Проектът за каталонски референдум беше отхвърлен

Испанските депутати с мнозинство отхвърлиха проекта за референдум за независимост на Каталония.

Обратно в новината

Коментари - Проектът за каталонски референдум беше отхвърлен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо вие, господа евроГейци, отказвате правото на избор на народа? А?

катаунците на почивка в Крим на семинар да ги светнат как стават тия работи ....гост лектор Дънкан Маклауд от Шотландия че и той точи меча

Европейска диктатура какво да правиш. Представителните политици са лесни за покупка. Затова не може да има синхрон между желанията на данъкоплатците и действията на политиците.

"Не мога да си представя Каталония вън от Европа". Обаче, зад зачестилите процеси на сепаратизъм в Европа се крие именно освобождаване от брюкселската тиктатура. Хората не искат да бъдат в ЕС и всеки се хваща за сламката.

евроГейският съюз върви към своя логичен край.

Каталунците са ми точно толкова комични, колкото и македонците. Поради определени исторически събития, некой им набива в тиквите идеята, че са отделна нация и от там колелото се завърта - измислят си език базиран просто на един диалект, но както и макетата от доста години си измислят думи само и само да се различават от испанските. Писихчните им проблеми свързани с търсенето на идентитет са си техни пробс. Но како каталунците, така и макетата немат место в ЕС защото идеята на тоя съюз е обединение, а техните идеологии са точно разцепление. та в заключение много съм доволен, че Испанският парламент им зашлеви един шамар.

...много е-каш бе, коУега! "Правопис" и "правоговор", говорят ли ти нещо...

Другарю, ти се моли да не вземат "макетата" да поискат да се присъединат към България, в случай, че им "светне", че това ще е най-бързия път към Европа за тях...

Много си повърхностен - Каталуния носи на гърба си цяла останала Испания, защото икономически е 10 пъти по-развита. А историята за езика, която ти си измисляш, въобще не е предмет на спора.

El nacionalismo cataln е действително много краен, но неговите най/ големи привърженици са средната и работническата класа. Каталунските управници не могат да разчитат на подкепата на каталунските богаташи от поколения/ la borguesa /, защото те се интересуват единствено от печалбите си . Основните законите се гласуват от Парламента, а това е Мадрид. Така, че едрия бизнес в Каталуния, който се притежава и управлява от богати каталунци или чужди инвестиций няма интерес от независимостта на Каталуния. Ако, стадото поумнее малко повече няма да кряка и да развява знамема по улици и площади. Независомост иска каталунското правителство за да не се отчита финансово на Мадрид , а да задържи парите за Каталуния. Но, от това народа няма да забогатее особено. Индепенда на Каталуния не е приоритет на аристокрацията.

Баските са най стария народ населяващ Европа били са тук преди Испания да стане провинция на Римската империя. Ако искат да станат независими никой няма право да ги спира.

Къде по света /освен в ДИРника/ наричат Каталуня - Каталония... Браво!

delly

Много Ви е смешно, но се изказвате изключително неподготвен/а. Оставям Ви да се информирате и образовате! Хубав ден!

Образовахме се. Дори на каталунски е с "У". С "о" е само на някакъв неясен език/диалект. Щом на испански и каталунски е с У, какво има повече да се образоваме? Май вие имате нужда да мислите повече.

на испански: Cataluña на каталунски: Catalunya Има ли повече, за какво да се спори?!...

Образованието не започва от wikipedia!

Обезумели и алчни и си мислят, че без Испания ще забогатеят. Ще е редно да минат процедура по приемане в ЕС и после да се обаждат.

естествено, че ще я минат - никъде не съществува подписан договор за присъединяване на Каталуния към ЕС. Ше се наредат на гладната опашка за 2-3 години поне. Същото, което ше стане и със Шотландия и Сицилия.

Жалко че до ноември тази година вече ще е избухнал термоядрения конфликт-съгласно пророчеството!!!Късоръкото кагебистко кремълско джудже е длъжно да стартира термоядреното шоу!!!Пророчеството го има в Гугълсон на 150-160 места и е от 15-20 г!!!ДА МУ МИСЛЯТ РУСОФИЛИСТИЦИТЕ ПЛЮС ТЕЯ С ДЯЦАТА И ВНУЦИТЕ!!! Останалите ще изживеят незабравимо и последно шоу-термоядрения край на Света!!!

Крайно време е някой да прочисти човешката раса от унменшъни като теб.

До некакво си мнение на некакъв смешник!!! Що ти не се пробваш да ме очистиш бре смешко???

Аха, това е 11 364 тото пророчество за края на света. Досегашните 11 363 се оказаха също лъжа

Аха-ами всяко следващо пророчествоима шанс да се окаже ПОСЛЕДНО-щото ще се изпълни!!!Просто те е шубе за жалкия ти животец и не ти изнася да приемеш че това ще е ПОСЛЕДНОТО пророчество!!! Друго пророчество за края на Света няма да има щото няма да има Свят!!! Очакваме с нетърпение късоръкото кремълско лилипутче да стартира ТЕРМОЯДРЕНИЯ край!!!Юрйййййййййййййй!!!

Не стига, че си СТАРИЯ Джо, ами си и ИЗКУФЕЛИЯ Джо !!!

До некакъв жалкар с ник пигмалион!!! А бре смешко щото не ти изнася и те е шубе за жалкия ти животец за това ме нападаш!!! Жалкалче си!!! А ника Стария ДЖО е само ник ТЪПАКО!!!

Много малоумен начин на мислене. Няма значение какви гадости ще се случат, важно е че вагът (Путин, САЩ, Европа, Китай, комунистите, циганите) ще е виновен.

Ей, "старче"! Тичай бързо да си изпиеш хапчетата, че нещата излизат от контрол...:-0

за кое точно пророчество говориш? Дай пояснение??!?!!!

Некадърни журналя, поне си сложете един spell checker: "президент на Катаслония" "които не са доволни от нешата"

Не знам да има конституция, която да разрешава директно правото на референдум по въпрос свързан с обявяването на независимост на дадена територия. Няма парламент, в който, чрез вот едно малцинство да си извоюва правото на самоопределение... Затова има само един начин - обявяване на независимост, след всенародно допитване, независимо дали някой го признава или не! Мнозинството от хората, обитаващи дадена територия ИМАТ ПРАВОТО на самоопределение. Явно, началото на 21-ви век ще бележи прекрояване на държавни граници, просто защото количествените натрупвания водят до качествени промени... а и защото така е в човешката история - не е имало и няма да има "заковани" граници! Важно е обаче да се приемат обективните фактори, да се уважи желанието на болшинството и да не се налагат норми чрез сила и репресии.

Границите са едни линийки начертани на картата. Издигането им в култ е огромна глупост. Аз също смятам, че правото на самоопределение е по значима, демократична ценност от прословутата "териториална цялост". Тя територията си е там. Никой никъде няма да я изнесе след като я "откъсне". В цивилизования свят границите се минават без да спираш. Само виждаш табелка, че си в друга държава. Какъв е проблема една група хора на дадена територия да се самоуправляват, щом така искат.

абсолютно точно. точно Каталуния е част от този цивилизован свят, където няма граници и те като провинция са се възползвали доста от политиката за развитие на регионите на ЕС. Никой не им пречи да се самоопределят както искат. Това което те искат е управление на бюджетните приходи, по възможност съпроводена от по-голяма корупция. На тълпите от хора, които действат емоционално и не са много разсъдливи винаги може да им набиеш в главите идеята за независимост - особено в не много богати години. Как този референдум не излезе в Испания през 90-те години? Същата ситуация като в Югославия - всички поискаха независимост, когато дойдоха гладните години, никой не се сети преди това.

Едно не-демократично решение, в имаща се за демократична Испания. Защо ги е страх от вота на народа?

Айде на референдумитеееееее!!!! Топли топлииииии!!!!

Все си мисля, че по-правилно е Каталуния, сега всичко се изопачава. Що се отнася до същността, това желание за самостоятелност е крайност, както и задължителното обучение само на каталунски в училищата. Крайностите не водят до нищо добро...

Мда, вече всеки град да стане държава, а после да търси дипломация с бившата си.

Ми Европа е била в такова раздробено състояние преди 1000г. Къв е проблема, действително? Ми ако ще всяко село да се води независимо, пак не виждам проблем. Нека селото си се огради с бодлива тел, да си тури бариери и да си общува със съседното село, както си знае. Ако ще и в землянки да живеят, НАЛИ ТОВА Е ТЯХНОТО ЖЕЛАНИЕ. Защо им се забранява референдум.