Опасения за свободата в интернет след ACTA

Интернет гражданската група Avaaz започна подписка срещу предварителното подписване на спорното международно споразумение Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Според българските власти то реално не променя нищо у нас.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как се кефехме, че благодарение на интернет, са прогледнали народите от северна Африка, нека ближат раните си сега.Но нещата започват да загрубяват и" световните демократични сили", тихомълком ще прокарат АСТА, за да ограничат правата ни.Много тъпо скроена игра.

vandan@

Нормално е, който произвежда специфичен интелектуален труд-музика,софтуер, да иска да се защити от копиране, по подобие на патентите, лицензите.

По твойта логика мен ако ме запише някой на аудио как свиркам с уста някоя мелодия ония могат да ме осъдят ? Щот компресирания МП3 файл е подобие на СД варианта. Не е 1:1.

То свиркането ще го забранят с друг закон, защото може да премине в освиркване! И да не забравиш никакво пеене в банята!!!

admin@

МНЕНИЕ НА ИДЕЯ ЗА БЪЛГАРИЯ: Защо протестите срещу АТСА са най- силни в източна Европа и от какво се опасяват източно европейците?Ако ЕС приеме закона, ще действа с двойния стандарт. В развитите правови държави на ЕС, където законът се спазва точно, няма да може да де заобикаля и се използва за политически гонения и бизнес шпиониране на противниците. Докато в младите демокрация на Източна Европа където е слабо действието на върховенството на закона и не са изградени правови държави като България, където законът не действа хората се опасяват ,че АСТА ще се използва за гонене на политическите противници . А в България, където управлява политическа мафия от безскрупулни мутри, ще се използва за гонене на политическите противници. 1 % мафия, която владее сега БГ-Парламент ще се изправи срещу 99% народ вън от Парламента. И нищо чудно АСТА да се приеме от ЕП, защото неолиберистите банкери, които управляват ЕС сега, не зачитат демокрацията, правовата и национална държава- това е по идеологията на необилерализма. Иван Генов, Идея за България ideyazabulgaria.org

Добре е да се спре пиратството.

Кой го е еня за "пиратството", ти си имбецил! Става дума, че ще ни следят до дупка вече напълно законно, пикейки на разни измислени според тях конституции. Та и престъпници изкарват.

С БЪРЗИ КРАЧКИ СВЕТЪТ ВЪРВИ КЪМ ФАШИОНАЦИЗЪМ. ТОЗИ ДОГОВОР Е ЕДНА ОТ СЕРИОЗНИТЕ КРАЧКИ В ТОВА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ.

Появи се информация в INTERNET, че днес в Народното събрание е внесено проекторешение България да се оттегли от споразумението за ACTA. Както сами може да се досетите това предложение е внесено от една много "лоша" партия с много "лош" ръководител.

Какво ще правят заспалите ни журналисти, ако това се приеме? Сега стоят пред компютъра и преписват новини от интернет. Какво ще ни приказва Ани Салич от телевизора? Може би новини от рода на "Петилетния план е изпълнан предстрочно..."?

Къде да прочета българския превод на това споразумение? Нашенците, дето са го подписали, разбират ли текста изобщо?

Големия брат е литературен герой от романа 1984 на британския писател Джордж Оруел. Той е загадъчен диктатор в Океания - тоталитарна държава, доведена до своята логична завършеност, в която управляващата Партия упражнява тотален контрол над жителите в името на своите интереси. Големия брат е представян като мъжко лице, което те гледа право в очите. Той е навсякъде - върху плакатите по улиците, по телевизионните екрани. Името му е скандирано на масовите сбирки на Партията. В това общество всеки е под пълно наблюдение от властта, предимно чрез телевизионните екрани ("телекрани"). На хората непрекъснато им се напомня това с фразата "Големия брат те наблюдава", която е в основата на държавната пропагандна машина.Големия брат говори с прости, кратки и ясни фрази, разбираеми за всеки. Решителността му е несломима; думата му е безпрекословен закон за всички. Уважението и възхищението от него са задължителни за всекиго. Предаността към него е предусловие за съществуването.

Абе квото и да приемате, квото и да правите все тая...тука закони не се спазват :) То и за домашната ракия има акциз, ама никой не го плаща, на тротоарите е забранено да се паркира, ама от коли не можеш да минеш...така че и тая простотия ей така ше си отшуми безславно...

Мислих,мислих и го измислих Кой каквото сътвори да не го качва в интернет а да си го продава на носители каквито той намери за добре Останалите чинно се нареждат на опашка и си купуват това което търсят Другият вариант е до всеки компютър-полицай с белезници!Хе чопна нещо айде у тухларната(те май че ги закриха)

Подпишете петицията на сайта на Avaaz - нека докажем, че ние българите също сме свободни европейци въпреки слагачите които ни управляват - просто напишете в гоогле - Avaaz и подпишете петицията дори не е необходимо да си пишете двете си имена. А ако искате посетете Замундата за повече инфо :)

А само да попитам -притежателите на авторските права плащат ли нещо на тези, които са създали музикалните интсрументи, компютрите, електричеството, микрофоните, звукозаписната техника или не ? Защото ако не плащат излиза, че използват техният интелектуален труд, за да печелят ! Някой може ли да обясни ясно и точно защо трябав да плащам на някакмви кисели мениджърчета и рекламни агенти на самодоволни корпорацийки за авторски права, при условие, че друг ги е изобретил ? Как точно се прехвърля този интелектуален труд ? Докога скапаните правителства ще защитават монополистите и ще мачкат нормалните хора ? Защото просто ако пуснат музиката и филмите на разумни цени пиратството ще изчезне от самосебе си ! Но те не искат това - искат нереално високи цени и искат да ни задължат да ги плащаме ! Е как ще стане това ?

Трябва да се върнем още по - назад, права имат тези които са създали азбуките, нотите, колелото, Нютон, Менделеев и т. н.! Даже ако си подсвиркваш някаква мелодия ти вече си престъпник, защото ползваш интелектуален труд за който не си платил! Така , че първо плащаш после свириш!

Извинявам се, освен ако мелодията която свириш не е твоя, но и тогава според мен трябва да си платиш, защото издателя ти може да те осъди!

както винаги - преди да ни кажат да пръ.нем - ние се нас.раме.

Чакам качулките да дойдат да ме хванат като опасен престъпник. Ами че аз редовно си купувам книги които после давам да ги четат роднини и приятели. Това по това споразумение се наказва със затвор

Ммдаа - като се замисля ти си чудовище ! Много по правилно е да защитаваш частните интереси на монополистите, отколкото тези на народа ! Защото след този закон книгите, които купуваш може да струват примерно 100 лв. едната и ако не си я купиш, а я вземеш от някой да я прочетеш, защото не можеш да си я позволиш си ужасен престъпник - защото не си дал възможност на богятите монополисти да забогатеят още повече ! Как не те е срам !

Преди мнооого години Англия губи опиумните войни и престава да бъде изключителен износител на китайски опиум затова забранява опиума на своя територия и започва международна борба за забраната му в цял свят, ефекта е измислянето на морфина ,хероина и още какво ли не. Официалната война с наркотиците ескалира в продължение на 150 години при това е подкрепяна от големи групи от хора и поне за сега няма успех. В момента под благовиден предлог ни предлагат да заформим подобна въртележка из света на технологиите за споделяне при условие че вече забранените Р2Р мрежи мутират и ефекта от забраната или следенето им е нулев. Смешното е че вече интервюираните представители на родната ни власт казват абе аз не знам като как ще го прилагаме туй чудо ама вие не се плашете щото няма да сме толкова страшни както пишат тия дето са прочели АСТА.

тогава много български "музиканти" начело със Слави Грифонов трябва да бъдат опандизени за крадене на песни

Азбуката е също интелектуална собственост и всеки, който пише нарушава закона и трябва да влезе веднага в затвора! Като потърпевш съм наел адвокат и започвам да защитавам интелектуалната собственост на братята Кирил и Методи!

Сори, ама интелектуалната собственост си има срок на давност, а за азбуката е изтекъл преди десетина века. По-добре гледай да защитиш собствените си права, които ще бъдат силно ограничени от този закон, който, междувпрочем, е в разрез с конституциите на подписалите го държави.

Бях написал, че е за последно за да не попадна под ударите на закона, защото вече като пиша на кирилица трябва да съм си платил предварително за използването и! Не е вярно , че има давностен срок на интелектуалната собственост!

Къде да се изпрати или подпише протест

А защо да се ограничават да следят само Интернет? Да започнат да подсушват и всичките телефони, да отварят и писмата, да не би някой да изрече или напише някоя фраза, защитена с авторски права, че да го гепят и него и в панделата. А всъщност, знете ли колко готварски рецепти са защитени с авторски права или патенти? Как не са се сетили да искат втория лист от тоалетната хартия още?

пешo

Тъй като телефоните минат по интернет, то това е по подразбиране

Като започнат да ми плащат американска заплата ще започна да си купувам всичко. Докато тук ни третират като евтина работна ръка ще им ползвам продуктите безплатно.

А защо сваляш и български филми и музика?

Свалям ли? Ела у нас да ти покажа легално закупените ми дискове на Контрол, Хиподил, Милена, Ъпсурт и другите 3 банди които харесвам. И Българските филми ги свалям чак след като съм ги гледал на кино.

Ще ползваме TOR .. и ще ни хванат за Аста-та..

Пич тор е за анонимност, а не за торенти. Ще те баннат ако им задръстиш сървърите. По -обре ползвай комбинация от пиирблок и хотспот схилд или платено vpn.

Това е идеята, пич. Ще виждат, че някой тегли нещо, но няма да знаят кой е и откъде е.. Прочети малко повече по въпроса.

Пичове само с празни приказки няма да стане - ОТИДЕТЕ на сайта на Avaaz и подпишете ПЕТИЦИЯТА - вече над един милион европейци са я подписали - иначе само си чешеме езиците :)

подкрепям!

"Охраната" на Тодор Живков на това е учен и това си знае... Да живей БКП(или ГЕРБ-то все тая)!

Накратко казано-SOPA за който PIPA! ACTA la vista baby!

На всяко действие има противодействие.Ако посееш вятър ,ще пожънеш буря.Който е тръгнал срещу хората със свободен дух ,е свършил зле.Когато тръгнеш срещу тия хора от целия свят,резултата е ясен.Тези от ACTA,SOPA и т.н. си играят с огъня..

Да първо тръгнаха сървърите с крадени филми. После тръгнаха торентите пак с крадени филми. Сега жънем нация от дребни крадци.

Осъзнайте се хора и стига сте спали. Ако подпишат ACTA това означава, че 7 364 570 души автоматично ставаме по-големи престъпници от изнасилвачите и убийците. Стига сте го пробутвали това авторско право като аргумент за приемането на ACTA. Всичко се е правило задкулисно, без изобщо да се допитат до общественото мнение. Факта че Кадер Ариф (докладчик на ЕП) върна мандата си и каза, че няма да участва в този маскарад. ISP-тата са задължени да следят личната ни кореспонденция и да я предават на органите. Могат да те уличат в нарушение на авторските права, ако се оплачат три пъти и всичко това без съд. Къде е личностната свобода. Моят дом е моята крепост вече остава в небитието . Остава само да ни дадат по един въглен и да ходим по пещерите да рисуваме. О да забравих че от затвора няма да можем да го правим.

Трябва да се спре това БЕЗУМИЕ преди да е станало КЪСНО!!! Интернет беше място, където всеки можеше да сподели своето мнение дори и да е крайно! Място където бедни хора, които нямат средства за учебници можеха да се образоват и развиват, единственното свободно място на скапаната планета... а сега банда изроди, агенти, магнати и всякаква подобна ПАПЛАЧ иска да го контролира, цензорира и прочие - ДА КАЖЕМ НЕ НА ТАЗИ СГАН!!!!!!

Това споразумение е антидемократично и пречи на свободния обмен на информация в Интернет. Трябва всеки демократично мислещ гражданин да се свърже с депутата от района си и да настоява за парламентарна инициатива за отменяне на този закон.

Американците спряха SOPA и PIPA, а еуропейците прегърнаха с две ръце ACTA. Ей това е разликата между "лошата" капиталистическа Америка и "демократичната" социалистическа еуропа. Ха честито!

Във Великобритания например в момента има пълно затъмнение на медиите. Повечето хора дори не знаят, че АCTA съществува.

И кво стана ся ? Наште политици пак се наведоха и се хванаха за палците на краката :)) МРАЗЯ КОГАТО НЯКОЙ, НЯКЪДЕ РЕШАВА НЕЩО, КОЕТО МЕ ЗАСЯГА БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗИ МОЕТО МНЕНИЕ ! АЗ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ, ОТ КОИТО ТИЯ ГАДОВЕ СЕ ХРАНЯТ И ИСКАМ РЕЗУЛТАТИ ! НЕ ЗАБРАНИ !

Нека тези, които подписват от името на България споразумения, които засягат правата и свободите на българските граждани да си подадат оставката ВЕДНАГА!

Според мен нещата са значително по-дълбоки от музика и филми. Защо точно сега приеха ACTA, но още не са приели SOPA/PIPA в САЩ. Направиха експеримента "арабска пролет", но той надмина очакванията им. И сега като започнаха наченки с "Окупирай Уолстрийд" , разбраха, че духът е изпуснат, и възможноста да манипулират и извличат дивиденти от всичко се изпарява. Тотално следене и цензура. Народите започнаха да разбират, че истината не е по CNN FOX NEWS, а е в общуването с очевидци на събитията и техните лични мнения. Това притеснява богатите - да не загубят контрол над обществото.

Прав си. Обама ми стана много противен с това лобиране на Европа. Все го мислех за либерал, та даже и нобелова награда получи ( май само за дето е черен). Време му е да я върне. Да погазваш така човешките права за да осигуряваш печалби на монополисти....

Точно това е причината. Разбраха, че изпускат нещата от контрол и утре вълната от недоволство може да залее и тях. Защото няма медия, която да информира и организира по-бързо от интернет-пространството.

Който счита, че са му нарушени авторските права, трябва първо да докаже авторство, след това да се прави каквото и да било! Всичко "служебно" означава само едно: ОРУЕЛ Е ПРАВ!

Не. Грешиш. Прочети ACTA и после пиши глупости. Доказване на авторство не не се изисква, а само поддаден сигнал три пъти. В статията тук има мн не верни и глупави драсканици, на писач който не си е и направил труда да прочете документа.

даам.... до някъде си прав. Но там миналата година ги задължиха да разрешат изтриването на данните от сървърите им. Та сега имаш опция да се откажеш. С ACTA няма как да спреш следенето. Няма отказване. Правителството и големите компании ще имат достъп до банковите ти сметки и до това дали си търсел снимки на голи мадами в нета дори. И следващият път като кандидатстваш за работа или заем, нищо чудно да ти го откажат защото нещо в search history -тo ти не им е допаднало.

"България подписа АCТА предвид законовата процедура, но тепърва.." Димитрова Тази жена дали си вярва. Защо не вземе да си подпише молбата за напускане пък после да ходи да я обсъжда ако иска. Защо Ганьо в българия все бърза да подписва такива сериозни документи и да се крие като мишка после. Явно ще има дарения за подписалия :) но този път да не бърза да ги харчи че ще ги връща.

Ако убия човек или няма да ме съдят или ще ме помилват, но ако си изтегля филм ще лежа в затвора като престъпник!!!! Може би няма да изпитвам нужда да тегля филми, ако телевизията ни е стойностна, ако отворят поне един от 4 затворени киносалона в града (оластен при това). Все по-очевидно е че правителствата на България работят против народа си. Плевналиев тъкмо стана президент и оправда Марин за помилванията - срам и позор!А мен, че търся нещо различно от просташки шоу програми, турски долнопробни сериали, бг. сериали, за това, че се противопоставям на затъпяването ще съм престъпник. Престъпници са управляващите и цялата политическа върхушка в България и трябва вече да си получат според заслуженото!!!!!!!!!!!!!

Проблемът с АСТА е че държавата за да опази монополните права на частна търговска организация поема задължението чрез своите правоохранителни органи да събира и предава всякаква информация не само за предполагаемия нарушител но и за трети лица които могат да бъдат свързани с него,а кои са свързаните лица ще решават правоохранителите . Или с други думи използвайки търговски договор всеки може да бъде следен или преследван за нарушение извършено някъде или от някого когото не познава като по същество търговските спорове относно патенти,авторски права или притежание на такива ще се криминализират.

няма да имаме достъп до торенти, прокси и прочие. по подозрение или ако някой те е наклепал, ще ти четат пощата като вчерашен вестник. ако имаш инфо за конкуренцията или си правил плащания през нета, загубен си. всичко ще се чете, кой ще може да ти гарантира, че няма да се възползват от фирмена информация и да смачкат ? нали бяхме против доносниците 2

Обикновенните хора с протестите си няма да постигнат кой знае какво. В света има нужда от джедайска каста, която да елиминира безобразията на управляващите върхушки. Зад грубата цензура се крие страхът от загубване на властта на тези които все още я притежават. ;) Защита на нечий права е просто маска зад която някои виждат какво стои. ;)

Петицията се подписва със страшна скорост - по няколко стотин в секунда. Вече са подписали около 1,207 милиона

Определено тази петиция е нещо добро. Но историята ни учи че управляващите касти не не трогват много от движения, декларации и петиции. 2012 г. положението е стигнало до там че те могат да бъдат озаптени само по стария първобитен начин. Какво се прави когато пред теб стои побесняло куче, подаваш му петиция ли?!

Вчера беше за ШИСТОВИЯТ ГАЗ ! Днес ни забиха ножа за АСТА !!! А утре какво ли ни чака !???? ГЕРБ е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ !!! ДОЛУ ГЕРБЕРИТЕ !!!

Споразумението е мракобесие, фашизъм и пълна антидемокрация. Европа напред към Арабските страни!

Какво ще се случи ако ACTA влезе в сила: 1, Хората просто ще спрат да гледат филми и слушат музика, защото няма да могат да си ги позволят. Приходите на компаниите няма да се увеличат. 2, Много от хапчетата на пазара ще бъдат забранени, тъй като са generic. По-евтините версии дори на аспирина няма да се разпространяват. 3, Ще се забрани ползването на семена, за които патентите са придобити от американски компании. И без това бедната БГ агрикултура ще трябва да плаща на американците за всяко посадено зрънце. 4, Преследването на политически опоненти ще бъде доста по-лесно. Правителството ще получи достъп до лични email-и, чатове и тн. 5, Информационните технологии ще замрат, защото няма да има разработчици и дизайнери учили се на пиратски софтуер. Компании като IBM, HP и тн ще напуснат БГ и ще търсят други страни, които могат да им предложат квалифицирана работна ръка. 6, Живота на средно-статистическият българин ще стане още по-черен и скучен. Малко или много мизерията не беше чак толкова лоша с малко безплатно забавление. Това е...

хахаххахахаха...колко си заблуден. Прочети договора и пак пиши. Всички тези сайтове + youtube влизат под шапката на ACTA и безплатната ти музичка, игри и спорт ще бъдат свалени от сървърите. А колкото до телевизията- да ако ти се гледат турски сериали, а и питал ли си се колко от тези филми по кабеларките са с платени права?

Ти не схващаш. Това че някои дори се опитва да посяга на торентите е НЕЧУВАНО БЕЗОБРАЗИЕ. Все едно някой да те следи и да ти определя, какво да говориш и си разменяш с другите хора. Цензурата е подобна на тази каквато беше през най-тежките години на комунизма в България.

откланяш се- става вапрос за нет пространството / за сега/ :п *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не само.. не само...

Тази Магдалина Тодорова защо лъже? Никъде не видях в текста да се говори за разграничаване на търговски количества и лично ползване. А има и текстове, които разрешават предприемане на действия срещу Вас дори само по подозрение, както и санкции, които влизат в сила против Вас само при няколко сигнала срещу Вас (забележете - сигнала, не доказателства, не нещо друго, а само да ви наклепат и сте готови). Това е най-абсурдния документ, който освен това, лично според мен, е противоконституционен, защото нарушава основни граждански права и свобода.

Така е. Изчетох текста. След три сигнала ви се изземва техниката и ви се налага глоба и/или затвор без съд или право на защита.

georgievich@

Ще ми изземат техниката, ако ги пусна. За мен този документ няма правна стойност и не го признавам. Той е противоконституционен и нарушава мои основни права и гарантирана свобода. Да си гледат работата. Искат да направят света едно голямо АД (акционерно дружество) на богатите, които пряко да управляват всичко и всички, ама няма да стане.

СВЕТА СЕ ПРЕВРЪЩА В СЕВЕРНА КОРЕЯ !!! СТРАХ ГИ Е ВСИЧКИ ВЛАСТ ИМАЩИ , ВИДЯХА КАКВО СТАНА В ЕГИПЕТ , ЛИБИЯ , СИРИЯ И ТЯХ ГИ ЧАКА СЪЩОТО , ЗАТОВА ИСКАТ ДА НИ СПРАТ !!!