Каталунският парламент обяви независимост от Испания

С тайно гласуване каталунският парламент обяви независимостта на Каталуния от Испания и взе решение да обяви Каталунска република.

Обратно в новината

Коментари - Каталунският парламент обяви независимост от Испания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за каква независимост говорят,след като дори и куба не ги признава,а само мадуро.освен това,над 1700фирми вече са напуснали цаталуня.освен това,реално само по-малко от з0 прозента са гласували за независимост.

Сорос докато прави пачки от падналите ценни книжа на Испания тия глупаци се радват.

Дир.бг, нещо за Добруджа да напишете? Знаете ли какво се случва там? Или така е по-безопасно, да не се обсъждат неудобни новини, докато се изготвят опорните точки.

Скоро,ще види... къде серат гладните!

че гледаш ...я си виж пробитите цървули и протрити потури бе смешник

...не ги е признал?

боли го кура, мести го в другият крачол!;)

Каталунците Мислят за ДЕЦАТА и ВНУЦИТЕ си. Ни за Себе си. Освен БРАВО, какво друго да кажа. ------------- А ние сме Робска Нация ...

Картите са хвърлени, Испания извади 5-то Асо за Каталуния. Това в покера не ...не знам как се казва, да Го Извадиш "от ръкава" ... Непочтенност най-малкото .. -------------- Преди години имаше Танкисти в Испания. В Каталуния има достатъчно Летища да приемат една Въздушна Армия. ---------------------- И да Му Мислят - Крим, Калининград и ... Каталуния. Направо ще се НАСЕРАТ в ГАЩИТЕ.

А дали някой мисли за 2-та трилиона (да 2000 милиарда) дългове на Еспанята....... 350-те милиарда на Гърция ще ни се сторят джобни парички....

Тогава всичко беше нормално,нали отрепки?! На 21 май 2006 г. в Черна гора провежда референдум за независимост от Сърбия и Черна гора, в който 55% от участвалите гласоподаватели гласуват за независимост на републиката. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент обявява официално независимостта на страната. На 28 юни 2006 г. Черна гора става 192-рият член на ООН. [5]

Гледам ги тези хора на снимката и хем им се радвам, хем ги съжалявам. Нищо добро не ги чака, точно така изглеждаха и британците след референдума. Така изглеждахме и ние сле 10-ти Ноември. Политиците им ще ги изтъргуват по един или друг начин, точно както нашите направиха с нас.

Стига вече с тая Испания че ми бръмна главата. Да си погледнеме в нашия двор какво е положението че зимата настъпва, а газта и парното трябва да се плащат....Нито каталунци, нито испанци ще ни помогнат с парното, тока и газта така че проблемите са си техни....

Честита свобода на Каталуния. Дано не стане както при нас с Априлското въстание и евросатрапите да избият свободолюбивите каталунци. Защото евросатрапите с нищо не се различават от османските сатрапи. Даже във вековете еврокръволоците са избили най-много хора в поробените територии.

дългата ръка на чичо Сам - разделяй и владей

Ако правителство на бг-то не напаусне европата и не заработи за Единна Балкански Народна Федерация, то северозапада ще Обяви Независима Северозападна Република България и ще обяви война и на европата и на натото и на оонетото!

От 135 гласа предложението е прието със 70. Това показва, че каталунците са разделени по този въпрос и не може да се направи извод,че каталунците искат независимост - половината искат, половината не искат. Та както е диктат това, че в Мадрид не искаха да им дадат по-голяма автономия, същот така е диктат да обявяват независимост. Два идиота Рахой и Пучдемон си мерят пишките и съсипват съдбите на хората. Случаят с Каталуния ни показва , че доста често се използват несъвършенствата в системата и без да имаш голямо мнозинство взимаш изключително важни решения. Изключително безотговорни хора са това. Ако вярвах в конспиративни теории щях да смятам, че някой иска да дискредитира демокрацията. Да покаже, че е неустойчив модел при който изобщо не може да се говори за справедливост. Не вярвам и смятам, че става въпрос за властолюбиви хора, които просто много държат да използват властта.

Тъпата,Испания е окупирала Каталуня преди няколко века заедно с Баския и ги е превърнала в нейна територия както Турция е завоювала Българското царство!Оттогава Каталуня и другите се борят да се освободят от Испания и да възстановят държавата си!

И както Каталуния се бори за независимост от няколко века,така изведнъж взели че гласували на референдума през 1976-а да са част от Испания.Ограмоти се малко и тогава пиши.

Е. ще има счупени глави.. то е ясно. Но изпанците са друга нация. Не можем да забравим 1936 година.

ЗАЩО Е ОТМЕНЕНО РОБСТВОТО?ЗАЩОТО НАЕМНИЯТ РАБОТНИК Е ПО ЕВТИН ОТ РОБА.

Това е нещо забележително! Това е голям шамар за Меркел и неолиберастията! Колко време Каталуния е под власта на Мадрид? Колко време и ние бяхме под турско робство? Но ето, че народите не се претопяват! Ето, че някакви хора, някъде продължават да се самоопределят като нация и народ, независимо колко 'бежанци' ще ги принудят да приемат и независимо от директивите на Брюксел! Шапки долу!

На хората им писна от началници и чиновници!А в ЕС има по много и двете, но са далече все още от тези в Щатите!Това там е модела, към който се стремят в ЕС!

Па то Евросъюза се разпада, а Бойко щял да присъединява западните балкани. Сърбите им е през дедовия - те не са майкопродавци ката нас

Всъщност остават дори без автономия, да не говорим за независимост и без поне половината си икономика, която премина в Испания и ще посрещнат бъдещето с балкански доходи и гръцки дългове. Това и най-големите им врагове не можеха да постигнат. Успя селският кмет Пучедемон и за месеци ги направи от благоденстващ, стабилен и атрактивен регион в просяци без статут и доверие , който всички избягват . В глобалния свят национализмът е илюзия за наивници и бизнес за неспособни хейтъри, светът е силно взаимосвързан , реагира се мълниеносно на всяка нестабилност и риск, ако властта попадне в хора, които не разбират това и живеят с минали вражди и илюзии , мястото се скапва буквално за дни , а доверието и растежът , както ще се уверят каталунците се връща десетилетия и то при благоприятен сценарии.

А да видиме жено мънинка

а ти що ревеш ?

Трябва обаче да си зададем въпроса: Кому ползува глобализма и консумеризма?Отговорът , за жалост е само един:Капиталът е този, който се възползва максимално.капиталът е този, който не иска граници, националности, религии и т.н.Иска да има само работници, произвеждащи стоки, които са и потребители на тези същите стоки.

Свободата е завинаги, не може да се сравнява с оттегляне на няколко фирми временно. Но роб като тебе не може да го разбере това. Преклонявай си главичката и робувай.

Първи ние нападнахме Каталуня . Сега е ред на ШороШ.

това можеше да се очаква от каталунци с гореща кръв. но според мен е глупаво - първо, нямат достатъчно основателна причина за отделяне, второ, европа е на 1 крачка от мюсюлмански халифат, това само ще го улесни.

Индианците си искат земята и настояват за независимост. Банкя готова да приеме американски емигранти.....

Къде ще играе Барса. Скапаха този голям отбор като СССР и Соца. !!!

Дами и г-да, всики тези брекзити са само за отвличане на вниманието псевдосъбития. Отворете си очите за истински ставащото, за което масмедиите не обелват дума. Елитите се готвят за оцеляване, а вие не влизате в тези с/ки. Вижте какво слънце ви огрява и осветлява, но не обръщате внимание на това. А сте тръгнали да се занимавате с постановки и циркове и да се прехласвате по техните изпълнители. Умните хора през никоя епоха не са гледали с добро око на разни актьори и артисти (в буквалния смисъл), а сега те са на мода и са на първите страници! Защо ли?

Не разбрах какво слънце ни огрява и от какво ще оцеляват елитите.

След като си от другата страна на яслата. Остава ти само да се чудиш и да мигаш глупаво. (Нищо лично, но ме учудва неспособността и нежеланието да направите усилие да излезете от матрицата!).

Който обаче е живял в Швейцария и е определил много точно французите, е казал, че който много обяснява, обижда (и ние сме съгласни с него). Но въпреки това (предвид на публиката) ще поясним. Във всички времена на актьорите и тяхната професия се е гледало като на низше съсловие и занимание, осигуряващо забавление на масите и плебса. Та въпросният французин е авторът на "Кандид. Именно там е дадено въпросното определение за французите. Може би авторът е имал да урежда сметки с френската нация, но от това обективността на преценката му не страда.

Наща свобода от нас зависва...

Има ли Кой и Кой е Тоз Простак да Събори Великия Гауди ... та Това още се Строи, кой ще смее да го събори.. ------------- Родили Гоя и Сервантес, пък се правят на плужеци...

"Подмолен Фашизъм" - това е Фашизъм, който "почти свенливо" иска да се скрие от НАЦИЗМА. Това е Сегашна Европа и в случая Испания. Заклеймяват Неонацизма, който Не Управлява сега в Европа, а са ТОЧНО ТАКИВА, даже и Повече, Защото УПРАВЛЯВАТ.

Нищо не не разбрах.

Ситуацията е като във влака за Одеса, където на заека му откраднали куфара, а баба Меца , след като си изяла баничката, се избърсал в в него и го изхвърлила от прозореца като използвана салфетка.

На някой мах не се харесва притчата за влака за Одеса и заека! Ха-хаааааа

......ДОБЪР ВЕЧЕР.СЕГА СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ,ЧЕ НЯКОЯ РРР.УСКА АВТОНОМНА РЕПУБЛИКА СИ ИСКА НЕЗАВИСИМОСТТА ОТ РС ФР.ТОГАВА ОТ ДОЛНО НАНАГОРНИЩЕ ДО ПОСЛЕДНИЯТ, КОЙТО ОТГЛЕЖДА БРЮК.СЕЛСКО ЗЕЛЕ И ДАЖЕ БГ ЗЕМЕДЕЛЕЦ ,КОЙТО СЕ ОПИТВА ДА ОТГЛЕЖДА ПРАВИ ,ПОВТАРЯМ ПРАВИ КРАСТАВИЦИ ,ЗАЩОТО Е ВЗЕЛ СУББББСИДИИ ОТ Е.С. ЩЕ ЗАСТАНЕ ЗАД КАУЗАТА НА ТАЗИ РЕПУБЛИКА И ЩЕ СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ВЕЛИЧАЯТ "СВОБОДАТА "НА ТАЗИ АФФТОНОМИЯ....ПРЕДСТАВИХТЕ СИ НАЛИ.......ЛЕКА НОЩ .АЗ СЪМ ЗА БАРСЕЛОНА И ...СЪМ ВЪВ ....

Ако в Борбата за СВОБОДА някой тръгва да се Надпреварва, кой е Пръв ... значи, че Борбата е Фалшива.

Интересно какво стана с Баските сепаратисти? Каталуния ги изпревари...

отдавна са приспани!

Това ,че Нашия СУДЖУК е тръгнал да се Прегръща и Целува ала "Хонекер и Брежнев" с който свари, не означава, че трябва да имаме поне Мисълта да охулваме тези, които решиха, че не им трябват ПАЧАВРИ, за да живият без да Хранят Тембели и Тумбаци. --------------- ДОНБАС доказа това. КРИМ също. Идва ред на Италианци, Шотландци, Тексас ... и ни занимават как Руснаците са убили Кенеди ... ГАЛОПИРАЩА ПРОСТОТИЯ на ФАШИЗМА...

не си разбрал - идва ред на сибирская автономная республика.

В това, дето го казваш, щото и в самите Щати се роят подобни настроения. Но не забравяйте, че принципът "разделяй и владей" е отколешен политически прийом, и в настоящия свят не вещае добро за цедлокупното човечество, което има да решава глобални общи интереси. Защото приказката за "Дядо ряпа взел да вади" е на дневен ред.Времената на отделните велики херои, които решаваха ИСТОРИЯТА отминаха.

Свободата е Незаменимо Нещо. Лошото е, че ние , Българите не живеем Свободно. И ни дразнят тези, които са се Опълчили на Злото, за да Живеят Свободни. -------------- Трябва Да ни Хване Голям Срам, от това което сториха Каталунците. Те са около половин Сегашна България.

Прав си, но Каталуния са почти 8-милионна област-държава. Доста повече отколкото българи на територията на България в момента. Плюс това в България останаха пенсионери и цигани - кой да се вдигне - младите и силните ги няма.

Значе, че ще се намери "КОЙ".

Франция, Германия, Великобритания вече реагираха - не признават новата държава и ще подкрепят Мадрид. Туск и Юнкер също застават зад Испания и Мадрид. Големите банки вече се изнасят от Каталуния. Сеат също са предупредили че ще се преместят. Като всички си дръпнат капиталите/инвестициите и каталунците ще се осъзнаят, че силата е в обединението, не в разделението.

Ако жена ти си събере багажа и те напусне, ти събираш ли целия вход да те подкрепят и да ти я върнат?

ТрЕбе да се има предвид какво мислят Америка, Русия и Израел по ставащото. 'Щото всите те, по една или друга причина, нямат интерес от обединена и силна Европа.

Някой май си го връща на испанците за едни минали действия в тяхната история! И първото нещо, навеждащо на този налагащ се извод е този Пичекамон със странната растителност на главата си, който един интелигентен и мислещ човек не може да възприеме по друг начин, освен като кукла на конци, изпълняваща волята на един невидим кукловод.

Испанският Фашизъм ще се помъчи да отвърне на "Удара от Каталуния". Имат Педераслъка на НАТО и ЕС на своя страна. Как ще отвърне Народа, който иска СВОБОДА. Ще Отвърне и има кой ДА ГО ПОДКРЕПИ.

В днешно време да се говори за борба за свобода е доста несериозно-особенно в еврогейска европа. Може ли да обясниш кой и как ограничава свободата на хората, живеещи в Каталуния?

Че настават времена, когато всеки Иразбирай държава) ще трябва да се спасява поеденично! Русия и Украйна са денонсирали (едностранно прекратили) подписани договори за бъдещи доставки на пшеница, в очакване на сурови предстоящи климатични условия (инфото е според ам. източници). Между другото, какво е състоянието на бълг. държавен резерв и като цяло готовността за непредвидени природни бедствия с тежки последици?!

И сега какво ... НАТО-то кого ще замести, може би Луфтвафето на Гъоринг ... Кондор ли се казваше , ама бяха от СС пилотите ...

Европа не иска независима Каталуния. Всички сме наясно, че без сериозна международна подкрепа и признаване не е възможно създаване на нова независима държава. Как ще се развият нещета е трудно да се прогнозира, но ако силните европейски държави решат могат да съсипят Каталуния икономичски и финансово за няколко месеца.

Браво на Каталунците, скоро идва ред на наше село да обяви независимост. После съм аз на ход с моя апартамент - ще направя независима република и ще смачкам съседа данчо. Той е пенсионер и няма да се опъне много. Девиза ми е : Всеки дом собствена държава.

Ще спиш в мазето - там минават тръбите на "Общото Парно", което плащат Други. Така е в Испания сега.

Приказката за каталуня свърши. Молете се да ви приемат обратно нещастници

Не бъркай "приказката на Каталуния" с умствените си възможности.

А колко просто е било при основаването на ЕС - Свободно движение на хора и капитали. И докъде стигна мощния чиновнически октопод на ЕС да отблъсне Великобритания и сега Каталуния.

Както при основаването, така и сега ЕС е, и си остава търговско споразумение. Той и за това се разпада - "Няма вечни приятели, има вечни интереси".

С други думи, да му мислят бедните!...

Браво и Възхищение. Така трябва. ------------ А ние Едни "милиционери" не можем да "Отвеем". Че даже, наще Милиционери са си половин Фашисти- поне по Акъл.

също и "присъствие", ..... разбирай присъствие и в леглото, и в кухнята, и в училище и университет ,,,,....

Фашистите в Испания да духат супата! Фашистите от ЕС които ги подкрепят също! Честита нова република Каталония! Свобода за Каталония! Края на фашисткия ЕС е близо!

и ние сме в този евреопейски съюз, що така говориш. аз не съм фашист, а съм член на евреопейския съйозь ъ ъ ъ ъ ъ ха ха ха ха Фашисти са нашите морални изедници от управляващите които изкорениха всичката ни вяра в доброто и достойното, и превърнаха съзнанието ни е ционистко, материално!

ЕС НЕ Е ФАШИСТКА, А ОТВРАТИТЕЛНА ГЛОБАЛСИТИЧНА СТРУКТУРА, ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ НЕ Е ИКОНОМИКАТА, А РАЗБИВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАЦИИ, УНИЩОЖАВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА И ТРАДИЦИИТЕ НА ОТДЕЛНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ И ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ЕВРОПА В ДЪРЖАВА ОТ КОСМОПОЛИТЕН ТИП КАТО САЩ. НО ТОВА ТУК Е НЕПРИЕМЛИВО, А САЩ СЕ Е СЪЗДАВАЛ ОТ РАЗЛИЧНИ НАРОДИ, С ДОМИНАЦИЯ НА АНГЛО- САКСИ. ТАКА ЧЕ ЕС Е ЕДНО ЧУДОВИЩЕ И ОГРОМНА ГРЕШКА.

Е,и? Може би месната полиция и армия контролира територията и е в състояние да я защити. Или имат собствена валута? И колко поеха от Испанския външен дълг? Пълна порнография!

ПЪЛНА....И някой има изгода.

не ми е ясно къде са тръгнали тия от каталуня,много са прости!!!

А какво ще стане ако Сърбия признае Каталуния????Има си прецедент /тъпото/международно право,нали...

добре, де възможно ли е да има гражданска война? Да има стрелба по улиците, опоти за завземане на "каталунскиа" парламент, медии, .... спец части по улиците, барикадиране, изкарване на армията, въоръжени каталунци?! Дали в нашето съвремие все още има неподелени територии!! Моля пояснете ми,

Те преди референдума го направиха , та сега ли няма да опитат със сила да да обърнат колелото назад

ааах ах ах , ами ако резашката паплач поиска да присъедини бъгария към мюслюмска търкия!?? Какво прайваме тогаз!

Всичко е възможно. Цялата човешка история е война. А всички войни, са за преразпределяне на територия (модерният термин е сфера на влияние).

...няма правила,които да регулират човешката шашкания/Онуфри/....ПАРАДОКС-точно такива ЧОВЕШКИ размишления прочетох на една картичка,пратена от МАКЕДОНИЯ 1939 Г.А тогава тя е под наша юрисдикция,подарък от Хитлер....И ЧОВЕКЪТ просто се МОЛИ да НЯМА ВОЙНА!!!!!!