11.5% от българите затлъстели, в ЕС повече

11,5% от хората над 15 г. в България страдат от затлъстяване. 11,3% от мъжете и 11,6% от жените са затлъстели, сочи проучване на Дейли Мейл, цитирано от БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - 11.5% от българите затлъстели, в ЕС повече | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ало Дира! Как така сме на второ място след румънците, като те са с 7,9%, а ние с 12,4 %?!Нещо май пак сте се объркали. И тук мамалигарите са пред нас - ферщеен?

Ха-ха, вярно, и никой не го забеляза толкова време. Тъкмо се чудех, че дебел румънец не съм виждал, да не говорим за румънките.

Процента на затлъстяването на населението е в пряка връзка със дохода на глава от населението. Затлъстяването у нас е най-ниско в сравнение с другите страни от ЕС, тъй като сме на последно място по доход на глава от населението, тоест при нас има недохранване.

нищо чудно. това е резултат от индустриалното отглеждане на население, или ако щете електорат. звучи цинично, но си е така. няма ли вече открита и някоя агенция, която, както и при банките и другите финансии да оценява и храните? повечето от които са на ниво боклук. junk food.

хаха...беднотията има и добри страни...:))

то причината е една мързел ! изгаряш по малко калории от колкото приемаш .

ПЪВА ПРИЧИНА ЗА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО Е ЛИПСАТА НА ВОЛЯ,НЕСПОСОБНОСТА ДА СЕ МИСЛИ И ЛИПСАТА НА ЖЕЛАНИЕ ДА СИ ЗДРАВ И ДА ИЗГЛЕЖДАШ ДОБРЕ.ВТОРО СА БОКЛУЧИВИТЕ ХРАНИ В ЦЯЛА ЕВРОПА.САМО ТЕЗИ НА ВЛАСТ СА СНАБДЯВАНИ С КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ.ИЗБЯГВАИТЕ МЕСОТИ ОТ ГОЛЯМИТЕ ВЕРИГИ,ТО Е ДОСТА СТАРО,НЕ ПИТЕ ГАЗИРАНО,ИЗБЯГВАИТЕ ЗАХАР,СПОРТУВАИТЕ 2-3 ПЪТИ СЕДМИЧНО.ПИТЕ ЧАИ ОТ БИЛКИ ЛИЧНО НАБРАНИ И ЩЕ ИЗГЛЕЖДАТЕ ДОБРЕ И ТАКА И ЩЕ СЕ ЧУСТВАТЕ.

Както и да се оправдаваме за това защо сме дебели било стрес ,гмо,некачествени храни и тн. истината е една тъпчеме се като за последно направо не ядеме а се гушиме.

от хората с ниски доходи, защото купуват каквото могат да си позволят. И другата част са депутатите, които само в парламента ходят пеш.

Кво да прай народеца бе, запасява се! Няма вяра на управниците ,че утре пак ще има какво да яде и лапа като за последно! 4 години карахме на постна пица,сега и туртата се не види!

АМИ КАТО ЧРЕЗ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ОТ МАГАЗИНИ ЯДЕМ НЕКАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ ТАКА Е ЧУЙТЕ ВЗИМАМЕ МИЛИАРДИ ЗАЕМИ А ДА СТЕ ЧУЛИ ДА НАПРАВЯТ ПОНЕ ЕДНО БЪЛГАРСКО ПРЕДПРИЯТИЕ - ПЕРКАТ С АНТИБИОТИЦИ НАВЪН ВСИЧКО И ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМЕ ЗАЩО НА ДЕЦАТА ВЕЧЕ НЕ ДЕЙСТВА АНТИБИОТИК - ДОКАРАХА НИ И ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ КУЛТУРИ ДА САДИМ Е ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ЧЕСТИТО ЕВРОПЕИСКИ БЪЛГАРИ

Това е единственото вярно обяснение. Дори да се върнем на село трябва да търсим семена на стари, естествени видове култури.

Затлъстяването не е резултат само от консумация на некачествена храна. В основата му лежат стресът, напрежението и умората.

Е, сега при тези данни - увеличение на пенсиите- дудук!!!? За кво да ни увеличават - да дебелеем??!

А дано ми позатлъстее и понадебели у...!!

.....Затлъстява се от преяждане с некачествени храни...при хубава храна и повече танци..Повече "Диви" танци по празниците се отслабва...Наздраве

Два фактора играят тук: 1. Некачествена храна. Животните се хранят и инжектират за да надават, а после тези вещества достигат и до нас. Не е случаен фактът, че повечето деца са с гигантски размери спрямо тези от преди 20-30 г., което няма как да е по естествени причини - еволюцията е порядъци по-бавна. 2. Обездвижване. За него най-голяма вина имат компютрите. Не стига, че децата ги държат затворени цял ден в училището (а ние цял ден бяхме по улиците и тичахме), а като се приберат сядат веднага на компютъра и стоят обездвижени с часове.

Уяде се този Народ ей глофат , дебелеят а им били малко парите . Що не вземете да дигнете още малко храните а и парното и водата Драги Управляващи . То и хлабец и бобец да се сда се яде само се напълнява не е като с риба тон !

Защо произвеждат храни с трансмазнини и други ?

Единствения начен да не напълняваш, това е количество храна да е равно на енергия, която ще изхарчите после. Било то разходка от работа пеша до вкъщи или фитнес зала, плуването. Храната трябва да се избира внимателно- има начин, нищо че е трудно- кой каза, че ще е лесно? Ние сме това, с което се храним, а тялото ни трябва да се третира като храм- нима в храма разхвърляте боклуци? Единственото спасение в наше време, е начин да се храним по възможност правилно и да спортуваме, прививайки този начин на живот на нашите деца, защото боклуци, с което се хранят, не се изхвърлят от организма- те се натрупват вътре, предизвиквайки болести накрая- това са концерогени, които не са като излишното от организма витамин С или магнезий се изхвърлят с урината.

Затлъстяването на Българите в София е много масово явление в последните години. Абсурд е да е 11%, много повече е. Трудно е да видиш 40-50 годишен мъж или жена с нормално тегло.

Има разлика между наднормено тегло и затлъстяване.

Сагласна сам. Това не са реални цифри - затлъстелите са много повеке. Клишето, че народа нема прублеми - е тотално збъркано.

и слонът и носорогът и хипопотамът и биволът са вегетарианци и ядат само тогова когато има какво да яат, но са с огромни тела, търбуси и задници. Това според тези "изследователи" означава ли че са затлъстели? Ами тези от жителите на Африка, като децата от Сомалия например и не само те, на които коремите и телата са подути от глад и те ли са затлъстели? Ами как сега днешното поколение няма да не е с наднормено тегло, което е много, много различно от затлъстяването, когато няма храна която да консумираме и да не е натъпкана с ГМО и разни "подобрители" чрез които се изменя и метаболизма на телата на децата и тяхното ДНК?!

Освен това хората в днешно време ядат всеки път като за последно, понеже не знаят кога отново ще могат да си позволят този лукс! Храната в днешно време е лукс, редом с лимузините, яхтите и самолетите.

Храната в днешно време е пълна помия дори и да я има.

да обясни...от стреса в който живеем променя ли се функционирането на жлезите с вътрешна секреция?+боклуците които ядем до какво води? Ами работа по 10 часа в офис?

В България затлъстяването е 1%, ама отдавам грешката ви на това, че изследването е от 2012 г. Единия процент включва в себе си Фидосова, Павлова и нашето слънце- Боцето. Всичко друго е подпухнало- от глад, не бъркайте!

немало дебели ли ? хайде стига глупости малко ги помня шишкавите лелички като галеони особено като се натоварят да ходят да пазаруват на пазара Кирков.А гледката на волга или москвич наклонени на една страна щото водачът е 150 кила по джапанки и бански е просто незабравима.За това си купуваха ситроени с хидравлика та дано окачването малко от малко компенсира кренът на талигата.

humfry

Преди няколко седмици някаква английска царска особа беше казала, че бедните гладували, защото не знаели да готвят. По-късно се беше извинила. Има обаче едни факти, които никой не може да отрече. Отваряте сайта "Изгубената България" и гледате снимки на обществото през времето на комунизма. Няма да видите дебели и тюфлеци. Всъщност, хората изглеждат коренно различно, телосложенията са съвсем в норма. Не знам дали днешното е в следствие на демократично-капиталистическите консуматорски методи на хранене и храни, на налаганите култура и ценности или на това, че българина е най-бедния човек в ЕС. Помислете, докато хапвате!

Когато няма пари за храна се яде лошо. Освен това европеиските стандарти са направени под натиск на фирмите, които произвеждат храни, които имат сметка да продават повече и слагат повече сладко и вещества, които усилват вкуса. Така храната става като стимул по-силен от естественото съдържание и затова се яде повече, също като наркотик. При социализма тези добавки не се използваха, защото веществата не минаваха теста по българския стандарт. Сладкия вкус с рафинирана захар и газираните напитки със сироп от глюкоза имат същия ефект. Така че не е странно че хората са по-дебели и нездравословно дебели. Същото се забелязва и в Испания. Положението ще става по-тежко, защото фирмите се насочват към децата и храната която ядат по евр.стандарти е адиктивна. Нашите политици не правят нищо. Гласуват послушно в Брюксел. ЕО е добра само за богатите германци и за американците.

Хъмфри, Хъмфри... и в Сомалия са като фиданки, както бяхме ние при комунизма и главната причина е в липсата на храна, т.е. глас. С хляб и сол няма как да напълнееш...

Килограмите разделени на височината и резултатът на квадрат?! Хайде стига Ако някой тежи 100 килограма и това го разделите на 2 метра се получава 50.Умножено по 50 се получава индекс 2500.Тоест точно сто пъти над нормалното.Според тези изчисления ако някой е висок 2 метра то той би трябвало да тежи ....10 килограма. Тоя дето го е писал тва изчисление да не е попрекалил с уискито нещо?

humfry

кг : (височина/м^2) Сложил съм скоби, за да ти е по-ясно кое действие се извършва първо.

Индексът се изчислява като се раздели теглото на човек в килограми на височината му в метри, умножена на квадрат.

работата, "умници"?! На 18 години бях 98 кг., сега на 65 съм 112 кг и съм висок 194 см. Я ми сметнете колко трябва да тежа по вашите "изчисления" и елате да ви здрависам така, че ще се превиете от болка в дланите и ще ви прегърна от радост така, че ще ви ипукат всички кокали! И не мислете че може да ми избягате, защото все още мога да тичам с часове и по няколко километри!

Бате,трябва да си 94 кг:))) Височината минус сто,ма щом не ти тежат килограмите гледай си живота.

Време е да подгоним прасето, с една бутилка Дом Периньон.

Здравото тяло е и красиво тяло и обратно.

Когато бях младеж, жените ни нямаха равни по красота на телата. Сега младите момичета приличат на тюфледи.

Ядат като прасета, а после се оплакват, че им били ниски заплатите и пенсиите!

Прост очевидно си ти, пък и явно не си излизал в чужбина.

Надминават ги тези на които по религия е забранено да ядат прасета, та за това ядат като тях, покръстилите се мангали и събратята им, без изключение, но първенството държат янките и западняците от Западна Европа!!!

Ако излезеш малко от селския си двор и пообиколиш Западна Европа, ще видиш, че там народа масово спортува. За разлика от повечето българи, които все ще намерят извинение за това, че ги мързи да гледат, камо ли да се движат.

В България няма как да има такава статистика. Да речем в Швеция да, Англия да, ама в България няма как да се разсчита на цифрите. Как ги сметнаха тези проценти? Много дебели хора има и в България.

Интересно защо англосаксонците са най-големите дебелаци в света. А иначе най-здравословно и дълго живеят японците и корейците, там дебелите хора са много малко.

ами само погледнете консистенцията на т.н. "английска закуска" и отговорът е на лице. Кой е този, който ядейки подобни мазнотии и гадости още на закуска, който няма да е дебел?;)

Аз например. Обожавам английска закуска, и съм по-скоро слаба. Но има една малка подробност - започвам деня с много храна, а после постепенно я намалявам, докато на вечеря ям леко. А не обратното, както повечето хора в България - до обед на едно кафе, после някаква мазнотия за обяд, и на вечеря се наплюскват като за последно. Като се прибави и липсата на движение, и картинката е пълна.

Не живеят здравословно. Даже никак. Но имат най-развито и най-всеобхватно здравеопазване. Горе-долу, така е и в САЩ.

Малко е ГМО-то давайте повече гемео до 100%

Аз имам божествено тяло - като на Буда.

`Начи горе у кратуната нЕма никой. :)))

Питагоре от истински хляб не се дебелее справка нашите баби и дядовци - основната им храна е бил хляба. Дебелее се от гадните мазнини, фалшивия хляб и многото захари, както и от застоялия пред компютъра живот. Но да знаеш няма дебелак, който да не яде, като изключим заболелите. Като гледам как децата днес се тъпчат с чипсове, пръчици, кроасани, вафли, коли и всякакъв лъскав боклук, направо ми се реве. А вътре има и разни тъпотии, които децата събират и купуват пак, и пак.... И алчните гадове се гушат от боклуците си и ни пращат при другите гадове - фармацевтите. После идват третите - оръжейниците - и сме свършени. Това са трите световни мафии и нищо не може да ги спре да унищожат човечеството.

Ако 80% от българите са на хляб, няма как 11.5% да са затлъстели. Пйа да кажа за математиката. А относно другото, търсенето определя предлагането. Културата на хранене е нещо което трябв ада се учи първо вкъщи, после в училище. Просто не съм съгласен друг да ние виновен за неща за който трябва сами да си носим отговорност.

Хляба има много висок глюкогенен коефицент. Освен това смяната на сортовете жито, за да бъдат по-устойчиви и преработката с по-"съвършенни" машини, които дават по-финно зърно допълнително влошават нещата. Така че от хляб се затлъстява и от хляба сега се затлъстява повече, отколкото от хляба преди 30 години.

Така е, защото ни куца евро-атлантическия морал. Догодина да сме достигнали европейските "норми" и по този показател!

Ядеме стрес и затлъстяваме.

На авторите им куца смятането, не могат да преписват или все още не са изтрезняли от посрещането на Коледа...

В Буркина Фасо затлъстелите са 0%, има накъде да се отслабва оше.

да строим стени да копаем ровове да имаме градини да отглеждаме прасета и свини ако искаме да живеем добре и дълго!!

за останалите 90 процента няма никаква опасност от затлъстяване

Или числата са грешни или интерпретацията! Толкова противоречия открих, че няма на къде повече! Ако почна да ги изброявам. ..

Това е голяма простотия - мъж с 182 ръст и тегло 90 кг е с индекс 27.17 - наднормено тегло

Тая формула е за хора със средна физика, но за статистически цели е достатъчно добра. Ясно е, че един мускулест атлет тежи много повече от среден човек със същия ръст, но 90% от мъжете 182/90 кг ще си имат някакви тлъстинки от които биха се отървали с удоволствие. А в случая мерят тези с индекс над 30 - тежко затлъстяване. Там сигурно ще са практически 0 тези, дето не са дебели.

за Малта реалните проценти затлъстяване при жените са около 80%, лични наблюдения.:)

Същото и в Англия...особено жените..Такива свине..направо не е истина..На какво ли не се съм нагледала..А как се обличат...През декември с къси поли, голи..дебелите им розови крака с целулит, огромните кореми всичко се вижда...и пияни..Абе просто нямам думи да го опиша..Човек трябва да види тази гледка с очите си за да разбере..

Ами просто не им пука. Кой е казал, че през декември не трябва да се носи къса пола, или ако имаш целулит, трябва да го прикриваш? Това са мисли на комплексиран човек. Като не ти харесва, не гледай. Хората си живеят както им харесва, без да са обременени от това какво ще кажат другите.

не се плашете американската армия ще ни спаси целия свят :д

Затлъстяваме от вносните боклуци, който не знам защо са надписани като " храна". Кой си обработва храната с отрови за огромни добиви - това е необяснимо поведение на хомо сапиенса.... Да не споменаваме финансовите ни възможности / на 80 % от Българите/ които ядат главно хляб, за да се нахранят Имитиращите продукти ни променят генетично, защото организма не може да ги усвои

Много е лесно да се обвиняват "вносните боклуци", така по стар навик някой друг ни е виновен. Българинът има изключително ниска култура на хранене, комбинирана с патологична неприязън към спортуване.

даммм...приятно е да спортуваш с къщичка с басейн и тенис корт :))

българинът в момента яде както и всички останали живеещи в европа всевъзможни "хранителни продукти"произведени в лаборатории, наблъскани с глюкозен фруктозен сироп - за всички сладкиши и бонбони и консерванти и "подобрители"за всички меса и колбаси и т.нар. полуготови замразени продукти - жива отрова, която е изработена само за да възбужда апетита, да купуваш и още и още, не е само в бг, затова хората са с наднормено тегло и са болни- вярно е, че трябва и да се спортува, но на първо място е качествената храна, която даже и в музея липсва

Куца ти математиката. Хем затлъстяването е от вносни боклуци, хем 80% от българите не могат да си ги позволят и набиват само хляб. Не е лошо да вкарваме малко логика в разсъжденията. А иначе работата е ясна. За всичко са ни виновни другите. Ние за нищо не сме си виновни сами.

Добавките в храните, които са хормоните и антибиотици, увеличават раковите заболявания. Не ни променят. Това което води до затлястяване са захарите, усилващите вкуса вещества. Също така типа и преработката на зърното и по-финното брашно, което увеличава глюкогенният му коефицент. Всички тези фактори са променени приемайки сляпо европейските стандарти.

И цигани има доста затлъстели. А след празниците като видях, че хипермаркетите се опразниха откъм месо и алкохол ще има доста затлъстели скотове.

Че от къде българина има пари за месо и алкохол? При това безпаричие и бедност е нормално ние българите заедно с румънците да сме най-малко затлъстели.

Българинът няма пари за много неща, защото ги пръска за храна и алкохол. Повечето просещи по улиците пият и пушат, което си е сериозен разход.