И Рашидов увери, че ACTA не заплашва свободата в интернет

Трябва да намерим онзи баланс, който да гарантира правата и на потребителите, и безусловните права на авторите да получават възнаграждения за своя труд, заяви министърът на културата Вежди Рашидов по повод спорното споразумение ACTA.

Обратно в новината

Коментари - И Рашидов увери, че ACTA не заплашва свободата в интернет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво общо с доходите на артистите има обстоятелството, че интернет-доставчикът ще бъде ДЛЪЖЕН да се рови в пощата ми, акаунтите ми и цялата ми дейност в мрежата? По какъв начин момчетата работещи там ще опазват лични тайни и няма да злоупотребяват с информацията или няма да са заставяни да я дават на конкуренцията и други злонамерени лица с цел изнудване?

Вежди да си забърше крокодилските сълзи и да позабрави че "и той бил творец". Зад тази хватка с АСТА лукавият Шестак и Мутрата ще ни нахлузят такава цензура каквато не е имало нито при ДС нито при Гестапо. Не че сега няма такава. Какво е ако не цензура непрекъснатите оплаквания на драскачи във форума че им резват умозаключенията. Или новата тесла да ни ограничават в най-удобното за включване време след 17 и преди 8 или в почивните дни, ако не искаме да се "регистрираме" т.е. да се самоосветлим за да й е по-лесно на герберизираната полиция да ни регистрира, следи и неутрализира ако критикуваме и недоволстваме. Опитите за слагане на юзда на свободното слово, мислене и волеизявление ескалират и стават все по-безцеремонни и мракобесни. На демокрацията вече й е изкопан трапа и й остава още един тласък за да бъде загробена напълно. А след безочливата тотална фалшификация на последните избори, крачката до лагерите и изчезването на инакомислещи не е далече с тази власт.

Ей тея германци, чехи, поляци....Прости народи не искат да подпишат и да защитят творците си! Да се учат на политика от нас пък някой ден може да ни стигнат ! п.с. Как ще ни стигнат германците....

От кога Рашидов е юрист?! Другите държави се отказват нашите не

Рашидов ACTA не защитава правата на артисти изпълнители и творци. Не вкарвай хората в заблуждение, че авторите са ограбвани от потребителите на интернет. Ощетените са големите мутинационални компании. Това че е възможно да им се увеличат приходите с 0.001% не означава, че някаква част от тези постъпления ще отидат към автори и изпълнители. Нима досега фалшивите стоки не се горяха, нима използването на нелегален софтуер не се преследваше от закона ? Целта на АСТА е съвсем друга да криминализира P2P. Да наложи страх в интернет. Страхът е това което кара хората да се подчиняват. В Китай в явен вид се погазват тези права. При нас го правят съвсем демократично скрито зад някакво споразумение. Разкриването на информация за лични данни по това споразумение ще ставане не със заповед на съдия, а по искане на пълномощник на мултинационалната компания. Трябва да покажем на политиците, че сме много. Ние изискваме от тях да се съобразят с нашето мнение. Да спрат да приемат споразумения, които защитават чужд интерес. Г-да политици - бъдете първо българи

Г-да политици - бъдете първо българи? Кой? Рашидов ли? Няма начин!

св.св. Кирил и Методий са създали азбуката под отворен лиценз. Не така обаче творят нашите певци и инструменталисти. А вие, които точите торенти сте най-обикновени крадци на техния труд.

На тези 61 години Вежди дали може въобще да работи с комп или ползва секретарка? Не става въпрос да да правиш склуптори, а да ползваш интернет. А дали всички държавни институции ползват оригинален уиндоус и програми????

Да, ползват оригинален Windows, за което са заплатени на чичко Гейтс милиони долари.

Когато едно действие е подготвяно прикрито дълго време, а след това се представя като безобидно и незасягащо всички, които всъщност ще засегне, тогава има очевидно лобиране и пробутване на интереси. Интереси, които не са в интерес нито на обикновения човек, нито на неговите свободи, нито на свободния обмен на информация в Интернет, защото закони приети с една обосновка, винаги се прилагат и в други случаи. Законът е това което стои черно на бяло, а не това което някой депутат или министър обещава че няма да е преди това. (В Германия също не е приета ACTA, защото не променя нищо в съществуващото законодателство за защита на правата на творците.) Както и при законите срещу детска порнография, не е важно да се приемат нови закони и да се бездейства, а да се действа според съществуващите.

Тези лъжци гадни, как не ги е срам така да лъжат народа и да го правят на малоумен, боклуци

... напускат Мрежата, тъй като самото публикуване на заглавие вече е реклама и работата заспива. Разбира се ония автори, които смятат да си пазят правата. Иначе аз по памет мога да цитирам някои автори, за които съм учил в училище...

Ще дам може би най-тъпата идея но мисля, че решението на въпроса трябва да стане на тоя принцип. Да направят държавен торрент сайт в който да има всякакво съдържание и субтитри примерно. Всеки да може да си сваля торенти от там примерно за 20 или 50 ст. на брой, но да се осигури постояннен сеед примерно от няколко машини. Така ще има отчисляване на авторски права и потребителите ще са доволни. Честно казано аз предпочитам да отида на едно място и срещу малка такса да си сваля каквото ми трябва отколкото да ровя на няколко места да търся какво ми трябва и да си търся субтитри след това.

Господин Министър Рашидов да направи справка с Българската Конституция Чл. 41 и Закона за защита на личните данни. Чуждестранни корпорации и лица не са регистрирани като Администратори на лични данни и не могат да следят и контролират български граждани. Още повече да ги обвиняват за престъпници.

.. и малкото време на масата за тежко мислене.

E, на наште малоумници нищо не им пречи/ни акъл, ни образование/ да променят и Конституция и закони така, че Чуждестранните корпорации и кои да е лица да станат оператори на личните данни на Българите.

Ха,ха,ха..... пак ми е смешно. АКТА, МАКТА е ПАКТА ще направи всичтиге му смартфони и айпади или напълно ненужни /няма да има съдържание, което е достъпно за тииновете и ги интересува/ или инструменти да ти източат всичките пари за разните му там "права" и да те вкарат в затвора. Е, те това, производителите на компютри и силиконавата долина няма да го допуснат. Или с други думи казано: АСТА е само оръжие във войната между Холивуд и силиконовата долина. А всички знаем кой ще бие накрая. Победата е за силикона, дори и този в гърдите на момичетата. Излишен шум на слабите и зависими европейски политици.

Приятелю, "силиконовата" долина е при Пайнера. Отвори си речника и прочети какво означава silicon. И когато научиш, че е силициева долина, пак ела в тъпия форум.

Silicon Valley от тук и превода.....приятелю. А при Пайнера е долината на кухите лейки. За разлика от долината на глинените гърнета, която е една съвсем друга история....

Някой трябва да защити правата на творците и да спре кражбите. Ако не е АСТА, ще е ПАСТА, но трябва да се въведе ред.

Прав си, че трябва да се защитят правата на авторите, но трябва да спомена, че имаше заредба или закон според който трябваше да се събират средства за всеки внесен носител като CD и т.н. Парите трябваше да покрият авторските права. Но се оказа че държавата не желаеше да контролира това и го отмениха. Сега е АСТА, но тя е заплаха както за потребителите, така и за псевдо авторите. И още един аспект. За пример е операционната система Windows, която може да се разглежда като продукт, който се ремонтира след като е закупен със фиксове, пакове и т.н. а крайният потребител не е защитен докато автора печели.

Там е работата че не точно интернет пиратството е основния проблем в Аста. Гледай филма Food inc само за пример какво се опитват да направят по хамерикански модел... Иначе на ревящите "творци" мога да ги попитам след като като не им се защитава труда, как тогава чалга певачите правят огромни пачки и никой от тях не реве, ще ти кажа - народа е чалгизиран и изпростял тотално. Както и псевдо интелигентните ни творци не сътворяват нищо стойностно. Аз лично например чета професионлно насочена литература и се отказах да купувам и чета българска такава от години насам, пълен бълвоч с глупости, това е... дя бяха сътворили нещо да не бяха ревали... Онзи ден гледах как се оплакваха по телевизията такива псевдо некадърни творци... Не на Аста...

Коко или си агент на банка или правителство или си тъп промит мозък БРАТЛЕ.

Защо българските политици са ВЕЧНО СЪС СВАЛЕНИ ГАЩИ В СТОЙКА Г????Срам ме е от вечно надупените ни държавни "мъже"!

Имам запитване: Рашидов знае ли от къде се пуска компютъра?????

Не съм съгласен с Рашидов. АСТА предпазва всичко друго но не и правата на авторите. Тези права и сега се пазят. За какво е нов закон който въобще не му съобщават какво пише в него. Е след като само предпазва правата на авторите за какво е тази секретност аколо него? Аз съм против този закон НЕ НЕ и НЕ!!!!

Разполагам с огромна библиотека . Обичам да чета, обичам да си купувам книги и имам възможност да го правя. Може би трябва да ме докладват, че давам книгите на други хора, че някой си позволява да чете томчето без да е платил на автора...

qwe

Обзалагам се, че Рашидов не е чел споразумението и май никой в парламента не си беше направил труда да го прочете. STOP ACTA!!!

БATKO

- Кой дебне в този късен час? - Аз дебна - каза ACTA. - Върви си, всички спят у нас! - Не всички - каза ACTA. - Не зная кой ти позволи. - Не знаеш? - каза ACTA. - Че уж свободни сме, нали. - На ужким - каза ACTA. - Е, вярно мъничко сгреших. - Не малко - каза ACTA. - Но да повторя аз не бих. - Не вярвам - каза ACTA. - Сега ще стане току виж... - Ще стане - каза ACTA. - И с пранги да ме уредиш. - И с пранги - каза ACTA. - Ще си призная, ала чуй... - Признавай! - каза ACTA. - Знам за торента туй-онуй! - Да чуя - каза ACTA.

Последните два реда: - Знам за торента туй-онуй. - Да чуя - каза ACTA.

Страхотно!

Има един закон - на всяко действие има равно по големина противодействие , цитирам по далечна памет ! Ако се получи контрол на всичко , просто ит изчезва , човечеството се връща на ниво - телефон, традиционна поща , приятели с тарикатски записи от чужбина или от магазина за легални записи , колекция от филми и програмки - презаписване от ръка на ръка и ,, ушета ,, между нас на това не му ли казваха тоталитаризъм . И след него дойде - демокрация или нещо такова ! Остава усещането , че някой си играйка с хората като кокошката без пера на Сталин - като е топло се скрива от слънцето като стане хладно излиза на слънце но никога не може да вземе самостоятелно решение винаги зависи от слънцето - тя си няма права - пера !

Г-н министър, чл.27, ал.1 и ал.4 в ACTA, говорят точно обратното: следене и криминализиране на интернет трафика. С предтекст, че се води борба с фалшифицирането, ACTA ще изиска записване на целия трафик, по-голямата част от който ще е ненужен за изпълнение на целите му, но така записан, рискът от неговото изтичане в нет-а ще стане неприемливо висок. Второ, не съществува съвременна операционна система, която дава възможност на потребителя да осъществи пълен контрол над трафика, генериран през неговия абонат - поради тази причина, не можеш да го задължиш потребителя да е криминално отговорен за ползването и то на платена услуга. Трето, нищо се казва за притежателите на правата - как да използват нет-а, без да нарушават правата на ползване на останалите. Изменете съдържанието на въпросните две алинеи и ще се съглася със спазването на условието за свобода в интернет пространството.

Така ли? Г-н Рашидов, не говорете глупости! Стига сте ни третирали като необразовани и неосведомени. Преди да кажете някоя "мъдрост" помислете. Сигурно можете да мислите и да осмислите това,което ще кажете!!!

Рашидов,мисля те за умен човек,не се занимавай с неща от които си далеч на светлинни години.

Покрай другите проблеми не трябва да забравяме проблема АСТА.

г-н Рашидов,мисля,че сте специалист в друга област.

ХОРА ВНИМАВАЙТЕ! АСТА НЕ Е САМО ИНТЕРНЕТ! Тя слага ръка на сортовите семена и генеричните лекарства също! Под ударите и попадат земеделците, кито тази година си купили семена, отделили са си от реколтата и на другата година сеят от своите семена, това са почти 75% от земеделците, зеленчуко- и зърнопроизводителите ни! Генеричните лекарства които се произвеждаха свободно след падането на патента им, също са под ударите на АСТА! Така правата над тях остават завинаги и цената им ще се вдигне!Та това е мечтата на монополиста от векове, да сложи ръка върху храната ни, а те също са интелектуална собственост! Моля засегнатите да изчетат внимателно документа и да не се съгласяват с особеното мнение на България само в частта за Интернет! ЦЕЛИЯ ДОКУМЕНТ Е НЕПРИЕМЛИВ ЗА НАС

Миналата седмица, на моята племенница са й наложили глоба в Берлин-Германия за това че е гледала филм онлайн, за 200 ойро. Следвайки логиката на АСТА, и това което се цитира, всички сме за глобяване. Така че на 11 февруари, нека си гледаме кефа на топло, а корпорациите да си упражняват новите методи за поробване и после да псуваме.

Няма ли да отдели една заплата за бедстващите!? Няма да отслабне!!

братле , баланс между неприкосновеноста ни в интернет и корпоративните интереси не може да има , прочети АСТА и тогава говори там нищо не е дефинирано точно но е ясно че след като се подпише ще се ползва за пак не точно дефинирани цели .Това е все едно да подпиша празен лист а ти да го попълниш след това , тихомълком ще прокарат идиотската система на патентно право на американците които патентоват сега колелото и каквото им хрумне и се съдят за смешни неща ,и което е най наглото без съдебно нареждане да има право някой да следи трафика от компютъра ти че и интернет доставчика е длъжен да му сервира информацията...абсурди

Тоя па к`во разбира, че седнал акъли да дава ??? Да вземе да види какво правят европейските страни, Германия, Холандия, Чехия, Полша, Словакия, Кипър ... , а не да мисли как да се наведе пред Килъри. като искат да си защитават "авторските права", да докажат, че са техни, а не по 3 доноса без никакво покритие например да ти спират интернета. Така някоя конкурентна фирма може да направи 3 оплаквания и без проверка да ти спрат интернета, пък после ти трябва да доказваш, че си невинен. Такава идиотия като АКТА - виновен докато не докажеш че не си - никой не трябва да приема !

Тъпите български артисти, които нито слушаме, нито гледаме но те си мислят че са елита на обществото. Пуснете една анкета и ще видите оценката на българина за тях. А им и отпускате голямите пенсии. китп водят бохемски живот, но не могат да си платят осигурителните вноски

Може да следят единствено качването на авторски права в нета. Всичко друго нарушава свобозното общуване

Леле колко изтрити копелета сте - мрънкала такива ! Като са еврейски филмите защо ги теглите бе смотльовци ? Естествено е , че трябва да се намери приемливо решение и за авторите и за потребителите или плоските ви мозъци не го разбират ! Не съм готов да плащам и надплащам но ясно е че трябва да има цена за всяко удоволствие !

И аз съм готов да плащам, но в България няма Netflix, Amazon Video, няма нито една от услугите които се предлагат по света. Единствено мутренски кина, където някой ти дъвче пуканки или говори по телефона по време на филма. Първо да се създадат условия на потребителите да плащат, после да се мрънка че пиратството ограбвало творците.

Само едно ще попитам: все още ли не ви е влязло в кухите кратуни, че най-малкия кусур на АСТА е това, че ще онанирате на порното по сателита, а не на к`вото ви скимне за бе пари?! Егати, простатата пасмина! Филмите, музиката, филмите, музиката... Кратуни кухи - СВОБОДИ се отнемат тука! Понякога си мисля, че си го заслужава нашето подобие на общество всичкото, което му се стоварва, защото мнозинството са умствено и душевно кастрирани лумпени! Който има грам мозък между ушите си в събота, ако ще да е -45 градуса ще дойде и ще каже, че това свободите са ни важни, а яловите да влязат в 21 в. век индустрии могат да си заврат претенциите отзад!

Той човечеца не може да намери "онзи баланс" между лика на алкохолик с брада и министър, а тръгнал да ни уверява нас, разбираш ли :)

Не обичам никой от нашите политици... ама като гледам какво правят тия лумпели сега... по добре дори Жан Виденов да се върне. Всички скачат срещу тая просотия, само нашите политици кретени слушкат послушно какво и се нарежда...

"Той изтъкна, че нарушаването на авторски права и сега е забранено както в България, така и по света. " Значи закон има, защо ще се вкарва допълнително споразумение? или е безмислено или има други цели ...

Тоя неизтрезнял козел какво разбира от интернет? Германия и Холандия не са подписали, а ние ще им пълним гушата на американските евреи, като едновременно с това ще гарантираме ухото на властта да е във всеки дом! Боклуци, ама от най-долните, червени и смрадливи!

Какво може Рашидов да ме уверява!!?? Какво като е министър нещастният кретен?!? По-тъп някой няма ли да ми изкарате!!