Коментари - Специализирани фирми ще подпомагат евросанирането на блокове | Днес.dir.bg

Специализирани фирми ще подпомагат евросанирането на блокове

Фирми за управление на проекти ще помагат безплатно на желаещите да санират жилищата си с европейски средства.

Обратно в новината

Коментари - Специализирани фирми ще подпомагат евросанирането на блокове | Днес.dir.bg

Коментари

Преди саниранията! Какво да правят входовете с незаконните остъклени балкони, ще ги разрушават ли от ДНСК или ще ги узаконяват от МРРБ? Как да си изчисляват %-тите от идеалните части на блока тези които вече са си усвоили балконите и са увеличили жилищните си площи? Защитете първо обикновените съседи от етажната собственост и после мислете как да се сдружават в тип ООД! Няма как да се сдружават изрядни с неизрядни - законни с незаконни! Положенията са заварени, но вследствие липсата на нормални законови процедури тези остъклявания да се правят законно. Как е възможно едно усвояване на балкон от 5 кв.м. да бъде в една строителна категория - 4-та като един бизнес център от 5 000 кв.м. и да се изисква и Надзорна фирма и строител регистриран за обекти 4-та категория!!!!Десетки актове,документи,проекти,заповедна книга,Технически паспорт и съгласувания за един балкон от 5 кв.м.? Дали обикновените хора са виновни,че не са законни според вас? Какво ще правят от МРРБ и ДНСК с 1 000 000 незаконно усвоени балкони? ЗУТ не разрешава узаконяване - от тук или разрушаване или промени ив ЗУТ?

То е ясно как ще стане - някой ще гушне парите, а всички останали ще духат супата!

няма ли даса малко тези пари като знаем цените на матерялите и на труда маи тия пак скочиха на много високо откаде още да откраднат пари кои ще гледа какви матеряли се слагат каква е цената как се работи количецтво на работата и кацеството или както в сдуденските блокове когато духне по силен вятар изолацията по целия квартал и осте ред др неща казвам това като стр. всверата на тази работа и то не в бг. при нас несе работи качествено няма контрол за изв. работа фирмите ги интересуват само парите ане качество *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

стига сте писали само групости колкото да си чешите езиците офертата е супер който разбира поне малко го знае в цената влиза дограма , саниране , покрив и слънчеви панели

Поредното посегателство на правителството към собствеността на хората. Да пукнете дано Гербаджии.

Туй го има и в други евр. страни. Това си е перверзия. Тъй като само "сертифицирани" фирми могат да правят ремонта, тези фирми слагат двойни цени. Така цялото намаление, което може да облагодетелствува собствениците отива в джоба на фирмите, които се сертифицират от съвета. Можете да се обзалагате за това кои са собствениците. Поредното легално източване на фондове.

Хубава работа но чиновниците отново говорят за АВАНСИ, ОСЛЕДВАНИЯ, КОНСУТАНТИ, ПРОЕКТИ и въобще нямат идея за истинска работа. В БГ има огромен брой еднотипни блокове. В тях няма никава нужда от индивидуално обследване и проектиране. Освен това каво гарантира, че проекта ще бъде изпълнен?

Мошениците от ГЕРБ да пукнете дано! Хаир да не видите нито на тоя, нито на оня свят! Лакомията и пак лакомията е винаги у Б-ия. Не се накрадохтеее.

Ни сме санираби блока и не сме дали повече от 500 лв допълнително за апартамент От парите за входа се събират пари и сме направили изолация на блока сменили сме тръбите и дограмата на общите части .

да си додем на думата "специализирани " фирми на Бийко Борисов щели ......дрън дрън и лап лап

Не е ли по-лесно да се сринат всички стари панелки в цяла България и да започне изцяло наново изграждането на страната ?..

Така е, нали едно време пеехме "Вземи панелите, трабанта, но въздухът ми остави". Мислехме, че като се разделим с комунизма, ще живеем като бели хора, а какво стана? Народа си изпопородаде един на друг същите онези байтошови панели срещу десетки и стотици хлияди евра дето ще ги връщат до края на дните си.

Ти ли ще платиш? Или очакваш на теб да ти се плати?

Мерси им на проектите

Поредната програма на ЕС, в която те дават, много дават, ама ние не можем да ги усвояваме парите. Ако искат толкова да дадат, да финансират 100% с ЕС пари,но 50% от предвидените жилища.

Те не подаряват - те кредитират ! Ако правителството не ни задължи да санираме,ще наложат санкция за неусвояване на парите - сиреч на това,което биха загубили.

... с което България ще бъде първата държава в ЕС глобена за неусвояване на пари. Четете ли въобще глупостите, които пишете? Сутуацията е по-скоро "Дава, ама в кошара не вкарва". Друге въпросът, че до момента не сме получили никакви пари от ЕС тъй като поради липсата на управленски капацитет в българските фирми-бенефициенти, вноската ни в ЕС е горе-долу равна на получените пари.

Малко разум трябва - жилищните квартали са построени по еднотипни проекти - нека да са 100 - прави се експертна оценка за сметка на обичаната ни държава за всеки типов проект плюс списък на нужните допълнителни дейности и общината ги раздава на домоуправителите за изпълнение. Предполагам, че някъде половината от очакваните препоръки вече са изпълнени, защото и най-обикновената ремонтна бригада е наясно още сега какво трабва да се прави, пък и всеки обикновен човек, защото всеки ден ни се набива в канчетата от медии и рекламодатели. А правителствата трябва да се осъдят за хвърлени на вятъра пази за консултантски западни и не само фирми от които няма грам полза. Или има - кажете де! Колко съм недосетлив - за някои джобове има полза.

Аз глупавият 63 годишен собственик на 100 кв.м направих следните идиотски сметки за санирането:плащам средно 1200 лева годишно за отопление и топла вода като поддържам около 20 градуса в 3 помещения.И най-оптимистичните проценти на спестена енергия в резултат на санирането не надхвърлят 25 процента.Това ми дава 350 лева годишно спестена енергия.За саниране на моя краен в блока апартамент /най-неизгодния вариант,нали?/ ми искат 3500 лева с най-тънката и несигурна 5 см защита или 5500 с церетерм или каменна вата.Да вземем средното 4500 лева!Значи аз,дори вземайки под внимание евентуалната инфлация,ще изплащам тази изолация 10 и повече години,тоест тя ще ми се "рентира" най-рано след 10 години!Фирми и фирменца не дават толкова гаранция за здравина на санирането,а дори и да я дадат не се знае дали ще съществуват тогава и дали като множеството наши фирми ще я признаят.А не съм и сигурен дали ще бъда на този свят при тази продължителност на живота на мъжете у нас?!Дали да не вложа тези пари в луканка и хубава гроздова,какво ще кажете...???

Що бе ? На далавера си .Плащате 1200 лв ( след саниранто ) и не плащаш 3 години данък згради ( не бърка обаче сметката от овчината - данък 50лв. такса смет 150лв.).И какво се кава на ''жвейййй димукрасията''

това е то свободата да бъдеш ограбван за да си пълнят някои гушките и нещо да влиза в бюджета - да сте видяли някъде в любимия запад да си санират къщичките - разходете се в Париж или в Небраска или в Чикаго , Милано или нещастната Венеция - да сте видяли някъде саниране за някакави измислени енергийни икономии - ЛЪЖИ И ИЗМАМИ Е ВСИЧКО - ГРАБЕЖИ , Време е да си внесем гърци вместо напиращите от запад македонци. Ех, да си бяхме останали във Византия всичко щеше да е различно!

Който има пари да санира, който няма пари за да поддържа жилище в еропейска столица да си търси друго. Може ли да живееш в жилище за 100 000 лева и да нямаш 3000 лева да го приведеш в приличен вид? Както за да караш кола е нужно тя да покрие изискванията на ГТП, така трябва да има норми и за жилищата и както не е казано, че всеки трябва да има кола, така не е казано, че всеки му е гарантирано жилище. Ако жилището заплашва сигурността на гражданите или придава грозен и неугледен вид на квартала, следва да бъде отнето от несъстоятелния собственик. В Братислава е така, ходете им вижте панелките, да разберете за какво става дума, а стандартът им не е много по-различен от нашия.

ikonomist,баба Пена с пенсията от 200 лв няма пари за основни хранителни продукти, седи на студено зимата, защото иначе не може да плати сметката на Топлофикация , Еон,ЕVN и тн, но има жилище, защото примерно го е купила преди 25 години от държавата,а преди това то е било общинско. И понеже баба Пена не може да плати за саниране, затова да я изгоним и да й вземем жилището?! Понеже било неугледно и занемарено?! Ами баба Пена не може да го поддържа,защото примерно е била библиотекарка, учителка, мед.сестра или работничка в някой завод,сега взема мизерна пенсия и полследното, за което мисли е нова дограма примерно. А такива като теб трябва да преосмислят ценностната си система,защото колелото се върти...

Баба Пена не е казано, че трябва да живее в еропейска столица. С парите от жилището може да си купи превъзходна къща на село, а с остатъка от парите да си докарва още 3 пенсии само от лихви, имайки предвид че е "баба" може да разпредели парите така,че да ги харчи в слеващите 15 години и да има още по-голям доход. Познавах една старица, живееща в апартамент който по него време струваше 500 000 евро, което бяха 1 000 000 лева. Пари с които можеше да живее пребогато, вместо да чака канчетата от социалния патронаж.

точно така! стига са ползвали различен аршин

Ако имаме 1 000 000 жилища (апартаменти, етажи и т.н.) за саниране с по 50 квадрата да сложим площ външно( стени, смешно малко) по 30 лева на квадрат (смешно малко за труд и материали) дава 1 милиард и половина. Смяната на дограмата на тея жилища иска още поне толкова ( просто предполагам половината са я сменили). 3 милиарда с краен оптимизъм, а реално с пъти повече. За вътрешно изследване и укрепване, за покривите, за мазите, за влага в основите , за добър вид на фасадите, за паркоместа и градинки и т.н. С вече саниралите какво правим? Все пак санирането трябва да е задачата и целта на строителите. Саниране ама с цел нормална жизнена среда, а не крадене на фондове. Не на новото строителство водещо до презастрояване. Не на уплътняване на градовете. Ново строителство ще трябва яко само като започнем да събаряме масово старото - кирпичи, стари панелки и т.н. Демографският колапс го налага.

По времето на социализма човек можеше да има САМО едно жилище и евентуално малка вила.СЕГА и това няма да го имате Герб ще ви ушушкат така,че да дължите на банката и само наем да плащате като в ЕВРОПА

аман от неграмотни турски селяни-депутати.в селата им само с топлофицазя се отопляват.и те ни дават савети.

...подкрепил програма, която предвижда събаряне на блоковете и връщането стария вид на кварталите с еднофамилни къщи отпреди 40г.

е да ама всички селяни трябва да си отидат, за да стане София 200 000 души

Да ама ако си заминат селяните, София няма да стане 200 000 а 2 000 бе гашо!!!

Най-новата далавера се нарича ЕНЕРГИЕН ОДИТ.

Не вярвайте на "нисколихвените кредити". Един приятел си направи саниране с такъв кредит,като го насочили да го вземе от Уникредит Булбанк. След няколко месеца обаче му вдигнали лихвата на макс, с обяснението: Ние да не сме благотворително дружество.

Правилно, те не са благотворително дружество, но и хората не трябва да им се връзват на лъжливите реклами и да им стават"благотворители". Така, че като видите Рачков му теглете една и не му гледайте тъпите предавания да се мисли,че е велик.

А консултантите на Захариева имат ли правоспособност да дават консултации по Европейски програма. Или са хора гербеджийчета? И не мога ли аз да си избера консултанти.

Кредитите май ще станат задължителни за българите :)) Усещате ли как примката бавно се стяга около вратовете ни и на нея пише ЕС ?

НАЛИ ИСКАХТЕ ДА СТЕ ЕВРОПЕЙЦИ. КОЛЦИНА СА ТЕЗИ В ЕВРОПА КОИТО ИМАТ СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ ??? Изхода е един - не правете и не участвайте в създаването на тези ТКЗС-та наречени в Закона за управление на етажната собственост Общи събрания или сдружения. СЪТВОРИТЕ ЛИ ТОВА ОБРЕЧЕНО НА ФАЛИТ ТКЗС ЩЕ ЗАГУБИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОНОВА КОЕТО ВИ Е ОСТАНАЛО - ПОКРИВА НАД ГЛАВАТА.

Ако да сме в Европа значи да нямаме собствени жилища, пикая аз на Европа. Колкото до етажната собственост... Кой обърна блоковете в ТКЗСта? Да променят закона и никаква етажна собственост, общи събрания и прочее ТКЗСарщини!

...чинно всичките ти постове, ти предлагам да се ожените с Аврора. Тя е същият всезнайко като тебе, има подобен на твоя категоричен тон, само дето не пише с големи букви. Ще бъдете перфектен форумтандем, макар че тя е герберка. Но нали противоположностите...

обирджии нагли...

по 500 лева на апартамент. Та това си грабеж. Някой пак мисли населението за дойна крава. Защо не се гръмнете. Знаете ли кой ще Ви даде по 500 лв. на апартамент само за енергиен одит ? Ами , НИКОЙ ! Нещастници.

Юро, ще ни задължат със закон, така както ни задължиха да им изкупим залежалите топломери ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със закон. Тези които ни управляват мислят само как да ни ограбят. Май е време да си получат заслуженото.

А защо плащаме данък сгради, след като ще поемаме 50% от разноските по санирането? Къде отива данък сгради? Като се събере от последните 23 години, това е сума достатъчна за саниране.

Каква ирония - 90% от сградите имат конструктивни проблеми и няма да покрият изискванията на земетръсния правилник, да не говорим за малко по сериозно земетресение, но правителството ще събира по 500лв. на апартамент за енегиен паспорт!!?. НА ГОЛ ТУМБАК ЧИВТЕ ПИЩОВИ!!! При първия трус всичките енергоспестяващи дограми и изолации ще са наземята заедно със сградата и хората, но някой ще е прибал парите за саниране.

Моята дограма и без земетресение ще падне. Трябва и само един по-голям порив на вятъра. Хванаха я с 6 винта 4мм. Аз им викам, че с такива винтове си закачам картините те ми викат, че пяната щала да я държи. Ама ако някой е отварял бойлер след 5г може да види че от пяната почти нищо не е останало и се рони на прах.:-)

АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ. Не коментирам какво ще се случи с външната изолация на която и дават трайност 5 години. После сигурно пак ще сменяма и плащаме поредните 10 - 15 хиляди лева.

тези 90% от сградите в които живеем. Панелките. Те не са строени от сегашните уоравляващи.Ако помниш това. ...Те са от едно цветно време-утопично. Все от някъде тр да се започне.Проблема е че ,именно жителите на тези квартали са най-бедните. И както каза един. Ще дойде време когато панелните комплекси ще се превърнат в гета!!!

това само за панелените сгради ли е или за всички блокове?

В ЧЛ. 19 ОТ ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ Е ЗАПИСАНО ЯСНО, ЧЕ ВЪПРОСНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ КОИТО СЕ РАЗПИСВАТ ОТ ЛИЦЕНЗИРАНИЯ ЕКСПЕРТ КАСАЯТ ВСИЧКИ СГРАДИ С НАД 1000 КВ. М. РАЗГЪНАТА ПЛОЩ !!!! Така , че не става въпрос само за панелки, но и за всички блокове с тези над 1000 кв. м. разгъната площ. В първаночалния вариант на закона бе предвидено той да засегне само ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ СГРАДИ. Внесения от Рамадан Байрам Аталай закон бе върнат обратно в парламента от "социалния" президент и по този начин се натовариха със задължения да извършват подобни мероприятия най бедните социални групи гживеещи в ЕКЖС-та. ИЗХОДА Е ЕДИН - НЕ ПРАВЕТЕ И НЕ УЧАСТВАЙТЕ В ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕЗИ ДВЕ ФОРМИ НА КООПЕРАТИВНА СОБСТВЕНОСТ (Общо събрание и Сдружение) ЦЕЛТА НА УПРАВЛЯВАЩАТА ЧЕТВОРНА КОАЛИЦИЯ Е ДА ВИ НАБУТА В ТЕЗИ ОБРЕЧЕНИ НА ФАЛИТ ТКЗС - та. Вероятността да загубите частната си собственост клони към 100% РЕГИСТРИРАТЕ ЛИ ТЕЗИ ТКЗС-та СТЕ ОБРЕЧЕНИ ДА ЗАГУБИТЕ СОБСТВЕНОСТТА СИ !!!!!!

аман от неграмотни турски селяни-депутати.в селата им само с топлофицазя се отопляват.и те ни дават савети.

ПЪРВО ЩЕ БЪДЕШ ПРИНУДЕН ПРЯКО ВОЛЯТА ТИ ДА ВЛЕЗЕШ В ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ФОРМИ НА КООПЕРАТИВНА СОБСТВЕНОСТ ПОСОЧЕНИ В ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ (Общо събрание или Сдружение) Като станеш член кооператор и предоставиш правата за управление на собствеността ти на някакви "Профисионални домоуправители" ще се наложи да внесеш една сумичка от порядъка на 10 - 15 хиляди лева за следните неща : 1) САРТИФИЦИРАНЕ НА КООПЕРАЦИЯТА ОТ ЛИЦЕНЗИРАН ЕКСПЕРТ ( В статията е посочена сумата от 500 лева на член кооператор) 2) Изготвяне на план който е съобразен с мероприятията разписани от експерта (Цената му е минимум 10 % от стойтоста) 3) Изпълнения на мероприятията разписани в плана които освен саниране включват и дограми , покриви , асансиори ВиК и най важното - ВТОРИ САМОСТОЯТЕЛЕН ЕНЕРГОИЗТОЧНИК. ТАКИВА ПЪРГАВИ КАТО ТЕБ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЪБОРЯТ ТВОРЕНИЯТА СИ И ДА ИЗПЪЛНЯТ ПЛАНА КОЙТО Е РАЗПИСАН ОТ ПРОЕКТАНТА. По страшничкото ще е когато се окаже, че член бедни кооператори нямат пари да си плащат вноските предвидени да постъпват в ЧАСТНАТА СМЕТКА НА ДОМОУПРАВИТЕЛЯ !!!!

Аз само едно не можах да разбера що окепазиха фасадите с тази външна изолация. При това абсолютно незаконно, без проект и одобрение от общината. Ако на някой му е толкова студено да си направи изолацията от вътре. Моя та комшийка като иска да се топли при 28 градуса на мене са ми предостатъчни и 20 градуса. Просто не ми изнася целия блок да има една и съща темпереатура.

По е ефективно санирането отвън. Когато е отвътре се получава конденз. Консултирай се със специалист за по-подробна информация!

Кой "специалист" ти го каза това?

До всички балъци които купуваха панелки да им излезе по ефтинко от новото строителство.Лозенец,старо ама център.Център ама старо на 40 години.Всичко е леш вик,кабели,дограма,общи части,мазета пълни с плъхове.

НЕ СЪМ УБЕДЕН И ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ НОВОПОСТРОЕНИТЕ АПАРТАМЕНТИ КОИТО СИ ПРОДАЛ ИМАТ ИЗИСКВАЩИЯ СЕ ПАСПОРТ НА СГРАДАТА КОЙТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ВПИСВА ПРИ НОТАРИАЛНОТО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА. Липсата на Паспорт на новопостроените след 2005 година сгради означава, че КОПУВАЧИТЕ са предобили права на собственост върху един несъществуващ правов субект КОЙТО ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО ОСТАНАЛО МОЖЕ ДА Е ОБРЕМЕНЕН И С ДЪРЖАВНИ ИЛИ БАНКОВИ ВЗЕМАНИЯ КЪМ ИНВЕСТИТОРА. Отромната част от предобилите подобни новопостроени имоти са изяли хурката. Да им е честито на кредиторите на ИНВЕСТИТОРА.

До всички инвеститори, които не могат да си продадат новопостроените блокове без никаква инфраструктура и с безобразно ниско качество - трябва да преглътнете мисълта, че ще продадете с печалба до 30% а не 300%.

отново хрантутници на гърба на хората - не ме и интересува санирането ви - пак ще отхранвате ваши хора - нямам и не искам да давам пари на тарикати - нов начин на заробване на населението със кредити - грабители недни ! не се спряхте бе !

Поредната измама с европари. Саниране на един среден апартамент излиза към 5 000 лв. - половината от човека, половината от ЕС. Аз направих изолация със стереопор за 800 лв. да кажем за други ще е 1000. Дори да е 2000 лв. ПИТАМ - какво още трябва да се направи с останалите 3000 лв.???? Освен да се присвоят от "наши" фирми....

направил съм го сам това саниране, излиза точно 3 пъти по евтино и то при използване на качествени материали на немски , а не ментетата на бг фирмици . . ааа , и без да ми минават на одит за рушвет .

СОРИ КРУМЧО, Ще се наложи чадо мое да влезеш в едно ТКЗС наречено сдружение или общо събрание. Там ще привеждаш едни пари от порядъка на 10 - 15 хиляди лева за да може да се плаща на СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ФИРМИ на кака Цветелина Бориславова. Това което си направил ще се наложи да разрушиш защото то не е по задължителния проект които ТКЗС-то е длъжно да изпълни. СПАСЕНИЕТО ТИ Е САМО ЕДНО КРУМЧО - ДА НЕ ПРАВИТЕ ТЕЗИ ТКЗС- та НАРЕЧЕНИ ОБЩИ СЪБРАНИЯ ИЛИ СДРУЖЕНИЯ !!!! НАПРАВИТЕ ЛИ ГИ ЧЕСТИТА ДА ВИ Е СОПАТА КОЯТО ЩЕ ЯДЕТЕ.

До нерегистрирания от 16:16 писал до Крум: - Знаеш ли драги ми неизвестен,че кака ти Цветелина Бориславова няма специализирани фирми,които да се занимават със проектиране,строителен одит или строителство и саниране на ЖСК.Когато плюеш по някого първо си направи справката.Ние,които четем, не сме балами.

При 200 евро пенсия как може да се говори за огромни суми от бедни българи?! Целта на мероприятието е ясна - да бъдат принудени хората сами да няпуснат домовете си и да ги отдадат безвъзмездно на мафиотите. Така ще се оформят зони-честно владение на мътни типове, които по латиноамерикански тип ще формират рентиерска прислойка за сметка на милиони бездомни българи, които в най-добрия случай ще трябва да бъдат заточени в пустеещи райони на страната, изпаднала в колапс и обречени на смърт. Това се нарича национална политика, това е пример на дива омраза към нацията и народа - нещо, което България веижда и усеща вече 130 години. И това се прави от нашите бивши деца - същите, които сме отглеждали с любов и надежда да се грижат за бедните, докато са живи... Това се нарича трагедия - огромна, жестока и противна.

Прошляци плиткоумници, говорите колкото да не заспите. Предната програма ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ ми позволи да си възстановя 20% от разходите по изолация, смяна на дограми, поставяне на климатици. Сам съм си избирал офертите и нямах никакви проблеми. Ако за вас това е нищо, то е щото нищо няма в главите ви. Сега ви предлагат 50% грант.. но и 100% да ви предложат, в случай на безмозъчност е все тази. Ай със здраве!

ТИ СИ ЕДИН ОТ МНОГОТО МАЛОУМНИЦИ КОИТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ МЕРОПРИЯТИЯТА КОИТО СА ПРЕДВИДЕНИ ДА ИЗПЪЛНЯТ ТКЗС-та И В КОИТО НИ ВКАРВАТ СЪС ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ ПРЯКО НЕ ГИ ЗАСЯГАТ. За твое най голямо съжаление искаш или не ще се наложи не само да влезеш но и да плащаш и на тези твои съкооператори които нямат пари да си платят вноската. Иначе при фалит на ТКЗСТ-то загиваш и ти нещастнико с твоята скапана бърлога. Така е в ТКЗС-то. КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ Е НАЙ ВИСША ФОРМА НА БЕЗОДГОВОРНОСТ. Правете ТКЗС-та и се подгответе за фалита им. ХАЙДЕ US В ТКЗС-то !!!! И БЕЗ МРЪНКАНЕ И ФИЛОСОФСТВАНЕ. КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ФИРМИТЕ НА КАК ЦВЕТЕЛИНА АКО ВСИЧКИ МИСЛЯТ КАТО ТЕБ. Гладна ли ще умира бат Бойковата изгора ??

а ти умнии прошляко , ако не беше се занимавал с тая програма щеше да спестиш не 20 , а 50% .

Круме, круме... не те слуша главата. Говориш колкото да не мълчиш.

Чудят се какво да направят европейците, за да ни накарат да си пооправим кочинките. А нашите управници се чудят как да си напълнят джоба. И ми е много интересно, как ще накарат консултантските фирми да работят без пари. От всички най- на далавера са "оторизираните" фирми за изготвяне на енергиен одит и, съответно, издаването на енергиен паспорт на сградата. За мен, това е нещо НАПЪЛНО ненужно. То е ясно, че след като ще се санира, енергийното състояние е плачевно. Ама какви са таксите, само... И като са ограничен брой фирмичките, едно сладко лапане ще падне... състезание с един кон, дето се вика... А някой беше питал за заемите - те са необходими, защото гранта се дава СЛЕД като е изпълнена работата, съответно се гледа дали съответства на предварително одобрения проект, и ТОГАВА се дават парите... при това, може и да не са всичките, ако има нарушения, а миже и да не са и навреме, ако Дянков не е в настроение. В тази връзка, и банките се облизват лакомо, това са едни МНОГО кредити, за сметка на това, ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА... ох, сладко, печалба без риск...

Дотук звучи като пореден кьор-фишек и неработещо нещо. Ако цената само за одит е по 500 лв на жилище не искам да мисля колко ще струва накрая... За моето жилище съм сметнал, че санирането би излезнало под 3000 лв (тъй като вече имам нова дограма). Едва ли тези могат да предложат нещо по-евтино. Другото е, но съществено, че за да се кандидатства се прави като фирма - юридическо лице. И в нея влиза като капитал всеки един имот. Нали се сещате, че после ако нещо стане - отговаряте като гаранция с имотите си и може да останете без тях. Най-добрата форма за етажна собственост е общо събрание и никакви юр.лица, ако не искате да останете без дом някой хубав ден...

точно така е

ОСНОВНАТА ИДЕЯ НА ТОВА БАНДИТСКО ПРАВИТЕЛСТВО Е ДА НИ ЛИШИ И ОТ ПОКРИВА КОЙТО ИМАМЕ НАД ГЛАВАТА. Със Закона за управление на етажнат собственост се цели да ни набутат в тези обречени на фалит ТКЗС-та наречени общи събрания или сдружения. Влизайки с частната си собственост в тези ТКЗС-та се задължаваме да изпълним скъпоструващите мероприятия разписани в Закона за енергийна ефективност. ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА САНИРАНЕ, ЗА ПОДМЯНА НА ДОГРАМА И ВиК , НО И ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ВТОРИ САМОСТОЯТЕЛЕН ЕНЕРГОИЗТОЧНИК !!! СПОРЕД МИНИСТЪР ПЛЕВНЕЛИЕВ ЦЕНАТА КОЯТО ТРЯБВА ДА ПЛАТИ ВСЕКИ СОБСТВЕНИК НА АПАРТАМЕНТ ВАРИРА ОТ 10-15 ХИЛЯДИ ЛЕВА !! Мероприятията по ЗЕЕ се изпълняват от същите тези специализирани фирми на Бат Бойко които вече имат лиценз и са обнародвани в Държавен вестник. Разбира се, че преди това ще минат и лицензираните експерти които ще ви напишат какви мероприятия са задължени да извършат ТКЗС-та. ЩЕ БЪДЕТЕ ПРИНУДЕНИ ДА ЖИВЕЕТЕ НА КРЕДИТ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ЖИЛИЩА !!! НАЛИ ВИ Е ЯСНО. ЧЕСТИТ ДА ВИ БОЙКО, ЧЕСТИТА ДА ВИ Е И ЦВЕТЕЛИНА.

в блокове. Колко мислите ще струва санирането им.? Едни са изчислили 6 милиярда.

Тези които са го изчислили са от министерството на Плевнелиев, а цифрата 6 милиарда бе обявена от него самия ОСНОВНАТА ИДЕЯ Е СЪС ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ ДА НИ НАБУТАТ В ТЕЗИ ОРЕЧЕНИ НА ФАЛИТ ТКЗС-та НАРЕЧЕНИ ОБЩИ СЪБРАНИЯ И СДРУЖЕНИЯ. Влизайки в тях вие делигирате права на Председателстващия това ТКЗС да разполага със собственоста ви както намери за добре, да ви представлява пред фирмите на кака Цветелина които ще трябва да извършват тези дейности разписани в Закона за енергийна ефективност. ВНОСИТЕЛИ НА ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ - РАМАДАН БАЙРАМ АТАЛАЙ (ДПС)!!! ВНОСИТЕЛ НА ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ - ЯНЕ ЯНЕВ (РЗС) !!! ВНОСИТЕЛ НА ПОПРАВКИТЕ В ЗУЕС - Николай Пехливанов ОТ АТАКА !!! Сега ясно ли ви е кое е това което обидинява и Атака и ДПС и РЗС ??? ЖЕЛАНИЕТО ИМ ДА НИ ПРЕВЪРНАТ В ДЛЪЖНИЦИ В СОБСТВЕНИТЕ НИ ЖИЛИЩА !!!

включва дограми и изолация. Нито само тръби и пр. То включва сглабки, затваряне на процепи, подмяна на цялата инсталация вкл. тази за парното, включва панели за слънчева енергия и още много дребни по-едри неща. Само фирмите които ще правят техническия преглед и техническия проект ще трътнат по 1000-1500 на апартамент. После вижте- процентът на фирмите зависи от общата цена на осъществения проект. Как мислите- дали няма да наудават крайната цена????. Ех, ако могат да ни направят всички бездомници. 63 мил. са малко. В София има само 18000 панелки. За тях трябва да се похачи малко под милиард за саниране. А европарите ще са капка в морето.

няма да ви дам и 1 лв камо ли 500 лв за тези соц боклуци панели-живота им е свършен а вие искате рекет от живущите в панели подобре да взривя панелниат си апартамент имам 2 газови бутилки мисля че ще стигнат и за входа

евалла баце и аз нема да давам пари за щуротиите на някой си ....циганите си строят без собственост върху земята, без проект и т.н. а тези педали ще искат да си санираме панелките в които са останали предимно пенсионерите (нашите родители) с мизерни пенсии. Да съборят незаконните къщи на циганите !!!!

точно така! стига са ползвали различен аршин

Отново пълни глупости. Ние си сложихме РВС дограма навсякъде, външна изолация 6 см. на целия апартамент и сменихме щранговете, алуминиеви радиатори и всичко това ни струваше общо 4000 лева. За какви 10 000 лв. говорят много искат да крадат, но ако има кой да им дава да дава!

за един едностаен апартамен-гарсониера е изчислено че ще струва всичко между 7-10 хил. лв. Честито българи. Ще храним ли фирмите на нашите политици?????????

7000 - 10 000 лв. за тристаен краен апартамент със смяна с много луксозна дограма на всички прозорци и саниране е неопор, а не на едностаен.

Само се чудя - на хитреците, които си ги имаме във всеки вход и никога и нищо не плащат, кой ще им връща заемчето дето ще теглиме заедно, или ще го вземеме заедно, а после пак ще плащаме само баламите .....

Е сега ще взема колективен кредит и после да си го плащам сам - в сграда с 70 апартамента кой идиот ще се съгласи на тази простотия. И по 500 лв на жилище за енергиен одит. Аз ще Ви го направя за 50 лв на жилище. Това съм учил. Стига тормозихте хората с тия глупости а направете нещо да имат какво да работят.

Облепването на външните стени на панелките и смяна на дограма неясно защо упорито го наричат "саниране", като си е само изолация . И като в познатите ми софийски комплекси "Младост", "Люлин" , " "Надежда" , вече около 20-30% от апартаментите са със въпросната външна изолация, която всеки си направи индивидуално , сега какво точно очакват да се случи за да вземат 67% от собствениците решение за саниране ?

Точно така.. това е изолиране.. защо втълпяват на хората , че това ще бъде саниране ? Умишлена заблуда.. и източване на пари...

Поредното източване на европари за сметка на българския народ.Саниране с евро средства излиза на българина над 70 лева на квадрат които трябва да плати лично ... ако реши сам да си санира... и плати на фирма .. цената излиза към 50 лева на квадрат... Питам .. разликата от 20 лева плюс останалите европари... кой ги лапа ?

Живея в областен град. Миналата година топлоизолирахме апартамента си отвън и ни излезе по 32 лв. на квадратен метър без да се изважда при пресмятането на външната квадратура на апартамента площта на прозорците (защото около тях има подмазване) и включително цената на скелето и закупуването на по-качествени материали.Общо платихме около 2200 лв. Дограмата не сме сменяли, защото нашата не е "тип-топ" и е в добро състояние, но цените за смяна на дограма са известни на повечето хора! Ефект от топлоизолацията определено има, но не е нужно да идва непременно специализирана фирма, която срещу 500 лв.?!? да ви каже какво в жилището ви не е наред! Дали от прозорците ви духа, дали текат тръби, дали често ви горят бушоните не ел. таблото, дали в ъгъла на стаята има дупка между панелите...

Коментари - Специализирани фирми ще подпомагат евросанирането на блокове | Днес.dir.bg

Специализирани фирми ще подпомагат евросанирането на блокове

Фирми за управление на проекти ще помагат безплатно на желаещите да санират жилищата си с европейски средства.

Обратно в новината

Коментари - Специализирани фирми ще подпомагат евросанирането на блокове | Днес.dir.bg

Коментари

Преди саниранията! Какво да правят входовете с незаконните остъклени балкони, ще ги разрушават ли от ДНСК или ще ги узаконяват от МРРБ? Как да си изчисляват %-тите от идеалните части на блока тези които вече са си усвоили балконите и са увеличили жилищните си площи? Защитете първо обикновените съседи от етажната собственост и после мислете как да се сдружават в тип ООД! Няма как да се сдружават изрядни с неизрядни - законни с незаконни! Положенията са заварени, но вследствие липсата на нормални законови процедури тези остъклявания да се правят законно. Как е възможно едно усвояване на балкон от 5 кв.м. да бъде в една строителна категория - 4-та като един бизнес център от 5 000 кв.м. и да се изисква и Надзорна фирма и строител регистриран за обекти 4-та категория!!!!Десетки актове,документи,проекти,заповедна книга,Технически паспорт и съгласувания за един балкон от 5 кв.м.? Дали обикновените хора са виновни,че не са законни според вас? Какво ще правят от МРРБ и ДНСК с 1 000 000 незаконно усвоени балкони? ЗУТ не разрешава узаконяване - от тук или разрушаване или промени ив ЗУТ?

То е ясно как ще стане - някой ще гушне парите, а всички останали ще духат супата!

няма ли даса малко тези пари като знаем цените на матерялите и на труда маи тия пак скочиха на много високо откаде още да откраднат пари кои ще гледа какви матеряли се слагат каква е цената как се работи количецтво на работата и кацеството или както в сдуденските блокове когато духне по силен вятар изолацията по целия квартал и осте ред др неща казвам това като стр. всверата на тази работа и то не в бг. при нас несе работи качествено няма контрол за изв. работа фирмите ги интересуват само парите ане качество *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

стига сте писали само групости колкото да си чешите езиците офертата е супер който разбира поне малко го знае в цената влиза дограма , саниране , покрив и слънчеви панели

Поредното посегателство на правителството към собствеността на хората. Да пукнете дано Гербаджии.

Туй го има и в други евр. страни. Това си е перверзия. Тъй като само "сертифицирани" фирми могат да правят ремонта, тези фирми слагат двойни цени. Така цялото намаление, което може да облагодетелствува собствениците отива в джоба на фирмите, които се сертифицират от съвета. Можете да се обзалагате за това кои са собствениците. Поредното легално източване на фондове.

Хубава работа но чиновниците отново говорят за АВАНСИ, ОСЛЕДВАНИЯ, КОНСУТАНТИ, ПРОЕКТИ и въобще нямат идея за истинска работа. В БГ има огромен брой еднотипни блокове. В тях няма никава нужда от индивидуално обследване и проектиране. Освен това каво гарантира, че проекта ще бъде изпълнен?

Мошениците от ГЕРБ да пукнете дано! Хаир да не видите нито на тоя, нито на оня свят! Лакомията и пак лакомията е винаги у Б-ия. Не се накрадохтеее.

Ни сме санираби блока и не сме дали повече от 500 лв допълнително за апартамент От парите за входа се събират пари и сме направили изолация на блока сменили сме тръбите и дограмата на общите части .

да си додем на думата "специализирани " фирми на Бийко Борисов щели ......дрън дрън и лап лап

Не е ли по-лесно да се сринат всички стари панелки в цяла България и да започне изцяло наново изграждането на страната ?..

Така е, нали едно време пеехме "Вземи панелите, трабанта, но въздухът ми остави". Мислехме, че като се разделим с комунизма, ще живеем като бели хора, а какво стана? Народа си изпопородаде един на друг същите онези байтошови панели срещу десетки и стотици хлияди евра дето ще ги връщат до края на дните си.

Ти ли ще платиш? Или очакваш на теб да ти се плати?

Мерси им на проектите

Поредната програма на ЕС, в която те дават, много дават, ама ние не можем да ги усвояваме парите. Ако искат толкова да дадат, да финансират 100% с ЕС пари,но 50% от предвидените жилища.

Те не подаряват - те кредитират ! Ако правителството не ни задължи да санираме,ще наложат санкция за неусвояване на парите - сиреч на това,което биха загубили.

... с което България ще бъде първата държава в ЕС глобена за неусвояване на пари. Четете ли въобще глупостите, които пишете? Сутуацията е по-скоро "Дава, ама в кошара не вкарва". Друге въпросът, че до момента не сме получили никакви пари от ЕС тъй като поради липсата на управленски капацитет в българските фирми-бенефициенти, вноската ни в ЕС е горе-долу равна на получените пари.

Малко разум трябва - жилищните квартали са построени по еднотипни проекти - нека да са 100 - прави се експертна оценка за сметка на обичаната ни държава за всеки типов проект плюс списък на нужните допълнителни дейности и общината ги раздава на домоуправителите за изпълнение. Предполагам, че някъде половината от очакваните препоръки вече са изпълнени, защото и най-обикновената ремонтна бригада е наясно още сега какво трабва да се прави, пък и всеки обикновен човек, защото всеки ден ни се набива в канчетата от медии и рекламодатели. А правителствата трябва да се осъдят за хвърлени на вятъра пази за консултантски западни и не само фирми от които няма грам полза. Или има - кажете де! Колко съм недосетлив - за някои джобове има полза.

Аз глупавият 63 годишен собственик на 100 кв.м направих следните идиотски сметки за санирането:плащам средно 1200 лева годишно за отопление и топла вода като поддържам около 20 градуса в 3 помещения.И най-оптимистичните проценти на спестена енергия в резултат на санирането не надхвърлят 25 процента.Това ми дава 350 лева годишно спестена енергия.За саниране на моя краен в блока апартамент /най-неизгодния вариант,нали?/ ми искат 3500 лева с най-тънката и несигурна 5 см защита или 5500 с церетерм или каменна вата.Да вземем средното 4500 лева!Значи аз,дори вземайки под внимание евентуалната инфлация,ще изплащам тази изолация 10 и повече години,тоест тя ще ми се "рентира" най-рано след 10 години!Фирми и фирменца не дават толкова гаранция за здравина на санирането,а дори и да я дадат не се знае дали ще съществуват тогава и дали като множеството наши фирми ще я признаят.А не съм и сигурен дали ще бъда на този свят при тази продължителност на живота на мъжете у нас?!Дали да не вложа тези пари в луканка и хубава гроздова,какво ще кажете...???

Що бе ? На далавера си .Плащате 1200 лв ( след саниранто ) и не плащаш 3 години данък згради ( не бърка обаче сметката от овчината - данък 50лв. такса смет 150лв.).И какво се кава на ''жвейййй димукрасията''

това е то свободата да бъдеш ограбван за да си пълнят някои гушките и нещо да влиза в бюджета - да сте видяли някъде в любимия запад да си санират къщичките - разходете се в Париж или в Небраска или в Чикаго , Милано или нещастната Венеция - да сте видяли някъде саниране за някакави измислени енергийни икономии - ЛЪЖИ И ИЗМАМИ Е ВСИЧКО - ГРАБЕЖИ , Време е да си внесем гърци вместо напиращите от запад македонци. Ех, да си бяхме останали във Византия всичко щеше да е различно!

Който има пари да санира, който няма пари за да поддържа жилище в еропейска столица да си търси друго. Може ли да живееш в жилище за 100 000 лева и да нямаш 3000 лева да го приведеш в приличен вид? Както за да караш кола е нужно тя да покрие изискванията на ГТП, така трябва да има норми и за жилищата и както не е казано, че всеки трябва да има кола, така не е казано, че всеки му е гарантирано жилище. Ако жилището заплашва сигурността на гражданите или придава грозен и неугледен вид на квартала, следва да бъде отнето от несъстоятелния собственик. В Братислава е така, ходете им вижте панелките, да разберете за какво става дума, а стандартът им не е много по-различен от нашия.

ikonomist,баба Пена с пенсията от 200 лв няма пари за основни хранителни продукти, седи на студено зимата, защото иначе не може да плати сметката на Топлофикация , Еон,ЕVN и тн, но има жилище, защото примерно го е купила преди 25 години от държавата,а преди това то е било общинско. И понеже баба Пена не може да плати за саниране, затова да я изгоним и да й вземем жилището?! Понеже било неугледно и занемарено?! Ами баба Пена не може да го поддържа,защото примерно е била библиотекарка, учителка, мед.сестра или работничка в някой завод,сега взема мизерна пенсия и полследното, за което мисли е нова дограма примерно. А такива като теб трябва да преосмислят ценностната си система,защото колелото се върти...

Баба Пена не е казано, че трябва да живее в еропейска столица. С парите от жилището може да си купи превъзходна къща на село, а с остатъка от парите да си докарва още 3 пенсии само от лихви, имайки предвид че е "баба" може да разпредели парите така,че да ги харчи в слеващите 15 години и да има още по-голям доход. Познавах една старица, живееща в апартамент който по него време струваше 500 000 евро, което бяха 1 000 000 лева. Пари с които можеше да живее пребогато, вместо да чака канчетата от социалния патронаж.

точно така! стига са ползвали различен аршин

Ако имаме 1 000 000 жилища (апартаменти, етажи и т.н.) за саниране с по 50 квадрата да сложим площ външно( стени, смешно малко) по 30 лева на квадрат (смешно малко за труд и материали) дава 1 милиард и половина. Смяната на дограмата на тея жилища иска още поне толкова ( просто предполагам половината са я сменили). 3 милиарда с краен оптимизъм, а реално с пъти повече. За вътрешно изследване и укрепване, за покривите, за мазите, за влага в основите , за добър вид на фасадите, за паркоместа и градинки и т.н. С вече саниралите какво правим? Все пак санирането трябва да е задачата и целта на строителите. Саниране ама с цел нормална жизнена среда, а не крадене на фондове. Не на новото строителство водещо до презастрояване. Не на уплътняване на градовете. Ново строителство ще трябва яко само като започнем да събаряме масово старото - кирпичи, стари панелки и т.н. Демографският колапс го налага.

По времето на социализма човек можеше да има САМО едно жилище и евентуално малка вила.СЕГА и това няма да го имате Герб ще ви ушушкат така,че да дължите на банката и само наем да плащате като в ЕВРОПА

аман от неграмотни турски селяни-депутати.в селата им само с топлофицазя се отопляват.и те ни дават савети.

...подкрепил програма, която предвижда събаряне на блоковете и връщането стария вид на кварталите с еднофамилни къщи отпреди 40г.

е да ама всички селяни трябва да си отидат, за да стане София 200 000 души

Да ама ако си заминат селяните, София няма да стане 200 000 а 2 000 бе гашо!!!

Най-новата далавера се нарича ЕНЕРГИЕН ОДИТ.

Не вярвайте на "нисколихвените кредити". Един приятел си направи саниране с такъв кредит,като го насочили да го вземе от Уникредит Булбанк. След няколко месеца обаче му вдигнали лихвата на макс, с обяснението: Ние да не сме благотворително дружество.

Правилно, те не са благотворително дружество, но и хората не трябва да им се връзват на лъжливите реклами и да им стават"благотворители". Така, че като видите Рачков му теглете една и не му гледайте тъпите предавания да се мисли,че е велик.

А консултантите на Захариева имат ли правоспособност да дават консултации по Европейски програма. Или са хора гербеджийчета? И не мога ли аз да си избера консултанти.

Кредитите май ще станат задължителни за българите :)) Усещате ли как примката бавно се стяга около вратовете ни и на нея пише ЕС ?

НАЛИ ИСКАХТЕ ДА СТЕ ЕВРОПЕЙЦИ. КОЛЦИНА СА ТЕЗИ В ЕВРОПА КОИТО ИМАТ СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ ??? Изхода е един - не правете и не участвайте в създаването на тези ТКЗС-та наречени в Закона за управление на етажната собственост Общи събрания или сдружения. СЪТВОРИТЕ ЛИ ТОВА ОБРЕЧЕНО НА ФАЛИТ ТКЗС ЩЕ ЗАГУБИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОНОВА КОЕТО ВИ Е ОСТАНАЛО - ПОКРИВА НАД ГЛАВАТА.

Ако да сме в Европа значи да нямаме собствени жилища, пикая аз на Европа. Колкото до етажната собственост... Кой обърна блоковете в ТКЗСта? Да променят закона и никаква етажна собственост, общи събрания и прочее ТКЗСарщини!

...чинно всичките ти постове, ти предлагам да се ожените с Аврора. Тя е същият всезнайко като тебе, има подобен на твоя категоричен тон, само дето не пише с големи букви. Ще бъдете перфектен форумтандем, макар че тя е герберка. Но нали противоположностите...

обирджии нагли...

по 500 лева на апартамент. Та това си грабеж. Някой пак мисли населението за дойна крава. Защо не се гръмнете. Знаете ли кой ще Ви даде по 500 лв. на апартамент само за енергиен одит ? Ами , НИКОЙ ! Нещастници.

Юро, ще ни задължат със закон, така както ни задължиха да им изкупим залежалите топломери ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със закон. Тези които ни управляват мислят само как да ни ограбят. Май е време да си получат заслуженото.

А защо плащаме данък сгради, след като ще поемаме 50% от разноските по санирането? Къде отива данък сгради? Като се събере от последните 23 години, това е сума достатъчна за саниране.

Каква ирония - 90% от сградите имат конструктивни проблеми и няма да покрият изискванията на земетръсния правилник, да не говорим за малко по сериозно земетресение, но правителството ще събира по 500лв. на апартамент за енегиен паспорт!!?. НА ГОЛ ТУМБАК ЧИВТЕ ПИЩОВИ!!! При първия трус всичките енергоспестяващи дограми и изолации ще са наземята заедно със сградата и хората, но някой ще е прибал парите за саниране.

Моята дограма и без земетресение ще падне. Трябва и само един по-голям порив на вятъра. Хванаха я с 6 винта 4мм. Аз им викам, че с такива винтове си закачам картините те ми викат, че пяната щала да я държи. Ама ако някой е отварял бойлер след 5г може да види че от пяната почти нищо не е останало и се рони на прах.:-)

АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ. Не коментирам какво ще се случи с външната изолация на която и дават трайност 5 години. После сигурно пак ще сменяма и плащаме поредните 10 - 15 хиляди лева.

тези 90% от сградите в които живеем. Панелките. Те не са строени от сегашните уоравляващи.Ако помниш това. ...Те са от едно цветно време-утопично. Все от някъде тр да се започне.Проблема е че ,именно жителите на тези квартали са най-бедните. И както каза един. Ще дойде време когато панелните комплекси ще се превърнат в гета!!!

това само за панелените сгради ли е или за всички блокове?

В ЧЛ. 19 ОТ ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ Е ЗАПИСАНО ЯСНО, ЧЕ ВЪПРОСНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ КОИТО СЕ РАЗПИСВАТ ОТ ЛИЦЕНЗИРАНИЯ ЕКСПЕРТ КАСАЯТ ВСИЧКИ СГРАДИ С НАД 1000 КВ. М. РАЗГЪНАТА ПЛОЩ !!!! Така , че не става въпрос само за панелки, но и за всички блокове с тези над 1000 кв. м. разгъната площ. В първаночалния вариант на закона бе предвидено той да засегне само ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ СГРАДИ. Внесения от Рамадан Байрам Аталай закон бе върнат обратно в парламента от "социалния" президент и по този начин се натовариха със задължения да извършват подобни мероприятия най бедните социални групи гживеещи в ЕКЖС-та. ИЗХОДА Е ЕДИН - НЕ ПРАВЕТЕ И НЕ УЧАСТВАЙТЕ В ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕЗИ ДВЕ ФОРМИ НА КООПЕРАТИВНА СОБСТВЕНОСТ (Общо събрание и Сдружение) ЦЕЛТА НА УПРАВЛЯВАЩАТА ЧЕТВОРНА КОАЛИЦИЯ Е ДА ВИ НАБУТА В ТЕЗИ ОБРЕЧЕНИ НА ФАЛИТ ТКЗС - та. Вероятността да загубите частната си собственост клони към 100% РЕГИСТРИРАТЕ ЛИ ТЕЗИ ТКЗС-та СТЕ ОБРЕЧЕНИ ДА ЗАГУБИТЕ СОБСТВЕНОСТТА СИ !!!!!!

аман от неграмотни турски селяни-депутати.в селата им само с топлофицазя се отопляват.и те ни дават савети.

ПЪРВО ЩЕ БЪДЕШ ПРИНУДЕН ПРЯКО ВОЛЯТА ТИ ДА ВЛЕЗЕШ В ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ФОРМИ НА КООПЕРАТИВНА СОБСТВЕНОСТ ПОСОЧЕНИ В ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ (Общо събрание или Сдружение) Като станеш член кооператор и предоставиш правата за управление на собствеността ти на някакви "Профисионални домоуправители" ще се наложи да внесеш една сумичка от порядъка на 10 - 15 хиляди лева за следните неща : 1) САРТИФИЦИРАНЕ НА КООПЕРАЦИЯТА ОТ ЛИЦЕНЗИРАН ЕКСПЕРТ ( В статията е посочена сумата от 500 лева на член кооператор) 2) Изготвяне на план който е съобразен с мероприятията разписани от експерта (Цената му е минимум 10 % от стойтоста) 3) Изпълнения на мероприятията разписани в плана които освен саниране включват и дограми , покриви , асансиори ВиК и най важното - ВТОРИ САМОСТОЯТЕЛЕН ЕНЕРГОИЗТОЧНИК. ТАКИВА ПЪРГАВИ КАТО ТЕБ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЪБОРЯТ ТВОРЕНИЯТА СИ И ДА ИЗПЪЛНЯТ ПЛАНА КОЙТО Е РАЗПИСАН ОТ ПРОЕКТАНТА. По страшничкото ще е когато се окаже, че член бедни кооператори нямат пари да си плащат вноските предвидени да постъпват в ЧАСТНАТА СМЕТКА НА ДОМОУПРАВИТЕЛЯ !!!!

Аз само едно не можах да разбера що окепазиха фасадите с тази външна изолация. При това абсолютно незаконно, без проект и одобрение от общината. Ако на някой му е толкова студено да си направи изолацията от вътре. Моя та комшийка като иска да се топли при 28 градуса на мене са ми предостатъчни и 20 градуса. Просто не ми изнася целия блок да има една и съща темпереатура.

По е ефективно санирането отвън. Когато е отвътре се получава конденз. Консултирай се със специалист за по-подробна информация!

Кой "специалист" ти го каза това?

До всички балъци които купуваха панелки да им излезе по ефтинко от новото строителство.Лозенец,старо ама център.Център ама старо на 40 години.Всичко е леш вик,кабели,дограма,общи части,мазета пълни с плъхове.

НЕ СЪМ УБЕДЕН И ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ НОВОПОСТРОЕНИТЕ АПАРТАМЕНТИ КОИТО СИ ПРОДАЛ ИМАТ ИЗИСКВАЩИЯ СЕ ПАСПОРТ НА СГРАДАТА КОЙТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ВПИСВА ПРИ НОТАРИАЛНОТО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА. Липсата на Паспорт на новопостроените след 2005 година сгради означава, че КОПУВАЧИТЕ са предобили права на собственост върху един несъществуващ правов субект КОЙТО ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО ОСТАНАЛО МОЖЕ ДА Е ОБРЕМЕНЕН И С ДЪРЖАВНИ ИЛИ БАНКОВИ ВЗЕМАНИЯ КЪМ ИНВЕСТИТОРА. Отромната част от предобилите подобни новопостроени имоти са изяли хурката. Да им е честито на кредиторите на ИНВЕСТИТОРА.

До всички инвеститори, които не могат да си продадат новопостроените блокове без никаква инфраструктура и с безобразно ниско качество - трябва да преглътнете мисълта, че ще продадете с печалба до 30% а не 300%.

отново хрантутници на гърба на хората - не ме и интересува санирането ви - пак ще отхранвате ваши хора - нямам и не искам да давам пари на тарикати - нов начин на заробване на населението със кредити - грабители недни ! не се спряхте бе !

Поредната измама с европари. Саниране на един среден апартамент излиза към 5 000 лв. - половината от човека, половината от ЕС. Аз направих изолация със стереопор за 800 лв. да кажем за други ще е 1000. Дори да е 2000 лв. ПИТАМ - какво още трябва да се направи с останалите 3000 лв.???? Освен да се присвоят от "наши" фирми....

направил съм го сам това саниране, излиза точно 3 пъти по евтино и то при използване на качествени материали на немски , а не ментетата на бг фирмици . . ааа , и без да ми минават на одит за рушвет .

СОРИ КРУМЧО, Ще се наложи чадо мое да влезеш в едно ТКЗС наречено сдружение или общо събрание. Там ще привеждаш едни пари от порядъка на 10 - 15 хиляди лева за да може да се плаща на СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ФИРМИ на кака Цветелина Бориславова. Това което си направил ще се наложи да разрушиш защото то не е по задължителния проект които ТКЗС-то е длъжно да изпълни. СПАСЕНИЕТО ТИ Е САМО ЕДНО КРУМЧО - ДА НЕ ПРАВИТЕ ТЕЗИ ТКЗС- та НАРЕЧЕНИ ОБЩИ СЪБРАНИЯ ИЛИ СДРУЖЕНИЯ !!!! НАПРАВИТЕ ЛИ ГИ ЧЕСТИТА ДА ВИ Е СОПАТА КОЯТО ЩЕ ЯДЕТЕ.

До нерегистрирания от 16:16 писал до Крум: - Знаеш ли драги ми неизвестен,че кака ти Цветелина Бориславова няма специализирани фирми,които да се занимават със проектиране,строителен одит или строителство и саниране на ЖСК.Когато плюеш по някого първо си направи справката.Ние,които четем, не сме балами.

При 200 евро пенсия как може да се говори за огромни суми от бедни българи?! Целта на мероприятието е ясна - да бъдат принудени хората сами да няпуснат домовете си и да ги отдадат безвъзмездно на мафиотите. Така ще се оформят зони-честно владение на мътни типове, които по латиноамерикански тип ще формират рентиерска прислойка за сметка на милиони бездомни българи, които в най-добрия случай ще трябва да бъдат заточени в пустеещи райони на страната, изпаднала в колапс и обречени на смърт. Това се нарича национална политика, това е пример на дива омраза към нацията и народа - нещо, което България веижда и усеща вече 130 години. И това се прави от нашите бивши деца - същите, които сме отглеждали с любов и надежда да се грижат за бедните, докато са живи... Това се нарича трагедия - огромна, жестока и противна.

Прошляци плиткоумници, говорите колкото да не заспите. Предната програма ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ ми позволи да си възстановя 20% от разходите по изолация, смяна на дограми, поставяне на климатици. Сам съм си избирал офертите и нямах никакви проблеми. Ако за вас това е нищо, то е щото нищо няма в главите ви. Сега ви предлагат 50% грант.. но и 100% да ви предложат, в случай на безмозъчност е все тази. Ай със здраве!

ТИ СИ ЕДИН ОТ МНОГОТО МАЛОУМНИЦИ КОИТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ МЕРОПРИЯТИЯТА КОИТО СА ПРЕДВИДЕНИ ДА ИЗПЪЛНЯТ ТКЗС-та И В КОИТО НИ ВКАРВАТ СЪС ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ ПРЯКО НЕ ГИ ЗАСЯГАТ. За твое най голямо съжаление искаш или не ще се наложи не само да влезеш но и да плащаш и на тези твои съкооператори които нямат пари да си платят вноската. Иначе при фалит на ТКЗСТ-то загиваш и ти нещастнико с твоята скапана бърлога. Така е в ТКЗС-то. КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ Е НАЙ ВИСША ФОРМА НА БЕЗОДГОВОРНОСТ. Правете ТКЗС-та и се подгответе за фалита им. ХАЙДЕ US В ТКЗС-то !!!! И БЕЗ МРЪНКАНЕ И ФИЛОСОФСТВАНЕ. КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ФИРМИТЕ НА КАК ЦВЕТЕЛИНА АКО ВСИЧКИ МИСЛЯТ КАТО ТЕБ. Гладна ли ще умира бат Бойковата изгора ??

а ти умнии прошляко , ако не беше се занимавал с тая програма щеше да спестиш не 20 , а 50% .

Круме, круме... не те слуша главата. Говориш колкото да не мълчиш.

Чудят се какво да направят европейците, за да ни накарат да си пооправим кочинките. А нашите управници се чудят как да си напълнят джоба. И ми е много интересно, как ще накарат консултантските фирми да работят без пари. От всички най- на далавера са "оторизираните" фирми за изготвяне на енергиен одит и, съответно, издаването на енергиен паспорт на сградата. За мен, това е нещо НАПЪЛНО ненужно. То е ясно, че след като ще се санира, енергийното състояние е плачевно. Ама какви са таксите, само... И като са ограничен брой фирмичките, едно сладко лапане ще падне... състезание с един кон, дето се вика... А някой беше питал за заемите - те са необходими, защото гранта се дава СЛЕД като е изпълнена работата, съответно се гледа дали съответства на предварително одобрения проект, и ТОГАВА се дават парите... при това, може и да не са всичките, ако има нарушения, а миже и да не са и навреме, ако Дянков не е в настроение. В тази връзка, и банките се облизват лакомо, това са едни МНОГО кредити, за сметка на това, ГАРАНТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА... ох, сладко, печалба без риск...

Дотук звучи като пореден кьор-фишек и неработещо нещо. Ако цената само за одит е по 500 лв на жилище не искам да мисля колко ще струва накрая... За моето жилище съм сметнал, че санирането би излезнало под 3000 лв (тъй като вече имам нова дограма). Едва ли тези могат да предложат нещо по-евтино. Другото е, но съществено, че за да се кандидатства се прави като фирма - юридическо лице. И в нея влиза като капитал всеки един имот. Нали се сещате, че после ако нещо стане - отговаряте като гаранция с имотите си и може да останете без тях. Най-добрата форма за етажна собственост е общо събрание и никакви юр.лица, ако не искате да останете без дом някой хубав ден...

точно така е

ОСНОВНАТА ИДЕЯ НА ТОВА БАНДИТСКО ПРАВИТЕЛСТВО Е ДА НИ ЛИШИ И ОТ ПОКРИВА КОЙТО ИМАМЕ НАД ГЛАВАТА. Със Закона за управление на етажнат собственост се цели да ни набутат в тези обречени на фалит ТКЗС-та наречени общи събрания или сдружения. Влизайки с частната си собственост в тези ТКЗС-та се задължаваме да изпълним скъпоструващите мероприятия разписани в Закона за енергийна ефективност. ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА САНИРАНЕ, ЗА ПОДМЯНА НА ДОГРАМА И ВиК , НО И ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ВТОРИ САМОСТОЯТЕЛЕН ЕНЕРГОИЗТОЧНИК !!! СПОРЕД МИНИСТЪР ПЛЕВНЕЛИЕВ ЦЕНАТА КОЯТО ТРЯБВА ДА ПЛАТИ ВСЕКИ СОБСТВЕНИК НА АПАРТАМЕНТ ВАРИРА ОТ 10-15 ХИЛЯДИ ЛЕВА !! Мероприятията по ЗЕЕ се изпълняват от същите тези специализирани фирми на Бат Бойко които вече имат лиценз и са обнародвани в Държавен вестник. Разбира се, че преди това ще минат и лицензираните експерти които ще ви напишат какви мероприятия са задължени да извършат ТКЗС-та. ЩЕ БЪДЕТЕ ПРИНУДЕНИ ДА ЖИВЕЕТЕ НА КРЕДИТ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ЖИЛИЩА !!! НАЛИ ВИ Е ЯСНО. ЧЕСТИТ ДА ВИ БОЙКО, ЧЕСТИТА ДА ВИ Е И ЦВЕТЕЛИНА.

в блокове. Колко мислите ще струва санирането им.? Едни са изчислили 6 милиярда.

Тези които са го изчислили са от министерството на Плевнелиев, а цифрата 6 милиарда бе обявена от него самия ОСНОВНАТА ИДЕЯ Е СЪС ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ ДА НИ НАБУТАТ В ТЕЗИ ОРЕЧЕНИ НА ФАЛИТ ТКЗС-та НАРЕЧЕНИ ОБЩИ СЪБРАНИЯ И СДРУЖЕНИЯ. Влизайки в тях вие делигирате права на Председателстващия това ТКЗС да разполага със собственоста ви както намери за добре, да ви представлява пред фирмите на кака Цветелина които ще трябва да извършват тези дейности разписани в Закона за енергийна ефективност. ВНОСИТЕЛИ НА ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ - РАМАДАН БАЙРАМ АТАЛАЙ (ДПС)!!! ВНОСИТЕЛ НА ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ - ЯНЕ ЯНЕВ (РЗС) !!! ВНОСИТЕЛ НА ПОПРАВКИТЕ В ЗУЕС - Николай Пехливанов ОТ АТАКА !!! Сега ясно ли ви е кое е това което обидинява и Атака и ДПС и РЗС ??? ЖЕЛАНИЕТО ИМ ДА НИ ПРЕВЪРНАТ В ДЛЪЖНИЦИ В СОБСТВЕНИТЕ НИ ЖИЛИЩА !!!

включва дограми и изолация. Нито само тръби и пр. То включва сглабки, затваряне на процепи, подмяна на цялата инсталация вкл. тази за парното, включва панели за слънчева енергия и още много дребни по-едри неща. Само фирмите които ще правят техническия преглед и техническия проект ще трътнат по 1000-1500 на апартамент. После вижте- процентът на фирмите зависи от общата цена на осъществения проект. Как мислите- дали няма да наудават крайната цена????. Ех, ако могат да ни направят всички бездомници. 63 мил. са малко. В София има само 18000 панелки. За тях трябва да се похачи малко под милиард за саниране. А европарите ще са капка в морето.

няма да ви дам и 1 лв камо ли 500 лв за тези соц боклуци панели-живота им е свършен а вие искате рекет от живущите в панели подобре да взривя панелниат си апартамент имам 2 газови бутилки мисля че ще стигнат и за входа

евалла баце и аз нема да давам пари за щуротиите на някой си ....циганите си строят без собственост върху земята, без проект и т.н. а тези педали ще искат да си санираме панелките в които са останали предимно пенсионерите (нашите родители) с мизерни пенсии. Да съборят незаконните къщи на циганите !!!!

точно така! стига са ползвали различен аршин

Отново пълни глупости. Ние си сложихме РВС дограма навсякъде, външна изолация 6 см. на целия апартамент и сменихме щранговете, алуминиеви радиатори и всичко това ни струваше общо 4000 лева. За какви 10 000 лв. говорят много искат да крадат, но ако има кой да им дава да дава!

за един едностаен апартамен-гарсониера е изчислено че ще струва всичко между 7-10 хил. лв. Честито българи. Ще храним ли фирмите на нашите политици?????????

7000 - 10 000 лв. за тристаен краен апартамент със смяна с много луксозна дограма на всички прозорци и саниране е неопор, а не на едностаен.

Само се чудя - на хитреците, които си ги имаме във всеки вход и никога и нищо не плащат, кой ще им връща заемчето дето ще теглиме заедно, или ще го вземеме заедно, а после пак ще плащаме само баламите .....

Е сега ще взема колективен кредит и после да си го плащам сам - в сграда с 70 апартамента кой идиот ще се съгласи на тази простотия. И по 500 лв на жилище за енергиен одит. Аз ще Ви го направя за 50 лв на жилище. Това съм учил. Стига тормозихте хората с тия глупости а направете нещо да имат какво да работят.

Облепването на външните стени на панелките и смяна на дограма неясно защо упорито го наричат "саниране", като си е само изолация . И като в познатите ми софийски комплекси "Младост", "Люлин" , " "Надежда" , вече около 20-30% от апартаментите са със въпросната външна изолация, която всеки си направи индивидуално , сега какво точно очакват да се случи за да вземат 67% от собствениците решение за саниране ?

Точно така.. това е изолиране.. защо втълпяват на хората , че това ще бъде саниране ? Умишлена заблуда.. и източване на пари...

Поредното източване на европари за сметка на българския народ.Саниране с евро средства излиза на българина над 70 лева на квадрат които трябва да плати лично ... ако реши сам да си санира... и плати на фирма .. цената излиза към 50 лева на квадрат... Питам .. разликата от 20 лева плюс останалите европари... кой ги лапа ?

Живея в областен град. Миналата година топлоизолирахме апартамента си отвън и ни излезе по 32 лв. на квадратен метър без да се изважда при пресмятането на външната квадратура на апартамента площта на прозорците (защото около тях има подмазване) и включително цената на скелето и закупуването на по-качествени материали.Общо платихме около 2200 лв. Дограмата не сме сменяли, защото нашата не е "тип-топ" и е в добро състояние, но цените за смяна на дограма са известни на повечето хора! Ефект от топлоизолацията определено има, но не е нужно да идва непременно специализирана фирма, която срещу 500 лв.?!? да ви каже какво в жилището ви не е наред! Дали от прозорците ви духа, дали текат тръби, дали често ви горят бушоните не ел. таблото, дали в ъгъла на стаята има дупка между панелите...