Има такава държава: Как работи пряката демокрация в Швейцария

В тази страна президентът има мандат от 1 година, а на всеки три месеца се провежда референдум

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако има Борисов-4, заминавам за Швейцария.

Щом още си в Мутроленд, там ще си останеш.

Даа, ама Боко и Цвъко не щат пряка демокрация. Искат свобода на действията си.

Познавам швейцарци. Но:Швейцария все още е страната с най сигурна банкова тайна. И все още парите на милиони евреи избити по време на втората световна война не са върнати на никой. А демокрацията, референдумите са хубаво нещо ама я им вземете парите и пак ще си поговорим.

bavnapura

Парите ги спечелиха, след като въведоха пряка демокрация преди ... 170 години.

Е... в тази държава са осъмнали в "комунизъм" ! А у нас кипи в пълна сила феодализъм !@!

то добре, ама като не са дорасли още българите за праяка демокрация... Кой ще ги дои и стриже.

Не виждам смисъл да преповтарям под тази статия онова, което бях написала преди около 5 години в този форум за пряката демокрация. България може да стане държава със 100% пряка демокрация, но за това е необходимо свикване на ВНС и ред процедури, 99% от чието осъществяване зависи пряко от настоящият състав на сегашното НС. Е- колкото и да не обичам политиците и депутатите, до сега не забелязах някой от тях да е дотолкова луд, че да реже клона, на който седи- т.е. да поиска сам да се откаже от властта и парите, които му дава статутът на депутат-онова, което би се случило, ако се поиска ВНС с цел преминаване на България към 100% пряка демокрация и премахване на представителната демокрация.

Швейцарската система е за отговорни хора, там където във всяка къща има автоматично бойно оръжие, където след учение си го пренасят по вътрешните авиолинии с граждански полети и почти всяко детенце говори по три от официалните им езици. Където хората са били най бедни в Европа, но винаги са били свободни. Щях да напиша и че не са били на пътя към проливите, но се сетих, че Хитлер се опита да влезе там през зоната с немскоговорящи и срещна отпор, който го отказа! И още нещо, не съм чул там да има русофили!!!

Швейцария може да е богата но не и Швейцарците

Не вярвайте на всичко което се пише . Живея в Швейцария . Демокрация няма никъде по света. Всички сме манипулирани.

начи единствената причина, на тая дупка да съществува е съгласието на големите да крият ресурси там на неутрална територия. иначе държава, която все още живее от парите на хитлер и също позволи на жените да гласуват чак в края на 20в, не мисля, че има нужда да я коментирам колко и какво. Идете поживейте там после ще си говорим.

Печалбата на националната банка на швейцария за 2017 г. е 55 милиарда долара!!! ПЕЧАЛБАТА!!

"Пряката демокрация е в основата на нашата политическа система. Точно тя ни обединява като народ. "пряката КОРУПЦИЯ" Е ТОВА ,КОЕТО ОБЕДИНЯВА НАС БЪЛГАРИТЕ КАТО НАРОД. Последствията са видими от самолет.

ДАЙТЕ НА БЪЛГАРЕТЕ ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ И ВЕДНАГА ИМ ПУСНЕТЕ ШВЕЙЦАРСКИЯ ОТРИЦАТЕЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ОТ 2014 ,, СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ДЪРЖАВАТА ДА РАЗДАДЕ НА НАРОДА ЗЛАТНИТЕ СИ ЗАПАСИ ЗА ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ, ПЕНЦИИ И СОЦИАЛНИ?? И НЕКА СВЕТА ГЛЕДА СЕИР ,КАК СЕ ЗАКОПАВА 1300 ДЪРЖАВА С РЕФЕРЕНДУМ ЗА 1 ДЕН!!

...1300 години "славна" история (с малки изключения), от които всъщност 700 години ни е нямало на картата...

Защото е по-демократично златните ни запаси да отиват в нечий частен джоб ли! Много проникновено! Само ако споделите и колко получава сега държавата от това грабене на национално богатство, освен естествено отровата в резултат на добива, ще сте "златен"!

Основната разлика между нас и швейцарците: Нас НИ управляват, а те СЕ само-управляват...;-) Ами, така е!... Кой, колкото може...

Това е приложимо в държава с интелигентно и рационално мислещо население. Ако дадеш на българите право да решават ще затрият всичко за 2 дни.

Прав си, абсолютно! Но това, ние, отдавна сме го доказали на практика... То, няма и да се промени... На нас, така ни харесва - да ни е гадно!

Затова сега едни ирационално мислещи хора, наречи ги мафиоти, решават съдбините ни и водят към тотален разпад най-старата европейска държава! Браво! Искаме пак от същото, нали?!

Падаш, защото нямаш и грам връзка с главния мозък, за да разбереш, какво пишат хората, всъщност... Диагнозата ти е явно, тежка форма на олигофрения и интелектуална изостаналост... Няма лек!

Ами обяснете лека, госине! Пак от същото ли?! Герб? БСП? ДПС?! Вие сам не знаете какво говорите и какво искате! Промяната не идва от само себе си, естествено! Искате от същото, щото така ви е по-удобно ли?!

помните ли как сините "антикомунисти" от СДС обещаваха да станем Швейцария на Балканите. Дрън-дрън. Нищо от написаното в статията го няма сега в Бг. НИЩО.

Там е проблемът, че го няма. Няма постоянен контрол над властимащите-няма пряка демокрация! Сега се правят на ударени с мокър парцал предизборно и после по старому! Точно тук трябва да има ПОСТОЯНЕН контрол над тях, защото се самозабравят и се имат вече за несменяеми. затова в България вече можем да говорим за мафиотска структура, но не и за държава.

Пичага, явно не си разбрал, че статията е посветена на това, което се случва в държавата ШВЕЙЦАРИЯ, а не на територията на аборигените, Булгаристан...

Тия пък, тия швейцарци, колко са тъпи - опитват се да живеят по-добре, пък на всичко отгоре и успяват!... Я, колко си е гот, тук, у нас, където е раят на чалгата, мутрите, простотията, наглостта и циганите!! Ние гордо можем да заявим: Тук правим всичко възможно, за да ни е още по-гадно, и с гордост можем да кажем, че успяваме!!!

Ей т'ва е Раят, НО е реалност - съществува!... Само дето има една мааалка подробност: Такава система на "пряка демокрация" може да функционира САМО и ЕДИНСТВЕНО в Общество, чийто членове са достигнали необходимото ниво на развито лично и обществено самосъзнание, споделят един морал и духовни ценности, притежават образованост, и качеството "трудолюбие". Ето поради тази причина, ТАЗИ форма на управление НИКОГА, ама никога, няма да вирее по нашите ширини и особено на нашата територия, населена предимно с прости овце, които непрекъснато и упорито си преизбират еднотипен Овчар (по калъп), който да ги стриже и да ги...

Защо да не вирее?! Удобно ви е с мангалята и купените избори, нали, герберски трътки прости?

Скъпа ДИария! Овцо, вместо да блееш, препоръчвам ти отново да прочетеш написаното и АКО можеш да го проумееш... Жалко само че "АКО-то", цапа и мирише! ;-)

Само не разбрахме какво работи в модела досега, освен мафиотизирането на държава и институции и огромни злоупотреби, корупция и кражби! Как точно работи този модел и за кой е удобен? Уточнете, моля, за кой точно е удобен сегашният модел на управление?!

...направо съм потресен, от неадекватните ви коментари. Изобщо, можете ли да четете? Токова сложно ли е за разбиране, това което съм написал или Иво Христов, наистина е прав в заключението си за прословутите 80%.... Какво коментирате изобщо?

Пич, в новината за грипната епидемия масово коментиращите вярват, че запада им пуска вируса по въздуха. Разбираш ли за какво население говорим тук? Това са хора без бъдеще. Ти им обяснявай за Швейцарците......

Потресен сте не само вие! Значи да продължаваме по старому, докато жив българин не остане в България, защото точно натам са се запътили вашите мили шефове?! Вашето е като приказката за яйцето и кокошката. Е да ама, все от някъде трябва да се започне, тъй като е ОЧЕИЗВАДНО, че настоящия модел не работи!!!! Или според вас може би работи и е задоволителен за една ограничена и интелектуално скопена клика от продажници, а защо не и чужди елементи от небългарски произход! Много "проникновено"/и удобно/, но само ако го разглеждаме от субективна гледна точка! КОПИ??!

Ти изобщо, вдяна ли, какво е написал човека, преди да "коментираш"?!... Май не...

Виждам, че е тотален депресар и комплексар, на който другите са му виновни и чашата му винаги ще е наполовина празна, НО няма да направи нищо по въпроса да го промени, а ще търси причините винаги някъде извън себе си! Естествено промяната не идва от такива нещастни и неориентирани същества! Хората са различни навсякъде!!! Никъде не са само добри или само лоши, само тъпи, само умни...тотално идиотска мисъл е да слагаш всички българи в калъп!!! Да не би да мислите, че настоящата система работи тук или където и да било, господа присъстващи?! Тогава диагнозата ви трябва да е друга...

...Явно няма надежда... Славейков е прав - не народ и мърша... Не гледа, не слуша, единствено се е самовглъбил в собственото си невежество и простотия... Дай в ръцете на такъв народ лоста на "пряка демокрация" и гледай, какво ще се случи! Всъщност, за такива, явно, генетично дедоклатена пасмина, като нас има само една форма на подходящо управление - Диктатура! Колкото и отчайващо да звучи е така... Поне да има ред и дисциплина! Иначе, директно и накратко казано - НЕ СМЕ ДОРАСЛИ за швейцарския модел и НИКОГА няма да дорастем! Толкова по въпроса! Дано сега да съм ясен!!

Вие определено никога няма да дорастете, но ако обичате спрете да дърпате останалите в блатото, създадено от вашите шефове! Направо ви се чудя, как още не сте си изкопал гроба, за да сте готов за този знаменателен момент от вашия безнадеждно изпразнен от съдържание живот!

България си има Бойко и ГЕРБ! Не ни трябва тъпите им реферандуми! Само пари не ветера!

ТРЕПАЧ си ЩУрав, да знаеш!... Направо къртиш миФки с чугунената си глава!

Някой много се притеснява от пряка демокрация в България, та чак пуснали троловете да ни разясняват колко сме били тъпи и как при нас нямало да проработи! А сегашното положение работи, ама само за едни крадливи миндили във властта и корпорациите, плащащи за приемане на лобистки закони!

Като гледам на око, швейцарците харчат за законодателна власт в пъти по- малко от "богатия", но за сметка на това безхаберно щедър български народ. Дори ние не знаем кой е президент на Швейцария, нито самите швейцарци са наясно. Тази статия е такъв шамар за нашата политическа класа, че и за българския народ, че няма накъде! Просто думите са малко, за да се види българската тъпотия. Но пък си имаме Волен Сидеров, нещо което дори и с много страдания швейцарците не могат да постигнат.

Хахахаха, да ама има една съществена и ГОЛЯМА разлика от Швейцария и Бг!! А тя е, че 90 % от населението на алпийската страна е високообразовано, докато в България този % надали е 40?!? Освен това с 1 млн. тотално неграмотни лилави с право на глас-не може да се проведе никакъв референдум с какъвто и да било резултат!!! Така че, подобна "пряка" демокрация у нас може да има само, когато цъфнат налъмите!!!

колега ... не амбицирай троловете да сабират подписка , че токувиж утре от партия "дъга" са обявили че и при нас работи , дори по-добре , ще има таблички и формули от "експерти" и агенция "кукумяфка" , хиляди сайтчета .бг ще допълват "истината" в хор колко "сте" (бях и аз) добре , и как Швейцарците има да ни гонят Терминал(НО)2

Защото не е удобна на "умници" като теб, нали!? Ще ви се овци да управлявате, а ако са пък мангаля най-добре!

Пропускате факта, че точно политиката на управляващите доведе до размножаване на лилавите, с цел сигурни гласоподаватели... Да упражняваш геноцид на етническите българи и да роиш мангали е удобно, за едни дебили, които две думи на кръст не могат да вържат в парламента!

"а гражданите решават приемат ли или не всеки гласуван закон" айде бе? Серьозно? На година по 1 референдум - т.е. на година по 1 закон приемат. Хайде пак се пробвайте.

Ето на това му се вока демокрация т.е в Швейцария са приели че всеки гражданин е достатъчно образован и информиран и може да участва в управлението на държавата. В Бустаня депутата казва че всичко що е извън парламента е 80% дебили и тюфлеци и неможе да има право да отменя или променя закони те се правят само от богопомазани и канонизирани от Църквата които всичко знаят и никога не допускат грешка. Това за заплатите на депутатите в Швейцария даже неможе да е база за сранвние. В Бустаня нашите притурки даже отказаха да им бъдат замразени заплатите щото иначе глад и мизерия с по 4-5 бона на месец а това как я кара половин България с пари от 150 до 560 лв им е през ..... на нашите каниници у Парламента. Ако тука у Бустаня минем на Пряка Демокрация както е в Швейцария вече няма да има значение кой управлява защото ще бъде контролиран от народа а те напуте каниници немогат да допуснат някой да им упражнява контрол защото нещата ще станат трудни когато трябва нещо тук или там да се крадне.В бустаня цирк до цирка и между Цирка нов Цирк....

НАРОД ,КОЙТО КРАДЕ ТОАЛЕТНИТЕ РУЛА ОТ БОЛНИЦАТА В КОЯТО СЕ ЛЕКУВА,КРУШКИТЕ ОТ ВХОДА В БЛОКА И ВИНТИЛИ ОТ СЪСЕДСКИТЕ КОЛИ ,ЗА ДА НЕ Е ВЪТРЕ С 5 ЛВ, НЕ Е И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ КАДЪРЕН ЗА ШВЕЙЦАРСКАТА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ!

Народа НЕ ви е виновен господин Чвор, ако вие сте свикнал да крадете хартия от боничните тоаленти!

защо не работи нещото демокрация у нас.

С комунистите от герб, приемащи гестаповски закони и упражняващи геноцид над етниеските българи, наистина не работи!

И кой ще е този българин ,кйто ще се навия 4 пъти в годината да ходи по референдуми,вместо да си изкопа бахчата,да си заведае либовницата на спа,да си изчука бронята на опела или да заколи прасе- дейности 100 пъти по важни за него ,отколкото разни референдуми?

леле, па те теа са по зле и от нас. при нас сите решения се зимат от бат Бойко, оти целио народ го е избрал. по некой пат сутрин рече едно па вечер каже друго, не чака врътележката една година, секи ден променя решения а по некога и два пати за ден. за депутатите сас заплатите нема кво да говорим, че кажем само че они така са го закасале, че немат паре да си купат билето за градскио транспорт, погледнеш у залата у НС а тя повече от наполвина празна…

Това е Истинската Демокрация! Прилагат я повече от 200 години . Навсякъде другаде са от нейни интерпретации до фарс като в България ! Не случайно Швейцария е богата, въпреки че нямат нито море, нито нефт и газ и други природни ресурси и е само 1-а планина!

Крадеш крушки от службата а искаш пряка демокрация?

и сте ни ясен....Много сте изпаднал да крадете крушки другарю гербер! Ама де да бяха само крушките с мед да ви намеже човек! Ама я глейте какви милиарди гепат ваште хора от герб и сие!

Сбъркал си причина и следствие. Швейцария е богата и хомогенна държава, затова може да си позволи голяма степен на пряка демокрация. За бедни, прости и нехомогенни държави демокрацията е пряк път към разпад, защото само ще засили центробежните сили и конфликтите. Българите не могат блоковете си да управляват при пряка демокрация, камо ли държава.

ОЩЕ НА ПЪРВИЯ,РЕФЕРЕНДУМ,ЦЕЛОКУПНИТЕ ГАНЮВЦИ ОТ ПРОСТИЯ МАТРИАЛ,РАДЕТЕЛИ ЗА ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ,ЩЕ СЕ СКАТАЯТ ПОЛОВИНАТА,НА ВТОРИЯ СЛЕД 3 МЕСЕЦА- САМО С БАБИЧКИ И ПЛАТЕНИ АНЦУЗИ ,А НА ТРЕТИЯ - ЩЕ ГИ ТЪРСИТЕ ПО КЪЩИТЕ С ПАТРУЛКИ! ,,,СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ,ДЪРЖАВАТА ДА РАЗДАДЕ ОТ ЗЛАТНИТЕ СИ ЗАПАСИ ЗА ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ- 80 % ОТ ШВЕЙЦАРЦИТЕ, ОТГОВОРИХА С НЕ,КАК ЩЕ ОТГОВОРИ ПРОСТИЯ МАТРИАЛ ОТ ЗАДУНАЙСКАЯ??

Много уместен въпрос, с ясен отговор

Ами само сравнете излъчването на тези хора на снимката и физиономиите на ББ, Курни, Марешки, Каракачанов, Валери Симоенов и Мустафа Карадайъ.....и в двата случая хора от народа...какво се оплаквате и искате повече..има нуижда от още години еволюция !

Онези са избрани с пряка демокрация, а "наште" с циганска.

Всичко това е въпрос на съзнание на всички нива.

в тази държава никои не краде

страна, която не е воювала, а само е кътала пари и награбени скъпоценности в банки под строга тайна, как да е? разбира се, добре, независимо от изредените подробности. накрая: нашата природа е по-хубава имаме море. ако умеехме и да си стопанисваме благата, да не разсипничим - щяхме да сме добре и ние.

Имаме море!!!??? Изби рибата. Не виждаш по-далече от носа си.Живей си в панелката и не пиши глупости!

И затова швейцярецът си плаща с кеф данъците!!!!

това е неприсъщо на човешката природа :)

Аз си ги плащам с кеф, за теб не знам... явно има различен тип човешки природи.

но без кеф, но най-важното е, че ги плащам. не страдам от фискален мазохизъм. разбрах, че живееш в Швейцария - още от първия постинг. само данъците ли са интересното, което ще споделиш?

Перфектно. Много ми харесва - само не е ясно с какъв процент одобрение от общия брой на имащите право на глас се приемат решенията на референдумите. не бива да е с по-малко от 60%.

Да, пряката "демокрация" е най-малко лошата и все пак, поначало т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Това се има предвид под "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

Къде е Швейцария, къде е България...тръгнали да сравняват кон с кокошка. Не ви увря главата че хората правят държавата, а не обратното...може ли на маймуна да дадеш да управлява автомобил ? Затова и демокрацията се проваля тук с пълна сила, вече има носталгия по народовластието....

Само, тук ли "се проваля с пълна сила"!?

Ако не си научил все още, "демокрация", на български, означава точно "народовластие".

Това е така. Но има една малка подробност - пряката демокрация там се осъществява от швейцарци.

Това звучи като вица за протестите срещу корупцията и румънците - как да намерим толкова румънци/швейцарци в България? :-)