Хроника на една предизвестена смърт: Стоманеното сърце на България "затуптя" преди 58 г.

„Пътят на България към комунизма минава през Кремиковци“ - това гласи лозунгът в един от основните цехове на металургичния завод

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

доди димукрацията и с нея костофчета и др. платени слуги на световния капитал и тия последните просто наредиха да се закрият сумати предприятия, хората озлязоха на улицата и сумати тайони се озезлюдиха с една дума съсипаха дъжавата заради чужди интереси за мнооо пари

Един малък пример от "онова време": Тези 35000 работещи в Кремиковци, както и останалите милиони трудещи са в България се хранеха във ведомствените столове с трикомпонентно меню от прясно приготвена топла храна на символични цени /70-80 ст./; почиваха поне 2 седмици годишно във ведомствените и профсъюзни почивни станции за по 25 -30 лв. на човек. Къде е тук работата /на загуба/? Сега няма работещи производствени предприятия нито на печалба, нито на загуба, малкото работещи обядват с не повече от един сандвич.

Да, така беше, но пропускаш да кажеш, че повечето от тия хора не доживяваха до пенсия.. ...как не мога да върна времето назад и да те накарм да поработиш десетина години в тоя комбинат...

raboteshtite ot kremikovtzi pochivaha po 2 sedmitzi na chernomorieto kakto i vcichki drugi bachkatori .komunisticheskite kopeleta po 2 mesetza izvun Bulgaria .italia ,frantzia ,ispania,i red drugi drugaryo komunist .stiga s bashta tupa propaganda ,a vsushtnost Kremikovtzi beshe nai- golyamoto bunishte postroeno nyakoga ot komundetata.

За много неща мога от сърце да кажа "Добре че не се случиха" и "Добре че се отървахме от него", е тоя тумор Кремиковци е едно от тях. Като става въпрос за харчене на държавна пара другарите не го мислят много, па за замърсявания да не говорим. Миналата седмица в САЩ гласуваха бюджет за инфраструктура за следващите 8 години. Ще отидат ли някакви пари от този бюджет за металургия - НЕ! Защо? Защото нормалните хора се насочват към производства свързанис високите технологии, няма нормална държава, която да трови населението си с такива заводи!

Така като гледам, "Кремиковци" е затънал след продажбата за един долар. Тогава дълговете прогресивно са се увеличи, обещанията на доларовия инвеститор не са се сбъднали, т.е. нито е платил дълговете, нито е направил инвестицията, ама е цапнал каквото е можал СРЕЩУ ЕДИН ДОЛАР, после грозника Митал и той направи същото. Иначе за това да имаш тежкометалургичен комбинат в близост до града, си прав. От екологична гледна точка добре, че го махнаха. То и без това вече металургия не ни трябва.

Че не може а се прави сериозна промишленост, без да си добиваш сам стомана алуминий, мед и т.н. Това че един завод е бил на загуба нищо не значи , важна е глобалната сметка. Точно това ни покзват в момента китайците.

Gugnelid

Принципно вярно, но все пак "добиваш стомана" малко глуповато звучи.

Тука се упражнявате в остроумие колко е лошо, че били построени заводи!? Що не се упражнявате върху какво е построено и колко хубаво и красиво е построено в последните 30 години? Само дето не може да се упражните върху това. А, скъпи умници, всички заводи отидоха в Азия. И там си работят. И си работят добре. Па вие тука рупайте и си обяснявайте пълни глупости.

Да бе чел повече - повече щеше да знаеш! А и индустриалният бум в Азия е за сметка на природата!

Тоя, па, бил чел? Какво си, чел, бе, безличен? Ти име нямаш, бил си чел. Трагедията е, че ни чете, ни разбирате. Само преповтаряте каквото ви зареждат в каратуните от медиите, папагали.

Постореното по време на соца е изключително грозно. Като започнем от уродливите бетонни кубчета, наречени панелки и стигнем до паметниците.

Символ на комунистическата идея! Другият е чинията на Бузлуджа! Смърт на комунизма - свобода за народа! Володя.

В днешно време металургични заводи за производство на стомана не се строят в цял свят.Просто инвестицията е огромна от порядъка на 20 милиарда.Ние сме имали такъв готов който е нарязан от разни мутрички.Митал е една от най силните фирми и имат заводи в Чехия, Румъния...в Чехия също се внася руда но там заводът работи.За мен грешката е че се строи подобен гигант не близо до черноморските пристанища където пристига рудата а до на бай Тошо пасищата на които е пасал говедата.Подобен завод трябваше да е в Девня но тъпите комунисти са се ръководили от местен патриотизъм.

Всъщност поправка.Заводът в Острава (Чехия) вече се казва Либърти стийл и е продаден от Митал през 2018-а.

Много промишлени отрасли трябва да са в трите черноморски области, но шопът тегли всичко към пропастта. Така е от 143 години.

не е 'шопът'. София се напълни с морски и не само диалекти. между другото, по Черноморието има повече мутри и бетон, от колкото в Софийското поле...

Боко и компания го нарязаха за скрап, проклети да сте, проклети, проклети навеки!!!

Много добра и обективна статия!

Кремиковци поляризира, но е факт, че за своето съществуване е заработил сумарно с мултикплилаторен ефект повече, отколкото осчетоводените задължения. Факт е и че продължи да се разграбва много след поставяването му в състояние на командно дишане. (По време на голямата истерия около приватизацията и дълговете към БДЖ със абсолютна сигурност знам, че големите тогава тиражирани дългове се равняват на седмичния оборот, който Кремиковци генерира към БДЖ по това време. Да, за съжаление, всяка тежка индустрия има изключително негативен отпечатък върху околната среда, но някак си не можем без нея. И последно, никъде не видях в статията да се споменава, че Кремиковци не беше само в София…

като го спряха, положението в София не се промени много. Както се оказа, горят отпадъци - при това не само мангалите. Освен това, не знам как точно Кремиковци са виновни за прахта и газовете - ама около по-големите 'артерии'. Иначе не са виновни.

Не е било изобщо да бъде рентабилен комбинатът. Предназначението му е съвсем друго - чрез него някъде в Урал е построен модерен металургичен комбинат със западно оборудване, недостъпно за съветските търговци поради ембарго. България беше удобен трамплин за прескачане на това ембарго. А това,че съсипа Софийското поле е от престараване и за камуфлаж пред запада.

хех, ти изкара тогавашното ЦРУ като сегашното.. меки китки, един преврат не могат като хората.

68 години тъпаци! Научете се да смятате, а пък после поучавайте!

Авторката е враждебно настроена спрямо математиката.

До степен, математиката сама да я отбягва...

и с голямо находище на барит(бариев сулфат). Още през 30-те. германците правят проучване и заявяват, че находището край Кремиковци е само с минераложко значение, а не с промишлено! Да не забравяме, че хората обявили се срещу строежа на комбината са били пращани в затвора, като национални предатели и врагове на народа! Кремиковци работи изцяло с руска руда, по руски технологии(с 30-40 % ефективност) и тотално замърсява района около себе си! Река Искър е тотално замърсена и е мъртва до устието си! Кремиковци реално работи на загуба и строежът му е бил безсмислен! В пресата го изкарват, че работи на "печалба", защото загубите му се поемат от предприятията свързани с него! Шлаката му се оказва богата на злато и сребро и други ценни елементи, но държавата я използва при изграждането на пътища. Японското предложение за утилизация на шлаката е пренебрегнато!

Забелязахме ли как ми изтриха коментара за приватизацията на Кремиковци като сравнително успешна и как дълговете падат до 250 милиона през 2004 г, блокиране на сметките от правителството на Царвула и последвалата продажба на Митал, а после с 600 милионен кредит в евро при червените на Станишев и дълга става 1.6 милиарда и с фалит прехвърлят дълга към държавата. После Костов бил виновен

Костофф проправи пътя.

"Заводът дава хляб на 35 000 души"!!! Къде е загубата? А не беше само Кремиковци. През онези 45 години 9000000 българи се хранеха, обличаха, топлеха, задоволяваха образователните, културни, здравни нужди, благодарение на огромните средства, които идваха от Съветския съюз, задето бяхме в буферната му зона. Всички начини за усвояване на тези средства бяха икономически изгодни! Сега, когато Русия няма нужда от буферна зона /тя сама може да се справи с всеки евентуален враг/, ние сме в задния двор на Европа и не произвеждаме нищо нито на загуба, нито на печалба и в България не могат да се изхранват повече от 5000000 души, даже и като най-бедните в Европа!

Това противоречи на новата Партийна Линия - линията на Демократическата Партия на САЩ.

Осъзнаваш ли какво си написал??? Как е възможно да има такива заблудени хора!?

имало една улица Път към комунизма" - свършала е на входа на Централните софийски гробища(в. кв. "Орландовци"). Гадно, а? Или е пророческо?!

Комшията едно време отиде да работи кат комсомолец в КРЕМИКОВЦИ на пещите. Обаче станало няква авария и пред него работници били заляти с течен метал Оттогазе комшията се побърка, върнаха го дават му пенсия щото е луд и нищо не може да работи. Постоянно пише проекти за нова КОНСТИТУЦИЯ на България на една стара пишеща машина- просто денонощно. И въри из центъра и де кого срещне му дава по една КОНСТИТУЦИЯ Иначе съм го питал на майтап - желязо-въглеродната диаграма там със сичките му аустенити ферити и ликвации я знае кат факир кое кога кристализира Ама централния компютър го няма

няма завод - няма аварии.. другарю...

Седерастката напаст ограби цяла България и то с все едни и същи глупости - уж всичко било на загуба. Ама не се спряха да крадат. Как пък в цяла Европа има стомано-леярни, ама само в България била на загуба? Няма по-крадливо племе от седерасткото.

Зове те сайтът на На народното събрание. Там са качени стенограмите от заседанията. Която и стенограма да отвориш от преди 10-и ноември, ще прочетеш за тоталния погром в абсолютно всички отрасли. Даже не са ти необходими разсекретените протоколи от пленумите и съвещанията на Политбюро, защото в Параламента, освен върхушката, са се изказвали и депутатите, които са обикаляли по обектите и са се срещало редовно с гражданите, които са им се оплаквали.

Глупости на търкалета. Я дай да ги видим тия протоколи, ве седераст лъжлив? Погрома почна по времето на седерастката чума - най-голямото бедствие в българската история.

Протоколите са в сайта на Държавна агенция “Архиви”. За ДС - страницата на Комисията по досиетата, която е съставила над 50 сборника с документи на различна тематика. За съжаление сборникът “ДС и българската икономика (1944-1989)” в момента го няма в електронен вариант и се наложи да си го купя. За трагичното финансово положение на България научаваме и от 5-те тома с документи на БНБ, качени на техния сайт. Лъжливите ти опорки на ниво квартална кръчма, могат да минат само там. Мен не можеш да ме впечатлиш.

Ясно. Имало едни протоколи, ама ги няма. Глупостите на оня побърканяк Едвин Сугарев, дето те впечатляват. Няма по-лъжлива сган от седерастката - съсипа България и прогони 2 милиона българи в чужбина.

Как да ги няма, като са на сайта. И не ги е писал Сугарев. Бягай в квартална кръчма при себеподобните.

На “сайта са”, ама ти не знаеш къде. Ей сега ще хукна да търся седерасткия вятър, който ти не можеш да покажеш, ама искаш да ти повярвам, че е там. Няма по-лъжлива паплач от седерастката

Това, че си чукча и не можеш да се оправиш със сайт с въжмоно най-семплия дизайн, си е твой проблем.

Еми, ти ако можеше - досега да беше дал линк, ве папуас. :) Ае, бегай да ядеш банани и да скачал като маймуна на площада. Няма по-голямо бедствие ит седерастката чума.

Аха, да ти дам 500 линка към всеки един разсекретен протокол. Ей сега веднага. Просто си неграмотен чукча, но както казах, не е мой проблем. Айде бягай в кварталната кръчма, че само там има умници като тебе, които смятат, че ей така от нищото само за няколко месеца България може да рухне и да изпадне в неплатежоспособност през 90-та. Червените чугуни, когато и да ви повози Пиночет на хеликоптер, все ще е късно.

Аха, това ти е болката, а хитлеркапут. На Пиночет си почитател, ам? След 30 години крадене на това, дето го нямало - не можеш да дадеш един линк. Няма по-лъжлива сган от седерастката.

Който се погрижил по този начин за червените чугуни, автоматично става лпбимец на всеки един нормален човек. Не съм казал, че е нямало, чукча. Дори не можеш да четеш. Казах, че всичко е било тотален погром като недоразумението Кремиковци, а финансовата страна на нещата е описана много добре в докладите на председателя на БНБ Васил Коларов. Ама какво да ти обяснявам. За теб България е фалирала ей така изведнъж няколко месеца след падането на правешкия селянин. От червен чугун мозък не чакай.

Хитлеркапут, колкото и синя боя да слагаш на лъжливия си седерастки гъз - кафявото все прозира отдолу. Няма по-лъжлива сган от седерастката.

Ха, дойдохме си на думата. Синя боя.. След ненадейния фалит на дъжавата ей така от въздуха това ви е другата гениална мисъл на червените чугуни - че има откъде да се пръкнат демократи, които да не са пребоядисани. От червен чугун мозък е като от умрял писмо.

Човекът на който трябва да "благодарим" за кремиковци се казва Йордан Йовчев -академик личен приятел на Георги Димитров. шеф на комитета по геология.

Да се чете “Български”

Колкото Кремиковци е рожба на тогавашните Бъхарски управници, толкова и на СИВ! Нищо не можеше да се направи без одобрението на Москва! Един показателен пример- някъде към края на 60-те, началото на 70-те ( не ми се търси в нета за точния период) в Пловдив, съвместно с френската фирма, започва производство на коли ( Булгаррено). Казват, че колите са били много качествени. Производството трае няколко месеца и по заповед на Москва е спряно!

ама друг път. Опитали са се да ги продават във френската зона на влияние, нещо, което им е било изрично забранено още на договорен етап. Затова Рено си вдигат чукалата от България и отиват в Румъния. В Москва само си пият водката, люпят семки, гледат панаир и пускат от време на време някой присмех из пресата

Преди да коментираш първо се образовай. Точно защото нашето Рено се е оказало силна конкуренция на руските консерви , по заповед от Москва е спряно производството на Булгаррено

Булгаралпин - пак модел на Рено! През 80-те, три от петте автоматизирани поточни линии в "Ситроен" са били български!

На мен не ми стана ясно какво се е случило с Митал??? Нали е платил за Кремиковси много пари, но какво точно е купил - активи, пасиви...??? Казват, че Митал е взел заем за да инвестира в Кремиковци, но какво се е случило после - не става ясно. Та нали Митал е вероятно най-големия световен производител на стомана, няма как да не е на ясно какво купува. Негов завод и сега си работи в Белгия, а вероятно и други по света. Другото неясно е какво е станало след това и какво става сега? Не са ли преструктурирали производството? Например в България и без това се внасят много стари коли, има материал за претопяване. Нямаше ли някакъв вариант за запазване на поне някаква част от предприятието която да произвежда нещо? Или дори ако е решено да се унищожи изцяло, то пак може да е добро решение като се нареже за скрап и се претопи примерно в Перник. След това тези площи могат да се ползват примерно за слънчева ел.централа. Ако просто стои и се охранява, то е като да охраняваш старата си ръждясала кола. Не я ползваш, ама хвърляш усилия без никаква полза.

Преработва скрап Няма нужда от други мощности Този завод, поне за времето си е изграден с някаква идея Близо до мините с въглища, от които се е произвеждал кокс за пещите

Кокс от кафяви въглища???

Още един, дето не познава южните склонове на Стара Планина, северно от Софийската котловина. Въглищата в тази зона са с великолепно качество и на малка дълбочина. Нямам идея защо не се разработват.

Кремиковци беше купено от Прамод Митал, а големите и успешни заводи по света принадлежат и се управляват от неговия брат Лакшми Митал.Но разликите между двамата братя са повече от приликите.

Една от многото изцепки, спомогнали за загробването на държавата. Имало е опити за разубеждаване на Живков да не се строи, но глас в пустиня. Предложено му е да няма производство на стомана, а само обработка на готова такава, но си е държал на своето за пълен обем дейност. Ще спомена и другото недоразумение, на име Стомана-Перник. Председателят на Комитета за планиране Станиш Бонев описва в книгата си как през 1958 г. , на 28 години, е започнал там като икономист. Себестойността на произведената там стомана е била 2.5 по-висока от тази на Круп. "За каква конкурентноспособност може да става дума?", пита той. Отделно е имало нужда от специалисти с подспециалности в металургията, които към онзи момент дори не сме ги чували. Екипите съветски металурзи, пратени там, се занимават повече с отсраняване на аварии, отколкото с обучение, а политиката на завода за стимулиране на персонала не се простира отвъд политическа агитация. Правят се непрестанни промени в администрацията, а само през първата му година са сменени 7 директори. После, с появата на Кремиковци започва едно огромно текучество на кадри, които използват завода за трамплин към новия комбинат. Бъдете сигурни, че тая порнография е била във всички отрасли.

Голяма част от съветските специалисти бяха в България на екскурзия, хора на съветската номенклатура. На 6-7 души имаше по един агент от КГБ. Когато доказах пропуски и грешки на тези "специалисти", ощетяващи България, бях обявен за "саботьор на социализма", саботиращ пуска на оборудването. Спряха ми дисертацията, оставиха ме в една гарсониера, не можех да ходя на курс по английски като другите, не ме пускаха да отида дори в СССР и т.н.

Ясно е че БКП са имали нужда от такъв проект за да усмирят селяните, БЗНС ,...след като им взимат земите. ОТ 1944-45 до 1956 са само 5-10 г. Видяли са бунта в Унгария 1956та, и са търсили начин да останат на власт. КПСС са им помагали. Това е същия подход който Боко е научил от Тошо и сега строи пътища и захранва електорат. Както тогава, така и сега, управляващата партия си създава олигархия и държи масите в нищета.

държава без собствена стоманолеярна и рафинерия. Ако искаш металообработване ти трябва материал. Иначе кораби, кранове, стругове, фрези, автомобили ... Германия си има Рурската област, Франция - Елзас и Лотарингия, куп леярни има в Щатите. Вярно днес нещата са различни но 70-те тази логика абсолютно беше в сила.

Работил съм там, броят на работниците беше 3 пъти по-голям от необходимия Някои говореха, че трябва да им плащат заплата само заради мръсотията която дишат и търпят. Квалификацията - никаква! Главен механик на производство - със средно образование!)

а далак...

Кремиковци е паметник на комунистическата дебилщина и некадърност.Идете и го вижте сега-мащабите са огромни,всичко е изоставено,празни халета.имаше митница София нещо си.Дупки,ръждясали железа,огромни корпуси,изоставени разни машини.Кремиковци напълни София със селяни от околните села които взеха жилища за без пари и пенсии по 1000 -1200 лева сегашни.За сведение професор от университета взема около 600лв пенсия.За съжаление говедото което го измъти умря и не можахме да го натикаме в затвора.Тази част на София наклона е полегат и е идеално за застрояване,планината не е като Витоша.Уви има пласт почва с дебелина от около 3м който е замърсен с тежки метали и загубен за нас и за поколенията .Вследствие на работата на Кремиковци.Правих анализ на подпочвената вода от Челопечене (на няколко километра от Кремиковци) през 1990 и 2020г.Във водата има купища олово и манган.Напълно негодна за пиене.Разликата между 1990 и 2020 беше малка.никакво подобрение.Тези построили този завод трябваше да идат в затвора до края на живота им но уви България не смаза главата на червената върхушка а ги остави да си веят байрака спокойно.дори и сега е така.

Кремиковци беше "Голяма лампа, ама без газ". Огромен металургичен комбинат, обаче със слабо и некачествено находище и без пристанище. Такова нещо няма как да съществува. Важното е , че бяха потрошеи милиарди народна пара и десетилетия захранваше въздуха на София с тежки метали. Оловото, Арсена и другите добавки още са в почвата на София и Софийското поле.

Направо да се чудиш , как в Япония са с внос на 98% от суровините , но произвеждат .

Не е вярно! По времето на соца всичко беше екологично чисто! :D

Много от нещата по-горе са истина, но не пълна. Залежите на желязо не са открити 1953г, а много по-рано. Още преди ВСВ немски геолози са обледвали находището, но заключението им е било - нерентабилен добив. След 1944 съветски геолози правят същото заключение и губят интерес. В един момент обаче, положението на НРБ в международно положение е такова, че остава извън строгото ембарго спрямо Съветския съюз. Така има възможност България да закупува западно оборудване, което пряко не може да бъде доставяно в СССР. Такава възможност не е за изпускане и България се насърчава да започне строителството на Кремиковкия комбинат. Естествено, руснаците обещават оборудване, технологии и всячески съдействат при изграждането на комбината със специалисти, документация и прочие. Бях трудовак в поделението в Сеславци (между Сеславци и Бухово), което тогава беше най голямото в страната - над 5000 души. Това беше основен източник на работна ръка в строителството. Още помня как от радост подскачаше един от главните инженери когато от влаковите композиции разтоварваха италианско оборудване за един от цеховете. Само че, радостта му трая само няколко дни - след протокола от Булгарконтрол същото оборудване беше натоварено обратно и пое на североизток. След известнавреме дойде истинското оборудване - втора употреба от Съветския съюз.

Както се казва, крушата си имала опашка.

Приз 1963 година бях курсант в София и бяхме на бригада в Кремиковци.Дойде една група да оглежда завода.Асистентът,който ни водеше отиде при групата и после ни разказа,че единият човек е главният металург на "Круп",който е казал,че рудата е с голямо съдържание на сяра ,за чието пържене е необходимо да се построи още един такъв завод.Той предложил 3 решения:1-да се спре строителството и да се изостави всичко,2 да се семонтира построено то и да се построи нов завод до морето/ще има нужда от внос на руда/ и 3 да се построи заводът и да работи на загуба.Комунистите избраха третият вариант.

това, че са идвали хора от круп не го знаех.

Когато неграмотни хора си помислят че може да надхитрят физиката и химията имаме резултат - бездънната каца Кремиковци, жалко че съществува толкова много време.Рудата носена от пристанището често е изсипвана в крайпътните канавки., хиляди отровени и осакатени заради старата технология за производство, да правели сме желязо но на каква цена.

68 години са!

Това е истината за соца - работещи на загуба предприятия , въпреки евтиния труд и ресурси от ссср

Това са измислените опорки на уж демократите. Които освен реституцията друго нищо не направиха.

Щом тези предприятия са изградени и работят със средства от СССР, не могат да носят загуба! Това е като сега се перат пари, да се говори за загуби на перача!

Май при Иван Костов го разкостиха и продадоха за един пробит долар.

Не бе боклуко, продаде го за 680 милиона лева или 340 милиона евро + 1 долар

Много се радвам за Кремиковци, но доста време мина, докато спря да функционира. Такава гавра с природата, но комуниста само разруха сее навсякъде. За това е и израза "единствения добър комунист е този на 2м под земята". Пожелавам на всички русофили и комуняги бърза и болезнена смърт... по възможност преди 14.11.21. Айде сган долна, марш на оня свят!!!

Заводът на Аурубис също не е на пристанище и не работи с български суровини, пък е най-печелившото предприятие в България. Сигурно причините са другаде. Като започнем от 35000те хиляди работника...

Аурубис рабти само с български суровини копани в района на предприятието и се занимава с цветни ценни метали, а не желязо. Пак тъп червен лъжец.

От младежкото БСП дето се БНТ в момента пропускат една дребна подробност. Статията е написана въз основа на документите оставени от БКП.

Първият завод в света за стомана без пристанище, и още куп рекорди. Дир-а надъхва електората набор 50.

да бе..Урал да не би да е на море..идиот..

Абе, демагог. В Урал да всички заводи има райони, или поне имаше, защото взе да свършва, богати на желязна руда и не се налага да има пристанище.

Тези маргинали, които пишат против "Кремиковци", пишат и срещу АЕЦ"Козлодуй" и срещу "Арсенал" и така нататък. Това са дебили, които понятие си нямат от индустриализацията на следвоенна България. "Кремиковци" даваше 15% от брутния вътрешен продукт на НР България, която заемаше 27-мо място сред развитите страни. И това съвсем не е за сметка на селското стопанство: 1.2 милиарда долара годишно от износ на тютюн и изделия от него, второ място в Европа по износ на домати (след Италия), грозде, пшеница, консерви. Къде сме сега,а глупаци?

Защо тогава документите на българската комунистическа партия казват същото? Сигурно и любимите ти комунисти са лъгали в собствените си документи само и само за да оправдаят след толкова години пропагандата на такива като тебе.

Пълни глупости. Кремиковци никога не е бил на печалба. Караха руда от другия край на света и цяла София му дишаше гадостите. Индустрия не сме имали никога. Нискокачествено и неефективно производство. Изнасяхме чушки, домати и консерви за стотинки. Комунистическите цървули, които не могат да разделят сеното на две магарета, избиха и изгониха интелигенцията. И до днес положението не се е променило много.

Ама сега дишаме пушека на прекрасния италиански боклук и квичим от щастие..

Ати знаеш ли какво е сено и можеш ли да го разделиш на 2?

Абе, боклук недоклатен, в момента изнасяме продукция а 30 милиарда евро. Той тръгнал да се хвали с домати. Ами сега сме производител номер едно в Европа на велосипеди примерно. Та сега правиме 7 пъти по-голям БВП от любимият ти Соц.

Опитай се да проумееш това, което ще ти напиша сега: например, през 1971 година едно заводско "Пежо" струваше 2000 долара. Сега струва 30000$. Какво ми сравняваш БВП (брутен вътрешен продукт) в днешни цени, с БВП в цени от преди 50 години!? Умножи тогавашния БВП по 15 и тогава сравнявай - така ще стигнеш до 27-мо място в света и ще разбереш, може би, за какво става дума..

Абсолютно е било за сметка на селското стопанство. То е набутано в трета глуха поради болните амбиции за превръщане на България в индустриален гигант. Още през 60-те площите за зърнени култури са намалени от 18 до малко под 13 милиона декара. В комбинация със слабата механизация, неефективното торене и напояване както и огромните загуби при събирането на реколтата, започваме да внасяме пшеница - 70 хил. тона от Канада и 100 хил. тона от СССР (1963 г.). През 1980 г. при планирани 88 хил. тона картофи са произведени 24 хил. тона. След 1985 г. вносът на всякаква продукция, месо и мляко достига половин милиард долара годишно. На финала на соца разполагаме с 34 000 трактора при нужни 10 пъти повече, без дори да споменаваме каква част от тях са били технически годни.

Да ви таковам майката тъпънари такива..Не сте работи там...изобщо си нямате понятие за производството..а само плямпате.. В Германия да не би да използват само местни суровини..или в Австрия..тя пък сигурно е на "море"..

Аз бях там и знам, че за всеки лев разходи се получаваше 96 стотинки приходи. Това е 4% загуба! Кремиковци никога не е бил на печалба!

Карай бе, сега нямаме Кремиковци, но пък имаме - чалга, гей паради, мюсюлмански партии в парламента, банани ЦЕЛОГОДИШНО, 1 000 000 циганина които хрантутим за да мародерстват по цялата държава.

Ей ги на. Големите "постижения" на комунизма.

Колко радост от унищожението а България !!!

Проблемът е в това, че тогава, както и сега бегето се е управлявашо от марионетки! Кукурузникът Хрушчов тогава казва на Тошо- няма да се излагаме и да строим самовари, ще построим комбинат! Но даже и така да е това не прави комбината губещ! Защо няма и дума за борчето Павлов, дето беше назначен от ПАРТИЯТА на входа и изхода на комбината и го изтръска като брашнян чувал? Япония е една от най-бедните държави по отношение на ресурси, но това не я прави икономичеси независима държава! Сигурно това е защото там не са вилняли костовци, симеоновци, лукановци, станишевци, догановци и прости, неграмотни мутри!

Някога, преди много години, хората в България са се занимавали със сериозни неща - индустрия, наука, строежи. В наши дни са останали само гюбеци, джендъри и лапане на грантове от нпо и ес за плоска пропаганда. Не ви ли е срам? Не са ли ви разквали бабите и дядовците как са строили съвременна България, върху чийто руини и днес живеете?

Преди много време. Преди 44.

Нито ден не е работил на печалба, но пък какво крадене е ставало...

ZHALKI ROBI NA KOMMUNIZMA Bolshevishkia obekt Kremikovzi beshe edna gnusna idea da vi zarobiat i prevarnat v nishtozhestva

С очите си съм виждал анализа на немски специалист за изследване на залежите (правено е около 1940-1941). Най-отпред с големи червени букви по диагонал пише "NЕIN!" и кратка бележка закачена с кламер - че находището е нерентабилно за разработка.

Е, кой си ти бе, сигорно си вече над 100,и как така видя тези документи?

Е, кой си ти бе, сигорно си вече над 100,и как така видя тези документи?

Ти сериозно ли питаш? Частен архив? На човек който го е интересувала темата дълги години преди да се родя? Не съм написал че съм видял доклада през 1940-1941, а че тогава е правен. Сипи си едно голямо и не се занимавай с неща които очевидно те затрудняват - например мисленето...

Диващините на комунистическите простаци бяха безкрайни. Те продължават и до днес и ще продължават до пълното унищожение и ограбване на тази бедна и нещастна страна.

Да, то на вас капиталистическите крадци и некадърници още 100г ще са ви виновни комунистите

Az kazo trodovak sluzhihme togava 29 mesezi. No stroihme Kremikovzi i spehme vav edni obori na krabi i po nas hodeha plahovete. Slet ovolnenieto ostanah tam na rabota kazo lear - 26 godini i me napraviha 4len na BKP. Imam snimki sas Drogaria. Zhivkov

Ясно е че не си това кото си описал а си под 30 годилен тапак който не е помирисвал казарна и компютърна грамотност