Смелата стъпка бе подкрепена със 70 гласа "за" срещу 10 "против", предадоха световните агенции. Двама се въздържаха.

Нужни бяха 68 гласа, за да мине предложението. То бе внесено от членове на регионалния парламент от партиите "Заедно за Да" и "Кандидатура за народно единство", които имат мнозинство от 72 депутати в 135-местния парламент.

Повечето опозиционни каталунски депутати - социалистите, Народната партия и "Гражданите", напуснаха парламентарната зала преди гласуването за независимост на Каталуния.

Преди това каталунските законодатели взеха друго решение - за започване на "учредителен процес" за отделяне на областта от Испания. Тази резолюция предвижда изработване на конституция и започване на преговори "на равна нога" с правителството в Мадрид за сътрудничество.

Хиляди хора, събрали се пред парламента на Каталуния, за да подкрепят стремежа на автономната област за отцепване от Испания, започнаха да се радват и танцуват, след като регионалното законодателно събрание гласува резолюция за обявяване на независимост, предаде Асошиейтед прес.
Множеството наблюдаваше процеса на гласуването и броенето на живо на големи екрани.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон и вицепремиерът Ориол Жункерас се поздравиха, като се прегърнаха и ръкуваха след гласуването.

В отговор Сенатът на Испания подкрепи предложението на премиера Мариано Рахой за въвеждане на пряко управление в областта. По-рано премиерът поиска от Сената да гласува мерки за възстановяване за "закона, демокрацията и стабилността" в Каталуния.

Същевременно премиерът призова испанците към спокойствие. Каталунският лидер Карлес Пучдемон също призова поддръжниците си да „продължат“, да поддържат инерцията си по мирен път, след като Мадрид взе решение за налагането на директно управление в Каталуния.

Два каталунски града свалиха испанските знамена

Градският съвет на Жирона свали испанското знаме от сградата си десет минути след обявяването на резултатите от гласуваната от каталунския парламент резолюция за независимост на областта от Испания. Това съобщи вестник "Касо аисладо", цитиран от ТАСС.
Аналогичен ход са предприели местните власти и в друг каталунски град - Сабадел, пише вестник "Паис"