Коментари - 100 лева ще ни струва трапезата по Великден | dnes.dir.bg
назад

100 лева ще ни струва трапезата по Великден

Голяма част от хората и тази година оставиха празничния пазар за Великденската трапеза за последния момент

Обратно в новината

Коментари - 100 лева ще ни струва трапезата по Великден | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

струва ми се нещо нередно в това по традиция да се яде агнешко месо! гледаш бяло ,красиво и съвсен безобидно създание като малко дете и да му прережеж гърлото!споерд мен може би трябва да се прекрати такъв варварски обичаи и да се замени със нещо по добро! дали яденето на агнешко месо ни прави по добри и по близо до бога се питам аз?

за някои 0 лева, защото си отидоха ..мъка, от този свят с пенсии от 47 лева, а по времето на Живков с пенсии от 150 лева,

никакви пари няма да давам,ще го карам като нормален делничен ден! вески ден е божи ден за нормалният и обикновен българин!това е масова психоза от която някои се облажват!ще се наслаждавам на хубавото време!

То трапезата не е всеки ден, но защо доплащам по з5 лв за пломба на дете 3 клас на преден зъб? Ами ортодонтското лечение? Една шина е ч00 лв.Ами сметките и издръжката на семейството? Аз съм пенсионер по болест, получих и заветните ч0 лв.Но бих искала да благодаря на мъжа ми, че ни храни , работи като вол и днес, иначе отиваме към просия...

Какво агнешко ... Има пържоли и кило сьомга , имам хубава селска наденица и тенджера с руска салата ... картофи, домати, краставици и ябълкова торта Останалото е ясно, но да припомня - вино, ракия, водка - Тодорофф, Сунгулраска, абсолют и столична , към 3-4 килограма грейпфрут за сок и няколко амстела да изтрезняване - към 200 лева само ... и ще се купува още, но това не е проблем. Блак Буша го изпихмие и няма да купуваме още ... стига...

А след Великден - колко? А ? Ало, икономистчетата, хайде изчислявайте...Или пак се ослушвате за посоката на вятъра? Тогава по-добре да питаме Емо Чолаков, той поне ще ни развесели, макар и на празен стомах! И на вас весели прлазници. И хвърляйте повечко вода в тоалетната. А, и си мийте после ръцете, че с тези плъзнали епидемии, грипове и токсо-плазмози...

ако се положат много майсторски усилия в кухнята. В събота си омесете козунаците вкъщи. От един пакет за шкембе си направете шкембе чорба. В неделя сутрин си пригответе от един пакет дроб сърма с много джоджен,пресни гъби и малко пресен лук, с добра заливка върху кърпата отгоре. Ще останат пари и за шоколадов заек и италиански шоколадови бонбони. С много пресен здравец на масата и хубаво червено вино, да не забравите молитвата в началото и песните накрая. Щастието не е в парите , наистина, а в това че Спасителят е винаги възкръснал и винаги е в нас самите.

Трапезата ще ни струва крайно различно.Според това,кой колко има за трапеза.Пазарът е фул на макс,избор-голям.Някой ще похарчи 100 лв.,друг-10,а трети 1000,напр. Глупава статия.

мНОГО ВЕРВАЩИ СТАНАХТИ.Окото ви се у агнишкуту и рикията. Полвината нимойти са прикръсти правилну а 90 процента ина молитва нимойти да кажити

всичко в пари? А колко струва настроението, смирението, успокоението, това да погалиш детето по главицата и да му прочетеш нещо от книжката? Ами семейното събиране, когато нашенци идат от цял свят да са под стрехата на родния дом поне за седмица и временно забравят за гурбета, причините и несгодите? Другото да оставим на съвестта на "търговците от храма", станали едни от "любимците" на Исус. Светли празници на всички и нека навсякъде замирише на козунаци, дроб-сарма и къкрещи яйца, подготвени за боядисване!

Ицата ако къкрят ши са изпочупят ве. ТВА ДА НЕ Е БОБ ЧИ ДА КЪКРИ

Светли празници и дроб сърма, агнешки бутчета и плешки. Не, мерси.

нали дадоха по 40 на най-закъсалите пенсионери дето 40 години са градили таз "държава"...значи още 60 трябва да им дадат за масата...

То повечето хора измерват празниците само по това колко ще изплюскат.

Я пак преизчисление, че днес хвърлих почти 60 лева само за кило кисело мляко, малко крема сирене, чедар, рибка (една от които пушена скумрия, 300 грама, нищо особено, другата - кило херинга) и малко шоколади и гумирани бонбони (не тип "мечета"). 100 лева не стигат до никъде. Виж, 200 за семейство по-може (но без чер хайвер и подобни благинки). Да живее селото ни, на тия, които го имаме. Иначе сме умрели!

На дебелян свинеевски, 100 не му стигат и да мезне... Да му мислят окрадените и продадените дебили, които чакат "сполуката" от боклуци като него и дружките му

заминаваме в чужбина. чао ви

Аз и жена ми работим в провинциален град , и след 8 години в чужбина се прибрахме. Не съжаляваме нито за миг ! Със събраните умения и опит от навън , тук средно изкарваме по 200 лв надник общо. Мога да кажа , че стандарта ми е много по-висок отколкото в чужбина , а сме си вкъщи ! 1оо лв. за Великден не са ни никакъв проблем !

И аз съм така братле ! Добре че на време се усетихме , че там нещата не са по различни от тук ! Наздраве и весело посрещане на празниците ! Да живее България !!!

Ти си добре , ама аз работя за 600 лв и едвам свързваме двата края . Къде е грешката ?

Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

аз работя за 900. Остават ми предостатъчно за почивка 2-3 пъти в годината. daily rate.

Аз ще похарча отново като всеки ден. 3 лв.

Махнете си интернета и ще имате за повече, и по-качествена храна.

някой ще похарчи 10 лв.,друг 10 000.......не знам кви идиоти смятат похарчените пари....средно аритметитично.

Ти си топ, топ, тъп, топ.

Добре де, някой може ли да ми обясни защо за Великден се коли агне? Какъв е замисъла? Само не ми обяснявайте, че това било жертвоприношение, защото жертвопрношенията са езически ритуал и нямат нищо общо с вярата в Исус Христос. Няма и логика. Да празнуваш нечий живот/възкресение с нечия смърт! В случая на бебета, защото агнето е бебе! Обичам Великден. За мен е празник, който утвърждава живота, не само с възкресението на Христос, но и с пробуждането на природата от зимния сън. Но отказвам да се съобразявам с "традиции", свързани с жестокост. Време е човечеството да еволюира и да приеме, че емпатията към всяко живо същество е в основата на хуманноста. Другото си е чисто лицемерие.

В християнската традиция Христос е представян като Божи агнец, а традиционното агне на Великден се свързва със смъртта на Исус, тъй като се принася в жертва в деня на Възкресението.

Джулия

До Агнето. Мерси за пояснението, но логика пак няма и не, това не е свързано с Християнството. Коленето на жертвени агнета датира в Стария завет, а не в Новия. Прочетете малко по въпроса и се осведомете. Тези т.нар. "традиции" са криворазбрано тълкуване на Християнската вяра и всъщност са обидни за Исус Христос. Има го в Библията: "Мразя съборите и празниците ви. Тамяна за мен е обида. Не тъпчете храмовете ми с трупове на умрели животни..." Това го пиша по памет. Но всеки, който се интересува може да го намери.

Това са мюсюлмански обичаи.

Браво много точно казано!Весели Празници ! И без месо се живее,но кога ще дойде Видов Ден и по-скоро го разберем!

Аз мога да живея без месо (пробвал съм го), но не искам. Най-любими са ми агнешките дреболии и свинската пържола с яко сланина, пилешкото е слаба работа - нещо като имитация на месо.

по същата причина когато на Гьоргьов ден също се коли агне.....ако няма поводи какво ще ги правим тия агнета. За Коледа колко прасета изквичават за последно:))

Вие с кокосови орехи ли се чукате на Великден, че не схванах възмущението Ви. Традициите са, за да се спазват, дори и от езически времена да идват, те ни държат,,, още.

Джулия

До Иванова. Ние не се чукаме за Великден с никакви яйца и това не ни прави нещастни, г-жо Иванова. Не ме учудва, че не схващате написаното от мен. Продължавайте да си тачите варварските обичаи, щом това ви "държи". В по-модерния свят хората празнуват Великден без да се "чукат" и без ударното колене на агнета. Да Ви е сладко чукането.

За да изпита вярата на Моисей Бог е поискал жертва от него и той е бил готов да убие сина си но в последния момент Бог е изпратил едно вързано агне за един храст и Моисей него е принесал в жертва.Мисля че от там идва традицията

Джулия

Това пак е от Стария завет, преди Христос. В Християнството няма жертвоприношения.

Ще ви струва на вас! Аз съм канен на гости! Ай

Значи на домакина да му запишем поне 200 разход.

Колко по-отговорно е да дадеш 500 лева за касов апарат на Мента Стоянова за период от една до две години и после пак , отколкото да изгуляеш едни 100 лева за една вечер.

От трибуната на Народното събрание депутат от БСП в четвъртък честити Възкресение Христово на всички българи.Да се смееш ли да плачеш ли.

Бацето да не е па-малко религиозен лицемер ?

В четвъртък няма как да честитиш Възкресение ако поне малко имаш връзка с мозъка

voknid

Промоция - в търговските вериги 10 лева за килограм агнешко (чети етикета), в ресторантите - плащате пак 10 лева, САМО за 200 грама, за нещо, което има вкус на агнешко.

Не виждам как пенсионер с 200 лева пенсия и 40 лева надбавки ще се угощава празнично за 100 лева. Н най-добрия случай ще е с тещо което мирише на агнешко , като главичка или карантийка , вярно от агне си е , но агнето ще го яде друг. Аз лично не съм пенсионер , но въобще не ми е до празници и веселби.

voknid

Затова е измислена рецепта за агнешко дроб сърма - тук-там агнешки дреболии, останалото - постна сърма! А може да са на агнето на баба му дреболиите - замразен внос, добре отлежал.

voknid

По 100 лева за купувачите, НО правете сметка и за продавачите, за които "ден година храни"!

За Бога братя не купувайте!!!!

Празниците са измислени от тарикатите да ограбват простаците.

Трапезите са част от българския кретенизъм, прост народ, който търси поводи и празници да преяде и препие и да се усере. В цивилизования свят няма такива народи

да бе , по добре такива като теб, роби на системата цел живот. само работа работа ... за да може тириката да си гледа кефа.

Интересно какво правят германците по бреме на 'Октоберфест', и ирландците на деня на св. Патрик, или те не спадат към 'цивилизования свят'.

А какво правят момите-англичанки всеки петък, зиме и лете, като ги събират после по малките часове пияни-заляни и на...ни по Ливърпул и Манчстер, а снимките им обикалят по всички агенции и отвращават хората?! Сигурно се молят в някоя катедрала ... до пълно освинване?! Чудите се вече как да оплювате собствения си народ и неговите традиции, за да си оправдаете личното безсмислено съществуване някъде си ...

Да сме вярващи не сме.Ко празнуваме никой не знаи.Също кът 3-ти март Амчи те половината не знаят как да се прекръстят а 98 процента не знаят една молитва. Важното е да борим яйца и за кво ги борим никой незнай

voknid

Как КО? Празнуваме Пълнолунието след Пролетното Равноденствие, затова и Възкресението всяка година е на различни дати, и не винаги заедно с католиците.

Има неща, които трябва да идват отвътре. Откъде на къде се кръстиш и каква молитва си назубрил не те прави по- християнин от всеки друг, който е християнин, вярва и се моли. А това да стоиш в църквата не за да си близо до Бога ( което може да си и без да ходиш на църква) и да слухтиш и следиш кой какво прави не нито добродетелно, нито драго на Бога, нали знаеш приказката, че прекалено набожният и Богу не е драг. Помисли си.

Чудя се, защо всеки свят празник българинът прекарва през дебелото си черво? Ако няма ядене и пиене не се брои за празник?! Така го разбират много от "вярващите"! Да се сетим, че отвъд яденето имаше един човек,който нито яде, нито пи, нито яйца боядисваше, а ни остави простичките думи: Обичай ближния си както себе си".

Рецептата ми е тайна защото ще поскъпнат продуктите и както писах ще празнувам след празниците а сега се наслаждавам на чудесен чист пролетен вятър и се готвя утре да ходя за коприва.

симпатично :-)

300лв за 6 човека. 180лв пълненото ягне, 120лв за пиенето и мезетата. Цигарите не ги броя... От обяд до сутрината.

НИЕ ви отпуснахМЕ по 40 за Великден, айде от МЕН да мине, ше има и за Коледа, ако МЕНЕ ме има още.

Sm3hurk0

ще те има, ако прочетеш още една книга

Едно време, празниците бяха, за да се събират семействата - различните поколения - деца, баби, внуци, братовчеди, братя и сестри, и да похапнат - каквото дал Бог. Сега, младите грабват децата (ако имат) и офейкват за 2 дни до "чужбина", старите - посрещат празниците сами пред телевизорите, в трепетно очакване "младите да се обадят поне по телефона"; всичко е сведено до кой колко ще похарчи, кой къде ще "изкара празниците", какви снимки ще качи на фейса, после да има да се надхвалват едни-други, като се върнат на скотската си работа....

Времената се променят и празнуването също, затова всеки сам решава какво иска за себе си. Това, че са се събрали големи родове на Великден и такава е била представата за щастливо прекарване, на днешно време хората имат много варианти. Времената и нравите се променят и винаги има хора, на които не им харесва, тъй като не знаят как да се впишат.

Бе луди ли сте, аз със 100 лева за храна цял месец карам? Не, че съм доволен или ми стигат, ама спрете се малко да дразните хората.

Яз с толко карам на ден, ама то е щото не съм учил вишо...

Sm3hurk0

ако беше учил випо, щеше да взимаш като точ дето е писал над теб. Добре си направил, че не си учил !

С това ли велико занимание се прехранва комисията по незнамкакво си!?

Не, с това се ЗАБАВЛЯВА...

"100 лева ще ни струва трапезата по Великден" Това на човек, на семейство, на етаж или на махала е смятано ?

на нация:)

Е то па една нация....

Аз пък се състезавам сам със себе колко по-евтино да изкарам защото се дразня от всевъзможните търгашки номера на търговците по празници.Когато поотмине празничната треска и опашките намаляват и цените стават по-поносими.

И кво доби? Надмина ли себе си? И как точно правиш дроб-сарма?

Престанете да свеждате празниците само до плюскане и препускане по магистралите. Чалгата достатъчно увреди нацията, няма нужда да и помагате.

Права сте, Ани! Требва всички ние да погледнем към небето е да забравиме за грижите си тук.... което си е олигофрения да го... И те така....

Проблемът не е в цените! Проблемът е в заплатите! Вече три седмици съм в Испания, тук цените на храните са почти като в БГ! НО голямата разлика е в заплатата! Докато заплатите не станат като в Западна Европа на всеки празник ще си правим подобни сметки!

Ами че то зависи от семейството, колко човека са и на каква възраст. Като казват 100лв нищо не казват. Аз ще мина с 18 лв.

А без пари има ли тапезата ?! :)))

Има! За приятелите, които ще ми дойдат на гости е без пари:) А за мен е удоволствието да празнувам в тяхната компания!:)

Любимите ми журналистически материали! По Никулден - Шаранът УДАРИ 5лв! По Великден - агнешкото гони 15лв! По Коледа - мръвката скочи! Едно и също години наред! Скудоумие на килограм!

Скотщина и дебилщина, доста сте прав(а). Тъпотия и простащина... тез дни не са за напрлюскване, но ние така го мерим и DIR- аджиите и они така го мерат

Смирение, малко размисъл за това какви сме, добро някакво сторихме ли, заслужихме ли поне малко Неговата саможертва - това е смисълът на Христовото възкресение! Уви...за мнозина празникът е само в печените агнета, дроб сърмите, салатите и ракиите....Също като патриотизма, който се измерва с това да си закачиш знамето на терасата, да крещиш "България на три морета и четири океана!" и да си татуираш портрета на Левски на косматите гърди...

Да, толкова излиза и то без много разпускане по изкушения.Ако се сложат и малко за декорация, бутилка поне приличен алкохол, шоколадови лакомства за деца, то се и надхвърля сумата, но здраве да е и да даваме така по хубави поводи!

Яз чадо пак ще ръпам куравия... той ми е и за Великден, и за Гергьовден, а квото ми остане е за Коледа! Да ви еба у тъпанарите таман, поздрави от бабината ви пунда...

Sm3hurk0

Трапезата за Велик Ден ще ни струва точно толкова, колкото трябва и колкото ние решим. как па Ви не омръзна за всеки празник да ни броите парите и да ни казвате колко трябва да похарчим. То Никулден, 8-ми декември, к'ва била цената на шарана, на хляба, на козунака... цена на такситата по празниците.. едни латерни без кошче за намаляване... А да Ви ... .пресметливите ,,,,, ,,, На Всички щастливи хора - Весело посрещане на празника !

остава да броят и оценяват и хапките и глътките !!!

Е па никой не пише за цената на каките по ОколоМръсното, на дозата Мери Джейн в близост до училищАта, както и никой не дава линкове към уебкамери, които родителите на някои тинейджърки никога не бива да узнават!

Горе-долу толкова, агнешко взех за 50 лв, зеленчуци за 15 лв, ориз, картошки, яйца, козунаци и биричка.

картошки?!?!?!!?

кортошки ял , боб срал ...ха ха ха

Краставици - по 4,50, репички, лук, марули - всичко по 1 лев, агнешко - по 16 лева, козунаци без Е-та - 15 лв, а и другите неща, без които не може...