може и с помощта на военна операция. А нашите мухльовци какво ще направят? Нали се досещате - нищо.

Модена не е " някакво" градче!Има библиотека от 12 век и благодарение на това книгата е съхранена до днес!Няма как да е била открита,излязла от печат след смърта на автора и то в Османски период за нас!Автора е бил уважаван католически епископ ,затова книгата е запазена или защото такава е традицията там!Има още много ценни български артефакти пръснати по света къде ли не,за които не знаем!Самото откриване е случайно!Проф.Илиева не е историк.Тя издирва книги,не само исторически,а всичко от български автори ,непосредствено след създаване на печатарството от Гьотенберг!Най развито е било в Германия през 15 век,така че може да излязат и други книги в други държави!

Как нищо няма да направят, нали се сещате, че "цивилизационният избор, П-тьо Стоянов" върна История Славянобалгарска, която намери в сейфа си когато стана президент на гърците...

Ама ке мое ли да я прочетем, или ке чекаме Божо Вампирот да я "редактира"?

поредният фейк на бат' божо-кифтето

нашите историци, като са професори и академици, могат ли най-после да обяснят как така на картата на Св. Йероним от 4-ти век пише за тук "Мизия, тук и България". Много е лесно да кажат и за него, че не е бил висшист, но в 4-ти век светът не е бил глобалното село, не е имало Интернет и чичко Гугъл, та откъде изобщо някой в Европа ще е чувал за българи, че и за държава България, та да се "обърка" къде на картата да я сложи? Май по-добре да си скъсате дипломите и да започнем отначало.

Надявам се от тази книга да се изясни произхода на нашата държава. Да разберем кои са родственици на нашата култура. Те ще бъдат нашите най-доверени съюзници.

аз пък най-вервам на К. Иричек; най-добре описал шопските "българи" около Освобождението, щото и за 5 века надали са се променили, все са си били едни тъмни балкански субекти ...

Вашичкият Иречек да не се окаже още по-тъмен, ама не балкански субект.

Това го казва някой, който явно не е чувал за Аспарух, Тервел, Крум и много други дълновидни българи...

Произхода май-вече е доста добре установен и доказан с генетични изследвания. Проблема е че не пасва на руската хипотеза около която се върти цялата руска външна политика от 2 века вече. Тя засяга не само българо-руските отношения но целия регион. За това руснаците ще се съпротивляват до последно.

славяни сме плюс монголска кръв.

А, не думай!Рашките се смятат наследници на Византион,т.е. гърци ,нали " наследници" я!Може и да се откажат от славянството ,ако е по печелившо за да се дуят,стига на гърците да не им дойде в повече руската простотия!Тъй ,че славянството е под въпрос?То не че рашките са славяни,де и това са го измислили ,по скоро е станало след покръстването и приемане на църковно славянския!

един ми преведе кво писал Петър-Богдан Бакшев: "Те българите са сърби, ама после станали маджари и затуй на-сетне се изпокрили из Банатските Карпати..."

Още не е преведена книгата от латински,нито публикувана,а вече тук там преведена от ясновидци!

А на мен пък един друг ми преведе че вътре пишело как древните българи колонизирали пет планети в 8 различни слънчеви системи...

готина тема! доста българи прозряха какви " братя "са ни русские, и как всеотдайно ни обичат!България ще пребъде въпреки напъните на россия да я затрие!

Тука шетат руските курви "наташи", които са смукали куровете наши, веч са одъртели озлобели и не стават нито за ебане, нито за слушане..

Продажен народ, който през 40-50 години си сменя историята, според господарите... не ми го хвалете. От нас по-долни прститутки и пмияри няма.

има, имааа, дорде има и един русский бок.лук, ние няма да сме на първо място!

Грешиш. Нищо не сме сменяли. Пан-славизма си е официалната българска история от Освобождението насам. Ако има нещо малко по-различно то е издавано в чужбина. Всъщност точно през последните 20тина години почнаха да излизат някои слабо известни факти които изискват нов прочит на официозната ни история. За сега обаче никой от "уважаваните" ни историци не е дръзнал да оспори пан-славистката хипотеза. През соца това се наказваше с затвор. Сега не го правят главно защото са бивши агенти на ДС и все още силно свързани с Москва и руските интереси. Трябва яка чистка в БАН.

Защо смяташ че в БАН са "" славинисти"!Стига сте ги нарочвали!Не е така!Нали от тях тръгна изследването на древното ДНК съпоставено с това на днешните българи,правено в Италия!Имаха и участник в експедицията " Връщане към прародината"!Времето се променя,а произхода ни политизиран,но не само нашия,а и на всички бивши съветски републики!Например в Казахстан,веднага след отделянето от СССР първото което направи Назърбаев е възстановяване на истинската история знаейки, че е била изопачена и това не го е крил, нито се е снижавал пред руснаците,а и никой не му е пречил!Предимството му е ,че е разпоредил веднага да се издирват древни летиписи,документи и каквото е нужно!

*

Не плачи Наташа, победа наша, а мы не плескали потаму что х.уй держали.

датейбамаййката и него крия!

Много любопитно е, и навярно вече удобно късно, вече след края на кариерата си Божидар Димитров да си спомня, че докато се е метлосвал из бибилиотеката във Ватикана в средата на 70-те години, са му се мяркали откъси от история та Петър Богдан. Сигурен съм, че тогава му е попаднала книгата му в пълен комплект, но понеже е писана на латински, а Божо не е знаел бъкел от тоя език, не е успял да проумее, за какво става въпрос. И така я е подминал, за сметка на свалките в Рим на италиански госпожици и междуметийни разговори с ватикански прелати с юдейски капи. Междувременно през последните години в нашето историческо пространство излязоха доста сензационни неща, излязоха книги за "Непознатата история на българите", за историята на българите от памтивека, писани от български историци и географи в средновековието във Волжска България, на които никой от номенклатурната или казионната ни историография не обръща никакво внимание. Ами ей така, защото господарите ционисти, не са разрешили на БАН и българските университети с техните исторически факултети да се запознаят и задълбочат. И те продължават да предъвкват стари скрупольозни и вече несериозно изглеждащи измислици от времето на Бешевлиев и т.н.

Ами не си наясно точно с книгите от Волжска България,защото не са толкова древни колкото смяташ! Има тюркски автори от 12 век ,които искат да убедят ,че древния ни език е бил тюркски,което не може да се приеме за достоверно,по скоро обратното!Например в Плиска има много камъни с руническо писмо,които още не са разгадани!Прабългарите донасят писменост от 120 рунически знака,много от тях издялани на камъни,други писани тук,без да се знае какво пише и понастоящем!Има още много загадки?

Точно през комунизма ,Божидар да се подвизава където си иска в Италия е малко несериозно!Историците изучават латински ,ако не си наясно!Допуснат е бил във Ватиканската библиотека,която е огромна,но няма как да му било разрешено всичко и въпреки това посещението му през този период е нещо впечатляващо!Не може да се отрече, че има познания и по " История славянобългарская" ,а именно кои автори е ползвал Паисий!Като не смятам ,че труда на Паисий е малоценен,но новия труд който сега се откри в Модена ще даде много повече информация!

Невежеството по българските земи е царяло защото сме били под турско робство с любезното съдействие на Ватикана и западния свят. Така че мисионера от по-долу изказалите се да си обира крушите.

Ватикана ви е крива, че сте купчина човешки мусор...

а бе руски деб.ил, мусор и гряз сте русские крепостни! същества по долу от скот! българина винаги е имал къща, крава, овце и ниви! и е плащал данък! а вие сте скот.ове!

Оди белио папа да ти измие краците, тъкмо уми на африканските м*нгали и иде твой ред.

За Чипровско въстание да си чувала някога, Как Маро? Не си, но беше на конгреса на ГЕРБ, нали? Измет. :)

Коце ли си коцкар ли си не те знам ама знам че си Юда Искариотски.

На крив народ Ватикана му пречи.

Кой плаща кажете, да се защитава тъй ревностно католицизма и ватикана? Тази извратена секта католицизма добро на света не е донесла.

Искам да си върна личната карта на президента. Отричам се от тази мрсна нация, отричам се от името "българин". Срам ме е, че съм такъв. Плюя на полуробската ви история, плюя на героите ви, плюя на знамето и герба ви. Вие сте превъплъщение на всичко долно и мрсно в човека.

Ако може по-бързичко да се изнесеш.

че за какво ти е президента, смо.тло? да не би той да ти е дал личната карта? иди се одави накъде, по възможност в застояла вода, та да не се отрови някое животиче ако пие! неща.стник смо.тан!

ОФчето стадо не знае че през 16 - 17 в. по нашите земи единствено северозападния католишки край е бил начетен. Ще излезнат истински данни колко пиастри са похарчени за образованието на български деца - завършили на запад , повечето по Ватикана. Единствените които са се занимавали с наука са били католици. Първата българска книга Абагар е написана на ... илирийски език - защо ли? Православните попове са били елини - гърци. Друг е въпроса че поради липса на идинетичност сме тръгнали да копираме фамилните имена на сърбите, завършващи на "ИЧ". После типично по български се присламчваме към руското "ОВ". Абе хора без традиции и сламена история ...

Я пак? Абагар била писана на илирски? Не е ли на санскрит или шумерски? :) А "ич" в Чипровско било от сръбски. Ох, майко, ох.:(

Бе идиот, какви илирийски езици бълнуваш, има ли такива и то с писменост?! Били сме копирали сръбските имена?! - Ти се неук и профан. Всички сръбски имена са български по произход и завършващи на -ов и -ев, на за да се отличат от нашите фамилии по техен шовинистически повей са си сложили допълнителните наставки -ич. Я отвори един вестник, някакви книги, виж сръбската чалга с техните певци и ще видиш безброй доказателства за това което ти пиша. негодник си ти, сръбска лакардия, католишки прелат. Няма лошо, католиците са учени и достойни чеда в своята област, но ти си негодник! Самите сърби, и ти естествено като техен тъп подлога, не знаят, че тяхната столица "Белград" е българско наименование по природа. Но нямчам време и нито му е мястото да пиша цяла лекция.

Господин Вулгарис както се пише, едва ли ще може да ти отговори, колкото и специализирано да се произнася по компаративните/ сравнителните/ речници/. Такива просто няма. Защото славянския език и измслица или на невежи западноеворпейски писатели, или на нарочно създадени с талмудистки хонорари писания, че има славянски езици. Праславянският език който се лансира в познанието за езиците е изкуствен термин. Такъв език не съществува, това е български агилски език, най-древен и роден на Балканите. Тази език се е наложил в Централна Европа сред булгарите-улчии (на Балканите), в някаква степен подобен на сарбийците и анчийците (средноеврепейските и прикарпатските и украинските жители, впоследствие възприети като анти, поляци и други подобни). Истинският писател Евгений Булгарис пише основно за кръщението на княгиня Олга, дали е сиуглно или не, както и з датировката му, според него случило се през 956 г.

Woolfa ( регистриран ) 29.11.2017 18:17

Католиците ни подхвърлят нова история. Типично по овчи цари пълен овчи възторг.

Разговарят Б.Б. и друг представителен политик. Б.Б. държи дебела книга. - Какво четеш? - пита другия. -"Капитал" от Карл Май. -"Капитал" не е от Карл Май, а от Карл Маркс. - Божеее! - плеснал се по челото Б.Б.- Аз прочетох вече 500 страници и се чудя защо още не съм стигнал до индианците.

*

Как се гледате в огледалото?Нашият народ се е съхранил хиляди години въпреки индивиди като вас

истината боли.браво

льоначка, права си, донякъде! наистина русские сте най долните, но не сте народ, а орда! сбирщина от азиатски ско.тове!

каквото са искали католиците,това е написано.абсурдно е да се приеме за сериозно

И вземете се ограмотете най-накрая. Историята на Паисий е История славнобългарска . При Софроний Врачански първият препис от 1765 г., който се приема за най-точен, заглавието е изписано История славьнобългарска. Знакът , който при другите преписи се приема за Е е ь ер малък. Отдавна не сме под руско влияние и нямате оправдание да променяте творбите и имената на нашите просветители!

славобългарска!!!

Оригинала на Историята на Паисий се нарича Царственик или История Болгарская издадена под това име през 1714 г.

славЪноболгарска! славно българска!

славъбълраска.и аз това казвам.слави сме ама български

виждал съм книгата в "оригинал" - написано е по два различни начина в началото и после на една от следващите страници. Така че...

Прави впечатление, че и по БНТ, бТВ, че и ДИР, 80% от новината е за Божидар Димитров. Чак в края се споменава, че проф. Илиева е намерила целия ръкопис. Ченгето е работило във Ватикана, намерило е предговор и четири глави. 1982 г. Знаете ли, Петър Богдан е особено нещо, рядко срещано в България. Изключително образован човек, един от най-образованите на XVII-ти в. Ръкописът му можеше да е намерен много по-рано, но никой не знае какво пише вътре. Дали ще се върже с ученическите упражнения на хилендарския монах? Плюс това е католик. Сиреч всички знаят за ръкописа му, но никой не го търси особено усърдно. Нещо като рисунките в Магурата. Има над 80 статии за праисторическия им произход, но Министерство на културата и до днес не желае да прати проби за датиране в Бъркли, Калифорния. Единственото датиране на гуаното, от което са правени рисунките, е 2015 г. от унгарци в Дебрецен - и торта е на 3000 години. Сиреч рисунките може да са и клозетна живопис в историческо време.:) Същите са и притесненията за Петър Богдан какво точно е написал за нас един от най-интелигентните българи, живели някога. Дано видим ръкописа издаден и без редакции.

Интересно. Дано да е вярно ! Чакаме публикацията. И дано католиците не започнат някаква атака срещу православието.

то, православието е атакувано само от комунделите! те обявиха религията за опиум на народите, сринаха храмовете, откраднаха утвара и иконите, изгориха книгите, изтрепаха свещениците , и ги замениха с кадри на кгб! и сега се правите за много загрижени за духовният живот на миряните!

Опасенията ти издават, че си от 80% на Иво "Професоро".

Правят го по московски образец, патентован от КГБ

и защо каквото се пише преди толкова години да се смята за верно?човека може да е писал каквото му хрумнало,каквото е искал. поне има ли някъква информация за произхода ни?от иран ли идваме,от монголия,турци ли сме?

Ще прочетем,ще видим!Посочил е източниците и няма значение,че е католик,абсолютно никакво,защото само така е можел свободно да отиде в Рим,да търси начин да я отпечата и е похвално че след 500 гофини е намерена

все католически източници.ясно.пълно с истини ще бъде

не мога да разбера, защо цифровото копие е откупено, а не купено? Нали не е било заложник? Освен това цифровото копие само едно ли е, и сега италианците са останали без цифрово копие? И поели ли са задължение да не правят второ такова? Понеже така се разбира с това откупуване, дълбокомислено предполагам.

Паисий не бил с висше образование - ерго не може да му се вярва...А на Левски може да се вярва,ако да е с начално килийно???Петър Богдан е бил католически проповедник и е ясно интересите на коя църква защитава.А ти,Божо, си роден в православно семейство,бил си комунистически проповедник,после си станал гербаджийски иизповедник и сега се правиш на учен.О,неразуний и юроде...

Това е грандиозно откритие и Слава Богу,че италианците не са били под османско и най вече имат вековна традиция да съхраняват древни ръкописи!Ще бъде интересно да се прочете написаното от този родолюбив българин ,написано в тежък период , страхувайки се да не изчезне българската история и памет!Нищо не е случайно,сега е дошло времето да се появи на бял свят!

"Професорка"? Неграмотността продължава да вилнее в дира....

Браво на професор Лили, засенчи "пиклата без цици", ние сме дали нещо на света... нашата история е манипулирана от гърци, турци, рушняци, комунисти, сърбомакедонци, румънци, и разми други кухи грънци.

Е и какво сега излиза, че сме законни по тези земи и че сме били тука от отдавна, а!? Какво ми плещи Ердоган, а! За яд и ужас на всите комшии злобни и завистливи!

верно си идиот...

А Божидар Димитров, с висше образУвание (благодарение на Партията), от кого плагиатства?